Union Berlín – Kolín nad Rýnom 2:0 (kon.) | Frankfurt – Mönchengladbach 2:1 (kon.) | Heidenheim – Freiburg 3:2 (kon.)
Leverkusen – Bochum 4:0 (kon.) | Stuttgart – Augsburg 3:0 (kon.) | Wolfsburg – Bayern 1:2 (kon.)
koniec
1. FC Union Berlín
2:0 (0:0)
1. FC Kolín nad Rýnom
cz Streda 20.12.2023, 18:30 • An der Alten Försterei, Berlín • Nemecká Bundesliga • 16. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu šestnáctého kola německé Bundesligy. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Unionem Berlín a Kolínem!
     
    1. FC Union Berlín

    Domácí fanoušci po mimořádně úspěšné sezoně rychle vystřízlivěli. Berlínský klub zabředl do obrovské krize a kromě očekávaného vypadnutí z evropských pohárů začal řešit starosti spojené s bojem o ligovou záchranu. Union v září, říjnu ani v listopadu nevyhrál žádný soutěžní zápas. Devátého prosince tuto černou sérii ukončil výhrou nad Mönchengladbachem, jenže po těsné prohře v Lize mistrů s Realem Madrid zase selhal v Bochumi, odkud si odvezl porážku 0:3. Nejlepším střelcem patnáctého celku Bundesligy jsou čtyřgóloví Behrens a Gosens. Na marodce je pouze obránce Danilho Doekhi.
     
    1. FC Kolín nad Rýnem

    Mužstvo s nejméně produktivní ofenzivou (10 branek v 15 kolech) do dnešního dne zvítězilo jen ve dvou zápasech. Prvního prosince Kolín zvládl záchranářský souboj v Darmstadtu, načež remizoval s Mohučí a naposledy padl 0:2 na hřišti Freiburgu. V tabulce hostům patří barážová šestnáctá příčka, a to s náskokem jediného bodu na úplné dno. Nejproduktivnějším hráčem kolínského týmu je s čtyřmi přesnými zásahy Davie Selke. Kvůli trestu za červenou kartu si dnes v Berlíně nezahraje obránce Jeff Chabot. Na listině zraněných je kosovský bek Paqarada a arménský útočník Adamjan.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    11.09.2022 Kolín – Union Berlín 0:1
    04.03.2023 Union Berlín – Kolín 0:0.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Rönnow – Juranović, Knoche, Leite, Roussillon – Haberer, Khedira (C), Hollerbach, Schäfer – K. Behrens, Volland.
    Náhradníci: Schwolow – B. Aaronson, Bonucci, Fofana, Jaeckel, Kaufmann, Král, Laídúní, Trimmel.
    Trenér: Nenad Bjelica

    1. FC Kolín nad Rýnem: Schwäbe (C) – Carstensen, Hübers, Heintz, Finkgräfe – Thielmann, Martel, Huseinbašić, Maina – Selke, Uth.
    Náhradníci: Köbbing – Alidou, Dietz, Kainz, Kilian, Ljubičić, Schmitz, Tigges, Waldschmidt.
    Trenér: Steffen Baumgart

    Rozhodčí: Aytekin – Dietz, Beitinger.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop dostali na starost hosté, kteří nastupují ve světle modrých dresech. Union hraje v červeném.
     
    4
    První minuty toho moc zajímavého nenabízí. Vzrušení u Rönnowa nenastalo ani v souvislosti s Mainovým centrem z levého křídla.
     
    6
    Protest proti možné změně ve financování německých klubů se dotýká také tohoto zápasu. Fanoušci obou týmů mlčí, což docela koresponduje s klidným průběhem na trávníku.
     
    7
    Juranovićova letícího centru se měl dotknout některý z hostujících fotbalistů, takže se Schwäbe musí připravit na premiérový rohový kop.
     
    8
    Ještě před nepřesnou hlavičkou Dioga Leiteho byl sudím Aytekinem pískán útočný faul.
     
    9
    Roussillon se vedle vlastního vápna vymanil z nepříjemného presinku Thielmanna a dostal míč do bezpečnější lokality u středového kruhu.
     
    10
    Drobný Leiteho faul na Utha dal míč hostům, kteří se snažili prosadit centrem z pravé strany. O jeho likvidaci se postaral právě jmenovaný stoper z Portugalska.
     
    11
    Timo Hübers nenechal rozběhnout Haberera a ukopl mu balon za pomezní čáru, odkud jej bude vracet Juranović.
     
    12
    Finkgräfe nalevo rozběhl Mainu, na jehož centr žádný z hostů nedosáhl. Po zásahu Roussillona se kopal roh, jenže Uth našel pouze Behrense.
     
    13
    Po dvanáctiminutovém bojkotu se konečně začíná fandit. Doufejme, že spolu s lepší atmosférou se začnou dít věci i na trávníku.
     
    14
    Selke dostal míč do vzduchu. Těžko si ale mohl připravit kvalitní hlavičku a z dobrých čtrnácti metrů Rönnowa vážněji neohrozil.
     
    15
    Tentokrát měl Selke obdržet míč na nohu, jenže Finkgräfeho přízemní centr ztroskotal na kopačkách Josipa Juranoviće.
     
    16
    Khedira zakřižoval přihrávku na Selkeho a započal domácí protiútok, na jehož brzkém konci byla nepřesnost Andráse Schäfera.
     
    18
    Union v těchto minutách úplně rezignuje na presink. Behrens s Vollandem doslova chodí u půlící čáry a sledují pozvolnou rozehrávku Hüberse a spol.
     
    19
    Kevin Volland si navedl míč na střed. Avizovaná rána levačkou mu ale vůbec nesedla a neškodně proskákala vedle Schwäbeho levé tyče.
     
    20
    Max Finkgräfe na levém okraji pokutového území neprošel přes zataženého Vollanda. Útočník Unionu si zkušeně řekl o faul na zadní čáře.
     
    21
    Prostřednictvím kombinace v zadních řadách získává Kolín další procenta do statistiky držení míče. Zapojuje se i gólman Schwäbe.
     
    22
    Leite kriticky důležitým skluzem zavřel rozběhnutému Carstensenovi jinak opuštěný prostor na obranné polovině Unionu. Jediný cizinec v sestavě Kolína pouze vhazuje.
     
    24
    Berlíňané by se rádi usadili na útočné polovině, jenže i oni naráží na dobře organizovanou defenzivu soupeře. Zatím je to urputná taktická bitva.
     
    25
    Hollerbach setřásl svého strážce a posunul se těsně před vápno. Tam až moc dlouho vymýšlel další přihrávku a nakonec o míč zase rychle přišel.
     
    26
    Zdvojenému Vollandovi se u brankové čáry nepovedlo získat vytoužený rohový kop. Pokračuje se odkopem od branky Marvina Schwäbeho.
     
    27
    Eric Martel využil kvalitního re-presinku ke střele z dálky. O první gólové šanci se ani v tomto případě mluvit nedá. Míč proletěl nad břevnem.
     
    28
    Jérôme Roussillon vlevo utekl Carstensenovi, ale pak poslal centr do prvního soupeře stojícího za hranou vápna.
     
    29
    Selke o centimetry nedosáhl na centr z pravého křídla. Míč zároveň proletěl kolem Utha a Hollerbach ho odehrál na rohový kop.
     
    30
    Oj, tak tento roh se vážně nepovedl. Marku Uthovi podjela stojná noha a míč mu uletěl směrem k zaplněné tribuně.
     
    31
    Držení míče: 40 % – 60 %.
     
    32
    Taktickému faulu Haberera na Thielmanna předcházela chyba nerozhodného Roussillona, který se zjevil úplně mimo svou pozici levého obránce.
     
    34
    Jen co se Kolínští odhodlali k překročení půlící čáry, tak Linton Maina pokazil první odvážnější přihrávku směrem dopředu. Stejně snadno poté odevzdali míč i hráči Unionu.
     
    35
    Robin Knoche spolehlivě odhlavičkoval další z hostujících centrů a vrátil hru do středu hřiště.
     
    36
    Mainovi se naskytlo trochu prostoru zhruba třicet metrů od Rönnowovy branky, jenže tu ambiciózní střelou z dálky o ohromný kus minul.
     
    37
    Thielmannova tečovaná přihrávka došla k Uthovi. Zkušený útočník z otočky nedůrazně poslal míč směrem na branku a Rönnow ho bez větších problémů vyrazil.
     
    38
    Juranović příkladně napravil své propadnutí. Rychle se vrátil s Mainou a donutil ho zabrzdit původní brejk do otevřené obrany.
     
    40
    Noha Andráse Schäfera vystřelila vysoko do vzduchu a zasáhla hlavu Martela. Před realizací přímého kopu musí dojít k ošetření dvaadvacetiletého středopolaře.
     
    42
    Ani z tohoto mráčku nezapršelo. Uthův přímý kop pohltila precizně postavená zeď z hráčů Unionu.
     
    43
    Tohle už gólem zavánělo! Uthova střela z otočky byla sražena ke Cartensenovi. Dánovu dělovku Rönnow vyrazil a u své levé tyče pak vysunutou pravačkou zlikvidoval i dorážku Thielmanna.
     
    44
    Z náznaku berlínského klubu pramenil alespoň rohový kop. Schäfer a Khedira ho zrealizovali poněkud komplikovaně a můžou být rádi, že uhráli aspoň opakování této standardky.
     
    45
    Josip Juranović se po předešlém nezdaru uchýlil k přímému centru před Schwäbeho. Kapitán Kolína ve finále zasahovat nemusel, hlavičku Behrense odklonili jeho kolegové z obrany.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Těsně před přestávkou se hra konečně rozhýbala. Po velkém varování u vlastní branky se osmělil také Union. Konkrétně to byl András Schäfer, který z Khedirova centru hlavičkoval nad bránu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Na první polovině zápasu se významně projevila skutečnost, že na sebe naráží dva trápící se soupeři, kteří nutně potřebují každý bod. Taktikou svázaná partie začala být zajímavá až pár minut před odchodem do šaten. První vyloženou příležitost si vypracoval mírně aktivnější Kolín, ovšem Rönnow své barvy proti Carstensenovi a Thielmannovi podržel.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Kevin Behrens, přichází David Datro Fofana.
     
    47
    Kvůli pyrotechnické show se zpoza Schwäbeho branky žene masivní oblak dýmu. Hlavní rozhodčí Aytekin byl donucen utkání pozastavit.
     
    49
    Knoche vytáhl míč o několik desítek metrů. Následně ale hrubě pokazil jednoduchou přihrávku na Roussillona a daroval hostům aut.
     
    50
    Linton Maina trochu zachrtil a probíhající přečíslení vyřešil střelou z dobrých pětadvaceti metrů, která byla ještě před Rönnowem zablokována.
     
    51
    Další zbytečná chyba v domácí rozehrávce znamenala centr Thielmanna a nebezpečnou hlavičku Selkeho, kterou Rönnow vynikajícím zákrokem pravou rukou vyrazil. Dorážku Mainy místo něj zastavil Juranović.
     
    52
    S nařízeným rohem Kolínští moc dobře nenaložili, nicméně díky práci aktivního Mainy získávají ve svůj prospěch ještě jeden.
     
    53
    Uthův roh domácí vyřešili a dokonce z něj vyrazili do protiútoku. Jmenovitě se to týkalo Roussillona, který byl zahnán k zadní čáře. Tam už byl Francouz dvojen a míč neudržel.
     
    55
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Domácí přetavili svou první šanci ve vedoucí gól! Volland udržel míč u levé postranní čáry a nasměroval ho do pokutového území. Martel v něm nezachytil manévr BENEDICTA HOLLERBACHA a ten zblízka zvedl míč pod břevno.
     
    57
    Benedict Hollerbach je očividně při chuti. Znovu si udělal kličku na levou nohu, nicméně projektil letící doprostřed brány byl Schwäbe schopen vyrazit.
     
    59
    Střídající Fofana si neproklestil cestu za prudkou přihrávkou z pravého křídla. Prostřednictvím hostujících obránců se míč dostal k Schwäbemu.
     
    60
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Jan Thielmann, přichází Dejan Ljubičić.
     
    61
    Držení míče: 44 % – 56 %.
     
    62
    Uthova standardka z hloubi pole byla jedním z jeho spoluhráčů prodloužena mimo hrací plochu. Rönnow nebude spěchat s rozehrávkou i proto, že na zemi zůstává jeho kolega Roussillon.
     
    62
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Jérôme Roussillon, přichází Christopher Trimmel.
     
    62
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Benedict Hollerbach, přichází Alex Král.
     
    63
    András Schäfer se houževnatě probíjel po levé straně. Timo Hübers se od něj nehnul ani na krok a i s balonem ho vytlačil do zámezí.
     
    64
    Union se zatáhl do nízkého bloku a hosté jsou částečně nuceni dlouze kombinovat v prostorech, odkud Rönnowa těžko ohrozí.
     
    65
    Martelův centr jednoduše odhlavičkoval Knoche, takže se míč rychle vrátil k půlící čáře. Kolínští to musí zkoušet znovu.
     
    66
    Svěřenci Steffena Baumgarta před sebou nemají moc dobré vyhlídky. V této sezoně je to už pojedenácté, co inkasovali první gól. Pouze jednou přitom dokázali bodovat, a to při remíze 1:1 v Bochumi.
     
    67
    Nedlouho po dvojitém střídání to vypadá na další změnu v týmu Unionu. Zdravotní stav nedovoluje pokračovat aktuálně ošetřovanému Habererovi.
     
    68
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází Janik Haberer, přichází Leonardo Bonucci.
     
    69
    Chorvatský kouč Nenad Bjelica přešel na hru se třemi stopery. Cíl pro zbývající část zápasu je jasný. Union bude bránit nejtěsnější možné vedení.
     
    70
    Zkušený Trimmel nezazmatkoval a hrudí posunul příchozí centr Lintona Mainy do rukavic dánského gólmana Rönnowa.
     
    71
    Král pustil Trimmelovu přihrávku k Juranovićovi, jenž si na pětníku vyměnil přihrávky s Vollandem. Neprodleně po vniku do pokutového území tento Chorvat tvrdě vystřelil, ovšem Schwäbe byl v důležité chvíli na správném místě.
     
    72
    Mohlo to být o dva! Odvážný průnik Fofany hosté zastavili odrazem ke Královi. Český záložník zleva Schwäbeho neobstřelil a kvůli bloku Finkgräfeho neskončila v síti ani další dorážka Vollanda.
     
    74
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Mark Uth, přichází Gian-Luca Waldschmidt.
     
    74
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Davie Selke, přichází Florian Dietz.
     
    74
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Eric Martel, přichází Florian Kainz.
     
    75
    David Datro Fofana útočil jeden na jednoho. Díky pádu Hüberse se mu naskytla krásná příležitost, jenže stejně jako v případě Alexe Krále poslal střelu do nohy Marvina Schwäbeho.
     
    77
    Fofana distribuoval neadresnou přihrávku z úrovně brankové čáry. Po faulu před vápnem už bude míč v držení kolínského mužstva.
     
    78
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    Napotřetí už rozpadající se obrana Kolína inkasovala! Kevin Volland na sebe navázal dva hráče a perfektně načasovanou přihrávkou dostal do šance DAVIDA DATRA FOFANU. Kmenový hráč Chelsea se nezalekl přítomnosti Schwäbeho, z rohu malého vápna napálil balon do horní části branky a vyrazil slavit svůj první gól v Bundeslize.
     
    80
    Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem:
    ze hřiště odchází Max Finkgräfe, přichází Benno Schmitz.
     
    81
    Diogo Leite se vrhl do přihrávky Ljubičiće a poslal balon na rohový kop, pro který si jednoduše došel Frederik Rönnow.
     
    82
    S velkou chutí hrající Fofana obdržel průnikovku o několik vteřin později, než ve svém náběhu potřeboval. Ofsajd dává balon hostům.
     
    84
    Kolínští úplně vypouštěli bránění Vollanda. Bývalý útočník Monaka přijal míč od Fofany, ale pak ho ze střední vzdálenosti poslal jen do postaveného bloku.
     
    85
    Střídání v týmu 1. FC Union Berlín:
    ze hřiště odchází András Schäfer, přichází Brenden Aaronson.
     
    86
    Rönnow zalehl plazivou střelou Mainy. Ještě předtím to z dálky zoufale zkoušel Gian-Luca Waldschmidt. To míč skončil vysoko nad břevnem.
     
    87
    Alex Král na hraně šestnáctky znepříjemnil Mainovi pokus o centr. Míč odletěl mimo hřiště a to už fanoušci Unionu pomalu začínají slavit důležité vítězství.
     
    88
    Dejan Ljubičić se zbavil Leiteho a zhotovil se k další ráně zpoza vápna, jež se o kousek nevešla do levého horního rohu. Asi to můžeme označit za největší šanci Kolína od Selkeho hlavičky z 51. minuty.
     
    90
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+1
    Král svým obloučkem zahnal Aaronsona do protějšího křídla. Americký fotbalista na něm získal aut pro Trimmela.
     
    90+2
    Fofana si nadvakrát rovnal míč na ránu z delší vzdálenosti. Jeden z hostů mu ho stihl vypíchnout.
     
    90+3
    Knoche oslavil s Bonuccim získaný faul Waldschmidta. Kolín působí naprosto odevzdaně a víceméně jen vyhlíží konec tohoto nepovedeného zápasu.
     
    90+4
    Sklepnutí do křídla Schmitz využít nemohl. Trimmel ho příkladně zakřižoval a doprovodil míč za koncovou čáru.
     
    90+5
    V autu skončila i nepochopená přihrávka Waldschmidta. Rönnow se připravuje na možná poslední odkop od branky Unionu Berlín.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Union odčinil vysokou prohru z Bochumi a druhou domácí výhrou v řadě si na patnáctém místě vytvořil tříbodový náskok na sestupové pásmo. Na triumf Berlíňanů to dlouho nevypadalo, protože do Hollerbachova gólu z 55. minuty hrozili jen hráči Kolína. Ti se za nepříznivého stavu přestali koncentrovat na obranu a ačkoliv Schwäbe dvě šance Krále a Fofany zlikvidoval, tak do třetice v 78. minutě gólu na 0:2 nezabránil. Po této trefě střídajícího Fofany už hosté odpadli a Union dokončoval poslední zápas roku 2023 v uvolněné náladě.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 8:7. Střely mimo: 4:8. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:7.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:32:01)

    Michal Břuchanský

    Góly: 55. Hollerbach (Volland), 78. Fofana (Volland)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 8:7. Střely mimo: 4:8. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 10:7.
    1. FC Union Berlín: Rønnow – Juranović, Knoche, Leite, Roussillon (62. Trimmel) – Haberer (68. Bonucci), Khedira (C), Hollerbach (62. Král), Schäfer (85. B. Aaronson) – K. Behrens (46. Fofana), Volland.
    Náhradníci: Schwolow – Jaeckel, Kaufmann, Laïdouni.

    Tréner: Nenad Bjelica

    1. FC Kolín nad Rýnom: Schwäbe (C) – Carstensen, Hübers, Heintz, Finkgräfe (80. Schmitz) – Thielmann (60. Ljubičić), Martel (74. Kainz), Huseinbašić, Maina – Selke (74. Dietz), Uth (74. Waldschmidt).
    Náhradníci: Köbbing – Alidou, Kilian, Tigges.

    Tréner: Steffen Baumgart

    Rozhodca: Aytekin – Dietz, Beitinger