Turín – Spezia 2:1 (kon.) | Venezia – Bergamo 1:3 (kon.) | Inter – AS Rím 3:1 (kon.)
Hellas Verona – Sampdoria 1:1 (kon.)
koniec
FC Turín
2:1 (1:0)
Spezia Calcio
cz Sobota 23.04.2022, 15:00 • Stadio Olimpico Grande Torino • Talianska Seria A • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky kvalitní italské kopané. Vítám vás u utkání 34. kola Serie A mezi týmy Turín FC a Spezia Calcio.
     
    Turín FC

    Domácí Turín FC letos prožívá dobrou sezónu a drží se v klidném středu tabulky. V posledních dvou ročnících se Býci umístili na 16. a 17. místě, rok 2022 se tak do klubové historie s největší pravděpodobností zapíše ve znamení velkého zlepšení.

    Z posledních pěti utkání vytěžili svěřenci trenéra Ivana Juriće 6 bodů za tři remízy a jednu výhru. Naposledy se představili na hřišti Lazia Řím, odkud si odvezli bod za remízu 1:1. Nejlepším střelcem domácích je šestigólový Josip Brekalo.
     
    Spezia Calcio

    V ligurské La Spezii je nálada o něco málo horší, i tamnímu týmu Spezia Calcio by se ale sestupové starosti měly vyhnout. Aquilotti se s 33 body drží na klidné 15. pozici.

    V posledních pěti utkáních se hosté navíc potkali s nadstandartní formou. Za dvě výhry a jednu remízu si připsali 7 bodů. Naposledy se představili na domácím trávníku, kde nestačili na Inter Milán (1:3). Nejlepším střelcem Spezie je Daniele Verde, jenž má na kontě 6 branek.
     
    Úvodní sestavy:

    Turín FC: V. Milinković-Savić – Zima, Bremer (C), Ricardo Rodríguez – Singo, Ricci, Lukić, Vojvoda – Seck, Pjaca – A. Sanabria.
    Náhradníci: Gemello, Beriša – Buongiorno, Djidji, Ansaldi, Linetty, Aina, Mandragora, Praet, Brekalo, Pellegri, Anton.
    Trenér: Ivan Jurić

    Spezia Calcio: Provedel – Amian, Erlić, Nikolaou, Ferrer – Kiwior, P. Hristov – E. Gyasi (C), Kovalenko, K. Agudelo – Manaj.
    Náhradníci: Zoet, Zovko – Bertola, Bastoni, Sher, Bourabia, Nguiamba, Sala, D. Verde, Antiste, Strelec, Salcedo.
    Trenér: Thiago Motta

    Rozhodčí: Davide Ghersini.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop dnešního utkání obstarávají hosté, kteří začínají pěkně odzadu od obranného valu.
     
    1
    Dobrý míč na osu hřiště dostal Viktor Kovalenko, kterému ale míč utekl až za brankovou čáru. Vykopávat bude Vanja Milinković-Savić.
     
    2
    Na pravém křídle měl spoustu místa Wilfried Stephane Singo, přesto se rozhodl míč raději vrátit do bezpečí. Ráz dnešního utkání je zřejmý již od samého začátku.
     
    3
    Žlutou kartu dostává Martin Erlić (Spezia Calcio).
     
    4
    Penalta! Erlićův faul v pokutovém území znamená pokutový kop.
     
    4
    FC Turín právě vstřelil branku!
    Turín jde velmi rychle do vedení! SAŠA LUKIĆ zamířil přesně do levého dolního rohu a nedal Provedelovi žádnou šanci na úspěšný zákrok.
    4. Saša LUKIĆ - 1:0
     
    6
    Volný kop z dobré pozice měla i Spezia. Za vysokým míčem se v pokutovém území natahoval Jakub Piotr Kiwior, nicméně obránci byli úspěšnější.
     
    7
    Hosté se snaží uklidnit hru na vlastní obranné polovině, ale vysoký presink Turína je nutí stáhnout se až k Provedelovi.
     
    8
    Dlouhého výkopu Milinkoviće-Saviće se na středu hřiště zmocnili hráči soupeře, kteří opět rozjíždějí svůj postupný útok.
     
    9
    Hosté se snažili přenést hru na druhou poloosu hřiště, Emmanuel Gyasi se ale na přetažený míč natáhnout nedokázal.
     
    10
    Byli jsme svědky prvního rohového kopu hostí. Nízký míč ale bez větších potíží dokázala odvrátit obrana Turína.
     
    11
    Na pravé straně šestnáctky tančil s míčem Demba Seck, měl několik šancí na střelu, všechny ale promarnil a musel tak kulatý nesmysl vrátit zpět dozadu.
     
    12
    Turínští jsou po vstřeleném gólu trpěliví. David Zima bez rozpaků posílá míč až ke gólmanovi a s rozehrávkou nespěchá.
     
    13
    Marko Pjaca posílal do pokutového území dobrý centr, který se kopačkou snažil usměrnit do branky Demba Seck. Balón byl ale až příliš vysoký, což se podepsalo na kvalitě střely, kterou bez problémů lapil Ivan Provedel.
     
    15
    Amian se ujmul autového vhazování na polovině hřiště. Rozhodl se ale míč poslat zpět na obránce, kteří jej následně vracejí až k Provedelovi.
     
    16
    Po vzdušném souboji si na trávníku malou chvíli poležel Saša Lukić, jenž se však zvedá a může pokračovat ve hře.
     
    17
    Antonio Sanabria si na hranici šestnáctky narážel se svým spoluhráčem a chystal se vystřelit. Narážečka mu ale šla špatně do nohy a zakončit nakonec vůbec nedokázal.
     
    18
    Sanabria chtěl najít nabíhající spoluhráče míčem za obranu. Přihrávku ale přetáhl tak moc, že se na ni nikdo nenatáhl a skončila až za brankovou čárou. Ivan Provedel bude vykopávat.
     
    19
    Demba Seck se při snaze zpracovat míč na pravém křídle teatrálně skácel k zemi. Rozhodčí ale na tento pokus nebral zřetel a hra pokračuje.
     
    20
    Singo posílal po nakrátko rozehraném volném kopu vysoký centr do vápna, na nějž si ale lépe naskočil hostující obránce, který tak odvrátil nebezpečí.
     
    21
    Turínští se krátkými přihrávkami snaží rozhýbat hustou obranu Spezie, nicméně míč si posílají jen o obvodu, což k cíli nevede.
     
    22
    Tak to byla gólovka! Demba Seck si na pravé straně šestnáctky povodil obránce a sám před gólmanem zakončil, skvělým zákrokem se ale blýskl Ivan Provedel.
     
    23
    Rohový kop Turína mířil přesně na hlavu Singa, který jen o pár čísel minul levou tyč Provedelovy branky.
     
    24
    Žlutou kartu dostává Dimitris Nikolaou (Spezia Calcio).
     
    25
    U míče jsou znovu domácí, kteří zatím mají drtivou územní převahu.
     
    27
    Samuele Ricci dobře zabojoval ve středu hřiště a zachránil tak špatnou přihrávku jednoho ze svých spoluhráčů, když vybojoval míč okamžitě zpět.
     
    28
    Salva Ferrer posílal dlouhý míč na pravé křídlo, kde se na něj ale nikdo v bílém neměl šanci natáhnout – autové vhazování pro Turín.
     
    29
    Kelvin Amian se na středové čáře při snaze o její přechod zbytečně zastavil a nechal si vykopnout míč. Naštěstí pro něj to znamená aut pro Spezii.
     
    30
    Saša Lukić našel na hranici šestnáctky z druhé vlny nabíhajícího Pjacu, jehož střelu z ideální pozice srazil jeden z obránců za brankovou čáru.
    30. Šance, kterou měl Marko Pjaca.
     
    31
    S rohovým kopem, jenž následoval po velké šanci Turína, si bez problémů poradila obrana hostí.
     
    32
    Turín si zatím zaslouží pochvalu. Hraje velmi trpělivě, nepouští soupeře k míči a tvoří si i mnohem více šancí. Minimálně ta poslední pak byla gólová.
     
    34
    Ricardo Rodríguez zahrával volný přímý kop z pozice nedaleko obloku, napálil ale jen zeď.
     
    35
    Marko Pjaca se na levé straně snažil kouzlit s míčem, což se mu stalo osudným. Při snaze obejít bránícího hráče o kulatý nesmysl přišel.
     
    36
    Viktor Kovalenko se na půli hřiště skácel k zemi a přišel o míč. Rozhodčí ale situaci jako faul nevyhodnotil a nechává hru plynout.
     
    37
    Singo přenádherně prostrčil míč na Zimu, jeho střelu z bezprostřední blízkosti ale zastavil skluz jednoho z obránců. Tady byl český hráč velmi blízko gólu!
    37. Zimova gólovka
     
    38
    Jedna z mála akcí Spezie končí u gólmana Milinkoviće-Saviće, který bude vykopávat.
     
    39
    I hosté se teď snaží užít si kulatého nesmyslu a přihrávají si na vlastní polovině. Všechno rozsekl Provedel dlouhým nákopem.
     
    40
    Rey Manaj schytal při útočném snažení nešťastný úder loktem do hlavy. Za malou chvíli se ale zvedá a může pokračovat ve hře bez omezení.
     
    42
    Kelvin Amian zkoušel prostrčit míč za obranu, což sice udělal, ale příliš necitlivě, neboť na tento míč neměl nikdo z hráčů v bílém nárok se natáhnout.
     
    43
    Martin Erlić viděl přiběhl jako třetí do souboje na polovině hřiště a vypadnuvší míč poslal tvrdou přihrávkou až ke svému gólmanovi.
     
    44
    Z hranice šestnáctky napřahoval Demba Seck, nicméně jeden z obránců byl u míče dříve a odkopl jej ještě před zakončením.
     
    45+1
    Vidíme ještě jeden rohový kop v podání domácích, který ale lvím skokem vyboxoval pryč Provedel.
     
    45+1
    První poločas skončil. Sudí se rozhodl první půli nikterak neprotahovat.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:04.
     
    V prvním poločase sledujeme vcelku pohlednou kopanou. Utkání je zatím jasně v rukou domácích, kteří díky proměněné penaltě Saši Lukiće od začátku zápasu vedou. Mají také jasnou územní převahu a mnohem více ze hry. Pokud chce dnes Spezia pomýšlet na body, musí do druhé části něco změnit.
     
    Statistiky prvního poločasu:

    Držení míče: 66% : 34%
    Střely na branku: 3:0
    Střely mimo: 2:0
    Zblokované střely: 3:0
    Rohy: 3:1
    Ofsajdy: 0:0
    Fauly: 2:8
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Ricardo Rodríguez, přichází Alessandro Buongiorno.
    Střídání v týmu Spezia Calcio: ze hřiště odchází Martin Erlić, přichází Janis Antiste.
     
    46
    Druhý poločas začínají výkopem domácí. Míč se postupně dostal až k Milinkovićovi-Savićovi, který jej nakopl dopředu – auto pro hosty.
     
    47
    Rey Manaj byl ve vzdušném souboji nedaleko šestnáctky faulován. Spezia bude zahrávat volný přímý kop ze zajímavé pozice.
     
    48
    Rey Manaj se drží za hlavu, a není divu. Jeho střelu ztečovala zeď za brankovou čáru, z celé situace tak bude pouze roh.
     
    49
    S rohovým kopem Spezie si bez problémů poradila domácí obrana.
     
    50
    Emmanuel Gyasi dostal míč do pokutového území, kde si jej dobře zpracoval. Z místa ale bylo těžké zakončit, neboť se kolem něj postavilo několik protihráčů. Gyasi nakonec o míč dle očekávání přišel.
     
    51
    Hosté vstoupili do druhé půle o poznání aktivněji. Očividně se dnes nechtějí vracet bez bodu.
     
    52
    Viktor Kovalenko zahrával volný kop z nějakých třiceti metrů. Branku ale hodně vysoko překopl.
     
    53
    Kovalenkův dlouhý nákop za obranu dobře viděl gólman Turína, který si vyběhl a schoval míč do náruče, čímž ušetřil svým stoperům spoustu práce.
     
    54
    Manaj dostal přihrávku na hranici šestnáctky, kterou si ale zpracovával zády k brance, což se mu stalo osudným. Těžký manévr s míčem nezvládl a přišel o něj.
     
    55
    Antonio Sanabria si dobrým pohybem vybojoval faul ve středovém kruhu, čímž udržel svůj tým na míči.
     
    56
    Samuele Ricci si navedl míč z levého křídla na osu hřiště, odkud skvělým pasem za obranu pobídl Sanabriu. Tomu ale pod nohy obětavě skočil Provedel, jenž obrovskou šanci zlikvidoval.
    56. Šance, kterou měl Sanabria.
     
    57
    Samuele Ricci na vlastní obranné polovině tvrdě fauloval, což znamená, že na míči pokračují hosté.
     
    58
    Tvrdý centr z kopačky Janise Antisteho mířil z pravé strany do ohně, kde jej ale nikdo v bílém nedokázal usměrnit mezi tři tyče.
     
    59
    Po rohovém kopu se k míči na hranici pokutového území dostal Kovalenko, který se do něj tvrdě opřel. Zahuštěný prostor se mu ale propálit nepodařilo.
     
    60
    Mërgim Vojvoda zřejmě v tvrdém souboji schytal nějaký šrám a žádá si ošetření. Vypadá to však, že se nejedná o nic vážného.
     
    61
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Marko Pjaca, přichází Josip Brekalo.
     
    62
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Demba Seck, přichází Dennis Praet.
     
    63
    Dennis Praet vysokou nohou zboural Janise Antisteho, za což si naprosto po právu vysloužil žlutou kartu.
     
    64
    Hra po tvrdém zákroku Praeta stále nepokračuje, neboť hlavní arbitr musí ještě řešit potyčku mezi několika hráči.
     
    65
    Konečně se znovu hraje. Hosté opět vracejí míč až k Provedelovi.
     
    66
    Josip Brekalo dobře vystihl chybnou přihrávku na středu hřiště a vrhnul se do protiútoku. Příliš ale brzdil, což jej donutilo vrátit míč zpět dozadu, aby o něj Turín nepřišel.
     
    67
    Mërgim Vojvoda u levé postranní čáry kouzlil s míčem, ale nechal k sobě přiběhnout hned dva obránce, přes které neměl šanci se prosmýknout. O míč tak pochopitelně přišel.
     
    68
    Emmanuel Gyasi se natahoval za dlouhým míčem do vápna. Singo u něj byl ale dříve a hlavičkou jej dostal do moci svého gólmana.
     
    69
    FC Turín právě vstřelil branku!
    Po rohovém kopu vypadl míč na hranici pokutového území, kde se do něj opřel SAŠA LUKIĆ a propálil vše, co mu stálo v cestě. Tento srbský záložník je dnes při chuti, neb se jedná už o jeho druhý gól.
    69. Saša LUKIĆ - 2:0
     
    70
    Střídání v týmu Spezia Calcio: ze hřiště odchází Salva Ferrer, přichází Dávid Strelec.
     
    72
    Brekalo na ose hřiště přiťuknul míč Lukićovi, který z velké vzdálenosti vypálil. Tentokrát ale trefil jen blokujícího protihráče.
     
    73
    Domácí už nikam nespěchají a kombinují s gólmanem na vlastní obranné polovině.
     
    74
    Za dlouhým míčem podél levé postranní čáry se natahoval Sanabria, avšak marně. Kulatý nesmysl se nakonec dokutálel až za brankovou čáru.
     
    75
    Na centr z pravé strany si naskakoval Rey Manaj, jenže zakončoval z místa a byl v obležení obránců. Podle toho jeho zakončení také vypadalo.
     
    76
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Gleison Bremer, přichází Koffi Djidji.
     
    76
    Na Kovalenkův dlouhý nákop si dobře naběhl Manaj, jenž si poradil i s obráncem a zakončil. Byl ale příliš daleko a Vanja Milinković-Savić tak v klidu schoval míč do rukavic.
     
    78
    Wilfried Stephane Singo od pravé postranní čáry zřejmě hledal někoho ve vápně. Zřejmě však naslepo, neboť v šestnáctce nikdo v tmavém dresu nebyl.
     
    80
    Vojvoda nadějně pronikal po levém křídle. Z celé akce je nakonec jen rohový kop.
     
    80
    Rohový kop rozehrál Josip Brekalo, který ale udělil míči takovou faleš, že obletěl branku a zapadl za brankovou čáru. Provedel bude vykopávat.
     
    81
    Dennis Praet se snažil procpat po pravé postranní čáře, kde jej ale dobrým zákrokem odzbrojil Dimitris Nikolaou. Turín však u míče zůstává, bude házet aut.
     
    82
    Dimitris Nikolaou po dobrém obranném zákroku ve vlastní šestnáctce vrátil míč na kopačky svého gólmana a uklidnil tak hru.
     
    83
    Jakub Piotr Kiwior se snažil přenést hru na druhou poloosu hřiště, jeho vysoká pas byl ale tak nepřesný, že jej nikdo z jeho spoluhráčů neměl šanci zpracovat.
     
    84
    Josip Brekalo se na pravém křídle natahoval po dlouhé míči, jenž se ale nakonec dokutálel za brankovou čáru. Další výkop pro Provedela.
     
    85
    Střídání v týmu Turín FC: ze hřiště odchází Wilfried Stephane Singo, přichází Cristian Ansaldi.
     
    86
    Rey Manaj jakoby chtěl jen rohový kop nechal Koffi Djidjimu spoustu místa. Djidji nakonec míč skutečně zakopl za brankovou čáru.
     
    87
    Roh se Spezii nepovedl. Následné autové vhazování do ohně odvrátil Josip Brekalo dobrou hlavičkou.
     
    88
    Po pohledné narážečce na pravém křídle spěchal za míčem Janis Antiste, lepší byl ale obránce, který jej odzbrojil.
     
    89
    Po obranném zákroku Djidjiho uvidíme další rohový kop hostí.
     
    90
    Proti vysokému míči z rohového kopu pohotově vyběhl Vanja Milinković-Savić, jenž jej vyboxoval mimo nebezpečí.
     
    90+1
    Rozhodčí se rozhodl nastavit čtyři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+1
    Dennis Praet zkoušel z pravého křídla napálit míč do ohně, trefil ale hned prvního blokujícího hráče.
     
    90+2
    Vojvodovu střelu dorazil do sítě Antonio Sanabria, který ale stál v jasném ofsajdu, což neuniklo pozornosti pomezního arbitra.
    90+2. Sanabriův neuznaný gól z ofsajdu
     
    90+3
    Domácí se vymanili z tlaku prostým odkopem, což jim za dvoubrankového vedení bohatě stačí.
     
    90+6
    Po faulu v pokutovém území Turína bude penaltu zahrávat Rey Manaj!
     
    90+7
    Spezia právě vstřelila branku!
    K pokutovému kopu se postavil REY MANAJ, který poslal míč naprosto nechytatelně do levého horního rohu.
    90+7. Rey MANAJ - 2:1
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je za námi duel mezi týmy Turín FC a Spezia Calcio, z nějž bere zasloužené tři body domácí Turín. Ve druhém poločase poslal Turínské do dvoubrankového vedení svým druhým gólem v zápase Saša Lukić. Na výhře domácích nezměnila nic ani penalta, kterou na konci utkání proměnil Rey Manaj. Po výhře 2:1 tak zůstávají tři body v Turíně.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:2. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:13.
     
    Z mé strany je to pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a těším se na vás u dalších sportovních přenosů. (17:04:18)

    Jakub Ruč

    Góly: 4. Lukić (pen.), 69. Lukić – 90+7. Manaj (pen.)

    Karty:   63. Praet (TUI) – 3. Erlić (SPZ), 24. Nikolaou (SPZ)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:2. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:13.
    FC Turín: V. Milinković-Savić – Zima, Bremer (C) (76. Djidji), Ricardo Rodríguez (46. Buongiorno) – Singo (85. Ansaldi), Ricci, Lukić, Vojvoda – Seck (62. Praet), Pjaca (61. Brekalo) – A. Sanabria.
    Náhradníci: Gemello, Beriša – Buongiorno, Djidji, Ansaldi, Linetty, Aina, Mandragora, Praet, Brekalo, Pellegri, Anton.

    Tréner: Ivan Jurić

    Spezia Calcio: Provedel – Amian, Erlić (46. Antiste), Nikolaou, Ferrer (70. Strelec) – Kiwior, P. Hristov – E. Gyasi (C), Kovalenko, K. Agudelo – Manaj.
    Náhradníci: Zoet, Zovko – Bertola, Bastoni, Sher, Bourabia, Nguiamba, Sala, D. Verde, Antiste, Strelec, Salcedo.

    Tréner: Thiago Motta

    Rozhodca: Davide Ghersini