Gruzínsko – Bielorusko 1:0 (kon.) | S. Macedónsko – Kosovo 2:1 (kon.) | Nórsko – Srbsko 1:2 (po pr.)
Škótsko – Izrael 0:0 (5:3 po pen.) | Slovensko – Írsko sk 0:0 (4:2 po pen.) | Bosna – Sev. Írsko 1:1 (3:4 po pen.)
Bulharsko – Maďarsko 1:3 (kon.) | Island – Rumunsko 2:1 (kon.)
koniec
Severné Macedónsko
2:1 (2:1)
Kosovo
cz Štvrtok 08.10.2020, 20:45 • National Arena Todor Proeski, Skopje (NMK) • Kvalifikácia ME • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Šestnáct týmů dostalo druhou šanci poprat se o účast na evropském šampionátu. Play-off by za normálních okolností proběhlo už v březnu, zásluhou pandemie COVID-19 však bylo odloženo na říjen a listopad 2020. A jak tedy play-off funguje? Avizovaných 16 týmů bylo rozděleno na základě výsledků UEFA Nations League 2018/19 do čtyř částí (A,B,C, D) po čtyřech týmech, přičemž v každé skupině se odehrají semifinále hrané jednokolově a z následných finále vzejdou čtyři týmy, které se připojí k dvaceti již se kvalifikujícím mužstvům.
    Kompletní představení formátu EURO 2020, včetně kvalifikace
     
    Představení týmů rozdělených do čtyř částí

    Začneme první skupinou, chcete-li částí A, ve které se střetne Bulharsko s Maďarskem a Island s Rumunskem. Ve skupině B se představí Bosna a Hercegovina proti Severnímu Irsku, zatímco Slovensko vyzve Irsko. První semifinále skupiny C pak tvoří Norsko a Srbsko, zatímco druhé semifinále Skotsko a Izrael. A konečně část D, ve které Severní Makedonie vyzve Kosovo a lepší tým z této dvojice národů narazí na Gruzii nebo Bělorusko.
    Fotografie fotbalistů Severní Makedonie z posledního tréninku
     
    Severní Makedonie

    Fotbalisté Severní Makedonie překvapili, když poprvé v své historii skončili v kvalifikační fázi evropského nebo světového šampionátu na třetím místě. Makedonie za sebou nechala trojici týmů Slovinsko, Izrael a Lotyšsko, přičemž všechny soupeře na domácí půdě porazila, ale venku vyhrála pouze nad Lotyšskem. Se Slovinskem a Izraelem remizovala shodným výsledkem 1:1 a proti soupeřům, které nechala za sebou, nepoznala prohru.
    Hráči Kosova byli na hraničním přechodu příjemně překvapeni
     
    Kosovo

    Svěžím větrem na mezinárodní scéně je také Kosovo, které během posledních dvou let nadchlo ofenzivním pojetím hry. Hráči Kosova nepoznali během své první účasti v UEFA Nations League chuť porážky a během debutu v kvalifikaci na EURO navíc obsadili třetí místo. Kosovo za sebou nechalo Bulharsko s Černou Horou a také ono proti soupeřům za sebou nepoznalo chuť porážky, což tedy oba celky před střetnutím spojuje.
     
    Úvodní sestavy:

    Severní Makedonie: Dimitrievski – Bejtullaj, Velkovski, Musliu – Ristovski, Nikolov, A. Ademi, Alioski – E. Bardhi – Nestorovski, Pandev (C).
    Náhradníci: Božinovski, Šiškovski – Toševski, Ristevski, Tričkovski, Trajkovski, Hasani, Kostadinov, Stojanovski, Velkoski, Spirovski, Zajkov.

    Kosovo: Muric – Vojvoda, Drešević, Aliti, Kololli – Šala, Valon Beriša (C) – Hadergjonaj, Celina, Zeneli – Nuhiu.
    Náhradníci: Bekaj – Lošaj, Raškaj, Kastrati, Hasani, Rašani, Paqarada, Žegrova, Muslija.

    Rozhodčí: Danny Makkelie (NED). Asistenti: Mario Diks (NED), Hessel Steegstra (NED). Čtvrtý rozhodčí: Allard Lindhout (NED). VAR: Jochem Kamphuis (NED). AVAR: Kevin Blom (NED).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Severní Makedonie právě obstarala výkop zápasu a první akce byla domácími vedena po levém křídle, jenže Kosovo ji zásluhou aktivního napadání nepustilo za polovinu.
     
    2
    Goran Pandev je velice zkušeným hráčem, který si nyní zpracoval míč uvnitř pokutového území a poté upadl po souboji s Herolindem Šalou, penalta se ovšem nepískala.
     
    3
    Pád Gorana Pandeva byl hodně okatý, a tak hlavní rozhodčí nechal hru plynout dále. Ani na dnešním zápase nechybí video, které je připraveno rozlousknout klíčové momenty.
     
    4
    Kosovo dostalo před pár okamžiky obrovské varování a nyní se snažilo prosadit na levém křídle, kde se po autovém vhazování dostalo k centru. Míč ale odvrátil Darko Velkovski.
     
    5
    Fotbalisté Kosova dostali svého soupeře pod tlak a na pravé straně hřiště se hnal za prudkou kolmou přihrávkou Florent Hadergjonaj. Míč však skončil v zámezí a vhazovali domácí.
     
    6
    Egzon Bejtullaj odvedl v obraně Severní Makedonie skvělou práci, když vyhrál osobní souboj s Benjaminem Kolollim, který ho ve snaze dostat se k míči fauloval. Hra byla přerušena.
     
    7
    Severní Makedonie rozehrála standardní situaci v blízkosti středového kruhu a poté se snažila zrychlit hru dlouhou kolmou přihrávkou, následoval ovšem pouze odkop od brány.
     
    8
    Na obou stranách jsou k vidění nepřesnosti ve finální fázi. Tentokrát se nezdařil útok fotbalistům Kosova a domácí brankář Stole Dimitrievski si zpracoval míč, aby rozehrál.
     
    9
    Herolind Šala se ocitl v blízkosti středového kruhu pod tlakem a chytře si píchl míč dopředu. V následném útoku sice pokračovat nemohl, vykoledoval si ale faul protihráče.
     
    10
    Ezgjan Alioski odvedl v obraně Severní Makedonie skvělou práci, když hlavou odvrátil centr Kosova z pravé strany hřiště. Hosté ovšem mohou pokračovat v tlaku. Rohový kop.
     
    11
    Kosovo rozehrálo rohový kop na vzdálenější levou tyč, kde došlo k hlavičce o zem. Přišla ovšem z ostrého úhlu a dobře postavený Ilja Nestorovski míč odvrátil do zámezí.
     
    12
    Následoval rohový kop Kosova z levé strany hřiště a do šestnáctky posílal pěkný centr Benjamin Kololli, jenže Valon Beriša fauloval a útok hostujících hráčů ztroskotal.
     
    14
    Arbër Zeneli se snažil prosadit v blízkosti levé postranní čáry, kde si míč skvěle pokryl tělem a zezadu do něj nepříjemně a ostře vlétl Egzon Bejtullaj. Následovala žlutá karta.
     
    16
    Makedonie právě vstřelila branku!
    Stefan Ristovski si nyní naběhl na pravé straně šestnáctky na krátkou přihrávku od Arijana Ademiho a bez přípravy napřáhl k přízemní střele, která sice nebyla prudká a navíc mířila mimo, jenže zásluhou špatné teče BENJAMINA KOLOLLIHO proskákala ke vzdálenější levé tyči! Severní Makedonie udeřila a vede v úvodu 1:0.
    16. Benjamin KOLOLLI - 1:0
     
    18
    Ilja Nestorovski vyhrál uprostřed útočné poloviny Severní Makedonie hlavičkový souboj poté, co zůstal nohama na zemi a spoluhráč na něj spadl ze vzduchu. Standardní situace.
     
    19
    Severní Makedonie se rozhodla pro centr do šestnáctky, přestože se spíše nabízela rozehrávka nakrátko, a následný pas byl na hranici šestnáctky hosty odvrácen.
     
    21
    Ilja Nestorovski se snažil prosadit uprostřed hrací plochy, jenže před zraky obou střídaček podstoupil nepříjemný střet s protihráčem a vypadá to, že si poranil levé předloktí.
     
    24
    Hra opět pokračuje a Kosovo vyrazilo podél pravé postranní čáry do velice nadějného protiútoku, jenže Florent Hadergjonaj promeškal ideální okamžik pro centr do vápna.
     
    25
    V pokutovém území Severní Makedonie bylo pořádné horko, domácí totiž měli obrovské problémy s odvracením centrů a v šestnáctce se snažil zakončovat Herolind Šala.
     
    26
    Herolind Šala se sice pokusil uprostřed šestnáctky o pohotové zakončení ze vzduchu, jenže místo míče nakopl jednoho z protihráčů a byl mu odpískán útočný faul.
     
    27
    Fotbalisté Kosova se vzápětí snadno ubránili, protože kolmý pas Severní Makedonie podél pravé postranní čáry mířil do ofsajdu a praporek pomezního vylétl rychle nahoru.
     
    28
    Dnešní utkání má obrovské tempo a nasazení z obou stran, bohužel oběma týmům scházím přesnost v koncovce. Tedy až na jednu výjimku, když skóroval Stefan Ristovski.
     
    29
    Kosovo právě vstřelilo branku!
    Stole Dimitrievski udělal obrovskou chybu, když v blízkosti hranice šestnáctky nedokázal zachytit míč a poté už nemohl hrát rukama, za což ho krásnou střelou zpoza pokutového území potrestal FLORENT HADERGJONAJ! Míč přelétl hlavu vyběhnutého brankáře Severní Makedonie a Kosovo vyrovnalo. Asistence: Bersant Celina.
    29. Florent HADERGJONAJ - 1:1
     
    31
    Kosovo po vyrovnávacím gólu výrazně ožilo a nyní se pokusil zakončit ze střední vzdálenosti Arbër Zeneli. Jeho pokus ovšem nabral obrovskou výšku a skončil vysoko nad bránou.
     
    33
    Makedonie právě vstřelila branku!
    Enis Bardhi rozehrál na levé straně hřiště standardní situaci a do šestnáctky poslal nádherný centr, na který si naběhl DARKO VELKOVSKI, a hlavou míč usměrnil ke vzdálenější pravé tyči! Severní Makedonie si vzala ztracené vedení rychle zpátky. Asistence: Enis Bardhi.
    33. Darko VELKOVSKI - 2:1
     
    36
    Kosovo se dostalo na pravé straně hřiště k dlouhému centru do šestnáctky a Stole Dimitrievski si tentokrát dával obrovský pozor, aby na vzdálenější tyči míč zachytil.
     
    37
    Ilja Nestorovski dostal žlutou kartu a těžko říci, za co, protože uprostřed středového kruhu byl evidentně stažen k zemi Goran Pandev. Dost možná za protesty.
     
    38
    A další žlutá karta pro hráče Severní Makedonie. Tentokrát ji viděl za faul u postranní čáry Arijan Ademi.
     
    42
    Fotbalisté Severní Makedonie vyrazili na levé straně do rychlého protiútoku a na přední tyči se dostal do zakončení Ilja Nestorovski, jenže měl míč pod sebou a s jeho přízemní střelou si Arijanet Muric bez problému poradil. Stále 2:1.
     
    43
    Arbër Zeneli sklopil hlavu k zemi poté, co těsně nedosáhl na dlouhou kolmou přihrávku a musel přihlížet tomu, jak brankář Stole Dimitrievski v klidu rozehrává.
     
    44
    Kosovo chce ještě před koncem prvního poločasu vyrovnat a na levé straně šestnáctky se dostalo k centru, který na přední tyči odvrátil na rohový kop Egzon Bejtullaj.
     
    45
    Následný centr z rohového kopu už žádné nebezpečí nepřinesl a fotbalisté Severní Makedonie zřejmě budou odcházet do kabin s jednobrankovým vedením.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu byly nastaveny 2 minuty.
     
    45+3
    Fidan Aliti mohl odčinit vlastní gól, když se po přetaženém centru ze standardní situace dostal k hlavičce na vzdálenější pravé tyči, z ostrého úhlu ovšem usměrnil míč jen do náruče brankáře!
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Benjamin Kololli si vstřelil vlastní gól, když skákající míč mířící mimo bránu usměrnil do sítě. Domácí brankář Stole Dimitrievski poté ale udělal obrovskou chybu a Florent Hadergjonaj skóroval táhlým projektilem přes jeho hlavu do prázdné brány, jenže Severní Makedonii vrátil krátce na to ztracené vedení Darko Velkovski. Skóre po 1. poločase. Severní Makedonie 2 Kosovo 1.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 21:50.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Kosovo: ze hřiště odchází Atdhe Nuhiu, přichází Elba Rašani.
     
    48
    Severní Makedonie vstupuje do druhého poločasu semifinále s jednobrankovým vedením a oba týmy navazují na úvodní část, ve které bylo vidět spoustu soubojů.
     
    51
    Střídání v týmu Severní Makedonie: ze hřiště odchází Egzon Bejtullaj, přichází Kire Ristevski.
     
    53
    Kosovo dokázalo uprostřed hřiště udržet míč a už to vypadalo, že jeden z hostů poběží po dlouhé kolmé přihrávce sám na bránu, jenže domácí ji dokázali vystihnout.
     
    54
    Goran Pandev sice skóroval do prázdné brány po nádherné kombinaci Severní Makedonie, jenže pomezní rozhodčí nyní správně odhalil ofsajd!
     
    55
    Florent Hadergjonaj se ocitl na pravé straně šestnáctky bez podpory spoluhráčů, a tak posílal míč pod sebe, našel ale pouze jednoho z trojice hráčů Severní Makedonie.
     
    56
    Ezgjan Alioski podstoupil souboj rameno na rameno a Mërgim Vojvoda mu přišlápl nohu, byl to ovšem první jmenovaný muž, kterému rozhodčí neprávem udělil žlutou kartu.
     
    59
    Arbër Zeneli se teď pomazlil s míčem v blízkosti šestnáctky a zpoza ní napřáhl k nádherné střele, která skončila těsně nad vzdálenějším pravým horním rohem brány! Mohlo být srovnáno 1:1.
     
    60
    Ilja Nestorovski podstoupil ve středovém kruhu ostrý hlavičkový souboj s jedním z protihráčů, faul se ovšem nepískal a následoval míč rozhodčího. Správné rozhodnutí.
     
    62
    Goran Pandev si nyní zpracoval míč na hranici šestnáctky zády k bráně a z otočky napřáhl k nádherné přízemní střele, která poté mířila ke vzdálenější levé tyči, Arijanet Muric ji ale vytáhl skvělým zákrokem na rohový kop! Další šance.
    62. Goran Pandev pořádně protáhl gólmana Arijaneta Murice
     
    63
    Ezgjan Alioski se dostal k odraženému míči po centru z rohového kopu a zpoza šestnáctky napřáhl k prudké střele, kterou jeden z hráčů Kosova přizvedl těsně nad! Velice důležitá teč.
     
    64
    A další šance Severní Makedonie! Uprostřed šestnáctky hlavičkoval po centru z pravé strany Ilja Nestorovski, míč ale usměrnil přímo do náruče brankáře! Arijanet Muric snadno zasáhl.
     
    64
    Střídání v týmu Kosovo: ze hřiště odchází Mërgim Vojvoda, přichází Edon Žegrova.
     
    66
    Aktivní Goran Pandev se ocitl na pravé straně šestnáctky úplně sám a ještě situaci vyšperkoval diagonální přihrávkou na Arijana Ademiho, který z blízkosti skóroval do prázdné brány, gól však opět neplatil kvůli ofsajdu! Správné rozhodnutí.
     
    68
    Severní Makedonie má obrovský tlak a nyní napřáhla k táhlé střele zpoza šestnáctky, Arijanet Muric byl ale na přední pravé tyči připravený a připsal si snadný zákrok.
     
    70
    Ezgjan Alioski využil volného prostoru na levém křídle, jenže se ocitl na levé straně šestnáctky pod tlakem a jeho přízemní střela z ostrého úhlu byla sražena na rohový kop.
     
    71
    Valon Beriša zahrál po rohovém kopu Severní Makedonie uprostřed šestnáctky rukou poté, co se mu do ní míč odrazil od země. Penalta nikde.
     
    73
    Stefan Ristovski zastavil rychlý protiútok Kosova ostrým faulem, za který byl ihned odměněn žlutou kartou.
     
    74
    Hlavní rozhodčí Danny Makkelie z Nizozemska a jeho asistenti si zaslouží obrovskou pochvalu, protože zatím mají naprostou kontrolu nad zápasem a řídí ho spravedlivě.
     
    75
    Střídání v týmu Kosovo: ze hřiště odchází Bersant Celina, přichází Lirim Kastrati.
     
    76
    Hru Kosova vyběhl oživit Lirim Kastrati, pro kterého je to první vystoupení od března loňského roku. Ačkoliv je Kosovo pod tlakem, stále prohrává o jednu jedinou branku.
     
    78
    Ezgjan Alioski se ocitl na levé straně šestnáctky úplně sám a z úhlu napřáhl k prudké přízemní střele, kterou Arijanet Muric na přední tyči vyrazil! K dorážce se poté dostal Goran Pandev, jenže zamířil mimo. Následoval pouze odkop.
     
    80
    Střídání v týmu Severní Makedonie: ze hřiště odchází Arijan Ademi, přichází Stefan Spirovski.
     
    80
    Střídání v týmu Severní Makedonie: ze hřiště odchází Goran Pandev, přichází Ivan Tričkovski.
     
    84
    Elba Rašani chtěl hrát míč nohou, přestože byl hodně vysoko, a nakopl protihráče do hlavy. Další žlutá karta.
     
    87
    Střídání v týmu Kosovo: ze hřiště odchází Herolind Šala, přichází Leart Paqarada.
     
    87
    Těsně před vystřídáním na straně Kosova domácí hráči vystřelili zpoza šestnáctky a Arijanet Muric snadno zasáhl. Poté pálil těsně mimo agilní Ezgjan Alioski.
     
    88
    Střídání v týmu Severní Makedonie: ze hřiště odchází Stefan Ristovski, přichází Tihomir Kostadinov.
     
    88
    Střídání v týmu Severní Makedonie: ze hřiště odchází Ilja Nestorovski, přichází Aleksandar Trajkovski.
     
    90
    Nad rámec dnešního utkání bylo nastaveno 6 minut.
     
    90+1
    Edon Žegrova se nadechl na pravém křídle k velkému sólu, jenže narazil na jednoho z obránců Severní Makedonie a poté určitě litoval, že se nerozhodl přihrávat.
     
    90+3
    Boban Nikolov fauloval v blízkosti středového kruhu a Kosovo mohlo pokračovat v útoku do doby, než v blízkosti pokutového území fauloval obránce Lirim Kastrati.
     
    90+3
    Stole Dimitrievski viděl v nastavení žlutou kartu za zdržování. Severní Makedonie je hodně blízko k postupu.
     
    90+4
    Arijanet Muric dnes odchytal fantastické utkání a má obrovskou zásluhu na tom, že Kosovo prohrává v závěru zápasu o jednu branku a stále má šanci na postup.
     
    90+5
    Stole Dimitrievski vytáhl dvojici úžasných zákroků, když nejprve zasáhl proti přízemní střele zpoza šestnáctky a poté dorážce Fidana Alitiho z bezprostřední blízkosti u levé tyče!
    90+5. Stole Dimitrievski senzačně udržel vedení domácích!
     
    90+6
    Na opačné straně hřiště se řítil sám na bránu jeden z hráčů Severní Makedonie, jenže Arijanet Muric ho v tváří v tvář fantasticky vychytal! Aleksandar Trajkovski byl hráčem, který se krásně uvolnil a mohl rozhodnout střetnutí.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Severní Makedonie prožila fantastický večer a slaví postup do finále části D, které je na programu již v listopadu. Soupeřem Makedonců bude Gruzie. Domácí fotbalisté předvedli po přestávce ofenzivní smršť a Kosovo jen zásluhou fantastického brankáře Arijaneta Murice neutrpělo debakl. Konečný výsledek úžasného střetnutí ve Skopje. Severní Makedonie 2 Kosovo 1. (22:43:38)

    Tomáš Reiner

    Góly: 16. Kololli (vla.), 33. Velkovski (E. Bardhi) – 29. Hadergjonaj (Celina)

    Karty:   14. Bejtullaj (MAK), 37. Nestorovski (MAK), 38. A. Ademi (MAK), 56. Alioski (MAK), 73. Ristovski (MAK), 90+3. Dimitrievski (MAK) – 84. Rašani (KSV)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 8:6. Střely mimo: 3:3. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 13:19.
    Severné Macedónsko: Dimitrievski – Bejtullaj (51. Ristevski), Velkovski, Musliu – Ristovski (88. Kostadinov), Nikolov, A. Ademi (80. Spirovski), Alioski – E. Bardhi – Nestorovski (88. Trajkovski), Pandev (C) (80. Tričkovski).
    Náhradníci: Božinovski, Šiškovski – Toševski, Ristevski, Tričkovski, Trajkovski, Hasani, Kostadinov, Stojanovski, Velkoski, Spirovski, Zajkov.

    Kosovo: Muric – Vojvoda (64. Žegrova), Drešević, Aliti, Kololli – Šala (87. Paqarada), Valon Beriša (C) – Hadergjonaj, Celina (75. Kastrati), Zeneli – Nuhiu (46. Rašani).
    Náhradníci: Bekaj – Loshaj, Raškaj, Kastrati, Hasani, Rašani, Paqarada, Žegrova, Muslija.

    Rozhodca: Danny Makkelie (NED). Asistenti: Mario Diks (NED), Hessel Steegstra (NED). Čtvrtý rozhodčí: Allard Lindhout (NED). VAR: Jochem Kamphuis (NED). AVAR: Kevin Blom (NED)