Paríž – Arsenal 1:1 (kon.) | Bazilej – Razgrad 1:1 (kon.) | D.Kyjev – Neapol 1:2 (kon.)
Benfica – Besiktas 1:1 (kon.) | Barcelona – Celtic 7:0 (kon.) | Bayern – Rostov 5:0 (kon.)
Eindhoven – Atlético Madrid 0:1 (kon.)
koniec
Benfica Lisabon
1:1 (1:0)
Besiktas Istanbul
Utorok 13.09.2016, 20:45 • Estádio do Sport Lisboa e Benfica • Liga majstrov • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Benfica Lisabon

    Portugalský tím sa nebude môcť spoľahnúť na trojicu útočníkov, pretože Jonas, Mitroglou aj Raúl Jiménez majú zdravotné problémy a ak sa nič neudeje, do stretnutia nezasiahnu. V prvom vzájomnom stretnutí v rámci európskych pohárov však môže hrať v prospech Benficy lepšia forma, nakoľko tento klub v novej sezóne ešte ani raz neprehral. Po víťazstve v domácom Superpohári prišli tri výhry a jedna remíza v lige, čo stačí na tretou pozíciu.

    Besiktas Istanbul

    Pre turecký klub je táto účasť v skupinovej fáze prvou po veľmi dlhom čase. Vo vyrovnanej skupine, kde sú ešte SSC Neapol a Dynamo Kyjev sa môže udiať čokoľvek a práve na to tento tím spolieha. Na úvod sezóny, podobne ako Benfica, absolvoval súboj o domáci Superpohár, ale prehral ho. V lige však Besiktas ešte nezaváha. Dvakrát vyhral a raz remizoval. Toto stretnutie bude zaujímavé hlavne pre Brazílčana Talliscu, ktorý v tureckom tíme hosťuje práve z Benficy.
     
    Úvodné zostavy:

    Benfica Lisabon: Ederson – Semedo, Lisandro López, Lindelöf, Grimaldo – A. Horta, Fejsa – Salvio (C), Cervi, Pizzi – Guedes.
    Náhradníci: César – Luisão, Samaris, Carrillo, Celis, A. Almeida, Gomes.

    Besiktas Istanbul: Zengin – Beck, Marcelo, D. Tošić, Adriano – Inler, Hutchinson – Quaresma, Özyakup, Erkin – Aboubakar.
    Náhradníci: Fabri – Şahan, Arslan, Tosun, Rhodolfo, Gönül, Talisca..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Prvá ofenzívna snaha hostí išla po ľavej strane, ale neujala sa, keďže Adriano hodil loptu veľmi zle. Odkopávať dopredu bude Ederson.
     
    3
    Hutchinson si pred šestnástkou Benficy vypýtal faul, takže turecký celok bude mať možnosť ohroziť Edersona z priameho kopu.
     
    4
    Bolo to však z veľkej diaľky a tak prišiel center do pokutového územia, ktorý Inler zakončil, ale priestor troch žrdí minul.
     
    5
    Hra sa odvíja hlavne v strede poľa, kde sa oba tímy snažia ovládnuť tento priestor. Väčšina akcií, ktoré sa snažia dostať k bližšie jednej, či druhej bráne je zastavovaná.
     
    6
    Viac z hry ale má Besiktas a aj teraz prichádza pas na pravé krídlo, lenže Quaresma na ňom chýbal. Dopredu tak ide Benfica.
     
    7
    Akcia zľava síce podvihla divákov zo sedadiel, avšak po zrazenej strele kapitána Salvia si môžu pokojne sadnúť naspäť. Lopta spadla do náruče Zengina.
     
    8
    Akcia na pravom krídle domáceho tímu je síce zastavená, ale do šestnástky Besiktasu priletí dlhý aut od Salvia.
     
    10
    Hráči hostí získali loptu v strede poľa a pomaly sa snažia založiť svoju akciu, lenže Benfica dobre bráni a protivníka vpred nepúšťa.
     
    11
    Deje sa tak až po chvíli a mohlo to byť naozaj zaujímavé, nakoľko Quaresma oklamal mladého Grimalda, odcentroval, ale jeho pas, ktorý sa takmer spadol do brány, priestor troch žrdí minul. Následne fauloval Aboubakar.
     
    12
    Benfica dala gól!
    Mladý ofenzívny záložník FRANCO CERVI dostal možnosť v základnej zostave hlavne kvôli zraneniam ofenzívnych opôr, ale dôveru spláca na jednotku. Už v dvanástej minúte otvára skóre tohto stretnutia. Strelu svojho kapitána Salvia dokázal po vyrazení od Zengina dostať do siete.
    12. Franco Emanuel Cervi (BNF) - 1:0
     
    14
    Na ťahu je teraz Besiktas, ktorý sa v úvode snažil vymyslieť niečo dopredu, ale vôbec mu to nešlo. Teraz má ešte o dôvod viac.
     
    15
    Ofenzívna snaha Quaresmu gólovou situáciou nekončí. Po snahe na vlastnú päsť loptu stráca.
     
    17
    Quaresma zatiaľ väčšie problémy s Grimaldom nemá, čo však naopak platí. Teraz mladý Španiel fauloval, ale po zahratí priameho kopu proti bráne Edersona nebezpečenstvo neprišlo.
     
    20
    Besiktas sa po inkasovanom góle nevie dostať do správnej vlny, aby mohol útočiť a snažiť sa odpovedať. Navyše, Quaresma potrebuje po jednej zo situácií dohovor od hlavného rozhodcu.
     
    21
    Grimaldo prechod domácich dopredu na ľavej strane zabrzdil a prihral dozadu, odkiaľ loptu putuje na druhú stranu, avšak na nej ju získava Besiktas.
     
    22
    Turecký klub pri nej dlho nezostal. Po prihrávke dopredu prišla aj nepresnosť a Ederson tak môže znova založiť akciu svojho tímu.
     
    24
    Adriano totálne prepadol na svojej strane a ešte, že sa vrátil Erkin, ktorý dokázal zraziť center sprava. Bude to roh.
     
    25
    Centrovaná lopta sa však neujala a bola odvrátená naspäť k autorovi rohu. Tomu nevyšiel ani reparát. Besiktas síce chcel poslať smerom dopredu Özyakupa, lenže ten mal k lopte ďaleko.
     
    26
    Grimaldo z vlastnej polovice ďaleko neprešiel, ale loptu na nestratil, nakoľko sa od Quaresmu odrazila za autovú čiaru.
     
    27
    Prenesenie hry na Quaresmu bolo síce presné, lenže jeho prihrávka plecom už natoľko nie. Benfica nakopla smerom dopredu, iba k stopérom tureckého tímu.
     
    28
    Semedo potiahol loptu krídlo až k šestnástke, kde sa domáci dostali aj k centru, avšak veľmi pretiahnutému. Na druhej strane šestnástky si navyše Beck vypýtal faul.
     
    29
    Inler po chybe v zadných radoch domáceho klbu získal loptu, posunul ho okolo jedného futbalistu a druhý ho fauloval. Dobrá pozícia na priamy kop pre Quaresmu.
     
    30
    Čerstvý majster Európy Ricardo Quaresma však úspešne priamy kop nekopol, pretože jeho strela nekončí v bráne, ale iba rohovým kopom. Všetko napriek tomu, že lopta mierila pod brvno, avšak Ederson ju vyrazil.
    30. Ricardo Quaresma (BES)
     
    31
    Aj ten dokázali domáci dostať do bezpečia, keďže odvrátil mladý španielsky obranca Grimaldo. Besiktas sa pokúsil o nákop späť a práve mierne dezorientovaný Grimaldo asi zbytočne odkopol na roh.
     
    32
    Teraz ho Quaresma v spolupráci s jedným spoluhráčom rozohral naozaj hrozne, pretože po prihrávke späť pre portugalského hráča sa píska ofsajd.
     
    32
    Prienik na druhej strane v podaní Semeda je zastavený faulom Tošiča, takže Benfica dostane k dispozícií priamy kop, z ktorého sa dá očakávať center.
     
    33
    Aj sa tak deje a pas na zadnú tyč, kde nabiehal Grimaldo, odvrátil hlavou na roh stopér Marcelo.
     
    33
    Po odvrátení od hráčov Besiktasu prichádza strela z diaľky, ktorá je zrazená. Dlhý pas hľadajúci Quaresmu šancou nekončí, nakoľko sa záložní hostí k lopte nedostal skôr, ako jeho súper.
     
    35
    Pekný prechod hostí dopredu po ľavej strane sa skončil nepresnou loptou za obranu. Tú obrancovia Benficy posunuli k Edersonovi, avšak jeho nákop dopredu našiel hráčov Besiktasu.
     
    36
    Horta získal loptu v strede poľa a Pizzi ju navážal s nabiehajúcimi spoluhráčmi smerom do otvorenej defenzívy. Skvelo postavený Inler však na zemi načiahol nohu a akciu zastavil.
     
    37
    Hutchinson síce prerušil akciu súpera, ale lopta dopredu aj tak prišla. Postaral sa o ňu Salvio, Guedesa včas zastavil brankár Zengin, ktorú snahu súpera prerušil.
     
    39
    Tolga Zengin sa musel natiahnuť proti strele Guedesa z otočky, ktorá zvnútra šestnástky vyletela spomedzi nôh Marcela a mieril na vzdialenejšiu tyč.
     
    40
    Quaresma dostal loptu na pravé krídlo a chvíľu sa zdalo, že zas bude chcieť zamotať Grimalda, no napokon sa otočil a prihral dozadu.
     
    41
    Prechod domácich po pravom krídle končí stratou lopty, ktorá ušla do autu. Už ju späť poslal Erkin a tak pokračuje boj o ňu z oboch strán.
     
    42
    Aboubakar získal na svoju osobu faul a pre tím priamy kop z dobrej diaľky, takže to bude center.
     
    43
    Ten síce prišiel, ale obrancovia Benficy ho dokázali odvrátiť. S veľkým šťastím si následne poradil Grimaldo s Aboubakarom, ktorý si loptu spracoval, lenže mladý Španiel mu ju v poslednej chvíli odkopol.
     
    44
    Po neúspešnom rohovom kope Besiktasu prešli dopredu domáci hráči, avšak kontra troch proti dvom skončila hroznou prihrávkou do šestnástky a keď sa ešte niekoľkí hostia vrátili, všetko upratali a zastavili hroziace nebezpečenstvo.
     
    45
    Beck vo vzduchu tvrdo zostrelil Pizziho, ktorého trafil nohou do chrbta po tom, ako si naskočil na hlavičkový súboj.
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    45+1
    Obrovská šanca v závere, domáci mohli ísť do šatní spokojnejší. Tvrdá strela Hortu z diaľky smerovala presne k žrdi, brankár hostí Zengin však vytiahol skvelý save.
    45+1. André Horta (BNF)
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Besiktas Istanbul: z ihriska odchádza Oğuzhan Özyakup, prichádza Talisca.
     
    48
    Besikta sa vďaka autovým vhadzovaniam postupne približuje k šestnástke súpera, lenže až do nej neprejde, nakoľko Quaresma bol zastavený a od lopty odstavený.
     
    49
    Cervi sa dostal v strede poľa po rýchlom štarte do stretu s dvomi hráčmi súpera. Zatiaľ čo jeden ho držal zozadu, druhý mu sklzom loptu vypichol. Faul sa nepíska.
     
    50
    Besiktas sa snaží založiť nejakú akciu od vlastnej polovice, čo sa mu dlho nedarilo a tak prišiel na rad dlhý nákop. Lopta však končí v území nikoho.
     
    51
    Quaresma sa ocitá po jednom zo súbojov na zemi, čo sa domácim hráčom nepáči, ale čo narobia. Hostia tak znova začínajú od stopérov, konkrétne Marcela.
     
    52
    Kombinácia prišla až pred šestnástku, kde Tallisca našiel Adriana, avšak jeho strela z prvej sa premenila nepresný odkop vysoko nad.
     
    53
    Grimaldo v súboji s dvomi obrancami Besiktasu spadol a to vďaka im, takže sa píska faul. Samotný Grimaldo priamy kop z diaľky aj rozohral, ale priestor troch žrdí oblúkom minul.
     
    54
    Caner Erkin náročný pas doľava zachytiť nedokázal, takže jeho tím o loptu prichádza. Semedo ju vhodil a Ederson pomaly začína kombináciu Benficy.
     
    56
    Talisca si na ihrisku svojho materského tímu pýta penaltu a to dosť vehementne. Po jeho súboju s Lindelofom na hranici šestnástky však nepríde.
     
    57
    Na druhej strane tak prichádza rýchla kontra, ktorá sa po centri sprava dostala až do zakončenia, lenže strela Pizziho z hranice šestnástky ide vedľa Zenginovej brány.
     
    59
    Quaresma o loptu pred šestnástkou súpera pri pokuse o strelu prišiel, lenže domáci ju poslali len späť na kopačky Besiktasu.
     
    60
    Dlhý pas za defenzívu Besiktastu síce Guedesa našiel, ale ten musel s loptou do krídla, odkiaľ sa strieľať nedá. Prišiel tak Grimaldov center, ale len do náruče Zengina.
     
    62
    Po dlhšom čase mal prácu aj Ederson, ktorý musel rýchlo na zem, aby center po zemi zľava chytil. Inak by mohol Aboubakar dorážať v zaujímavej pozícií.
     
    63
    Striedanie v tíme Besiktas Istanbul: z ihriska odchádza Adriano, prichádza Cenk Tosun.
     
    64
    Talisca získal loptu a okamžite ju poslal dopredu na Aboubakara, ktorý ju sklepol pre nového Tosuna, avšak ten bol faulovaný.
     
    65
    A na zemi sa ocitá aj Quaresma, keď ho vedľa šestnástky Benficy mierne rukou pohladil Semedo. Uvidíme priamy kop pre hostí.
     
    66
    Quaresmov pas ale nebezpečenstvo nenarobil, pretože defenzíva Benficy loptu dokázala dostať na roh. Konkrétne to bol brankár Ederson.
     
    68
    Odrazená lopta do šestnástky Benficy mohla nájsť nabiehajúceho Tosuna, ale nakoniec sa jej zmocnil Ederson, ktorý dobre vybehol a svoje povinnosti si splnil.
     
    69
    Erkin veľmi pekne prešiel z krídla až pred šestnástku súpera, kde chcel zakombinovať, ale nič nevymyslel a tak nakopli loptu dopredu domáci, no Zengin odkopol na aut.
     
    70
    Striedanie v tíme Benfica Lisabon: z ihriska odchádza Franco Emanuel Cervi, prichádza Andreas Samaris.
     
    72
    Quaresma rýchlo nabiehal za dlhou loptou do šestnástky Benficy, avšak k presnému zakončeniu sa nedostal, nakoľko ho dobehol Grimaldo a rozhodil natoľko, že Ederson stihol vybehnúť a všetko vyriešiť.
    72. Ricardo Quaresma (BES)
     
    74
    Ďalšia možnosť hostí. Teraz v nej bol Tosun, ku ktorému sa odrazila lopta od Aboubakara na hranici šestnástky, lenže hrozne to pokazil, keď vystrelil nesmierne vysoko nad.
     
    77
    Žltú kartu dostáva Andreas Samaris (Benfica Lisabon).
     
    78
    Dlhý pas pred šestnástku domácich sa Besiktasu nepodarilo zakončiť a následný oblúčik do nej získal Semedo, ktorý loptu odkopol preč.
     
    79
    V šestnástke Benficy sa niekoľko hráčov zgrupilo okolo jedného ležiaceho na zemi. Mal by ním byť Grimaldo, ktorý bol faulovaný súperom v jeho snahe získať loptu
     
    81
    Striedanie v tíme Besiktas Istanbul: z ihriska odchádza Vincent Aboubakar, prichádza Olcay Şahan.
     
    82
    Salviov center do šestnástky súpera sa neujal a neprešla ani následná strela spoza nej, keďže trafila len do prvého hráča v bielom drese Besiktasu.
     
    83
    Rohový kop domácich sa nepodaril, takže dopredu idú futbalisti Besiktasu. Rýchla kontra je zakončená strelou čerstvého Sahana spoza obrancu aj šestnástky k žrdi, Ederson nemal vážnejšie problémy.
     
    84
    Marcelona hranici pravidiel zastavil prenikajúceho útočníka súpera, ktorý by inak išiel sám na bránu, lenže chyba v zadných radoch prišla aj tak. Quaresma sa vrátil a veľmi si veril. Loptu stratil, čím poslal Pizziho do situácie samého proti Zenginovi. Brankár hostí predviedol prim famózny zákrok nohou.
    84. Gonçalo Guedes (BNF)
     
    85
    Turecký gólman opäť v permanencii, teraz musí pokrývať prudkú strelu z diaľky, ktorá padala k tyčke jeho svätyne. Poradil si a dlhým výkopom rozohráva.
     
    87
    Salvio sa previnil ofenzívnym faulom a v snahe nazbierať nejaké sekundy chytil loptu do rúk. Hostia však chceli rýchlo rozohrať a poslali ho k zemi. Hlavný arbiter to vyriešiť dvomi žltými.
     
    87
    Žltú kartu dostáva Eduardo Salvio (Benfica Lisabon).
    Žltú kartu dostáva Caner Erkin (Besiktas Istanbul).
     
    88
    Striedanie v tíme Benfica Lisabon: z ihriska odchádza Ljubomir Fejsa, prichádza Guillermo Celis.
     
    89
    Centrovaný nákop do šestnástky Benficy bol ešte pred doletom tečovaný a lopta sa tak od zeme odráža priamo k Edersonovi, ktorý so zákrokom nemal takmer žiadny problém.
     
    90
    Teraz to síce bolo o niečo ťažšie, avšak Ederson opäť dobre vybehol a loptu skryl v rukaviciach. Navyše bol vo vzduchu faulovaný.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+2
    Ederson drží svoj tím nad vodou v ďalšej obrovskej šanci. Strela do rohu brány mala takmer prívlastok gólová, ale mladý Brazílčan ju perfektne vytesnil mimo troch žrdí.
     
    90+2
    Nebezpečenstvo však bude pokračovať, pretože pred šestnástkou Benficy zahral jeden z jej hráčov rukou. Nasleduje priamy kop zo zaujímavej pozície.
     
    90+3
    Besiktas dáva gól!
    Brazílčan TALISCA pravdepodobne berie body svojmu materskému tímu, keď sa postavil k priamemu kop a strelu ponad múr poslal presne k žrdi, kam jeho krajan Ederson nedočiahol. Benficu vôbec nešetrí, pretože sa z gólu teší a vôbec nedáva najavo, že je hráčom dnes svojho súpera. Z tribún sa mu samozrejme dostalo piskotu.
    90+3. Talisca (BES) - 1:1
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Že Liga majstrov píše zaujímavé príbehy dávno vieme, ale spomenie si niekto na takýto? Brazílčan Talisca je kmeňovým hráčom Benficy, ale túto sezónu hosťuje práve v Besiktasi. Do tohto stretnutia prišiel ako striedajúci hráč na druhý polčas a v samom závere sa postavil k priamemu kopu, ktorý poslal do siete, čím obral portugalský tím o dva body. No videli ste už toto? (22:39:44)

    Matej Kubove

    Góly: 12. Cervi – 90+3. Talisca

    Karty:   77. Samaris (BNF), 87. Salvio (BNF) – 87. Erkin (BES)


    Benfica Lisabon: Ederson – Semedo, Lisandro López, Lindelöf, Grimaldo – A. Horta, Fejsa (88. Celis) – Salvio (C), Cervi (70. Samaris), Pizzi – Guedes.
    Náhradníci: César – Luisão, Samaris, Carrillo, Celis, A. Almeida, Gomes.

    Besiktas Istanbul: Zengin (C) – Beck, Marcelo, D. Tošić, Adriano (63. Tosun) – Inler, Hutchinson – Quaresma, Özyakup (46. Talisca), Erkin – Aboubakar (81. Şahan).
    Náhradníci: Fabri – Şahan, Arslan, Tosun, Rhodolfo, Gönül, Talisca.