18. etapa: Sallanches – Megève Christopher Froome (Sky) (kon.)
koniec udalosti
18. etapa: Sallanches – Megève

Christopher Froome (Sky)

Štvrtok 21.07.2016, 10:50Tour de France
     
    Dnešná 18. etapa cyklistických pretekov okolo Francúzska sa skončila víťazstvom Chrisa Froomea. Ten potvrdil svoju dominanciu a náskok v celkovej klasifikácii navýšil o ďalšiu minútu. Rodák z Kene je výkonnostne o triedu vyššie ako ostatní cyklisti a o žlté tričko by ho mohli pripraviť len šialené technické problémy. Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na 90. mieste, keď stratil takmer štyri minúty. Najlepším českým pretekárom bol Roman Kreuziger, ktorý skončil trinásty. Ja sa s vami lúčim a ďakujem vám za priazeň, ktorú ste venovali mojim priamym prenosom. Posledné tri etapy si už vychutnáte v spoločnosti mojich kolegov. Prajem vám ešte pekný deň. (17:44:11)
     
    CIEĽ
    CHRISTOPHER FROOME je víťazom dnešnej etapy. Neuveriteľnou jazdou pod 31 minút dokázal predbehnúť aj Toma Dumoulina. Britský cyklista si tak pripisuje svoje druhé víťazstvo na Tour de France 2016.
     
    17:29
    V cieli je už aj Bauke Mollema, ktorý si dnes udrží svoje umiestnenie v TOP 3. Holandský pretekár sa zaraďuje na priebežné 16. miesto. Na trati je už len tak jeden pretekár.
    Tom Dumoulin sa len nešťastne prizerá, ako ho Chris Froome bez najmenších problémov predbieha.

     
    17:27
    Tak to je neuveriteľné! Chris Froome poriadne dupol do pedálov a na Toma Dumoulina má z ničoho nič náskok 13 sekúnd. To je skutočne nečakaný obrat v dnešnej časovke.
     
    17:25
    Adam Yates nepredviedol zlý výkon a so stratou nad hranicou jednej minúty skončil s rovnakým časom ako Roman Kreuziger. Každopádne si udržal biely dres i umiestnenie v TOP 3.
     
    17:22
    Na trati je už len trio pretekárov. Vyzerá to ale tak, že Tom Dumoulin už o svoje víťazstvo nepríde. V cieli je na deviatom mieste Nairo Quintana.
     
    17:19
    Na druhom medzičase je na výbornom siedmom mieste Adam Yates, ktorý si drží biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Do cieľa prichádza aj domáci miláčik Romain Bardet, ktorý stratil len 21 sekúnd.
     
    17:17
    V cieli je aj Richie Porte. Ten predviedol veľmi dobrú jazdu a má rovnaký čas ako Fabio Aru. Mám ale pocit, že mu patrí až tretie miesto za jeho talianskym súperom.
     
    17:15
    Cieľovou páskou prešiel už aj Alejandro Valverde. Jazdec tímu Movistar je na priebežnom štvrtom mieste, a tak sa stáva zrejme lídrom svojho tímu.
     
    17:13
    Chris Froome prešiel prvým meraným úsekom na piatej pozícii. Je tak jasné, že cenu Bernarda Hinaulta a finančnú prémiu 5000 eur získava Austrálčan Richie Porte.
     
    17:11
    Fabio Aru predviedol skvelú časovku. Taliansky jazdec je na druhom mieste, len s 12-sekundovou stratou na Toma Dumoulina. Tím Astana môže byť dnes veľmi spokojný.
     
    17:09
    Do cieľa prišiel už aj Daniel Martin. Jazdec tímu Etixx – Quick-Step zatiaľ uzatvára prvú desiatku. Jeho strata na prvé miesto je na úrovni 65 sekúnd.
     
    17:07
    Nairo Quintana je opäť v problémoch. Ten už na prvom medzičase stratil 45 sekúnd a zrejme vypadne nielen z boja o víťazstvo, ale aj z hry o TOP 3.
    Dokáže Chris Froome zdolať skvelého Toma Dumoulina?

     
    17:04
    Naďalej ide skvele Richie Porte! Ten na desiatom kilometri stráca len deväť sekúnd. V cieli je už aj Roman Kreuziger, ktorému s minútovou stratou patrí 7. miesto.
     
    17:01
    Richie Porte ide skvele a na prvom medzičase je o deväť sekúnd rýchlejší ako Tom Dumoulin. V cieli si štvrté miesto zaistil skvelým výkonom Joaquim Rodríguez.
     
    16:59
    Posledným pretekárom, ktorý sa predstaví v dnešnej časovke je Christopher Froome. Muž v žltom drese je favoritom etapy, no poraziť Toma Dumoulina nebude vôbec jednoduché.
     
    16:56
    Výborne ide aj Fabio Aru. Jazdec tímu Astana je zatiaľ na štvrtom mieste, keď na Toma Dumoulina stráca na prvom medzičase len 14 sekúnd. O pár sekúnd štartuje aj Bauke Mollema z tímu Trek – Segafredo.
     
    16:53
    V cieli je už aj Geraint Thomas. Jazdec tímu SKY je na dvanástom mieste. Medzitým druhým medzičasom prešiel aj Roman Kreuziger a opäť je na ôsmej priečke.
    Najväčšou francúzskou nádejou v dnešnej časovke je Romain Bardet.

     
    16:50
    Svoju časovku veľmi dobre rozbehol aj český jazdec Roman Kreuziger. Na prvom meranom úseku Côte de Domancy je pretekár tímu Tinkoff na ôsmom mieste so stratou 25 sekúnd.
     
    16:47
    Na trati už je aj Richie Porte, ktorý má formu na to, aby sa dostal na stupne víťazov. Tento cyklista mal ale obrovskú smolu hneď v úvode, keď nabral časovú stratu kvôli technickým problémom.
     
    16:45
    Holanďan Stef Clement predviedol dobrý výkon a dosiahol takmer rovnaký čas ako Vincenzo Nibali. Jazdec tímu IAM Cycling sa ale zaradil tesne pred Žraloka zo Sicílie.
     
    16:42
    Joaquim Rodríguez bol na prvom medzičase tretí, len s 15-sekundovou stratou. Svoju časovku odštartoval aj Alejandro Valverde.
     
    16:39
    Tak toto je pre mňa obrovské sklamanie. Tejay van Garderen je na úvodnom medzičase až na 133. mieste. Jazdec tímu BMC Racing zrejme vypadne aj z elitnej dvadsiatky.
    Netradičná výmena bicykla v podaní Joaquima Rodrígueza.

     
    16:36
    Stef Clement jazdí veľmi dobre a na druhom meranom úseku je na solídnom piatom mieste. Zaujímavý moment sme videli v podaní Joaquima Rodrígueza, ktorý si v priebehu stúpania vymenil bicykel.
     
    16:33
    Vyštartoval aj posledný český cyklista Roman Kreuziger. Ten je v celkovej klasifikácii na 11. mieste a na elitnú desiatku stráca približne jednu minútu.
     
    16:30
    Dobrý výkon predviedol Damiano Caruso z tímu BMC Racing. Bývalý tímový kolega Petra Sagana sa zaraďuje na začiatok druhej desiatky, konkrétne na 12. priečku.
     
    16:27
    Zatiaľ žiaden pretekár nedokáže ohroziť čas holandského majstra v časovke. V cieli je aj Rafal Majka, ktorému patrí priebežné 55. miesto. Do pretekov vyrazil aj Joaquim Rodríguez z tímu Kaťuša.
     
    16:24
    Do cieľa prišiel aj španielsky cyklista Daniel Navvaro. Jeho výkon je ale poriadne veľkým sklamaním. So stratou viac ako šesť minút sa zaraďuje až na 144. miesto.
     
    16:21
    Štartuje aj verný domestik Chrisa Froomea a takisto britský cyklista Geraint Thomas. Uvidíme ako si s dnešnou časovkou poradí jazdec tímu SKY.
     
    16:19
    Na trati je sedemnásty muž celkového poradia Tejay van Garderen. Na druhom medzičase je Rus Ilnur Zakarin, ktorému patrí priebežné 25. miesto.
     
    16:16
    V priestore štartu ostáva už len posledných dvadsať cyklistov. Videli sme napríklad Fabia Arua, ktorý sa poctivo rozbehával na stacionárnom bicykli.
    Aktuálnemu poradiu v cieli dnešnej etapy kraľuje Tom Dumoulin.

     
    16:12
    Na trati sú už aj Warren Barguil a Stef Clement. Rafal Majka medzitým prešiel druhým meraným úsekom. Poliakovi patrí ale až 64. miesto.
     
    16:09
    V cieli je už aj žralok zo Sicílie. Vincenzo Nibali išiel naplno a na čelo pretekov stratil len jednu minútu. Taliansky cyklista je priebežnom na piatom mieste.
     
    16:06
    Do časovky vstupuje aj Jarlinsom Pantano, ktorý skončil včera na druhej pozícii. V celkovom hodnotení mu patrí 25. pozícia, no dnes sa od neho veľký výkon nečaká.
     
    16:03
    Rafal Majka sa už blíži k úvodnému meranému úseku. Zatiaľ ťažko odhadovať jeho výkon, keďže v minulých etapách si musel siahnuť na dno svojich síl.
     
    16:00
    Už len hodina nám zostáva k štartu favoritov na celkové poradie, vrátane žltého Chrisa Froomea. Medzitým došiel do cieľa aj Daryl Impey, ktorému patrí priebežné 17. miesto.
     
    15:57
    Na trati bojuje aj Vincenzo Nibali. Ten je na druhom medzičase na solídnym 6. mieste. O malú chvíľu vyštartuje aj včerajší hrdina Ilnur Zakarin.
    Tom Dumoulin opäť prevalcoval konkurenciu.

     
    15:54
    Tom Dumoulin je v cieli na prvom mieste! Jeho čas je 31:04 minút. Pred druhým Thomasom De Gendtom má komfortný náskok 40 sekúnd. Tomuto času bude konkurovať Chris Froome.
     
    15:52
    Do dnešných pretekov vyrazil aj majiteľ bodkovaného dresu Rafal Majka. Pomaly nám prichádzajú na rad tí najlepší vrchári, ktorí budú chcieť zdolať Toma Dumoulina.
     
    15:49
    Dnešné preteky sú skutočne mimoriadne napínavé. Českých priaznivcov môže tešiť fakt, že Ján Bárta je stále v TOP 10. Na druhej strane, Peter Sagan je aktuálne na 51. pozícii.
     
    15:46
    Thomas De Gendt je v cieli prvý o jednu sekundu pred Ionom Izaguirrem. Tak toto bol skutočne skvelý záver. Belgičan ale bude na čele časovky len do času, keď cieľom prejde Tom Dumoulin.
     
    15:43
    Televízne kamery si často vyberajú Toma Dumoulina. Ten dokonca predbehol jazdca, ktorý štartoval dve minúty pred ním. Tým pretekárom je Jan Bakelants.
     
    15:39
    Tak to je neskutočné! Tom Dumoulin ničí konkurenciu a na druhom meranom úseku má pred svojimi súpermi náskok 37 sekúnd. Holanďan potvrdzuje svoju skvelú formu.
     
    15:36
    Tom Dumoulin je na prvom medzičase suverénne na prvej pozícii. Pred Thomasom De Gentom má náskok 12 sekúnd. Medzitým odštartoval aj Vincenzo Nibali.
     
    15:33
    Thomas De Gent je stále na prvej pozícii. Na druhom meranom úseku má ale rovnaký čas ako španielsky jazdec tímu Movistar – Jon Izaguirre.
     
    15:31
    Aj domáci pretekár Sylvain Chavanel ide veľmi dobre. Tento Francúz je na prvom medzičase štvrtý so stratou desiatich sekúnd.
     
    15:28
    Na prvom medzičase máme zmenu na pozícii lídra. Vedúci čas zaznamenal Thomas De Gent, ktorý sa ako prvý dostal pod hranicu 12 minút. Na piate miesto sa posunul aj domáci Julian Alaphilippe.
     
    15:25
    Tom Dumoulin je v súčasnosti azda najlepším časovkárom na svete a určite bude patriť k favoritom nielen dnes ale aj na blížiacich sa olympijský hrách v Riu de Janeiro.
    Jeden z favoritov dnešnej krátkej časovky je na trati.

     
    15:22
    Tak pozor! Do dnešnej časovky vyrazil holandský majster Tom Dumoulin. Ten vyhral prvú tohtoročnú časovku na Tour de France a dnes takisto patrí k favoritom.
     
    15:18
    Poslednú päťdesiatku pretekárov nám otvoril domáci Sylvain Chavanel. Za ním už nastúpil ale Luis León Sánchez, ktorý patrí k veľmi dobrým časovkárom.
     
    15:15
    Prvé metre dnešnej časovky má za sebou aj Thomas De Gent. Tento belgický pretekár nosil v tomto ročníku aj bodkovaný dres, no napokon v súboji s Rafalom Majkom neuspel. Práve jazdec tímu Tinkoff zrejme donesie bodkovaný dres až do Paríža.
     
    15:12
    Dobrý výkon v dnešnej časovke podal pretekár tímu Astana – Alexey Lutsenko. Toho nebolo prakticky vôbec vidno, no v cieli figuruje na priebežnom 6. mieste, keď bol o tri sekundy rýchlejší ako Ján Bárta.
     
    15:09
    Francúzska réžia si dlho všímala domáceho jazdca Mikaela Cherela. Pretekár tímu AG2R La Mondiale nejde ale vôbec dobre a na druhom medzičase je až na 78. mieste.
     
    15:06
    V štartovacom priestore je už len posledných 55 cyklistov. Ako posledný dnes nastúpi Christopher Froome, tesne pred 17:00 hod. Posledná skupinka štartuje už v trojminútových intervaloch.
     
    15:03
    Na trati je už pretekár kazašskej Astany Jakob Fuglsang. Medzitým si môžeme pripomenúť aj fakt, že Ján Bárta sa drží stále na siedmom mieste.
     
    15:00
    Na trati teraz nie je žiadny jazdec, ktorý svojim časom ohrozuje vedúci čas španielskeho cyklistu. Peter Sagan je momentálne na 36. mieste.
    Ion Izaguirre sa vďaka skvelému výkonu dostáva na 1. miesto.

     
    14:57
    Jon Izaguirre zajazdil skvelý čas. Ako jeden z mála pretekárov zvolil kompletnú časovkársku výstroj a to mu prinieslo úspech. Jeho čas sa nebude ľahko prekonávať. Pripomínam, že Movistar ešte nemá etapové víťazstvo.
     
    14:54
    Jon Izaguirre to napokon zvládol. V cieli bol neskutočne rýchly, doslova ním preletel a s časom 31:46 min. sa dostáva na prvé miesto dnešnej časovky.
     
    14:51
    Jérôme Coppel sa musí strachovať o svoju vedúcu pozíciu. Španiel jazdiaci v tíme Movistar Jon Izaguirre je na treťom medzičase o sedem sekúnd rýchlejší.
     
    14:48
    Zaujímavosťou je, že len dvakrát v histórii Tour de France sa stalo, že domáci pretekár nevyhral ani jednu etapu. Aj preto sa Francúzi dnes poriadne snažia a aktuálne sú v TOP 6 až traja.
     
    14:46
    Na druhom meranom úseku je najrýchlejším pretekárom Španiel Ion Izaguirre. Ten bol o deväť sekúnd rýchlejší ako domáci jazdec Jérôme Coppel.
    Oliver Naesen a jeho nepríjemný pád v záverečnom zjazde.

     
    14:43
    Domáca réžia nám ponúkla pohľad hneď dvojicu pretekárov, ktorí mali v záverečnom zjazde problémy a spadli. Na zemi skončil Jérémy Roy a Oliver Naesen sa dokonca porúčal až za bariéru.
     
    14:40
    A opäť sa nám mení pozícia lídra. Do čela pretekov sa dostáva ďalší francúzsky pretekár Jérôme Coppel, ktorý zajazdil čas 31:55 min.
     
    14:37
    Nicolas Edet v priebehu niekoľkých sekúnd klesol z vedúcej pozície na tretie miesto. Najprv sa pred neho dostal portugalský majster v časovke Nelson Oliveira a následne aj Romain Sicard, ktorý aktuálne vedie.
     
    14:34
    Na poslednom medzičase je na prvom mieste Romain Sicard. Pretekár tímu Direct Energie sa môže dostať na čelo pretekov, pretože má 12-sekundový náskok.
    Dobré rozbehnuté preteky má aj ďalší Francúz Jérôme Coppel.

     
    14:31
    Postupne sa na trať dostávajú kvalitní časovkári, a tak je možné, že sa bude čoskoro meniť aj pozícia lídra. Tony Galopiin skončil na treťom mieste.
     
    14:27
    Peter Sagan je v cieli! Dnešnú 17-kilometrovú časovku zvládol za 34 minút a 24 sekúnd. Tento čas mu aktuálne zaručuje 21. miesto. Z druhej desiatky ho vyradil český cyklista Ján Bárta, ktorý je v cieli na skvelom druhom mieste.
     
    14:25
    Ján Bárta mierne stratil kontakt so samotným čelom pretekov. Napriek tomu je na výbornej tretej pozícii so stratou 24 sekúnd. My už netrpezlivo čakáme na dojazd Petra Sagana.
     
    14:22
    Peter Sagan prefrčal tretím meraným úsekom na priebežnom 16. mieste. Na prvého pretekára stratil 89 sekúnd, no zaradil sa aj pred takého časovkárskeho experta akým je Tony Martin.
     
    14:19
    Zmena na cieľovej páske. Na druhé miesto sa dostal Saganov tímový kolega Michael Valgren, ktorý na prvého Nicolasa Edeta stratil 28 sekúnd.
     
    14:16
    Na čelo prvého medzičasu sa dostal Tony Galoppin. Francúzsky cyklista zajazdil skvelý čas 12:01 min. čo je o jedenásť sekúnd lepší čas ako dosiahol Nicolas Edet.
     
    14:13
    Teraz máme mierne problémy s live timingom. Na čelo druhého meraného úseku nám vyskočil Adam Hansen, no táto informácia nemôže byť pravdivá.
     
    14:10
    V cieli je už takmer 80 pretekárov. Na čele je stále francúzsky cyklista Nicolas Edet, ktorý jazdí sa domáci tím Cofidis. Je ho výsledný čas je 32 minút a 37 sekúnd.
     
    14:07
    Výborná správa pre českých fanúšikov cyklistiky! Ján Bárta je na prvom meranom úseku na druhom mieste len so stratou dvoch sekúnd.
     
    14:04
    Na prvom meranom úseku máme aj žilinského rodáka Petra Sagana. Ten si ide svojim vlastným tempom a momentálne je na 13. priečke so stratou 44 sekúnd.
    Na trati je už aj slovenský cyklista Peter Sagan.

     
    14:00
    Edvald Boasson Hagen je na poslednom medzičase na treťom mieste a zrejme sa v cieli zaradí za dvoch francúzskych jazdcov.
     
    13:57
    Priaznivcov Tonyho Martina nepotešíme. Na prvom medzičase je až na 14. priečke, so stratou viac ako 40 sekúnd na vedúceho Nicolasa Edeta.
     
    13:54
    Po Petrovi Saganovi vyštartoval na trať aj český cyklista Ján Barta. Medzičasom prešiel prvým meraným úsekom Michael Valgren a je z toho veľmi dobré tretie miesto.
     
    13:51
    Na jednotlivých medzičasoch dominuje naďalej Nicolas Edet z francúzskeho tímu Cofidis. Dnes to vyzerá na pekný výsledok tohto mladíka.
     
    13:48
    Tak pozor! Už o necelú minútu vyštartuje do dnešnej časovky aj slovenský cyklista Peter Sagan. Ako inak, v zelenom drese a dobrou náladou.
     
    13:45
    Nórsky majster Edvald Boasson Hagen ide veľmi dobre. Má za sebou prvý medzičas Côte de Domancy a je na výbornom piatom mieste.
     
    13:42
    Prvé metre má za sebou aj Tony Martin. Výkon nemeckého pretekára budeme pozorne sledovať. Síce mu viac vyhovujú rovinaté časovky, ale napriek tomu je favoritom na TOP 10.
     
    13:39
    Dobrý výkon podáva aj Pierre-Luc Perichon. Domáci pretekár tímu Fortuneo Vital Concept má za sebou desať kilometrov a so stratou 50 sekúnd sa drží na sľubnom štvrtom mieste.
    Poradie 10 najlepších jazdcov aj s jednotlivými medzičasmi.

     
    13:35
    V priestore štartu nám zostáva už menej ako sto pretekárov. O niekoľko minút sadne do sedla časovkársky špecialista Tony Martin, ktorého o desať minút bude nasledovať aj Peter Sagan.
     
    13:32
    Veľmi dobrú časovku zajazdil Bryan Coquard z tímu Direct Energie. V cieli mu patrí priebežné siedme miesto. Mladý Francúz môže ľutovať najmä 4. etapu, kde tesne nestačil na Marka Cavendisha.
     
    13:29
    V dnešnej etape sa veľké šance dávajú najmä Chrisovi Froomeovi, ktorý by mal potvrdiť svoju nadvládu. Na tohtoročnej Tour de France je prakticky neporaziteľný a zrejme ho nikto o žltý dres nepripraví. Veľkú šancu na posun do TOP 5 má aj Richie Porte.
     
    13:26
    Ako som už spomínal, Alexis Gougeard z tímu AG2R La Mondiale musel mať v záverečnom úseku trate pád. Stratil totiž až 22 sekúnd, a tak sa jeho strata vyšplhala na takmer pol minútu.
     
    13:23
    Na trať vyrazil Jasper Stuyven z tímu Trek – Segafredo. Medzitým prišiel do cieľa aj Petr Vakoč, ktorý sa zaradil na 23. miesto, tesne za Alexandra Kristoffa.
     
    13:20
    Časovky Vasila Kiryienku sú na tohtoročnom Tour de France veľkým sklamaním. Bieloruský jazdec tímu SKY je po druhom meranom úseku až vo štvrtej desiatke.
    Nicolas Edet je novým lídrom dnešnej časovky.

     
    13:16
    Podľa najnovších správ Alexis Gougeard v závere spadol a aj preto prichádza o vedúci post. Do čela dnešnej časovky ide jeho francúzsky krajan Nicolas Edet, ktorého výsledný čas je 32:37 min.
     
    13:13
    Na treťom medzičase Les Berthelets je stále na čele pretekov Nicolas Edet z tímu Cofidis. Jeho náskok je aktuálne na úrovni siedmich sekúnd. Dôležité však bude to, ako zvládne záver stúpania i následný zjazd.
     
    13:10
    Príliš sme nesledovali výkon Petra Vakoča. Český pretekár ale na tom nie je práve najlepšie. Po desiatich kilometroch strácal už 2:28 min. čo mu stačilo len na 41. pozíciu.
     
    13:07
    Cieľovým priestorom už prešiel aj litovský pretekár Ramunas Navardauskas. Ten potvrdil svoje slušné časovkárske schopnosti a je na priebežnom druhom mieste so 40-sekundovou stratou na Alexisa Gougearda.
     
    13:04
    Nicolas Edet je stále na prvej pozícii. Na druhom medzičase sa ale jeho náskok stenčil len na tri sekundy. Do konca jeho časovky zostáva ešte 7 kilometrov. Boj o prvé miesto tak bude veľmi tesný.
     
    13:01
    Na trati je už aj bieloruský reprezentant a minuloročný majster sveta v časovke Vasil Kiryienka. Dokáže jazdec tímu SKY zabojovať o predné pozície aj dnes?
     
    12:58
    Tak pozor, mení sa nám líder na prvom medzičase! Na vedúcu priečku sa dostáva Nicolas Edet z tímu Cofidis. Jeho čas 12:12 min. je o sedem sekúnd lepší ako dosiahol jeho francúzsky krajan.
     
    12:55
    Dobrú časovku zatiaľ ide Švajčiar Michael Albasini. Ten na prvom medzičase stratil len 24 sekúnd. Po desiatich kilometrov je jeho strata na úrovni 46 sekúnd, no napriek tomu mu to stačí na veľmi dobré 2. miesto.
     
    12:53
    Nemecký cyklista André Greipel sa dnes evidentne šetrí. Už na prvom medzičase stráca 1:36 minúty, čo mu stačí len na momentálne 43. miesto.
    Na dnešnú časovku sa intenzívne pripravuje Tony Martin.

     
    12:49
    Presne hodina zostáva od štartu slovenského cyklistu Petra Sagana. Teraz symbolicky štartuje muž, ktorý ho dokázal prešpurtovať v 10. tohtoročnej etape. Je ním Michael Matthews z tímu Orica-Bikeexchange.
     
    12:46
    Prvým medzičasom prefrčalo už 50 pretekárov. Na prvom mieste je stále Alexis Gougeard. Len Stephen Cummings nezaostal o viac ako pol minútu, no my už vieme, že jazdec tímu Dimension Data poriadne prestrelil tempo.
     
    12:43
    Na trati je prvý zástupca českej cyklistickej školy. Je ním Petr Vakoč, ktorý v niekoľkých etapách výrazne ťahal tím Etixx- Quick-Step. V kopcoch už ale nestačil a tak mu pred dnešnou etapu patrí 124. miesto.
     
    12:40
    Prvé miesto v podaní Alexisa Gougearda nie je žiadnou náhodou. Tento francúzsky mladík sa v roku 2011 stal juniorským majstrom Francúzka v časovke. Navyše, vlani dokázal vyhrať 19. etapu na španielskej Vuelte.
     
    12:37
    Prvé metre má za sebou aj André Greipel. Pre neho nie je tento ročník Tour de France práve najvydarenejší. Kým vlani vyhral etapu až štyrikrát, tento rok stále na prvý triumf čaká. Podobne ako Alexander Kristoff tak bude mať na Champs-Élysées veľkú motiváciu.
     
    12:34
    Pekne zoradení za sebou vyštartovali dvaja jazdci tímu Orica-Bikeexchange. Najprv sa do boja s chronometrom pustil víťaz Paríž- Roubaix Matthew Hayman a za ním vyštartoval aj Michael Albasini.
     
    12:31
    Vedúca pozícia sa meniť zatiaľ nebude! Stephen Cummings poriadne prepálil tempo a na ďalších 3500 metrov stratil takmer celú jednu minútu. Zatiaľ je síce druhý, no zrejme bude hlboko klesať.
     
    12:28
    Na trať vyrazil aj Ramunas Navardauskas. My ale čakáme na druhom medzičase Stephena Cummingsa, ktorý by mohol atakovať doposiaľ vedúci čas.
     
    12:25
    O našu pozornosť sa hlási Stephen Cummings. Osobne som mu veľké šance nedával, no zatiaľ ukazuje, že má nohy pripravené veľmi dobre. Na prvom medzičase je druhý so stratou 9 sekúnd.
     
    12:22
    Na priebežné stupne víťazov sa dostal holandský cyklista Albert Timmer z tímu Giant – Aplecin. Jeho strata na vedúceho Francúza činí 75 sekúnd. Medzitým prešiel tretím medzičasom na desiatom mieste Alexander Kristoff.
     
    12:19
    Zatiaľ čakáme na to, pokiaľ nám do časovky vyrazia nejaký atraktívni jazdci. Určite budeme sledovať Petra Sagana, Tonyho Martina či Edvalda Boasona Hagena, no tí sa do priestoru štartu dostanú až o necelé dve hodinky.
     
    12:15
    Domáca réžia prišla so zaujímavou správou. Zatiaľ vedúci pretekár Alexis Gougeard z tímu AG2R La Mondiale prešiel kopcovitú trať priemernou rýchlosťou takmer 31 km/h.
    Legendárny Spartakus bude cyklistickému svetu veľmi chýbať.

     
    12:12
    Alexis Gougeard môže byť absolútne pokojný. Zatiaľ ho neohrozuje prakticky žiaden pretekár. Teraz sa na prvom medzičase za neho dostal Cesare Benedetti, no jeho strata je na úrovni 44 sekúnd.
     
    12:09
    Prvé metre má za sebou aj hrdina deviatej etapy Stephen Cummings z tímu Dimension Data. Dnes ale na etapové víťazstvo určite mať nebude.
     
    12:06
    Cieľovú pásku prekonalo už 18 jazdcov. Na prvom mieste je stále Alexis Gougeard. So stratou jednej minúty je za ním Maciej Bodnar a s odstupom ďalších 27 sekúnd je tretí Vegard Breen.
     
    12:03
    V šiestich ročníkoch Tour de France si Fabian Cancellara obliekol žltý dres a celkovo ho mal na sebe úctyhodných 29 dní. V historickej tabuľke mu tak patrí skvelé 12. miesto, pričom prekonal napríklad aj Grega LeMonda.
     
    12:00
    Na pravé poludnie sme sa dozvedeli smutnú správu. Na tohtoročnom Tour de France končí aj Fabian Cancellara. Ten chcel svoju bohatú kariéru v pondelok ukončiť víťazstvom, no v jeho domácej etape s cieľovým mestom Bern skončil v až na 6. mieste.
     
    11:57
    S viac ako dvojminútovou stratou prišiel do cieľa Marcel Kittel. Ten tak má pre dnešnom odpracované a môže si oddýchnuť. Ešte ho čakajú dve ťažké etapy a potom špurt na Elyzejských poliach v Paríži.
     
    11:53
    Na trati je už aj nemecký cyklista John Degenkolb. Ten mal pred niekoľkými týždňami ťažký pád a jeho štart na tohtoročnom Tour de France je menším zázrakom. Veľký rešpekt si zaslúži jazdec tímu Giant – Alpecin.
     
    11:50
    Celkovo dvadsať pretekárov prešlo úvodným medzičasom na Côte de Domancy, no ani jeden z nich sa nedokázal čo i len priblížiť času Alexisa Gougearda z tímu AG2R La Mondiale.
    Aktuálne vedúci pretekár dnešnej časovky - Alexis Gougeard.

     
    11:47
    Práve odštartoval aj nórsky špurtér Alexander Kristoff. Ten musel byť poriadne nasrdený najmä po pondelňajšej etape, keď ho len o milimetre zdolal Peter Sagan. Prípadný triumf na Champs-Élysées by ale určite vynahradil toto sklamanie.
     
    11:44
    Jazdec tímu Tinkoff Maciej Bodnar je už na prvom medzičase. S odstupom 54 sekúnd mu patrí zatiaľ druhé miesto za suverénnym francúzskym reprezentantom.
     
    11:41
    Jasne najrýchlejším pretekárom je zatiaľ Alexis Gougeard z tímu AG2R La Mondiale. Ten sa už dostal aj do cieľa, ktorým prešiel v čase 33 minút a 6 sekúnd. Uvidíme, na koľké miesto bude stačiť tento pomerne slušný čas.
     
    11:37
    Do dnešnej časovky odštartovalo viac ako 20 cyklistov. Pomerne dobre je na tom aj Marcel Kittel, ktorý s minútovou stratou prešiel druhým medzičasom na štvrtom mieste.
     
    11:33
    Ani sme sa nenazdali a v cieli máme prvých troch jazdcov. Na priebežnom prvom mieste je Leigh Howard, no len do chvíle, kým cieľom neprefrčí domáci Alexis Gougeard.
     
    11:30
    Na trati je už aj poľský cyklista Maciej Bodnar. Ten mal výrazný podiel na etapovom víťazstve Petra Sagana v 11. etape tohto ročníka Tour de France. V celkovom hodnotení je až na 161. mieste, no spomínaná etapa bola z jeho strany skvelá.
     
    11:26
    Spomínali sme Alexisa Gougearda, ktorý od začiatku išiel veľmi rýchlo a zatiaľ je suverénne prvý. Možno je motivovaný aj tým, že pretekár, ktorý prejde prvým medzičasom najrýchlejšie si prilepší o 5000 eur.
    Pohľad na štartovaciu bránu, ktorou ako posledný prejde Chris Froome. Stane sa tak tesne pred 17:00 hod.

     
    11:22
    Od úvodných metrov poriadne dupol do pedálov domáci pretekár Alexis Gougeard. Jazdec tímu AG2R La Mondiale je na prvom medzičase jasne prvý s náskokom viac ako jednej minúty. Jeho čas je 12 minút a 19 sekúnd.
     
    11:18
    Do dnešnej časovky vyštartoval aj Marcel Kittel z tímu Etixx – Quick-Step. To ale nemôžeme konštatovať v prípade austrálskeho jazdca Shanea Archbolda, ktorý končí na tohtoročných pretekoch okolo Francúzska.
     
    11:15
    Môžeme si zopakovať miesta, na ktorých budeme sledovať čas jednotlivých pretekárov. Prvý medzičas Côte de Domancy sa nachádza 6,5 kilometrov od štartu. Ďalší medzičas Combloux je na úrovni desiatich kilometrov a ten posledný Les Berthelets príde na rad ešte o 3,5 kilometra neskôr.
     
    11:11
    Na prvom medzičase máme už trojicu pretekárov. Najlepší čas z nich dosiahol Austrálčan Leigh Howard z tímu IAM Cycling, ktorý prešiel medzičasom za 13 minút a 28 sekúnd.
     
    11:08
    Hrdinom včerajšej etapy bol Ilnur Zakarin z tímu Kaťuša. Ten vyhral svoju prvú etapu na Tour de France, keď sa v závere stúpania odpútal od Rafala Majku i Jarlinsona Pantana. Kolumbíjčan získal aspoň červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
     
    11:03
    Na trati máme okrem Sama Bennetta aj ďalších šesť jazdcov. Ďalším pretekárom, ktorý odštartuje svoju časovku je dvorný pomocník Andého Greipela Marcel Sieberg z tímu Lotto Soudal.
     
    10:59
    O nositeľoch jednotlivých dresoch snáď už ani netreba hovoriť. Môžme však spomenúť zaujímavú tímovú bilanciu. V nej dominuje zatiaľ tím Movistar, ktorého nasledujú tímu SKY a BMC. Naopak, na chvoste štartového poľa je tím Lotto Soudal.
     
    10:55
    Na trati sú prví jazdci dnešnej etapy. Tí by ale do boja o víťazstvo nemali zasiahnuť. Každopádne práve Sam Bennett o niekoľko minút prejde prvým medzičasom a určí nám úvodný čas etapy.
     
    ŠTART
    V poradí 18. etapa tohtoročného Tour de France bola práve odštartovaná! Na trati je prvý jazdec, ktorým je Sam Bennett z tímu Bora-Argon 18. Ten je v celkovej klasifikácii na poslednom mieste, keď jeho strata na Chrisa Froomea je viac ako štyri hodiny.
    Profil dnešnej etapy by mal vyhovovať najmä vrchárom.

     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z 18. etapy tohtoročného Tour de France. Cyklisti dnes budú opäť bojovať proti chronometru, keďže ich čaká druhá časovka. Tá je pomerne náročná, a tak môže výrazne zamiešať celkovým poradím. Jej začiatok je naplánovaný o 10:51 hod.

    V HORNATEJ ČASOVKE JE FAVORITOM FROOME

    Dnešná časovka meria len 17 kilometrov, no vyznačuje sa hornatým povrchom. Prvé štyri kilometre sa idú po rovine, no následne sa stúpa prakticky až do cieľa. Najvyšší bodom je Côte des Chozeaux, ktorý dosahuje výšku 1219 m.n.m. Po jeho prejdení čaká na cyklistov ešte približne 2,5 kilometrový zjazd do cieľa, ktorý je umiestnený v obci Megève. Na trati sú celkovo tri medzičasy, ktoré nám napovedia, kto má aké šance na úspech v dnešnej etape.

    Prvú časovku vyhral Tom Dumoulin, no dnes sa jeho atak na víťazstvo neočakáva. Samozrejme, Holanďan patrí do okruhu favoritov, no táto časovka vyhovuje skôr vrchárom. Preto je najväčším favoritom Chris Froome, ktorý vyštartuje v žltom drese ako posledný. Dnes môže znovu demonštrovať svoju silu a definitívne rozhodnúť o svojom triumfe na najprestížnejších cyklistických pretekoch. Slovenský cyklista Peter Sagan sa do boja s chronometrom pustí o 13:49 hod.

    POSUN SA OČAKÁVA U PORTEHO ČI KREUZIGERA

    Do dnešnej etapy by malo vyraziť 179 jazdcov. Len pripomínam, že pokiaľ nevypadne ešte viac ako osem jazdcov, bude pokorený rekord z roku 2010, keď cieľovou páskou v Paríži prešlo celkovo 170 cyklistov. Dnešná časovka bude bez Alberta Contadora, Thibaulta Pinota či Marka Cavendisha, ktorý uprednostnil prípravu na olympijské hry. Veľmi zaujímavé bude sledovať najmä poslednú desiatku jazdcov.

    Najväčšie šance na posun v celkovom poradí má Richie Porte, ktorý na stupne víťazov stráca 1:34 min. V dobrej forme je aj Bauke Mollema a pokiaľ mu neodídu fyzické sily, mal by si udržať priebežné druhé miesto. Pozorne budeme sledovať aj Romana Kreuzigera, ktorý je tesne za TOP 10.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:50.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky dnešnej časovky

    1. Christopher Froome (SKY) 30:43 min.
    2. Tom Dumoulin (TGA) +0:21 sek.
    3. Fabio Aru (AST) +0:33
    4. Richie Porte (BMC) +0:33
    5. Romain Bardet (ALM) +0:42
    6. Thomas De Gendt (LTS) +1:02 min.
    7. Jon Izaguirre (MOV) +1:03
    8. Joaquin Rodriguez (KAT) +1:05
    9. Louis Meintjes (LAM) +1:08
    10. Nairo Quintana (MOV) +1:10
    ...
    13. Roman Kreuziger (TNK) +1:20 min
    26. Jan Bárta (BOA) +2:15
    90. Peter Sagan (TNK) +3:45
    125. Petr Vakoč (EQS) +4:45