Philadelphia – Boston 2:1 (kon.) | Toronto – Ottawa 2:4 (kon.) | Arizona – St. Louis 4:5 (kon.)
Pittsburgh – Columbus 3:2 (po pr.) | Washington – Buffalo 3:4 (po pr.) | Minnesota – Colorado 3:2 (po pr.)
Arizona – Anaheim 2:3 (kon.)
koniec po predl.
Minnesota Wild
3:2 (0:0, 2:0, 0:2 - 1:0)
Colorado Avalanche
cz Nedeľa 25.09.2022, 22:08 • Xcel Energy Center, St. Paul • Príprava NHL
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:00.
     
    Příprava před novým ročníkem zámořské NHL se konečně rozjela a své úvodní zápasy v tréninkovém kempu absolvují v neděli týmy Minnesoty Wild a Colorada Avalanche.
     
    Jelikož se jedná o první zápas obou týmů v letošní přípravě a zatím nejsou známé soupisky, zhodnotíme v tomto preview oba týmy z pohledu letní offseason.
     
    Minnesota, která bude toto utkání hostit, v minulé sezoně vypadla v prvním kole play-off. Během letní přestávky došlo k velmi zajímavému tahu, když Wild poslali překvapivě do Los Angeles Kevina Fialu. Autor 33 branek a celkem 85 bodů v uplynulé sezoně byl chráněným volným hráčem a Minnesotě se jej ani tak nepovedlo udržet. Los Angeles přišlo s nabídkou volby v prvním kole draftu, na základě níž získala Minnesota Švéda Liama Öhgrena, se kterým podepsala tříletý vstupní kontrakt a určitě si ho během tréninkového kempu vyzkouší. Kromě toho se Wild zbavili obránce Dmitrije Kulikova, přičemž od Anaheimu dostane budoucí vyrovnání v podobě voleb v draftu. Z týmu odešel také Cam Talbot, za kterého Minnesota dostala od Ottawy jiného brankáře v podobě levnějšího Filipa Gustavssona.

    Hlavním důvodem k odchodu Talbota bylo prodloužení smlouvy pro Marca-Andreho Fleuryho, nové týmové jedničky, který odsunul Talbota na druhou kolej. Pokud se ale podíváme přímo na posily, pak se jedná o obránce Andreje Šustra a útočníky Sama Steela, Nicolase Petana, Stevena Fogartyho či již zmíněného Gustavssona. Celkově se ale kostra týmu příliš nezměnila, přestože odchod potkal rovněž Nicka Bjugstada, Nicolase Deslaurierse či Jordieho Benna.
     
    Colorado půjde do nové sezony jako obhájce Stanley Cupu a čeká jej hodně náročná mise. Tento tým má pod platovým stropem prostor jen necelé dva miliony, a přestože má už soupisku takřka hotovou, během tréninkového kempu si bude chtít vyzkoušet Alexe Galchenyuka. Zkušený útočník dostal smlouvu na zkoušku a bude se snažit ukázat, že na NHL stále má.

    Důležitým krokem během letní přestávky byla výměna s New Yorkem Rangers, odkud Colorado přivedlo brankáře Alexandra Georgijeva, jenž by měl plnit roli týmové jedničky, přičemž záda by mu měl krýt Pavel Francouz. Důvodem k jeho angažování byl odchod předchozí týmové jedničky Darcyho Kuempera, který v Coloradu odehrál jen jednu sezonu, ale povedlo se mu vychytat Stanley Cup.

    Celkově se ale soupiska Colorada dost změnila. Zásadními odchody z týmu jsou rovněž kvalitní střelec Andre Burakovsky, vysoce produktivní Nazem Kadri, nebo útočník Nico Sturm. Dále obránci Jordan Gross, Roland McKeown, Dennis Gilbert či velezkušený Jack Johnson.

    Mezi posily se počítají hlavně Evan Rodrigues, který prožil v Pittsburghu dobrou sezonu. Do NHL se vrací český útočník Lukáš Sedlák, který poslední tři sezony strávil v KHL. Do Colorada přišli také obránce Brad Hunt nebo útočník Anton Blidh. Že je to s ohledem na odchody velký nepoměr? Nedivme se, novou štědrou smlouvu dostal Valerij Ničuškin a platový rozpočet byl pořádně nabobtnaný, udržet předchozí opory jako Burakovskyho či Kadriho nebylo možné. Ještě výraznějších změn přitom dozná soupiska příští rok, kdy začne platit obří kontrakt Nathana MacKinnona, který tento týden uzavřel smlouvu na 8 let s ročním průměrným platem 12,6 milionu dolarů.
     
    Úvodní sestavy:

    Minnesota Wild: Fleury (Wallstedt) – Addison, Dumba, Lambos, Middleton, O'Rourke, Špaček – Bankier, Beckman, Eriksson Ek, Foligno, F. Gaudreau, Haight, Hartman, Chaffee, Kaprizov, Petrovský, Rossi, Shaw

    Colorado Avalanche: Annunen (Francouz) – Aamodt, Englund, Hamilton, Hunt, Jacobs, Vande Sompel – Blidh, Bowers, Galchenyuk, Hudon, Megna, Meyers, Newhook, Ranta, Sedlák, Smallman, Smith, Wagner.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:36
    Justus Annunen, který zahájil utkání v brance Colorada, se postaral o první zákrok utkání. Kaprizov z mezikruží na něj nevyzrál.
     
    02:10
    Minnesota, která do utkání nasadila o poznání silnější sestavu – ostatně Colorado čeká dnes ještě jeden zápas – má na začátku střetnutí územní převahu a je mnohem více v útočném pásmu. A také střelecky hrozí. Dumba od pravého mantinelu však trefil jen Annunena.
     
    02:32
    Zakázané uvolnění Colorada.
     
    02:43
    Další dvě střely v rychlém sledu zamířily na Annunena. Ten si poradil jak s Addisonovou ránou od modré, tak se zakončením Hartmana z předbrankového prostoru. Hra pokračuje.
     
    03:33
    Útočná snaha hostujícího týmu byla zastavena kvůli postavení mimo hru.
     
    04:29
    Vyloučení v týmu Colorado Avalanche:
    Hudon – 2 min., podrážení.
     
    05:11
    Eriksson Ek se dostal ke dvěma rychlým zakončením, Annunen nadále drží čisté konto.
     
    05:48
    Dumba to zkoušel z prostoru před kruhy, jeho ránu zablokoval bránící Englund.
     
    06:15
    Střela Beckmana byla bránícím Jacobsem sražena do ochranné sítě. Vhazuje se po pravici Annunena.
     
    06:29
    Hosté v plném počtu.
     
    08:10
    Dobrá tvrdá obrana Newhooka, která přitlačil na mantinel Kaprizova. Dlouhé postavení Minnesoty v útočném pásmu je minulostí.
     
    08:30
    Colorado zatím nevyslalo na branku Minnesoty ani jednu střelu. Wild naopak sedmkrát vypálili.
     
    09:31
    Změnil to Vande Sompel, jenž se napřáhl zpoza pravého kruhu a přinutil Fleuryho k zákroku. Hra pokračuje, Fleury kotouč nepodržel.
     
    09:34
    Vyloučení v týmu Minnesota Wild:
    Eriksson Ek – 2 min., hákování.
     
    Komerční přestávka.
     
    10:10
    A tohle je pro Minnesotu problém. Dvě minuty dostává také Marc Foligno za podrážení, Wild budou hrát jen ve třech.
     
    10:23
    Pasáž plná vyloučení pokračuje. Počet hráčů na ledě se ještě sníží, jelikož je potrestán rovněž hostující Hunt.
     
    10:55
    Oba celky se střídají ve vedení puku. Ohrozit branku soupeře se ale nikomu nedaří.
     
    11:21
    Změnit to mohl Bowers, jeho střela od modré šla ale vedle.
     
    11:34
    Eriksson Ek je zpět na ledě.
     
    12:10
    Na led se vrátil i Foligno a začíná hodně krátká přesilovka Minnesoty.
     
    12:11
    Eriksson Ek vypálil na Annunena, který zachytává kotouč a přerušuje hru.
     
    12:23
    V plném počtu je také Colorado. Pasáž plná vyloučení je u konce, pokračuje se v pěti na obou stranách.
     
    13:33
    Vyloučení v týmu Colorado Avalanche:
    Blidh – 2 min., podrážení.
     
    13:40
    Eriksson Ek se dostal před brankovištěm Colorada k zakončení zápěstím, Annunen si však připisuje už desátý zákrok.
     
    14:27
    Ani Kaprizov z mezikruží se nedokázal prosadit! Přesilovka je to ze strany Minnesoty dobrá, brankář ovšem akcie Colorada drží zatím vysoko.
     
    15:14
    Vyhození Wagnera přes všechny čáry si musel svými betony pohlídat Fleury v brance Minnesoty. Rychle rozehrává.
     
    15:41
    Zatímco skončilo vyloučení Blidha, došlo ke třem rychlým střelám Minnesoty. Dumba od modré, Beckman zpoza levého kruhu a Rossi z předbrankového prostoru. Ani jeden však na Justuse Annunena recept nenašel!
     
    16:16
    Avalanche se vydali do útočného pásma, střela Blidha z pravé strany však byla zblokována.
     
    17:15
    Hraje se dlouho bez přerušení. Příležitost si vypracoval od modré Addison, i on však narazil na neprostupnou hráz s názvem Annunen.
     
    17:17
    A nakonec je hra přerušena. Ještě jedna komerční pauza.
     
    17:47
    Meyers nepropustil střelu Addisona na branku Colorada, zblokoval projektil obránce Minnesoty.
     
    19:01
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    19:55
    V samém závěru se do zakončení zpoza pravého kruhu dostal Jayson Megna. Marc-Andre Fleury, jenž neměl zatím příliš práce, však střelu bez obtíží vykryl.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina branku nenabídla. Podle očekávání je začátek přípravy ze strany Colorada trochu ospalý – tento tým si totiž na neděli připravil hned dva zápasy a startuje s výrazně oslabeným kádrem. Minnesota je mnohem aktivnější, také ohrozila brankáře Annunena 13 střelami, ani jeden kotouč si ale zatím cestu za jeho záda nenašel.
     
    Další třetina začne přibližně v 22:57.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:20
    Vstup do druhé části zápasu má Colorado rozhodně aktivnější. K první střele zápasu se prodral Lukáš Sedlák, který se snažil dopíchnout puk mezi Fleuryho betony, avšak neuspěl.
     
    21:52
    Ze střeleckého hlediska to ale zatím není znovu zatím nějak aktivní třetina. Eriksson Ek zblokoval střelu Aamodta od modré.
     
    23:10
    Hosté jsou výrazně aktivnější oproti první třetině a v rychlém sledu poslali na branku Minnesoty dva projektily. S oběma si Fleury poradil.
     
    23:35
    Minnesota sice vyhrála ve svém pásmu vhazování, puk ale ne a ne dostat ze své třetiny. Až po dlouhých 20 sekundách se dostávají do neutrální zóny.
     
    23:59
    Bránící Hamilton srazil ránu od modré do ochranné sítě. Brankář Annunen zatím nemusel zasahovat.
     
    24:36
    Naopak Fleury je v permanenci. Při dalším útoku Colorada čelil hned dvěma střelám, obě ale pokryl a přerušil hru. Blidh a Vande Sompel se neprosadili.
     
    25:24
    Minnesota právě vstřelila branku!
    Domácí ukončili čekání na úvodní branku a ve 26. minutě otevírají skóre! Autorem branky je KIRILL KAPRIZOV. Gólu dosáhl po vhazování v útočném pásmu, které bylo nařízené kvůli zakázanému uvolnění Colorada. Asistence: Ryan Hartman.
     
    26:48
    Minnesota po vstřeleném gólu hodně ožila a tlačí se mnohem více do útoku než v prvních minutách druhé třetiny. Addison zkoušel štěstí, Annunen však vyráží.
     
    27:06
    Špaček se protlačil ke střele od modré čáry, puk se odráží od zadního mantinelu a následně je odpískáno postavení mimo hru. Komerční přestávka.
     
    27:36
    Blidh už poněkolikáté v tomto střetnutí zkusil štěstí. V útoku je aktivní, ale brankář Minnesoty jeho pokusům zatím odolává.
     
    27:59
    Beckman střílel od modré čáry, ale netrefil Annunenovu klec.
     
    28:55
    Na druhé straně kluziště se od modré napřáhl k ráně Smith, Fleury si však letící puk pohlídal a srazil jej mimo brankoviště.
     
    29:51
    Megna se snažil natáhnout hokejku k puku a propíchnout ho mezi Fleuryho betony, nedokázal jej ale usměrnit za záda zkušeného brankáře.
     
    30:54
    Zakázané uvolnění, vhazovat se bude po pravici brankáře Fleuryho.
     
    31:21
    Kaprizov se dostal mezi kruhy k zakončení, druhou branku v utkání však nevsítil. Annunen jeho střelu kryje a přerušuje hru. Komerční přestávka.
     
    31:21
    Minnesota při této pauze prostřídala brankáře. Na kluziště vyráží Jesper Wallstedt, Marc-André Fleury má pro dnešek splněno.
     
    32:03
    Megna se dostal už do hodně ostrého úhlu, přesto zkusil vystřelil. Branku Minnesoty netrefil.
     
    33:05
    Foligno se tlačil do prostoru mezi kruhy, jeho střelu však Annunen dobře viděl a puk vyráží mimo.
     
    33:34
    Rána Brada Hunta zpoza levého kruhu se stala kořistí Jespera Wallstedta, který si připisuje první zákrok v utkání.
     
    33:58
    Hra se přesunula opět před klec Colorada, Chaffeeho pokus však prolétl jen k zadnímu hrazení.
     
    34:30
    V tomto střetnutí se hrají hodně dlouhé úseky bez přerušení.
     
    35:15
    Hartmanova rána zpoza kruhů zasáhla bránícího Vande Sompela. Annunen se pak dostal k odraženému puku a přerušil hru. Komerční pauza.
     
    35:49
    Jacobs vypálil od modré čáry, trefil jen Wallstedta. Hra pokračuje.
     
    36:16
    Na druhé straně to zkoušel mezi kruhy Beckman, ale pro změnu trefil předchozího střelce Jacobse.
     
    36:52
    Vyloučení v týmu Colorado Avalanche:
    Meyers – 2 min., vysoká hůl.
     
    37:27
    Minnesota právě vstřelila branku!
    Domácí využívají přesilovou hru! Vyloučení Meyerse potrestal CALEN ADDISON, který střílel zpoza kruhů a jeho rána propadla za záda Justuse Annunena. Asistence: Kirill Kaprizov, Marco Rossi.
     
    38:10
    Pro Colorado, které předvádí mnohem lepší hokej než v první třetině, je to ledová sprcha, která nabourává jejich plány. Nyní nemusí dohánět jednobrankový, ale hned dvoubrankovou ztrátu.
     
    38:47
    Sedlák na zadním hrazení zabojoval o puk, narazil Shawa na mantinel a udržel útočné pásmo pro Colorado.
     
    38:54
    A byla z toho dokonce střela Blidha, který byl ale zblokován.
     
    39:10
    Další střela, tentokrát z bezprostřední blízkosti od Ranty. Wallstedt jeho zakončení vykryl.
     
    39:13
    Na dvě minuty si jde posedět na trestnou lavici Joel Eriksson Ek z Minnesoty. Colorado tak bude hrát přesilovku.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Hostům se nepovedlo v závěru druhé třetiny početní převahu využít a budou si přenášet více než minutu do závěrečné dvacetiminutovky. V té se zároveň pokusí stáhnout dvoubrankovou ztrátu, kterou nabrali po trefách Kaprizova a Addisona.
     
    Další třetina začne přibližně v 23:53.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:27
    Sedlák se dostal v přesilovce svého týmu ke střele, Wallstedt však drží pro svůj celek čisté konto.
     
    40:33
    Vyloučení v týmu Minnesota Wild:
    Foligno – 2 min., krosček.
     
    41:13
    Hostům se nepovedlo dvojnásobnou přesilovku, která trvala 40 sekund, využít. Minnesota je ve čtyřech.
     
    41:29
    Napřed Hunt od modré a poté Meyers z mezikruží vyzkoušeli připravenost Wallstedta. Ten si připsal další dva zákroky.
     
    42:15
    Bowers se tlačil do zakončení, trefil ale jen bránícího soupeře před brankou.
     
    42:33
    Minnesota zvládla dlouhé oslabení a hraje v plném počtu.
     
    42:45
    Znovu to zkoušel Bowers od modré a znovu kotouč nedoletěl až k brance. Tentokrát blokuje střelu Hartman.
     
    43:20
    Do útočného pásma se vypravili i domácí. Obránce Lambos pálil od modré, Annunen vyráží kotouč až do ochranné sítě.
     
    43:32
    Colorado právě vstřelilo branku!
    Hostující tým vsítil kontaktní gól! Wallstedta překonal střelou z mezikruží SPENCER SMALLMAN. Asistence: Dalton Smith, Andreas Englund.
     
    44:56
    Po Megnově neúspěšném pokusu o zasunutí mezi betony Wallstedta rozehrála Minnesota rychlý protiútok, od pravého mantinelu se ale neprosadil Dumba.
     
    45:23
    Colorado právě vstřelilo branku!
    A je vyrovnáno! Colorado využívá svou převahu na začátku třetí třetiny a srovnává na 2:2! Wallstedt podruhé kapituluje po střele SHANEA BOWERSE z mezikruží! Asistence: Sampo Ranta.
     
    45:38
    Annunen vyráží Kaprizovovu střelu až do hlediště.
     
    45:57
    Zpoza kruhů to zkušil Ryan Hartman, trefil ovšem jen bránícího Hudona.
     
    46:45
    Poněkud aktivnější jsou po vyrovnávací brance hráči Minnesoty, kteří se touží vrátit rychle do vedení.
     
    47:30
    Petrovský se dostal ke své první střele v utkání, na Annunena ale nevyzrál.
     
    47:40
    Hra je po postavení mimo hru domácích přerušena. Komerční přestávka.
     
    47:55
    Jacobs se úspěšně vložil do střely F. Gaudreaua z pravé strany brankoviště a pomohl Annunenovi s nepříjemným zakončením soupeře.
     
    48:38
    Annunen se dostal k odraženému puku a přerušil hru. Bude se vhazovat po jeho levici.
     
    49:13
    Zakázané uvolnění Colorada, bude se vhazovat před Annunenem.
     
    49:43
    Hra je znovu přerušena, následuje další vhazování před hostující brankou.
     
    50:10
    Špaček zkusil tvrdou ránu od modré, netrefil však branku Colorada. Domácí se drží na puku v útočném pásmu.
     
    50:23
    Po střele Beckmana vyhazují hosté na zakázané uvolnění.
     
    51:06
    Po dlouhém tlaku ze strany Minnesoty se povedlo hostům dostat puk ze svého pásma a založit vlastní útok, na jehož konci vyzkoušel připravenost Wallstedta Lukáš Sedlák. Domácí brankář přerušuje hru. Komerční pauza.
     
    51:29
    Sedlák zůstal na ledě i po komerční pauze, schytal ale nepříjemný hit od obránce Middletona.
     
    52:20
    Dumba pomohl svým blokem Wallstedtovi v brance. Englund se marně snažil protlačit puk až na gólmana Minnesoty.
     
    53:15
    Hra se nyní přelévá ze strany na stranu. Čas hodně rychle ubíhá, a to pro oba týmy. Pomalu hrozí, že se bude prodlužovat.
     
    54:05
    Hraje se delší úsek bez přerušení, ale také bez střel. Oba celky se střídají ve vedení puku, taktika nahozených kotoučů příliš nevychází.
     
    54:40
    Stále se hraje, stále se nestřílí, stále dochází při přechodech středního pásma ke ztrátám puku.
     
    55:42
    Špačkova střela z levého kruhu šla vedle Annunenovy klece. O moc lépe nedopadl posléze ani Beckman.
     
    56:00
    Čtyři minuty do konce základní hrací doby. Hra je přerušena a přichází komerční pauza.
     
    56:15
    Beckman zůstal na ledě, jeho další střelecký pokus byl zblokovaný.
     
    56:50
    Minnesota vytváří na soupeře velký tlak, nedaří se ale prostřelit dobře chytajícího Annunena. Po Middletonově zakončení z bekhendu hostující brankář přerušuje hru.
     
    57:20
    Coloradu se povedlo vymanit ze zámku a trochu šetří čas.
     
    57:51
    Kotouč po nahození ve středním pásmu skončil v ochranné síti. Vhazovat se bude ve středovém kruhu.
     
    58:23
    Shaw přinutil svou střelou zpoza levého kruhu brankáře Annunena k zákroku a k přerušení hry.
     
    58:43
    Galchenyukovu střelu srazil domácí O'Rourke do ochranné sítě. Vhazuje ve v obranném pásmu Minnesoty.
     
    59:34
    Eriksson Ek a Hartman se dostali ke dvěma střelám v rychlém sledu, Annunen však tuto hrozbu přečkal!
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Dnešní utkání bude muset rozhodnout prodloužení!
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:18
    Hartman zakončil útok zpoza kruhů, Annunen jeho zakončení vyráží.
     
    60:48
    Minnesota právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto! Hned v první minutě prodloužení se povedlo RYANU HARTMANOVI dorazit vlastní střelu za záda Justuse Annunena a strhnout vítězství na stranu domácích. Asistence: Marco Rossi, Matt Dumba.
     
    Konec zápasu.
     
    Minnesota zvládla vstup do tréninkového kempu a porazila obhájce Stanley Cupu z Colorada 3:2 po prodloužení. Avalanche ovšem nastoupili v hodně osekané sestavě a je vcelku překvapením, že proti mnohem silnější soupisce Minnesoty dokázali vybojovat v základní hrací době remízu. Vděčí za to hlavně brankáři Justusu Annunenovi, který odchytal celý zápas a v základní hrací době inkasoval pouze dvakrát. Coloradu se povedlo po brankách Smallmana a Bowerse ve třetí třetině srovnat, ale domácí měli bleskový nástup v prodloužení a utkání rozhodl svou trefou Hartman.
     
    Kdo se postavil do brankoviště?
    Marc-André Fleury (MIN) 12 zákroků, 0 OG, úspěšnost 100%, odchytal 31:10
    Jesper Wallstedt (MIN) 11 zákroků, 2 OG, úspěšnost 84,6%, odchytal 29:24
    Justus Annunen (COL) 33 zákroků, 3 OG, úspěšnost 91,7%, odchytal 60:48
     
    Česká a slovenská stopa
    Servác Petrovský (MIN) 0+0, 0 účast, 1 střela na branku, TM 0, čas na ledě 8:46
    David Špaček (MIN) 0+0, -1 účast, 0 střel na branku, TM 0, čas na ledě 14:36
    Lukáš Sedlák (COL) 0+0, -1 účast, 4 střely na branku, TM 0, čas na ledě 14:52
     
    Tři hvězdy utkání
    1. Ryan Hartman (MIN) 1+1
    2. Kirill Kaprizov (MIN) 1+1
    3. Marco Rossi (MIN) 0+2
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (00:45:50)

    Jan Vojkůvka

    Góly a asistencie: 26. Kaprizov (Hartman), 38. Addison (Kaprizov, Rossi), 61. Hartman (Rossi, Dumba) – 44. Smallman (Smith, Englund), 46. Bowers (Ranta)


    Minnesota Wild: Fleury (32. Wallstedt) – Addison, Dumba, Lambos, Middleton, O'Rourke, Špaček – Bankier, Beckman, Eriksson Ek, Foligno, F. Gaudreau, Haight, Hartman, Chaffee, Kaprizov, Petrovský, Rossi, Shaw
    Colorado Avalanche: Annunen (Francouz) – Aamodt, Englund, Hamilton, Hunt, Jacobs, Vande Sompel – Blidh, Bowers, Galchenyuk, Hudon, Megna, Meyers, Newhook, Ranta, Sedlák, Smallman, Smith, Wagner