Southampton – Chelsea 2:3 (kon.) | Burnley – Leicester 2:1 (kon.) | Crystal Palace – Brighton 3:2 (kon.)
Huddersfield Town – Watford 1:0 (kon.) | Swansea – Everton 1:1 (kon.) | Liverpool – Bournemouth 3:0 (kon.)
Tottenham – Manchester City 1:3 (kon.)
koniec
Southampton FC
2:3 (1:0)
Chelsea FC
Sobota 14.04.2018, 13:30 • St. Mary's Stadium, Southampton • Anglická Premier League • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:30.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu zo zápasu 34. kola anglickej Premier League. Zachraňujúci sa Southampton skúsi obrať o body favorizovanú Chelsea.

    Southampton bol v ostatných sezónach zvyknutý bojovať o miestenku do európskych pohárov, ale teraz má úplne iné starosti. V záverečnej fáze ligového ročníka okupuje osemnáste miesto a na pásmo záchrany stráca tri body. The Saints navyše vôbec nemajú formu. V predchádzajúcich troch kolách nezískali ani jeden bod, keď vonku trikrát prehrali a trikrát inkasovali až tri góly. Na ihrisku Arsenalu uhrali výsledok 2:3, proti West Hamu a Newcastle zaknihovali zhodne porážku 0:3. Predtým zaznamenali dve remízy a jednu prehru, takže na plný bodový zápis v Premier League čakajú už od začiatku februára. Tešiť ich môžu aspoň výsledky z FA Cupu, kde sa prepracovali do semifinále.

    Chelsea s určitosťou neobháji majstrovský titul spred roka a nezíska ani miestenku do skupinovej fázy Ligy majstrov, pretože na tretí Liverpool aj štvrtý Tottenham stráca priepastných desať bodov. Momentálne sa nachádza na piatej pozícii, ktorá by jej zaručila postup do skupiny Európskej ligy, no rovnaké ambície má aj šiesty Arsenal, ktorý zaostáva len o tri body. The Blues neúspešne hľadajú hernú tvár z predchádzajúceho ročníka. V ostatných piatich ligových vystúpeniach vyhrali iba raz, rovnako v jednom prípade remizovali a trikrát prehrali. Medzitým dostali stopku v Champions League a poslednú šancu na úspech živia v FA Cupe.

    Chelsea má pozitívne spomienky na duely so Southamptonom. V prebiehajúcej sezóne vyhrala doma 1:0 a rovnako triumfovala aj v predošlých troch meraniach síl počas ročníkov 2016/17 a 2015/16. To je pre Londýnčanov dobrá správa, pretože na rovnakého súpera narazia aj v semifinále FA Cupu.
     
    Úvodné zostavy:

    Southampton FC: A. McCarthy – Bednarek, Jošida, Hoedt – Soares, Romeu, P.-E. Höjbjerg, Bertrand – Ward-Prowse, Tadić – S. Long.
    Náhradníci: Forster – Ch. Austin, Obafemi, Boufal, Sims, Lemina, McQueen.

    Chelsea FC: Courtois – Azpilicueta, Cahill, Christensen – Zappacosta, Fàbregas, Kanté, Alonso – Willian, E. Hazard – Morata.
    Náhradníci: Caballero – Barkley, Bakayoko, Giroud, Pedro, Moses, Emerson.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop bol v réžii hosťujúceho tímu. Chelsea nastúpila v modrých dresoch, Southampton zvolil klasickú červeno-bielu kombináciu.
     
    2
    Cesc Fàbregas hľadal oblúčikom za obranou pripraveného Marcosa Alonsa, ale loptu získal vo vzduchu Cédric Soares.
     
    3
    Domáci tréner Mark Hughes dnes zariskoval v obrannej formácie, keď doprial ligový debut mladému Poliakovi Janovi Bednarekovi. Ten bude musieť strážiť hviezdy Chelsea.
     
    4
    Dušan Tadić pohotovo vysúval do rýchleho protiútoku Shana Longa, ale írsky zakončovateľ nedokázal včas zareagovať a lopta mu prešla popred nohy.
     
    5
    Na opačnej strane ihriska sa snažil o prienikovú prihrávku Kanté. Willian podobne ako Long nezachytil prudkú loptu a nemohol zakončovať.
     
    6
    Ryan Bertrand prudko odcentroval z ľavého krídla do pokutového územia The Blues. Lopta preletela popred bránu a získal ju Marcos Alonso.
     
    8
    Dušan Tadić a Ryan Bertrand vtipne zakombinovali na ľavej strane. Napokon prišiel center srbského záložníka, ktorý skončil v rukaviciach Courtoisa.
     
    9
    Eden Hazard spadol tesne pred šestnástkou domácich a ihneď si pýtal atraktívnu štandardku. Hlavný rozhodca jeho prosbu rázne odmietol.
     
    10
    Morata s Hazardom sa dostali do protiútoku vo formáte dvoch proti dvom, ale nedokázali si vyhovieť podľa predstáv a Belgičanova strela bola zblokovaná.
     
    11
    Shane Long sa hnevá na hlavného arbitra, pretože zostal ležať v stredovom kruhu. Bol to však bežný kontakt, po ktorom sa nepískal faul.
     
    12
    Úspešnejší bol Pierre-Emile Höjbjerg, ktorý bol atakovaný na rovnakom mieste. Dánsky futbalista trochu pridal svojmu pádu, no potom si to s rozhodcom vysvetlil.
     
    13
    Southampton v úvode zápasu vysoko napáda rozohrávku Chelsea. Futbalisti z Londýna potom majú problémy a robia chyby.
     
    14
    Álvaro Morata sa nepresadil v osobnom súboji s Majom Jošidom, ale získal rohový kop. Napriek tomu, že japonský obranca sa lopty vôbec nedotkol.
     
    15
    Alex McCarthy upokojil situáciu po rohovom kope. Centrovanú loptu z pravej strany schoval v rukaviciach a vyhnal súperov mimo šestnástky.
     
    16
    Eden Hazard potiahol protiútok Chelsea stredom ihriska, našiel na pravom krídle rozbehnutého Williana, ale brazílsky futbalista namieril priamo do brankára McCarthyho.
     
    17
    Ryan Bertrand a Dušan Tadić si chceli vymeniť loptu pri čiare, ale prvý menovaný narazil do protihráča a nedokázal zachytiť prihrávku.
     
    19
    Chelsea mala výhodu štandardky, ktorú rozohral Willian. Jeho prudký center preletel pokutovým územím až do rukavíc pripraveného brankára McCarthyho.
     
    20
    Úvodných dvadsať minút neprinieslo žiadnu gólovú šancu. Oba tímy sú aktívne, neboj sa tvoriť hru, ale stroskotávajú pred pokutovým územím.
     
    21
    Southampton dal gól! Domáci fanúšikovia jasajú, pretože The Saints otvorili skóre. Po ľavej strane prenikol Ryan Bertrand, natlačil sa s loptou až k bráne Chelsea, kde našiel voľného DUŠANA TADIČA a Srb zblízka namieril do odkrytej siete.
    21. Dušan Tadić (SOT) - 1:0
     
    23
    Tadič a Bertrand sú zatiaľ najaktívejšími mužmi v domácom tíme. Neustále si menia pozície aj loptu na ľavom krídle a hrozia defenzíve Chelsea.
     
    24
    Londýnčania sú teraz stiahnutí na vlastnej polovici. Southampton po strelenom góle ožil a chce využiť krátky herný výpad hostí.
     
    25
    Shane Long nebezpečne odcentroval z ľavej strany do pokutového územia, ale loptu si našiel pozorný brankár Thibaut Courtois.
     
    26
    César Azpilicueta pohotovo zareagoval na prihrávku za obranu, ktorú si dokázal prebrať Shane Long. Hosťujúci obranca ho odtlačil od lopty.
     
    27
    Davide Zappacosta zvládol hraničný vzdušný súboj, v ktorom si pomohol rukami. Loptu dostal na hlavu Álvara Moratu, no ten mieril nad bránu.
     
    29
    The Blues predviedli nacvičený signál po rohovom kope. Willian našiel mimo šestnástky pripraveného Davideho Zappacostu, ktorého pokus bol zblokovaný.
     
    30
    Willian tentoraz centroval od rohovej zástavky priamo na bránu. Alex McCarthy loptu iba pohladil rukavicou a mal šťastie, že Andreas Christensen sa nedostal k hlavičke do odkrytej siete.
     
    31
    Álvaro Morata sa pošmykol v osobnom súboji vo vnútri pokutového územia. Center Césara Azpilicuetu preto skončil na kopačkách domácich futbalistov.
     
    32
    Chelsea zatiaľ nepotvrdzuje úlohu papierového favorita. Hostia síce častejšie kontrolujú loptu, ale v zakončení nie sú nebezpeční.
     
    33
    Álvaro Morata bol zozadu atakovaný Majom Jošidom. Španiel spadol na trávnik a ihneď sa sťažoval hlavnému rozhodcovi, ktorý rýchlo upokojil jeho vášne.
     
    35
    Morata sa nevie vyrovnať s tvrdou hrou japonského obrancu Jošidu. Španiel je nervózny a hlavný rozhodca Mike Dean mu musí opäť dohovárať.
     
    36
    James Ward-Prowse a Oriol Romeu zastavili rozbehnutého Edena Hazarda. Obaja ho v osobných súbojoch nešetrili, ale žltá karta z toho nebola.
     
    37
    Shane Long vybehol do rýchleho brejku, proti obrane Chelsea však nemal veľa priestoru, a tak vystrelil veľmi nepresne spoza pokutového územia.
     
    38
    Na opačnom konci ihriska prišla strela z ešte väčšej vzdialenosti. Hosťujúci stopér Gary Cahill svojim nepresným pokusom rozosmial domácich fanúšikov.
     
    39
    Veľká šanca Southamptonu. James Ward-Prowse preveril Thibauta Courtoisa strelou z približne dvadsiatich metrov, belgický brankár loptu iba vyrazil pred Dušana Tadiča, no jeho zakončenie nebolo dostatočne razantné. Navyše prišlo z ofsajdu.
     
    40
    Na trávniku pribúdajú tvrdé zákroky, ktoré by mohli byť potrestané žltou kartou. Mike Dean sa snaží upokojovať futbalistov na oboch stranách.
     
    41
    Southampton nevyužil štandardnú situáciu. James Ward-Prowse prudko odcentroval z ľavej strany, v šestnástke hlavičkoval Maja Jošida, ale netrafil bránu.
     
    42
    Prvá žltá karta prišla už v úvodnom polčase. Pierre-Emile Höjbjerg (Southampton) v sklze evidentne zasiahol nohy Davideho Zappacostu, a tak bol spravodlivo potrestaný.
     
    44
    Domáci priaznivci bučia a pískajú, pretože Chelsea pokračovala v ofenzívnej akcii po tom, čo zostal ležať na trávniku Shane Long. Medzitým však fauloval James Ward-Prowse (Southampton) a takisto dostal žltú kartu.
     
    45
    Shane Long sa s problémami postavil a v sprievode lekárov zamieril za čiaru. Marcos Alonso mu nebezpečne prišliapol lýtko.
    45. Marcos Alonso (CHE)
     
    45+1
    Nadstavujú sa ešte tri minúty. V tej prvej vystrelil spoza šestnástky Cesc Fàbregas, ktorý vybojoval pre Chelsea rohový kop.
     
    45+2
    Po rohu sa tlačil do koncovky Andreas Christensen. Dánsky obranca však zvnútra pokutového územia nedokázal nasmerovať loptu na bránu.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvej polovici stretnutia vládne spokojnosť v domácom tábore. Favorit z Londýna síce častejšie drží loptu, ale nevytvoril si ani jednu šancu, ktorá by sa dala označiť ako gólová. Naopak, skórovali futbalisti Southamptonu. Po vydarenom individuálnu prieniku Bertranda dopravil loptu do odkrytej siete Dušan Tadič a poslal domácich do tesného vedenia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Tréneri cez prestávku neurobili ani jednu zmenu. Na trávniku zatiaľ zostávajú základné jedenástky.
     
    47
    Álvaro Morata pohotovo zakončoval spoza šestnástky. Španielsky útočník loptu nezasiahol vôbec dobre a poslal ju vysoko nad bránu.
     
    48
    Ryan Bertrand nedokázal odcentrovať z ľavého krídla, ale trafil pred sebou stojaceho protihráča a získal aspoň rohový kop.
     
    49
    James Ward-Prowse poslal presnú a prudkú loptu pred bránu Chelsea. Thibaut Courtois nebol včas na správnom mieste, no Maja Jošida pri kontakte s ním spadol a nedokázal zakončiť.
     
    50
    Marcos Alonso s ťažkosťami skrotil loptu pri rohovej zástavke, ale udržal ju v hre a Chelsea môže pokračovať v útočnej akcii.
     
    51
    Ofenzívna snaha hosťujúceho tímu sa skončila. Rozhodca na čiare odmával ofsajd, a tak nasleduje odkop brankára Alexa McCarthyho.
     
    53
    Obrovská šanca domácich. Shane Long dostal loptu do rýchleho brejku, napriek pádu sa pohral s dvoma obrancami Chelsea a ľavačkou ešte preveril brankára Courtoisa.
    53. Shane Long (SOT)
     
    54
    Následný rohový kop nepriniesol hrozbu pre bránu Chelsea. Lopta preletela cez pokutové územie a získali ju hostia.
     
    55
    Eden Hazard si vytvoril streleckú pozíciu v prehustenom priestore v šestnástke. Jeho pokus vytlačil Alex McCarthy na rohový kop.
     
    56
    Willian nebezpečne vystrelil z hranice šestnástky, Alex McCarthy loptu iba vyrazil, ale dorážky Edena Hazarda prišli z tesného ofsajdu.
     
    57
    Álvaro Morata centroval naslepo z otočky pred bránu Alexa McCarthyho. Davide Zappacosta márne bežal za loptou, ktorá putovala mimo ihriska.
     
    58
    Morata dostával prihrávku do behu medzi obrancov domáceho tímu. Španielsky útočník sa však nepresadil ani v tomto prípade a potvrdil, že dnes mu to nejde.
     
    59
    James Ward-Prowse rozohral rohový kop Southamptonu. Jeho prudký center síce našiel spoluhráča, ale ten v páde nedokázal zakončiť ani prihrať.
     
    60
    Southampton dal gól! James Ward-Prowse tentoraz rozohrával štandardku z pravej strany a predviedol ďalší vynikajúci center. Lopta letela dlho vzduchom, doputovala až na zadnú žrď a odtiaľ presne namieril poľský debutant v Premier League JAN BEDNAREK.
    60. Jan Bednarek (SOT) - 2:0
     
    61
    Antonio Conte ihneď reaguje na nepriaznivý vývoj zápasu. Z ihriska odišli Álvaro Morata a Davide Zappacosta, namiesto nich dostali šancu Olivier Giroud a Pedro.
     
    64
    Hostia sú frustrovaní a dávajú to najavo. Eden Hazard (Chelsea) dostal úplne zbytočnú žltú kartu, keď protihráčovi nepodal loptu pred vhadzovaním, ale odhodil ju mimo ihriska.
     
    65
    Ďalšia žltá karta je na svete. Ryan Bertrand (Southampton) sa prezentoval rovnako nešportovým správaním a neušiel trestu.
     
    66
    Shane Long bol úspešný v rýchlostnom súboji s Andreasom Christensenom. Prihrával dozadu na voľného Dušana Tadiča, ale ten nevystrelil.
     
    68
    Cédric Soares si nerozumel so spoluhráčmi. James Ward-Prowse sa ešte pokúšal zachytiť jeho prihrávku, ale lopta smerovala mimo hracej plochy.
     
    69
    Opäť bol v akcii Cédric Soares. Jeho center smeroval priamo do rukavíc Thibauta Courtoisa, ktorý ihneď posúva spoluhráčov vpred.
     
    70
    Chelsea dala gól! Hostia z ničoho nič udreli a znižujú na rozdiel jediného presného zásahu. OLIVIER GIROUD si našiel priestor medzi dvoma obrancami The Saints a hlavou poslal loptu k žrdi McCarthyho brány.
    70. Olivier Giroud (CHE) - 2:1
     
    71
    Wesley Hoedt si vyžiadal ošetrenie po kontakte so zakončujúcim Giroudom. Domáci obranca dostal tvrdý úder do chrbta, no všetko prebehlo v súlade s pravidlami.
     
    73
    Londýnčania po góle ožili a majú stále dostatok času na vyrovnanie či obrat. Naopak, domáci trochu znervózneli, pretože im ide o veľa a potrebujú tri body.
     
    74
    Do šestnástky Southamptonu lieta jedna lopta za druhou. Wesley Hoedt bol teraz na správnom mieste a hlavičkou upokojil situáciu.
     
    75
    Chelsea dala gól! Hostia zatlačili súpera a v priebehu piatich minút dokázali vyrovnať stav stretnutia. EDEN HAZARD dostal presnú prihrávku pred bránu, pripravil si loptu a zblízka napol sieť.
    75. Eden Hazard (CHE) - 2:2
     
    76
    Southampton dlho kontroloval dnešný zápas, vypracoval si dvojgólové vedenie a Chelsea nepúšťal do šancí. Po zásahu Girouda však prišiel tlak The Blues, ktorý vyvrcholil vyrovnaním, a tak je všetko otvorené.
     
    77
    Domáci futbalisti sa rýchlo zbavujú lopty. Ihneď hľadajú dlhými nákopmi osamoteného Longa a ten už nemá dostatok síl na šprinty či osobné súboje.
     
    78
    Oriol Romeu (Southampton) stiahol na trávnik prenikajúceho Marcosa Alonsa a dostal žltú kartu. Nasleduje štandardka pre Chelsea.
     
    78
    Chelsea dala gól! Veľký obrat Londýnčanov je na svete. Neubehlo ani desať minút a hostia otočili stav. Po štandardke sa odrazila lopta k voľnému OLIVIEROVI GIROUDOVI, ktorý pohotovou strelou z prvej prekonal Alexa McCarthyho.
    78. Olivier Giroud (CHE) - 2:3
     
    80
    Mark Hughes chce oživiť ofenzívu striedaním. Z ihriska odišiel James Ward-Prowse, ktorého nahradil útočník Charlie Austin.
     
    81
    Väčšinu zápasu boli frustrovaní hostia, ale teraz sa situácia otočila. Shane Long (Southampton) si vyšliapol na Oliviera Girouda a dostal žltú kartu.
     
    82
    Mike Dean vyťahuje z kapsičky ďalšiu žltú kartu. Willian (Chelsea) zastavil súpera, ktorý prenikal po krídle, a už figuruje na zozname hriešnikov.
     
    83
    Mark Hughes urobil druhé striedanie v zápase. Na lavičku odišiel Dušan Tadić, jeho miesto zaujal Joshua Sims.
     
    84
    Hlavný rozhodca videl zlé autové vhadzovanie domáceho tímu. Zbytočná chyba pripravila Southampton o loptu.
     
    85
    Olivier Giroud sa poriadne hnevá na to, že bol odmávaný ofsajd. Francúzsky strelec ukázal rozhodcovi na čiare, že si mýlil.
     
    86
    Antonio Conte vytiahol z lavičky posledného žolíka. Rýchlonohý Victor Moses vystriedal unaveného Edena Hazarda.
     
    87
    Ryan Bertrand chcel prekvapiť obranu Chelsea dlhým autovým vhadzovaním. Defenzíva hostí bola vo vzduchu pozorná.
     
    88
    Zaujímavá príležitosť domácich. Pierre-Emile Höjbjerg zostal úplne sám pred bránou Chelsea, našla si ho lopta letiaca od rohovej zástavky, ale hlavičkoval priamo do Courtoisa.
     
    89
    Ryan Bertrand sa pokúšal o dlhý nákop z ľavej strany na Charlieho Austina. Thibaut Courtois však stiahol loptu zo vzduchu do svojho náručia.
     
    90
    Center Cédrica Soaresa z pravého krídla zrazil jeden z hráčov Chelsea smerom na bránu. Thibaut Courtois pohotovo zareagoval.
     
    90+1
    Veľká šanca The Saints. Joshua Sims zostal zabudnutý za obranou Chelsea, potiahol si loptu do pokutového územia, ale jeho strela smerovala do Courtoisa.
    90+1. Joshua Sims (SOT)
     
    90+2
    V druhej z piatich nadstavených minút prichádza posledné striedanie domáceho tímu. Z ihriska odišiel Jan Bednarek, ktorého vymenil Manolo Gabbiadini.
     
    90+3
    Charlie Austin nemohol pokračovať v behu smerom k bráne. Ocitol sa v jasnej ofsajdovej pozícii a nedostal sa do zakončenia.
     
    90+4
    Jasná žltá karta. Gary Cahill (Chelsea) išiel do riskantného sklzu a zozadu nedovolene zastavil rozbehnutého Shana Longa.
     
    90+5
    Thibaut Courtois upokojil situáciu po štandardke. Vybehol vysoko z brány, stiahol loptu zo vzduchu a získal cenné sekundy.
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Southampton bojujúci o záchranu dnes siahal na mimoriadne dôležité tri body. Domáci futbalisti mali takmer sedemdesiat minút zápas pod kontrolou. Loptu držali častejšie hostia, ale The Saints strieľali góly. V prvom polčase sa presadil Dušan Tadić a v druhom dejstve skóroval po štandardke Jan Bednarek. Londýnčania však v závere stretnutia nečakane ožili. Olivier Giroud ich vrátil do hry presnou hlavičkou, Eden Hazard krátko potom vyrovnal strelou zvnútra šestnástky a Olivier Giroud druhým presným zásahom dokonal obrat papierového favorita. Southampton tak čaká na trojbodové víťazstvo v Premier League od začiatku februára. (15:27:35)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 21. Tadić, 60. Bednarek – 70. Giroud, 75. E. Hazard, 78. Giroud

    Karty:   42. P.-E. Höjbjerg (SOT), 44. Ward-Prowse (SOT), 65. Bertrand (SOT), 78. Romeu (SOT), 81. S. Long (SOT) – 64. E. Hazard (CHE), 82. Willian (CHE), 90+4. Cahill (CHE)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 2:4. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 13:12.
    Southampton FC: A. McCarthy – Bednarek (90+2. Gabbiadini), Jošida, Hoedt – Soares, Romeu, P.-E. Höjbjerg, Bertrand (C) – Ward-Prowse (80. Ch. Austin), Tadić (83. Sims) – S. Long.
    Náhradníci: Forster – Ch. Austin, Gabbiadini, Boufal, Sims, Lemina, McQueen.

    Chelsea FC: Courtois – Azpilicueta, Cahill (C), Christensen – Zappacosta (61. Pedro), Fàbregas, Kanté, Alonso – Willian, E. Hazard (86. Moses) – Morata (61. Giroud).
    Náhradníci: Caballero – Barkley, Bakayoko, Giroud, Pedro, Moses, Emerson.