Norwich – Sunderland 0:3 (kon.) | Manchester United – Aston Villa 1:0 (kon.) | Everton – Southampton 1:1 (kon.)
Newcastle – Swansea 3:0 (kon.) | West Bromwich – Watford 0:1 (kon.) | Chelsea – Manchester City 0:3 (kon.)
koniec
Manchester United
1:0 (1:0)
Aston Villa FC
Sobota 16.04.2016, 16:00 • Old Trafford (Manchester) • Anglická Premier League • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Vitajte na Old Trafford , kde by sa pri pokračujúcom hone domácich Červených diablov za LM mala konať rozlúčka Clarets s Premier League.

    Tabuľkové postavenie:

    5. Man. Utd: 15 – 8 – 9; skóre 39:30; body 53
    20. Aston Villa: 3 – 7 – 23; skóre 23:64; body 16

    Forma:

    Man. Utd: R – R – V – V – P – V
    Aston Villa: P – P – P – P – P – P

    Na Old Trafford by to v rámci 34. kole napriek kolísavej forme Manchestru United mala byť spanilá jazda dvadsaťnásobného anglického šampióna. Ten síce pred týždňom utrpel na pôde Tottenhamu ponižujúcu nakladačku 0:3, no renomé si napravil v odvete štvrťfinále FA Cup-u na pôde West Hamu. O víťazstve hostí rozhodol kritizovaný Fellaini, ktorý nadviazal na nádhernú trefu Marcusa Rashforda.
    Zverenci Louisa van Gaala sú v lige o 12 bodov a 20 gólov horší, než vlani v momentálnej fáze sezóny. Posledné štyri domáce stretnutia v rámci Premier League ale zvládli bez straty bodu a s troma čistými kontami. Devils strácajú na mestského rivala z Etihad Stadium (Manchester City) štyri body, ktoré by radi zmazali v dnešným dňom začínajúcej sérii troch domácich duelov.

    Aston Villu dobehli neuvážené rozhodnutia vedenia klubu z ostatných rokov. Neodškriepiteľnú kvalitu sa snažili plátať odpadovými hráčmi z väčších klubov, predovšetkým sa Delpha a Bentekeho, ktorí v lete opustili Villa Park, neprišli do Birminghamu žiadne rovnocenné alternatívy. Na sezóne Clarets sa to podpísalo rezolútnym spôsobom, päť kôl pred koncom ligy strácajú na záchranu priepastných pätnásť bodov!
    Definitíva zostupu je len otázkou času, Villans nebodovali už osem duelov v rade. Naposledy ešte začiatkom februára doma porazili Norwich City (2:0). Odvtedy pri skóre 3:24 všetky svoje stretnutia prehrali. Všetko teda nasvedčuje tomu, že klub bez manažéra po dvadsiatich ôsmich rokoch opustí najvyššiu anglickú ligovú súťaž.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Smalling, Blind, Rojo – Schneiderlin, Fellaini – Mata, Rooney (C), Depay – Rashford.
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fosu-Mensah, McNair, Young, Lingard, Martial.

    Aston Villa FC: Guzan – Hutton, Clark, Lescott (C), Cissokho – A. Westwood, Gueye – Bacuna, Sinclair, Richardson – J. Ayew.
    Náhradníci: Bunn – Richards, C. Sánchez, Gil, Lyden, Grealish, Gestede.

    Rozhodca: Anthony Taylor – L. Betts, D. Cann – D. Webb.
    Aston Villa má díky vítězství Sunderlandu stále teoretickou šanci na záchranu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Aston Villa v žltej sade dresov práve odštartovala svoju možno poslednú záchranársku misiu v aktuálnom ročníku. United v červenom v prvom polčase zľava-doprava.
     
    2
    Villans sa od úvodu stretnutia nedostali poriadne ku lopte, no Červení diabli kombinujú len veľmi ďaleko od bránky gólmana Guzana.
     
    3
    Van Gaalovi zverenci sa dokonca vracajú na vlastnú polovicu ihriska. Aston Villa ich v tejto fáze ihriska vôbec nenapáda.
     
    4
    Valencia vyhnal Fellainiho do rohu ihriska, kde strapatý Belgičan stratil loptu a následne fauloval Ashleyho Westwooda.
     
    5
    Mata s veľmi nepodareným pokusom o prenesenie hry doľava na Roja. Loptu poľahky zachytil Gueye, ktorý zakladá brejk Villans.
     
    6
    Rashford na ľavej strane ihriska obohral Huttona, no mladíkova snaha bola zbytočná, 18-ročný odchovanec Diablov sa nachádzal v ofsajde.
     
    7
    Prvá koncovka duelu patrí Aston Ville, postaral sa o ňu Jordon Ayew. Nepresnú Ghančanovu strelu si značíme len z povinnosti.
     
    8
    Mata s Depayom sa už naťahovali po koncovke Valenciovho centru, no v poslednej chvíli pred spomenutým duom zasiahol Bacuna.
     
    9
    Devils pokračovali v nápore rohovým kopom. Blind odcentroval na hlavu Chrisa Smallinga, ktorý nedokázal zasiahnuť loptu ideálne.
     
    10
    Ďaleko lepšie postavený Fellaini nemohol vinou teču anglického stopéra zakončiť. Po následnom voľnom minul bránu hlavou Marcos Rojo, ktorého oblúčik pristál až na hornej sieti.
     
    11
    Manchester sa znovu sadí usadiť v okolí šestnástky Clarets, no Mata opäť kazí prihrávku, ktorú zachytil pozorný Joleon Lescott.
     
    12
    Joleon Lescott zažil ďaleko viacej prestížnejších bitiek proti Manchestru United a to v drese mestského rivala – City.
     
    13
    Rozbehnutého Memphis Depaya zastavil na ľavej strane precízny Ciaran Clark, Villans sa budú brániť rohovému kopu.
     
    14
    Fellaini sa snažil zúžitkovať svoje centimete, no hlavička z náročnej pozície smerovala len do stredu bránky na pripraveného Guzana.
     
    15
    Rooney na pravej strane krásne zakombinoval s Fellainim, no center do vápna neprichádza, na jeho hrane výborne zasiahol Cissokho.
     
    16
    Šikovná kolmica na Rooneyho vyslala vracajúceho sa kapitána do šance, no Wazza vybojoval na pravej strane šestnástky len roh.
     
    17
    Red Devils sa po jeho rozohrávke nepresadili, Villans stačili odvrátiť loptu aspoň do chvíľkového bezpečia z vlastného vápna.
     
    18
    Na druhej starne sme sledovali voľný kop Clarets, zaujímavý center letel na Sinclaira, ktorý sa ale vo vzduchu nepresadil.
     
    19
    Idrissa Gueye bol faulovaný v nebezpečnej zóne, vhodnej na dobrý center do šestnástky. Rozohráva Ashley Westwood.
     
    20
    Anglický streopoliar sa ale pomýlil a našiel iba hlavu strapatého Fellainiho, ktorý poslal loptu do adekvátnej vzdialenosti od brány de Geu.
     
    21
    Marcos Rojo sa na druhej strane po šikovnej akcii a následnej prihrávke pod seba od Depaya dostal k zakončeniu, no Argentínčanova filigrantská päta trafila iba Clarkove nohy.
     
    22
    Na Old Trafford stále čakáme na prvú vážnejšiu gólovú príležitosť na jednej či druhej strane. Tvorí podľa predpokladov predovšetkým domáce mužstvo.
     
    23
    Ďalšia prudká lopta do šestnástky Villy smerovala z kopačky Rashforda, ktorého pas odvrátil na rohový kop Westwood.
     
    25
    Gólové príležitosti sa i na začiatku druhej polovice prvého dejstva rodia len veľmi a veľmi ťažko. Guzan zostáva taktiež nezamestnaný.
     
    26
    Wayne Rooney prekrásne hľadal na pravom krídle Juana Matu, ktorý síce jeho loptu spracoval, no potom centroval príliš blízko brankára Guzana.
     
    27
    Marouanne Fellani potom centroval len do nôh vystupujpceho Clarka. Aston Villa sme dnes proste prišla čo najdlhšie držať čisté konto.
     
    28
    Schneiderlin na ľavej strane naremploval Gueyeho, čo neušlo pozornosti arbitra Taylora. Priamy kop pre VIllans.
     
    29
    Richardson sa to na konci všetkého pokúsil napáliť zo strednej vzdialenosti priamo na bránku, no falš mu skĺzol po kopačke.
     
    30
    Za nami je veľmi chladná a vyhladovaná polhodinka slabého futbalu bez tempa. Zmení niečo rohový kop Manchestru United?
     
    31
    Brad Guzan si síce musel dať pozor na vysoký Blindov center, no loptu schmatol pri vzdialenejšej tyči bez väčších problémov.
     
    32
    Manchester United dal gól!
    Domáci sa ešte ani nespotili a po katastrofálnej nefutbalovej polhodinke sa ujímajú vedenia! Nie prvá geniálna lopta od Wayna Rooneyho v dnešnom dueli znamená posun jazýčka na miskách váh. Wazza krásne preniesol loptu doprava na rozbehnutého Valenciu, ktorý spracoval loptu ešte na hracej ploche. Následne si ju krásne pripravil na prízemný center, ktorým na prvej žrdi našiel voľného MARCUSA RASHFORDA. 18-ročný mladík sa pri svojom súčasnom laufe v podobných situáciách nemýli a povedľa Guzana otvoril strelou z ôsmich metrov skóre! United sa po prvej šanci zápasu ujímajú vedenia.
    32. Marcus Rashford (MAN) - 1:0
     
    34
    Wayne Rooney vyprášil rukavice Brada Guzana, no americký gólman sa za jeho strelou zo strednej vzdialenosti presúval včas.
     
    36
    Mata nepresne preniesol loptu doľava na Depaya, ktorý ju nemal šancu zachytiť na hracej ploche. Rozohrávať preto bude Guzan.
     
    37
    Fellaini nesklepol ďalšiu dlhú loptu na hrot útoku, prepadnutého pasu sa zmocnil gólman Guzan, ktorý sa taktiež nehrnie do rozohrávky.
     
    38
    Azda po prvýkrát sa k lopte dostal i španielsky gólman David de Gea, ktorý ukryl prízemný pas z pravej strany od Allyho Cissokha.
     
    39
    Rojo sa snažil prehodiť loptu na Matu, ale pred ním včas zasiahol bývalý stopér Manchestri City – Joleon Lescott.
     
    40
    Memphis Depay rozohral ďalší priamy kop Manchestru United, no vo výhradne červenom drese mu to z priamych kopov zatiaľ nesype. Loptu trafil zase raz iba do múru.
     
    42
    Úvodný Rashfordov gól stretnutia tempo nenakopol, po inkasovanom góle Clarets sme sa vrátili do starých-zabehnutých koľají.
     
    43
    Manchester United komfortne kombinuje a drží tesné vedenie, Villans sa k aktívnemu pressingu zatiaľ príliš nemajú.
     
    45
    Jordan Ayew dokázal dopraviť loptu do šestnástky United, no tam jeho lišiacky pokus zablokovala dvojica Smalling a Schneiderlin.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvopolčasové driemoty na Old Trafford prerušil v 32. minúte pohotovým gólom Marcus Rashford, inak sa toho v Divadle snov zas tak mnoho neudialo. Red Devils proti apatickým Clarets s oškretými ušami potvrdzujú rolu favorita, nadstavby sa nám ale zatiaľ nedostáva.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Do druhého dejstva vstúpili obe mužstvá v nezmenených jedenástkach. Snáď sa zmení aspoň ponuré tempo prebiehajúceho duelu.
     
    48
    Marcus Rashford sa krásne preštrikoval do vápna, kde si hodil loptu i okolo Huttona, ktorý ho napriek neohrabanému faulu nefauloval.
     
    49
    Manchester United zrýchlil svoju kombináciu, snáď po prvýkrát v dnešnom dueli. Okamžite to mohlo priniesť ovocie v podobe zdvojnásobenia vedenia Red Devils. Po ľavej strane zaútočil Memphis Depay, ktorý prihral loptu na os ihriska, kde bol nachystaný Juan Mata. Španielsky filigrant mohol sám zakončiť, namiesto toho vyslal do šance ešte lepšie postaveného Rashforda, ktorý sa pod tlakom snažil trafiť k bližšej žrdi Brada Guzana, no z nejakých desiatich metrov len tesne minul pravú žrď amerického gólmana.
     
    51
    Červení diabli hrajú v druhom dejstve o niečo dynamickejší futbal, čo fanúšikovia len a len kvitujú. Červení potrebujú druhý gól na upokojenie.
     
    53
    Aston Villa sa v druhej časti ešte poriadne nedotkla lopty. Akoby už Clarets sami neverili, že ešte nie je koniec ich záchranárskemu snu.
     
    54
    Aspoň Gueye zdieľal túto ideu, keď stredom ihriska krásne vyviezol loptu pre Bacunu, ktorý ale nacentroval loptu len k Blindovým nohám.
     
    55
    Na druhej strane kontra Manchestru United, na ktorej konci bola prudká prihrávka Depaya, ktorú Rooney nedokázal spracovať ani na dostatočnú.
     
    56
    Fellaini si chcel pred vápnom Aston Villy vypýtať priamy kop, no Kevin Friend na jeho apely nereagoval, hráme ďalej.
     
    57
    Memphis Depay štrikoval-štrikoval, až sa zaplietol v svetri medzi dvoma brániacimi hráčmi posledného celku tabuľky.
     
    58
    Tentokrát už Depay stačil i zakončiť, no nepresný pokus smeroval vysoko nad bránku amerického gólmana Brada Guzana.
     
    60
    Hodinka hry za nami, Manchester United už pri o niečo aktívnejšej hre i naďalej vedie len najtesnejším rozdielom 1:0.
     
    62
    Aston Villa je smelom dopredu maximálne odovzdaná a neproduktívna. Clarets sa snažia inkasovať čo najmenej...
     
    63
    Prekrásny a nápaditý rohový kop Manchestru United mohol priniesť druhý gól v sieti Brada Guzana, ktorý asi ani sám nevie, akým spôsobom teraz zachránil Aston Villu. Od rohovej zástavky rozohral Daley Blind, ktorý poslal prízemnú loptu na prvú tyč, kde operoval španielsky technik Juan Mata. Bývalý hráč londýnskej Chelsea či Valencie zakončil veľmi pohotovo a skraja malého vápna napálil loptu bez toho, aby sa pozrel na bránku. Guzan akoby s touto alternatívou vôbec nepočítal, lopta ho viac-menej iba trafila. Po druhýkrát v stretnutí ale neinkasoval.
    63.
     
    65
    Až dvadsať minút po zmene strán siahol Kevin Friend po prvýkrát do kapsy a vytiahol z nej žltú kartu pre Richardsona, ktorý prerušil nádejné sólo Marcusa Rashforda.
     
    67
    Po úvodnej žltej karte prichádza i prvé striedanie, trávnik po dobrom výkone opustí vracajúci sa kapitán Wayne Rooney. Jeho miesto už zaujal odchovanec Jesse Lingard.
     
    68
    Uvidíme, či sa za Rooneym nevydá i Daley Blind, ktorý inkasoval nepríjemný úder vo vzdušnom súboji s Ayewom.
     
    70
    Holandský defenzívny univerzál už je späť na trávniku, kde križuje prienik Jordana Ayewa. United poľahky získavajú loptu.
     
    71
    Aston Ville zostáva posledných dvadsať minút na Old Trafford, aby otočila skóre a oddialila tak definitívu svojho zostupu do Championship.
     
    72
    Memphis Depay s maximálne dôrazným zákrokom telom voči Ayewovi, ktorého odpratal až do priekopy Old Traffordu k reklamným panelom. Penalta sa pískať nebude, striedať zraneného Ayewa možno budeme.
     
    73
    Pri postrannej čiare sa už rozcvičuje niekto iný a síce domáci driblér Anthony Martial, ktorý dnes dostal voľno po pohárovom výkone na pôde West Hamu.
     
    74
    Vedľa neho sedí i Timothy Fosu-Mensah, teda dvaja asi najlepší hráči, čo posledné týždne futbalu na Old Trafford ponúkli.
     
    75
    Valencia kolenom zozadu trafil Ayewa, ktorý už má neustálych bolestivých súbojov plné zuby. Zatiaľ pre domácich nevykoledoval ani jednu žltú kartu.
     
    76
    Trávnik už opúšťa jednoznačne najlepší hráč doterajšieho priebehu a zároveň jeho jediný strelec – Marcus Rashford. Nahradí ho driblér Anthony Martial.
     
    77
    United musia i naďalej myslieť na ofenzívu, tesné jednogólové vedenie by sa im mohlo v závere ukrutne vypomstiť.
     
    79
    Martial po prvýkrát pekne zakombinoval s Depayom, po ich kooperácii a Clarkovom zákroku sa bude rozohrávať od rohovej zástavky.
     
    80
    Blind sa znovu pokúsil o signál s Matom a znovu úspešne! Španiel akurát v tomto prípade nedokázal napáliť loptu medzi tri žrde.
     
    81
    Úprimne neviem, po koľkýkrát v dnešnom dueli, sa lopty dotkol i gólman David de Gea, ktorý ju nohou posunul od Valenciu k Rojovi.
     
    82
    Doposiaľ jediný potrestaný hráč duelu a bývalý hráč Manchestru United – Kieran Richardson – opustil trávnik. Nahradil ho Rudy Gestede.
     
    84
    Rudy Gestede vypracoval pre Aston Villu za tridsať sekúnd svojho pôsobenia na trávniku viacej, než jeho kolegovia za doterajších vyše osemdesiat minút. Clarets mohli z prvej šance v stretnutí vyrovnať! Najskôr sa do obrovskej tutovky rútil Gestede po krásnej prihrávke od Ayewa, ktorý mu naservíroval loptu pred prázdnu bránku, kde ho prekrásnym sklzom znemožnil Daley Blind. Po zrazenej Gueyeho strele rozohrali hostia rohový kop, po ktorom Gestede hlavičkoval zo siedmich metrov do ľavej žrde už prekonaného de Geu. Po ďalšom rohu už musel španielsky gólman zasiahnuť, s Clarkovým pokusom si s námahou poradil. United mohli byť vytrestaní za svoju pasivitu!
    84.
    84.
     
    86
    Nestalo sa, Villania sa bližšie a bližšie posúvajú k zostupovej definitíve. Minimálne na dva roky hrajú svoje posledné ligové stretnutie na Old Trafford.
     
    88
    Anthony Martial lapený v tesnom ofsajde, Aston Villa môže znovu spriadať plány na trúfalé vyrovnanie na Old Trafford.
     
    90
    Louisovi van Gaalovi tečie do topánok i v súboji s dávno potopenou Aston Villou, situáciu príde upokojiť mladý obranca Timothy Fosu-Mensah, ktorý nahradí playmakera Matu.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Kevinom Friendom pridáva k stále otvorenému stretnutiu ešte tri nadstavené minútky.
    90+1.
     
    90+2
    Manchester United ani teraz nedorazil vzopierajúcich sa Birminghamčanov, Memphis Depay mohol osláviť návrat do ligovej základnej zostavy gólom. Anthony Martial si najskôr na osi ihriska krásne premiešal i poprehadzoval Sinclaira, aby následne peknou kolmicou vysunul do šance Depaya. Holandský krídelník z Einhovenu si loptu trochu predkopol, čím sa dostal na kontakt Guzana. V ťažkej pozícii pred vybiehajúcim Američanom už nedokázal vystreliť s potrebným pokojom, loptu zastavila pravá tyč hosťujúcej bránky.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Na Old Trafford sa dnes potvrdilo to, o čom sa hovorilo prakticky od prvých kôl vrcholiaceho ročníka anglickej Premier League. Aston Villa po dvadsiatich ôsmich rokoch medzi elitou opúšťa anglickú ligovú smotánku! Definitívu jej v 32. minúte nasadil Marcus Rashford, ktorý ako jediný skóroval v Divadle snov. Ďalšie šance na jednej či druhej strane gólom neskončili, United vytovrili tlak na svojho mestského rivala z Etihad Stadium. Na City stiahli stratu na rozdiel jediného bodu, Sky Blues samozrejme čaká pikantný duel na Stamford Bridge, kde už o polhodinku vyzvú londýnsku Chelsea. (17:53:14)

    Erik Farkaš

    Góly: 32. Rashford

    Karty:   65. Richardson (ASV)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 7:4. Rohy: 14:3. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 9:10.
    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Smalling, Blind, Rojo – Schneiderlin, Fellaini – Mata (90. Fosu-Mensah), Rooney (C) (67. Lingard), Depay – Rashford (76. Martial).
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fosu-Mensah, McNair, Young, Lingard, Martial.

    Aston Villa FC: Guzan – Hutton, Clark, Lescott (C), Cissokho – A. Westwood, Gueye – Bacuna, Sinclair, Richardson (82. Gestede) – J. Ayew.
    Náhradníci: Bunn – Richards, C. Sánchez, Gil, Lyden, Grealish, Gestede.

    Rozhodca: Kevin Friend – L. Betts, D. Cann – D. Webb