Southampton – Liverpool 3:2 (kon.) | Newcastle – Sunderland 1:1 (kon.) | Tottenham – Bournemouth 3:0 (kon.)
Manchester City – Manchester United 0:1 (kon.)
koniec
Manchester City
0:1 (0:1)
Manchester United
Nedeľa 20.03.2016, 17:00 • Etihad Stadium (Manchester) • Anglická Premier League • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Vitajte na Etihad Stadium, kde nás čaká vrchol 31. kola anglickej Premier League, 171. Manchester derby.

    Prvá bitka o Manchester sa odohrala pred 135 rokmi, keď United ešte pod názvom Newton Heath zdolali West Gorton 3:0. Red Devils odvtedy zaokrúhlili počet svojich vavrínov na 70, kým menej úspešný klub z futbalového mesta má na svojom konte o 21 trojbodových zárezov menej.
    Dnes budeme svedkami vypätého súboja nielen o prestíž a nadvládu nad mestom Manchester, ale aj o dôležité body v boji o účasť v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. K tej je zatiaľ bližšie úspešnejší klub posledných troch rokov.

    Tabuľkové postavenie:

    4. Man. City: 15 – 6 – 8; skóre 52:31; body 51
    6. Man. Utd: 13 – 8 – 8; skóre 37:27; body 47

    Forma:

    Man. City: V – V – P – V – R – R
    Man. Utd: V – V – P – P – R – R

    Ani jedno manchesterské mužstvo sa momentálne nenachádza v ideálnom rozpoložení, no hostiteľ je na tom predsa o niečo lepšie. Citizens môže, narozdiel od United, tešiť historický postup do štvrťfinále európskeho pohára číslo jeden. Sky Blues prešli cez schodnú ukrajinskú prekážku (Dynamo Kyjev), v ďalšej fáze ich čaká hratelný Wolfsburg. Predtým ale zverenci odchádzajúceho kouča Manuela Pellegriniho musia pritvrdiť aj v dlhodobej ligovej súťaži, kde sa im okrem straty majstrovských ambícii hrozí i napätý boj o účasť v Champions League.
    Bledomodrí od februárového ohlásenia príchodu Pepa Guardiolu získali v šiestich ligových dueloch len 7 bodov (4 z ostatných 5-ich). Bodovali výhradne s mužstvami, namočenými do bojov o záchranu. Naopak, posledné „veľké" bitky s Leicestrom (1:3), Tottenhamom (1:2) a Liverpoolom (0:3) absolútne nezvládli. Vicemajster Anglicka je ale na domácej tráve druhým najlepším mužstvom v súťaži a pokiaľ si chce udržať aspoň teoretickú šancu na kráľovskú korunu, bude dnes musieť zvíťaziť.

    Proti aktuálnemu vydaniu „červených diablov" sa to zdá byť pravdepodobnejšie, než kedykoľvek predtým. Zverenci bezmyšlienkového Louisa van Gaala akoby už sezónu dohrávali z povinnosti, herné nasadenie ilustruje čakanie na impulz, ktorý by mohol vyvolať príchod nového manažéra. Pravdepodobnosť nadchádzajúcich udalostí ešte znásobilo štvrtkové vypadnutie z Európskej ligy UEFA, v ktorej sa červeným nepodarilo zmazať dvojgólové manko z Anfieldu.
    Hráči dvadsaťnásobného anglického šampióna po dvoch domácich remízach cestujú za súperom, kde sa Devils absolútne nedarí. Z posledných piatich výletov za protivníkmi si odniesli iba tri body (treťoligové Shrewsbury 3:0). Na súperových trávnikoch patrí štvrťfinalistovi FA Cup-u až jedenáste miesto. Podarí sa tretej najhoršej defenzíve v rámci TOP 13 rozdúchať nádej na účasť v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta?

    Vzájomné zápasy:

    25.10.2015; Man. Utd – Man. City 0:0

    12.04.2015; Man. Utd – Man. City 4:2
    (A. Young, Fellaini, Mata, Smalling – 2x Aguero)

    02.11.2014; Man. City – Man. Utd 1:0
    (Aguero)

    25.03.2014; Man. Utd – Man. City 0:3
    (2x Džeko, Y. Touré)

    22.09.2013; Man. City – Man. Utd 4:1
    (2x Aguero, Y. Touré, Nasri – W. Rooney)

    08.04.2013; Man. Utd – Man. City 1:2
    (Kompany /VG/ – Milner, Aguero)

    Manchester City v rokoch 2013 a 2014 ťahal štvorzápasovú víťaznú sériu, ktorú sa „diablom" podarilo prerušiť až minulý kalendárny rok.
    V jesennom vzájomnom meraní síl sme zaznamenali len dva strelecké pokusy, ktoré smerovali medzi tri žrde (1:1)!

    Absencie:

    Domáci lodivod Manuel Pellegrini dnes určite nebude môcť počítať so zraneným kvartetom De Bruyne, Delph, Kompany a Nasri.
    Okrem belgického kapitána a kľúčovej postavy zadných radov môže chýbať i ďalší stopér Citizens, Nicolás Otamendi, ktorý sa zranil v priebehu utorňajšej odvety Ligy majstrov.

    Predzápasovou lekárskou prehliadkou bude musieť na druhej strane prejsť dvojica rekonvalescentov Borthwick-Jackson a Ander Herrera.
    S určitosťou neuvidíme kapitána ani na druhej strane, Wayne Rooney by mal chýbať ešte minimálne dva týždne. Hrať nemôže ani Phil Jones, Ashley Young a Luke Shaw.

    Môj tip: 2:0
     
    -45
    Úvodné zostavy:

    Manchester City: Hart – Sagna, Demichelis, Mangala, Clichy – Y. Touré, Fernandinho, Navas – Silva, Sterling – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Zabaleta, Fernando, Kolarov, Bony, Iheanacho, García.

    Manchester United: de Gea – Darmian, Smalling, Blind, Rojo – Carrick, Schneiderlin – Lingard, Mata, Martial – Rashford.
    Náhradníci: Romero – Depay, Januzaj, A. Valencia, Fellaini, Schweinsteiger, Fosu-Mensah.

    Rozhodca: Michael Oliver – J. Brooks, G. Beswick – A. Marriner.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Manchester City v bledomodrom prevedení obstaral úvodný výkop 171. Manchester derby. United v červených dresoch s čiernymi trenírkami v prvej časti sprava-doľava.
     
    1
    Už po štyridsiatich sekundách rozohrávali domáci rohový kop. Center Davida Silvu sa odrazil k Tourému, ktorého volej zablokovala červená hradba pred ním.
     
    2
    United okamžite po zisku lopty začínajú so svojou postupnou rozohrávkou z vlastnej polovice ihriska. Dokáže City nájsť liek na tento herný prejav?
     
    3
    Citizens sa zatiaľ stačí aspoň trochu aktívne presúvať za loptou a uzavierať tým prípadné okienka v defenzíve.
     
    4
    Red Devils sa po úmornej kombinácii nedostali ani na dostrel Harta, kým Aguero na druhej strane nespracoval ďaleko priamočiarejší pas od Sagnu.
     
    5
    Raheem Sterlind sa snažil opätovať prihrávku svojmu asistentovi Aguerovi, no spätný pas dobre prečítal stopér Chris Smalling.
     
    6
    Manchesterské derby začína v opatrnom tempe, ani jedno mužstvo sa zatiaľ bezhlavo nehrnie do ofenzívy. Zásadný rozdiel oproti predchádzajúcej bitke o sever Anglicka v Newcastli.
     
    7
    Španielsky filigrant David Silva na ľavej strany ihriska prekabátil Chrisa Smallinga, keď šikovnou prehadzovačkou vyslal do úniku Raheema Sterlinga. Anglický mladík potom centroval od ľavej šestnástkovej čiary smerom na Aguera, ktorého dobre pokryl Matteo Darmian. Talian ale odvrátil loptu priamo na kopačku španielskeho krídelníka Jesúsa Navasa, ktorý si narovnal loptu na strelu a halfvolejom z vyše desiatich metrov minul pravú žrď gólmana Davida de Geu. Navasovi chýbali k dokonalej koncovke asi dva metre.
     
    9
    Prvá výstraha pre defenzívu Manchestru United, ktorá je v aktuálnom ročníku na omnoho vyššej úrovni, než tomu bolo vlani.
     
    10
    Prvá komplikácia pre Manchester United. Defenzívny líder Chris Smalling znovu nestačil na šikovné nohy Aguera, v závere úvodnej desaťminútovky vidí dôležitú žltú kartu.
     
    11
    City začína roztáčať svoje turbíny. Po pravej strane prešiel Navas, ktorý následne znovu hľadal Aguera. Nepresný center upratal do bezpečia Darmian.
     
    12
    Citizens sú do týchto chvíľ priamočiarejším a nebezpečnejším tímom. Hra hostí postráda myšlienku a predovšetkým moment prekvapenia.
     
    13
    Aspoň niečo z toho sa podarilo negovať Rashfordovi, ktorý po súboji s Clichym vybojoval pre svoje mužstvo premiérový rohový kop derby.
     
    14
    Blindov prízemný center najskôr odvrátil Clichy, druhý pokus pre zmenu boxoval mimo veľkého vápna gólman Joe Hart.
     
    15
    David de Gea dnes po prvýkrát, a zrejme nie naposledy, zachraňuje Manchester United. Yaya Touré zachytili katastrofálnu rozohrávku Roja, loptu následne expedoval doľava na duo Silva a Sterling, po ktorej práci sa guľatý nezmysel dostal k Jesúsovi Navasovi. Španiel napálil jeho centrovanú loptu halfvolejom medzi de Geove nohy, ktoré ale Španiel včas zaklapol a vykopol tak loptu na rohový kop.
     
    16
    Manchester United dal gól!
    Nedáš-dostaneš na Etihad Stadium, „červení diabli" sa ujímajú sakramentsky dôležitého vedenia! Devils sa okamžite po ubránení rohového kopu vyrojili dopredu. Schneiderlin zrýchlil hosťujúci prechod vpred prihrávkou na Matu, ktorý na osi ihriska vysunul zjav z Old Trafford – MARCUSA RASHFORDA. Osemnásťročný mladíček v osobnom súboji zosmiešnil zle zasahujúceho Demichelisa a v nájazde následne obstrelil i bezmocného Harta. Krásna akcia hviezdičky červených, Manchester United sa dostáva do vedenia!
    16. Marcus Rashford (MAN) - 0:1
     
    18
    Krátko po Rashfordovi zamestnal Harta i Anthony Martial, ktorý ťažil z prieniku Lingarda. Francúz však mieril iba do stredu bránky, kde si Hart situáciu postrážil.
     
    20
    Asistent Mata na druhej strane nedovolene zastavil Sterlinga, Citizens dostávajú k dispozícii zaujímavú štandardnú situáciu.
     
    21
    Ešte pred exekúciou štandardky tu je Angličanovo ošetrenie, počas ktorého líder United, Michael Carrick, diriguje postavenie svojich spoluhráčov.
     
    22
    Štandardka Citizens nebola vôbec márna, Martin Demichelis takmer odčinil svoje zaváhanie, no v dobrej pozícii hlavičkoval len mimo.
     
    23
    V polovici úvodného dejstva tak i naďalej platí tesný náskok Red Devils 1:0. City ale v dnešnom zápase určite nepovedalo posledné slovo.
     
    24
    Krásnu kombináciu Blinda s Matom zastavil na polovici ihriska až Yaya Touré. Hostia dnes rozhodne nebojujú s nedostatkom sebavedomia.
     
    26
    Ďalšia rana pre mierneho favorita dnešného duelu. Citizens sa po Matovom zákroku zranil rýchlik Raheem Sterling, ktorého musí nútene nahradiť Fernando.
     
    27
    Na hráčov v bledomodrom sa zatiaľ valí jedna katastrofa za druhou. Absencia Sterlinga pri nedostatku kreatívnych hráčov môže byť citeľná.
     
    28
    Na lavičke sa z ofenzívnych možností so skúsenosťami ponúka jedine tankista Bony Wilfried. Niečo odkopané má už aj Iheanacho.
     
    29
    Citizens zatiaľ pokračujú v aktuálnom zoskupení, Navasov center z pravej strany letí presne do náruče nachystaného de Geu.
     
    30
    Jesús Navas bude Sterlingovým odchodom ešte väčšmi preťažený a duel zrejme nedokáže kondične ustáť až do konca. Po polhodinke jeho mužstvo stále ťahá za kratší koniec.
     
    31
    Marcos Rojo na ojedinelom výpade po čiare centroval do šestnástky, ešte pred ňou ale odvrátil na roh obranca Sagna.
     
    32
    Hostiteľ duelu sa rútil do veľmi nádejného prečíslenia, ktoré zastavila až zástavka postranného arbitra, ktorý po Silvovej kolmici odmával Aguerovi hraničný ofsajd.
     
    33
    Čarovná placírka Yaya Tourého takmer úradovala aj v 171. Manchester derby. K vyrovnaniu na Etihad Stadium zatiaľ nedochádza. Silový stredopoliar z Pobrežia Slonoviny sa zmocnil lopty nejakých dvadsať metrov od bránky, kde sa, namiesto kolmice na Aguera, rozhodol pre individuálne riešenie. Loptu si naviedol na ľavačku, ktorou sa z osi ihriska pokúsil obstreliť španielskeho gólmana Davida de Geu. Afričanovi sa to síce podarilo, no rovnako tak minul u pravú žrď bránky červených. Chýbalo asi pol metra.
     
    35
    City sa desať minút pred koncom prvej časti dostáva k svojej hre, no United zatiaľ bránia s maximálnou trpezlivosťou.
     
    36
    Platilo to i v prípade Marocsa Roja, ktorý na kraji šestnástky skúsene vystál Navasa. Tomu nezostalo nič iné, než sa pokúsiť prestreliť Argentínčanov blok. Roh pre City.
     
    37
    Hostia bránia štandardné situácie na výbornú. Nič na tom nezmenil ani rohový kop virtuóza Davida Silvu.
     
    38
    Červení sú nasťahovaní v pravom rohu ihriska, kde držia loptu vďaka sérii outových vhadzovaní. City sa len ťažko dostáva do tempa.
     
    39
    Smalling na odvážnom ofenzívnom výpade vyzval na pravej strane Rashforda, ktorého prudký prízemný center nezasiahol nik v červenom.
     
    40
    „Červení diabli" dnes ponúkajú ďaleko viacej ofenzívnej priamočiarosti, než sme u nich v aktuálnom ročníku zvyknutí.
     
    41
    Red Devils dnes podliehajú obrovskej disciplíne. Defenzíva United pracuje na výbornú, bledomodrým sa len veľmi ťažko kľučkuje mínovým poľom.
     
    42
    Martial sa snažil nadviazať na dobrú prácu Roja, no priestor pred Francúzom čistil argentínsky matador Martin Demichelis.
     
    43
    Sergio Aguero nasadil Blindovi škaredý šlapák, čo vyhnalo Louisa van Gaala až k postrannej čiare, kde sa okamžite ponosoval Andremu Marrinerovi.
     
    44
    Daley Blind tentokrát nasadil Aguerovi strom, čím znemožnil Argentínčanovi postupovať na de Geu. Michael Olive zachováva pokoj.
     
    45
    Súboje Daleyho Blinda a Sergia Aguera sú ozdobou doterajšieho priebehu derby. Po bodyčeku holandského univerzála bude City rozohrávať skrátený roh.
     
    45+1
    Po Navasovom centri predĺžil loptu na prednej žrdi Sagna, no Yaya Toure na konci riadnej hracej doby ťahaný Blindom nezakončil presne. Nadstavovať sa budú dve minúty.
     
    45+2
    Dôležitý moment prináša druhá nadstavená minúta, v ktorej na ľavej strane šestnástky prepadol cez Martina Demichelisa vynikajúci Marcus Rashford. Ten ťažil z dobrej práce dvojice Rojo a Schneiderlin. Po pätičke druhého menovaného sa strelec úvodného gólu znovu prehnal cez strádajúceho Argentínčana. Po vzájomnom strete kolenami sa anglický tínedžer zrútil na zem, no Michael Oliver nereagoval. Demichelis okamžite vybehol po mladom uchu United, no domáci veterán je šťastný, prešťastný chlapík, pretože hlavný arbiter mohol a zrejme i mal vedúcemu mužstvu fúknuť penaltu!
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Za nami je úvodné dejstvo Manchester derby, v ktorom zatiaľ ťahá za dlhší koniec povrazu ten historicky úspešnejší. Gól United prišiel paradoxne okamžite po najväčšej šanci Citizens v prvej polke. David de Gea vyrazil Navasovu dobre mierenú strelu medzi nohy na rohový kop, po ktorom prišiel brejk Red Devils, na ktorom bola hviezdička United – Marcus Rashford. Po zákroku na rovnakého hráča sa v nadstavenom čase mohla kopať penalta, no Michael Oliver pomalého Demichelisa ďalej netrestal.

    Druhé dejstvo Manchester derby začne približne o 18:03, doťahovať budú modrí.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Druhé dejstvo na Etihad Stadium práve začalo. V polčase ani jeden manažér nestriedal, v zápase nepokračuje iba zranený Sterling, ktorého nahradil Fernando.
     
    46
    Martin Demichelis pokračuje vo svojom tragickom výkone a znovu dal takmer vyniknúť dotieravému Marcusovi Rashfordovi. Joe Hart trochu netakticky rozohral päťku na kopačku argentínskeho matadora, ktorý otáľal s rozohrávkou, aby sa potom uchýlil k nedôraznej malej domov na anglickú reprezentačnú jednotku. Tá musela z brány veľmi rýchlo von, aby stihla odpáliť loptu pred pressujúcim Rashfordom. Hart po dobrom zákroku zostáva ležať na trávniku, zrejme ide o svalové zranenie.
     
    48
    Situácia okolo Joea Harta skutočne nevyzerá ružovo, na hracej ploche sa už nachádzajú i nosidlá, reprezentačný gólman bude musieť nútene odísť.
     
    50
    Zlé správy pre manažérov Manuela Pellegriniho a Roya Hodgsona. Po Raheemovi Strelingovi odchádza vynútene i ďalší anglický reprezentant – Joe Hart. Zranenú jednotku Albionu nahrádza hrdina finálového duelu o Capital One Cup – Willy Caballero.
     
    52
    Už sa nám znovu hrá, no situácia Manchestru City sa každou minútou len a len zhoršuje. Pellegrini má k dispozícii len jedno taktické striedanie.
     
    53
    Manuel Pellegrini sa púšťa do málo-vídaného hazardu. Necelých desať minút po zmene strán využíva i svoje posledné striedanie a namiesto dnes tragického stopéra Demichelisa vysiela na trávnik zakončovateľa Bonyho Wilfrieda. Z čílského inžiniera môže byť po stretnutí génius, ale i hlupák. V rukách to teraz má aktuálne zoskupenie okolo kapitána Tourého.
     
    54
    Bony sa po prvýkrát zavesil do vzduchu a prehlavičkoval Blinda, no Afričanov pokus smeroval len do rúk Davida de Geu.
     
    55
    Anthony Martial so sympatickou individuálnou akciou, na ktorej konci takmer zdvojnásobil vedenie Red Devils. Francúzsky mladík prešiel na ľavej strane cez svojho krajana Sagnu, naviedol si loptu na stred ihriska a z nejakých dvadsiatich metrov pálil pomedzi nohy Fernandinha. Francúzsky driblér mieril do ľavého dolného rohu, kam ale včas smerovala i ruka nezahriateho Willyho Caballera, ktorý vytesnil loptu do bezpečia. United bude po týchto kontrách nesmierne nebezpečným oponentom.
     
    57
    Prácu mohol mať na druhej strane i David de Gea, no Sergio Aguero pálil z ťažkého uhlu mimo pravej šibenice, ktorú mal zrejme v merítku.
     
    58
    Morgan Schneiderlin dnes fantasticky čistí priestor pred stopérskou dvojicou. V odvážnom prieniku tentokrát zastavil Mangalu.
     
    59
    Manchester CIty sa stále snaží skonsolidovať po dvoch rýchlych personálnych zmenách zo začiatku druhého polčasu. Po Darmianovom defenzívnom zákroku tu bude roh pre domácich.
     
    60
    Citizens sa po jeho rozohrávke nepresadili, nepochodila ani Aguerova prestrkovačka na Bonyho. Rozohrávať bude David de Gea.
     
    61
    Na lavičke United je po prvýkrát rušno, na trávnik sa chystá Antonio Valencia, ekvádorský doliečený full-back.
     
    62
    Wilfried Bony sa pokúsil prepáliť červenú húštinu tiel, no reprezentant Pobrežia Slonoviny nemal nárok.
     
    63
    Striedanie Antonia Valenciu práve prichádza v platnosť. Ekvádorský navrátilec po dlhom výpadku nahrádza ďalšieho Juhoameričana – Marcosa Roja.
     
    64
    Red Devils pokračujú v koncentrovanej defenzíve. Po prudkom Sagnovom centri zakončoval zo siedmich metrov Bony, no Smalling mu sklzom nedal milimeter priestoru na úspech.
     
    65
    Manchester United drží loptu v posledných desiatich minútach len v 33-och percentách hry. Drží ju ale ďaleko efektívnejšie, než v predchádzajúcich dueloch tejto sezóny.
     
    66
    Štastíčko v tomto prípade hralo s vedúcim mužstvom Manchester derby. Sergio Aguero zahodil zlatú príležitosť na vyrovnanie. Dlhý pas z vlastnej polovice ihriska doprava na Tourého aspoň zbrzdil Daley Blind, ktorý sa v páde snažil odpratať loptu do bezpečia. Yaya však svojim boacianím krokom dostihol guľatý nezmysel ešte na hracej ploche. Od rohovej zástavky potom centroval na bližšiu žřd, kde sa od Smallinga odpútal argentínsky snajper v službách anglického vicemajstra. Aguero hlavičkoval skraja malého vápna prudko, no milimetrovo nepresne. Loptu totiž orazil o ľavú tyč bezmocného de Geu!
     
    68
    Dôležité momenty sa hosťom zatiaľ darí prežívať bez úhony, do konca derby zostáva odohrať záverečnú štvrtinu stretnutia.
     
    69
    Jej účastníkom by už mal byť i nemecký šéf Bastian Schweinsteiger, ktorý sa pri postrannej čiare pripravuje na vstup do hry.
     
    70
    Louis van Gaal posilňuje stred poľa. Ihrisko opúšťa voľnomyšlienkár Juan Mata, nahrádza ho prísny šéf stredu ihriska – Bastian Schweinsteiger.
     
    71
    Antonio Valencia na okamih otvoril priestor na pravej strane pre Clichyho, no ten podobnú benevolentnosť dnes netrestá.
     
    72
    Manchester City po prvýkrát v druhom dejstve vykombinoval červeného rivala a mohlo byť vyrovnané, no tvrdohlaví „diabli" prežili i tento atak. David Silva posielal nadýchaný chlebíček do šestnástky United, po ktorom siahal Sergio Aguero. Ťažko hodnotiť, či Argentínčan teraz prihrával úmyselne, alebo mu nevyšla hlavičková koncovka, no lopta sa každopádne ocitla pred odkrytou časťou brány, kde chýbal Bony Wilfried. Ten sa zapojil až po spätnej prihrávke Tourého, no to ho už červený blok vedúceho mužstva stačil dostúpiť. Z veľkej príležitosti domáceho mužstva rezultuje len rohový kop.
     
    74
    Ten sa Citizens nepodarilo zakončiť. Strieľal až Jesús Navas, ktorý po následnej akcii mierili nad bránku španielskeho hrdinu de Geu.
     
    76
    Eliaquim Mangala na ľavej strane ihriska premazal členky Jesseho Lingarda a stáva sa prvým potrestaným hráčom štvornásobného anglického majstra.
     
    77
    Následná štandardná situácia tomu dvadsaťnásobnému príliš nevyšla, na Etihad Stadium pokračujeme štvrťhodinu pred koncom za tesného vedenia hostí.
     
    78
    Manchester City akoby sa snažil postupnou rozohrávkou vytiahnuť „diabla" z ulity, no van Gaalovi zverenci sú iného názoru.
     
    79
    Manchestru United na čele s van Gaalom a Chrisom Smallingom zatrhlo, no Michael Oliver zachoval pokoj. Aguero sa snažil vypýtať pre anglického stopéra druhú žltú kartu v dueli, no svojmu pádu hodne pridal.
     
    80
    Červení už pomaly začínajú s časovou údržbou, dnešné tri body by znamenali obrovskú povzbudenie pre mužstvo Louisa van Gaala.
     
    81
    Desať minút pred koncom už budú rozhodovať i sily jednotlivých hráčov. V tomto má výhodu hosťujúci kouč, ktorý ešte môže do hry vyslať čerstvý vietor v podobe Depaya alebo Januzaja.
     
    82
    V prípade záverečného betónu sa ponúka do hry predovšetkým Fosu-Mensah. Záverečný nápor Citizens ale zatiaľ neprichádza.
     
    83
    Záverečné striedania Louisa van Gaala bude napokon vynútené. S kŕčami a bez štipky energie odchádza Matteo Darmian, ktorého vymení osemnásťročný Timothy Fosu-Mensah.
     
    85
    Anthony Martial si teraz veľmi naivne snažil vykoledovať pokutový kop. Fernandinho hral telom, Francúz si naňho čitateľne naskočil.
     
    86
    Namiesto toho, aby domáci hnali svojich hráčov za vyrovnaním, ozýva sa Etihad Stadium výlučne sektor hostí. Devils čuchajú príležitosť na tri body a stiahnutie manka na Ligu majstrov.
     
    87
    Neskutočný tanec Anthonyho Martiala, ktorý prebaletil cez troch či štyroch hráčov v modrom. Zastavil ho až faulujúci Fernandinho.
     
    88
    Francúzska spojka Martial a Schneiderlin sa snažila držať loptu v rohu šestnástky Citizens, no po strate museli hostia predviesť veľmi rýchly návrat späť.
     
    89
    Bastian Schweinsteiger riešil brejk City za cenu rohového kopu, ktorý sa Fernandovi nepodarilo vpratať medzi tri žrde.
     
    90
    Diváci na Etihad Stadium opúšťajú tribúny derby zápasu ešte pred koncom riadnej hracej doby a to za stavu 0:1!
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Michaelom Oliverom pridáva k dnešnému duelu ešte šesťminútovú extra-porciu nadstavenia.
     
    90+2
    Sergio Aguero ho odštartoval veľmi sľubným pokusom o vyrovnanie. Argentínsky čarodej si sklepol na prsia adresný center od Davida Silvu. Následne sa juhoamerickom súboji uvoľnil cez striedajúceho Antonia Valenciu. Bývalý hráč madridského Atlética sa snažil z ľavej strany prestreliť Davida de Geu na bližšej tyči, no prudká prízemná rana letela z desiatich metrov asi poldruha metra mimo pravej žrde červených. Red Devils držia pred záverečnou päťminútovkou tesný náskok.
     
    90+4
    A držia ho veľmi úspešne. Domáca snaha o dobýjanie de Geovej svätyne začína hraničiť so zúfalstvom. Bony si pomáha útočným faulom na Smallinga, sekundičky tikajú.
     
    90+5
    Podráždený Aguero si nevypýtal faul na Valenciovi, lopta sa kotúľa až k de Geovi, ktorý si následnú rozohrávku veľmi dobre premyslí.
     
    90+6
    Marcus Rashford exkluzívne vyviezol loptu až do rohu ihriska, kde vybojoval na Mangalovi rohový kop. To by mohlo ukončiť dnešné derby!
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Osemnásťročný Marcus Rashford si na svoj opasok pripisuje ďalší cenný zárez, 20. marca 2016 jediným gólom rozhodol svoje premiérové Manchester derby! Domáci síce ovládli úvodnú štvrťhodinu stretnutia, no na začiatku tej druhej inkasovali z kopačky golden boy-a Manchestru United. Záblesk svetlej budúcnosti mohol pre svoje mužstvo na konci prvej časti vybojovať i pokutový kop, no Michael Oliver po súboji s Demichelisom rozpažil. Pellegrini po zmene strán po Sterlingovi prišiel aj o zraneného Harta. City si v ďalšom priebehu šance síce vytváralo, no vyložené tutovky sa pred de Geom nerodili. Najväčšiu zahodil Sergio Aguero, ktorý v 66. minúte hlavičkoval do žrde.

    Tri body z Etihad Stadium majú pre Red Devils obrovskú váhu. Red Devils stiahli manko na Ligu majstrov na rozdiel jedného bodu, ktorý strácajú na štvrtý Manchester City. Tomu odskočil Arsenal na rozdiel štyroch. Medzi manchesterskými celkami sa nachádza ešte i srdnatý West Ham United. Boj o pohárové priečky i majstrovský titul môže byť napínavý až do samého konca ligového ročníka, ktorého vyvrcholenie bude mapovať i portál Onlajny.eu a jeho redaktor Erik Farkaš, ktorý vám želá príjemný zvyšok futbalového víkendu. (19:03:37)

    Erik Farkaš

    Góly: 16. Rashford

    Karty:   76. Mangala (MAC) – 10. Smalling (MAN)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 16:0. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:12.
    Manchester City: Hart (50. Caballero) – Sagna, Demichelis (53. Bony), Mangala, Clichy – Y. Touré (C), Fernandinho – Navas, Silva, Sterling (26. Fernando) – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Zabaleta, Fernando, Kolarov, Bony, Iheanacho, García.

    Manchester United: de Gea – Darmian (83. Fosu-Mensah), Smalling, Blind, Rojo (63. A. Valencia) – Carrick (C), Schneiderlin – Lingard, Mata (70. Schweinsteiger), Martial – Rashford.
    Náhradníci: Romero – Depay, Januzaj, A. Valencia, Fellaini, Schweinsteiger, Fosu-Mensah.

    Rozhodca: Michael Oliver – J. Brooks, G. Beswick – A. Marriner