Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 1. deň (kon.) | Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 2. deň (kon.)
koniec udalosti
Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 2. deň

Nedeľa 07.08.2016, 13:00Olympijské hry
     
    SUMÁR

    Druhý súťažný deň na OH v Riu nepriniesol slovenskému športu veľa radosti. Najviac sa darilo dvojici našich vodných slalomárov. Kanoista Matej Beňuš obsadil v rozjazdách šieste miesto a kajakár Jakub Grigar bol dokonca štvrtý.

    Dvojica trapistov absolvovala prvý deň kvalifikácie, no zajtra sa bude musieť zlepšiť, ak chce preniknúť medailových bojov. Erik Varga stráca na poslednú postupovú šiestu priečku dva výstrely, Marián Kovačócy má manko štyroch presných rán.

    S olympijskými súťažami sa rozlúčili poslední dvaja slovenskí reprezentanti v stolnom tenise. Druhé kolo dvojhry bolo konečnou pre Barboru Balážovú, ktorá z mečbalu prehrala duel proti Švédke Fen Liovej, aj pre Yanga Wanga, ktorý podľahol Nigérijčanovi Arunovi Quadrimu.

    V plaveckom bazéne účinkovala dnes Katarína Listopadová. Slovenka skončila v disciplíne 100 metrov znak na 22. pozícii, čo jej nestačilo na semifinále a bolo to pre ňu zároveň posledné vystúpenie v Riu.

    Premiéru pod piatimi kruhmi zažila športová gymnastka Barbora Mokošová. Vo viacboji však neprenikla do finálovej 24-ky. V súčte štyroch disciplín nazbierala 52,799 bodu.

    Ako poslední z našich zasiahli do hry dvaja tenisti. Andrej Martin s Igorom Zelenayom mali vo štvorhre nastúpiť proti nemeckému páru Kohlschreiber/Struff, no ten sa na poslednú chvíľu odhlásil z turnaja. Slováci napokon dostali za súperov Portugalčanov Eliasa so Sousom a museli dlho čakať na svoje stretnutie. Možno aj to ovplyvnilo ich výkon, pretože prehrali hladko 4:6 a 2:6 a vypadli hneď v prvom kole. (02:25:57)
     
    02:22
    Súťaže v Riu stále pokračujú, no Slováci už majú svoje povinnosti za sebou. Preto sa s vami dnes lúčime a prajeme dobrú noc. Zajtra budeme opäť monitorovať všetkých našich športovcov v Brazílii.
     
    02:20
    Stopka pre slovenský deblový pár prišla hneď v prvom kole. Andrej Martin s Igorom Zelenayom prehrali s portugalskou dvojicou Gastao Elias/Joao Sousa 4:6, 2:6.
     
    02:00
    Slovenskí tenisti neotvorili dobre ani druhý set, keď rovnako ako v prvom dejstve rýchlo stratili servis. Momentálne prehrávajú 1:2 a na podaní sú hráči Portugalska.
     
    01:45
    Portugalská dvojica získala prvý set pre seba pomerom 6:4 vďaka jedinému brejku, ktorý dosiahla hneď v úvode duelu. Odvtedy Slovákov nepustila ani k jednému brejkbalu.
     
    01:35
    Igor Zelenay s Andrejom Martinom hneď v prvej hre prišli o svoj servis a stále márne dobiehajú manko jedného brejku. Na podaní sú teraz Portugalci, ktorí vedú 4:3.
     
    01:30
    Svoju púť olympijským turnajom začala svetová jednotka Novak Djokovič. Srb nastúpil proti veľmi nepríjemnému súperovi Juanovi Martinovi Del Potrovi a už úvodný duel preverí jeho možnosti.
     
    01:15
    Senzácia sa udiala v ženskej štvorhre. Obhajkyne zlatých medailí z Londýna, sestry Williamsové, vypadli hneď v prvom kole. Vyradili ich Česky Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou.
     
    01:10
    Andrej Martin s Igorom Zelenayom už bojujú na kurte č. 7 proti portugalskej dvojici Gastao Elias/Joao Sousa. Na podaní začínajú naši tenisti, o priebehu zápasu vás budeme informovať.
     
    Napriek pokročilej hodine je náš komentátor pripravený a čoskoro vás prevedie zápasom prvého kola štvorhry. On-line prenos nájdete na našom webe.
     
    00:50
    Zápas medzi Nemkou Siegemundovou a Bulharkou Pironkovovou sa pred malou chvíľou skončil víťazstvom prvej menovanej. Pár minút po jednej v noci nášho času by preto mali vkročiť na kurt č.7 Andrej Martin a Igor Zelenay.
     
    23:45
    Naši reprezentanti v tenisovej dvojhre už spoznali svojich súperov v druhom kole. Andrej Martin nastúpi proti Nemcovi Philippovi Kohlschreiberovi, Anna Karolína Schmiedlová si zmiera sily s Ruskou Jekaterinou Makarovovou.
     
    23:40
    Stále čakáme na posledných dvoch slovenských športovcov v programe druhého súťažného dňa. Andrej Martin s Igorom Zelenayom odohrajú prvé kolo štvorhry. Predstavia sa na kurte č. 7 po skončení duelu ženskej dvojhry medzi Siegemundovou a Pironkovovou.
     
    22:10
    Podľa najnovšieho rozpisu sa začne duel štvorhry najskôr o 1:00 nášho času. Tento termín by mal byť dodržaný, pretože na kurte č.7 sa už končí jeden zápas mužskej dvojhry a po ňom príde na rad súboj žien medzi Nemkou Siegemundovou a Bulharkou Pironkovovou.
     
    21:45
    Takmer všetci slovenskí športovci už dnes splnili svoj denný program. Čakáme akurát na zápas tenisovej štvorhry, v ktorej sa predstavia Igor Zelenay s Andrej Martinom proti portugalskej dvojici Gastao Elias/Joao Sousa. Dovtedy si dáme prestávku a včas vás budeme informovať, keď naši hráči vstúpia na kurt.
     
    21:40
    Jakub Grigar bez problémov postúpil do semifinále K1 mužov. Mladý Slovák obsadil v rozjazdách výborné štvrté miesto, keď na víťazného Taliana De Gennara stratil presne jednu sekundu. Nebyť dvoch trestných sekúnd v druhej jazde, náš vodný slalomár by vyhral kvalifikáciu.
     
    21:10
    Barbora Mokošová ukončila svoje vystúpenie v kvalifikácii gymnastiek. Slovenka sa predstavila v tretej subdivízii a momentálne jej patrí v súčte všetkých náradí 26. pozícia v konkurencii 36 gymnastiek.
     
    21:00
    Slovenskí tenisti nastúpia na zápas prvého kola štvorhry v zmenenom čase a proti iným súperom. Pôvodne mali hrať proti nemeckému páru Philipp Kohlschreiber/Jan-Lennard Struff, no táto dvojica sa na poslednú chvíľu z turnaja odhlásila. Preto naši hráči zabojujú o postup proti Portugalčanom Joaovi Sousovi a Gastaovi Eliasovi. Duel našich bude na programe ako v poradí štvrtý na kurte č. 7.
     
    20:50
    Matej Beňuš má za sebou aj druhú rozjazdu. Slovenský vodný slalomár si vybojoval postup do semifinále, keď obsadil konečnú šiestu priečku. Matej išiel v druhej jazde rýchlejšie ako v tej prvej, no získal šesť trestných sekúnd a svoj čas si už nevylepšil.
     
    20:40
    Začiatok zápasu tenisovej štvorhry mužov sa opäť posunul. Duel medzi Fogninim a Estrellom len nedávno vstúpil do tretieho setu a naši tenisti vyjdu na kurt až po jeho skončení.
     
    20:20
    Slovenský stolný tenis už nemá zastúpenie na olympijskom turnaji v Riu. Ako posledný z našich vypadol v druhom kole mužskej dvojhry Yang Wang, ktorý podľahol Nigérijčanovi Arunovi Quadrimu 1:4 na sety. Rovnako ďaleko došla medzi ženami Barbora Balážova, vo včerajšom prvom kole prehrala Eva Ódorová.
     
    20:00
    Jakub Grigar predviedol rovnako ako Matej Beňuš kvalitnú jazdu a v prvej rozjazde K1 obsadil solídnu šiestu pozíciu.
     
    On-line prenosy z vystupení všetkých slovenských športovcov môžete sledovať na našom webe. Prenos zo športovej gymnastiky nájdete TU, zápas Yanga Wanga TU a vodnoslalomársku kvalifikáciu K1 TU.
     
    19:20
    O 19:30 zažije svoj debut na olympijskej pôde športová gymnastka Barbora Mokošová a na druhé kolo stolnotenisovej dvojhry nastúpi náš reprezentant Yang Wang. Približne v rovnakom čase odštartuje aj prvé kvalifikačné kolo vodných slalomárov v kategórii K1, kde bude súťažiť Jakub Grigar. Ten by sa mal vydať na trať až okolo 20:05.
     
    19:10
    Matej Beňuš zvládol svoju olympijskú premiéru na výbornú. Slovenský vodný slalomár obsadil v prvej rozjazde C1 druhú priečku, keď sa prezentoval čistou jazdou.
     
    18:50
    Andrej Martin a Igor Zelenay si ešte počkajú na svoju premiéru vo štvorhre. Slovenskí tenisti sa dostanú na ôsmy kurt až po skončení súboja medzi Fogninim a Estrellom Burgosom, ktorý sa ešte nezačal.
     
    18:35
    Slovenskí strelci ukončili prvý deň kvalifikácie v trape. Po úvodných troch kolách patrí Erikovi Vargovi delená desiata pozícia so 69 presnými výstrelmi, Marián Kovačócy je na delenej osemnástej priečke so 67 presnými výstrelmi. Zajtra pokračuje kvalifikácia poslednými dvoma kolami po 25 výstrelov. Ak chcú Slováci postúpiť do finále, musia skončiť do šiesteho miesta.
     
    18:30
    Po hodinovom odklade sa rozbehli rozjazdy vodných slalomárov v kategórii C1. Matej Beňuš by mal odštartovať až o 19:15.
     
    18:25
    Katarína Listopadová nebude na Rio spomínať v najlepšom. Vo štvrtej rozplavbe na 100 metrov znak obsadila posledné ôsme miesto s časom 1:01:43 a v celkom hodnotení celej disciplíny skončila na 22. pozícii. Na postup do semifinále jej chýbalo 54 stotín sekundy.
     
    18:10
    Marián Kovačócy má za sebou prvý deň kvalifikácie trapu. V prvej sérii trafil 24, v druhej 21 a v tretej 22 terčov. Slovenský strelec má šancu napraviť svoj výkon zajtra, keď sú naplánované ďalšie dve kolá. Na postup do finále to však nevyzerá.
     
    Druhé predstavenie slovenskej plavkyne Kataríny Listopadovej na OH v Riu môžeme sledovať aj na našom webe.
     
    18:05
    Čoskoro skočí do olympijského bazéna Katarína Listopadová. Po včerajšom neúspechu na 100 metrov motýlik sa bude pokúšať o zlepšenie na 100 metrov znak.
     
    17:35
    Štart kvalifikácie vodných slalomárov bude minimálne o hodinu posunutý. Kategória C1 odštartuje najskôr o 18:30, K1 príde na rad približne o 19:28. Dôvodom je silný vietor, pre ktorý dnes už zrušili veslárske súťaže.
     
    17:15
    Erik Varga zaznamenal v druhom kole rovnaký výsledok ako v prvom. Zatiaľ v kvalifikácii trapu absolvoval 50 výstrelov a 46 z nich bolo úspešných. Slovenský reprezentant figuruje na priebežnej 11. priečke, Marián Kovačócy je na delenej 16. pozícii so 45 presnými zásahmi.
     
    16:30
    Marián Kovačócy absolvoval druhé kolo kvalifikácie v trape a nezopakoval svoj výkon z prvého kola. Slovenský strelec trafil len 21 z 25 terčov a prepadol sa vo výsledkovej listine. Tá však nie je kompletná, pretože ešte neodstrieľali všetci pretekári vrátane druhého nášho muža Erika Vargu.
     
    16:15
    Štart rozjázd vodných slalomárov v kategórii C1 je naplánovaný na 17:30. Slovák Matej Beňuš sa spustí dolu kanálom až ako posledný, takže ho na trati uvidíme o 18:15. Kategória K1 sa rozbehne o 18:28, no Jakub Grigar bude štartovať až ako šiesty od konca o 19:05.
     
    15:50
    Obaja slovenskí strelci majú za sebou prvé kvalifikačné kolo v trape. Po úvodných 25 výstreloch je na tom lepšie Marián Kovačócy, ktorý zostrelil 24 terčov a je na delenom štvrtom mieste spolu s ďalšími deviatimi strelcami. 23 terčov sa podarilo trafiť Erikovi Vargovi, ktorému momentálne patrí delená štrnásta pozícia, kde sa okrem neho nachádza aj iných deväť mužov. Naši reprezentanti majú teraz pred sebou ďalšie dve kolá po 25 výstrelov.
    Jedna z našich medailových nádejí zažije dnes svoj olympijský debut
     
    15:00
    Naša pozornosť sa presúva zo stolného tenisu do streleckého areálu, kde súťažia dvaja slovenskí trapisti. Momentálne je v akcii Marián Kovačócy, ktorý strieľa v prvej skupine. O chvíľu príde na rad aj Erik Varga, ktorého zaradili do šiestej skupiny.
     
    14:58
    Barbora Balážová sa lúči s olympijským turnajom v stolnom tenise. Slovenská hráčka podala výborný výkon proti majsterke Európy z 2013 a v šiestom sete mala dokonca výhodu mečbalu. Naturalizovaná Švédka Fen Liová však v dôležitých momentoch naplno využila svoje skúsenosti a postúpila do tretieho kola.
     
    14:50
    Dramatickú koncovku šiesteho setu napokon zvládla lepšia skúsená Švédka, ktorá odvrátila jeden mečbal našej hráčky a vyrovnala na 3:3. Rozhodnutie príde v poslednom siedmom dejstve.
     
    14:37
    Duel medzi Barborou Balážovou a Fen Liovou je mimoriadne vyrovnaný. Švédka síce vo štvrtom dejstve vyrovnala na 2:2, ale piaty set opäť patril Slovenke, ktorá sa vrátila do vedenia.
     
    On-line prenos z kvalifikácie trapu nájdete tradične aj na našom webe
     
    14:23
    Už o pár minút sa rozbehne kvalifikácia trapu mužov na olympijskej strelnici. Slovensko budú reprezentovať Marián Kovačócy a Erik Varga.
     
    14:22
    Barbora Balážová otáča vývoj zápasu druhého kola. Tretí set vyhrala 11:7 a nad Švédkou Fen Liovou vedie 2:1.
     
    14:15
    Slovenská stolná tenistka zatiaľ trápi favoritku. Už v prvom sete, ktorý prehrala 8:11, sympaticky vzdorovala Švédke a v druhom dejstve napokon triumfovala 11:6.
     
    Barbora Balážová je už pripravená na zápas druhého kola proti čínskej rodáčke so švédskym pasom Fen Liovej. Duel sa odohrá na kurte č. 1.
    Hrôzostrašné zranenie francúzskeho gymnastu
     
    13:30
    Včerajšie súboje športových gymnastov priniesli dve nepríjemné zranenia. Veľmi zle skončil Francúz Samir Ait Said, ktorý pri kvalifikácii preskoku dopadol nešťastne na ľavú nohu a tá sa mu prehla netradičným spôsobom. Konečnou diagnózou bola napokon zlomenina predkolenia. Krátko potom sa zranil na prostných aj Nemec Andreas Toba, ktorý si pretrhol predný krížny väz kolena na pravej nohe.
     
    On-line prenos zo zápasu Barbory Balážovej môžete sledovať aj na našom webe.
     
    13:15
    Už o necelú hodinu sa rozbehne program druhého súťažného dňa. Hneď v úvode zasiahne do bojov aj slovenská stolná tenistka Barbora Balážová, ktorá sa predstaví od 14:00 na stole č. 1, ktorý je snímaný televíznymi kamerami. Jej súperkou v druhom kole bude je Švédka Fen Liová. Okrem stolného tenisu sa začínajú o 9:00 brazílskeho času aj súťaže v trape žien, vo vzduchovej pištoli žien či šerme mužov.
    Včerajšia atmosféra v slovenskom dome
     
    Počas druhého súťažného dňa sa bude pozornosť slovenských fanúšikov sústrediť predovšetkým do streleckého areálu a na divokú vodu, kde budú súťažiť vodní slalomári.

    Už o 14:30 nášho času sa rozbehne prvý deň kvalifikácie trapu mužov. V tejto disciplíne figuruje na štartovej listine spolu 33 strelcov vrátane dvoch Slovákov. Veľké nádeje vkladáme najmä do majstra sveta z posledných dvoch rokov Erika Vargu, ale bez šance nebude ani jeho krajan Marián Kovačócy.

    Na 17:30 pripravili organizátori štart prvého kola rozjázd C1 mužov vo vodnom slalome, kde nás bude reprezentovať Matej Beňuš. Jediný Slovák v štartovom poli zabojuje o miestenku do semifinále v dvoch rozjazdách, pričom druhé kolo sa začne o 19:30. Rovnaký program bude mať v disciplíne K1 Jakub Grigar, ktorého čaká prvé kolo rozjázd o 18:28 a druhé o 20:28.

    O 14:00 sa postaví na súboj druhého kola ženskej stolnotenisovej dvojhry Barbora Balážová, ktorá v prvom kole zdolala mexickú súperku jednoznačne 4:0 na sety. Teraz sa jej do cesty postaví naturalizovaná Švédka Fen Liová. O 19:30 zasiahne do hry náš mužský reprezentant Yang Wang, ktorý si zmeria sily v Nigérijčanom Arunom Quadrim.

    Plavkyňa Katarína Listopadová si môže napraviť chuť z nevydareného vystúpenia na 100 metrov motýlik o 18:14, keď budú na programe rozlavby žien v disciplíne 100 metrov. O 19:30 zažije premiéru pod piatimi kruhmi športová gymnastka Barbora Mokošová.

    Približne o 19:00 nastúpia na kurt dvaja naši tenisti. Andrej Martin a Igor Zelenay vyzvú nemecký pár Kohlschreiber/Struff. Zápas je naplánovaný ako tretí v poradí na kurte č. 8, takže jeho začiatok sa môže ešte posunúť.
    Andrej Martin sa teší zo svojej prvej olympijskej výhry
     
    Najväčší úspech spomedzi slovenských športovcov počas prvého dňa v Riu dosiahol športový strelec Juraj Tužinský. Vo vzduchovej pištoli obsadil konečnú štvrtú priečku, keď ho od postupu medzi trojicu najlepších delili len dve desatiny bodu. Tužinský sa stal najlepším Európanom, keďže pred ním skončili len strelci z Ázie a jeden naturalizovaný Brazílčan.

    Blízko postupu do finále bol náš plavec Richard Nagy. 23-ročný Bratislavčan dosiahol v rozplavbách na 400 metrov polohové preteky svoj nový osobný rekord, ale ani to mu nestačilo na prienik do osemčlenného finále. Skončil na deviatej priečke, pričom na ôsmu pozíciu stratil len 32 stotín sekundy. Napriek tomu s výkonom nebol spokojný.

    Výborný debut na olympijskej pôde zažil tenista Andrej Martin. Slovák nemal pôvodne v Riu štartovať, no odhlásenie Martina Kližana mu otvoril cestu do pavúka dvojhry. V prvom kole si poradil hladko s Američanom Denisom Kudlom, keď mu dovolil uhrať len tri hry a v prvom sete ho vyprevadil s kanárom.

    Rovnako sa darilo aj našej ženskej zástupkyni v tenisovej dvojhre. Anna Karolína Schmiedlová zdolala v prvom kole šiestu nasadenú Talianku Robertu Vinciovú 7:5, 6:4 a pred očami slovenského prezidenta Andreja Kisku postúpila do druhého kola, kde ju čaká lepšia z dvojice Jekaterina Makarovová/Cagla Buyukakcayová.
     
    Dnešný program Slovákov v Riu:
    14:00 Barbora Balážová – dvojhra (stolný tenis)
    14:30 M. Kovačócy a E. Varga – športová streľba (trap)
    17:30 Matej Beňuš – rozjazdy C1 (vodný slalom)
    18:14 Katarína Listopadová – 100 m znak (plávanie)
    18:28 Jakub Grigar – rozjazdy K1 (vodný slalom)
    19:00 Andrej Martin a Igor Zelenay – štvorhra (tenis)
    19:30 Barbora Mokošová – športová gymnastika
    19:30 Yang Wang – dvojhra (stolný tenis)
     
    Vítame vás pri sledovaní online prenosu.

    Tomáš Lengyel

    Dnešný program Slovákov v Riu:
    14:00 Barbora Balážová - dvojhra (stolný tenis)
    14:30 M. Kovačócy a Erik Varga - športová streľba (trap)
    18:14 Katarína Listopadová - 100 m znak (plávanie)
    19:15 Matej Beňuš – rozjazdy C1 (vodný slalom)
    19:30 Barbora Mokošová – športová gymnastika
    19:30 Yang Wang - dvojhra (stolný tenis)
    20:05 Jakub Grigar – rozjazdy K1 (vodný slalom)
    01:00 Andrej Martin a Igor Zelenay – štvorhra (tenis)
    Odkazy na priame prenosy:
    14:00 Barbora Balážová - dvojhra (stolný tenis)
    14:30 M. Kovačócy a Erik Varga – športová streľba (trap)
    18:14 Katarína Listopadová - 100 m znak (plávanie)
    19:15 Matej Beňuš – rozjazdy C1 (vodný slalom)
    19:30 Barbora Mokošová – športová gymnastika
    19:30 Yang Wang - dvojhra (stolný tenis)
    20:05 Jakub Grigar – kvalifikácia K1 (vodný slalom)
    01:00 Andrej Martin a Igor Zelenay – štvorhra (tenis)