Isloch Minsk – Belshina 2:1 (kon.) | Vitebsk – Soligorsk 0:0 (kon.) | Smoleviči – Borisov 3:5 (kon.)
Dinamo Brest – Minsk 2:1 (kon.)
koniec
FC Vitebsk
0:0 (0:0)
FC Šachťor Soligorsk
cz Nedeľa 10.05.2020, 15:00 • CSK Vitebskiy • Bieloruská Vysšaja Liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítáme vás u dalšího přenosu z běloruské Vysšaje ligy, která se ještě o tomto víkendu může naposledy chlubit označením jediné fungující evropské profesionální fotbalové soutěže. Předmětem tohoto on-linu bude odpolední utkání mezi Vitebskem a Soligorskem.
     

    FC VITEBSK

    Domácí celek se po úspěšném vstupu do sezony pomalu začíná vracet do starých kolejí, kdy vloni bojoval do samotného závěru o udržení. Skřípe hlavně hra obrany. V posledním utkání přišli hráči Vitebsku o domácí neporazitelnost, když Slavii Mazyr nabídli hned dva pokutové kopy. Tři body si navíc nechali ukrást v závěru utkání, když druhý a třetí gól dostali v 87., respektive 88. minutě. V šestnáctičlenné tabulce patří domácím 10. flek. Spoléhají zejména na služby moldavského střelce Iona Nicolaesca, který do této chvíle nastřádal tři branky.

    Pět posledních zápasů
    Vitebsk – Slavia 2:3
    Isloč - Vitebsk 2:0
    Vitebsk - Brest 1:0
    Sluck – Vitebsk 1:1
    Smoleviči – Vitebsk 0:1
     

    FC ŠACHŤOR SOLIGORSK

    Fotbalisté Šachťoru píšou v dosavadním průběhu sezony poněkud opačný příběh než jejich dnešní soupeři. Po průměrném startu ročníku se v minulých třech utkáních pořádně rozjeli a dokázali vsítit 10 branek. Naposledy na domácím stadionu převálcovali Isloč výsledkem 4:0, stejný tým si přitom v šestém kole vcelku hravě poradil s Vitebskem. Nejlepším snajprem Soligorsku je třígólový Vitalij Lisakovič, který přidal před více než týdnem navíc dva zásahy v semifinále poháru. I díky něj zaujímají hosté 7. místo a v případě vítězství mohou poskočit až na 4. příčku.

    Pět posledních zápasů
    Soligorsk - Isloč 4:0
    Soligorsk - Brest 4:2 (pohár)
    Brest – Soligorsk 0:2
    Soligorsk – Sluck 1:2
    Smoleviči – Soligorsk 0:0
     
    Úvodní sestavy:

    FC Vitebsk: Guščenko – Klopockij, Nazarenko, Čalov, Julio Cesar, Matvejenko, Kalenčuk, Gurenko, Wanderson, Volkov, Diego Carioca
    Náhradníci: Soroko – Kac, Teverov, Ksenofontov, Fedosov, Vasilej, Karamuška, Nemčenok

    FC Šachťor Soligorsk: Gutor – Sačivko, Begunov, Chadarkevič, Antić, Kendyš, Seljava, Szöke, Ivanović, Podstrelov, Lisakovič
    Náhradníci: Česnovskij – Llullaku, Bodul, Balanovič, Sotnikov, Bulyčev, Diasamidze, Lambulić

    Největší změna v sestavě Vitebsku se koná v bráně. Gólman Soroko v posledních dvou duelech nechytil ani jednu ze tří penalt a šanci tak dostává Dmitrij Guščenko.

    Rozhodčí: Stecurin – Gerasimuk, Kosovec.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První vzdušný souboj prohrál Carioca a hosté se okamžitě tlačili dopředu. Velká šance nastala po teči Klopockiho, který si málem centrovaný míč srazil do sítě. Dobrá reakce Guščenka.
    1. Domácí Klopockij si málem vstřelil vlastní gól.
     
    2
    První roh končí nezdarem po faulu v pokutovém území, rozehraje brankář Guščenko.
     
    3
    Lisakovič se zkoušel pustit do rány z opravdu velké dálky, ale balon netrefil ideálně a ten se dokutálel až k postranní čáře.
     
    3
    Vitebsk se dostává vpřed pomocí autu, do obrany ale skvěle zapracoval Szöke a je po příležitosti zaútočit.
     
    4
    Velmi šikovně míč odpravil Čalov. Napálil soupeře, a tak aut na své polovině mají hráči Vitebsku.
     
    5
    Čekáme na první přímou střelu na bránu. Nic se nezmění ani po zásahu Kendyše, od jehož hlavy se míč znovu odráží pouze do zámezí.
     
    6
    Gurenko parádně přenesl hru na druhou stranu, tam si ale nerozuměli útočící hráči domácích v čele s Matvejenkem.
     
    7
    Týmy v horkém počasí nepředvádějí zrovna povedené kombinace. Begunov se spokojil s míčem v autu a vrací ho až k brankáři.
     
    8
    Ve sprintu si nabíhal po pravé straně Carioca, jenže Savičko zareagoval včas a odkopem zažehnal možné nebezpečí.
     
    9
    Šlapák u pravé postranní čáry odsouvá Vitebsk zpátky do obrany. Nákop Chadarkeviče měl ale od úspěchu na míle daleko.
     
    10
    Guščenko poslal míč z odkopu od brány rovnou do autu. Lépe si nevedl ani Diego Carioca, kterému nevyšla stahovačka na střed hřiště.
     
    10
    Příliš aktivní ve své snaze zasáhnout míč byl Čalov. Společně s merunou přibral i nohu protihráče a fauloval.
     
    11
    Hosté podruhé v krátkém čase zkusili průnikovou přihrávku vzduchem. Adresátem se měl stát Antić, srbský fotbalista ale běžel zbytečně.
     
    12
    Carioca je od první minuty snad nejaktivnějším hráčem na hřišti. Znovu si dobrým pohybem vymodlil faul. Balon se z kopačky Gurenka sice snesl do šestnáctky, tam ho ale zpracovala dvojice stoperů.
     
    13
    Teď už je to zcela jasné. Dlouhé míče mají být receptem na v posledních zápasech děravou obranu Vitebsku. Jenže ani Lisakovič nezastihl pas na hrací ploše.
     
    14
    Gutor v brance Soligorsku zvládl spolupráci s Chadarkevičem, který mu poslal hlavou přihrávku rovnou do náruče a uklidnil situaci.
     
    15
    Begunov marně vybízel spoluhráče k většímu hemžení těl. Z pravé strany pak ještě útočil Chadarkevič, na dobrou kličku však nedokázal navázat přesným centrem. Střela Seljavy šla z velké dálky a Guščenko ji pohlídal.
     
    16
    Proti čtyřnásobné přesile se Carioca prostě prosadit nemohl. Protiútok obstarali hosté, další propagační pokus ale Guščenka nemohl v žádném případě zastrašit.
     
    17
    Carioca tentokrát ve vzduchu úspěšný. Domácí se zdrží na útočné polovině.
     
    18
    Pozvolná kombinace hostů vůbec k ničemu nevedla. Byl to znovu Carioca, koho spoluhráči oslovili dlouhým pasem. Jeho lehce přizvednutá rána skončila v rukavicích Gutora, který si tak zapíše první úspěšný zásah.
     
    20
    Centr Kendyše byl spíše z nouze ctnost. Ztroskotal hned na přední tyči, Šachťor má nicméně k dispozici alespoň roh.
     
    20
    Z první zkoušel technicky střílet Podstrelov, míč mu ale brnknul do nártu a nulovou rychlostí doputoval ke Guščenkovi, který pak opět předvedl příliš zbrklou rozehrávku.
     
    22
    Sočivkův načechraný míč znovu skončil u dobře postaveného Cesara. Nevypadá to, že by s nimi mohli hosté slavit výraznější skalp.
     
    23
    Lisakovič zakroutil míč na hranici malého vápna, tam ale byly k dispozici pouze boxující rukavice brankáře Guščenka, domácí se úspěšně ubránili dalšímu rohovému kopu.
     
    24
    Technické schopnosti předvedl Begunov, k lepší přihrávce scházely centimetry.
     
    25
    Víc než fotbal zatím sledujeme překopávanou. Další vzdušný pas měl oslovit vysunutého Cariocu, nakonec ho ale ukořistil Gutor. Protiakce hostů pak ztroskotala v blízkosti rohového praporku.
     
    26
    Obětavá hra mohla domácí posunout do zajímavější pozice, centr Wandersona ale nedoputoval až na hlavu Gurenka. Ten tak předvede rozehrávku od rohového praporku.
     
    26
    Míč se octl na bližší tyči, po teči Volkova ale zamířil hodně vedle brány.
     
    27
    Dobrá práce Lisakoviče znamenala zajímavou možnost z levé strany, nejlepší střelec Soligorsku se ale sám vyhnal z ideálního střeleckého úhlu.
     
    28
    Ruka nedaleko půlící čáry přerušuje další snahu Šachťoru. Můžeme očekávat další postupnou souhru zadních řad domácích.
     
    29
    Slovenský fotbalista Szöke vyzval Kendyše, který se snad jako jediný z týmu hostů snaží současný obraz hry prolomit větším pohybem. Akce ale opět utonula kousek před pokutovým územím.
     
    30
    Antić se prezentoval přešlapovačkou míče. Následoval zblokovaný centr a další roh hostů, který Lisakovič zakroutil na hlavu Chadarkeviče. Ten v ideální pozici hodně zaváhal, když z malého vápna zamířil nad.
    30. Hostující Chadarkevič hlavičkoval po rohu mimo.
     
    32
    Kendyš využil náběhu z pravé strany a po pasu Ivanoviće tlačil míč do ohně. Početní výhodu měl Vitebsk, který tak na chvíli uhasil hrozící požár. Další centr pak odvrátil agilní Guščenko.
     
    33
    Soligorsk je v dosavadním průběhu rozhodně aktivnějším mužstvem, jenže centry se nedaří hned v jejich zárodku. Ten zatím poslední zvládl okamžitě nataženou nohou zablokovat Matvejenko.
     
    34
    Tentokrát dlouhý míč mířil do nesmyslného místa. Sám Guščenko v brance domácích se musí divit, jak snadno se dostal k odkopu od brány.
     
    35
    Nenápadný zákrok nabídl přímý kop Soligorsku. Centr obstaral Sačivko, jenže Lisakovič čekal marně.
     
    36
    Dobrý záměr měl Begunov, který hlavou z těžké pozice zkoušel dostat míč rovnou do vápna. Škoda jen, že bojoval s nedostatečnou podporou svých kolegů.
     
    37
    A také Kendyš prováhal ideální možnost k útoku. Jeho přihrávka do křídla měla být o několik metrů kratší. Sačivko neměl šanci míč dostihnout před brankovou čarou.
     
    39
    Nepřesnosti svazují Soligorsk, který je sice aktivní, ale velmi neefektivní. Po špatné přihrávce Begunova musel pouze k faulu sáhnout Lisakovič. Wanderson hvizd rozhodčího ocenil a okamžitě rozehrál.
     
    40
    Guščenko se zmocnil míče a jak už jsme si v první půli zvykli, okamžitě ho předeslal na osamoceného bojovníka Diega Cariocu. Ten v minulém utkání připravil dvě úchvatné asistence, je proto s podivem, že dnes dostal přednost coby potenciální zakončovatel akcí.
     
    41
    Ivanović přenášel míč na levou stranu, odkud se pasy do šestnáctky dostávají často. Tentokrát k ničemu takovému nedošlo a po faulu na útočné polovině má klid k rozehrávce Guščenko.
     
    42
    Ofsajd zastavil Antona Matvejenka. To je pro domácí nepříjemné, po delší době se totiž dokázali propracovat alespoň do relativní blízkosti vápna.
     
    43
    Na hranici šestnáctky se míče dočkal Lisakovič, zřejmě si ale dnešní utkání Vysšaje ligy zaměnil za přebor v rugby. Jeho rána mířila možná až za zdi stadionu.
     
    44
    Na zemi zůstává ležet Kendyš. Zřejmě ale bude v pořádku. Rozehrávka připadá Soligorsku.
     
    44
    A Volkov si dokonce za svůj atak na Kendyše odnesl žlutou kartu, vůbec první v utkání.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Hrstka fanoušků ve Vitebsku se musela v první půli pořádně nudit. Zajímavou možnost přinesla hned první minuta, kdy si domácí Klopockij málem srazil míč do vlastní sítě. Od té chvíle se ale žádný z týmů ke kvalitnějšímu zakončení nepropracoval. Za možnost se dá považovat ještě hlavička Chadarkeviče a střela domácího Cariocy z hranice vápna. Na gól si nicméně počkáme až do druhého poločasu. Stav je 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Podstrelov byl na hřišti prakticky neviditelný, a tak hned v úvodu druhého poločasu hosté provedou změnu. Na trávník se dostává Balanovič.
     
    46
    Hosté si hodně zavařili při vlastní rozehře, Carioca je totiž otravný jako sršeň. Jeho dobrý presing znamenal odkop Soligorsku pouze do autu.
     
    47
    Antić nacentroval míč z levé strany a po jeho odrazu se k voleji dostal Balanovič, nový muž na hřišti. Ranou z první se mohl hned zapsat do osudu zápasu, jenže trefil rovnou střed brány.
     
    49
    Útočné fauly sráží většinu akcí Soligorsku. Rozehrávka patří Nazarenkovi.
     
    50
    Je zjevné, že Balanovič si příležitosti trenéra váží. Okamžitě rozvířil vítr na hrací ploše, tentokrát vybojoval faul na půli.
     
    51
    Rozhdočí viděl faul na Ivanoviće, kterého se dopustil Julio Cesar. Srb se štěstím udržel míč na hrací ploše, pak se ale prezentoval hezkým sprintem a pohybem si o přerušení hry řekl.
     
    52
    Rozehrávka z přímého kopu se dlouho osnovala mezi trojicí záložníků. Nakonec se do míče opřel Sačivko, jenže signál Guščenko přečetl a míč chytil.
    52. Sačivkovu ránu po standardní situaci pokryl Guščenko.
     
    53
    Přímák ze středu hrací plochy vybojoval Kalenčuk. Není to ideální pozice pro střelu, k ohrožení prostoru tří tyčí ale dojít může.
     
    54
    Centr Gurenka byl nicméně hodně vysoký a také pomalý. Ani z této akce se úspěch nezrodí.
     
    55
    Tentokrát vzdušný pas zvolili hosté, nejvýše se do vzduchu vyšplhal Wanderson a hlavou odklidil balon do bezpečí.
     
    56
    Balon si hodně předkopl Antić a jeho teatrální pád zůstal bez odezvy. Rozhodčí mu ukazuje, aby rychle vstával na nohy. Toho využili domácí k nebezpečné akci, kterou zazdil až těsně před vápnem Matvejenko nerozumnou přihrávkou.
     
    57
    O chvíli později už Matvejenko mnohem přesnější. Na jeho pas si sbíhal Volkov, ale jeho kladivo hlavičkou nemělo gólové parametry.
     
    59
    Matvejenko už nedokázal zastavit soupeře čistým způsobem a je druhým kartou oceněným hráčem svého týmu. Zatím jen žluté napomenutí a standardka z dobrých 35 metrů.
     
    60
    Všechno řeší pád Julio Cesara, který byl zjevně faulován jedním z útočících hráčů.
     
    60
    Diego Carioca sbalil míč do náruče, a tak rozhodčímu v podstatě nedal možnost nezapískat. Tohle bude zatím nejnadějnější pozice pro standardku ve druhém poločase.
     
    61
    Tradiční rozehrávač Gurenko dal tentokrát přednost Kalenčukovi, který se po několikametrovém sprintu zmohl na ránu do zdi.
     
    62
    Překopávaní na středu končí šlapákem Kalenčuka.
     
    63
    Kombinace mezi Kalenčukem a Diego Cariocou se nevyvedla ani tentokrát. Oba týmy v útočné fázi předvádějí doslova zmar. Není se příliš čemu divit, že skóre po hodině hry zůstává bezbrankové.
     
    64
    Teď dobrý náznak šance hlavou vyřešil Volkov, když odvrátil na roh. Ani z toho nic nebude, maximálně další útočný prohřešek proti pravidlům.
     
    65
    Kendyš rozjel akci přes Antiće, jehož centr byl zblokován, Srbský fotbalista se pak nepopasoval ani s rohovým praporkem, o který zakopl a upadl na trávník.
     
    66
    Lisakovič snad poprvé v utkání dostal míč až do vápna, jenže tam o něj byl zájem jako na vesnické tancovačce. Nedokázal se otočit ke střele a šanci tak přerušil.
     
    68
    Začíná se hrát trochu od podlahy, hlavně hosté si nehlídají disciplínu. Teď se provinil střídající Balanovič, když poslal na zem Matvejenka.
     
    68
    Gurenko ve skrytu duše doufal v lepší centr, než jaký se mu povedlo vyčarovat. Další útočný faul, další rozehra od branky.
     
    70
    Střídání v týmu FC Vitebsk odnáší Matvejenko, kterého nahrazuje Teverov.
     
    70
    Po rohu Šachťoru se opět o zázrak z dálky pokusil Balanovič, míč ovšem sotva dopravil k brankáři Guščenkovi. Ten je sice v časté permanenci, obtížnost pokusů, které musí řešit, je ale hodně snadná.
     
    72
    Nešikovnost při zpracování předvedl Begunov, který zasáhl míč rukou.
     
    73
    Hosté vypracovali po delší době jakž takž povedenou kombinaci, jenže finální přihrávka je zase nepřesná. Věčný příběh dnešního zápasu.
     
    74
    Lisakovič měl při svém průniku svou hlavu až v podpaží Wandersona, ten ho ale i tímto způsobem dokázal udržet na uzdě, rozhodčí navíc v jeho počínání nic nedovoleného neviděl. Po rohu pak pálil naslepo Seljava, daleko od levé tyče ale nezakončil.
     
    75
    No a jak už to v takových zápasech bývá, Ivanović málem přinesl blesk z čistého nebe. Jeho zakončení sice mířilo na Guščenka z ostrého úhlu, ale od levé tyče ho dělilo možná metr a půl.
    75. Ivanović pálil z úhlu vedle vzdálenější tyče domácí svatyně.
     
    76
    Chadarkevič si už před nějakou čtvrt hodinou stěžoval na výroky rozhodčího, a teď to zřejmě udělal znovu. Schytává totiž žlutou kartu.
     
    78
    Kendyš si s sebou nesl frustraci z nepovedené kombinace a až příliš pozdě přišel do souboje s Wandersonem. Jeho šlapák přináší zákonitý žlutý trest.
     
    80
    Julio Cesar poněkud zariskoval, když se s míčem vracel až k vlastnímu rohovému praporku. V pádu přesto dokázal balon zakopnout dostatečně daleko a jeho tým má možnost v klidu vymyslet další postup do útoku.
     
    81
    Střídání se poněkud zdrželo, teď už je ale Bodul bezpečně na hřišti a Seljava na střídačce – tak, jak si to trenér hostů přál.
     
    82
    Soligorsk opět krouží kolem vápna, jenže zaparkovaný autobus před brankou Vitebsku znovu zamezil zakončení. Akce zkrátka postrádají moment překvapení.
     
    84
    Kalenčuk si naběhl na loket Sačivka, který byl v souboji poněkud nevině. To nic nemění na tom, že záložník domácího mužstva teď musel zažít pořádnou bolest.
     
    84
    Cariacova střela do značné míry charakterizovala dnešní podívanou. Rána na pas blind, bez jakéhokoliv přemýšlení, minula pravou tyč a pokračovala do útrob vitebského stadionu.
     
    86
    Ofsajd brzdí rozjezd Soligorsku. Schyluje se k nepopulární, bezgólové remíze.
     
    87
    Do vzduchu skákal Čalov. To snad nemohlo skončit ničím jiným než dalším z mnoha útočných faulů.
     
    88
    Wanderson patrně neúmyslně zasáhl obličej Kendyše. Centr Lisakoviče bodlem skončil už někde u penaltového puntíku. Hosté opět roztahují hru do stran.
     
    89
    Carioca si doběhl pro přihrávku až na svou polovinu a následně si vymodlil hvizd rozhodčího. Vitebsk se stěhuje před branku soupeře.
     
    90
    Chadarkevič si nedal pozor, ve vzdušném souboji sestřelil k zemi střídajího Teverova a dostává druhou žlutou kartu. To automaticky znamená vstupenku pod sprchy. Hosté budou zápas dohrávat s deseti muži na hřišti.
     
    90+1
    Nastavují se oficiálně tři minuty, pro ošetřování Teverova ale sudí zřejmě něco přidá.
     
    90+2
    Rána z přímého kopu byla znovu v režii Kalenčuka, ale ten pálil pouze do středu branky Gutora.
     
    90+3
    Hosté dosti takticky zdržují čas. Lisakovič odchází výměnou za Lambuliće.
     
    90+3
    Guščenko dobře přečetl hru a odpálil míč na tribunu, aniž by se k němu stihli dostat útočící hráči Soligorsku.
     
    90+4
    Ne, ani rána Gurenka nemohla slavit gólový punc. Domácí mají ještě k dispozici druhý rohový kop v krátkém čase.
     
    90+4
    Zřejmě poslední šanci zápasu měl na hlavě Čalov, ale z pohybu nedokázal mířit přesně.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je za námi utkání, které více než krásnou podívanou připomínalo nefalšovanou fotbalovou křeč. Po nevýrazné první půli přišel snad ještě horší druhý poločas, ve kterém jsme neviděli střelu, při níž by se musel některý z brankářů výrazněji zapotit. Guščenko i Gutor si tak připíšou čistá konta a nepochválí své spoluhráče za předvedenou útočnou hru. Soligorsku náleží po tomto utkání 6. místo, o které ještě může přijít v případě vítězství Brestu. To Vitebsk je devátý.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (16:54:22)

    Patrik Czepiec

    Góly:

    Karty:   44. Volkov (VTB), 59. Matvejenko (VTB) – 76. Chadarkevič (SLG), 78. Kendyš (SLG)   90. Chadarkevič (SLG)


    FC Vitebsk: Guščenko – Klopockij, Nazarenko, Čalov, Julio Cesar, Matvejenko, Kalenčuk, Gurenko, Wanderson, Volkov, Diego Carioca
    Náhradníci: Soroko – Kac, Teverov, Ksenofontov, Fedosov, Vasilej, Karamuška, Nemčenok

    FC Šachťor Soligorsk: Gutor – Sačivko, Begunov, Chadarkevič, Antić, Kendyš, Seljava, Szöke, Ivanović, Podstrelov (46. Balanovič), Lisakovič
    Náhradníci: Česnovskij – Llullaku, Bodul, Balanovič, Sotnikov, Bulyčev, Diasamidze, Lambulić

    Rozhodca: Stecurin – Gerasimuk, Kosovec