Southampton – Liverpool 3:2 (kon.) | Newcastle – Sunderland 1:1 (kon.) | Tottenham – Bournemouth 3:0 (kon.)
Manchester City – Manchester United 0:1 (kon.)
koniec
Manchester City
0:1 (0:1)
Manchester United
Nedeľa 20.03.2016, 17:00 • Etihad Stadium (Manchester) • Anglická Premier League • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    90+2
    Sergio Aguero ho odštartoval veľmi sľubným pokusom o vyrovnanie. Argentínsky čarodej si sklepol na prsia adresný center od Davida Silvu. Následne sa juhoamerickom súboji uvoľnil cez striedajúceho Antonia Valenciu. Bývalý hráč madridského Atlética sa snažil z ľavej strany prestreliť Davida de Geu na bližšej tyči, no prudká prízemná rana letela z desiatich metrov asi poldruha metra mimo pravej žrde červených. Red Devils držia pred záverečnou päťminútovkou tesný náskok.
     
    83
    Záverečné striedania Louisa van Gaala bude napokon vynútené. S kŕčami a bez štipky energie odchádza Matteo Darmian, ktorého vymení osemnásťročný Timothy Fosu-Mensah.
     
    76
    Eliaquim Mangala na ľavej strane ihriska premazal členky Jesseho Lingarda a stáva sa prvým potrestaným hráčom štvornásobného anglického majstra.
     
    72
    Manchester City po prvýkrát v druhom dejstve vykombinoval červeného rivala a mohlo byť vyrovnané, no tvrdohlaví „diabli" prežili i tento atak. David Silva posielal nadýchaný chlebíček do šestnástky United, po ktorom siahal Sergio Aguero. Ťažko hodnotiť, či Argentínčan teraz prihrával úmyselne, alebo mu nevyšla hlavičková koncovka, no lopta sa každopádne ocitla pred odkrytou časťou brány, kde chýbal Bony Wilfried. Ten sa zapojil až po spätnej prihrávke Tourého, no to ho už červený blok vedúceho mužstva stačil dostúpiť. Z veľkej príležitosti domáceho mužstva rezultuje len rohový kop.
     
    70
    Louis van Gaal posilňuje stred poľa. Ihrisko opúšťa voľnomyšlienkár Juan Mata, nahrádza ho prísny šéf stredu ihriska – Bastian Schweinsteiger.
     
    66
    Štastíčko v tomto prípade hralo s vedúcim mužstvom Manchester derby. Sergio Aguero zahodil zlatú príležitosť na vyrovnanie. Dlhý pas z vlastnej polovice ihriska doprava na Tourého aspoň zbrzdil Daley Blind, ktorý sa v páde snažil odpratať loptu do bezpečia. Yaya však svojim boacianím krokom dostihol guľatý nezmysel ešte na hracej ploche. Od rohovej zástavky potom centroval na bližšiu žřd, kde sa od Smallinga odpútal argentínsky snajper v službách anglického vicemajstra. Aguero hlavičkoval skraja malého vápna prudko, no milimetrovo nepresne. Loptu totiž orazil o ľavú tyč bezmocného de Geu!
     
    63
    Striedanie Antonia Valenciu práve prichádza v platnosť. Ekvádorský navrátilec po dlhom výpadku nahrádza ďalšieho Juhoameričana – Marcosa Roja.
     
    55
    Anthony Martial so sympatickou individuálnou akciou, na ktorej konci takmer zdvojnásobil vedenie Red Devils. Francúzsky mladík prešiel na ľavej strane cez svojho krajana Sagnu, naviedol si loptu na stred ihriska a z nejakých dvadsiatich metrov pálil pomedzi nohy Fernandinha. Francúzsky driblér mieril do ľavého dolného rohu, kam ale včas smerovala i ruka nezahriateho Willyho Caballera, ktorý vytesnil loptu do bezpečia. United bude po týchto kontrách nesmierne nebezpečným oponentom.
     
    53
    Manuel Pellegrini sa púšťa do málo-vídaného hazardu. Necelých desať minút po zmene strán využíva i svoje posledné striedanie a namiesto dnes tragického stopéra Demichelisa vysiela na trávnik zakončovateľa Bonyho Wilfrieda. Z čílského inžiniera môže byť po stretnutí génius, ale i hlupák. V rukách to teraz má aktuálne zoskupenie okolo kapitána Tourého.
     
    50
    Zlé správy pre manažérov Manuela Pellegriniho a Roya Hodgsona. Po Raheemovi Strelingovi odchádza vynútene i ďalší anglický reprezentant – Joe Hart. Zranenú jednotku Albionu nahrádza hrdina finálového duelu o Capital One Cup – Willy Caballero.
     
    46
    Martin Demichelis pokračuje vo svojom tragickom výkone a znovu dal takmer vyniknúť dotieravému Marcusovi Rashfordovi. Joe Hart trochu netakticky rozohral päťku na kopačku argentínskeho matadora, ktorý otáľal s rozohrávkou, aby sa potom uchýlil k nedôraznej malej domov na anglickú reprezentačnú jednotku. Tá musela z brány veľmi rýchlo von, aby stihla odpáliť loptu pred pressujúcim Rashfordom. Hart po dobrom zákroku zostáva ležať na trávniku, zrejme ide o svalové zranenie.
     
    45+2
    Dôležitý moment prináša druhá nadstavená minúta, v ktorej na ľavej strane šestnástky prepadol cez Martina Demichelisa vynikajúci Marcus Rashford. Ten ťažil z dobrej práce dvojice Rojo a Schneiderlin. Po pätičke druhého menovaného sa strelec úvodného gólu znovu prehnal cez strádajúceho Argentínčana. Po vzájomnom strete kolenami sa anglický tínedžer zrútil na zem, no Michael Oliver nereagoval. Demichelis okamžite vybehol po mladom uchu United, no domáci veterán je šťastný, prešťastný chlapík, pretože hlavný arbiter mohol a zrejme i mal vedúcemu mužstvu fúknuť penaltu!
     
    33
    Čarovná placírka Yaya Tourého takmer úradovala aj v 171. Manchester derby. K vyrovnaniu na Etihad Stadium zatiaľ nedochádza. Silový stredopoliar z Pobrežia Slonoviny sa zmocnil lopty nejakých dvadsať metrov od bránky, kde sa, namiesto kolmice na Aguera, rozhodol pre individuálne riešenie. Loptu si naviedol na ľavačku, ktorou sa z osi ihriska pokúsil obstreliť španielskeho gólmana Davida de Geu. Afričanovi sa to síce podarilo, no rovnako tak minul u pravú žrď bránky červených. Chýbalo asi pol metra.
     
    26
    Ďalšia rana pre mierneho favorita dnešného duelu. Citizens sa po Matovom zákroku zranil rýchlik Raheem Sterling, ktorého musí nútene nahradiť Fernando.
    16. Marcus Rashford (MAN) - 0:1
     
    16
    Manchester United dal gól!
    Nedáš-dostaneš na Etihad Stadium, „červení diabli" sa ujímajú sakramentsky dôležitého vedenia! Devils sa okamžite po ubránení rohového kopu vyrojili dopredu. Schneiderlin zrýchlil hosťujúci prechod vpred prihrávkou na Matu, ktorý na osi ihriska vysunul zjav z Old Trafford – MARCUSA RASHFORDA. Osemnásťročný mladíček v osobnom súboji zosmiešnil zle zasahujúceho Demichelisa a v nájazde následne obstrelil i bezmocného Harta. Krásna akcia hviezdičky červených, Manchester United sa dostáva do vedenia!
     
    15
    David de Gea dnes po prvýkrát, a zrejme nie naposledy, zachraňuje Manchester United. Yaya Touré zachytili katastrofálnu rozohrávku Roja, loptu následne expedoval doľava na duo Silva a Sterling, po ktorej práci sa guľatý nezmysel dostal k Jesúsovi Navasovi. Španiel napálil jeho centrovanú loptu halfvolejom medzi de Geove nohy, ktoré ale Španiel včas zaklapol a vykopol tak loptu na rohový kop.
     
    10
    Prvá komplikácia pre Manchester United. Defenzívny líder Chris Smalling znovu nestačil na šikovné nohy Aguera, v závere úvodnej desaťminútovky vidí dôležitú žltú kartu.
     
    7
    Španielsky filigrant David Silva na ľavej strany ihriska prekabátil Chrisa Smallinga, keď šikovnou prehadzovačkou vyslal do úniku Raheema Sterlinga. Anglický mladík potom centroval od ľavej šestnástkovej čiary smerom na Aguera, ktorého dobre pokryl Matteo Darmian. Talian ale odvrátil loptu priamo na kopačku španielskeho krídelníka Jesúsa Navasa, ktorý si narovnal loptu na strelu a halfvolejom z vyše desiatich metrov minul pravú žrď gólmana Davida de Geu. Navasovi chýbali k dokonalej koncovke asi dva metre.

    Erik Farkaš

    Góly: 16. Rashford

    Karty:   76. Mangala (MAC) – 10. Smalling (MAN)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 16:0. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:12.
    Manchester City: Hart (50. Caballero) – Sagna, Demichelis (53. Bony), Mangala, Clichy – Y. Touré (C), Fernandinho – Navas, Silva, Sterling (26. Fernando) – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Zabaleta, Fernando, Kolarov, Bony, Iheanacho, García.

    Manchester United: de Gea – Darmian (83. Fosu-Mensah), Smalling, Blind, Rojo (63. A. Valencia) – Carrick (C), Schneiderlin – Lingard, Mata (70. Schweinsteiger), Martial – Rashford.
    Náhradníci: Romero – Depay, Januzaj, A. Valencia, Fellaini, Schweinsteiger, Fosu-Mensah.

    Rozhodca: Michael Oliver – J. Brooks, G. Beswick – A. Marriner