Elche – Girona 1:2 (kon.) | Bilbao – Valladolid 3:0 (kon.) | Osasuna – Barcelona 1:2 (kon.)
koniec
Athletic Club Bilbao
3:0 (1:0)
Real Valladolid
cz Utorok 08.11.2022, 20:00 • San Mamés Barria (Bilbao) • Španielska LaLiga • 14. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Úvodní sestavy:

    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos, Vivian, Yeray, Lekue – I. Williams, A. Herrera, Vesga, Sancet, N. Williams – Guruzeta.
    Náhradníci: Agirrezabala – Morcillo, Capa, R. García, I. Martínez, Paredes, Berchiche, Berenguer, Zarraga, Muniain, Vencedor, Villalibre.
    Trenér: Ernesto Valverde

    Real Valladolid: Masip – Fresneda, al-Jámiq, Feddal, Olaza – Plata, Monchu, K. Pérez, Narváez – Guardiola, Weissman.
    Náhradníci: Aceves – I. Sánchez, Aguado, Joa. Fernández, Mesa, Plano, D. Torres, Rosa, León.
    Trenér: Pacheta

    Rozhodčí: Díaz de Mera – Santaursula, Sobrino.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První útok vedli hosté po pravé straně a hned z toho mohla být velká příležitost. Míč dostal ve vápně Shon Zalman Weissman, jenže úvodní ránu namířil z voleje vysoko nad. Přihrávající Sergi Guardiola ho patrně nepochválí.
     
    2
    Na trávníku po předchozí akci zůstal ležet Yeray. Vrásky na čele má Valverde, takhle brzy určitě domácí trenér střídat nechce. Yeray se snaží bolístu vyběhat.
     
    3
    Na levé straně si s míčem neporozuměl Sergi Guardiola, ale jeho aktivita pokračovala. Akrobatické zakončení pak po dobrém centru z levé strany předvedl Shon Zalman Weissman, znovu ovšem nemířil přesně. Fanoušci Bilbaa začínají bučet, nelíbí se mi, jak je jejich oblíbený celek přehráván.
     
    4
    Do sprintu se pustil Gonzalo Plata, přešlapovačka u rohového praporku mu ovšem nevyšla ideálně a na druhou stranu se konečně podívali domácí. Iñaki Williams měl na noze první střelu, nakonec po něm pálil Oihan Sancet jen vedle.
     
    5
    U předchozí akce ještě sehrála roli teč, proto Athletic kopal rohový kop. Ten mu ovšem nevyšel.
     
    6
    Přes dva hráče se pouštěl Iñaki Williams, jenže prohazovačka do vápna se nevyvedla ideálně. Přesto bude Bilbao zahrávat druhý roh v krátkém čase.
     
    6
    Další zablokovaný centr, další standardní situace od rohového praporku. Tlak domácích fotbalistů se stupňuje.
     
    7
    Prudký míč se snášel na přední tyč, kde zaúřadoval Sergi Guardiola. Hosté se následně zvládli osvobodit i za cenu ztráty míče. Bilbao bude útok budovat od půlící čáry.
     
    7
    Nepovoleného zákroku se na Kikem dopustil Iñigo Lekue. Jenže hráči v bílém to nevymysleli dobře a bránu už zase zkoušel ohrožovat Nico Williams.
     
    8
    Sebevědomý průnik předvedl Kike Pérez, kterého protihráči zatím zastavují jen za cenu faulů. Tentokrát se o něj postaral bývalý záložník Manchesteru United Ander Herrera.
     
    9
    U rohového praporku došlo k ostřejšímu střetu, protože však bude rozehrávat brankář Unai Simón, není třeba přerušovat hru a sudí si to dobře uvědomil.
     
    10
    Vhazování na půlce hřiště obstaral Lucas Olaza, jenže výtečně vystoupil Gorka Guruzeta a málem nadělal potíže. Nico Williams běžel vstříc jeho přihrávce, na poslední chvíli ho odstavil jeden z bránicích hráčů.
     
    11
    Bezgólové skóre mohl po přihrávce Iñaki Williamse zlomit Gorka Guruzeta, jenže jeho zpracování bylo víc než chabé. Kdyby míč přijal přesněji, šel by sám na gólmana Jordiho Masipa, který zůstává bez práce.
     
    12
    Růžky stále vystrkuje Shon Zalman Weissman. Teď neměl tolik prostoru, kolik by si sám přál, proto ho velmi dobře dostoupil Daniel Vivian. Athletic si nicméně na podobné náběhy musí dát pozor.
     
    13
    Zleva vyvážel míč na noze Yeray, po jeho přihrávce ovšem zaúřadoval Ivan Fresneda a hosté se pro tuto chvíli ubrání. Přesto bude Bilbao na balonu pokračovat.
     
    13
    Velmi slušná sehrávka na zadní tyč. Óscar de Marcos ve skluzu až překvapivě přesně nacentroval, do vzduchu se zavěsil Gorka Guruzeta a chybělo málo, aby rozjásal domácí fandy. Podobné momenty by Bilbao mohly dovést ke gólu.
     
    14
    Rozhodčí teď opustil Kikemu Pérezovi ostřejší zákrok, hostující záložník měl proto volné pole působnosti. Jeho prudká přihrávka měla najít nabíhajícího Weissmana, tomu ovšem chyběly asi tři metry, aby na pas dosáhnul.
     
    15
    Neustále aktivní útočník Shon Zalman Weissman myslel na technický obstřel, provedení ovšem nebylo perfektní a meruna zaplula do zámezí.
     
    16
    Ohromnou rychlost nabral Nico Williams. Říkal si o krásnou individuální akci, jenže dojem pokazil střelou do blokujícího soupeře. Škoda pro domácí celek.
     
    18
    Prakticky jako přes kopírák pálil Sergi Guardiola, který tak napodoboval předchozí obstřel Weissmana. A pochodil stejně neúspěšně, střela míjí levou tyč z pohledu zakončovatele.
     
    19
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Domácí se dostávají zaslouženě do vedení, po slabším úvodu přebrali iniciativu a nyní sklízejí plody své práce. Iñaki Williams poslal míč přízemním centrem na střed vápna, kam si sbíral GORKA GURUZETA. První střelu ještě vytáhnul ležící Jordi Masip, jenže postavit se nestihl a Guruzeta si došel pro úspěšnou dorážku, kterou už zavěsil pod horní tyč. Fanoušci Bilbaa jsou u vytržení, jejich miláčci vedou.
     
    22
    Athletic se zvedá, Iñaki Williams teď skluzem obětavě připustil pokračování útočné akce a domácí rozvíjí rozehrávku. A přichází i střela! Nico Williams z ostrého úhlu přinutil zakročit Jordiho Masipa.
     
    23
    Přihrávka na přední tyč od rohového praporku překvapivě došla až k Vesgovi, který ovšem nedokázal prostřelit obranný val před Masipem. Valladolid se po delší době probíjel vpřed, jenže Óscar de Marcos se štěstím ubránil nabíhajícího Narváeze.
     
    25
    Stoprocentní šance nekončí gólem! Oihan Sancet nachystal pozici pro Óscara de Marcose, který ovšem odmítl poslat Bilbao do trháku. Krajní záložník Athleticu už si mohl vybírat, kam zakončí, jenže prostor na přední tyči nenašel a zbyla mu jen hlava v dlaních.
     
    27
    Hosté teď pomaloučku rozehrávají, evidentně jsou zaskočení ztrátou své vlastní aktivity. Jordi Masip si vybírá pravou stanu, odtud už je ovšem zase složité najít cestu ven.
     
    29
    Hosté rozehráli rohový kop na přední tyč, jenže tam se vyznamenal Iñigo Lekue. Podařilo se mu skvěle založit protiakci, jejíž lepší vyznění měl na kopačce Ander Herrera, jenže finální přihrávku kazí.
     
    30
    Tahanice ve vápně, Gorka Guruzeta to přehnal s důrazem a hosté budou v poklidu rozehrávat od své brány.
     
    30
    A znovu gesto zmaru, které ukázal Iñaki Williams. Bilbao se velmi často dostává do rychlých kontrů, chybí jen přesnější řešení. Williams pokazil pas, což si okamžitě uvědomil.
     
    31
    Valladolid byl dlouho zakonzervovaný na své vlastní polovině. Změnit to měl Monchu, jenže k přesnému centru se nedostal. Akce ještě pokračuje.
     
    32
    Míč unikl do zámezí Ivanu Fresnedovi, jenže kopačkou k tomu pomohl Iñaki Williams. Hosté budou vhazovat.
     
    33
    K zemi se poměrně rychle poroučel Sergi Guardiola, ale i když pádu přidal, o faulu nemůže být pochyb. Volný přímý kop z pravé strany pro Real a šance na ohrožení Simóna v bráně.
     
    33
    Prudkou navštívenku zpacifikoval Iñigo Lekue, hosté ještě mohou pokračovat rohovým kopem. Vysoký míč už nikdo nemohl zastihnout.
     
    34
    Nenápadný pas proskákal až ke Kikemu Pérezovi, který smolně neprostřelil Unaie Simóna. A málem z toho byly problémy na druhé straně. Vynikající první dotek zvládl Iñaki Williams, druhým ovšem nenavázal stejně kvalitně.
     
    36
    Mezihra hostům nevychází. Těžit z toho měl Nico Williams po přihrávce Guruzety, místo přesného centru ovšem znovu vybojoval rohový kop.
     
    36
    Tentokrát to domácí zkusili nakrátko a efekt je stejný. Po zakončení zpoza vápna se bude roh opakovat.
     
    37
    Ostrý projektil vyboxoval Jordi Masip dostatečně daleko. Bilbao je ovšem v současné chvíli všude rychleji a pokračuje v dobývání šestnáctky. Další roh bude následovat.
     
    38
    Nico Williams našel svého bratra Iñakiho, nádherná kombinace ovšem postrádá gólový efekt, a to vinou ofsajdu, ve kterém se druhý ze sourozenců nacházel. Athletic byl nedaleko tomu, aby odskočil.
     
    39
    S odkopem od brány nespěchá Unai Simón, na konci půle už nechce připustit zbytečnou paniku. Jenže domácí se dokázali prokombinovat až do vápna, kde míří pánu bohu do oken Ander Herrera. Této akci moc nescházelo.
     
    41
    Skvělý blok! Oihan Sancet měl svou největší příležitost v utkání, jenže do cesty mu za pět minut dvanáct skočil Zouhair Feddal a balon znovu vytáhnul na rohový kop.
     
    42
    Monchu se omlouvá Danielu Vivianovi, trefil ho ovšem důrazným loktem, za který musí následovat žlutá karta. A zároveň nebezpečný přímý kop, kterým by si domácí ještě mohli vylepšit chuť.
     
    43
    Odpovědnost vzal na sebe Ander Herrera. Nemyslel to vůbec zle, ale Jordi Masip plachtil vzduchem bez starostí, balon totiž při standardní situaci z 20 metrů přelétl břevno.
     
    45
    V rohu hřiště se potácel Yeray, ale neodpustil si útočný faul. Brzy se fotbalisté dozví hodnotu nastavení prvního poločasu.
     
    45+1
    Nakonec sudí zvolil obligátní minutu, který se bude hrát nad rámec základní doby.
     
    45+1
    Za tohle Gorka Guruzeta prémii ani pochvalu v šatně nedostane. Zbytečně fauloval na útočné polovině a v závěru ještě vidí žlutou.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Nečekaně vlažný vstup do utkání, pak ovšem slušná krasojízda. Bilbao se chvíli dostávalo do provozní teploty, ale od 13. minuty, kdy Guruzeta nezvládl hlavičku z dobré pozice, už se domácí začali činit. O šest minut později udeřil právě Gorka Guruzeta z dorážky vlastní střely. Náskok mohl ještě zvýšit Óscar de Marcos, ale výtečnou šanci zahodil. A když už Iñaki Williams dopravil po centru svého bratra míč do sítě, stál v ofsajdu. Výsledek je proto zatím 1:0.
     
    Další poločas začne zhruba ve 21:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    V druhé části první půle už Shon Zalman Weissman nebyl tolik vidět, nahradí ho proto Álvaro Aguado.
     
    46
    Domácí si evidentně domlouvali nějaký úvodní signál, ten jim ovšem vůbec nevyšel a míč se dostává až k Jordimu Masipovi.
     
    47
    Faulu se dopustil Yeray, který sejmul na půlce hřiště Sergiho Guardiolu. Rozehrávka pro hosty.
     
    48
    I když se Oihan Sancet hodně diví, rohu se tentokrát Athletic nedočká. Podle všeho se míče jako poslední dotknul Álvaro Aguado, ale Jordi Masip už mezitím odkopává.
     
    49
    Dopředu se probíjel Iñaki Williams, ale tentokrát Masipa nezaměstnal. O chvíli později na polovině hřiště fauluje za žlutou Ander Herrera, jde o jeho druhou kartu v sezoně.
     
    50
    Gravitace zklamala Oihana Sanceta, což je pro domácí obrovská škoda. Na pravé straně už nabíhal Nico Williams, nikdo kolem něj nebyl.
     
    51
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Je to večer GORKY GURUZETY. Přidává druhý gól, který ovšem vzbudil velké protesty na hostující straně. Mikel Vesga totiž vyhrál souboj před pokutovým územím velmi důrazně a Valladolid se dožadoval faulu. Marně, branka platí, když se Guruzeta prvním dotekem zbavil bránící dvojice a fantastickým zakončením na zadní tyč nedal šanci ani Jordimu Masipovi. Důležité uklidnění pro Bilbao hned na začátku druhé půle. Asistence: Mikel Vesga.
     
    54
    Hosté se marně snaží nahodit svůj motor. Gorka Guruzeta získal souboj na středu a předává na levou stranu, kde stojí Iñigo Lekue.
     
    55
    Míč se dostává k Džawádovi al-Jámiqovi. Ten rozehrává na protější stranu hřiště. Valladolid jako by si ovšem s balonem nevěděl rady.
     
    57
    Načechraný bochánek poslal do vápna Álvaro Aguado, jenže nikdo na jeho pobídku nereagoval. Když se pak Aguado dostal k míči podruhé, zkusil to „urvat“ na zadní tyč, ale jeho rána přelétla bránu.
     
    58
    Obranné povinnosti si splnil Yeray, ale ještě se dožadoval autu pro domácí. Sudí je neoblomný.
     
    58
    Zprava upaloval na branku Iñaki Williams, ale znovu si nepomohl prvním dotekem, kdy se vyhnal z ideálního střeleckého úhlu. Jordi Masip přečetl situaci, vyběhnul dopředu a ochránil Real od další pohromy.
     
    59
    Athletic reklamuje ruku ve vápně, Lucas Olaza dobíhal Williamse a míč mu nešťastně spadl na horní končetinu. Tu měl ovšem daleko od těla. Sudí už běží k VARu.
     
    61
    Penalta se nekoná! Díaz de Mera, hlavní rozhodčí zápasu, to ovšem neudělal moc šikovně. Nejprve běžel k brankáři hostí a zdálo se, jako by ukázal na penaltový puntík. Nic takového, pouze nařídil standardní situaci od vápna Valladolidu. Původně odpískaný přímý kop z výhodné pozice se neuskuteční.
     
    62
    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Juanjo Narváez, přichází Óscar Plano,
    ze hřiště odchází Monchu, přichází Iván Sánchez.
     
    63
    Pouze boční síť svým zajímavým pokusem provětral Oihan Sancet. Bilbao má zápas jasně ve svých rukou a muselo by přijít velké podcenění závěru, aby přišel o výhru. Hotovo ale samozřejmě zdaleka není.
     
    65
    Hosté se postupně probíjeli k trestnému území, ale nic z toho. Kombinace vážně, Kike Pérez si s kolegy na trávníku vůbec neporozuměl.
     
    65
    Rotovaný balon letěl po zakončení Nica Williamse výše, než bylo zapotřebí. Přesto Bilbao v aktivitě nepolevuje.
     
    67
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Ander Herrera, přichází Unai Vencedor,
    ze hřiště odchází Gorka Guruzeta, přichází Iker Muniain.

    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Sergi Guardiola, přichází Sergio León.
     
    68
    Nově příchozí Vencedor se rovnou zapojil do útoku, jeho centr ovšem nenašel adresáta. Bilbao si užívá blížící se konec utkání, ideálně by ještě chtělo přidat další trefu.
     
    70
    Zdá se, že Džawád al-Jámiq zavadil rukou o tvář Iñaki Williamse, který snad i reklamuje zásah oka. Oba muži si ovšem střet v poklidu vyříkali a pokračuje se ve hře.
     
    71
    Na zadní tyč se stěhoval Iker Muniain, míč se mu snažit předat Nico Williams, ale bez úspěchu. Real není schopný vzdoru a utápí se v defenzivě.
     
    72
    Po hodně dlouhé době se mohl Unai Simón zapotit, jenže Gonzalo Plata z relativně solidní pozice na hraně šestnáctky zamířil vedle pravé tyče. Hosté nejsou sto vystoupit z letargie, do které po dobrém vstupu upadli.
     
    73
    Dobrá práce hostujícího Óscara Plana, který vlétl mezi přesilu, obral hráče Bilbaa o míč a ještě se zasadil o odpískaný faul.
     
    74
    Míč sice na ploše ještě zastihl špičkou kopačky Iker Muniain, představoval si ovšem větší podporu směrem dopředu. Raději zařadil zpátečku.
     
    76
    Další útok končí hostujícím zmarem, Daniel Vivian udělal dost pro to, aby už Kike Pérez na míč nedosáhnul. Bude to jen odkop od brány Athleticu.
     
    78
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Iñaki Williams, přichází Asier Villalibre,
    ze hřiště odchází Oihan Sancet, přichází Raúl García.
     
    79
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Nádherná standardní situace ihned po výměně na hrací ploše odemyká cestu ke třetímu domácímu zářezu. Na exkluzivní centr z nohy Ikera Muniaina si naběhl DANIEL VIVIAN a beranidlem v podobě hlavy nádherně prorazil. Míč se ještě efektně otřel o horní tyč a zapadl do sítě. Mizérie Valladolidu v tomto měření se tím jen podtrhla, zakončujícího obránce nechali zcela osamoceného. Asistence: Iker Muniain.
     
    82
    Domácí nemají dost, po pěkné narážečce se snažil odcentrovat Unai Vencedor, ale míč ho tentokrát neposlechl. Bude se střídat.
     
    83
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Nico Williams, přichází Jon Morcillo.

    Střídání v týmu Real Valladolid:
    ze hřiště odchází Gonzalo Plata, přichází Lucas Rosa.
     
    85
    Za žlutou kartu fauloval Unai Vencedor. Po necelých 20 minutách na hřišti tak schytává trest.
     
    86
    Vysoko se do vzduchu vyšplhal Zouhair Feddal a soupeři uštědřil jednu od cesty. Sudí to přehlédnul.
     
    86
    Míč si před šestnáctkou přebíral v rychlosti Sergio León, ovšem k zakončení se už nedostal. Hosté jsou ve druhém poločase enormně bezzubí.
     
    88
    Centr, který obstaral Iván Sánchez, byl pro nabíhající hráče Valladolidu příliš krátký. Utkání se chýlí ke konci.
     
    90
    Ještě jedna potenciálně nebezpečná standardní situace pro Real Valladolid a šance na to si ještě spravit dojem. A nebyla to špatná výzva! Álvaro Aguado nacentroval míč skvělým způsobem, jenže Džawád al-Jámiq na zadní tyči nezakončil.
     
    90+1
    Možná zbytečně dlouhé nastavení, každopádně trápení hostů a domácí oslava bude trvat ještě čtyři minuty.
     
    90+3
    Další centr z volného přímého kopu proletěl vápnem bez odezvy. Dobíhají poslední vteřinky zápasu, který jasně ovládl domácí celek.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 8:7. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 20:6.
     
    Athletic slaví tříbodový zisk, v utkání s průměrným Valladolidem potvrdil roli favorita a udržel pozici v elitní čtyřce tabulky. Dvakrát se v utkání trefil Gorka Guruzeta, který pak přepustil místo Muniainovi, aby ve druhém poločase nacentroval míč přesně na hlavu Viviana. Jeho trefa posvětila skóre 3:0. Pokud Osasuna dotáhne do vítězného konce utkání s Barcelonou, měl by Athletic zůstat na čtvrté příčce. Valladolid je desátý s šestibodovým náskokem na sestupové pozice.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (21:56:43)

    Patrik Czepiec

    Góly: 19. Guruzeta, 51. Guruzeta (Vesga), 79. Vivian (Muniain)

    Karty:   45+1. Guruzeta (ATB), 49. A. Herrera (ATB), 85. Vencedor (ATB) – 42. al-Jámiq (RVL)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 6:0. Střely mimo: 8:7. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 20:6.
    Athletic Club Bilbao: Simón – de Marcos, Vivian, Yeray, Lekue – I. Williams (78. Villalibre), A. Herrera (67. Vencedor), Vesga, Sancet (78. R. García), N. Williams (83. Morcillo) – Guruzeta (67. Muniain).
    Náhradníci: Agirrezabala – Capa, I. Martínez, Paredes, Berchiche, Berenguer, Zarraga.

    Tréner: Ernesto Valverde

    Real Valladolid: Masip – Fresneda, al-Jámiq, Feddal, Olaza – Plata (83. Rosa), Monchu (62. I. Sánchez), K. Pérez, Narváez (62. Plano) – Guardiola (67. León), Weissman (46. Aguado).
    Náhradníci: Aceves – Joa. Fernández, Mesa, D. Torres.

    Tréner: Pacheta

    Rozhodca: Díaz de Mera – Santaursula, Sobrino