Lotyšsko – Arménsko 2:0 (kon.) | Cyprus – Nórsko 0:4 (kon.) | Španielsko – Škótsko 2:0 (kon.)
Chorvátsko – Turecko 0:1 (kon.) | Faerské ostrovy – Poľsko 0:2 (kon.) | Albánsko – Česko 3:0 (kon.)
Bielorusko – Rumunsko 0:0 (kon.) | Andorra – Kosovo 0:3 (kon.)
koniec
Cyprus
0:4 (0:1)
Nórsko
cz Štvrtok 12.10.2023, 20:45 • AEK Arena, Larnaka • Kvalifikácia ME • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy 2024. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Kyprem a Norskem!
     
    Kypr

    Pro domácí reprezentaci je aktuální kvalifikační cyklus noční můrou. Kypr prohrál všech pět zápasů a s hrozivým skóre 2:17 je ve skupině A poslední s mankem čtyř bodů na čtvrtou Gruzii. Jediné dva kyperské góly vsítili Ioannis Pittas a Grigoris Kastanos. V zářijovém srazu tento ostrovní stát prohrál 0:3 se Skotskem a poté schytal ve Španělsku debakl 0:6.
     
    Norsko

    Skandinávci si zkomplikovali cestu na EURO hned na začátku kvalifikace. Ztrátou pro ně byla hlavně remíze s Gruzií, po které doma podlehli Skotům. Poslední dva duely už Norům vyšly lépe. Porazili 3:1 Kypr a 2:1 v Gruzii. V tabulce jsou Norové třetí a budou mít těžkou práci, aby smazali dvoubodové manko na druhé Španěly nebo osmibodovou ztrátu na první Skotsko. Čtyři ze sedmi norských branek vstřelil Erling Haaland.
     
    1. vzájemný zápas

    20.06.2023
    Norsko – Kypr 3:1
    Branky:
    12. O. Solbakken, 56. a 60. E. Haaland – 90+3. G. Kastanos.
     
    Úvodní sestavy:

    Kypr: Mall – Andreou, Karo, Gogić, Kyprianou, Correia – Kyriakou (C), Kousoulos, Charalampous – Kastanos, Kakoullis.
    Náhradníci: Demetriou, Michael – Antoniades, Christofi, Loizou, Pileas, Spoljaric, N. Panagiotou, Antoniou, Illia, Correa, Gavriel.
    Trenér: Temur Kecbaja

    Norsko: Nyland – Ryerson, Ajer, Östigaard, Meling – Ödegaard (C), Berge, Aursnes – Sörloth, Haaland, O. Solbakken.
    Náhradníci: Dyngeland, Selvik – Gregersen, Strandberg, Berg, Vetlesen, Bobb, Thorstvedt, Nusa, Finne, Jö. Larsen, Holmgren Pedersen.
    Trenér: Ståle Solbakken

    Rozhodčí: Rumšas – Radius, Sužiedėlis (LTU).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop patřil Norům, kteří nastupují v červených dresech. Outsideři z Kypru jsou celí v bílém.
     
    3
    Haalandův náběh vnesl první špetku vzruchu do domácí obrany. Tu podržel Hector Kyprianou, který debutuje v soutěžním zápase A týmu.
     
    4
    Alexander Sörloth začal zprava, ale teď už se angažoval na levém křídle, odkud jeho přihrávka propadla k Mallovi.
     
    5
    Ola Solbakken nebyl faulován. Correia v protiútoku daleko nedošel, zkušeně jej zakřižoval norský kapitán Sander Berge.
     
    6
    Norové aplikovali hodně dlouhou mezihru kolem půlící čáry. Až Östigaard nakopl míč dopředu, ovšem útočný trojzubec Norů ho pro sebe nezískal.
     
    7
    Fredrika Aursnese zradilo zpracování Sörlothovy přihrávky. Hosté vhazovali a teď zase v poklidu kombinují na polovině hřiště.
     
    8
    Napadání Norů donutilo domácího obránce provést vysvobozující odkop na Ajera. Kypr zůstává v organizovaném bloku.
     
    9
    Melingův centr odhlavičkoval Kari za pomezní čáru. Obránce Kodaně pokračuje vhazováním.
     
    10
    Martin Ödegaard to zkoušel vzduchem, ale Stelios Andreou jeho oblouček okamžitě přeposlal mimo pokutové území. Norové se hodně těžko dostávají do domácí obrany.
     
    11
    Projevují se i fanoušci, kteří v Larnace přišli v hojném počtu. Troufám si ale tvrdit, že hodně z nich přišlo hlavně kvůli Haalandovi s Ödegaardem.
     
    12
    Leo Östigaard přenesl hru doprava. Ryerson měl prostor na centr, jenže Charalambos Charalampous byl opět úspěšnější než norští oponenti.
     
    13
    Ola Solbakken to na křídle zkoušel jeden na jednoho. Andreou jeho centr ihned zablokoval a míč se nakonec odrazil do autu od hráče řeckého Olympiakosu.
     
    14
    Nezkušený Hector Kyprianou se nezalekl napadajícího hromotluka Haalanda a hlavou adresoval malou domů Mallovi.
     
    15
    V patnácté minutě jsme zaregistrovali první akci Kypru, na jejímž začátku byl Stelios Andreou. Nákop Kyriakoua pak nic neznamenal, míč letěl na Nylanda.
     
    16
    Aursnes to přehnal s důrazem. Seslal k zemi Kousoulose a na programu je další klidný úsek daleko od obou branek.
     
    17
    Sörloth po akci Ödegaarda nacentroval jen na Gogiće. Před Malla přiletěl míč i z druhé strany a to už Sörloth v náznaku šance trefoval jednoho z obránců.
     
    18
    Sander Berge napravil chybičku mezi Sörlothem a Ryersonem. Norský tlak začíná mít velmi zajímavé parametry.
     
    19
    Máme tu první šanci Norů. Nepřekvapivě v ní měl prsty Haaland, který na základě Aursnesova milimetrově přesného centru ovládl vzdušný souboj a hlavou přidělal starosti Mallovi, jenž útočníka Man City vychytal na brankové čáře.
    19. Mall si připsal skalp Haalanda
     
    20
    Alexander Sörloth si našel místo mezi rozestoupenými stopery. Po centru Merlinga hlavičkoval úplně sám kousek vedle pravé tyče.
     
    21
    Sörloth po zajímavé myšlence od Ödegaarda zabrzdil na pravém křídle a nakonec jenom vrátil míč do zadní řady.
     
    23
    Ödegaard byl zády brance zdvojen a na hranici vápna neměl možnost navést si míč do lepší pozice. Proto zase zařadil zpátečku.
     
    24
    Martin Ödegaard si našteloval balon na levačku. Rána z osy měla k ideálu hodně daleko, Mall bude odkopávat od branky.
     
    25
    Podobně jako Ödegaard si počínal Kastanos. Od Kyriakoua dostal míč před vápno a bez váhání vypálil levačkou mimo tři tyče.
     
    26
    Norové měli masivní počet hráčů ve vápně, ale po zablokované střele Sandera Bergeho se museli houfně vracet kvůli možnému protiútoku. Kypřané ho záhy sami zastavili a teď kombinují s gólmanem.
     
    27
    Trochu rozhozenou obranu Kypru podržel Gogić, který nepustil Sörlothovu čitelnou přihrávkou na nohu Haalanda.
     
    28
    Takřka všechny útočné akce Norů jdou přes Sörlotha. Vytáhlý útočník Viillarrealu je ve hře násobně více než na levé straně Ola Solbakken.
     
    29
    Právě Solbakken se nyní u levé lajny moc nevyznamenal. Své defenzivní povinnosti si na jeho úkor bezvadně splnil Andreou.
     
    30
    Držení míče: 26 % – 74 %.
     
    31
    Alexander Sörloth se nedostal k centru Melinga. Zámek Norů v okolí pokutového území tím ale zdaleka neskončil.
     
    33
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Aursenosova narážečka na Haalanda byla odkloněna k ALEXANDERU SÖRLOTHOVI, jehož pohotovou ránu zpřed pokutového území obránce Kypru nechytatelně tečoval do Mallova protipohybu. S tímto gólman Ženevy nemohl nic dělat.
    33. Alexander SÖRLOTH - 0:1
     
    36
    Erling Haaland nabral rychlost. Místo na branku ale běžel do strany a díky tomu Gogić stihl střelu z ostrého úhlu zablokovat.
     
    38
    Rozhodčí neměli problém identifikovat faul Charalampouse na Melinga. Jednostranný obraz hry bude pokračovat i v příštích desítkách sekund.
     
    39
    Meling posadil centr na plešatou hlavu Alexe Gogiće. O malý moment později Solbakken vytloukl bloky Andreoua a zařídil svým barvám roh.
     
    40
    Östigaardovi letěl Ödegaardův roh za tělo. Musel se o pár decimetrů vracet a to mu znemožnilo kvalitně se opřít do hlavičky.
     
    41
    Sörloth si dělal místo na finální přihrávku. Hector Kyprianou ji ve skluzu srazil za koncovou čáru a to znamená další roh.
     
    42
    Ödegaard opět kopl roh do místa, kde se nevyskytoval ani jeden jeho spoluhráčů. Hvězda Arsenalu pak skončila na zemi, aniž by se pískalo.
     
    43
    V tomto případě se zvuk píšťalky litevského arbitra ozval, protože Andronikos Kakoullis na půlce nedovoleným způsobem atakoval Östigaarda.
     
    44
    Stoper Kristoffer Ajer se vysunul až na útočnou třetinu hřiště, jenže v přelidněném prostoru přihrávku k Haalandovi a spol. neprostrčil.
     
    45
    Rumšas si dal na čas se zapískáním Ryersonova faulu na Andersona Correiu. Nyland si musel organizovat obranu kvůli standardní situaci. Kastanosovi se ale nepovedla a Gogić se v navazujícím hlavičkovém souboji neprosadil.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Litevský soubor rozhodčích v první půli nic nenastavil a nasměroval všechny protagonisty do šaten za stavu 1:0 pro Norsko. Skandinávci po opatrném úvodu více sešlápli plynový pedál a po první chycené šanci Haalanda začali být neustále nasáčkováni u pokutového území. Z toho v 33. minutě resultoval i dosud jediný gól. Sörlothovu střelu levačkou si Kypřané sami ztečovali do protipohybu Joëla Malla.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ioannis Kousoulos v nevině vypadajícím střetu u pomezní čáry povalil Melinga a k velkému překvapení spatřil dnešní první žlutou kartu.
     
    47
    Joël Mall vyběhl, aby mohl vyboxovat míč před Haalandem. Östigaardovi se naskytla možnost střílet z dálky na prázdnou bránu, kterou minul.
     
    49
    Dění na hřišti asi bude stejné jako první půli. Krátce po změně stran se znovu hraje jen na polovině Kypru.
     
    50
    Haaland se od země odlepil příliš brzy a centr z pravé strany ho přeletěl. Míč je zpátky u norských zadáků.
     
    51
    Solbakkenův centr byl odhlavičkován. Aursnes se ještě přihlásil o slovo střelou z hranice vápna, jež letěla hodně vedle levé tyčky.
     
    52
    Hector Kyprianou si v prvním startu za seniorskou reprezentaci nevede na postu stopera vůbec zle. Nyní se na něm vyfauloval Sörloth.
     
    53
    Solbakken s Melingem aktivně napadali a získali míč pro Nory, kteří marně orodují za přímý kop po tvrdém souboji Kara a Ödegaarda.
     
    54
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Chambos Kyriakou, přichází Danilo Spoljaric.
     
    54
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Andronikos Kakoullis, přichází Marios Illia.
     
    56
    Haaland roztáhl hru doleva. Solbakken si tam užíval volnosti, ale přesto se mu nepovedlo nacentrovat zpátky na hlavu Haalanda.
     
    58
    Meling z hloubky pole nenalezl aktivního Sörlotha. Střelce dosud jediné branky měl pod kontrolou Alex Gogić.
     
    59
    A další spolehlivý zákrok stopera Gogiće. Tentokrát si hravě poradil s centrem Solbakkena.
     
    60
    První vážnější situace ve druhé půli! Meling zapojil do hry Bergeho. Záložník Burnley tvrdě vypálil z jednadvaceti metrů a důkladně vyprášil nachystané Mallovy rukavice.
    60. Bergeho projektil Mall pracně vyrazil
     
    60
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Charalambos Charalampous, přichází Kostas Pileas.
     
    61
    Držení míče: 31 % – 69 %.
     
    62
    V porovnání s první půlkou se Solbakken potkává s míčem mnohem častěji. Pro domácí obranu nebezpečný přesto není, už poněkolikáté ho zvládl ubránit Andreou.
     
    63
    Grigoris Kastanos měl možnost zahrát premiérový rohový kop kyperského mančaftu. Zleva necentroval zle, ale Karova hlavička šla úplně mimo bránu.
     
    63
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Ola Solbakken, přichází Oscar Bobb.
     
    63
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Alexander Sörloth, přichází Antonio Nusa.
     
    64
    Čerstvý Nusa na levém křídle proběhl mezi dvěma obránci do pokutového území. Současně se rovnal na střelu, kterou mu Karo zablokoval na roh.
     
    65
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Hosté dávají z rohového kopu uklidňující gól na 2:0! Ajera na přední tyči Ödegaardův centr přeletěl. O několik metrů si balón na dlouhou nohu zpracoval volný ERLING HAALAND a neprodleně ho poslal do horního rohu brány.
    65. Erling HAALAND - 0:2
     
    67
    Jestli Norové doteď zápas kontrolovali, tak po druhé trefě to asi bude platit dvojnásob. Už teď je cítit, že se hosté nepotřebují nikam hnát.
     
    69
    Aursens si nezpracoval Nusovu přihrávku do pokutového území. Vedle něj nebyl o moc úspěšnější Bobb, jenž neustál tvrdý souboj s Gogićem.
     
    70
    Kypřané odvrátili Ödegaardův roh kousek před vápno. Birger Meling si troufl vypálit z voleje, ale Mallův zákrok tato situace nevyžadovala.
     
    73
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Je to 3:0! Stelios Andreou nezabránil centru Nusy. Kyprianou neuhlídal ERLINGA HAALANDA a ten to se zakončením hlavou z krátké vzdálenosti opravdu neměl složité. Pro největší hvězdu norského výběru je to už šestý gól v této kvalifikaci.
    73. Erling HAALAND - 0:3
     
    74
    Nusa toho za pár minut na hřišti předvedl více než jeho předchůdce Solbakken. Na hráči belgických Brugg je cítit obří chuť do hry.
     
    75
    Přes Melinga, Ödegaarda a Bergeho znovu putoval míč k Nusovi. V zakončení si osmnáctiletý mladík nepočínal moc dobře, Mallovi nachystal jednoduchý zákrok.
     
    76
    Na zemi je Ioannis Kousoulos. Poprvé v zápase musí na hřiště kyperský realizační tým. Současně se chystají další změny u Norů.
     
    77
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Erling Haaland, přichází Jörgen Larsen.
     
    77
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Martin Ödegaard, přichází Kristian Thorstvedt.
     
    78
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Ioannis Kousoulos, přichází Stavros Gavriel.
     
    78
    Střídání v týmu Kypr:
    ze hřiště odchází Grigoris Kastanos, přichází Pavlos Correa.
     
    79
    Thorstvedt nepotrestal ojedinělou chybu Kypru v rozehrávce. Zprava asi střílel a míč proskákal napříč vápnem do autu. Od dorážky přitom nebyl daleko Larsen.
     
    81
    Norsko právě vstřelilo branku!
    Stojící Bobb odrazil svou přihrávku o ruku Kyprianoua mezi Gavriela a Gogiće. Míč přes ně propadl k FREDRIKU ARSNESOVI a ten ho z okraje malého vápna propasíroval za Malla.
    81. Fredrik AURSNES - 0:4
     
    82
    Norové si na potvrzení gólu musí počkat. U videa se zkoumá, zda se záložník Benficy Lisabon nepohyboval v ofsajdu.
     
    83
    Původní verdikt zůstává v platnosti. Aursnesův gól platí a Norové deset minut před koncem vedou už o čtyři branky.
     
    84
    Aursnes pravačkou napálil Kyprianoua. Norové znovu obehrávají vápno zprava doleva a zase zpátky.
     
    85
    Anderson Correia vyčistil předbrankový prostor, kam letěl nebezpečný centr Nusy. Ani v tomto případě zámek u Malla nekončí.
     
    86
    Bobb si proti dvěma pomohl krátkou přihrávkou na Nusu. Tomu se do střely z hranice vápna opět nepovedlo dát dostatek razance ani ji lépe umístit. Mall má balon v náruči.
     
    87
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Fredrik Aursnes, přichází Baard Finne.
     
    89
    Zápas se dohrává před poloprázdnými tribunami. Ostatně několik stovek diváků se zvedlo ze sedaček bezprostředně potom, co ze hřiště odešli Haaland s Ödegaardem.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Norům se už moc nechce hrát. Ajer s Östigaardem si vyměňují míč mezi sebou. Kypřané rezignují na presink i po příchodu hráčů z lavičky.
     
    90+2
    Jörgen Larsen nestál v ose Nusova centru. Balón proťal zadní čáru a Joël Mall ho asi naposledy vrátí někam ke středovému kruhu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Norská reprezentace doslova nedala bezzubým Kypřanům žádnou šanci a zachovala si šanci na postup na evropský šampionát. Domácí obrana fungovala bez chyby jen dvacet minut. První gólovku Haalanda za ni vyřešil Mall, nicméně tečovaná střela Sörlotha z 33. minuty už znamenala gól. Po změně stran vikingové přidali další tři. Do černého, respektive do bílé sítě, se dvakrát trefil Haaland a na konečných 4:0 po jeho odchodu upravil stav Aursnes.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 0 – 0
    Střely mimo: 2 – 8
    Držení míče: 32 % – 68 %
    Rohové kopy: 1 – 6
    Ofsajdy: 0 – 0
    Fauly: 3 – 9
    Žluté karty: 1 – 0
    Úspěšné přihrávky: 233 – 737.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:40:54)

    Michal Břuchanský

    Góly: 33. Sörloth, 65. Haaland (Ödegaard), 73. Haaland (Nusa), 81. Aursnes

    Karty:   46. Kousoulos (CYP)


    Držení míče: 32 % : 68 %.
    Střely na branku: 0:9. Střely mimo: 2:8. Rohy: 1:6. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:9.
    Cyprus: Mall – Andreou, Karo, Gogić, Kyprianou, Correia – Kyriakou (C) (54. Spoljaric), Kousoulos (78. Gavriel), Charalampous (60. Pileas) – Kastanos (78. Correa), Kakoullis (54. Illia).
    Náhradníci: Demetriou, Michael – Antoniades, Christofi, Loizou, N. Panagiotou, Antoniou.

    Tréner: Temur Kecbaja

    Nórsko: Nyland – Ryerson, Ajer, Östigaard, Meling – Ödegaard (C) (77. Thorstvedt), Berge, Aursnes (87. Finne) – Sörloth (63. Nusa), Haaland (77. Jö. Larsen), O. Solbakken (63. Bobb).
    Náhradníci: Dyngeland, Selvik – Gregersen, Strandberg, Berg, Vetlesen, Holmgren Pedersen.

    Tréner: Ståle Solbakken

    Rozhodca: Rumšas – Radius, Sužiedėlis (LTU)