Anderlecht – Olympiakos 1:0 (kon.) | Midtjylland – Manchester United 2:1 (kon.) | Fiorentina – Tottenham 1:1 (kon.)
Dortmund – Porto 2:0 (kon.) | Villarreal – Neapol 1:0 (kon.) | Saint-Étienne – Bazilej 3:2 (kon.)
Sevilla – Molde 3:0 (kon.) | Valencia – Rapid Viedeň 6:0 (kon.) | Augsburg – Liverpool 0:0 (kon.)
Sparta Praha – FK Krasnodar 1:0 (kon.) | Galatasaray – Lazio 1:1 (kon.) | Sion – Braga 1:2 (kon.)
Doneck – Schalke 0:0 (kon.) | Marseille – Bilbao 0:1 (kon.) | Lisabon – Leverkusen 0:1 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
2:0 (1:0)
FC Porto
Štvrtok 18.02.2016, 19:00 • Signal Iduna Park, Dortmund • Európska liga • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Európska liga má dnes na programe celkovo 15 zápasov. V našom online prenose sa budeme venovať duelu v Signal Iduna Parku, kde si domáca Borrusia Dormund zmeria sily s FC Portom. Zápas sa začína v tradičnom čase o 19:00 hod.

    BORRUSIA DORTMUND

    Borrusia Dortmund postúpila do vyraďovacej časti Európskej ligy pomerne suverénne. Svoj postup si zaistila už po štyroch stretnutiach a možno aj z toho dôvodu sa v závere nevyhrala zbytočným zaváhaniam. Posledné dva zápasy prehrala najtesnejším rozdielom, keď neuspela v Krasnodare ani doma s PAOK Solún. Zverenci Thomasa Tuchela spadli na druhé miesto skupiny, a tak sa musia zmieriť s tým, že už v šestnásťfinále budú čeliť nasadenému tímu. Napriek tomu, Dortmund bude v dnešnom dueli favoritom. Signal Iduna Park je pre mnohých súperov nedobytnou pevnosťou. Aktuálne druhý tím bundesligovej tabuľky prehral z posledných 16 domácich stretnutí len raz. Strelecký lídrom mužstva je Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý v najvyššej nemeckej súťaži skóroval 20-krát a ďalšie štyri presné zásahy pridal v Európskej lige.

    FC PORTO

    FC Porto nemôže byť s touto pohárovou sezónou spokojné. V Lige majstrov na tom bolo výborne, no záver skupinovej časti vôbec nezvládlo. Domácou prehrou s Dynamom Kyjev (0:2) si situáciu poriadne skomplikovalo a dielo skazy dokonalo prehrou na Stamford Bridge. Po tomto nezdare sa trénerského kormidla ujal José Peseiro. V dnešnom zápase nebudú portugalskému trénerovi k dispozícii suspendovaní Danilo a Maxi Pereira. V metropole Vestfálska by však nemal chýbať hviezdny brankár Iker Casillas. Pre ikonu svetového futbalu to bude 164. zápas v pohárových súťažiach, čím predstihne tretieho Clarencea Seedorfa. Futbalisti Porta sa s Borussiou Dortmund ešte nikdy nestretli. Najlepším strelcom tímu je Kamerunčan Vincent Aboubakar, ktorý v 28 súťažných stretnutiach zaznamenal 15 presných zásahov.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, Papastathopoulos, Hummels (C), Schmelzer – Weigl – Mchitarjan, Şahin, Kagawa, Reus – Aubameyang.
    Náhradníci: Bonmann – Subotić, Ginter, Durm, Leitner, Pulisic, Ramos.

    FC Porto: Casillas – Varela, Layún, Martins Indi, Ángel Valdés – H Herrera (C) – Brahimi, Neves, S. Oliveira, Marega – Aboubakar.
    Náhradníci: Helton – Goebel Evandro, André, Corona, Suk Hjun-Čun.

    Rozhodca: Luca Banti.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    V úvodnej minúte zápasu pohrozili domáci. K centru z pravej strany sa dostal Marco Reus, no jeho strielaný center nenašiel Pierra-Emericka Aubameyanga.
     
    2
    Prvý rohový kop zápasu bude zahrávať Porto. Po dobrom obrannom zákroku Marcela Schmelzera pošle loptu do šestnástky Dortmundu Miguel Layún.
     
    3
    Do prvého zakončenia sa dostal kanonier portugalského tímu – Vincent Aboubakar. Jeho hlavička z ťažkej pozície ale našla iba rukavice pripraveného brankára Romana Bürkiho.
     
    4
    Marcel Schmelzer si výborne zabehol za obranu súpera a krížnou prihrávkou hľadal Aubameyanga. Fantastický obranný zákrok vytiahol obranca José Angél, ktorý loptu odvrátil na rohový kop.
     
    5
    Obrana Porta odvrátila loptu mimo šestnástky. Následne sa k nej dostal Nuri Şahin, no strela tureckého reprezentanta nebola presná.
     
    6
    Dortmund dal gól! Favorit zápasu odvára skóre zápasu. Domáci zahrali roh na krátko, center do malého vápna poslal Henrikh Mkhitaryan, ktorý našiel poľského obrancu ŁUKASZA PISZCZEKA. Jeho prvé zakončenie Iker Casillas vyrazil, no na následnú hlavičkovú dorážku už nestačil.
    6. Łukasz Piszczek (DOR) - 1:0
     
    7
    Skvelý úvod pre nemecký klub. Ten sa v Európskej lige gólovo presadil po dvoch zápasoch, v ktorých prehral najtesnejším rozdielom. Do ťažkej situácie sa tak dostáva FC Porto.
     
    9
    Tempo hry sa po strelenom góle upokojilo. Domáci držia loptu na svojich kopačkách a kontrolujú priebeh zápasu.
     
    10
    Nuri Şahin našiel svojim centrom Henrikha Mkhitaryana. Ten sa snažil poslať loptu do šestnástky prvým dotykom, ale ten mu vôbec nevyšiel. Nasleduje len odkop od brány Ikera Casillasa.
     
    11
    Po úvodných desiatich minútach registrujeme aj prvý ofsajd dnešného zápasu. V postavení mimo hry sa ocitol gabonský ostrostrelec Pierre-Emerick Aubameyang.
     
    12
    Marco Reus dokázal vybojovať loptu v osobnom súboji a napokon si vypýtal faul na svoju osobu. Napriek tomu, Porto sa dostáva do zápasu a častejšie drží loptu na svojich kopačkách.
     
    13
    Marcel Schmelzer poslal center z ľavej strany. Pred Henrikhom Mkhitaryanom ale dobre zapracoval Héctor Herrera, ktorý si splnil defenzívne povinnosti.
     
    14
    Tentokrát arménsky futbalista v žlto-čiernom drese fauluje. Mkhitaryan si počínal nedovolene v súboji s Yacineom Brahimim.
     
    15
    BVB kontroluje zápas. Dlhou rozohrávkou v strede poľa akoby sa snažila uspať svojho súpera. Loptu si často vymieňajú Mats Hummels a Sokratis Papastathopoulos.
     
    17
    Shinji Kagawa sa snažil naraziť si loptu s Marcom Reusom. Týmto domácim futbalistom ale spolupráca nevyšla.
     
    18
    Vincent Aboubakar si pri spracovaní pomohol rukou. Luca Banti si to všimol a loptu prisudzuje domácemu mužstvu.
     
    19
    Silvestre Varela teraz síce mierne zaváhal, no črtajúce sa nebezpečenstvo dokázal včas zažehnať predstopér Héctor Herrera.
     
    20
    José Angél to v súboji pri postrannej čiare prehnal so svojim dôrazom a Henrikha Mkhitaryana fauloval. Domácemu futbalistovi pomohol vstať jeho tréner Thomas Tuchel.
     
    21
    Borussia Dortmund bude zahrávať priamy kop z nádejnej pozície, približne 20 metrov od brány. Pri lopte sú pripravení Marco Reus a Nuri Şahin.
     
    22
    Exekútorom priameho kopu nakoniec bol nemecký futbalista. Ten zakrútil loptu svojou pravačkou, no bránu Ikera Casillasa prestrelil.
     
    23
    Portskí draci až príliš často strácajú loptu už pri samotnom zakladaní útoku. Práve preto sa viac-menej iba bránia a smerom dopredu ešte nevymysleli absolútne nič.
     
    24
    Zrejme to bol Julian Weigl, kto poslal na Henrikha Mkhitaryana píliš krátku prihrávku. Jeden z hosťujúcich futbalistov toto zaváhanie využil a prerušil akciu Borussie Dortmund.
     
    26
    Vincent Aboubakar peknými jasličkami takmer vysunul Moussu Maregu do dobrej šance. Menšie zaváhanie domáceho stopéra Sokratisa Papastathopoulosa ale včas dokázal napraviť Marcel Schmelzer.
     
    27
    Marco Reus zahral rohový kop, no do žiadneho nebezpečného zakončenia sa jeho spoluhráči nedostali. Nasleduje odkop od brány hostí.
     
    28
    Marcel Schmelzer sa snažil prekvapiť Ikera Casillasa strelou z ťažkého uhla. Skúsený španielsky brankár sa ale nenechal prekvapiť.
     
    29
    Zápas zatiaľ zaostáva za očakávaniami. Tempo hry nie je príliš vysoké a najmä Porto je smerom dopredu veľmi statické. Domáci sú napriek tomu spokojní, pretože po góle Łukasza Piszczeka vedú 1:0.
     
    30
    Prvá polhodina hry je v znamení kombinácie domáceho tímu ďaleko od súperovej brány. Dočkáme sa ešte v prvom polčase nejakého vzrušenia?
     
    32
    Domáci mali šancu zdvojnásobiť svoje vedenie. Marco Reus spätnou prihrávkou našiel Shinjiho Kagawu, ten sa dostal k strele z vnútra šestnástky, no napokon bránu hostí netrafil.
    32. Shinji Kagawa z dobrej pozície minul
     
    33
    Televízne kamery sa všímali Matsa Hummelsa, ktorý je v dnešnom zápase stopercentný. Kapitán domáceho tímu nespravil zatiaľ žiadnu chybičku.
     
    34
    Po prihrávke Yacineho Brahimiho sa dostal k strele zo 17 metrov Sérgio Oliveria. Portugalčan vystrelil síce razantne, ale len do miest kde stál pozorný Roman Bürki.
     
    35
    Yacine Brahimi sa snažil preniesť hru na druhú stranu, kde operuje Moussa Marega. Tento zámer mu ale nevyšiel, pretože jeho pas stačil odvrátiť Marcel Schmelzer.
     
    36
    Bruno Martins Indi sa teraz predviedol akrobatickým odvrátením lopty. Prevedenie tohto obraného zákroku v podaní holandského obrancu bolo nielen efektne ale aj efektívne.
     
    38
    Nuri Şahin poslal center do šestnástky, kde bol pripravený Henrikh Mkhitaryan. Arménsky futbalista sa dostal k strele, no z dobrej pozície prestrelil bránu.
     
    39
    Porto upokojuje hru a po dvoch šanciach domáceho tímu dlhší časový úsek drží loptu na svojich kopačkách.
     
    40
    Sérgio Oliveira teraz podkopol zozadu domáceho špilmachera Marca Reusa a môže byť rád, že od hlavného arbitra nedostal kartové napomínanie.
     
    41
    Héctor Herrera si dokázala poradiť proti trojici hráčov Dortmundu. Pekne sa s loptou otočil na napokon vybojoval faul.
     
    42
    Marcel Schmelzer robí svojim dobrým pohybom portskej obrane problémy. Aj teraz sa dostal k centru, no črtajúce sa nebezpečenstvo zažehnal Silvestre Varela.
     
    43
    Prvý strelecký pokus v zápase si na svoje konto pripisuje Pierre-Emerick Aubameyang. Gabončan však zakončoval v páde, a tak sa nemožno čudovať, že jeho strela mierila nad bránu Ikera Casillasa.
     
    44
    Obe mužstvá už akoby čakali na polčasový hvizd. Na ihrisku sa toho príliš veľa nedeje. Loptu do hry vhodí opäť Marcel Schmelzer.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvé dejstvo máme za sebou. Úprimne povedané, veľa vzruchu sme v ňom nevideli. Najmä Porto smerom dopredu bolo málo nebezpečné a v druhom polčase bude musieť zabrať. Od šiestej minúty totiž prehráva, keď sa po rohovom kope na dvakrát presadil Łukasz Piszczek. Dortmund mohol svoje vedenie navýšiť po polhodine hry, no Shinji Kagawa z dobrej pozície netrafil bránu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Borussia Dortmund mala v druhom polčase výkop. Jej hráči držia loptu na svojich kopačkách, ale zatiaľ sú ďaleko od nebezpečných priestorov.
     
    47
    Henrikh Mkhitaryan sa snažil niečo vymyslieť, no v rozlete ho zastavil obranca hosťujúceho tímu.
     
    48
    Julian Wiegl teraz vletel do súboja ako víchor, no počínal si čisto. Akcia Dortmundu napriek tomu nepokračovala, pretože lopta sa dostala za čiaru. Nasleduje odkop od brány Porta.
     
    49
    Yacine Brahimi siahol za dres Henrikha Mkhitaryana a na počudovanie všetkých divákov v Signal Iduna Parku nedostáva za svoj zákrok žltú kartu.
     
    50
    Dortmund sa snažil prekvapiť svojho súpera rýchlou rozohrávkou. V postavení mimo hry sa po centri Marca Reusa ocitol Mats Hummels.
     
    51
    Pierre-Emerick Aubameyang postupoval smerom dopredu pri postrannej čiare. Jedného protihráča sa síce zbavil, no stopku mu vystavil Miguel Layún.
     
    52
    Marco Reus sa teraz nepríjemne zrazil so Silvestrem Varelou. Domáci priaznivci sa dožadovali penalty, no Luca Banti správne na biely bod neukázal. Hosťujúci obranca bol mierne otrasený, no v hre bude pokračovať.
     
    53
    Sokratis Papastathopoulos ukázal v čom spočíva práca stopéra. Ak je treba zastaviť akciu, treba si pomôcť aj odkopom na vrchnú časť tribúny v Signal Iduna Parku.
     
    54
    Henrikh Mkhitaryan sa po pravej strane dostal k centru, no jeho pas smerujúci na Aubameyanga dokázal spracovať pre Ikera Casillasa krajný obranca Silvestre Varela.
     
    55
    Na lavičke Dortmundu je pomerne rušno, a tak sa zrejme v nasledujúcich chvíľach odhodlá k prvému striedaniu domáci kormidelník Thomas Tuchel.
     
    56
    K strele spoza šestnástky napriahol Shinji Kagawa. Jeho strela ale bola zrazená, a tak s ňou nemal Iker Casillas žiadne problémy.
     
    57
    Prvé striedanie dnešného zápasu je realitou. Na ihrisko prichádza Moritz Leitner, ktorý nahradil tureckého záložníka Nuriho Şahina.
     
    58
    Hlavný arbiter zápasu Luca Banti po prvýkrát siaha do svojho vrecka. Po faule na Marca Reusa udeľuje žltú kartu Silvestremu Varelovi.
    58. Silvestre Varela (PRT)
     
    59
    V zápase po prvý raz strieda aj Porto. V zápase skončil Yacine Brahimi, ktorého na záverečnú polhodinu vymenil André André.
     
    60
    Úvodnú hodinu hry zakončila akcia Marca Reusa, ktorý sa snažil prihrať nebezpečne nabiehajúcemu Henrikhovi Mkhitaryanovi. Jeho snaha sa ale s úspechom nestretla.
     
    61
    Borussia absolútne kontroluje dnešný zápas. Aktuálne hádzanárskym spôsobom obieha pokutové územie portugalského vicemajstra.
     
    62
    V krátkom časovom intervale vidíme ďalšiu žltú kartu. Opäť ju dostáva hráč v modrom drese, konkrétne José Ángel.
     
    64
    Dortmund sa dostal do šance. Shinji Kagawa ale v akrobatickom zakončení neuspel. Následne sa lopta dostala k Marcovi Reusovi, no ten ju napálil len do padajúceho Kagawu.
     
    65
    Asistent rozhodcu zdvihol svoju zástavku, čo je jasným znamením toho, že v postavení mimo hry sa ocitol Vincent Aboubakar.
     
    66
    Na ihrisku splanuli vášne po nedovolenom zákroku Miguela Herreru. Hlavný rozhodca dokonca posiela na tribúnu člena realizačného tímu Porta.
     
    67
    Na ihrisku sa teraz chvíľu nehralo, no hlavný rozhodca Luca Banti už opäť zahájil hru. Pri lopte sú domáci futbalisti, ktorý od 6. minúty po góle Łukasza Piszczeka vedú 1:0.
     
    68
    Julian Weigl hľadal dlhým pasom Marca Reusa, no jeho snaha sa končí len odkopom od brány Ikera Casillasa.
     
    70
    Španielsky brankár v službách portugalského tímu musel zasahovať po strele Marcela Schmelzera z ťažkého uhla. Pre domácich to bola 13. strela v zápase. Na druhej strane Roman Bürki musel zasahovať len raz.
     
    71
    Dortmund dal gól! Nemecký klub sa približuje k osemfinálovým bránam Európskej ligy. Shinji Kagawa našiel Henrikha Mkhitaryana, ten spätnou prihrávkou poslal loptu na MARCA REUSA, ktorý strelou do protipohybu pridáva druhý gól Borussie Dortmund.
    71. Marco Reus (DOR) - 2:0
     
    72
    FC Porto musí začať hrať! V Signal Iduna Parku prehráva dvojgólovým rozdielom, čo pred budúcotýždňovou odvetou rozhodne nie je najlepšie konštatovanie.
     
    73
    Borussia naďalej kontroluje priebeh zápasu a nič nenasvedčuje tomu, že by v záverečnej dvadsaťminútovke prišla o víťazstvo.
     
    74
    K strele z veľkej diaľky sa odhodlal Henrikh Mkhitaryan. Jeho strelu ale na dvakrát dokázal spacifikovať Iker Casillas. Na jeho zaváhanie už číhal Marco Reus.
     
    75
    Hostia zahrávali rohový kop, no brankár Roman Bürki dobre loptu nadvihol a nedovolil tak hráčom v modrých dresoch zakončiť.
     
    76
    Druhé striedanie v podaní portských drakov. V dnešnom dueli končí Sérgio Oliveira a na jeho miesto prichádza Brazílčan Evandro Goebel.
     
    78
    Takmer okamžite po príchode na trávnik dostáva žltú kartu Evandro Goebel.
     
    79
    Na trávniku sa teraz nehrá, pretože po predchádzajúcich súbojoch ostávajú na trávniku ležať Moussa Marega i Moritz Leitner.
     
    80
    Dlhý pas na Marcela Schmelzera bol nepresný. Napriek tomu nemecký obranca poďakoval svojmu spoluhráčovi za peknú myšlienku.
     
    81
    Moussa Marega sa dostával do šance, no vynikajúco ho zo streleckého uhlu vytlačil Sokratis Papastathopoulos. Následne chcel Marega aspoň centrovať, no jeho snaha sa končí len odkopom od brány.
     
    82
    Medzitým sa na trávnik vrátil aj Moritz Leitner. Ten sa vytrvalo zapája do kombinácie domáceho tímu a dôkladne zapĺňa stred poľa.
     
    83
    Shinji Kagawa mohol poslať Borussiu Dortmund do trojgólového vedenia. Japonca krásne uvoľnil Henrikh Mkhitaryan, no Kagawovu strelu dokázal vyraziť Iker Casillas.
     
    84
    Pierre-Emerick Aubameyang sa dnes nevie presadiť. Aj tentokrát si ho obrana hostí zdvojila a loptu smerujúcu na neho odvrátil do bezpečia José Ángel.
     
    85
    Obrovské šťastie stálo na strane Porta. Shinji Kagawa z ťažkej pozície odcentroval, do jeho centru nezastaviteľne vletel Henrikh Mkhitaryan, no hlavička arménskeho futbalistu trafila len pravú tyč.
     
    86
    Druhé striedanie Thomasa Tuchela. Domáci tréner z ihriska sťahuje Shinjiho Kagawu a na jeho miesto prichádza Matthias Ginter.
     
    87
    A ďalšie striedanie, tentokrát na oboch stranách. Domáci štadión vytlieskal Marca Reusa, ktorého vymenil Christian Pulisić. Na druhej strane končí Vincent Aboubakar, ktorého strieda Suk Hyun-Jun.
     
    88
    Mats Hummels sa teraz nepríjemne zrazil hlavou s Moussoom Maregom. Obaja menovaní hráči musia byť ošetrovaní. O niečo lepšie je na tom domáci stopér.
     
    89
    Suk Hyun-Jun sa dostal k odrazenej lopte a zakončoval z vnútra šestnástky. Pochváliť však treba Romana Bürkiho, ktorý skvele vybehol a strelu kórejského futbalistu zneškodnil.
     
    90
    Suk Hyun-Jun sa ocitol v postavení mimo hry. To sa mu ale natoľko nepáčilo, že sa začal hádať s rozhodcami. Za protesty vidí žltú kartu.
     
    90+1
    Luca Banti v dnešnom zápase nadstavuje ešte 5 minút, čo je ešte dostatok času na prípadnú korekciu aktuálneho stavu.
     
    90+2
    Domáci štadión už oslavuje víťazstvo svojho tímu. Dortmund zrejme vstúpi do play off Európskej ligy veľmi cenným víťazstvom na nulu.
     
    90+3
    V závere zápasu sa ešte iskrí, no hlavný rozhodca už žltú kartu zo svojho vrecka nevyťahuje.
     
    90+4
    Domáci futbalisti držia loptu čo najďalej od svoje brány. Roman Bürki v dnešnom zápase nemal veľa práce a ohrozila ho len strela Suk Hyun-Juna.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Po dnešnom zápase sú k osemfinálovým bránam rozhodne bližšie futbalisti Borussie Dortmund. Tí v domácom prostredí zdolali FC Porto 2:0, čo je pred odvetou veľmi nádejný výsledok. So svojimi priaznivcami tak môžu veselo oslavovať a od zajtra sa pomaly chystať na budúcotýždňovú odvetu. O góly BVB sa postarali Łukasz Piszczek a v 71. minúte zápasu uzavrel skóre zápasu Marco Reus. Porto svojim výkonom nepresvedčilo a v závere pokojne mohlo inkasovať aj tretíkrát. Ja sa s vami lúčim a prajem ešte pekný večer v spoločnosti onlajny.eu. (20:59:01)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 6. Piszczek, 71. Reus

    Karty:   58. Varela (PRT), 62. Ángel Valdés (PRT), 78. Goebel Evandro (PRT), 90. Suk Hjun-Čun (PRT)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 11:2. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 6:14.
    Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, Papastathopoulos, Hummels (C), Schmelzer – Weigl – Mchitarjan, Şahin (57. Leitner), Kagawa (86. Ginter), Reus (87. Pulisic) – Aubameyang.
    Náhradníci: Bonmann – Subotić, Ginter, Durm, Leitner, Pulisic, Ramos.

    FC Porto: Casillas – Varela, Layún, Martins Indi, Ángel Valdés – H Herrera (C) – Brahimi (59. André), Neves, S. Oliveira (76. Goebel Evandro), Marega – Aboubakar (87. Suk Hjun-Čun).
    Náhradníci: Helton – Verdasca, Goebel Evandro, André, Ramos, Corona, Suk Hjun-Čun.

    Rozhodca: Luca Banti
    Štvrtok 25.02.2016
    Porto - Dortmund 0:1

    Góly: 23. Casillas (vla.)

    Karty:   14. Goebel Evandro (PRT), 56. Neves (PRT), 90. Pereira (PRT) – 58. Bürki (DOR), 59. Şahin (DOR)