Sparta Praha – Podgorica 4:0 (kon.) | Nitra – Malaga sk 2:3 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha
4:0 (3:0)
FK Mladost Podgorica
cz Streda 28.09.2016, 14:00 • Stadion FK Viktoria Žižkov, Praha • UEFA Youth League
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Příjemné sváteční odpoledne ze stadiónu Viktorie Žižkov, kde se v prvním kole juniorské Ligy mistrů střetne dorostenecký tým pražské Sparty s černohorským mistrem, FK Mladost Podgorica.

    UEFA Youth League

    Do UEFA Youth League letos zasáhne 64 celků, přičemž polovina z nich kopíruje skupiny mužské Ligy mistrů a druhá polovina se skládá z nejlepších celků 32 lig dle koeficientu UEFA. Jelikož v té elitní Lize mistrů český zástupce chybí, své místo v soutěži si vybojoval pouze loňský dorostenecký mistr ČR, kterým byla pražská Sparta a to nutno podotknout, že zcela suverénně.

    AC Sparta Praha

    Sparťané během uplynulého ročníku nejvyšší dorostenecké soutěže nasbírali 90 bodů a mistry se staly s mohutným 23-bodovým náskokem na druhou Příbram, to ještě sparťané začali výrazněji ztrácet body až za rozhodnutého stavu, kdy už od dubna měli titul jistý.

    Mimochodem právě Příbram se účastnila loňského ročníku této UEFA Youth League a probojovala se až do osmifinále, když za sebou zanechala i CSKA Moskva a nestačila až na Benficu Lisabon. A v té samé loňské sezóně Spartě na jaře podlehla neuvěřitelným rozdílem 2:10!

    V letošním ročníku celostátní dorostenecké ligy je po neúplném osmém kole Sparta na třetím místě, když v dosavadních sedmi zápasech pětkrát vyhrála a dvakrát odešla poražena, byť skóre má vysoce pozitivní 17:4.

    FK Mladost Podgorica

    Hosté z Podgorice budou vůbec prvním černohorským účastníkem v historii soutěže. Do ní jim pomohla i souhra okolností, neboť černohorská liga se nevejde mezi těch 32 nejlepších v Evropě, nicméně domácí dorostenečtí šampióni Manchester City, Porto, Dinamo Záhřeb, Legia Varšava a Celtic Glasgow si účast v soutěži vybojovali také díky svým A-týmům a bojují tedy v té skupinové fázi, mohl se účastnit také černohorský dorostenecký šampión.

    Tři hostující fotbalisté patří do aktuálního kádru černohorské "devatenáctky", jsou jimi záložníci Burzanović, Miličković a obránce Jablan.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Kotek – Mareček, Köstl, Plechatý, Dudl – Majka, Havelka, Mustedanagić, Plachý – Fortelný, Novotný
    Náhradníci: Čtvrtečka – Cabadaj, Sedláček, Frýdek, Burda, Cajkovský, Čmelík

    FK Mladost Podgorica: Pavićević – Miličković, Tomić, Jablan, Ščekić – Dervišević, Kontić – Musić, Burzanović, Stijepović – Djukić
    Náhradníci: Živanović – Radinović, Darmanović, Jovanović, Piranić, Metjahić, Mugoša

    Rozhodčí: Glova – Tomčík, Kováč (vš. Slovensko).
     
    Utkání se odehraje na stadiónu Viktorie Žižkov, pořadatele zprvu pouštěli fanoušky pouze na hlavní tribunu, ovšem vzhledem k vyššímu zájmu fanoušků už otevřeli i protilehlou tribunu.
     
    Slovenští rozhodčí v čele s Filipem Glovou už přivedli fotbalisty na hrací plochu. Sparťané budou hrát tradičně v rudém, hosté z Černé Hory v bílých dresech a červených trenýrkách.
     
    Mladé sparťany trénuje David Holoubek, jenž byl zároveň dosazen do čela dočasné trenérské trojice u sparťanského A-týmu a kromě tohoto zápasu tak bude trénovat Spartu i v utkání Evropské ligy proti slavnému Interu Milán zítra.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Miličković u postranní čáry fauloval Majku, první standardní situaci budou zahrávat domácí sparťané.
     
    2
    Havelkův centr ze vzduchu stáhl brankář Vojin Pavičević.
     
    3
    Fortelný na pravém křídle vybojoval rohový kop, dění se opět stěhuje před černohorskou branku.
     
    4
    Na odražený míč si u vzdálenější tyče naběhl zcela osamocený Václav Dudl, zblízka ale nedokázal překonat brankáře Pavičeviće!
     
    4
    Rohový kop budou zahrávat také hosté, Stijepović odehrál míč za brankovou čáru o bránícího Marečka.
     
    5
    Hosté mají na hřišti velmi vysoké fotbalisty a mohli by být ze standardních situací velice nebezpeční, tu první však sparťanská defenziva s přehledem ubránila.
     
    6
    Nákop hostujícího kapitána Miličkoviće podél pravé postranní čáry postrádal přesnost a míč doskákal až za brankovou čáru, bude se kopat od branky Františka Kotka.
     
    7
    Majka a Plachý z obou stran nasměrovali před hostující branku nesmírně nebezpečné centry, avšak k oběma měl bránící Jablan přeci jen blíže než dotírající útočníci Fortelný s Novotným.
     
    9
    Neúspěšná sparťanská souhra po pravém křídle, Novotný si nedokázal zpracovat lobovaný Marečkův pas.
     
    10
    Po souboji s Havelkou se hlasitě skácel k zemi Burzanović, rozhodčí Glova ale nechal ve hře pokračovat a hosté odehráli míč do zámezí, aby mohl být jejich středopolař ošetřen.
     
    11
    První střelecký pokus si do statistik zápasu zapisuje již čilý Marko Burzanović, zpoza pokutového území ale domácí svatyni netrefil.
     
    13
    Musić ve středu pole viditelně přistrčil Majku k zemi, slovenští sudí ale nechávají pokračovat ve hře.
     
    14
    Už se zdálo, že sparťanský Bosňan Mustedanagić bude moci pelášit osamocen vstříc Pavićevićovi, ovšem hostující brankář byl u míče blíže a Mustedanagić jej poté ve skluzu nešťastně trefil, inkasuje tak žlutou kartu.
     
    15
    Po ošetření hostujícího brankáře už se opět může ve hře pokračovat.
     
    17
    Majka se po levém křídle prohnal do pokutového území, ovšem tísněn Tomićem se k hostující brance probít nedokázal a černohorský obránce jej od míče čistě odbklokoval.
     
    18
    Fortelný se pokusil zaskočit brankáře Pavićeviće stříleným centrem od pravé postranní čáry, míč však nasměroval nad břevno.
     
    19
    Dervišević s míčem na kopačce uklouzl ve středu pole a o míč přišel, Havelka však prováhal ideální moment na přihrávku do rychlého brejku a následný pas už na Novotného nejen, že neprošel, ale zároveň by domácímu útočníkovi směřoval do ofsajdu.
     
    20
    Standardní situace pro Spartu, Mustedanagić bude rozehrávat od postranní čáry.
     
    21
    Sparta právě vstřelila branku!
    Bosňanův centr nikým netečován proletěl pokutovým územím až do sítě a ZINEDIN MUSTEDANAGIĆ trefou od postranní čáry otevírá skóre zápasu!
     
    23
    Do rychlé kombinace Marečka s Plachým se stačil vložit Ščekić a odehrát míč za postranní čáru.
     
    24
    Sparťané disponovali dalším rohovým kopem hostující defenziva si ale dokázala poradit bez vážnějších potíží.
     
    25
    Hosté vybojovali míč ve středu pole, snahu o rychlý kontr ale sparťané okamžitě zastavili taktickým faulem na Djukiće.
     
    26
    A mohlo být vyrovnáno! Po Stijepovićově průniku a přenesení hry ke vzdálenější tyči před Musićem zívala prázdná branka, hostující fotbalista ji ale ránou z první těsně přestřelil!
     
    26
    Po rychlé sparťanské akci pálil z pětadvaceti metrů Mustedanagić, jeho projektil si ale neproklestil cestu skrz bránícími těly na hranici pokutového území.
     
    27
    Vyloženou šanci teď měli i sparťané! Mustedanagić z pravého křídla posadil míč na hlavu Novotného, ten zakončoval z bezprostřední blízkosti, ovšem míč netrefil ideálně a minul hostující branku!
     
    28
    Sparťané získali další rohový kop, ještě před ním ale musí být v pokutovém území ošetřen Tomić, ten teď bude chybět při bránění standardní situace.
     
    29
    Hostující fotbalista ale nakonec před brankou nikterak nechyběl, neboť Havelkův centr opustil hrací plochu už při letu před branku Mladosti.
     
    31
    Po Musićově centru Köstl míč v pokutovém území takřka vůbec netrefil, pouze jej odrazil ke zcela osamocenému Djukićovi, proti jehož ráně do rohu branky předvedl Kotek excelentní zákrok a udržel nulu na svém kontě!
     
    33
    Na hřišti vidíme obrovské množství osobních soubojů, tentokrát jeden ze střetů ve středu pole odnesl otřesený Mustedanagić, byť se píská proti domácím.
     
    34
    Majkův oblouček za hostující obranu byl příliš dlouhý pro Fortelného, míče se snadno zmocnil brankář Pavičević.
     
    36
    Fortelný dokázal proti dvěma sokům vytvořit zajímavou útočnou pozici pro Majku, ovšem sudí Glova Fortelnému odpískal útočný faul a rozehrávat může hostující brankář.
     
    38
    Plachého centr hostující obránci odrazili pouze k Fortelnýmu, jenž posunul míč do střelecké pozice Majkovi, ten ale svoji slabší pravačkou výrazně míjí černohorskou branku.
     
    40
    Burzanović si na pravém křídle vyměnil míč s Musićem, poté mu Dudl ukopl míč do zámezí.
     
    41
    Třetí vyložená příležitost pro Mladost! Na Burzanovićův centr si naskočil Musić, proti jehož hlavičce v pádu by Kotek neměl sebemenší šanci zasáhnout, Černohorec ale těsně míjí vzdálenější tyč sparťanské branky!
     
    43
    Mustedanagić pálil zpoza pokutového území jen do připraveného brankáře Pavičeviće.
     
    44
    Dudl se prohnal s míčem na kopačce po levém křídle, centrem z blízkosti rohového praporku ale nenašel nikoho v rudém.
     
    45
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané přežili hostující šance a sami udeřili! Branka to byla velmi šťastná, když střelu Filipa Havelky tečoval bránící NEBOJSA ŠČEKIĆ svému brankáři do protipohybu a míč se odrazil od tyče do sítě!
     
    45+1
    Sparťané v nastaveném čase budou zahrávat pokutový kop! Fortelný si v pokutovém území posunul míč kolem klečícího Tomiće, který zasáhl míč rukou a Mustedanagić bude moci zvýšit z penalty!
     
    45+2
    Sparta právě vstřelila branku!
    Drtivý sparťanský úder v závěru prvního poločasu! ZINEDIN MUSTEDANAGIĆ si s penaltou dokázal snadno poradit a navyšuje sparťanský náskok.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Sparťané po úvodním dějství potvrzují roli výrazného favorita a vedou nad černohorským celkem Mladost Podgorica 3:0.

    Průběh zápasu to ale nebyl tak jasný, jak ukazuje výsledek, neboť sparťané sice měli územní převahu, ovšem hosté z rychlých brejků velmi hrozí a vypracovali si i tři takřka stoprocentní střelecké pozice. Sparťané jsou ale nesmírně efektivní a díky třem brankám si do dalšího průběhu tohoto dvojzápasu vypracovali výbornou pozici.
     
    Hosté budou do druhého poločasu střídat, u postranní čáry už je připraven Nebojsa Jovanović, v šatně zůstal Mladen Kontić. Zároveň Metjahić nahradil Derviševiće.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Mladost Podgorica: ze hřiště odchází Dervišević, přichází Metjahić.
    Střídání v týmu FK Mladost Podgorica: ze hřiště odchází Kontić, přichází Jovanović.
     
    48
    Majkův průnik po levém křídle rezultuje v rohový kop mladých sparťanů.
     
    49
    S rohovým kopem Havelky si hostující defenziva dokázala poradit, po krátké chvíli si ale domácí středopolař tuto standardní situaci zopakuje.
     
    50
    Sparťané tentokrát od rohového praporku rozehráli nakrátko a posléze z úhlu pálil Dudl, tvrdou ranou ale neprostřelil bránící těla Černohorců.
     
    50
    Po nedovoleném zákroku Miličkoviće rozehrával Mustedanagić standardní situaci od postranní čáry, ovšem s jeho centrem si poradil brankář Pavićević.
     
    51
    Na nebezpečně vyhlížející Plachého centr jen těsně nedoskočil Novotný.
     
    53
    Mustedanagić se pokusil kolmicí vysunout za hostující defenzivu Novotného, ovšem poslal mu příliš prudký pas.
     
    54
    Penalta pro Spartu!
     
    54
    Jablan v rohu pokutového území u brankové čáry sestřelil pronikajícího Majku a kromě nařízené penalty ještě vidí žlutou kartu.
     
    55
    Míč si tentokrát na bílý bod uvnitř pokutového území postavil Ondrej Novotný, jeho ránu však brankář Pavićević vyráží!
     
    57
    Po rohovém kopu Burzanoviće se do vzduchu zavěsil vysoký stoper Jablan, míč však hlavou nasměroval výrazně nad sparťanskou branku.
     
    58
    Po Novotného přetaženém centru z voleje pálil Majka, s jeho ránou k tyči si ale brankář Pavićević dokázal poradit.
     
    60
    Mareček vysunul Plachého podél pravé postranní čáry a následně se sám zmocnil odraženého míče po Plachého centru, do rány mu ale stačil vložit nohu Ščekič, jenž míč odrazil daleko do pole.
     
    61
    Burzanović si našel střelecký prostor uvnitř pokutového území Sparty, z otočky ale minul pravou tyč Kotkovy svatyně.
     
    62
    Ondřeje Novotného nahrazuje Tomáš Cabadaj, na hrot se tak vysouvá Mustedanagić a Cabadaj bude působit ve středu pole po boku Havelky.
     
    63
    Havelka vidí žlutou kartu za předčasné rozehrání standardní situace.
     
    64
    Dudl vnikl do pokutového území narážečkou s Plachým, zpětná přihrávka jej však přistihla v postavení mimo hru.
     
    66
    Majka u postranní čáry uspěl v osobním souboji s Miličkovićem, o soupeře ještě odehrál míč do zámezí a vysloužil si potlesk diváků.
     
    67
    Nákopu Burzanoviće do pokutového území se snadno zmocnil brankář Kotek.
     
    68
    Svalové potíže trápí Jana Fortelného, toho okamžitě nahrazuje Christian Frýdek. Teprve sedmnáctiletý člen slavné sparťanské rodiny.
     
    69
    Sparta právě vstřelila branku!
    Mustedanagić se probil po pravém křídle a z úhlu pálil, brankář Pavićević pouze vyrazil míč před sebe, kde jej DANIEL MAREČEK snadno dopravil do branky!
     
    71
    Dnešní utkání sleduje 1 254 diváků.
     
    73
    Povedená rychlá souhra sparťanů, dlouhý nákop Cabadaje Mustedanagić sklepl pro rozběhnutého Frýdka, ten na pravém křídle vybojoval rohový kop.
     
    74
    Havelka jej rozehrál nakrátko s Frýdkem a na následný centr druhého jmenovaného si naskočil Köstl, jenž nedokázal překonat brankáře Pavičeviće.
     
    75
    Závěrečné střídání hostů, Nikolu Djukiće nahrazuje Deni Piranić.
     
    77
    Sparťané nadále mají výraznou územní převahu a po změně stran drží míč po většinu hracího času na svých kopačkách.
     
    77
    V další sparťanské šanci se ocitl Mustedanagić, ten však z pravé strany těsně přestřelil černohorskou branku.
     
    79
    Další útočná snaha sparťanů končí zdviženým praporkem pomezního rozhodčího Michala Tomčíka na znamení Mustedanagićova ofsajdu.
     
    81
    Hosté se po delší chvíli usadili na útočné polovině, získali také standardní situaci.
     
    82
    Po ní se hosté mocně dožadovali odpískání ruky v pokutovém území, avšak marně.
     
    83
    Frýdek vysunul do pokutového území Mustedanagiće, ten si však v tísni bráněn hostujícími stopery nedokázal míč zpracovat.
     
    85
    Hosté propadli po ztrátě míče ve středu pole, Havelka však rychlý protiútok zbrzdil nepovedenou přihrávkou.
     
    87
    Po Frýdkově individuální akci měl Mustedanagić na kopačce hattrick, ovšem v takřka stoprocentní pozici přestřelil!
     
    87
    Mustedanagić je následně za potlesku fanoušků střídán a dvougólového střelce nahrazuje Vojtěch Čmelík.
     
    88
    Standardní situace pro hosty, Burzanovićův centr ale přeletěl všechny fotbalisty před brankou a míče se zmocnil František Kotek.
     
    89
    Také Christian Frýdek se mohl zapsat do listiny střelců! Teprve sedmnáctiletý fotbalista se parádně opřel do balónu, který se od břevna odrazil na brankovou čáru a zpět do hřiště! Před dobíhajícím Havelkou se jej poté stačil zmocnit brankář Pavićević.
     
    90
    Burzanović trefil Marečka po sparťanově odkopu a přijímá žlutou kartu.
     
    90+1
    Rozhodčí Glova oddaluje konec zápasu o jednu nastavenou minutu.
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    Sparťanští dorostenci poráží černohorského mistra Mladost Podgorica v úvodním kole letošního ročníku UEFA Youth League, když o svém vítězství rozhodli už v prvním poločase, v němž mezi dvěma brankami Mustedanagiće zaznamenal vlastní branku hostující Ščekić. Po změně stran Novotný nejdříve neproměnil druhou sparťanskou penaltu v zápase, nakonec ale sám dokázal vstřelit závěrečnou čtvrtou branku.

    Do odvety v Černé Hoře si tak sparťané vypracovali výbornou pozici a mají nakročeno do druhého kola soutěže. (15:51:06)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 21. Mustedanagić, 45. Ščekić (vla.), 45+2. Mustedanagić (pen.), 69. Novotný

    Karty:   14. Mustedanagić (SPA), 63. Havelka (SPA) – 54. Jablan (MLP), 90. Burzanović (MLP)

    Nepremenená penalta: 55. Novotný (SPA), brankár Pavićević zneškodnil


    Střely na branku: 12:2. Střely mimo: 6:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 6:3. Fauly: 12:11.
    AC Sparta Praha: Kotek – Mareček, Köstl, Plechatý, Dudl – Majka, Havelka, Mustedanagić (87. Čmelík), Plachý – Fortelný (68. Frýdek), Novotný (62. Cabadaj)
    Náhradníci: Čtvrtečka – Cabadaj, Sedláček, Frýdek, Burda, Cajkovský, Čmelík

    FK Mladost Podgorica: Pavićević – Miličković, Tomić, Jablan, Ščekić – Dervišević (46. Metjahić), Kontić (46. Jovanović) – Musić, Burzanović, Stijepović – Djukić (75. Piranić)
    Náhradníci: Živanović – Radinović, Darmanović, Jovanović, Piranić, Metjahić, Mugoša

    Rozhodca: Glova – Tomčík, Kováč (vš. Slovensko)

    Diváci: 1 254