Brest – Lorient 4:0 (kon.) | Clermont Foot – Rennes 1:3 (kon.) | Lyon – Nantes 1:0 (kon.)
Montpellier – Marseille 1:1 (kon.) | Nice – Lens 2:0 (kon.) | Paríž – Metz 3:1 (kon.)
Remeš – Le Havre 1:0 (kon.) | Štrasburg – Lille 2:1 (kon.) | Toulouse – Monaco 1:2 (kon.)
koniec
Clermont Foot
1:3 (1:0)
Stade Rennes
cz Streda 20.12.2023, 21:00 • Stade Gabriel Montpied • Ligue 1 Uber Eats • 17. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu sedmnáctého kola francouzské Ligue 1. Od jednadvaceti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Clermontem a Rennes!
     
    Clermont Foot

    Zatímco v předchozích dvou letech Clermont sestupové starosti neřešil, tak letos je to s jeho záchranou nahnuté. Domácí tým se kvůli zlepšeným výkonům Lyonu propadl na úplné dno tabulky, kde má dva body ztráty na barážovou šestnáctou příčku. Mužstvo s nejhorším útokem v lize (10 branek v 16 zápasech) už pětkrát za sebou nezvítězilo. Naposledy prohrálo 1:2 na půdě favorizované Marseille. S dvěma góly a třemi asistencemi vede týmovou produktivitu Muhammed Cham Saračević.
     
    Stade Rennes FC

    Bretaňský celek navzdory čtvrteční prohře s Villarrealem postoupil do jarního play-off Evropské ligy. Domácí soutěž se pro něj tak dobře nevyvíjí. S bilancí tří výher, sedmi remíz a šesti porážek je až na třináctém místě a poprvé od sezony 2013/14 mu hrozí, že se nevleze do horní poloviny tabulky. V posledních pěti kolech Rennes zaevidovalo jedinou výhru. Během uplynulého víkendu uhrálo bezbrankovou remízu na hřišti Toulouse. Nejlepším střelcem je čtyřgólový kapitán Benjamin Bourigeaud.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    11.01.2023 Clermont – Rennes 2:1
    19.02.2023 Rennes – Clermont 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Clermont Foot: Diaw (C) – Pelmard, Seidu, Caufriez – Konaté, H. Keita, Gastien, Neto Borges – Cham, Allevinah – Nicholson.
    Náhradníci: M. Ndiaye – Ogier, Armougom, Magnin, Gonalons, Boutobba, Bela, Kyei, Maurer.
    Trenér: Pascal Gastien

    Stade Rennes FC: Mandanda (C) – Wooh, Belocian, Theate – G. Doué, Le Fée, Santamaría, Nagida – Gújrí, Terrier – Kalimuendo.
    Náhradníci: Gallon – Truffert, Omari, Rieder, Yıldırım, Saláh, Jacquet, Blas, D. Doué.
    Trenér: Julien Stéphan

    Rozhodčí: Wattellier – Mouysset, Reyes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v bílých dresech. Clermont hraje ve své typické červenomodré kombinaci.
     
    3
    Levá strana domácí obrany pozapomněla na Amína Gújrího. Nechala ho rozběhnout a Alžířanova křížná střela prošla těsně vedle levé tyče.
     
    4
    Clermont Foot právě vstřelil branku!
    Zatímco hosté první šanci nezužitkovali, tak domácí ano! Cheick Konaté zaútočil po volné pravé straně a předložil míč do vápna SHAMARU NICHOLSONOVI, který ho z jedničky uklidil do levého spodního rohu Mandandovy brány.
    4. Shamar NICHOLSON - 1:0
     
    6
    Nagidův centr odhlavičkoval Borges jenom na Santamariu. Hostující záložník zkusil štěstí z voleje, ovšem rozměry Diawovy branky mu byly malé.
     
    7
    V návaznosti na krátký roh přistál Gújrímu centr na hlavě, jenže ani tou se mezi tři tyče netrefil.
     
    8
    Oba týmy nechávají hodně otevřený střed hřiště. Tentokrát se jednoduše dostali dopředu domácí, byť to skončilo jen zablokovaným volejem Konatého.
     
    9
    Teď už Clermont střed hřiště zahustil a s pomocí presinku dokonce donutil Wooha hrát malou domů na Mandandu.
     
    10
    Enzo Le Fée udělal ve středovém kruhu faul na Keitu. Rozehrávky se ujal Gastien a domácí to berou přes Diawa.
     
    12
    Nicholson kopem přes hlavu vysunul Allevinaha. S Gaboncem se nakonec vrátil Belocian a perfektním skluzem ho od míče oddělil.
     
    13
    Díky rychlému gólu získal Clermont hodně sebevědomí. Hráči se v ofenzivě nebojí volit neobvyklá řešení. Teď jim to zajistilo rohový kop.
     
    14
    Chamův roh propadl na protější stranu. Borges ještě vracel míč do ohně, ale tam si hosté pomohli vysvobozujícím odkopem.
     
    15
    Kalimuendo byl ve sprintu vypoklonkován ze hřiště Seiduem. Hostující útočník měl co dělat, aby nenaboural do monitoru se systém VAR.
     
    16
    Guéla Doué zprava nalezl Gújrího. Ten se svou střelu snažil zaobalit, ale ve finále ji poslal doprostřed branky k čekajícímu Diawovi.
     
    17
    Theate porušil pravidla a poskytl Clermontu standardku z pravé části hřiště. Chamem centrovaný míč Nicholson nezasáhl dost důrazně a Mandanda si pro propagační hlavičku došel.
     
    18
    Ze střetu s Kalimuendem si Seidu odnesl drobný krvavý šrám. Oba tito protagonisté museli na chvilku opustit hrací plochu.
     
    19
    Solidní ofenzivní vystoupení Rennes zatím devalvuje nekvalita v zakončení. Z velké dálky nyní Diawa moc nevylekal Baptiste Santamaría.
     
    20
    Velmi podobně to po chybě v hostující rozehrávce zkoušel Johan Gastien. Ani velezkušený Mandanda svůj triviální zákrok nepodcenil.
     
    21
    Guéla Doué byl hvizdem donucen zastavit svůj výpad po pravé straně. Předcházel mu jeho faul na Neta Borgese.
     
    22
    Na to, že je odehráno jen dvacet minut, je zápas oboustranně hodně vyhecovaný. Na zemi zůstává Keita, kolem kterého vznikla hromadná strkanice.
     
    23
    Eric Wattellier si k sobě pozval oba kapitány. Těmi paradoxně jsou oba brankáři, kteří chování rozjařených spoluhráčů z pole budou těžko korigovat.
     
    24
    Borges z druhé vlny podpořil Nicholsona a zleva přetáhl centr za zadní tyč. Konatému pod vlivem dobíhajícího Nagidy volej nevyšel.
     
    25
    Santamaría byl adresátem Nagidovy přihrávky z levé strany. Odvážnou střelu z voleje mu však domácí obrana zastavila ještě před senegalským gólmanem.
     
    26
    Pohled do live tabulky se hostujícím fanouškům asi moc nelíbí. Rennes je aktuálně čtrnácté jen dva body před předposledním Clermontem.
     
    27
    Borges si troufal jeden na jednoho. Ze souboje s Guélou Douém však odpadl, aniž by Wattellier viděl něco nekalého.
     
    29
    Držení míče: 50 % – 50 %.
     
    30
    V souhře mezi obranou a zálohou Rennes to povážlivě skřípe. Už mnohokrát se Clermont na malou chvíli zmocnil míče na útočné polovině.
     
    31
    Amín Gújrí je bezkonkurenčně nejnebezpečnější postavou v sestavě Rennes. Nyní si po spolupráci s Theatem navedl míč na pravačku. Pelmard mu ve střele nezabránil a do akce tak poprvé musel gólman Diaw.
     
    32
    A znovu v akci Mory Diaw. Třicetiletý Senegalec si hlasitě křikl a bez komplikací si došel pro neadresný centr Nagidy.
     
    33
    Po souboji mezi Caufriezem a Santamaríou se trochu rozohnili muži na hostující střídačce. Hlavní rozhodčí kvůli tomu ukázal žlutou kartu náhradnímu brankáři Gallonovi.
     
    34
    Oba týmy nešetří s pokusy z dálky. Nyní se k němu odhodlal Habib Keita, leč nedůraznou střelou do spodního rohu Mandandovi příliš nezatopil.
     
    36
    Nicholson sklepl vysoký centr k Chamovi. Rakušan se musel pro míč trochu vracet za Theatea a tečovanou střelou uzmul aspoň roh.
     
    38
    Valné parametry neměl ani Borgesův halfvolej. Portugalec možná mohl jít blíže k brance. Hráči Rennes byli shromážděni u osy a nechali oba kraje volné.
     
    39
    Alidu Seidu byl poslán ze hřiště kvůli přetrvávajícímu krvácení v oblasti obočí. Clermont musí v obraně na chvíli improvizovat.
     
    41
    Aktivní Neto Borges nedosáhl na přenesení hry do levé strany. Aut pro Rennes.
     
    43
    Domácí se sami připravili o slibně rozjetou akci. Přihrávku z pravého křídla dostal Cham za paty.
     
    44
    S novým obvazem hrající Alidu Seidu za žlutou kartu dohrál Gújrího a Wattellier vůbec neváhal s nařízením standardní situace. Hosté ji rozehráli do strany, odkud přiletěl nechytatelný centr.
     
    45
    Arnaud Kalimuendo si první poločas rozhodně neužívá. Při každém setkání s míčem schytá tvrdý zákrok od domácí obrany. Nyní dostal rovnou dvakrát. Zboku od Borgese a zezadu do achilovky od Caufrieze.
     
    45+1
    Tak to je nečekané rozuzlení předešlého faulu. Wattellier se šel podívat na video a vrátil se s červenou kartou pro Maximiliana Caufrieze.
    45+1. Červená karta pro Caufrieze
     
    45+2
    Ze standardní situace posadili hráči Rennes hlavičku na střechu Diawovy branky.
     
    45+3
    Pohybem podél okraje vápna si Amín Gújrí hledal prostor na střelu. Nakonec vyslal pořádnou jedovku, kterou Diaw rukavicí vytáhl na roh.
    45+3. Diaw zneškodnil Gújrího projektil
     
    45+4
    I tuto krušnou chvíli obrana Clermontu přečkala bez újmy. Theate posílal hlavičku k boční tyči, kde to nestihl zavřít Baptiste Santamaría.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Rennes dostalo hned v úvodu pořádnou facku v podobě gólu Shamara Nicholsona. V dalším průběhu hosté hrozili častěji. Hodně vidět byl Gújrí, ale z několika šancí podobu nepříznivého skóre neupravil. Novou zápletku dala zápasu červená karta pro stopera Caufrieze. Clermont tak bude po změně stran bránit těsný náskok v oslabení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Stade Rennes FC:
    ze hřiště odchází Mahamadou Nagida, přichází Désiré Doué.
     
    48
    Stejně jako v koncovce první půle asi čeká na Diawa pořádně náročná šichta. Nyní se domácí gólman musel vrhnout po střílené přihrávce z pravého křídla.
     
    49
    Seidu se nebojácně vydal na útočný výlet. Přesile Rennes trvalo pořádně dlouho, než ho od míče konečně oddělilo.
     
    50
    Martin Terrier zůstává v nefotbalové poloze v důsledku tvrdého zákroku Gastiena. Asi se jedná o krvavé zranění v obličeji.
     
    51
    Otřesený Santamaría se drží za nos. Krev vidět není, takže by mu nemělo nic bránit v rychlém návratu na hřiště.
     
    52
    Rennes právě vstřelilo branku!
    V souvislosti s centrem z pravé strany se Désiré Doué opřel do voleje. Dobře postavený Diaw ho vyrazil na ARNAUDA KALIMUENDA a jeho akrobatická dorážka už zapadla k pravé tyči.
    52. Arnaud KALIMUENDO - 1:1
     
    54
    Hned po rozehrávce se oslabený Clermont dostal do lehce rozhozené obrany, jenomže Allenivahův pokus z bezprostřední blízkosti byl ihned odkloněn směrem od branky.
     
    55
    Klimuendo se rychle zorientoval v nepřehledné skrumáži před malým vápnem. Tentokrát to skončilo střelou sraženou na roh.
     
    56
    Střídání v týmu Stade Rennes FC:
    ze hřiště odchází Jeanuel Belocian, přichází Adrien Truffert.
     
    57
    Rennes chtělo penaltu po pádu Wooha. Borges podle mínění sudích nic neudělal a bude se kopat od branky Moryho Diawa.
     
    58
    Po vyloučení Caufrieze prakticky každá akce Rennes zavání gólem. V situaci připomínající vyrovnávající branku nyní nesedl volej Truffertovi. Míč skončil vedle Diawovy pravé tyče.
     
    60
    Držení míče: 47 % – 53 %.
     
    61
    Nicholson trochu zpanikařil, když k němu prošla na hrot přihrávka Chama. Nepřipravená rána z jednadvaceti metrů přes rychle postavený dvojblok neprošla.
     
    62
    Sanatamaríův pokus zpoza šestnáctky Diaw zase jenom vyrážel. Clermont se vymanil z navazujícího tlaku vysvobozujícím odkopem k půlící čáře, kam se vytáhl Mandanda.
     
    64
    Vesměs všichni hráči Clermontu se stáhli dovnitř pokutového území. Navzdory tomu se k propagační hlavičce dostal střídající Truffert.
     
    65
    Désiré Doué byl zavřený u pomezní čáry. Hosté každopádně nalezli na domácí aut a míč okamžitě získali zpět.
     
    66
    Muhammed Cham přišel pomoci hluboko na vlastní polovinu. Nechal se faulovat a domácí si před odkopem Diawa mohou trochu odfrknout.
     
    67
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Muhammed Cham, přichází Aiman Maurer.
     
    68
    Cheick Konaté se kvůli vyloučení Caufrieze už moc nezapojuje do ofenzivy. Nyní k tomu měl příležitost, jenže zbrklým centrem umístěným na Mandandu balon lacino odevzdal.
     
    69
    Johan Gastien napravil velkou chybu svého kolegy a v situaci tři na tři odklonil finální přihrávku k Diawovi.
     
    70
    Allevinah se uvolnil u zadní čáry a posunul se do přívětivějšího úhlu. Padající protihráč jeho střelu přizvedl a Mandanda se musel pořádně vyšponovat do vzduchu, aby míč vytáhl na roh.
    70. Mandandu protáhla tečovaná střela Allevinaha
     
    71
    Enzo Le Fée srazil míč na další roh. Gastienův centr byl dvakrát tečován a ve finále přistál v Mandandových rukavicích.
     
    72
    Clermont se osměluje a přímočarými akcemi začíná častěji zlobit defenzivu Rennes. Domácí obecenstvo tuto aktivitu náležitě oceňuje.
     
    73
    Arthur Theate skvěle vystoupil a vystavil stopku Nicholsonově průnikové přihrávce na Konatého.
     
    74
    Alidu Seidu si věděl rady s bráněním Kalimuenda. Autor vyrovnávající branky mu dal něco od cesty a vysloužil si žlutou kartu.
     
    75
    Střídání v týmu Stade Rennes FC:
    ze hřiště odchází Martin Terrier, přichází Ludovic Blas.
     
    75
    Střídání v týmu Stade Rennes FC:
    ze hřiště odchází Arnaud Kalimuendo, přichází Bertuğ Yıldırım.
     
    77
    Z elegantního ťukesu vedle vlastního vápna vyvezl Konaté míč až za půlku, kde ho rázným faulem zastavil Santamaría. V tomto případě to je bez karetního trestu.
     
    78
    Bertuğ Yıldırım na příchozí centr nedosáhl. Jeho kolegové ještě vyzvedli míč na křídle a pokračují v obléhání velkého vápna.
     
    79
    Shamar Nicholson byl zezadu převálcován Woohem a získal rozehrávku pro Moryho Diawa.
     
    80
    V situaci tři proti čtyřem vyhodnotil Allevinah, že nejlepší bude střela zpoza šestnáctky. Míč po ní proskákal vedle branky a Mandanda ho bleskurychle vrátil do hry.
     
    81
    Diaw vyskočil ke své levé tyči za solidní ranou Santamaríi. Středopolař Rennes to dnes z delšívh vzdáleností zkouší opravdu často.
     
    82
    V dohrávce rohového kopu číhal před brankou Bertuğ Yıldırım. Centr z kraje hřiště mu před nosem vyfoukl Diaw.
     
    83
    Ačkoliv se zdálo, že byl Amín Gújrí podražen nohou Gastiena, tak Wattellier přisoudil balon Clermontu, jenž bude v dohledné době zase střídat.
     
    84
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Habib Keita, přichází Maxime Gonalons.
     
    84
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Johan Gastien, přichází Yohann Magnin.
     
    84
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Shamar Nicholson, přichází Grejonh Kyei.
     
    84
    Střídání v týmu Stade Rennes FC:
    ze hřiště odchází Amín Gújrí, přichází Ibráhím Saláh.
     
    85
    Maxime Gonalons se bezprostředně po příchodu na trávník připomněl faulem u půlící čáry. S křikem svůj pád doprovodil Désiré Doué.
     
    86
    Baptiste Santamaría tradičně natáhl ke střele z dálky. Na rozdíl od předchozího pokusu však měl hodně vychýlenou mušku.
     
    87
    Z Pelmardem tečované střely Désiré Douého vzešel rohový kop. Hosté jej zrealizovali na krátko a zahájili velký tlak v okolí pokutového území.
     
    88
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Zámek bretaňského klubu nepovolil ani po sraženém voleji Trufferta. Z akce na pravé straně si vzal míč DÉSIRÉ DOUÉ, uvolnil se kolem Borgese a prudkou a ranou na bližší tyč výrazně přiblížil Rennes ke třem bodům.
    88. Désiré DOUÉ - 1:2
     
    89
    V důsledku přehnaných, leč pochopitelných, oslav si Désiré Doué připisuje ke vstřelené brance i žlutou kartu.
     
    90
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+2
    V deseti a pod psychickou dekou se domácím bude těžko hledat cesta za vyrovnáním. S dalekonosným centrem Allevinaha si zadáci Rennes hravě poradili.
     
    90+3
    Konatého sražený centr skončil vysvobozujícím odkopem za půlící čáru na kopačky Moryho Diawa.
     
    90+4
    Maxime Gonalons neustál souboj s Blasem. U rohového praporku se mu ho rozhodl vrátit a to už Wattellier posoudil jako nedovolený zákrok.
     
    90+5
    Guéla Doué zvládl poziční souboj s Aimanem Maurerem a u pomezní čáry nechal odskákat míč mimo hrací plochu.
     
    90+7
    Rennes právě vstřelilo branku!
    Bertuğ Yıldırım se v důsledku Pelmardova skluzu zřítil k zemi. Eric Wattellier ukázal na penaltový bod a LUDOVIC BLAS suverénním kopem do protipohybu Diawa upravil konečný stav na 3:1.
    90+7. Ludovic BLAS - 1:3
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Shamar Nicholson proměnil první střelu Clermontu ve vedoucí gól, který ve finálním účtování na bodový zisk nestačil. Maximiliano Caufriez byl v závěru první půle vyloučen a Rennes z masivní herní i střelecké převahy zápas otočilo. Po vyrovnání Kalimuenda rozhodl v 88. minutě střídající Désiré Doué. Pojistku na 3:1 přidal z pokutového kopu Blas.
     
    Clermont se před Vánocemi poroučel v tabulce Ligue 1 na úplně poslední místo, kdežto Rennes tato výhra vytáhla na příčku desátou.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 6:11. Střely mimo: 2:10. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 8:11.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:03:05)

    Michal Břuchanský

    Góly: 4. Nicholson (Konaté) – 52. Kalimuendo, 88. D. Doué (G. Doué), 90+7. Blas (pen.)

    Karty:   44. Seidu (CFT) – 33. Gallon (REN), 74. Kalimuendo (REN), 89. D. Doué (REN)   45+1. Caufriez (CFT)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 6:11. Střely mimo: 2:10. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 8:11.
    Clermont Foot: Diaw (C) – Pelmard, Seidu, Caufriez – Konaté, H. Keita (84. Gonalons), Gastien (84. Magnin), Neto Borges – Cham (67. Maurer), Allevinah – Nicholson (84. Kyei).
    Náhradníci: M. Ndiaye – Ogier, Armougom, Boutobba, Bela.

    Tréner: Pascal Gastien

    Stade Rennes: Mandanda (C) – Wooh, Belocian (56. Truffert), Theate – G. Doué, Le Fée, Santamaría, Nagida (46. D. Doué) – Gújrí (84. Saláh), Terrier (75. Blas) – Kalimuendo (75. Yıldırım).
    Náhradníci: Gallon – Omari, Rieder, Jacquet.

    Tréner: Julien Stéphan

    Rozhodca: Wattellier – Mouysset, Reyes