Porto – Setúbal 2:0 (kon.)
koniec
FC Porto
2:0 (0:0)
Vitória FC Setúbal
cz Sobota 27.04.2013, 21:30 • Estádio Do Dragão • Primeira Liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Hezký den při sledování sedmadvactého kola nejvyšší soutěže v Portugalsku. Sobotní večer nabídne duel FC Porto versus Vitória FC Setúbal.
     
    Hostující Vitória přijíždí na horkou půdu v pozici jedenáctého celku tabulky. Svěřencům Joseho Moty se v minulém kole povedlo přerušit nepříznivou sérii pěti proher v řadě, když doma porazili Estoril 1:0. Jedinou trefu utkání zaznamenal z pokutového kopu Paulo Tavares. Setúbal má čtyři kola před koncem soutěže náskok na první sestupovou příčku jen pět bodů, a tak zatím v klidu být nemůže.
     
    Domácí Porto to bude mít s obhajobou titul již velmi složité. Na první Benficu totiž ztrácí z druhé příčky čtyři kola, a tak musí šlapat ostošest. Celek Vítora Pereiry vyhrál poslední tři kola při skóre 9:1 a v posledním utkání na hřišti Moreirense FC zvítězil 3:0. O branky se postaral dvakrát Jackson Martínez, který přidal již pětadvacátou trefu sezony a defenzivní štít Fernando.
     
    Porto v soubojích s Vitórií Setúbal naposledy ztratilo dva body v říjnu 2005 za remízu 0:0. Od té doby však drží šňůru osmnácti výher a i dnes je domácí celek obrovským favoritem.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Porto: (4-3-3) Helton – Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro – Lucho González, Fernando, Moutinho – James Rodríguez, Jackson Martínez, Atsu.

    Trenér: Vítor Pereira

    Vitória FC Setúbal: (4-2-3-1) Kieszek – Queirós, Venancio, Jorge Luiz, Kiko – Ney, Amaro – Miguel Pedro, Paulo Tavares, José Pedro – Pedro Santos.

    Trenér: José Mota

    Rozhodčí: Carlos Miguel Taborda Xistra – Nuno Pereira, Paulo Soares.
     
    Obě jedenáctky již nastupují na trávník lehce zaplněného Estádio Do Dragão, a tak duel 27. kolo již za pár okamžiků začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí celek je hned od první minuty aktivní a po trošku zmateném odkopu Jorge Luize bude zahrávat první rohový kop.
     
    3
    Ten sice moc nevyšel, ale následně uvidíme další. Tavares váhal s rozehrávkou, čehož málem využil kapitán domácích Lucho Gonzalez. Obránce Setúbal stačil na poslední chvíli odpravit míč do zámezí.
     
    4
    Setúbal následně podnikl rychlý výpad směrem vpřed a jen odkop Fernanda z pokutového území uhasil nebezpečí před Heltonem.
     
    5
    Následně vidíme ze strany hostů i zakončení, ale to poslal Pedro Santos po nahrávce od Neye jen slabě do rukavic brankáře Heltona.
     
    7
    Domácí tým hrál chvilku v desíti, když si musel po faulu Fernando opětovně zavázat kopačku. Lucho González však i v početní nevýhodě vypracovával možnost zakončení pro Atsua. Ten si však do uličky naběhl zpožděně, a tak je u balonu dříve Kieszek.
     
    9
    Hostující Vitória se pokusila o další brejk. Dlouhý míč hledal na pravé straně Pedra Santose, jenže toho nepustil do akce dobrou hrou tělem Alex Sandro.
     
    9
    Otamendi následně hledal průnikovou přihrávkou Jacksona Martíneze, jenže ten na nepřesnou výzvu nestačil. Opět byl včas u míče Kieszek.
     
    9
    Po nahrávce od Alexe Sandra pálil z levého rohu pokutového území Joao Moutinho, ale ani on příliš nezahrozil. Jeho technický pokus končí zhruba tři metry od branky.
     
    11
    Chyby na obou stranách. James Rodríguez po nahrávce od Lucha nepřesně rozehrál na kopačky hostů, kteří však ihned vrací. Tavares nepřesně posílá míč do autu.
     
    12
    Postupná kombinace domácích šla na pravou stranu na Danila, jehož střílený centr sice vypadal nebezpečně, ale nakonec si obrana Setúbalu poradila a odvrací.
     
    12
    Joao Moutinho následně neuspěl se svojí přihrávkou za hostující obranu. Tam hledal Jacksona Martíneze, ale ten opět nemohl zareagovat. Přihrávka byla moc rychlá a hlavně nepřesná.
     
    13
    Lucho González po vhazování dobře vysunul do křídla Jacksona Martíneze, jenže ten z těžkého úhlu špatně odcentroval. Míč končí v zámezí.
     
    15
    Hostující blok bránících hráčů zatím slaví úspěch a Porto toho moc neukázalo. Stejně tak i Eliaquim Mangala, jehož nepřesnou nahrávku zblokoval Miguel Pedro.
     
    16
    Danilo si na pravé straně dobře vyměnil míč s Moutinhem, ale před pokutovým územím ztratil na jistotě. Vybídl nahrávkou Lucha Gonzaleze, jenže ten ji dostal pod nohu, a tak jeho následná střela logicky úspěšná není. Přízemní a nepříliš razantní pokus je pro Kieszeka ve studeném večeru lehkým soustem.
     
    18
    Registrujeme první velkou šanci dnešního klání! Venancio si po po centru z pravé strany vůbec nerozuměl s Kieszekem a Atsu mohl zakončovat z těžkého úhlu do odkryté branky. Levačkou však pálí nad!
     
    19
    Přímý kop domácích z pravé strany rozehrával James Rodriguez. Ve vápně bylo nastěhováno snad deset hráčů, ale jediným úspěšným hlavičkářem byl Jorge Luiz. Následná střela jednoho z domácích jde za pohledu brankáře Setúbalu zhruba pět metrů od jeho levé tyče.
     
    21
    Dlouhý míč od Alexe Sandra našel na levé straně Atsua. Ten z celkem těžké situace dobře odcentroval, ale zakončení z toho není. Kolumbijec James Rodriguez ve vápně upadl, ale pokutový kop sudí Xistra nenařizuje.
     
    22
    Velká šance Porta s číslem dvě. Centrovaný míč z pravé strany připravil pro Jamese Rodrigueze krásným způsobem Jackson Martínez. Prvně jmenovaný stál na penaltě zcela sám, jenže jeho následný pokus končí po skvělém obranném zákroku Venancia mimo. Obránce domácích skluzem odvrací před Kieszekem na roh.
     
    24
    Pozor na Setúbal! I on umí řádně zahrozit. Vysoký míč podcenil Otamendi, a tak mohl Pedro Santos zpracovat, posunout si ho na hranici pokutového území a hlavně vypálit. Technický pokus končí zhruba dva metry mimo Heltonovu branku.
     
    26
    Pěkná akce domácích šla na levé straně z hranice pokutového území od Joaa Moutinha na zadní tyč na Jamese Rodrigueze. Ten zkoušel učebnicovou kombinaci vrátit hlavou před odkrytou klec pro spoluhráče, jenže Kieszek byl pozorný a míč tak chytá do rukavic on.
     
    28
    Danilo dostal na pravé straně hodně prostoru, a tak mohl ostře centrovat. Za cíl si vybral pokutové území a hlavně hlavu Jacksona Martíneze. Před Kolumbijcem zastavuje míč na jedničku Venancio, který po první minele ze začátku utkání předvádí velmi jistý výkon.
     
    30
    Velmi slibně to teď opět vypadalo s domácím Portem. Nacvičená kombinace hledala přízemní nahrávkou od Moutinha před vápnem Lucha Gonzáleze. Kapitán FCP byl sice sražen k zemi, jenže v akci mohl pokračovat James Rodríguez. Ten zatím působí až nečekaně nervózním dojmem a i tentokrát to tak trochu potvrdil, když si míč nešikovně posunul až příliš od nohy, a tak následně Kieszek slaví vyběhnutím úspěšný zákrok.
     
    32
    První žlutá karta utkání. Po úniku Jamese Rodrígueze je kartou potrestán hostující defenzivní štít Ney.
     
    33
    A téměř ihned putuje žlutá karta i do domácích řad. Christian Atsu to přehnal s napadáním protihráče a za škaredé došlápnutí na achilovku Pedra Santose vidí napomenutí.
     
    35
    Menší hluché místo ve hře, kdy chyba střídala chybu je snad po nahrávce Josého Pedra pryč. Domácí Porto začíná útočnou akci na pravé straně u Danila, který vysouvá kapitána Lucha Gonzáleze.
     
    37
    Ten toho sice moc nevymyslel, ale i tak zůstal domácí tým kouče Vítora Pereiry u míče. Ten se dostal na levou stranu, kde Pedro Santos celkem ostře fauloval Moutinha. Třetí žlutá karta za pět minut hry je rezultátem.
     
    38
    Porto se snaží ještě před odchodem do kabin na poločasovou přestávku udeřit. Centrované míče ze stran ale obrana Setúbalu zatím sbírá jako maliny, a tak je nebezpečí daleko. To se však může každou další akcí změnit. Queirós musel před Atsuem odvrátit na aut.
     
    40
    Po autovém vhazování připravil hrudí míč Jackson Martínez pro Atsua, který však pálí mimo. Následně je domácí útočný hráč stažen, když jeho místo na trávníku zaujme Silvestre Varela.
     
    41
    Obránce Danilo si seběhnul od pravé postranní čáry do středu hřiště, ze kterého hledal odvážným obloučkem za obranou Jacksona Martíneze. Pokus však nebyl úspěšný, a tak končí až u brankáře Vitórie FC Setúbal Pawla Kieszeka.
     
    42
    Joao Moutinho byl ostře sražen před pokutovým územím a musí být na trávníku ošetřen. Faul nebyl domácímu záložníkovi odpískán a Vítor Pereira na lavičce aktuální mistra Portugalska zrovna nejásal. Po menším ošetření by se měl motor hry domácích vrátit do hry.
     
    44
    Porto drží míč 82% veškerého času, ale příliš nebezpečné není. Centr Alexe Sandra sice Jackson Martínez zpracoval v pokutovém územím, načež se po otočce odhodlal i ke střele, jenže ta není přesná. Míří pouze do středu branky, kde je Kieszek opět a znovu připraven.
     
    45
    Moutinho kombinoval na levé straně s Varelou, který se sice po druhé nahrávce dostal do nevýhodné pozice k brankové čáře, jenže brilantní stahovačkou se uvolnil a ostrým centrem hledal v malém vápně spoluhráče. James Rodríguez nedosáhl na kulatý nesmysl jen o chlup!
     
    45+1
    V první ze dvou nastavených minut to FCP zkoušelo po pravém křídle. Centr Danila ale dnes snad již počtvrté odvrátil stoper Setúbalu Venancio.
     
    První poločas skončil.
     
    Estádio Do Dragão vidělo poločas jasné převahy domácího FC Porto, jenže k mnoha vyloženým šancím to nevedlo. Setúbal brání hodně soustředěně a i když občas nějakou chybku vytvoří, tak za ní zatím pykat nemusel. Největší šanci duelu registrujeme v minutě osmnácté, ve které se po chybné komunikaci brankáře Kieszeka s obráncem Venanciem dostal k zakončení Atsu. Ten měl z levé strany odkrytou branku, jenže netrefil. Zaujala i akce z 22. minuty, ve které připravil Jackson Martínez míč pro Jamese Rodrígueze, ale ten z hranice penalty napálil pouze obránce. Domácí celek musí do druhého poločasu ještě přidat, aby dnes bral tři body. Druhá část dnešního utkání začne přibližně v 22:33.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Porto dělá do druhého poločasu další změnu ve své sestavě. Do hry se zapojí Abdoulaye Ba, jenž na trávníku nahradí Alexe Sandra.
     
    47
    Domácí začínají přesně tam, kde první poločas v jejich podání skončil. Tedy tlakem na útočné polovině. Lucho González hledal Varelu, ale před ním je míč odvrácen na další roh.
     
    49
    Moutinha přenesl míč na pravé křídlo pro Danila. Ten si chtěl narazit o Jamese Rodrígueze, jenže neuspěl. Kolumbijec dnes rozhodně nehraje svůj nejlepší zápas sezony a opět to potvrdil, když chybně rozehrál na kopačky soupeře. Takové chyby u něj nejsou na denním pořádku.
     
    51
    Silvestre Varela centroval z levé strany na Jacksona Martíneze, jenže do míče vložil nohu Fernando a celou akci tak povážlivě zbrzdil. K zakončení se následně FCP nedostalo.
     
    52
    Domácí tým pomalu přechází do křeče. Centrovaný míč Jamese Rodrígueze hledal ve vápně volného Jacksona Martíneze, který sice měl ke zpracování ideální pozici, ale nepochopitelně jej posouvá do špičkou kopačky do zámezí.
     
    54
    Kiko fauloval na levé straně Lucha Gonzáleze a Porto mělo ze zhruba třiceti metrů možnost zahrozit. Danilo to zkusil odvážně na branku, jenže míč mu příliš nesedl, a tak po jeho odvrácení končí akce v zámezí.
     
    56
    Hostující Queirós zastavil nahrávku na Jacksona Martíneze jen dobrým zákrokem, kterým odvrátil na roh. Z něj se nic zajímavého pro domácí neurodilo, když vysoký míč Danilo podskočil.
     
    58
    Setúbal snad poprvé ve druhém poločase na útočné polovině, kde útok hostů zastavil včasným zákrokem Otamendi. Miguel Pedro následně v dnešním večeru končí, když jej na trávníku v dresu Vitórie Setúbal nahradí Jorginho.
     
    60
    Na pravé straně domácí ofenzívy centroval míč do vápna Silvestre Varela. Ve vápně se hodně snažil o zakončení Jackson Martínez, jenže obrana hostů opět na jedničku odvrací.
     
    60
    Po rohovém kopu z pravé strany se vysoký odražený míč dostal na hlavu Otamendiho, jehož hlavičku z bezprostřední blízkosti vyráží Kieszek na roh!
     
    61
    Možná rozhodující moment utkání přichází po následném rohu Porta z levé strany. Přízemní míč šel do ruky jednoho z hostujících hráčů, a tak uvidíme pokutový kop!
     
    61
    Míč si pro mou osobu dost nepochopitelně vzal James Rodriguez, který dnes zkazil co mohl, a ani pokutový kop z něj prvního střelce večera neudělá. Kieszek dobře trefil stranu a u levé tyče fantasticky vyráží mimo!
     
    63
    Domácí tým se snaží co nejdříve zahnat zklamání a tlačí se do dalšího zakončení. Varela však na pravé straně přes Kika neprošel, a tak musí kombinovat směrem Helton.
     
    64
    Porto právě vstřelilo branku!
    A o pár vteřin později jde do vedení 1:0! James Rodriguez napravil své zaváhání, když z pravé strany pokutového území našel exkluzivní šajtlí u levé tyče LUCHA GONZÁLEZE. Kapitán domácích už neměl problém do odkryté branky poprvé rozvlnit síť, 1:0!
     
    67
    Z domácích fotbalistů tak spadla velká deka, ale i tak se snaží o další útočné akce. Moutinho hledal na levé straně hodně vysunutého Mangalu, jenže ten na vysoký míč nedosáhl. Porto přesto po pár vteřinách opět na míči.
     
    69
    Lucha Gonzaleze, který zkoušel po pravé straně utéct až do vápna zastavil dobře načasovaným skluzem Kiko. Porto tak bude zahrávat další roh.
     
    71
    Setúbal podruhé střídá. Josého Pedra na trávníku mění Horta.
     
    73
    Varela se zjevil na levé straně hřiště, ze které si míč posunul a vypálil. Jeho zblokovaná rána jde vysoko do vzduchu a Kieszek následně nemá problém ji chytit.
     
    75
    Setúbal se v posledních minutách přeci jen dostává více do hry. Na útočné polovině se hodně snaží o zakončení, ale to z koapčky Neye není příliš slavné. Přízemní pokus slabé razance končí v rukavicích připraveného Heltona.
     
    77
    Paulo Tavares ve středu hřiště místo balonu ve skluzu trefuje pouze kotníky Joaa Moutinha, a tak musí přijmout žlutou kartu. Ta jde hostujícímu záložníkovi absolutně zaslouženě.
     
    79
    Přímý kop Jamese Rodrigueze nevyšel, a tak se hostující tým snažil o brejk. Ten parádně zastavil Fernando a následně to znamená pro Porto roh. Centr Silvestreho Varely je z pravé strany zblokován do zámezí.
     
    80
    Další žlutá karta pro hostující Setúbal. Danila chytil za dres více než čitelně Kiko, a tak je potrestán.
     
    81
    Porto naposledy střídá. Kapitán a jediný střelec dnešního utkání Lucho González odchází a na jeho místo příjde Steven Defour.
     
    82
    Naposledy střídá i Setúbal. Ariza Makukula na trávníku nahradí defenzivněji laděného Amara.
     
    84
    Hostující Vitória teď domácí uzamkla na útočné polovině, kde kopala v krátké chvíli tři standartní situace. Ani z jedné však k zakončení nedošlo a ani snaha o odpískání pokutového kopu není schválena. Danilo hrál po hlavičce Mangaly pouze ramenem.
     
    84
    Své si k tomu řekl hlavně Jorginho, který je následně potrestán za zbytečné protesty žlutou kartou.
     
    85
    Prudkou střelou zkusil Kieszeka překvapit ze slušné dálky Fernando, jenže pravačkou netrefuje branku.
     
    87
    Porto právě vstřelilo branku!
    A je rozhodnuto! Těžký odpor hostů je odražen druhou brankou domácího celku. Z levé strany našel Mangala krásnou nahrávkou volného STEVENA DEFOURA, který prázdnou branku nemohl minout, 2:0!
     
    88
    A další snaha domácích. Z pravé strany centroval do vápna Defour, ale Jacksona Martíneze těsně minul.
     
    90
    Setúbal měl na levé straně hřiště hodně prostoru, ale Horta nezakončil. Nahrál pouze na Neye, který ihned ztratil.
     
    90+1
    Velká šance Porta! Defour z pravé strany prošel ve vápně přes protihráče a následnou nahrávkou na malé vápno našel Jacksona Martíneze. Tomu dnes není přáno a i teď to dokázal. Prudkou střelou pálí do Kieszeka, od kterého se míč odráží do tyče. Hrát se bude ještě dvě nastavené minuty.
     
    90+3
    James Rodriguez nepřesně rozehrál, ale Varela se i tak po pár vteřinách dostal k míči. Tím hledal opět prvně jmenovaného, jenže Kiko na levé straně dobře zahrál tělem, a tak z toho ohrožení branky nebude.
     
    Konec zápasu.
     
    Domácí Porto tak po velkém boji bere tři body, ale rozhodně neoslnilo. Svěřencům Vítora Pereiry chyběla především lehkost a větší kreativita. Setúbal dlouho držel příznivou remízu, dokonce Kieszek chytil i pokutový kop, ale v 64. minutě již kapituloval. Porto se uklidnilo a v samotném závěru skórovalo podruhé, když Mangala našel na zadní tyči Defoura, který uzavřel na konečných 2:0. Aktuální mistr Portugalska tak pokračuje ve stíhací jízdě Benficy, která hraje v pondělí s osmým Maritimem. Nejméně do té doby bude Porto druhé s rozdílem pouhého bodu. (23:25:27)

    Martin Mišovec

    Góly: 64. Lucho González, 87. Defour

    Karty:   33. Atsu (PRT) – 32. Ney (STL), 37. Pedro Santos (STL), 77. Paulo Tavares (STL), 80. Kiko (STL), 84. Jorginho (STL)

    Nepremenená penalta: 61. James Rodriguez (PRT), brankár Kieszek zneškodnil


    FC Porto: (4-3-3) Helton – Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro (46. Ba) – Lucho González (81. Defour), Fernando, Moutinho – James Rodríguez, Jackson Martínez, Atsu (40. Varela).

    Trenér: Vítor Pereira

    Vitória FC Setúbal: (4-2-3-1) Kieszek – Queirós, Venancio, Jorge Luiz, Kiko – Ney, Amaro (82. Makukula) – Miguel Pedro (58. Jorginho), Paulo Tavares, José Pedro (71. Horta) – Pedro Santos.

    Trenér: José Mota

    Rozhodca: Carlos Miguel Taborda Xistra – Nuno Pereira, Paulo Soares