Rusko – Česko 1:2 (kon.)
koniec
Rusko
1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Česko
cz Sobota 21.03.2020, 10:00 • Lanxess Arena (Kolín nad Rýnem) • Mistrovství světa 2010 • Finále
Partner:
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Doufám, že jste si užili historické utkání z MS 2010, v němž Česká republika získala zlaté medaile a překazila tak Rusku možnost zlatého hattricku. Přeju vám krásný zbytek dne a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (13:03:23)
     
    Češi jsou mistři světa. Po náročném šampionátu, během kterého přišlo několik překvapivých zakopnutí, ale také zvratů si nakonec Růžičkova družina odveze domů zlaté medaile. Navíc se jí podařilo ustrážit zlatý hattrick, na který Rusové právě v Německu útočili!

    Růžičkovy svěřenci na nic nečekali a už po dvaceti vteřinách se dostali do vedení, po výborném pasu Jágra otevřel skóre utkání Jakub Klepiš. Rusové tlačili, avšak místo vyrovnání museli skousnout druhou branku v síti Varlamova, ve 39. minutě uklidil nahození Rachůnka bruslí do sítě Tomáš Rolinek, gól následně posvětil i videorozhodčí. Kouzlo skvěle chytajícího Tomáše Vokouna dokázal Pavel Dacjuk prolomit příliš pozdě, kapitán sborné využitou přesilovkou snížil v 59. minutě na 1:2. Zbytek střetnutí si již čeští hokejisté pohlídali, připravili tak Rusku jedinou a zároveň tu nejvíce bolestivou porážku na turnaji.
     
    All Stars šampionátu:

    Brankář: Dennis Endras (Německo)
    Levý obránce: Petteri Nummelin (Finsko)
    Pravý obránce: Christian Ehrhoff (Německo)
    Levé křídlo: Magnus Pääjärvi (Švédsko)
    Střední útočník: Jevgenij Malkin (Rusko)
    Pravé křídlo: Pavel Dacjuk (Rusko)
     
    Konec zápasu.
     
    59:57
    Jakub Klepiš zvládl buly v obranném pásmu, Ondřej Němec vyhazuje přes všechny čáry. Je to jasné, Češi jsou mistři světa!
     
    59:54
    Šest vteřin před koncem se bude vhazovat po pravici Tomáše Vokouna! Český strážce svatyně si poradil se zakončením Ilji Kovalčuka od levého mantinelu.
     
    59:41
    Pavel Dacjuk neúspěšně přihrál, Jiří Novotný následně dokázal kotouč dostat do středního pásma! Rusku zbývá čas na poslední útok!
    59:25 Pavel DACJUK - 1:2
     
    59:24
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Ještě nás čeká obrovské drama! Po buly Gončar nahrál Kovalčukovi, který skvělým pasem oslovil na pravé straně najetého PAVLA DACJUKA. Forvard sborné propálil marně se přesunujícího brankáře. Asistence: Ilja Kovalčuk a Sergej Gončar.
     
    59:00
    Probíhá poslední minuta třetí třetiny.
    58:49 Ovečkin ani natřikrát nedostal puk do sítě
     
    58:49
    Velmi blízko kontaktnímu gólu byl Alexander Ovečkin, avšak ani on neprolomil kouzlo Tomáše Vokouna! První ránu srazil Čáslava, druhou gólman zvládl pokrýt, třetí střelu útočník namířil do pravé tyče!
     
    58:27
    To je vítaná pomoc! Jevgenij Malkin po odpískání neustál situaci a krosčekem poslal k zemi Tomáše Mojžíše. Hlavní rozhodčí si zákroku všimli, ruského forvarda vykazují na trestnou lavici. Pokračuje přesilovka Rusů 4 na 3.
     
    58:27
    Pavel Dacjuk vypálil, trefil Mojžíše. Kotouč se odrazil k Malkinovi, který se z velkého úhlu snažil procpat puk za záda Tomáše Vokouna, ten však dnes chytá fantastický zápas, touš udržel před čárou!
     
    58:06
    Okamžitě po vhazování vypálil od modré Ilja Kovalčuk. Rána šla vysoko nad, vzápětí skončila na horní síti české svatyně. Tam puk pohlídal Mojžíš, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    58:00
    Další komplikace pro český celek! Tomáš Rolinek postavil strom do cesty Dacjukovi, což rozhodčí ocenili po právu dvěma minutami. Rusové budou hrát v šesti proti třem!
     
    57:25
    Semjon Varlamov je na střídačce, Rusko hraje v šesti!

    Milan Huppert

    Góly a asistencie: 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar) – 1. Klepiš (Jágr), 39. Rolinek (Rachůnek)


    Rusko: Varlamov – Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov – Sjomin, S. Fjodorov (A), Ovečkin (A) – Kovalčuk (C), Malkin, Dacjuk – Kozlov, Těreščenko, Frolov – Afinogenov, Anisimov, Kuljomin.
    Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava (A), Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek – Jágr (A), Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek (C) – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček – M. Růžička.

    Rozhodca: Baluška (SVK), Levonen (FIN) – Brown (USA), Wehrli (SUI)

    Diváci: 19 132