Lotyšsko – Arménsko 2:0 (kon.) | Cyprus – Nórsko 0:4 (kon.) | Španielsko – Škótsko 2:0 (kon.)
Chorvátsko – Turecko 0:1 (kon.) | Faerské ostrovy – Poľsko 0:2 (kon.) | Albánsko – Česko 3:0 (kon.)
Bielorusko – Rumunsko 0:0 (kon.) | Andorra – Kosovo 0:3 (kon.)
koniec
Albánsko
3:0 (1:0)
Česko
cz Štvrtok 12.10.2023, 20:45 • Air Albania Stadium, Tirana • Kvalifikácia ME • Skupina E
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 4:1. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 10:10. (22:54:43)
     
    Důležitou bitvu o postup na evropský šampionát zvládla lépe domácí Albánie, která po dalším výborném výkonu porazila českou reprezentaci 3:0.

    Domácí fotbalisté měli to štěstí, že skórovali hned ze své první kloudné příležitosti, v 9. minutě uspěl Jasir Asani ránou z dvaceti metrů k levé tyčce. Čechům navíc výrazně zkomplikoval situaci Mojmír Chytil, který sice ve 40. minutě dostal míč za brankovou čáru, ale jen s přispěním ruky, za což si vysloužil druhou žlutou, a tedy červenou kartu. Češi v deseti utkání nezabalili a usilovali o vyrovnání, ovšem na albánskou obrannou hráz recept nenašli, a navíc inkasovali další dva góly. Hrdinou druhé půle byl Taulant Seferi, jenž dvakrát stál na konci povedené kombinační akce spoluhráčů.

    Albánie si polepšila na třináct bodů a její historicky druhý postup na Euro je už opravdu velmi blízko, před druhým Polskem už mají k dobru čtyři body, na Česko s Moldavskem bodů pět. Češi si první porážkou v kvalifikaci situaci pořádně zkomplikovali a ve zbývajících třech utkáních už by si žádnou další porážku dovolit neměli, jinak se mohou s postupovými ambicemi rozloučit.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Zřejmě poslední český útok ztroskotal u Vladimíra Coufala, jeho dobře myšlený centr před Krejčím sebral vyběhnuvší Etrit Beriša.
     
    90+6
    V ne úplně komfortní pozici hlavičkoval Ladislav Krejčí, ještě přes hlavu bránícího Djimsitiho se balón odrazil nad horní tyčku.
     
    90+5
    Lukáši Provodovi zkřížil cestu Elseid Hysaj a centr dokázal zblokovat mimo nebezpečí za cenu rohového kopu.
     
    90+4
    Pohybem si řekl o pas k pravé lajně Arbnor Muja, ovšem byl příliš dlouhý, albánský reprezentant neměl žádnou šanci na balón dosáhnout.
     
    90+3
    Na polovině hřiště zaváhal Jakub Brabec a trestat mohl Mirlind Daku. Ideální moment k nahrávce však prováhal, navíc se nechal Brabcem dohnat i odzbrojit.
     
    90+2
    Sebevědomí Albáncům nechybí. A není divu. Mirlind Daku krásně proskočil mezi Sadílkem a Coufalem, pravým nártem mířil těsně nad břevno.
     
    90+1
    Na polovině hřiště zradilo zpracování Klausu Gjasulovi, nicméně dlouho smutnit nemusel, protože Součkovi vzápětí nevyšla přihrávka na Sadílka.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby sedm minut.
     
    89
    Po malé domů Jiří Pavlenka musel rychle jednat, protože na něj vyvinul velký tlak Klaus Gjasula, nákop nasměroval mimo dosah u lajny čekajícího Douděry.
     
    88
    Po malé domů si Etrit Beriša poradil hodně odvážným způsobem, napadajícímu Hložkovi udělal kličku, až pak odkopával na útočnou polovinu.
     
    87
    Dobrý centr z levé lajny, bohužel přímo do prostoru, kde se žádný český hráč nenacházel, takže Arlind Ajeti měl snadnou práci s odvrácením nebezpečí.
     
    86
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází David Jurásek, přichází David Douděra.
     
    86
    Střídání v týmu Albánie:
    ze hřiště odchází Taulant Seferi, přichází Klaus Gjasula.
    85. Daku skóroval z těsného ofsajdu
     
    85
    Gól neplatí! Rozhodovaly centimetry, ty nakonec hovořily ve prospěch českého týmu, skórující Arbnor Muja byl v ofsajdu. Každopádně není moc důvod se radovat, na vítězi střetnutí tato skutečnost nic nezmění.

    Milan Huppert

    Góly: 9. Asani (Ramadani), 51. Seferi (Cikalleši), 73. Seferi (Daku)

    Karty:   60. Bajrami (ALB) – 25. Chytil (CZE), 40. Coufal (CZE), 62. Provod (CZE)   40. Chytil (CZE)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 4:1. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 10:10.
    Albánsko: E. Beriša – Hysaj, Ajeti, Djimsiti (C), Mitaj – Asani (54. Muja), Ramadani, Bajrami (67. Muci) – Asllani, Cikalleši (67. Daku), Seferi (86. Gjasula).
    Náhradníci: E. Kastrati, Strakoša – Balliu, Bare, Laçi, Mihaj, Uzuni, Veseli.

    Tréner: Sylvinho

    Česko: Pavlenka – Holeš (46. Provod), Brabec, Krejčí ml. – Coufal, Souček (C), M. Sadílek, D. Jurásek (86. Douděra) – Černý (64. Hložek), Chytil, Kuchta (64. Čvančara).
    Náhradníci: Kovář, Mandous – Jurečka, Lingr, Masopust, L. Sadílek, Stronati, Vitík.

    Tréner: Jaroslav Šilhavý

    Rozhodca: Makkelie – Steegstra, de Vries (NED)

    Diváci: 20 917