Karabach – Linfield 2:1 (kon.) | Riga FC – Kodaň 1:0 (kon.) | Borisov – Astana 2:0 (kon.)
Solún – Slovan Bratislava sk 3:2 (kon.) | Štokholm – Celtic 1:4 (kon.) | Bnei Yehuda – Malmö 0:1 (kon.)
Molde – Partizan 1:1 (kon.) | Zorja Luhansk – Espanyol 2:2 (kon.) | Limassol – Eindhoven 0:4 (kon.)
S. Moskva – Braga 1:2 (kon.) | Be'er Sheva – Feyenoord 0:3 (kon.) | Trabzonspor – AEK Atény 0:2 (kon.)
Antverpy – Alkmaar 1:4 (po pr.) | Dudelange – Ararat-Armenia 2:1 (5:4 po pen.) | Ferencvároš – FK Sūduva 4:2 (kon.)
Rijeka – Gent 1:1 (kon.) | Maribor – Razgrad 2:2 (kon.) | Frankfurt – Štrasburg 3:0 (kon.)
Rangers – Légia Varšava 1:0 (kon.) | Wolverhampton – Turín 2:1 (kon.) | Guimarães – FCSB 1:0 (kon.)
koniec
BATE Borisov
2:0 (1:0)
FC Astana
cz Štvrtok 29.08.2019, 19:00 • Borisov Arena, Borisov • Európska liga (predkolá) • Play-off
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:59:24)
     
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 5:12.
     
    Je dobojováno! Astana přijela do Běloruska s pohodlným třígólovým náskokem. Na hřišti BATE však rezignovala na ofenzivu a ve finále se dostala do velkých problémů, protože po gólech Skavyše a Jablonského čelila velkému závěrečnému tlaku. Do prodloužení mohl zápas v nastaveném čase dostat Zachar Volkov, branku ale těsně minul a kazašský mistr už o postup do skupinové fáze nepřišel.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Moukam vyběhl s míčem do autu. Sudí odpískal konec a pak ještě ukázal žluté karty Willumssonovi a Čičkanovi, kteří si s ním chtěli něco vyřizovat.
    90+5. Zachar Volkov (BAT)
     
    90+5
    Nechybělo moc a na svět přišlo prodloužení! Kvůli rohovému kopu vyrazil do útoku také Čičkan. K životně důležité hlavičce se ale dostal Volkov a jen o pár decimetrů minul Erićovu pravou tyč.
     
    90+4
    Moukam zkazil standardní situaci po faulu Tomaševiće na Filipoviće. Jeho spoluhráči každopádně vybojovali dost možná poslední rohový kop.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Marin Tomasov, přichází Abzal Bejsebekov.
     
    90+2
    Marin Tomasov toho dnes odmakal opravdu hodně. Na pokraji sil nyní sedí na hřišti a pravděpodobně si počká na vystřídání.
     
    90+1
    Postnikov odkopl Jablonského centr do relativního bezpečí. Domácí balón ztratili, ale totéž se dá říct také o nakopávajícím Tomasovovi.
     
    90
    Pozornost všech se na pár vteřin přesunula mezi střídačky, kde čtvrtý rozhodčí ukázal, že se budou nastavovat další čtyři minuty.
     
    89
    Erić zlikvidoval centr z pravé strany, přestože byl v pohybu vzad. Janga po jeho rozehrávce získal aut a také trochu klidu pro obranu Astany.
     
    88
    Ožili také fanoušci, kteří by se rádi zdrželi na stadionu minimálně další půlhodinu. U balónu jejich oblíbenci ale nejsou, zprava vhazuje Rukavina.
     
    87
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Jurij Logviněnko, přichází Žarko Tomašević.
     
    87
    Stasevičův slabý centr na první tyč obrana Astany pohlídala. Hra je přerušena a následovat bude další střídání.
     
    86
    Borisov je na koni! Krátce po rozehrávce kazašského klubu si vypracoval výhodu rohového kopu.
    85. Jevgenij JABLONSKIJ - 2:0
     
    85
    BATE Borisov právě vstřelil branku!
    No tak pozor, běloruský mistr je už jenom jeden gól od prodloužení! Stasevićův centr byl u bližší tyče odvrácen na JEVGENIJE JABLONSKÉHO a jeho tvrdá střela zpoza pokutového území proletěla až za Erićova záda!
     
    83
    Jasse Tuominen šel ve vápně do kličky, jenže si míč ukopl za koncovou čáru. Erić znovu dráždí fanoušky drobným zdržováním.
     
    82
    Série domácích přihrávek vyvrcholila jen nepřesností, které hned využil Erić. Astana už je hodně blízko postupu do skupinové fáze.
     
    80
    Kopitović nepustil vysoký pas na Jangu. Sám vyrazil do protiakce a přinutil zmíněného Jangu zezadu takticky faulovat.
     
    79
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Maxim Skavyš, přichází Jasse Tuominen.
     
    78
    Stasevič se na pravém okraji velkého vápna obtočil kolem dvou hráčů a nabídl míč do malého vápna, kde Willumsson přihrávku prodloužil a poslal míč jen těsně vedle vzdálenější tyče.
     
    77
    Tomasov prostrčil míč do velké mezery mezi dvěma obránci. Tam se zrovna nacházel střídající Janga, jenže ze slušné pozice slabě vystřelil do místa, kde byl připravený Čičkan.
     
    76
    Skavyš byl ve středu pole faulován Postnikovem. Hostům to moc vadit nemusí, neboť se mohou znovu zformovat do zataženého bloku.
     
    75
    Hostující brejk tři na čtyři přinesl jen centr sražený k Čičkanovi. Hra se tak rychle vrací na útočnou polovinu BATE.
     
    74
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Dmitrij Baga, přichází Willum Willumsson.
     
    73
    Držení míče: 55% – 45%.
     
    72
    Boris Kopitović si přivodil drobné zranění, kvůli kterému je na chvíli mimo hru. Borisov si musí poradit bez jednoho ze stoperů.
     
    71
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Roman Murtazajev, přichází Rangelo Janga.
     
    70
    Hráči běloruského týmu nalezli na soupeřovu rozehrávku a poměrně brzy míč získali. Následoval dlouhý pas na Skavyše, jenž se neprosadil přes důrazného Postnikova.
     
    68
    Borisov rychle rozehrál standardní situaci. Napravo byl rozběhnutý Moukam, ovšem jeho spoluhráč po přihrávce do druhé vlny nezakončil podle domácích představ.
    67. Maxim Skavyš (BAT)
     
    67
    Domácí radost z druhého gólu trvala jen malý okamžik! Skavyš se dostal za obranu díky ofsajdu, takže následná střela k zadní tyči už byla navíc.
     
    66
    Astana vyráží do ojedinělých útoků v naprosto minimálním počtu hráčů, a tak Borisovu nemusí příliš vadit, že mnohdy už nechává hodně pootevřená zádní vrátka.
     
    64
    Luka Šimunović zlikvidoval Moukamův centr skluzem, kterým poslal balón na další rohový kop. Z něj domácí nic nebezpečného nevymysleli.
     
    63
    Nepřipravený nákop Riose poslal balón za koncovou čáru. Hostující gólman Nenad Erić určitě nebude spěchat s rozehráním další akce.
     
    62
    Stanislav Dragun nezpracoval Stasevićovu přihrávku a musel tak zapomenout na šanci v podobě střely z hranice pokutového území.
     
    61
    Erić si nedoběhl pro nákop Staseviće. Z celé situace resultoval roh, ale ten už strážce hostující branky vlastními silami ubránil.
     
    60
    Čerstvý Hervaine Moukam nabral rychlost na levé straně. Po faulu Tomasova se všechno chystá k domácí standardce.
     
    59
    Na rohy je vyrovnáno 3:3. Ten domácí nyní zprava rozehrál Stasević, ovšem na zadní tyči hlavičkující Dragun branku netrefil.
     
    58
    Roman Murtazajev nějakých sedm vteřin čekal na podporu ve chvíli, kdy držel míč u pravé postranní čáry. Spoluhráčů se ale nedočkal a vše raději vyřešil naivní nepřesnou střelou.
     
    57
    Střídání v týmu BATE Borisov: ze hřiště odchází Anton Saroka, přichází Hervaine Moukam.
     
    56
    Úvod druhé půle domácím vůbec nevyšel. Každou další minutou se tak šance Borisova na vyrovnání celkového skóre rychle zmenšují.
     
    54
    První žlutá karta tohoto zápasu. Tomasov si metr před vápnem nedokázal míč ideálně zpracovat a situaci nezachránil ani ostrým skluzem, při kterém trefil jen nohy Filipoviće.
     
    54
    Rúnar Sigurjónsson nevyřešil situaci tři na tři vůbec dobře. Střelu z dvaceti metrů mu zablokoval předním stojící Boris Kopitović.
     
    53
    Bránění BATE má v těchto minutách hodně daleko k dokonalosti. Nebezpečné přečíslení domácí díky nepřesné finálce přečkali bez úhony, stejně jako nepřesnou střelu z dálky od Tomasova.
     
    52
    Dmitrij Baga o pár decimetrů nedosáhl na centr Staseviće. Míč tak proletěl až za postranní čáru, odkud bude vhazovat Antonio Rukavina.
     
    51
    Pobídku Tomasova dobře přečetl Anton Čičkan a vyboxoval míč do prostoru, odkud mu už téměř nic nehrozí.
     
    50
    Rotariu byl faulován Stasevičem, načež byl nákop Rúnara Sigurjónssona odvrácen na rohový kop.
     
    49
    Půlka domácí jedenáctky rezignovala na poctivý návrat. brejk Astany tak z devatenácti metrů v klidu zakončoval Majevskij, ale rána to pro Čičkana nebezpečná nebyla.
     
    48
    Erićova brána v ohrožení nebyla. Po centru Staseviče totiž klíčový hlavičkový souboj vyhrál jeho chorvatský spoluhráč Luka Šimunović.
     
    47
    Šimunović fauloval krátce po rozehrání druhé půle. Z následné standardky Staseviče resultuje domácí rohový kop.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Běloruský klub potřeboval před svými fanoušky rychle skórovat, aby oživil své šance na postup do základní skupiny Evropské ligy. Domácí tento úkol splnili již v šesté minutě, kdy po prodlouženém centru hlavou skóroval Skavyš. Borisov byl lepší i v dalším průběhu, druhý gól však nedal a před poslední pětačtyřicetiminutovkou tak stále prohrává celkovým skóre 1:3.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nenad Erić ošemetně vyrazil centr z pravé strany k hranici velkého vápna. Borisov se však poněkolikáté nedostal k žádné dorážce.
     
    45
    Nastavují se dvě minuty.
     
    43
    A znovu jenom dlouhý míč, který ze středu hřiště propadl až do rukavic hostujícího gólmana a kapitána v jedné osobě.
     
    42
    Hosté o několik desítek metrů vysunuli svou obrannou linii, což okamžitě vedlo k nepřesnému nákopu Borisovských. Vhazovat bude Rukavina.
     
    41
    Murtazajev uspěl v rychlostním souboji na levé straně. V tandemu ale neměl žádného spoluhráče a střelou z neškodné pozice de facto odevzdal míč Čičkanovi.
     
    39
    Hraje se v poměrně dobrém tempu, které nyní malinko zbrzdil ofsajd Murtazajeva. Astana si pak balón rychle vzala zpět, ale Tomasov o něj při individuální akci přišel.
     
    38
    Jurij Logviněnko dostal míč od Tomasova. Další přihrávky už nevymýšlel a ranou z delší vzdálenosti donutil Čičkana provést alespoň rutinní zákrok.
     
    37
    Rukavina přes sebe nepustil Skavyše. V souboji měl navíc i štěstí, takže místo rohu následuje jen odkop od branky Nenada Eriće.
     
    36
    Na opačném konci hřiště hrozil Murtazajev, který šel na Čičkana z ostrého úhlu. Žádnou pořádnou střelu z této pozice ale nevymyslel.
    35. Igor Stasević (BAT)
     
    35
    Domácí snažení zakončil až Stasevič, který si po sérii hlaviček hrudníkem zpracoval míč na střelu z halfvoleje a z osy hřiště jen o kousek minul ze svého pohledu levou tyč.
     
    34
    Po faulu Tomasova do ohně centroval Stasevič. Před Erićem byl hodně hráčů Borisova, nicméně ani jeden z nich se k zakončení neprotlačil.
     
    33
    Skavyš zkusil překvapit Eriće stříleným centrem z levého křídla. Hostující gólman balón opět jen vyrážel, ale ten si pak žádného dalšího hráče BATE nenašel.
     
    32
    Nic na tom nezměnil ani aktivní Marin Tomasov, který byl na pravém okraji velkého vápna zdvojený a čistě odzbrojený.
     
    31
    Jenomže hned první přihrávka směřující na branku Čičkana znamenala lacinou ztrátu míče. Zatím je to od Astany hodně slabý výkon.
     
    30
    Kazašský celek měl velké starosti s přechodovou fází. Situaci mu usnadnil až nařízený míč rozhodčího, po kterém mají otevřenější cestu na útočnou polovinu.
     
    29
    Volkov precizně přenesl hru na levou stranu, jenže tam Skavyš ani Stasević nedokázali vymyslet žádný centr do ohně.
     
    28
    Šomkova přihrávka prošla přes dobrých čtyřicet metrů až do prostoru, který měl pod palcem Anton Čičkan.
     
    27
    Sigurjónssonův centr z levého kraje hřiště měl jen hodně slabé parametry. Tentýž hráč o chvíli později přesto napřáhl zpoza vápna a jen o kousek přestřelil domácí branku.
     
    26
    Hned po vhození balónu do hry byl faulován Šomko, takže hosté zadarmo dostali standardní situaci.
     
    25
    Převaha Borisova v těchto vteřinách trochu vyšuměla. Aktuálně se chystá Riosovo vhazování z blízkosti vlastního vápna.
     
    23
    Tomasov se u rohu velkého vápna krásně uvolnil přes dva obránce, míč si navedl na levačku, ale všechno pak znegoval hodně nepovedeným zakončením.
     
    21
    Logviněnko si došel pro faul Bagy, nicméně Astana i teď udržela balón jen na pár jednotek vteřin.
     
    20
    Rozehrávku zrealizoval Stasevič, jenže balón poslal jenom do rukavic Eriće, který si našel cestičku k vysokému centru.
     
    19
    Maxim Skavyš postupoval po levé straně tak dlouho, až Rukavina jeho centr srazil na rohový kop.
     
    18
    Následný roh rozehrál Tomasov na bližší tyč. Svůj centr zprava si posléze zopakoval, ale žádného ze svých spoluhráčů opět nenašel.
     
    17
    Na druhé straně musel Čičkan jistit tečovanou střelu z rohu vápna od Logviněnka. Míč proletěl kousek vedle levé tyče domácí branky.
     
    16
    Filipovićovi vůbec nesedl centr z hloubi pole. Balón vyletěl ven ze hřiště a na programu tak bude odkop Nenada Eriće.
     
    15
    Stasević to zkusil z nějakých sedmadvaceti metrů. Rána to nebyla nijak prudká, ale Erić ji stejně pouze vyrážel do prostoru, kde k jeho štěstí nebyl nikdo ve žlutém.
     
    14
    Tomasov šel sám proti zformované obraně. Bez podpory spoluhráčů byla jeho akce určena k rychlému zániku.
     
    13
    Murtazajev si zpracovával autové vhazování, zatímco do něj nedovoleně vrazil Kopitović. Hosté budou rozehrávat z klidu.
     
    11
    Nařízený rohový kop BATE velmi jistě ubránilo, míč se během okamžiku přesunul do zahuštěného středu pole.
     
    10
    První závar u domácí branky. Tomasov vracel přetažený centr do ohně, ovšem Murtazajev neměl kudy procedit míč před vyběhnuvšího Čičkana.
     
    9
    Skavyš se dopustil faulu na Rukavinu, nicméně hostující fotbalisté s balónem na kopačkách dlouho nevydrželi.
     
    8
    Dvojzápas najednou získal novou zápletku. Borisovu nyní stačí dva góly k tomu, aby si vynutil prodloužení.
    6. Maxim SKAVYŠ - 1:0
     
    6
    BATE Borisov právě vstřelil branku!
    Domácí dávají brzký gól a vykřesali tak nemalou jiskřičku naděje! Stasevićův centr z pravé strany jeden z obránců nešikovně prodloužil na úplně volného MAXIMA SKAVYŠE a ten si dal záležet, aby Erić na jeho hlavičku nedosáhl.
     
    5
    Z velkého boje o střed hřiště vybruslili s balónem domácí. Centr zleva však nenadělal defenzivě Astany žádné větší potíže.
     
    4
    Mizerný výsledek z prvního zápasu se odrazil i na návštěvě. Stadion v Borisově rozhodně není zaplněný ani ze dvou třetin.
     
    3
    První vteřiny se nesou v naprosto klidném duchu. Naposledy byl k vidění nákop Postnikova do náruče Čičkana.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují ve žlutých, zatímco hosté ve světle modrých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    BATE Borisov: Čičkan – Rios, Volkov, Kopitović, Filipović – Dragun, Jablonskij, Baga – Stasevič (C), Saroka, Skavyš.
    Náhradníci: Černik – Berezkin, Willumsson, Bessmertnyj, Tuominen, Milić, Moukam.

    FC Astana: Erić (C) – Rukavina, Postnikov, Šimunović, Šomko – Tomasov, Logviněnko, Majevskij, Sigurjónsson – Rotariu, Murtazajev.
    Náhradníci: Mokin – Tomašević, Mužikov, Bejsebekov, Percuch, Janga, Žalmukan.

    Rozhodčí: Madden – Ross, Roome (vš. SCO).
     
    FC ASTANA
    Suverén kazašské nejvyšší fotbalové soutěže, který v uplynulém ligovém ročníku vyhrál s drtivým náskokem patnácti bodů před druhým Kajratem Almaty, také neuspěl v předkolech Ligy mistrů. Tam, na rozdíl od BATE, ztroskotala Astana již v 1. předkole, kde nestačila na rumunskou Kluž.
    Další jízda poháry tak započala ve 2. předkole Evropské ligy, kde Astana vyřadila Santu Colomu z Andorry. Ve 3. předkole vyřadila Astana maltskou Vallettu a díky výhře 3:0 v prvním duelu to vypadá, že si ve 4. předkole poradí Astana i s BATE, čímž si zajistí účast v základních skupinách Evropské ligy.
     
    BATE BORISOV
    Běloruský tým čeká v odvetě velmi těžký úkol. V duelu s Astanou totiž budou muset doma dotahovat tříbrankovou ztrátu z úvodního duelu v Kazachstánu, kde BATE prohrálo 0:3.
    I vzhledem k výsledku úvodního duelu to vypadá, že pro BATE nedopadne úspěšně ani Evropská liga poté, co běloruský tým neuspěl v předkolech Ligy mistrů. Zde sice postoupil z 1. předkole, v tom druhém ale ztroskotal na norském Rosenborgu. Ve 3. předkole Evropské ligy se ještě proti FK Sarajevo zadařilo, s Astanou to ale na postup nevypadá.
     
    Utkáním, které se odehraje v Borisov Areně v Borisově, provedou skotští sudí, jako hlavní Bobby Madden, kterému budou na čarách asistovat Douglas Ross a David Roome.
     
    Vítejte u online přenosu odvetného utkání 4. předkola Evropské ligy, v němž se běloruský BATE BORISOV utká doma na svém stadionu s kazašskou FC ASTANA.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 6. Skavyš, 85. Jablonskij

    Karty:   90+6. Willumsson (BAT), 90+6. Čičkan (BAT) – 54. Tomasov (ATN)


    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 5:12.
    BATE Borisov: Čičkan – Rios, Volkov, Kopitović, Filipović – Dragun, Jablonskij, Baga (74. Willumsson) – Stasevič (C), Saroka (57. Moukam), Skavyš (79. Tuominen).
    Náhradníci: Černik – Berezkin, Willumsson, Bessmertnyj, Tuominen, Milić, Moukam.

    FC Astana: Erić (C) – Rukavina, Postnikov, Šimunović, Šomko – Tomasov (90+3. Bejsebekov), Logviněnko (87. Tomašević), Majevskij, Sigurjónsson – Rotariu, Murtazajev (71. Janga).
    Náhradníci: Mokin – Tomašević, Mužikov, Bejsebekov, Percuch, Janga, Žalmukan.

    Rozhodca: Madden – Ross, Roome (vš. SCO)
    22.08.2019
    Astana - Borisov 3:0

    Góly: 23. Tomasov, 44. Logviněnko, 52. Sigurjónsson (pen.)

    Karty:   17. Šomko (ATN), 38. Rukavina (ATN) – 26. Moukam (BAT), 81. Šimovič (BAT)

    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 11:4. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:12.