Holandsko – Československo 1:1 (kon.)
koniec
Holandsko
1:1 (0:1)
Československo
cz Nedeľa 10.05.2020, 14:00 • Stadio Giuseppe Meazza, Milán • Mistrovství Evropy 1980
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Dobré odpoledne u dalšího ze série historických přenosů. Společně se podíváme na utkání Mistrovství Evropy 1980, které se uskutečnilo v Itálii. Sledovat budeme duel Skupiny 1 mezi Nizozemskem a Československem.
     
    Europa 80

    Finálový turnaj se konal v Itálii a oproti předcházejícímu šampionátu byl rozšířen na osm celků. V kvalifikaci se o postup popralo 31 reprezentací a ze sedmi skupin postoupili vítězové, kteří doplnili pořádající Itálii. K tomuto celku se po bojích, probíhajících mezi roky 1978 až 1980, připojili Belgie, Anglie, Španělsko, Československo, Řecko, Nizozemsko a Německo.

    Závěrečný turnaj se uskutečnil na čtyřech stadionech, Stadio Olimpico v Římě, Giuseppe Meazza v Turíně, Stadio San Paolo v Neapoli a Stadio Comunale v Turíně.
     
    Nizozemsko

    Oranjes vstoupili do turnaje úspěšně, když udolali Řecko brankou Kista v 65. minutě 1:0. Poté si však situaci zkomplikovali, když prohráli s NSR 3:2. Německý tým si do 65. minuty vypracoval Allofsovým hattrickem tříbrankový náskok, pak se ale musel do konce o výhru klepat, neboť Rep proměnil v 79. minutě pokutový kop a W. van de Kerkhof upravil v 85. minutě na jednobrankový rozdíl. Víc už ale Nizozemci nezvládli a prohráli tak 2:3. V posledním utkání museli proti Československu vyhrát, aby si zajistili alespoň souboj o třetí místo.

    Odehrané zápasy

    Nizozemsko – Řecko 1:0
    NSR – Nizozemsko 3:2
     
    Československo

    Tým se lvíčkem na prsou byl na tom zcela naopak. V prvním utkání se střetl s NSR a prohrál po gólu Rummeniggeho z 57. minuty 0:1. Druhé vystoupení dopadlo lépe, proti Řecku se mužstvo dostalo už v šesté minutě do vedení po trefě Panenky. Řekové sice už ve 14. minutě srovnalo Anastapoulosem, ale už ve 20. minutě skóroval Vízek a pojistku na výhru dal v 63. minutě Nehoda. Výhra 3:1 se ukázala jako klíčová, neboť k druhému místu ve skupině a boji o bronz stačila Československu v posledním skupinovém utkání remíza.

    Odehrané zápasy

    Československo – NSR 0:1
    Řecko – Československo 1:3
     
    Utkání se odehrálo na Stadio Giuseppe Meazza v Miláně a náš historický přenos začne ve 14 hodin. Nic si tedy na tento čas neplánujte a buďte u našeho přenosu. Jste k němu všichni zváni.
     
    Oba celky jsou již na hrací ploše, zápas za pár okamžiků začne.
     
    Úvodní sestavy:

    Nizozemsko: Schrijvers – Wijnstekers, Krol (C), van de Korput, Hovenkamp – Poortvliet, W. van de Kerkhof, Thijssen – Rep, Nanninga, R. van de Kerkhof. Trenér: Jan Zwartkruis.

    Československo: Netolička – Barmoš, Vojáček, Ondruš (C), Gögh – Jurkemik – Panenka, Kozák – Masný, Vízek, Nehoda. Trenér: Jozef Vengloš.

    Rozhodčí: Hilmi Ok (TUR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    O výkop se postarali hráči Nizozemska a hned se dostali po pravé straně do útoku. Pouze Göghův pohotový skluz zabránil nejhoršímu a je z toho roh pro Nizozemsko.
     
    2
    Ten rozehrál Rep, tým Československa se ale zvládl centru ubránit a po následném útočném faulu je akce definitivně ukončena.
     
    3
    Zprava se o centr pokoušel Poortvliet, moc mu to ale nesedlo a následoval další obranný odkop,
     
    4
    Zdeněk Nehoda byl tvrdě faulován, zákrok se ale obešel bez karetního trestu.
     
    4
    Panenka vysunoval Vízka, ten se však na levé straně nedostal ke kličce přes obránce a skončil s míčem u postranní čáry.
     
    5
    První obrovská šance utkání! Po parádní narážečce se do vápna dostal Thijssen a mířil po zemi podél Netoličky. Trefil tyč!
    5. Thijssen v šanci na otevření skóre. Trefil však pouze tyč
     
    6
    V další akci musel Netoličkovi pomoci Gögh, míč nakonec skončil u gólmana Československa, ten se nyní snaží vše uklidnit.
     
    7
    Nizozemci vstoupili do utkání velmi aktivně a snaží se o co nejrychlejší gól. Potřebují dnes vyhrát a jak to tak vypadá, podřizují tomu vše.
     
    8
    Opět se hraje na půlce Československa, Rep ale nedostal míč do míst, odkud by se dalo vystřelit.
     
    9
    Masný možná mohl sám postupovat k šestnáctce soupeře, volil však raději přihrávku na střed a tu mu obrana Nizozemska vystihla.
     
    10
    Českoslovenští hráči se nikam neženou. Kozák s Jurkemikem dokonce hru vrátili až k Netoličkovi. No a z hlediště se na ně za to snesl pískot diváků.
     
    11
    W. van de Kerkhof se k prudké přihrávce na hranici pokutového území nedostal, míč odskočil až k připravenému Netoličkovi.
     
    13
    Na trávníku leží R. van de Kerkhof a zatím se mu na nohy vůbec nechce. Probíhá jeho ošetřování.
     
    14
    No a gesto jeho spoluhráčů je jasné, bude se muset střídat. René van de Kerkhof nemůže vůbec došlápnout na svou levou nohu.
     
    15
    Na střídačce se chystá střídání, do hry půjde Kees Kist.
     
    15
    Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází R: van de Kerkhof, přichází Kist.
     
    16
    Československo právě vstřelilo branku!
    Československý tým se dostal do vedení po akci, kdy středem potáhl akci Jurkemik, ve skluzu poté posunul na Masného, který se dostal do vápna, situaci rozvinul na Vízka, který by už mohl sám zakončovat, ale přihrál na malé vápno, kde byl zcela nepokrytý ZDENĚK NEHODA a ten střelou pod padajícího Schrijverse otevřel skóre utkání!
    16. Zdeněk NEHODA - 0:1
     
    17
    Velice důležitý gól pro Československo, ten si zase o něco více upevnil pozici, která jej posune do boje o bronz.
     
    19
    Krol centroval od půlky do pokutového území, míč skončil u dobře pracující obrany Československa.
     
    20
    Nizozemci ví, že jsou teď v nepříjemné pozici a musí dát alespoň dva góly. Nanninga se neúspěšně natahoval po centru z pravé strany.
     
    21
    Zraněný René van de Kerkhof opouští v doprovodu člena týmu dějiště utkání a za silného kulhání míří do kabin.
     
    23
    Hlavně neudělat chybu, to je teď plán československého týmu. No a hráči se jej drží i za cenu možná trochu neatraktivního stylu hry.
     
    24
    Jurkemik postupoval středem proti W. van de Kerkhofovi, vše ale trochu uspěchal a jeho střela byla sražena k levé postranní čáře.
     
    25
    Nehoda nestihl rychlý míč, ten se dostal mimo hrací plochu a rozehrávat se tak bude od Schrijversovy branky.
     
    26
    Na druhé straně neuspěl ani Hovenkamp, jeho střela z velké dálky skončila na jednom z bránících hráčů.
     
    27
    Rychlý přechod československého týmu do útoku. Pas do běhu dostal Masný, jenže vystřelil o poměrně velký kus vedle Schrijversovy branky.
     
    27
    Kist vymýšlel chytrý oblouček do pokutového území, mělo to ale jeden háček – přihrávka šla do ofsajdu.
     
    28
    Začal se teď hrát velice svižný fotbal ze strany na stranu. Zleva se do pokutového území probil Nehoda a volil prudké bodlo. Ranou ovšem trefil pouze stínícího hráče Nizozemska, Schrijvers byl bez práce.
     
    29
    Tak tohle se Vojáčkovi moc nepovedlo. Dlouhým nákopem chtěl přesunout hru na útočnou polovinu, jenže míč poslal do míst, kde operoval pouze osamocený Ruud Krol.
     
    31
    Československá kombinace skončila střelou Gögha z dálky, míč prosvištěl o notný kus nad břevnem Schrijversovy brány.
    31. Göghova střela z dálky šla vysoko nad
     
    32
    Na opačné straně předvedli Nizozemci nenápadnou, ale zároveň rychlou a nebezpečnou akci, kdy se po narážečce snažil zprava o srovnání Kist, jeho střelu po zemi ale Netolička pohotově vykopl!
    32. Kist mohl vyrovnat, Netolička předvedl pohotový zákrok
     
    33
    Přímý kop pro Nizozemsko z levého křídla. Po rychlé rozehře si na centr naskakoval Nanninga, bylo to na něj ale vysoké a hlavičkoval tak zcela mimo.
     
    35
    Z obrovské dálky zakončoval Krol, vůbec mu to však nesedlo a Netolička tak nemusel zasahovat.
     
    36
    Už to vypadalo na nebezpečný brejk Československa, když se k míči dostal Masný a vysunoval Vízka, jenže tomu poslal přihrávku do těsného ofsajdu...
     
    38
    Snaha Nizozemců o vyrovnání je vytrvalá, už je v tom ale vidět trocha křečovitosti. Československý tým navíc dobře brání hranici své šestnáctky.
     
    39
    Kist vyvinul na Gögha docela velký tlak a snažil se mu vzít míč, dobrá souhra hráčů v červeném ale tuto akci ukončila bez případné šance soupeře.
     
    40
    Po faulu na Vízka hráči Československa bleskově rozehráli a dostali se i na dostřel, vše ale zhatila nepovedená narážečka mezi Nehodou a Panenkou.
     
    42
    Do vlastního vápna se k obranné činnosti stáhl i Panenka a pomohl tak obraně odvrátit další výpad soupeře.
     
    42
    Už se zase hrálo na opačné straně a z dálky to zkoušel Jurkemik. Byl z toho ale pouze pozdrav na tribunu za brankou.
     
    43
    Po několika odrazech míče u šestnáctky Československa se do míče opřel Nanninga a byl z toho nepříjemný pokus po zemi. Netoličkovi ale hodně pomohlo, že rána šla doprostřed branky.
    43. Nanningova pohotová střela po zemi
     
    44
    U Netoličky skončil i nepovedený pas od W. van de Kerkhofa, Československo jde do postupného útoku.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas a i když byli ve hře aktivnější hráči Nizozemska, lépe je na tom tým Československa. Ten se totiž v 16. minutě dostal do vedení po pěkné akci a zakončení Zdeňka Nehody zblízka a svůj náskok dokázal udržet. Soupeř byl směrem kupředu nebezpečnější, měl několik šancí, Thijssen trefil tyč, Kista vychytal Netolička a československý gólman si v závěru poradil i se střelou Nanningy. Současný výsledek tak posílá Nizozemsko domů, zatímco Československo by si zahrálo o medaile. Před námi je ale ještě celý druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nizozemsko udělalo do druhé půle druhou změnu, Dirka Nanningu nahradil Arie Haan.
     
    47
    No a Haan se hned předvedl v zajímavém světle. Napřáhl z obrovské dálky a jeho lehce tečovaná střela vystrašila natahujícího se Netoličku. Je z toho rohový kop.
    47. Haanova tečovaná bomba skončila kousek nad břevnem
     
    47
    Ten obrana Československa odvrátila, musí se ale i nadále bránit.
     
    48
    Vojáček ve skluzu odvrátil další výpad soupeře a lehce si u toho ublížil. Hovenkamp se jej snažil za nohu odtáhnout mimo hrací plochu, což se nelíbilo Ondrušovi a hlavní rozhodčí musel hráče rychle uklidnit. Zvládl to bez karet.
     
    50
    Další roh pro Nizozemce, Netolička musel do vzduchu a při vyboxování míče byl faulován.
     
    52
    Lehce zdržující taktika československého týmu, ten se opravdu nikam nežene...
     
    53
    Zprava se do pokutového území dostal Rep, jenže zakončení už nebylo povedené a bylo zblokováno.
     
    54
    Rohový kop pro Československo nebyl pro Schrijversovu branku nebezpečný, míč skončil na opačné straně v zámezí.
     
    55
    Po následném autu se po kombinaci dostal do šestnáctky Masný, jeho slalom však střelou neskončil.
     
    57
    Tempo se teď trochu rozkouskovalo, hra je často přerušována.
     
    58
    Levou stranou se k pokutovému území vydal W. van de Kerkhof, přihrávka od brankové čáry ale skončila u připraveného Netoličky.
     
    58
    Jurkemik fauloval Repa, je z toho přímý kop z pravé strany.
     
    59
    Nizozemsko právě vstřelilo branku!
    A je srovnáno. Po rozehrávce po zemi na střed si míč zpracoval KEES KIST a i když mu to nesedlo podle představ a při střele dokonce podklouzl, tak míč zaplul mimo Netoličkův dosah přesně k tyči – 1:1!
    59. Kees KIST - 1:1
     
    60
    Rázem jsou Nizozemci na koni a opět tlačí. Netolička musel daleko ze své branky, aby odvrátil další výpad W. van de Kerkhofa.
     
    62
    Hovenkampova tvrdá střela z dálky byla zablokována ještě před vápnem, Netolička byl bez práce.
     
    62
    A platilo to i po další Hovenkampově pokusu. Tentokrát to šlo vysoko nad břevno.
     
    63
    Masný na zemi, po faulu na jeho osobu bude československý tým rozehrávat přímý kop z levé strany.
     
    64
    Obrana Československa teď trochu zapomněla na Haana, který si naběhl mezi protihráče a zblízka se pokusil sklepnout míč za Netoličku. Ten u své pravé tyče zachoval chladnou hlavu a zakončení vytěsnil.
    64. Haan v další šanci Nizozemska
     
    65
    Na trávníku leží Gögh, hra ale pokračuje. Nizozemci si vybojovali rohový kop.
     
    66
    Trávník opustil Marián Masný, do hry se naopak zapojil Verner Lička.
     
    67
    Následný roh obrana Československa odvrátila a už se hraje u středového kruhu.
     
    68
    Trochu se nám na trávníku přitvrdilo, pocítili to Vojáček s Ličkou, rozhodčí však dává hře hodně volnosti a nepíská.
     
    69
    Nervozita stoupá, jde o hodně. Současný výsledek by znamenal zápas o bronz pro Československo.
     
    70
    Panenka rozehrál rohový kop, který hned u první tyče odvracel Krol. Následně ještě z dálky zakončil Jurkemik, jeho střelu Schrijvers bez potíží pokryl.
     
    70
    Střela z dálky přišla i na druhé straně, Netolička si připsal důležitý zákrok.
     
    71
    Na popud pomezního sudího dostává od toho hlavního žlutou kartu za faul Johannes Rep.
     
    72
    Nizozemci zakončují z každé možné pozice, nyní to zkoušel Hovenkamp. Mířil vedle a Netolička se už pomaličku chystá k odkopu.
     
    73
    Z obrovské vzdálenosti zkoušel štěstí Jurkemik, ale pouze poslal Schrijverse pro míč vedle jeho brány.
     
    75
    Barmoš se dlouhým autem pokoušel vysunout Ličku, dal mu to ale daleko od nohy a Nizozemsko jde už do protiakce.
     
    75
    Nehoda měl trochu prostoru k postupu k brance, jenže rychle se přibližující Wijnstekers mu skluzem míč ukopl od nohy.
     
    76
    Další akce Československa byla vedena pravou stranou, Nehoda si ale na přihrávku nabíhal z ofsajdového postavení.
     
    77
    Rohový kop Nizozemska, zůstalo však pouze u centru, ten obrana Československa hravě odvrátila.
     
    78
    Michel van de Korput hledal přihrávkou po zemi spoluhráče, našel však pouze Vízka a ten malou domů na Netoličku nebezpečí pro Československo ukončil.
     
    79
    Další z tvrdých zákroků Nizozemců, turecký rozhodčí Hilmi Ok má ale s hráči v bílém opravdu velkou trpělivost.
     
    79
    Teď už to ale neplatí a za faul na Panenku byl žlutou kartou potrestán Arie Haan.
     
    80
    Panenka je sice na nohou, ale v pohodě není. Vidíme, že výrazně kulhá.
     
    81
    Na lavičce československého celku se začal na vstup do hry chystat František Štambacher.
     
    82
    Souboj mezi Vízkem a W. van de Kerkhofem byl posouzen jako nedovolený ze strany nizozemského hráče, Československo může jít do postupného útoku.
     
    83
    Poslední minuty jsou opravdu hodně o tvrdé hře, a to zejména ze strany Nizzoemska. Na svou kůži to opět pocítil Ladislav Vízek.
     
    84
    Dlouhý nákop ke Schrijversově šestnáctce, Nizozemci ale odvrátili a Hovenkamp vše definitivně ukončil.
     
    85
    Hlavičkový souboj u Netoličky sice vyhrál Johannes Rep, gólman Československa pak ale předvedl jistý zákrok.
     
    86
    Před Netoličku to teď létá ze všech možných pozic, Nizozemci už nemají moc prostoru na vymýšlení a musí do vápna tlačit všechny míče.
     
    87
    Míč teď sice po Haanově centru a van de Korputově hlavičce skončil v síti Netoličkovy branky, ale radost Nizozemců byla ihned ukončena, neboť gól nebyl uznán pro ofsajd!
    87. Gól van de Korputa neplatil pro ofsajd
     
    88
    Je to teď fotbal na jednu branku, Československo pouze brání zuby nehty potřebnou remízu.
     
    89
    Už to vypadalo, že se Rep probije do šestnáctky a zakončení, na poslední chvíli mu byl ale míč ukopnut od nohy.
     
    89
    Československo ještě střídá, končí Antonín Panenka, zahraje si František Štambacher.
     
    90
    Nehodův mohutný odkop končí až u Schrijverse, mezitím však míč opustil hrací plochu a vhazuje se u půlky.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Nizozemci i po přestávce předváděli aktivní hru a v 59. minutě se dokonce dočkali vyrovnání, když se střelou zpoza pokutového území trefil Kees Kist, víc však ve svém tlaku nezvládli. Dvě šance neproměnil střídající Arie Haan, těsně před koncem nebyl navíc uznán gól Michela van de Korputa pro ofsajd. Výsledek 1:1 tak znamenal, že Československo si na turnaji zahrálo o bronzové medaile proti domácí Itálii, Nizozemci naopak odjeli domů, aniž by navázali na medailový úspěch ze světového šampionátu z roku 1978.
     
    Utkání sledovalo 11 889 diváků.
     
    To je z tohoto historického přenosu vše, já Vám přeji hezký zbytek neděle a u dalších zápasů se budu těšit na shledanou. (16:07:49)

    Aleš Pur

    Góly: 59. Kist – 16. Nehoda

    Karty:   71. Rep (NED), 79. Haan (NED)


    Holandsko: Schrijvers – Wijnstekers, Krol (C), van de Korput, Hovenkamp – Poortvliet, W. van de Kerkhof, Thijssen – Rep, Nanninga (46. Haan), R. van de Kerkhof (15. Kist). Trenér: Jan Zwartkruis.
    Československo: Netolička – Barmoš, Vojáček, Ondruš (C), Gögh – Jurkemik – Panenka (89. Štambacher), Kozák – Masný (66. Lička), Vízek, Nehoda. Trenér: Jozef Vengloš.

    Rozhodca: Hilmi Ok (TUR)

    Diváci: 11 889