Lotyšsko – Arménsko 2:0 (kon.) | Cyprus – Nórsko 0:4 (kon.) | Španielsko – Škótsko 2:0 (kon.)
Chorvátsko – Turecko 0:1 (kon.) | Faerské ostrovy – Poľsko 0:2 (kon.) | Albánsko – Česko 3:0 (kon.)
Bielorusko – Rumunsko 0:0 (kon.) | Andorra – Kosovo 0:3 (kon.)
koniec
Faerské ostrovy
0:2 (0:1)
Poľsko
cz Štvrtok 12.10.2023, 20:45 • Tórsvøllur, Tórshavn • Kvalifikácia ME • Skupina E
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám tu všechny fotbalové milovníky! V české skupině E kvalifikace o ME v Německu hostí Faerské ostrovy soupeře z Polska. Pro Poláky jde o utkání, které musejí za každou cenu vyhrát, aby si udrželi postupové šance. To Faeřané mohou jen překvapit.
     
    Polsko:
    Poláci nehrají dobrou kvalifikaci. Z pěti utkání nasbírali 6 bodů za dvě výhry a tři porážky. V tabulce skupiny jim tak patří až čtvrté místo. Svěřenci portugalského kouče Fernanda Santose padli 1:3 v Česku, 2:3 v Moldavsku a 0:2 v Albánii. Doma naopak přehráli 1:0 Albánii a 2:0 právě Faerské ostrovy. Právě po posledním duelu na hřišti Albánie byl někdejší lodivod národních týmů Portugalska či Řecka odvolán a na jeho místo usedl Michał Probierz. Nyní tedy bíločervení potřebují protrhnout sérii venkovních nezdarů, protože dalším by se jim postup už hodně vzdálil.

    Poláci se v tomto reprezentačním termínu budou muset obejít bez své největší hvězdy, útočníka Barcelony Roberta Lewandowského, který je zraněný a klub jej neuvolnil. O to víc se tak bude spoléhat na záložníka Neapole Piotra Zielińského či útočníka Juventusu Arkadiusze Milika.
     
    Faerské ostrovy:
    Faeřané uzavírají s jediným bodem tabulku skupiny E. Jediný bod získali hned v úvodu za plichtu 1:1 v Moldavsku. Poté už následovaly jen prohry. Například doma 0:3 s Českem nebo 0:2 v Polsku. Za zmínku stojí tým KÍ Klaksvík, který prošel do skupinové fáze Konferenční ligy a jedná se tak o vůbec první tým z této země, který hraje hlavní část jakékoliv evropské pohárové soutěže.

    Faerské ostrovy mají několik legionářů především v nižších ligách dalších severských zemích. Obránce Gunnar Vatnhamar a útočníci Jóan Símun Edmundsson, Klaemint Olsen a Paetur Petersen ovšem působí v nejvyšší islandské soutěži. Záložník Stefan Radosavljević hraje v irské lize za Sligo Rovers a obránce Andrias Edmundsson to zkouší ne třetí nejvyšší polské soutěži. Útočník Petur Knudsen pak má působiště v nižší lize v USA, kde kope za El Paso.
     
    V prvním vzájemném zápase Poláci vyhráli 2:0, ale lehké to neměli. Soupeře zlomil v posledních dvaceti minutách až Robert Lewandowski, který otevřel skóre z penalty a v závěru pak přidal také pojistku.
     
    Úvodní sestavy:

    Faerské ostrovy: Lamhauge – Joensen, Faerö, Askham, Davidsen (C) – G. Vatnhamar – Bjartalíd, Hendriksson, Andreasen, S. Vatnhamar – J. Edmundsson.
    Náhradníci: Mörk, Reynatröd – Danielsen, Petersen, Nattestad, A. Edmundsson, K. Olsen, Knudsen, Wardum, Radosavljević, Jónsson, A. Johansen.
    Trenér: Haakan Ericson

    Polsko: Szczęsny – Kędziora, Peda, Kiwior – Cash, Dziczek, Slisz, Frankowski – S. Szymański, Zieliński (C) – Milik.
    Náhradníci: Skorupski, Bułka – Wieteska, Piotrowski, Marchwiński, Świderski, Grosicki, Kamiński, Walukiewicz, Buksa, D. Szymański, Wszołek.
    Trenér: Michał Probierz

    Rozhodčí: Lindhout – Honig, Inia (NED).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Poláci nastoupili s notně omlazeným výběrem. Pro stopera Patryka Pedu a záložníka Patryka Dziczeka se jedná dokonce o premiérové starty v národním týmu.
     
    2
    Náznak faerského protiútoku ukončil dobrým obranným zákrokem právě Peda. Ten může rozjet akci Polska.
     
    4
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci se rychle ujímají vedení! Po centru z levé strany odvracel domácí kapitán Davidsen míč pouze před pokutové území k Piotrovi Zielińskému. Ten nahrál SEBASTIANOVI SZYMAŃSKÉMU, jenž zpoza šestnáctky vystřelil přesně k pravé tyči z pohledu brankáře Faerských ostrovů Lamhaugeho.
    4. Sebastian SZYMAŃSKI - 0:1
     
    6
    Takový začátek Poláci rozhodně potřebovali. V těchto zápasech, kdy se tým obvykle snaží odemknout pevnou obranu, to hodně ulehčí situaci.
     
    7
    Domácí brankář Mathias Lamhauge musel hrát dlouhý míč, protože jeho obránci byly obsazeni. Našel hlavu polského stopera Tomasze Kędziory, jenž poslal balón do zámezí.
     
    9
    Piotr Zieliński nereagoval na pokus Szymańského o narážečku. Polský kapitán zjevně neočekával, že mu bude chtít spoluhráč míč vracet.
     
    11
    Domácí se snad poprvé pokoušejí o výraznější útočnou aktivitu. Nakonec přišel centr z hloubi pole. Po něm se míč odrazil jen k Szymańskému, kterého pak navíc fauloval Gunnar Vatnhamar.
     
    12
    O atmosféru zápasu se stará místní dechovka a také početný polský kotel. Naši sousedé si udělali hezký výlet na samotný sever Evropy.
     
    13
    Piotr Zieliński hezky obehrál protihráče. Pak se pokusil prostrčit míč doleva, ovšem na Frankowského už balón neprošel.
     
    14
    Matthew Cash nyl atakován napadajícím Viljormurem Davidsenem. Píská se faul na polského pravého obránce anglického původu.
     
    15
    Právě Cash se teď napravo hezky zbavil bránícího hráče a odcentroval. Levou stranu šestnáctky zavíral Przemysław Frankowski, který to zkoušel z první. Trefil však pouze protihráče.
     
    16
    Matthew Cash nyní poslal u postranní čáry k zemi Davidsena a vyfasoval žlutou kartu.
     
    17
    Míč poslala ze standardní situace do šestnáctky levačka Jóannese Bjartalída. Jeho centr byl ale odvrácen do bezpečí z pohledu Polska.
     
    18
    Sebastian Szymański si naběhl za obranu a dostal hezkou přihrávku. Poté hledal před bránu nabíhajícího Arkadiusze Milika. Situaci ale výborně přečetl brankář Lamhauge, který natáhl levou nohu a kopačkou vyrazil balón před polským hroťákem.
     
    20
    Na držení míče je to zatím celkem vyrovnaný zápas. Domácí celek ale dosud neohrozil polskou bránu.
     
    21
    To se mohlo změnit teď, kdy ve vlastním pokutovém území chyboval Jakub Kiwior. Obránce Arsenalu míč promáchl, ovšem zastoupil ho Frankowski, který dokázal zakročit před Reném Joensenem.
     
    23
    Arkadiusz Milik byl přistižen v ofsajdu.
     
    24
    Dopředu směřoval na levé straně Sölvi Vatnhamar. Ten ale nedokázal předat míč spoluhráči a vše řeší vyběhnutím Wojciech Szczęsny.
     
    26
    Domácí se snaží hrát. Slušně kombinují a dostávají se tak na útočnou polovinu. Ve finální třetině hřiště už ale přeci jen schází myšlenka a kvalita.
     
    27
    Po zablokovaném centru Davidsena zahrávali Faeřané první roh. Míč z kopačky Brandura Hendrikssona se nepříjemně točil přímo do brány a Szczęsny to musel jistit zákrokem. Balón přizvedl na další roh.
     
    28
    Tentokrát kopal roh Jóannes Bjartalíd. Na přední tyči došlo k prodloužení jeho centr a před na malém vápně číhajícím Hördurem Askhamem zakročil v poslední chvíli Patryk Peda! To byl důležitý zákrok tohoto debutanta.
    28. Peda v poslední chvíli zřejmě zabránil gólu, který by dával zblízka Askham.
     
    30
    Przemysław Frankowski si dělal prostor na levé straně pokutového území. Jeho střelu zablokoval obránce. Uvidíme také polský roh.
     
    31
    Rohový kop Piotra Zielińského nepřinesl nic podstatného.
     
    33
    Kędziora držel oběma rukama Edmundssona. Domácí rozehrávají ze středu hřiště.
     
    35
    Nyní se hraje spíše ve středu hřiště. Míč mají častěji domácí hráči.
     
    36
    Hördur Askham zkoušel dlouhý aut, ovšem míč doskákal až do rukavic brankáře Szczęsného.
     
    37
    Tomasz Kędziora byl nedovoleně atakován napadajícím Sölvim Vatnhamarem. Hosté rozehrávají z vlastní poloviny hřiště.
     
    39
    Držení míče – 44 % : 56 %
     
    40
    Po centru z pravé strany na míč nedosáhl nabíhající Arkadiusz Milik a hrací předmět se tak dostal k Przemysławovi Frankowskému. Ten neprostřelil obranný val domácích a balón se nakonec snesl k Matthewowi Cahsovi, který poslal svou nedůraznou hlavičku jen do náruče Lamhaugeho.
     
    42
    Sebastian Szymański si dovolil kličkovat před vlastní šestnáctkou. Nakonec si vynutil faul od Hendrikssona, který si pak celou situaci ještě vysvětloval s rozhodčím.
     
    43
    Právě Brandur Hendriksson nepřesně odcentroval z levé strany. Míč skončil v zámezí.
     
    43
    Arkadiusz Milik nepříjemně zasáhl Hendrikssona někam do pro muže velmi citlivých míst. Dostal žlutou kartu.
     
    44
    První poločas se chýlí ke konci. Domácí se přes veškerou snahu stále nedostali do nějaké větší šance.
     
    45
    Centr Przemysława Frankowského od levé postranní čáry byl snadnou kořistí pro domácího gólmana Lamhaugeho.
     
    45+1
    Rozhodčí nastaví první poločas o minutu.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase vedou Poláci na Faerských ostrovech 1:0. Hostům pomohl rychlý gól, který vstřelil už ve 4. minutě ranou zpoza šestnáctky Sebastian Szymański. Domácí pak byli favoritovi vcelku vyrovnaným soupeřem, ale přes veškerou snahu si vytvořili snad jen jednu nadějnou situaci. Po rohovém kopu a prodloužení na bližší tyči se však na malém vápně nedostal k balónu Askham, před nímž v poslední chvíli zasáhl stoper Peda. Také hráči Polska si už žádnou větší příležitost nevypracovali.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Možná uvidíme penaltu Polska! Unikající Arkadiusz Milik byl faulován Hördurem Askhamem. Otázkou je, kde k nedovolenému zákroku došlo. Zda již uvnitř šestnáctky, nebo ještě před její hranicí. To nyní řeší VAR.
     
    49
    Rozhodčí se přišel podívat na monitor a poté, co si situaci sám prohlédl, nařizuje přímý kop. Zároveň ale uděluje červenou kartu Hördurovi Askhamovi, jenž byl v obraně Faerských ostrovů už poslední!
    49. Rozhodčí řešil s VAR, kde Askham fauloval. Bylo to mimo šestnáctku, ale za červenou kartu.
     
    49
    Hördur Askham tedy dostává červenou kartu a domácí budou dohrávat o deseti.
     
    50
    Přímý kop z hranice pokutového území zahrával Piotr Zieliński. Ten bránu těsně minul.
     
    52
    Domácím se nelíbil pád Jóana Edmundssona. Ten ukazoval, že byl stažen za dres. Rozhodčí byl chvíli v komunikaci s kolegy u videa, ale už nařídil odkop od brány Polska.
     
    55
    Domácí v deseti nic nebalí. Nyní získali rohový kop.
     
    56
    Hendrikssonův roh směřoval na zadní tyč, jeho spoluhráči ale byli nastěhováni spíše na přední. Balón si tak snadno lapil Szczęsny, který nebyl při zákroku pod tlakem.
     
    57
    Milik ztratil míč na hranici šestnáctky. Následný protiútok domácích zastavil Patryk Dziczek nedovoleným zákrokem na Jóannese Bjartalída.
     
    58
    Polákům by jistě bodl druhý gól, který by byl asi už zlomový. Hostům ale schází vpředu lepší pohyb i nápad.
     
    59
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Arkadiusz Milik, přichází Adam Buksa,
    ze hřiště odchází Sebastian Szymański, přichází Karol Świderski,
    ze hřiště odchází Matthew Cash, přichází Paweł Wszołek.
     
    60
    Jakub Kiwior se z pozice stopera vytáhl na levého beka. Jeho centr od postranní čáry odvracela obrana domácích.
     
    61
    Rohový kop Zielińského. Míč proskákal šestnáctkou a dostal se k před ní čekajícímu Karolovi Świderskému. Ten zapojuje do kombinace spoluhráče.
     
    62
    Z levé strany odcentroval Viljormur Davidsen. Peda odvrací hlavou na roh.
     
    62
    Nízký centr Bjartalída od rohového praporku dokázala odvrátit polská obrana.
     
    64
    Trošku zmatky v domácí šestnáctce po centru Kiwiora. Nakonec fotbalisté Faerských ostrovů dostali míč do bezpečí.
     
    65
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Poláci dávají uklidňující druhou trefu! Na levé straně převzal míč Przemysław Frankowski. Ten si ho přehodil na pravačku a poslal před bránu krásný centr, který zblízka zatloukl hlavou za záda bezmocného Lamhaugeho střídající ADAM BUKSA. Ten dává svůj šestý gól v desátém startu za reprezentaci – 0:2.
    65. Adam BUKSA - 0:2
     
    67
    Tohle už vypadá pro Polsko dobře, byť výkon našich sousedů nebyl dosud úplně ideální.
     
    68
    Domácí Jóan Edmundsson hlavičkoval v záklonu a také nepřesně. Kope se od brány Polska.
     
    69
    Střely na bránu – 0:4
     
    70
    Patryk Peda vyhrál souboj s Bjartalídem, v němž si oba hráči pomáhali rukama. Rozhodčí to tedy pustil. Polský debutant nakonec vyvezl balón dopředu.
     
    72
    Poláky dělí už jen nějakých 20 minut od první venkovní výhry v této kvalifikaci.
     
    73
    Frankowski si pomohl přistrčením v souboji s Joensenem. Domácí rozehrávají standardku od pravé postranní čáry.
     
    74
    Z ní si žádnou příležitost nevytvořili.
     
    74
    Wszołek nahrál do středu Świderskému. Ten se snažil oslovit na zadní tyč nabíhajícího Frankowského, jenž ve skluzu na balón nedosáhl.
     
    76
    Střídání v týmu Faerské ostrovy:
    ze hřiště odchází Jóannes Bjartalíd, přichází Andreas Johansen,
    ze hřiště odchází Brandur Hendriksson, přichází Ári Jónsson,
    ze hřiště odchází Jóan Símun Edmundsson, přichází Paetur Petersen.
     
    76
    Domácí to zkusili dlouhým autem. Míč letěl do pokutového území, ale obrana Polska si s touto variantou poradila.
     
    78
    Poláci si pomalu vyměňují míč na útočné polovině. S vývojem duelu jsou spokojeni, navíc hrají proti deseti.
     
    79
    Na oblouček Zielińského si nabíhal Karol Świderski. Ten ale nezpracoval ideálně a balón mu sebral brankář Lamhauge.
     
    81
    Už jsme v poslední desetiminutovce tohoto duelu. Hráči Faerských ostrovů hrají spíše zataženěji a nechtějí asi dopustit nějaký příděl.
     
    82
    Střídání v týmu Faerské ostrovy:
    ze hřiště odchází Jákup Andreasen, přichází Jóannes Danielsen.

    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Patryk Dziczek, přichází Jakub Piotrowski.
     
    84
    Jakub Piotrowski to hned zkoušel zpoza šestnáctky. Trefil jen protihráče.
     
    85
    Ári Jónsson to přibrousil v souboji s Jakubem Piotrowskim a odnesl si žlutou kartu.
     
    87
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Piotr Zieliński, přichází Filip Marchwiński.
     
    88
    Filip Marchwiński poprvé u míče. Z levé strany se dostal do pokutového území, ale z těžké pozice zakončil hodně nepřesně.
     
    89
    Střely celkem – 3:11
     
    90
    Střídání v týmu Faerské ostrovy:
    ze hřiště odchází Sölvi Vatnhamar, přichází Stefan Radosavljević.
     
    90+1
    Rozhodčí nastaví ještě sedm minut!
     
    90+2
    Poláci to chtějí už spíše v klidu dohrát a nikam moc nepospíchají. Nutno říci, že jim nahrává výsledek z Albánie, kde Česko směřuje k porážce a to by znamenalo, že na druhé místo v tabulce se posune právě Polsko.
     
    90+3
    Jakub Piotrowski si vysloužil žlutou kartu.
     
    90+3
    Ještě vysoký centr Davidsena, se kterým si ale poradila obrana soupeře.
     
    90+4
    Odmar Faerö zezadu podkopl unikajícího Frankowského a také on si z utkání odnese žlutou kartu.
     
    90+5
    Žlutá karta pro tým Polsko (Bartosz Slisz).
     
    90+6
    Ári Jónsson si splnil defenzivní povinnosti zakřižováním Wszołeka a odkopem míče do autu.
     
    90+7
    Ještě vhazování pro Polsko, které provede Wszołek. Pak už by měl přijít každou chvíli závěrečný hvizd.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Nový polský trenér Michał Probierz se může radovat z úspěšného startu ve funkci. Poláci si pod jeho vedením připsali první venkovní výhru v kvalifikaci a v tabulce skupiny se posunuli na postupové druhé místo, na němž vystřídali český výběr.

    Hosté měli skvělý start do zápasu. Už ve 4. minutě je poslal do vedení přesnou zpoza šestnáctky Sebastian Szymański. Faeřané pak odehráli ve zbytku první půle se soupeřem vcelku vyrovnanou partii, ale větší šanci si nevytvořili. Druhá půle pak začala pro domácí velmi špatně. Obránce Hördur Askham totiž fauloval unikajícího Milika a byť z toho po zásahu VAR nakonec nebyla penalta, protože k zákroku došlo ještě před hranicí šestnáctky, byl domácí stoper vyloučen. O deseti hrající Faeřané už pak nedokázali Polákům cestu za výhrou výrazněji zkomplikovat a v 65. minutě naopak pojistil cestu favorita za třemi body střídající Adam Buksa. Zbytek duelu se pak už dohrál spíše v poklidném tempu.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 3:2. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:10. (22:48:10)

    Martin Augustin

    Góly: 4. S. Szymański (Zieliński), 65. Buksa (Frankowski)

    Karty:   85. Jónsson (FAO), 90+4. Faerö (FAO) – 16. Cash (POL), 43. Milik (POL), 90+3. Piotrowski (POL), 90+5. Slisz (POL)   49. Askham (FAO)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 3:2. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:10.
    Faerské ostrovy: Lamhauge – Joensen, Faerö, Askham, Davidsen (C) – G. Vatnhamar – Bjartalíd (76. A. Johansen), Hendriksson (76. Jónsson), Andreasen (82. Danielsen), S. Vatnhamar (90. Radosavljević) – J. Edmundsson (76. Petersen).
    Náhradníci: Mörk, Reynatröd – Nattestad, A. Edmundsson, K. Olsen, Knudsen, Wardum.

    Tréner: Haakan Ericson

    Poľsko: Szczęsny – Kędziora, Peda, Kiwior – Cash (59. Wszołek), Dziczek (82. Piotrowski), Slisz, Frankowski – S. Szymański (59. Świderski), Zieliński (C) (87. Marchwiński) – Milik (59. Buksa).
    Náhradníci: Skorupski, Bułka – Wieteska, Grosicki, Kamiński, Walukiewicz, D. Szymański.

    Tréner: Michał Probierz

    Rozhodca: Lindhout – Honig, Inia (NED)