Malaga – Vigo 0:5 (kon.) | Barcelona – Real Madrid 2:1 (kon.) | Elche – Granada 0:1 (kon.)
Levante – Espanyol 3:0 (kon.)
koniec
FC Barcelona
2:1 (1:0)
Real Madrid
Sobota 26.10.2013, 18:00 • Nou Camp • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 18:00.
     
    Obrovský šláger nielen španielskej ligy, ale futbalového víkendu na celom svete priváta Nou Camp, kde sa tradiční rivali Barcelona – Real Madrid stretnú vo svojom ďalšom vzájomnom súboji. Už od úvodu ligy je na škodu veci, že Katalánci si opäť vybudovali nejaký ten náskok pred svojím sokom a dramatickosť boja o titulu hneď strácala svoju podstatu. Prišla však prvá strata bodov Barcelony a aj Atlética Madrid v lige, čo Biely Balet schuti využil. Znížil tak manko na Barcu len na tri body a práve El Clássico by mohlo povedať viac o tom, kto bude ťahať za dlhší koniec povrazu a ako to bude vyzerať v ďalších kapitolách ligy.
     
    Nestranný divák by si iste prial výhru Realu, pretože v tom prípade by sa liga začínala prakticky odznova. Oba tímy by mali presne 25 bodov, čo by pri remíze Atltética Madrid s Betisom znamenalo dokonca tri tímy s rovnakým počtom bodov. Všeobecne sa však očakáva, že Simeoneovci by mali svoj zápas zvládnuť a tak hlavne ťažiť z výsledku El Clássica. Majú istotu, že minimálne jeden tím o body príde a preto je dobré, že sa do boja o titul už od začiatku zamiešal aj tretí tím.
     
    Pozitívne je, že v kádri Kataláncov sa opäť objavil Carles Puyol a práve pre veľkým šlágrom nič lepšie v tábore Barcy ani nemohlo odznieť. Otázny je ale pre zmenu štart Piquého, úplne vylúčená je účasť Dos Santosa. Madridčania pre zmenu už môžu v tréningu rátať s Varaneom a aj so Xabim Alonsom, ale či to bude už aj na tak ostrý zápas, to bude len na rozhodnutí Carla Ancelottiho. Vzhľadom na to, že napríklad Garetha Balea nenasadzuje pravidelne, keďže bol zranený, dá sa predpokladať, že do duelu obaja nedávni maródi ešte nenastúpia.
     
    Často sa pred El Clássicom porovnávajú najväčšie hviezdy tímov – Cristiano a Lionel Messi. Pred sezónou však mančafty posilnili ďalšie mená z radov hviezd a práve oni možno budú tým merítkom, ktoré zápas rozhodne. Pre Neymara a Balea to tak bude prvé derby tohto rozmeru a rovnako tak aj pre kouča Tata Martina.
     
    Veľké gesto pred zápasom chystajú domáci fanúšikovia na podporu bývalého kouča Barcy Tita Vilanovu: "Keď budú obe mužstvá prichádzať na hraciu plochu, sformujú fanúšikovia mozaiku s nápisom "Forca Títo". To je správa, ktorú chceme Tita podporiť za to, čo urobil pre náš klub a za to, ako odvážnym je človekom. Musel sa zo zdravotných dôvodov vzdať svojho sna, keď odišiel od kormidla Barcelony," uvádza sa v oficiálnom stanovisku fanklubu Kataláncov, k čomu nie je čo dodať. Veľký duel a prvé El Clássico v sezóne začne na Nou Campe o 18.00.
     
    -32
    Úvodné zostavy:

    FC Barcelona: Valdés – Alves, Adriano, Pique, Mascherano, Busquets, Xavi, Iniesta, Fabregas, Messi, Neymar.
    Náhradníci: Pinto – Montoya, Song, Puyol, Sergi, Pedro, Alexis.

    Real Madrid CF: Lopez – Ramos, Pepe, Carvajal, Marcelo, Varane, Khedira, Modrič, Di Maria, Bale, Cristiano.
    Náhradníci: Casillas – Coentrao, Arbeloa, Isco, Illaramendi, Benzema, Rodriguez.

    Rozhodca: Undiano Mallenco.
     
    -3
    Oba tímy už prichádzajú na trávnik a na štadióne vládne fantastická atmosfére.
     
    -3
    Tak, ako fanúšikovia domácich sľúbili, vzdávajú hold chorému trénerovi Titovi Vilanovovi, ktorý sa lieči z rakoviny. Vytvorili obrazec Forca Tito!
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    2
    Výkop veľkého šlágru mal Real Madrid.
     
    3
    Oba tímy nastúpili v tradičných farbách dresov, kým Barca v bordovomodrej, hostia celí v bielom.
     
    4
    Opatrný úvod sa dal predpokladať, hráči to aj potvrdzujú. Prvá prihrávka dopredu na Neymara bola zneškodnená Varaneom.
     
    5
    Barca je zatiaľ aktívnejšia, k strele sa odhodlal Fabregas. Trafil však iba Neymara a projektil tak mieril mimo. Navyše sa pískal ofsajd.
     
    6
    Barca svojim typickým spôsobom oblieha pokutového územie svojho soka, ale prihrávky hlavne na Neymara obrana okamžite blokuje.
     
    7
    Prvýkrát sa k lopte dostal Cristiano, ale okamžite ho domáci faulovali. Real však zakladá prvý útok.
     
    8
    Busquets po faule videl žltú kartu ako prvý v zápase. Skolil Di Mariu.
     
    9
    Naskytá sa teda šanca na ohrozenie brány Valdésa, pri lopte je práve Di Maria. Bude to center do vápna.
     
    10
    Center prešiel kamsi na zadnú žrď, ale pískal sa útočný faul Sergia Ramosa.
     
    11
    Prvý zákrok Lopeza musel prísť po tečovanej strele Messiho. Takmer sa k nej ešte dostal Fabregas, brankár však situáciu vyriešil.
     
    12
    Tímy nechcú spraviť chybu ani omylom, úvodná oťukávačka zatiaľ pokračuje.
     
    13
    Xavi hľadal kolmicou Fabregasa, ale poslal loptu mimo jeho pohybu. Lopez teda odkopáva do poľa.
     
    14
    V hre sme ešte nevideli Garetha Balea, loptu ešte snáď na kopačke ani nemal.
     
    15
    Faulu sa tentoraz dopustil Sergio Ramos, keď vyskočil na Neymara nešetrne. Rozhodca mu kartu nedal, ale po ďalšom zbytočnom zákroku kapitána Realu už musí pykať.
     
    16
    Kurzy na to, že bude v tomto zápase Ramos vylúčený tak zrejme poriadne znížili hodnotu, je to viac ako pravdepodobné.
     
    17
    Cristiano operoval s loptou medzi obranou a aj keď čosi utŕžil, vydoloval loptu pre Balea. Jeho bomba z diaľky šla ale iba nad.
     
    18
    Konečne sa teda ukazuje vpredu Bale, tentoraz na§ho smeroval center, ktorý ešte vracal pred Cristiana. Skôr tam ale bol Piqué a situáciu vyriešil odkopom.
     
    19
    Barcelona dala gól! Neymar preháňal obranu krížom-krážom a napokon aj vystrelil, no mieril iba slabo a do stredu. Lopez si teda poradil a poslal svojich dopredu. Lenže Real loptu stratil a tá sa opäť dostala k NEYMAROVI. Z uhla krížnou strelou namieril presne k žrdi aj s pomocou teču a otvára skóre!
     
    20
    Nešťastníkom bol Carvajal, nič to ale nemení na tom, že úvodný gól stretnutia máme na svete-
     
    21
    Je to Nemarov tretí zásah v sezóne, na rade je teraz ale Real Madrid. Hneď smeroval do vápna center, lenže Cristiano naňho nedoskočil.
     
    22
    Z pravej strany postupoval po krásnej kolmici sám na Lopeza Messi, no ľavačkou obstrelil aj žrď brány a mieril tak iba tesne vedľa!
     
    23
    Real si nedáva dostatočný pozor na rýchlikov v domácom drese, Ramos navyše inkasoval už žltú kartu a preto je ich pôsobenie v tomto dueli zatiaľ viac ako nešťastné aj preto, že gól inkasoval po teči Carvajala.
     
    24
    Barca jasne vládne v doterajšom priebehu a čakáme tak na to, čo vymyslí Biely balet. Zatiaľ toho nemali veľa k dispozícii, na očiach nie je napríklad Cristiano.
     
    25
    Barca hrá oveľa lepšie, ako v minulých dueloch a umne prehráva všetky parametre súpera, ktoré by jej mohli robiť problémy. Zaslúžene vedie.
     
    26
    Ďalšia lopta na Neymara do výhodnej pozície obrana upratala, následne Real získal priamy kop.
     
    27
    Di Mariov center bol však pridlhý a nikto ho na zadnej žrdi nezasiahol. Valdes tak nemal žiadnu prácu.
     
    28
    V El Clássicu plynie čas veľmi rýchlo, po góle Neymara ostáva stav stretnutia nezmenený. Veľmi ťažkopádne sa dostáva Madrid do šancí na ohrozenie Valdésa, proti je aj takmer vypredaný štadión na Nou Campe.
     
    29
    Ďalšia lopta do behu na Neymara, na ľavej strane s ním má Varane čo robiť, aby ho ubránil. Jedenkrát mu to však už aj tak nevyšlo. Hviezdou stretnutia je určite doposiaľ tento subtílny Brazílčan.
     
    30
    Iniesta rozmýšľal čo s loptou, napokon ju naservíroval Fabregasovi. Ten z uhla vo vápne ale neuspel, odzbrojil ho Khedira.
     
    31
    Stále čakáme na prvú lepšiu možnosť Realu, okrem ďalekonosnej strely Balea sme nič zásadné pred Valdesom nevideli.
     
    32
    Na to, že domáci hrajú v obrane možno s nie úplne 100%-tným Piquém a bez Puyola, je ich pôsobenie pred brankárom na vysokej úrovni.
     
    33
    Realu neostáva nič iné, iba aktívne napádať rozohrávku svojho soka, pretože pri lopte sa balet ukazuje len minimálne.
     
    34
    Boj o každú loptu a najmä v strede poľa je samozrejmý už od samotného úvodu, i tak má však Barca jasne navrch.
     
    35
    Pozitívne je, že sa Ancelottiovcom darí celkom dobre vymazať Messiho, ale zabudli na Neymara, ktorý je zatiaľ jediným mužom na ihrisku, čo naklonil misky váh k svojim farbám.
     
    36
    Adriano skolil Cristiana a za surový zákrok môže byť za žltú kartu rád.
     
    37
    Real zahrával priamy kop, ale pískala sa ruka Balea, ktorú mu hlavičkou nastrelil Piqué. Opakovaný záber však odhalil, že sa rozhodca mýlil.
     
    38
    Baleovi sa nedarí preniknúť cez Adriana, zrejme sa ešte v Španielsku stále neudomácnil.
     
    39
    Neymar postupoval po svojej strane tradične aktívne, ale nikoho vo farbách svojich nenašiel. Následne sa pískal jeho ofsajd po pase Xaviho.
     
    40
    Blaugranas predvádzajú dokonalú súhru pri svojej rozohrávke, Lopez sa musí mať na pozore pri každom výpade smerom na jeho osobu. Dani Alves však teraz nenašiel pochopenie na narážačku so Xavim a preto nič zaujímavé neprišlo.
     
    41
    Messi sa kvalitne predieral cez Marcela a Pepeho, vybojoval priamy kop na hranici vápna z pravej strany.
     
    42
    Real sa musí brániť ostošesť, z tohto pokojne môže byť druhý gól.
     
    43
    Ale gól to nie je, Messi mieril priamou strelou, ale tam kraľoval Varane. Loptu odkopol a Real sa ubránil.
     
    44
    Barcelona drží loptu v 66% prípade, hostia v 34%.
     
    45
    Khedira mal obrovskú šancu na vyrovnanie, Cristiano mu naservíroval ideálny center z ľavej strany, ale Nemec v páde vinou tiesnenia trafil len Valdésa z tesnej blízkosti!
     
    45
    Záložník Realu si pýtal v tom súboji penaltu po ruke Adriana, ale rozhodca jeho urgenciu nevyslyšal.
     
    45+1
    Za šľapák je žltou kartou potrestaný Bale.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Pomerne jednoznačný prvý polčas v podaní Barcelony máme za sebou, El Clássico prinieslo zatiaľ dobrú hru iba v podaní domácich. Tí nepúšťali Real k ničomu dôležitému, zaujala len ďalekonosná strela Balea, no mierila nad. Skóre otvoril po štvrťhodine hry Neymar, keď sa z uhla presadil aj vďaka teču Carvajala. V závere polčasu mohol vyrovnať Khedira, ale v sklze mieril len do Valdésa. Aj preto je polčas zatiaľ pre Barcelonu. Ten druhý začne približne o 19:03.
     
    Tímy už vybiehajú na druhý polčas.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    47
    Po zmene strán mala výkop Barcelona.
     
    48
    Baleov šprint na Adriana neplatil, Walesan vybojoval len rohový kop. Di Mariov center ale Valdés bez problémov skrotil.
     
    49
    Ani jeden z trénerov cez prestávku nestriedal, hráči tak vybehli na ihrisko bezo zmien.
     
    50
    Ramos opäť fauloval a v strede poľa celkom zbytočne. Vzplanuli tak vášne, naštvaný bol najmä Khedira. Rozhodca ale tentoraz nikoho netrestal.
     
    51
    Alves mohol prenikať do dobrého brejku, ale dopustil sa útočného faulu na Pepeho. Rozhodca to videl a odpískal.
     
    52
    Po zmene strán sa zatiaľ len hra prerušuje vinou faulov, verme, že sa duel nezvrtne v nešportové správania. Naopak, protagonisti si pre fanúšikov iste ešte čosi zaujímavé prichystali.
     
    53
    Stále čakáme na čosi z kuchyne Cristiana, je nezvykom, že sa ešte ani raz neodhodlal k strele. Pri jeho často sebeckej hre je to naozaj unikát.
     
    54
    Khedira sa dostal do opticky voľného poľa vo vápne, ale hľadal Balea vysokým centrom, ktorý Walesan nezakončil presne.
     
    55
    Zatlačila tak opäť Barca, po Neymarovej ľavej strane ide väčšina útokov. Ani jeden ale Lopez nemusel výrazne riešiť, výrazne mu pomohla obrana.
     
    56
    Krásny pas na ľavú stranu do vápna dostal Neymar a z prvej vypálil na Lopeza, ktorý výborným zákrokom svoje mužstvo podržal!
     
    57
    Neymar po jednom zo súbojov začal krívať, ale v hre zatiaľ pokračuje. Medzitým si pýtal faul neďaleko rohovej zastávky Bale, no rozhodcu nepresvedčil.
     
    58
    Sergiovi Ramosovi zrejme už začali tiecť nervy a nepodal najlepší výkon. Aj vzhľadom k tomu, že hral kdesi na poste defenzívneho stredopoliara v zápase končí, nahradil ho Illaramendi.
     
    59
    Konečne sa dostal do šance aj Cristiano, po strate lopty Iniestu ho totiž do šance vyslal Modrič. Portugalčan z ľavej strany a v uhle napálil, ale Valdés loptu vyrazil na roh!
     
    60
    Po ňom veľká šanca neprišla, hoci z druhej vlny pálil volejom Di Maria. Iba však do miest, kde bol Valdés pripravený.
     
    61
    Iniesta na zemi, po faule Khediru to znamená kartu pre Nemca.
     
    62
    Bale v zápase končí, nahradil ho Benzema.
     
    63
    Real už výrazne pridal a veď ani nemá na čo čakať. K vyrovnaniu sa však aj tak príliš nepriblížil.
     
    64
    Naopak, do úniku smeroval celkom pohodlne Neymar, no v poslednej chvíli ho isto odzbrojil Varane. Z následného rohu Lopez takisto nemal prácu navyše.
     
    65
    Dnešné stretnutie sleduje 98 761 divákov na štadióne a ďalšie nespočetné množstvo miliónov pri televíznych obrazovkách.
     
    66
    Marcelo videl za faul na Messiho kartu, zapríčinil priamy kop pre Blaugranas.
     
    67
    Ten sa ale neujal, pred Piqueom odhlavičkoval Pepe.
     
    68
    Po odchode Sergia Ramosa prebral kapitánsku pásku v radoch Realu Marcelo a ako keby chcel nadviazať na jeho kartové výkony.
     
    69
    Di Mariovi utiekla lopta v rozhodujúcej chvíli, akurát, keď si ju preberal v úniku 1 na 1 proti Valdésovi. To je smola pre Real.
     
    70
    Baletu nevychádzajú nákopy ani centre, obrana Barcy je stále neprekonateľná, hoci nejednému kiksu v rozohrávke sa nevyhla.
     
    71
    Benzema si pýtal pas na zadnú žrď, kde číhal, aj ho dostal, ale pískal sa ofsajd.
     
    72
    Prvé striedanie Barcelony je tu, do hry príde namiesto Fabregasa Alexis.
     
    73
    Cristiano si pýtal penaltu po zákroku Mascherana, Mallenco mu však na to neskočil a hrá sa ďalej.
     
    74
    Benzema nevedel, čo s loptou a tak zobral zodpovednosť na seba. Z obrovskej diaľky však napálil nádherný projektil do brvna!
     
    75
    Na opačnej strane úradoval nezmar Neymar, získal aspoň cenné sekundy pre ekvilibristiku Iniestu. Jeho akcia skončila útočným faulom.
     
    76
    Barca získala roh, ale už tradične ho rozohráva zdĺhavo a bez pointy.
     
    77
    Iniesta sa napokon po hodnej chvíli odhodlal k strele, po Pepeho šiel projektil tesne nad!
     
    77
    Opäť sa strieda, do hry sa dostane Jesé Rodriguez, keďže vymenil Di Mariu.
     
    78
    Striedali aj Blaugranas, do hry sa namiesto Iniestu dostal Song.
     
    79
    Barcelona dala gól! Neymar vysunul do brejku ALEXISA SANCHEZA, ktorý akciu proti Varaneovi najprv akciu zbrzdil, ale potom si všimol, že Lopez je ďaleko z brány a tak ho krásnym lobom prekonal!
     
    80
    Cristiano si medzitým vyslúžil žltú kartu za protesty.
     
    81
    O osude zápasu je teda pravdepodobne rozhodnuté, posledná šanca na zisk bodu tlela zrejme niekde v trajektórii strely Benzemu, ktorá mierila do brvna. Namiesto toho prišiel na trávnik Alexis a lobom pridal druhý gól.
     
    82
    Nebezpečná strela tesne nad od Modriča nemala teda potrebné parametre na kontaktný gól, Valdés situáciu kontroloval.
     
    83
    V Barcelone je neuveriteľná atmosféra, fanúšikovia burácajú pri každej menšej parádičke svojich.
     
    84
    A mohli burácať ešte viac, ak by Alves po jasličkách Cristianovi dal z uhla tretí gól. Vychytal ho však bravúrne Lopez a tak ešte svoj tím podržal.
     
    85
    Medzitým sa striedalo, do hry prišiel namiesto Neymara Pedro.
     
    86
    Khedira v úniku vo vápne na ľavej strane neuspel v čistej šanci. Z uhla placírkou len našiel pripraveného Valdésa a týmto zrejme definitívne zahladil stopy ešte po akej-takej šanci na body.
     
    87
    Barca baví svojich fanúšikov, hrá už takmer exhibičný zápas a naďalej drží súpera na odstup. Pár výnimiek síce dovolila, ale Real dnes vpredu nemal potrebné šťastie.
     
    88
    Madrid ešte skúša čosi vpredu vymyslieť, no napríklad Cristiano je len tieň toho hráča, ktorý predvádzal skvelé kúsky v minulých dueloch a zrejem aj preto Pusinky dnes bodovať nebudú.
     
    89
    Nákop zo stredu ihriska od Cristiana Khediru nenašiel, v pokoji tak do poľa odkopával Valdés.
     
    90
    Rozhodca ešte nadstavuje 3 minúty.
     
    90+1
    Real Madrid dal gól! Rýchly brejk Cristiana skončil na kopačke JESESA RODRIGUEZA, ktorý v úniku sám voči brankárovi nezaváhal a prepálil ho. Je z toho kontaktný gol a ešte nervydrásajúce sekundy na konci zápasu!
     
    90+2
    Barca ešte zaútočila po ľavej strane, Messi prenikal umne a hľadal ešte Alvesa. Ten mieril iba do Modričových nôh, Lopez mal šťastie.
     
    Koniec zápasu.
     
    Veľké futbalové divadlo je na konci, tri body berú zaslúžene hráči Bacelony! Postarali sa o to jedným gólom v každom polčase, na Neymarov zásah odpovedal Alexis krásnym lobom. Real mal smolu po strele Benzemu, nádherný projektil totiž smeroval iba do brvna. V poslednej minúte síce po brejku Cristiana znížil striedajúci Jeses, ale už iba upravil a korigoval stav, ktorý znamená výhru pre domácich. Blaugranas navýšili náskok na Balet i Atletico a to je pre nich obrovská vzpruha. Odo mňa je to všetko, ale dnes sa ešte stretneme pri dueli Interu Miláno s Hellasom. Dovtedy dopísania! (19:51:10)

    Góly: 19. Neymar, 79. Alexis – 90+1. Jeses Rodriguezv

    Karty:   8. Busquets (FCB), 36. Adriano (FCB) – 15. Sergio Ramos (RMA), 45+1. Bale (RMA), 61. Khedira (RMA), 66. Marcelo (RMA), 80. Cristiano (RMA)


    FC Barcelona: Valdés – Alves, Adriano, Piqué, Mascherano, Busquets, Xavi (K), Iniesta (78. Song), Fabregas (72. Alexis), Messi, Neymar (85. Pedro).
    Náhradníci: Pinto – Montoya, Song, Puyol, Sergi, Pedro, Alexis.

    Real Madrid: Lopez – Ramos (K) (58. Illaramendi), Pepe, Carvajal, Marcelo, Varane, Khedira, Modrič, Di Maria 77. Jesé Rodriguez), Bale (62. Benzema), Cristiano.
    Náhradníci: Casillas – Coentrao, Arbeloa, Isco, Illaramendi, Benzema, Rodriguez.

    Rozhodca: Undiano Mallenco

    Diváci: 98 761