K1 200 m - rozjížďky a čtvrtfinále (muži) (kon.) | C1 200 m - rozjížďky a čtvrtfinále (ženy) (kon.)
K1 500 m - rozjížďky a čtvrtfinále (ženy) (kon.) | K2 1000 m - rozjazdy a štvrťfinále (muži) sk (kon.)
koniec udalosti
K2 1000 m - rozjazdy a štvrťfinále (muži)

Streda 04.08.2021, 04:22Olympijské hry - rýchlostná kanoistika
     
    S konštatovaním, že Samuel Baláž a Adam Botek splnili svoju povinnosť, ktorým bola kvalifikácia do semifinále v K2 na 1000 metrov, sa s vami lúčim a teším sa pri online prenosoch z olympijských hier v Tokiu znova nabudúce! (06:38:42)
     
    Môžeme konštatovať, že semifinálovú miestenku si vo štvrťfinále vybojovali nasledujúce posádky: Brown s Imriem, Borykau s Yureniom, Beccaro s Burgom, Fitzsimmons s Woodom, Baláž s Botekom a Béke s Vargom.
     
    Konečný čas slovenskej dvojice je 3:11:458, čo nás môže tešiť, pretože je to zlepšenie oproti rozjazde približne o dve a pol sekundy, čo je pozitívnou správou pred zajtrajším semifinále.
     
    cieľ
    Víťazi druhého štvrťfinále sa stali Fitzsimmons a Wood s časom 3:10:619, na druhom mieste dopádlovali Baláž s Botekom so stratou približne osem desatín a tretie miesto uhájila maďarská posádka.
     
    750 m
    Botek s Balážom trochu stiahli z náskoku Austrálčanov, ale o tretie postupové miesto musí bojovať Béke s Vargom proti Kanaďanom.
     
    500 m
    Fitzsimmons s Woodom sa dostávajú do väčšieho náskoku pred Botekom s Balážom, ale vyzerá to na jednoduchú prácu pre slovenskú dvojicu.
     
    250 m
    Slovenská dvojica opäť s veľmi dobrým štartom spoločne s austrálskou loďou a na treťom mieste zatiaľ Béke s Vargom.
     
    Teraz už druhé štvrťfinále so slovenskou účasťou a cieľom Baláža s Botekom je umiestnenie do tretieho miesta, čo by sa malo podariť bez problémov.
     
    cieľ
    Do semifinále tak z prvého štvrťfinále postupujú lode Nového Zélandu, Bieloruska a Talianska!
     
    750 m
    V tejto chvíli to vyzerá na tretie postupové miesto pre Beccara s Burgom, pretože Spesivtsev s Anoškinom trochu prekvapivo nestačia.
     
    500 m
    Nič sa nemení na prvých dvoch miestach, ale boj o tretie miesto sa bude rozhodovať v druhej polovici.
     
    250 m
    Brown s Imriem sa dostávajú do vedenia pred Borykauom s Yureniom, o tretie postupové miesto sa bude tuho bojovať.
     
    Už nič nebráni začiatku prvej štvrťfinálovej jazdy K2 na 1000 metrov.
     
    Začiatok prvého štvrťfinále sa posunul na 6:18, pretože o postup na stojatej vode ešte bojujú kajakárky na 500 metrov.
     
    Prvé štvrťfinále by malo byť vyrovnanejšie a ťažko sa odhadujú kandidáti na postup, ale najväčšiu šancu asi má Spesivtsev a Anoškinom. V druhom štvrťfinále bude súperom pre Baláža s Botekom znova austrálska loď, tentokrát v zložení Fizsimmons a Wood, okrem toho aj Béke s Vargom. Napriek tomu by to mal byť postup slovenskej dvojice a možno aj útok na víťazstvo, vypadnutie by bolo nepríjemné sklamanie.
     
    Prvé štvrťfinále:

    1. Borykau/Yurenia(BLR)
    2. Beccaro/Burgo(ITA)
    3. Brown/Imrie(NWZ)
    4. Spesivtsev/Anoškin(ROC)
    5. Burger/Hubert(FRA)

    Druhé štvrťfinále:

    1. Clifton/Williams(SAM)
    2. Béke/Varga(HUN)
    3. Fitzsimmons/Wood(AUS)
    4. Baláž/Botek(SVK)
    5. Malfesi/Jourdenais(CAN)
     
    Botekovi s Balážom sa nepodarilo udržať rýchlosť z úvodu a nedokázali sa udržať pred Westhuyzenom s Greenom a Hoffom so Schopfom, ktorí mali veľmi silný záver. Znamená to, že slovenský dvojkajak bude musieť zabojovať o postup vo štvrťfinále, ktoré by malo ponúknuť dve jazdy. Prvá z nich by mala začať 6:18 stredoeurópskeho času a Botek s Balážom už vedia, že pôjdu v druhom štvrťfinále o osem minút neskôr. Na teraz je to odo mňa všetko, ale nenechajte si ujsť hlavne druhé štvrťfinále, ktoré rozhodne o tom, či sa slovenský dvojkajak predstaví v semifinále alebo nečakane skončí už po dnešnom dni.
     
    Poznáme tak šesť lodí, ktoré sa predstavia v semifinále. V prvej rozjazde si postup vybojovala austrálska a nemecká dvojica. Z druhej rozjazdy sa bez problémov presadili Nádas s Kopaszom a Dostál so Šloufom. V poslednej rozjazde napokon dokázali zrýchliť španielska a čínska posádka, čo im stačilo na ľahký postup.
     
    cieľ
    Je z toho dominantný postup pre Cubelosa s Peňom a Congkanga s Tingkaiom, ktorí mali nakoniec náskok okolo desiatich sekúnd pred ruskou dvojicou a Béke s Vargom ešte s väčším odstupom až na štvrtej priečke.

    Filip Kosnáč