Anderlecht – Olympiakos 1:0 (kon.) | Midtjylland – Manchester United 2:1 (kon.) | Fiorentina – Tottenham 1:1 (kon.)
Dortmund – Porto 2:0 (kon.) | Villarreal – Neapol 1:0 (kon.) | Saint-Étienne – Bazilej 3:2 (kon.)
Sevilla – Molde 3:0 (kon.) | Valencia – Rapid Viedeň 6:0 (kon.) | Augsburg – Liverpool 0:0 (kon.)
Sparta Praha – FK Krasnodar 1:0 (kon.) | Galatasaray – Lazio 1:1 (kon.) | Sion – Braga 1:2 (kon.)
Doneck – Schalke 0:0 (kon.) | Marseille – Bilbao 0:1 (kon.) | Lisabon – Leverkusen 0:1 (kon.)
koniec
Šachtar Doneck
0:0 (0:0)
FC Schalke 04
cz Štvrtok 18.02.2016, 21:05 • Arena Lviv, Lvov • Európska liga • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.
     
    Příjemný čtvrteční večer přeji všem fanynkám a fanouškům evropské kopané! Dnes, až na jednu výjimku, odstartují první zápasy vyřazovací fáze Evropské ligy, která nám i tento ročník nabízí kvalitní podívanou. V tomto online přenosu se zaměříme na souboj, v němž FK Šachtar Doněck přivítá FC Schalke 04! Rozhodně se máme na co těšit, tak u toho nezapomeňte být společně s námi, začínáme ve 21:05.
     
    FK Šachtar Doněck

    Po velmi náročných předkolech, v nichž Doněck přešel přes silné soupeře v podobě Fenerbahce Istanbul a vídeňského Rapidu, se Šachtaru i letos, konkrétně už posedmé za sebou, podařilo probojovat do skupinové fáze milionářské Ligy mistrů. Los k ukrajinskému celku příliš shovívavý nebyl, do skupiny A mu totiž přihrál Real Madrid a francouzské PSG. Po úvodních třech mačích to pro svěřence trenéra Lucesca vypadalo opravdu špatně, Šachtar neměl na kontě ani jeden bod, navíc nedokázal vsítit byť jen jediný gól. Nakonec ale Doněčtí díky výhře nad v České republice velmi nepopulárním Malmö dokázali alespoň postoupit do play-off Evropské ligy.

    Aktuální formu a herní pohodu party okolo kapitána Srny lze jen těžko odhadovat, ukrajinská Premier Liha se totiž nachází v období zimní pauzy, která končí až na začátku března. Oproti minulým sezonám ale tato soutěž v podstatě nic nového nepřinesla, společně se Šachtarem totiž o titul bojuje pouze Dynamo Kyjev, oba celky mají po šestnácti kolech shodně třiačtyřicet bodů. Oranžoví se mohou pyšnit skvěle fungující ofenzivou, která v průměru na utkání střílí více než tři branky. Otázkou ovšem zůstává, jak si trenér Mircea Lucescu poradí s odchodem svého nejblyštivějšího klenotu. Brazilský šikula Alex Teixeira, který se kromě dvaadvaceti ligových zásahů ještě třikrát dokázal prosadit v Champions League, totiž, k překvapení všech, protože se o něj zajímaly přední evropské velkokluby, zamířil do čínského Jiangsu Suning, který za něj zaplatil téměř padesát milionů eur. Jak si Šachtar bez svého klíčového hráče povede?
    „Čeká nás velmi těžký soupeř, který má ve svých řadách spoustu agresivních mladíků se skvělou technikou," prohlásil na včerejší tiskové konferenci Mircea Lucescu.

     
    FC Schalke 04

    Po šestém místě v loňském ročníku Bundesligy se Schalke automaticky kvalifikovalo do základních skupiny Evropské ligy. Los německému celku přisoudil vcelku přívětivé soupeře, jmenovitě se jednalo o pražskou Spartu, APOEL Nikósie a Asteras Tripolis. Role jasného favorita se svěřenci trenéra Breitenreitera zhostili na jedničku, ani jednou neprohráli, v šesti zápasech nastříleli celkem patnáct branek a se čtrnácti body na svém kontě postoupili z první pozice. I ve dvojzápase proti Šachtaru se spíše počítá s úspěchem Schalke, ukrajinský celek však rozhodně nebude snadným soupeřem.

    Die Königsblauen se v právě probíhající sezoně německé nejvyšší fotbalové soutěže drží na páté příčce, jejich ztráta na prozatím bronzový Leverkusen ovšem činí pouhopouhé dva body, k jejímu smazání by se ale Schalke potřebovalo zbavit výsledkových i herních výkyvů. Po zimní pauze stihl celek z Gelsenkirchenu odehrát čtyři klání, dva z nich vyhrál, ze dvou z nich odcházel poražen. Minulý víkend parta okolo kapitána Höwedese zajížděla na půdu tabulkového souseda z Mohuče, který nakonec zvítězil 2:1. Tento týden vedení klubu oznámilo, že příští sezonu modrý dres už nebude oblékat Joël Matip. Čtyřiadvacetiletý kamerunský stoper, který prošel mládežnickou akademií Schalke, totiž zamíří do Anglie, kde se jeho novou štací stane Kloppův Liverpool.
    Fotbalisté Schalke na Ukrajinu přiletěli už včera a ve večerních hodinách absolvovali první trénink na lvovském stadionu.

    Hodina do výkopu.

     
    Ještě jednou zde vítám a zdravím všechny fotbalové příznivce! Do úvodního výkopu zbývá ještě nějakých pětatřicet minut, doufejme, že nás čeká atraktivní a útočná podívaná. Kouč Mircea Lucescu dnes nemůže počítat hned s několika hráči, mimo jsou distancovaný Fred, Bernard, Dentinho a Mário Azevedo. Uvidíme, jak si Šachtar bez části ze své brazilské kolonie poradí. Naopak hosté nastupují v té nejsilnější možné sestavě, jedinou změnu oproti víkendovému mači v Mohuči sledujeme na hrotu útoku, kde zkušeného Huntelaara nahradil Eric Maxim Choupo-Moting.
    Přípravy na dnešní utkání jsou v plném proudu.

     
    Úvodní sestavy:

    FK Šachtar Doněck: Pjatov – Srna (C), Kučer, Rakyckyj, Ismaily – Malyšjev, Stěpaněnko – Marlos, Kovalenko, Taison – Hladkij.
    Náhradníci: Kanibolockij – Ševčuk, Kryvcov, Wellington Nem, Ferreyra, Eduardo, Korobenko.

    FC Schalke 04: Fährmann (C) – Caiçara, Matip, Neustädter, Kolašinac – Geis, Goretzka – Sané, Meyer, Belhanda – Choupo-Moting.
    Náhradníci: Giefer – Friedrich, Aogo, Riether, Sam, Schöpf, Huntelaar.

    Rozhodčí: Huseyin Gocek – Orkun Aktas, Kemal Yilmaz (všichni Turecko).
     
    Hlavní sudí Gocek právě přivádí oba týmy na hrací plochu, utkání bude za malou chvíli moci začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Turecký arbitr Huseyin Gocek právě foukl do píšťalky, pojďme na to! Míč do hry uvedou hosté, kteří nastupují v bílých dresech, naopak Šachtar zvolil tradiční oranžovo-černou kombinaci.
     
    2
    První akci utkání vykoumali hráči Schalke. Ve středu hřiště se povedeně uvolnil Choupo-Moting, následně roztáhl hru na sprintujícího Meyera, jenž lehkým obloučkem ještě hledal Saného, u míče však jako první byl vyběhnuvší Pjatov.
     
    3
    Pěkná kombinace hostí. Fährmannův výkon si učebnicově zpracoval Choupo-Moting, sklepl kulatý nesmysl pro Geise, jenž opět hledal nabíhajícího si mladíka Saného, toho ale v souboji rameno na rameno předčil Ismaily.
     
    4
    Zatím jsou to především hráči německého celku, kdo kontroluje balón. Změnit se to rozhodl brankář Pjatov, který dlouhatánským výkopem zkoušel oslovit Taisona, ten si však v hlavičkovém souboji s o pořádnou dávku centimetrů vyšším Matipem nevedel šťastně.
     
    5
    Teď už se Taison k míči dostal, nakonec ze své sóloakce vytěžil rohový kop. Právě brazilský šikula se ujal exekuce této standardky, míč kroutil na přední tyč, tam si však nejlépe vedl Neustädter.
     
    6
    Ani druhý kop od rohového praporku domácím nevyšel, načež hráči Šachtaru zaspali při návratu do obrany. Schalke se řítilo do přečíslení pěti proti třem, sám na sebe to trochu sobecky vzal Meyer, kterého hravě odzbrojil Kučer.
     
    7
    Kolašinacův přetažený centr ještě Sané dokázal doběhnout, následně se s ním chtěl vrhnout střemhlav brance Doněcku, ovšem neměl s kým kombinovat, proto hru obrátil směrem vzad.
     
    8
    Nyní už se Sané k postupu do útoku odhodlal. Našel rozběhnutého Caiçaru, jehož centr domácí obrana odvrátila pouze k nohám Leona Goretzky, jehož střelu jeden ze zadáku Šachtaru dokázal ztečovat na rohový kop.
     
    9
    I v tomto případě si Doněčtí v obranné fázi hry vedli bezproblémově a rohový kop v naprostém klidu ubránili. Navíc se dostali do protiakce, kterou taktickým faulem na Marlose zastavil Kolašinac.
     
    10
    Přímý kop si na starosti nemohl vzít nikdo jiný než kapitán Srna. Jeho centr nebyl vůbec k zahození, ve vzduchu si však nejlépe počínal Matip, který odhlavičkoval míč do bezpečí.
     
    11
    Tlak ukrajinského mužstva ale pokračoval, nakonec z něj svěřenci trenéra Lucesca vydolovali další rohový kop. I tentokráte byl ve vzduchu nejlepší Matip, balón však odhlavičkoval jen k nohám stopera Rakyckého, ten však ranou z první zamířil vysoko nad branku.
     
    12
    Trmu – vrmu ve středu hřiště nakonec utnul Malyšjev, který roztáhl hru na dynamického Marlose. Brazilský kouzelník se s míčem vrhl směrem do středu hřiště, při své pouti obešel hned trojici protivníků, nakonec se ale ve svých kličkách zamotal.
     
    13
    Srna se prezentoval výborně načasovaným obranným skluzem, čímž přerušil akci Schalke, a nabídl tak svým spoluhráčům protiútok. Ten by možná dopadl dobře, to by ale Viktor Kovalenko nesměl v klíčovém momentu podklouznout.
     
    14
    Pěkná akce Schalke! Caiçara našel ve vápně bojujícího Choupo-Motinga, který perfektně načasovanou přihrávkou uvolnil Belahndu, ten předvedl hned několik zasekávaček, díky nímž si položil řadu protihráčů a měl dost času na střelu, Pjatov se však prezentoval dobrým zákrokem!
    14.
     
    15
    Kovalenko si pohledně narazil s Taisonem, ten se poté na vlastní pěst pokusil prodrat do šestnáctky soupeře, narazil však do pevné zdi v podobě Joëla Matipa.
     
    16
    Choupo-Moting přetlačil Ismailyho, poté chytře myšlenou uličkou poslal míč do běhu Saného, který dělal, co mohl, ale ke kulatému nesmyslu se dříve než vracející Kučer nedostal.
     
    17
    Sané ve středovém kruhu nasadil nepopulární jesličky Stěpaněnkovi, poté roztáhl hru směrem doleva na Belhandu, ten toho proti přesile dvou protihráčů ale příliš nevymyslel.
     
    18
    Hra se nám v posledních okamžicích lehce uklidnila, oba celky hrají spíše defenzivně, nikdo z nich nechce udělat zbytečnou chybu. Momentálně s míčem na vlastní polovině operuje Rakyckyj.
     
    19
    Oboustrannou vyčkávanou ukončil Srna, jenž se protáhl po praví straně, svým centrem zkusil najít Oleksandra Hladkého, ovšem ukrajinskému útočníkovi míč přistál pouze na patách.
     
    20
    Teď už Hladkij mohl střílet, poněkud překvapivě ale v dobré pozici ještě nahrával Kovalenkovi, jehož pokus však postrádal gólové parametry, a Fährmann tak mohl zůstat klidný.
     
    21
    Na druhé straně o sobě opět dal vědět Leroy Sané. Největší talent Schalke se po několika parádních manévrech dostal až do šestnáctky, kde si chtěl obhodit riskujícího Kučera, balón mu ale utekl až do zámezí.
     
    22
    Caiçara svou rozehrávkou zabrnkal spoluhráčů na nervy, poněvadž na levé straně nechal spoustu volného prostoru pro Ismailyho. Nakonec se ale brazilský bek dokázal včas vrátit a alespoň míč odvrátit na rohový kop.
     
    23
    Brazilec Taison svůj centr směřoval až na zadní tyč, kde se k hlavičce dostal Hladkij, svá mířidla ale neměl seřízená přesně a kulatý nesmysl trkl pořádný kus mimo tři tyče.
     
    24
    Meyer si počkal na ideální moment a poté přiťukl balón pro z druhé vlny si sbíhajícího Kolašinace, jenž lehoučkým bochánkem našel na penaltovém puntíku stojícího Saného, ten ale ukázal, že na hře hlavou ještě musí zapracovat a zamířil mimo.
     
    25
    Darijo Srna se dnes už poněkolikáté probil na hranici vápna, jeho přízemní centr se od Meyera odrazil přímo do míst, kde číhal Hladkij, ten se odhodlal ke střele z otočky, Fährmann ale dobře vykryl úhel a předvedl jistý zásah.
    25.
     
    26
    Ismaily vyrobil naprosto zbytečnou chybu, načež si v souboji s Goretzkou musel pomoci rukama a může být rád, že za své počínání nebyl oceněn žlutým kartónkem.
     
    27
    Taison povedeným pasem uvolnil Kovalenka, ten chvíli váhal, jak celou akci Šachtaru uvést do zdárného konce, nakonec se rozhodl pro přihrávku směrem k Marlosovi, počínal si ale hrubě nepřesně.
     
    28
    Doněck se postupným útokem dostával na dostřel branky soupeře, Srna vybojoval míč pro Marlose, po jehož centru se ve vápně k míči dral Hladkij, ale Matip si počínal zkušeně a ukrajinského snajpra do zakončení nepustil.
     
    29
    Po sérii zmatků ve středu hřiště míč doskákal k Taisonovi, jenž přečíslení čtyř proti třem vyřešil přihrávkou na sbíhajícího si Kovalenka, ten si kulatý nesmysl ještě potáhl na levačku a následně jej poslal jen těsně vedle vzdálenější tyče Fährmannovy pokladnice!
    29.
     
    30
    Půlhodinka je za námi, branku jsme zatím neviděli, nicméně musíme říci, že sledujeme poměrně atraktivní fotbal, v němž se míč svižně stěhuje z jedné strany na druhou. Oba celky měly zatím po jedné vážnější šanci, ani Belhanda a ani před malou chvíli Kovalenko ale svůj tým do vedení neposlali.
     
    31
    Srna opět prokazuje, že je pro Šachtar velice důležitým, ne-li úplně tím klíčovým mužem. Chorvatský obránce nyní krásně našel Taisona, který využil své rychlosti a přes nepříliš pozorného Kolašinace se dostal ke střele, tu však zablokoval Matip
     
    32
    Tlak Doněcku ještě nějakou chvíli pokračoval, další manévr už ale Taisonovi nevyšel, načež se brazilský šikula dopustil útočného faulu – přímý kop pro Schalke.
     
    33
    Belhanda zvedl hlavu a všiml si volného Caiçary, jenž se hned dvakrát pokusil o centr, pokaždé ale trefil clonícího Ismailyho. Obránce Doněckých to chvíli nato ale přehnal s agresivitou, a hosty tak čeká standardní situace.
     
    34
    Z ní ale pranic nevzniklo, po Kučerově zaváhání se ale k míči dostal Meyer, který následně upadl v pokutovém území po souboji se Srnou, sudí ale celou situaci posoudil správně a penaltu neodpískal.
     
    35
    Kolašinac si pěkně narazil s Geisem, jenž našel na hranici vápna stojícího Choupo-Motinga. Kamerunský útočník v dresu Schalke se s míčem přilepeným u nohy dokázal otočit, svou střelu však poslal pouze do blokujícího Kučera.
     
    36
    Choupo-Moting se tentokráte převtělil do role nahrávače, když ze vzduchu sklepl balón pro Goretzku, který se odhodlal k ráně z nějakých pětadvaceti metrů, jeho pokus ale postrádal razanci, a míč se tak stal snadným soustem pro pozorného Pjatova.
     
    37
    Kulatý nesmysl se prapodivně odrazil a zasáhl do hlavy Ismailyho, od kterého se došoural až na rohový kop. Jak s ním Schalke naloží?
     
    38
    Špatné to rozhodně nebylo! Geis svým centrem posadil míč přesně na hlavu Neustädtera, který ale ve velmi nadějné pozici hlavičkoval pouze doprostřed branky, kde číhal Andrij Pjatov.
     
    39
    Na druhé straně posunul Taison balón na Kovalenko, který nenápadným obloučkem našel úplně volného Marlose, ten se však celé situace poměrně zalekl a místo okamžité střely ještě udělal jednu kličku navíc, což se mu nakonec stalo osudným.
     
    40
    Po sérii tvrdších osobních soubojů si Choupo-Moting k míči pomohl loktem, což už sudí nemohl tolerovat a přerušil hru. Hostující útočník vyvázl s posledním varováním, příště už se bude žlutit.
     
    41
    Choupo-Moting si počkal na odražený míč a samostatně to zkusil proti obraně soupeře. Přes Kučera ještě přejít dokázal, poté jej ale ideálně načasovaným obranným skluzem zastavil Jaroslav Rakyckyj.
     
    42
    Do konce prvního poločasu už moc nezbývá, oběma celkům rozhodně nelze upřít snaha s bezbrankovým stavem něco udělat, žádný ze střelců ale zatím přesně nemířil. Změní se něco v samotném závěru úvodní pětačtyřicetiminutovky?
     
    43
    Po souboji s Kolašinacem zůstává na zemi ležet domácí kapitán Srna, nutno poznamenat, že to s ním nevypadá vůbec dobře. Na trávník jsou přivolána nosítka, uvidíme, zda bude moci chorvatský univerzál pokračovat.
     
    44
    Srna nakonec po svých odkulhal za postranní čáru, vypadá to na nějaký problém s kotníkem, ovšem vše nasvědčuje tomu, že kapitán Šachtaru by, alespoň prozatím, měl být schopen pokračovat.
     
    45
    Srna už opět běhá po hřišti, mezitím hlavní sudí Gocek nad rámec první půle nastavil jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi, branku jsme zatím neviděli. To ale neznamená, že sledujeme špatné a nezajímavé utkání, naopak oba celky se po většinu úvodních pětačtyřiceti minut snažily o ofenzivní fotbal a shodně se jim podařilo vypracovat jednu velkou šanci. Nejprve zahrozili hosté, Belhanda si ve vápně položil hned několik protihráčů, poté však zamířil pouze do brankáře Pjatova. Na druhé straně se po Taisonově pasu uvolnil Kovalenko, jeho ráně levačkou ale v cestě do sítě scházelo pár centimetrů. Uvidíme, co nám nabídne druhá půle, která začne přibližně ve 22:08. Zůstaňte s námi!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu, jenž právě začíná, oba celky vstupují beze změn. Rozehrávky se tentokráte ujímají domácí, uvidíme, kdo se nakonec bude radovat z vítězství a vytvoření lepší pozice pro odvetu, zatím jsou šance, dle mého názoru, naprosto vyrovnané.
     
    47
    Šachtar svému soupeři zatím nepůjčil míč, směrem dopředu se po několikavteřinové kombinaci v hloubi obranné poloviny vydal Srna, daleko ale díky Kolašinacovi nedošel.
     
    48
    Trochu potřebného štěstí teď měl k dispozici Marlos, jenž se nakonec dostal k centru, jehož adresátem byl Hladkij. Domácí útočník míč ale špičkou kopačky poslal vysoko nad branku.
     
    49
    Tohle šlo zakončit mnohem lépe! Meyer se rychle zorientoval a roztáhl hru na Caiçaru, jehož nadýchaný centr doputoval až k nikým nehlídanému Sanému, jenž však tváří v tvář Pjatovovi hlavičkou zamířil těsně mimo!
     
    50
    Schalke pokračoval v náporu, nakonec vybojovalo rohový kop, který rozehrál Geis na krátko. Belhanda pěknou kličkou poslal na párek Srnu, svým následným centrem hledal Goretzku, dobrou práci ale odvedl brankář Pjatov, jenž míč obětavě vyboxoval mimo vápno.
     
    51
    Hosté se usadili v těsné blízkosti Pjatovovy branky, Sané s Meyerem to ale celé zbytečně překombinovali, nakonec z toho bude alespoň další roh.
     
    52
    I nyní ale měli navrch obránci Doněcku, konkrétně to byl Oleksandr Kučer, kdo kulatý nesmysl odvrátil mimo vápno, a zažehnal tak potencionální nebezpečí.
     
    53
    Míč se po nepřehledném souboji mezi Marlosem a Kolašinacem odporoučel za čáru, sudí chvíli váhal, nakonec ale kulatý nesmysl přisoudil Schalke, čímž domácí příznivce pochopitelně vůbec nepotěšil.
     
    54
    Výborně to teď udělal Stěpaněnko, jenž si nejprve naběhl pro přihrávku od Srny, poté se hezky uvolnil a dostal se až k centru, ten však nekopl rozhodně podle svých představ a nikoho ze spoluhráčů nenašel.
     
    55
    Leroy Sané měl napravo velké množství volného prostoru, Ismailyho ale neukličkoval. Chvíli nato se k míči dostal Matip, dlouhým nákopem se pokusil najít Choupo-Motinga, kterému ale v zakončení zabránil Rakyckyj.
     
    56
    Hra je v posledních okamžicích hodně rozkouskovaná. Po Taisonově pasu se po levé straně uvolnil Ismaily, centroval však pouze do Caiçary, od něhož se míč odrazil na roh.
     
    57
    Taison balón kroutil do malého vápna, tam je ale pánem Ralf Fährmann a dokázal to i nyní, když bez jakéhokoliv zaváhání míč vyboxoval mimo šestnáctku. Domácí však ihned spěchají s dalším ofenzivním snažením.
     
    58
    Stěpaněnko nahrál Ismailymu, ten celou akci Doněcku ještě vyšperkoval pasem na Rakyckého. Na ofenzivním výletě působící ukrajinský stoper zkusil vypálit, ukázal ale, že obranná činnost je mu přeci jen více po chuti a zamířil vysoko, opravdu vysoko nad branku.
     
    60
    Do konce mače zbývá už jen půlhodinka, branku jsme zatím stále neviděli. Dle mého názoru je jen otázkou času, než se na hřiště dostane Klaas-Jan Huntelaar. Dokáže nizozemský zabiják s bezbrankovým stavem něco udělat?
     
    61
    Po Taisonově pasu se do vápna vrhl Ismaily, který se po souboji s Caiçarou poroučel k zemi, ovšem hlavní rozhodčí mu na jeho hereckou etudu neskočil a správně penaltu neodpískal.
     
    62
    No, s tímhle šlo naložit mnohem lépe! Volný míč doběhl rychlonohý Sané, posunul jej směrem k Meyerovi, jehož nepovedená střela z otočky se nakonec ukázala býti ideálním pasem pro Choupo-Motinga, ten však v dobré pozici zamířil pouze do připraveného Pjatova!
    62.
     
    63
    Roman Neustädter se do souboje s Kovalenkem vrhl jako rozzuřený býk, za což také zaplatil, protože od svého protihráče inkasoval nepříjemný úder do čela. Vše se ale obejde bez ošetření.
     
    64
    Po Geisově nahrávce si chtěl Kolašinac píchnout míč do běhu, za pomoci nedovoleného zákroku mu v tom ale zabránil Srna. Následovat bude volný přímý kop.
     
    65
    Geisův nadýchaný centr ještě za sebe zvládl prodloužit Matip, bránící Kučer míč hlavou dokázal odvrátit pouze k volnému Meyerovi, jenž vystřelil ihned z první, znovu ale pouze nechal vyniknout Andrije Pjatova!
     
    66
    Po hlavičkovém souboji s Belhandou musí být ošetřen domácí obránce Ismaily, na hřiště jsou přivolání zdravotníci, ale nemělo by jít o nic vážného.
     
    67
    Domácí fanoušci se zlobí, Choupo-Moting totiž neváhal vlétnout do souboje s brankářem Pjatovem,sudí nakonec celou situaci jako faul neposoudil, a hosté mají k dispozici roh.
     
    68
    Míč je v síti, radost hostujících hráčů však rychle končí! Centrovaný balón do branky hlavou usměrnil Joël Matip, dle názoru sudího si ale obránce Schalke v předchozím souboji s Kučerem pomohl faulem, tudíž gól nemůže být uznán!
    68.
     
    69
    Srna pasem par excellence oslovil volného Kovalenka, toho ale v šestnáctce hostí zradilo zpracování, čehož bleskurychlým odkopem do bezpečí využil Matip.
     
    70
    Caiçara se vymotal ze sevření několika protihráčů, následně vyslal na zteč Saného. Ten ale dnes nehraje ideální utkání, ani z tohoto vzájemného souboje s Ismailym totiž jako vítěz nevyšel.
     
    72
    Aktuálně sledujeme hlušší pasáž hry, při níž hráči doněckého celku kombinují na vlastní polovině, což je, vzhledem k tomu, že hrají doma a měli by se tak hnát dopředu kvůli vytvoření vhodné pozice do odvety, poměrně překvapivé.
     
    73
    Změnit se to pokusil Kovalenko, jenž se dostal až na dostřel Fährmannovy branky, ještě ale chtěl kombinovat s Marlosem, ten ale jeho úmysl nepochopil.
     
    74
    Famózní Pjatov! Caiçara parádním centrem našel Belhandu, jenž opět dlouho váhal se zakončením, nakonec ale dokázal vypálit, jeho bombu mířenou do levé šibenice ale brankář Šachtaru vytěsnil!
    74.
     
    74
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Marlos, přichází Wellington Nem.
     
    75
    Obránce Kučer si úplně neporozuměl s Pjatovem, po malé domů budou hosté zahrávat standardní situaci z hranice malého vápna. Uvidíme, zda tuto velkou šanci na otevření gólového účtu využijí!
     
    76
    Hosté nic složitého nevymýšleli, Choupo-Moting přiťukl míč pro Geise, jenž však trefil jednoho z na brankové čáře stojících domácích hráčů! Fotbalisté Schalke ještě signalizují hru rukou, sudí je ale jiného názoru.
    76.
     
    77
    Po nevydařeném rohovém kopu se do protiakce mohl hnát Taison, kterého taktickým faulem zastavil vracející se Sané – jasná žlutá karta.
     
    78
    Kolašinac si v souboji se střídajícím Wellingtonem pomohl rukama, na programu je volný přímý kop v podání Šachtaru Doněck.
     
    79
    Neskutečné, tohle musí být gól! Standardní situace domácím nevyšla, následoval ale rohový kop, po němž Fährmann skvělým zásahem vychytal Hladkého! Akce ale pokračovala a chvíli nato se před brankou hostů úplně sám ocitl Kovalenko, ani on ale na gólmana Schalke nevyzrál!
     
    79
    Žlutou kartu dostává Olexandr Kučer (FK Šachtar Doněck).
     
    80
    Střídání v týmu FK Šachtar Doněck: ze hřiště odchází Taison, přichází Eduardo.
     
    81
    Poprvé budou střídat i hosté, hřiště opouští Meyer, na jehož místo nastupuje Alessandro Schöpf, jenž si odbude premiéru na půdě Evropské ligy.
     
    82
    Ani následné akce obou celků gól nepřinesly, nejprve se do ofsajdové pasti nechal chytit Eric Maxim Choupo-Moting, o pár okamžiků později se v totožné situaci ocitl domácí Hladkij.
     
    83
    Choupo-Moting prokázal dobrý herní přehled a nezištnou přihrávkou vyslal kupředu střídajícího Schöpfa, ten se na hranici vápna pokusil přejít přes dnes zatím bezchybného Ismailyho, ani on ale nepochodil.
     
    84
    Ani z tohoto rohového kopu Schalke pranic nevytěžilo, protiakci Šachtaru do poměrně otevřené obrany hostí bylo třeba forem ukončit, což se díky faulu povedlo Schöpfovi.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Oleksandr Hladkij (FK Šachtar Doněck).
     
    85
    Srna chytrou šajtlí našel Kovalenka, jehož centr byl ale velmi přetažený a nikdo z číhajících spoluhráčů na letící míč neměl sebemenší šanci dosáhnout.
     
    86
    Komplikace pro domácí! Kučer jasně fauloval Choupo-Motinga, dostal druhou žlutou a následně pochopitelně červenu kartu, čímž na poslední minuty svůj celek výrazně oslabil!
    86. Oleksandr Kučer (SAC)
     
    87
    Převahu jednoho muže chce Schalke využít za pomoci čerstvých sil, dnes nikterak výrazného Saného střídá fofrník Sidney Sam.
     
    88
    Poslední střídání na straně hostí, Belhandu, který měl dnes dvě největší šance svého celku, na samotný závěr nahradí Klaas-Jan Huntelaar.
     
    89
    Po Caiçarově centru se míč dostal až ke Geisovi, jenž jej z první sklepl pro Goretzku, rána německého mladíka ale byla ztečována nad branku – následovat bude rohový kop.
     
    90
    Ještě před ním ale dojde k jednomu střídání, utkání končí pro Malyšjev, na jehož místo nastupuje Serhij Kryvcov.
     
    90+1
    Nad rámec základní hrací doby se budou nastavovat čtyři minuty!
     
    90+2
    Oslabený Doněck nyní měl možnost k tomu zkusit zaskočit ne úplně zkonsolidovanou obranu Schalke, Eduardo ale svůj postup směrem vpřed zbytečně zabrzdil, proti přesile pak neměl šanci balón udržet.
     
    90+3
    Po dalším centru z arzenálu pravého beka Caiçary míč doputoval až k nohám Huntelaara, ten si jej už už chystal na střelu, zastavil jej ale hvizd sudího, který počínání nizozemského útočníka v souboji s Rakyckym posoudil jako nedovolené.
     
    90+3
    Počet zákroků brankáře Pjatova (SAC) – 5

    Počet zákroků brankáře Fährmanna (SCH) – 3
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec, první utkání mezi Šachtarem a Schalke končí bezbrankovou remízou. Nesledoval jsme špatné utkání, těžko říci, který z celků měl navrch, kdyby se hrálo na vyložené šance, asi by si lépe vedli hosté. V první půli měly oba celky jednu dobrou možnost, Belhandu ale vychytal Pjatov, na druhé straně scházely Kovalenkově pokusu centimetry. Druhý poločas taktéž nabídl několik zajímavých příležitostí, německému celku se dokonce podařilo dopravit míč do sítě, gól však kvůli Matipově faulu nebyl uznán. Hlavními osobnostmi utkání se nakonec stali oba brankáři, jak Pjatov, tak Ralf Fährmann své spoluhráče několikrát podrželi. Uvidíme, jak dopadne za týden hraná odveta, šance jsou naprosto vyrovnané, Doněck se ovšem bude muset obejít bez vykartovaného stopera Kučera.
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 7:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 18:16.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji za pozornost a u dalších online přenosů se na Vás někdy příště budu opět těšit, dobrou noc! (23:16:27)

    Vojtěch Tůma

    Góly:

    Karty:   79. Kučer (SAC), 84. Hladkij (SAC) – 77. Sané (SCH)   86. Kučer (SAC)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 6:3. Rohy: 7:9. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 18:16.
    Šachtar Doneck: Pjatov – Srna (C), Kučer, Rakyckyj, Ismaily – Malyšjev (90. Kryvcov), Stepanenko – Marlos (74. Wellington Nem), Kovalenko, Taison (80. Eduardo) – Hladkij.
    Náhradníci: Kanibolockij – Ševčuk, Kryvcov, Wellington Nem, Ferreyra, Eduardo, Korobenko.

    FC Schalke 04: Fährmann (C) – Caiçara, Matip, Neustädter, Kolašinac – Geis, Goretzka – Sané (87. Sam), Meyer (81. Schöpf), Belhanda (88. Huntelaar) – Choupo-Moting.
    Náhradníci: Giefer – Friedrich, Aogo, Riether, Sam, Schöpf, Huntelaar.

    Rozhodca: Huseyin Gocek – Orkun Aktas, Kemal Yilmaz (všichni Turecko)
    Štvrtok 25.02.2016
    Schalke - Doneck 0:3

    Góly: 27. Marlos, 63. Ferreyra, 78. Kovalenko

    Karty:   36. Goretzka (SCH) – 2. Ismaily (SAC), 32. Stepanenko (SAC), 44. Taison (SAC), 53. Marlos (SAC)

    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 9:2. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 18:10.