Bielorusko – Island 1:2 (kon.) | Arménsko – Faerské ostrovy 2:0 (kon.) | Maďarsko – Izrael 1:2 (kon.)
Česko – Slovinsko 1:0 (kon.) | Francúzsko – S. Macedónsko 3:0 (kon.) | Chorvátsko – Azerbajdžan 2:0 (kon.)
San Maríno – Nemecko 0:6 (kon.)
koniec
Arménsko
2:0 (1:0)
Faerské ostrovy
cz Štvrtok 02.09.2021, 16:30 • FFA Academy Stadium, Jerevan • Kvalifikácia na ME U21 • Skupina H
Predzápasové kurzy
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (18:33:43)
     
    Aménie na domácím trávníku vrátila Faerským ostrovům tři měsíce starou porážku, soupeře v Jerevanu porazila 2:0. Domácí uspěli jednou v každém poločase. V tom prvním skóroval ve 40. minutě kapitán Narek Grigorjan, jenž po průnikové nahrávce uspěl sám před gólmanem. Vítězství stvrdil v průběhu závěrečné desetiminutovky Mikajel Mirozjan, který proměnil nařízenou penaltu s pomocí břevna.

    Svěřenci kouče Nazarjana dali zapomenout na nezdar ve Faerských ostrovech a po dnešním vítězství se na dnešního soka bodově dotáhli, mají i stejné skóre. Každopádně by bylo velkým překvapením, pokud by se jeden z těchto týmů na evropský šampionát kvalifikoval.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 8:1. Rohy: 8:3. Fauly: 11:17.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Zpracování Aramu Chamojanovi vůbec nevyšlo, míč mu podjel pod pravou kopačkou. Za současné situace mu to ovšem vadit nemusí, neboť se za pár vteřin ozve hvizd stvrzující arménské vítězství.
     
    90+3
    Levou lajnou nabral velkou rychlost Arsen Galstjan. Utekl Johansenovi, ale Mneney jeho rychlost dokázal akceptovat a ve skluzu usměrnil míč do zámezí.
     
    90+2
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Narek Grigorjan, přichází Narek Alaverdjan.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby čtyři minuty.
     
    90
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Mikajel Mirzojan, přichází Aram Chamojan.
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Grenik Petrosjan, přichází Misak Hakobjan.
     
    89
    Domácí se ubránili, ale hosté zůstali u míče. Sergej Mkrtchjan tvrdým skluzem minul míč, ale zasáhl Johansena a je tak dalším hráčem se žlutým trestem na kontě.
     
    88
    Standardka pro Faerské ostrovy. Stefan Radosavljević ukázal výborné krytí balónu, zezadu se pak nechal nedovoleně atakovat Aghasarjanem.
     
    87
    O vítězi je rozhodnuto. Arménie byla po většinu zápasu lepším týmem a z penalty přidala potřebnou pojistku. Svému soupeři oplatí porážku z venkovního zápasu.
    85. Mikajel MIRZOJAN - 2:0
     
    85
    Arménie právě vstřelila branku!
    Exekuce pokutového kopu se chopil MIKAJEL MIRZOJAN. Předem byl přesvědčený, že míč pošle doprava, po celou dobu se totiž díval k zemi. Gólman se vydal opačným směrem, přesto k neúspěšné penaltě moc nechybělo, míč se totiž odrazil do sítě až po odrazu od břevna.
    84. Nedovoený zákrok Fródasona, po němž hlavní rozhodčí nařídil pokutový kop
     
    84
    Bude se kopat penalta! Mörk neudržel v rukavicích zdánlivě snadnou střelu Mirzojana, aby následně Fródason podrazil o dorážku se snažícího Sergeje Mkrtchjana. Nebylo co řešit!
     
    83
    V těžké pozici si Martin Grigorjan poradil zřejmě nejlépe, jak mohl. V záklonu trefil blokujícího Mneneye, díky čemuž vybojoval rohový kop.
     
    82
    Útočným faulem se provinil Aki Samuelsen. Sedmnáctiletý útočník v rychlostním souboji prohrál se Samsonjanem, jehož zatáhl za dres.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Arménie drží těsné jednobrankové vedení a zatím to nevypadá, že by o něj měla přijít.
     
    80
    Střídání v týmu Faerské ostrovy: ze hřiště odchází Símun Sólheim, přichází Ingi Jonhardsson.
    Střídání v týmu Faerské ostrovy: ze hřiště odchází Paetur Skipanes, přichází Bárdur Ólavsson Jensen.
     
    79
    Po faulu na svou osobu se domácí kapitán Narek Grigorjan zbytečně ohnal po protihráči, za odměnu si pěkně zblízka prohlédl žlutou kartu.
     
    78
    Skákající balón trefil z jedničky Sergej Mkrtchjan. Míč padal zajímavě pod břevno, Mörk jej dokázal vytěsnit nad horní tyčku.
     
    77
    Velmi pěknou individuální akcí se prezentoval Sergej Mkrtchjan. Míč so hodil mezi dvěma protihráči a akci rozvinul na Petrosjana, tomu však klička nevyšla.
     
    76
    Střídání v týmu Arménie: ze hřiště odchází Artur Serobjan, přichází Martin Grigorjan.
     
    75
    Úspěšný zákrok zapisuje na konto Arman Nersisjan. S projektilem Skipanese neměl moc práce, neboť postrádal razanci, navíc nebyl ani ideálně umístěný.
     
    74
    Z hranice šestnáctky vystřelil technicky Mikajel Mirzojan. Moc nechybělo, stojící Mörk pouze sledoval, jak míč těsně míjí pravou tyč.
     
    73
    Skipanes viděl do vápna nabíhajícího Johansena. Vyslal do jeho blízkosti solidní centr, útočník ovšem prohrál souboj se Stjopou Mkrtchjanem.
     
    72
    Odvážný útok středem hřiště Galstjanovi nevyšel. Sice se proháčkoval kolem Mneneye, ale Petersen již byl nad jeho síly.
     
    71
    Po hlavičkovém souboji zůstal na trávníku ležet Stefan Radosavljević. Vybojoval faul na svou osobu, protože Aghasarjan zasáhl místo míče právě hlavu soka.
     
    70
    Hru znovu rozjel svým odkopem Arman Nersisjan. Kulatý nesmysl trefil vnějším nártem, proto opustil hrací plochu.
     
    69
    Stejně jako v prvním poločase, tak i ve druhém nařídil běloruský arbitr Dzmitryieu přestávku na občerstvení. Trenéři udílejí svým svěřencům nové pokyny.
     
    68
    Simun Sólheim viděl volný prostor po pravé lajně. Jenže po nahrávce od Radosavljeviće nezvládl ideálně zpracování, míč proto odevzdal Mneneyovi.
     
    67
    Defenzivu domácích zkusil zaskočit Paetur Skipanes. Neuspěl, neboť byl zdvojen, u levé lajny již nic zajímavého nevymyslel.
     
    66
    Střídání v týmu Faerské ostrovy: ze hřiště odchází Heini Sörensen, přichází Steffan Lökin.
    Střídání v týmu Faerské ostrovy: ze hřiště odchází Sjúrdur Nielsen, přichází Áki Johannesen.
     
    65
    Vlastní vinou se dostal do úzkých Mikajel Mirzojan. Příliš dlouho držel míč na kopačkách a najednou měl kolem sebe dva protihráče. Pomohl si nahrávkou do zadních řad.
     
    64
    Arménie stále usiluje o pojistku. Z poměrně velkého úhlu vystřelil Artur Serobjan, Mörk se osmnáctiletým mladíkem nenechal překvapit.
     
    63
    Tentokráte se již Petrosjan k zakončení probojoval. Ale střílel v pádu a levačkou, slabý pokus do středu brány Mörk lapil s přehledem.
     
    62
    Grenik Petrosjan postupoval z poloviny hřiště do samostatného úniku, avšak náskok neudržel, dohnal jej Petersen. A nejen to, čistým způsobem ho i odzbrojil.
     
    61
    Zničehonic mohlo přijít vyrovnání! Na centr z levé strany naskočil Johansen, balón poslal hlavou o kousek vedle levé části brankové konstrukce.
     
    60
    Hodina střetnutí je minulostí, do konce základní hrací doby zbývá posledních třicet minut. Arménie nadále drží těsné jednobrankové vedení a na trávníku je lepším týmem.
     
    59
    Narek Grigorjan opravdu centroval. Našel ovšem jenom hlavu Sörensene, útok Arménie má pokračování v podobě rohového kopu.
     
    58
    Těsně za hranicí vlastního pokutového území fauloval Noah Mneney. Zajímavá standardka pro domácí, vzhledem k postavení míče lze očekávat spíše centr.
     
    57
    Pokračuje aktivní hra Arménců, kteří by určitě rádi pojistili vítězství druhým gólem. Defenziva soupeře ale zatím odolává.
     
    56
    Sergej Mkrtchjan houf hráčů před sebou neprostřelil. O dorážku se přihlásil Aghasarjan, jenž přímým nártem vysoko přestřelil.
     
    55
    Brankář Arman Nersisjan nikam nespěchá. Dlouhý odkop Fródasona sebral do rukavic, načež míč pustil zpátky na zem a odkopl jej až v momentě, kdy se k němu přiblížil Johansen.
     
    54
    Do zajímavého centru se rybičkou položil Volodja Samsonjan. Míč netrefil ideálně, vysokým obloučkem doletěl na horní síť.
     
    53
    Kdo naopak fauloval, to byl Simun Sólheim. Tak dlouho okopával Galstjana, až nakonec arbitra přinutil přerušit hru.
     
    52
    Na polovině hřiště zůstal ležet středopolař Stefan Radosavljević. Dožadoval se odpískání nedovoleného zákroku, avšak píšťalka rozhodčího zůstala němá.
     
    51
    Grigorjan si vyměnil míč se Serobjanem a zkusil proniknout středem do šance. Jenže mu nevyšlo zpracování, to potrestal Nielsen.
     
    50
    Domácí pokračují v trpělivé hře z prvního dějství. Drží balón na svých kopačkách a vzhledem k současnému stavu se nikam neženou.
     
    49
    Samsonjan natlačil tělo před pasivně stojícího Johansena, od nějž vzápětí inkasoval nepříjemný šlapák. Rozhodčí zákrok viděl a přerušil hru.
     
    48
    První zajímavá příležitost druhé půle patřila hostům, jmenovitě Samuelsenovi. Forvard si navedl míč do šestnáctky, aby následně vypálil jenom do boční sítě.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změnu v sestavě. Jediným střídáním tak zůstává to na hostující straně, kdy musel být z důvodu otřesení vystřídán gólman Reynatröd.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:36.
     
    První poločas kvalifikačního utkání o postup na Euro do 21 let mezi Arménií a Faerskými ostrovy přinesl jedinou branku, o kterou se ve 40. minutě postaral arménský kapitán Narek Grigorjan, když dostal za obranu nahrávku od Mirzojana a sám před brankářem Mörkem nezaváhal. Vedení domácích je zasloužené, neboť byli po většinu času aktivnějším týmem, hosté se víceméně snažili pouze udržet bezbrankový stav, to se jim ale nepodařilo, proto ve druhém poločase budou muset více otevřít hru.
     
    45+7
    První poločas skončil.
     
    45+6
    Na vlastní pět pokusil štěstí Genik Petosjan. Chtěl si obhodit míč kolem Fródasona, ten nataženou pravou nohu píchl balón do autu.
     
    45+5
    Fotbalisté v červených dresech kontrolují hru s jasným cílem udržet těsné vedení až do poločasového hvizdu. Dopředu se tolik nehrnou.
     
    45+4
    Za dlouhým nákopem stopera běžel Paetur Skipanes marně. Moc nechybělo, ale ani ve skluzu nezvládl zachytit míč na hrací ploše.
     
    45+3
    Dobře myšlená nahrávka Radosavljeviće až k Samuelsenovi neprošla. Útočníka v důležitý okamžik předskočil Kočkanjan, míč navíc zvládl rozehrát k pravé lajně ke spoluhráči.
     
    45+2
    Často se nestávalo, aby Faerské ostrovy kombinovaly na útočné polovině. Nyní se tak děje, domácí však mají vlastní šestnáctku velmi dobře pokrytou.
     
    45+1
    Hodně vysoké nastavení, to se ovšem vzhledem k průběhu dalo očekávat. Třikrát byl ošetřován některý z hostujících hráčů, navíc byla v polovině dějství nařízena přestávka.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu šest minut.
     
    44
    Kartu žluté barvy si vykoledoval Aki Samuelsen. Nohu dal hodně vysoko, přičemž místo míče zasáhl jenom hruď blízko stojícího Samsonjana.
     
    43
    Každopádně stačí jeden útok a vše může být jinak. Hosté se nesmějí složit, protože do konce zápasu zbývá ještě dost času, klidně i na případný zvrat.
     
    42
    Těžká rána pro Faerské ostrovy, které do této chvíle bránily velmi dobře, ale po jedné povedené akci soupeři musí stahovat manko jednoho gólu.
    40. N. GRIGORJAN - 1:0
     
    40
    Arménie právě vstřelila branku!
    Domácí se v koncovce první půle ujímají vedení! Průniková nahrávka Mirzojana prošla mezi dvěma obránci až ke kapitánovi NAREKU GRIGORJANOVI, dvacetiletý reprezentant si tváři v tvář Mörkovi poradil s velkým přehledem.
     
    39
    Sjurdur Pauli Nielsen zažehnal nebezpečí za cenu dlouhého odkopu. Volný míč doběhl Stjopa Mkrtchjan, Arménie znovu operuje na útočné polovině.
     
    38
    Malá domů směřovala rovněž k Mörkovi, který měl výrazně větší problémy, protože na něj nebezpečně dotíral Petrosjan. Brankář raději odkopl do autu.
     
    37
    Nohama si zahrál rovněž Arman Nersisjan. Měl dostatek času, takže si balón zpracoval, načež přenesl hru doprava na volného Mneneye.
     
    36
    A další slibní příležitost Arménců. Tentokráte na sebe vzal zodpovědnost Arsen Galstjan, jenž z pravé strany sběhl s míčem na střed a technickým projektilem o kousek minul levou tyč.
     
    35
    Domácí ukázali, že kromě faulů umí i hrát fotbal. Serbojan se po levé lajně prosmýkl kolem svého osobního strážce a přízemním centrem oslovil Grigorjana, který z první vypálil těsně nad.
     
    34
    Lze očekávat poměrně vysoké nastavení. V posledních minutách se spíše nehraje, což je zapříčiněno tvrdými fauly Arménie.
     
    33
    Svěřenci kouče Nazarjana tvrdými zákroky vůbec nešetří. Jeden takový předvedl Galstjan a Sólheim je dalším, komu se vůbec nechce na nohy.
     
    32
    S malou domů si Bjarti Vitalis Mörk hravě poradil. Nezdržoval se zpracováním, z jedničky vrátil kulatý nesmysl na útočnou polovinu.
     
    31
    Stále platí, že častěji drží balón na kopačkách fotbalisté Arménie. Ovšem zůstává rovněž nezměněn fakt, že se jedná o přihrávky převážně kolem středového kruhu.
     
    30
    V tomto případě se ovšem zdá, že nebude muset dojít ke střídání. Středopolař sice musí z důvodu ošetření opustit hrací plochu, ale už se hlásí o návrat.
     
    29
    A další zdravotní komplikace pro hostující mužstvo. Stjopa Mkrtchjan tvrdým skluzem sestřelil Radosavljeviće, který musí také do péče fyzioterapeutů.
     
    28
    Je tomu skutečně tak. Reynatröd se už po menší přestávce mezi tři tyče nevrátil, smutně zůstal sedět za postranní čárou. Jeho místo zaujal Mörk, jenž dostal přednost před Nilssonem.
     
    27
    Střídání v týmu Faerské ostrovy: ze hřiště odchází Bárdur Á Reynatröd, přichází Bjarti Vitalis Mörk.
     
    26
    realizační tým Faerských ostrovů kontroluje stav Reynatröda, jenž viditelně není v dobrém rozpoložení a možná skutečně bude muset střídat.
     
    25
    Další pauza, které není způsobena tvrdým kontaktem, nýbrž rozhodčím, který nařídil oběma celkům brejk na občerstvení.
     
    24
    Dlouhý aut pravého obránce Mneneye prodloužil za sebe Sörensen. Neměl ideálně přehled o postavení útočníků, míč i z toho důvodu poslal přímo k nohám konkurenta.
     
    23
    Více volného prostoru využil Solheim u pravé lajny k centru do vnitra šestnáctky. Viděl Johansena, ten ale neuspěl v souboji se Samsonjanem.
     
    22
    Arménci si míče dlouho neužili. Serobjan si chtěl narazit s Grigorjanem, jenže zpětnou nahrávku dostal za paty, čehož využil Nielsen.
     
    21
    Rozhodčí znovuobnovil hru, rozehrával právě gólman Faerských ostrovů. Odkop mu nevyšel, balón odkopl do zámezí.
     
    20
    Zdá se, že ano. Reynatröd vstal na nohy, opláchl si hlavu a podle všeho je připraven na plno pokračovat v zápase.
     
    19
    Oba celky jsou u střídaček, kde se občerstvují. Kolem Reynatröda je pětice lékařů a zatím není jisté, zda bude moci pokračovat ve hře.
     
    18
    Hra je stále pozastavena. Opakované záběry ukázaly, že gólman dostal ránu přímo do obličeje a je viditelně otřesený.
     
    16
    K tvrdému střetu došlo mezi Petrosjanem a Reynatrödem poté, co brankář zachytil centr a pak jej útočník nepříjemně kopl. Gólman je v péči lékařů. Arménský forvard za přečin vyfasoval žlutou kartu.
     
    16
    Domácí nikam nespěchají, jsou si vědomi, že času mají dostatek. Kombinace probíhá v blízkosti poloviny hřiště, hosté to s presinkem nijak zvlášť nepřehánějí.
     
    15
    Zápas tak pokračuje za bezbrankového stavu. Volodja Samsonjan pod tlakem útočníka nahrál z poloviny hřiště až brankáři.
     
    14
    Těžko říct, co Narek Aghasarjan zamýšlel udělat. Určitě mohl střílet, každopádně jeho exekuce připomínala spíše nahrávku po zemi, jenže k protihráči.
     
    13
    Volný přímý kop pro Arménii. Kapitán Narek Grigorjan si šikovně pokryl balón a zezadu se nechal povalit na trávník Solheimem.
     
    12
    Arman Nersisjan nemusel řešit žádné nebezpečí, protože centr ještě před příletem do pokutového území opustil hrací plochu.
     
    11
    Standardku v podobě rohového kopu si vyzkouší rovněž Faerské ostrovy. Stjopa Mkrtchjan hlavičkoval v záklonu nad vlastní bránu.
     
    10
    Vysoko se vydal napadat rozehrávku Grenik Petrosjan. Vyskočil proti očekávanému nákopu Nielsena, ten ovšem zkušeně udělal protihráči kličku.
     
    9
    Utkání zatím probíhá v poklidnějším tempu. Je zjevné, že hosté přijeli hlavně bránit, protože i bod se z venkovního stadiónu počítá.
     
    8
    Do protiútoku vystartoval po pravé lajně Aki Samuelsen. Stoper jej vytlačil z ideální palebné pozice, proto centroval, před Johansenem balón odhlavičkoval Kočkanjan.
     
    7
    Fotbalisté v červených dresech kombinují na útočné polovině, skrze pevnou defenzivu konkurenta však zatím cestu alespoň do vápna nenašli.
     
    6
    Z velké vzdálenosti vypálil Heini Sörensen. Sedmnáctiletý mladík mířil k pravé tyči, balón proletěl těsně vedle ní.
     
    5
    Gólman Reynatröd vystartoval daleko z brankové čár, aby zamezil hrozícímu nebezpečí. Míč odkopl do autu před Petrsojanem.
     
    4
    Hráči v červeném zahrávali dvakrát v krátkém časovém sledu rohový kop. V obou případech se defenziva Faerských ostrovů ubránila.
     
    3
    Fotbalisté Arménie zahájili střetnutí aktivněji a není divu, soupeři totiž mají z posledního setkání co vracet. Porážka 0:2 nebyla dobrým vstupem do kvalifikace.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních červených dresech. Hostující Faerské ostrovy pro dnešní střetnutí oblékli dresy barvy bílé.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Arménie: Nersesjan – Kočkanjan, Samsonjan, Stjopa Mkrtchjan – Mirzojan, Aghasarjan, Sergej Mkrtchjan, Galstjan – N. Grigorjan (C), Serobjan – Petrsojan.
    Náhradníci: Melkonjan – Ghazarjan, Manukjan, Titizjan, M. Grigorjan, Muradjan, Chamojan, Alaverdjan, Hakobjan.

    Faerské ostrovy: Reynatröd – Mneney, Fródason, Nielsen, Petersen – Sólheim, Sörensen, Radosavlević, Skipanes – Johansen, Samuelsen.
    Náhradníci: Nilsson, Mörk – Johannesen, El Moustage, Ólavsson Jensen, Lökin, Jonhardsson, Öregaard, Dam.

    Rozhodčí: Dzmitryieu (BLR) – Jemeljančikov (BLR), Firynovič (BLR).
     
    Faerské ostrovy

    Faerské ostrovy zahájily kvalifikaci skvěle, v již zmíněném jediném zápase zdolaly Arménii 2:0 díky výborně zvládnuté závěrečné půlhodinovce, během níž padly oba góly. Střetnutí s Arménií bylo pro Hentzeovu družinu jediné v tomto roce, naposledy loni neúspěšně usilovala o účast na nedávno skončeném Euru. V šestičlenné skupině obsadila předposlední pátou příčku, pod sebe dostala jenom Černou Horu.
     
    Arménie

    Juniorská reprezentace Arménie drží nelichotivou sérii devíti porážek v řadě. V rámci kvalifikace na evropský šampionát odehrála jediný zápas, a to právě s Faerskými ostrovy, s nimiž prohrála 0:2. V letošním roce sehráli svěřenci kouče Nazarjana kromě kvalifikačního duelu jediný přípravný zápas, s Běloruskem padli 1:2 gólem v posledních minutách základní hrací doby.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné čtvrteční odpoledne. Vítám vás při sledování evropské kvalifikace hráčů do 21 let, u zápasu mezi Arménií a Faerskými ostrovy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.

    Milan Huppert

    Góly: 40. N. Grigorjan, 85. Mirzojan (pen.)

    Karty:   16. Petrosjan (ARM), 79. N. Grigorjan (ARM), 89. Sergej Mkrtchjan (ARM) – 44. Samuelsen (FAO)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 8:1. Rohy: 8:3. Fauly: 11:17.
    Arménsko: Nersesjan – Kočkanjan, Samsonjan, Stjopa Mkrtchjan – Mirzojan (90. Chamojan), Aghasarjan, Sergej Mkrtchjan, Galstjan – N. Grigorjan (C) (90+2. Alaverdjan), Serobjan (76. M. Grigorjan) – Petrosjan (90. Hakobjan).
    Náhradníci: Melkonjan – Ghazarjan, Manukjan, Titizjan, M. Grigorjan, Muradjan, Chamojan, Alaverdjan, Hakobjan.

    Faerské ostrovy: Reynatröd (27. Mörk) – Mneney, Fródason, Nielsen (66. Johannesen), Petersen – Sólheim (80. Jonhardsson), Sörensen (66. Lökin), Radosavljević (C), Skipanes (80. Ólavsson Jensen) – Johansen, Samuelsen.
    Náhradníci: Nilsson, Mörk – Johannesen, El Moustage, Ólavsson Jensen, Lökin, Jonhardsson, Öregaard, Dam.

    Rozhodca: Dzmitryieu (BLR) – Jemeljančikov (BLR), Firynovič (BLR)