18. etapa: Sallanches – Megève Christopher Froome (Sky) (kon.)
koniec udalosti
18. etapa: Sallanches – Megève

Christopher Froome (Sky)

Štvrtok 21.07.2016, 10:50Tour de France
     
    Dnešná 18. etapa cyklistických pretekov okolo Francúzska sa skončila víťazstvom Chrisa Froomea. Ten potvrdil svoju dominanciu a náskok v celkovej klasifikácii navýšil o ďalšiu minútu. Rodák z Kene je výkonnostne o triedu vyššie ako ostatní cyklisti a o žlté tričko by ho mohli pripraviť len šialené technické problémy. Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na 90. mieste, keď stratil takmer štyri minúty. Najlepším českým pretekárom bol Roman Kreuziger, ktorý skončil trinásty. Ja sa s vami lúčim a ďakujem vám za priazeň, ktorú ste venovali mojim priamym prenosom. Posledné tri etapy si už vychutnáte v spoločnosti mojich kolegov. Prajem vám ešte pekný deň. (17:44:11)
     
    CIEĽ
    CHRISTOPHER FROOME je víťazom dnešnej etapy. Neuveriteľnou jazdou pod 31 minút dokázal predbehnúť aj Toma Dumoulina. Britský cyklista si tak pripisuje svoje druhé víťazstvo na Tour de France 2016.
     
    17:29
    V cieli je už aj Bauke Mollema, ktorý si dnes udrží svoje umiestnenie v TOP 3. Holandský pretekár sa zaraďuje na priebežné 16. miesto. Na trati je už len tak jeden pretekár.
    Tom Dumoulin sa len nešťastne prizerá, ako ho Chris Froome bez najmenších problémov predbieha.

     
    17:27
    Tak to je neuveriteľné! Chris Froome poriadne dupol do pedálov a na Toma Dumoulina má z ničoho nič náskok 13 sekúnd. To je skutočne nečakaný obrat v dnešnej časovke.
     
    17:25
    Adam Yates nepredviedol zlý výkon a so stratou nad hranicou jednej minúty skončil s rovnakým časom ako Roman Kreuziger. Každopádne si udržal biely dres i umiestnenie v TOP 3.
     
    17:22
    Na trati je už len trio pretekárov. Vyzerá to ale tak, že Tom Dumoulin už o svoje víťazstvo nepríde. V cieli je na deviatom mieste Nairo Quintana.
     
    17:19
    Na druhom medzičase je na výbornom siedmom mieste Adam Yates, ktorý si drží biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov. Do cieľa prichádza aj domáci miláčik Romain Bardet, ktorý stratil len 21 sekúnd.
     
    17:17
    V cieli je aj Richie Porte. Ten predviedol veľmi dobrú jazdu a má rovnaký čas ako Fabio Aru. Mám ale pocit, že mu patrí až tretie miesto za jeho talianskym súperom.
     
    17:15
    Cieľovou páskou prešiel už aj Alejandro Valverde. Jazdec tímu Movistar je na priebežnom štvrtom mieste, a tak sa stáva zrejme lídrom svojho tímu.
     
    17:13
    Chris Froome prešiel prvým meraným úsekom na piatej pozícii. Je tak jasné, že cenu Bernarda Hinaulta a finančnú prémiu 5000 eur získava Austrálčan Richie Porte.
     
    17:11
    Fabio Aru predviedol skvelú časovku. Taliansky jazdec je na druhom mieste, len s 12-sekundovou stratou na Toma Dumoulina. Tím Astana môže byť dnes veľmi spokojný.
     
    17:09
    Do cieľa prišiel už aj Daniel Martin. Jazdec tímu Etixx – Quick-Step zatiaľ uzatvára prvú desiatku. Jeho strata na prvé miesto je na úrovni 65 sekúnd.
     
    17:07
    Nairo Quintana je opäť v problémoch. Ten už na prvom medzičase stratil 45 sekúnd a zrejme vypadne nielen z boja o víťazstvo, ale aj z hry o TOP 3.
    Dokáže Chris Froome zdolať skvelého Toma Dumoulina?

     
    17:04
    Naďalej ide skvele Richie Porte! Ten na desiatom kilometri stráca len deväť sekúnd. V cieli je už aj Roman Kreuziger, ktorému s minútovou stratou patrí 7. miesto.
     
    17:01
    Richie Porte ide skvele a na prvom medzičase je o deväť sekúnd rýchlejší ako Tom Dumoulin. V cieli si štvrté miesto zaistil skvelým výkonom Joaquim Rodríguez.
     
    16:59
    Posledným pretekárom, ktorý sa predstaví v dnešnej časovke je Christopher Froome. Muž v žltom drese je favoritom etapy, no poraziť Toma Dumoulina nebude vôbec jednoduché.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky dnešnej časovky

    1. Christopher Froome (SKY) 30:43 min.
    2. Tom Dumoulin (TGA) +0:21 sek.
    3. Fabio Aru (AST) +0:33
    4. Richie Porte (BMC) +0:33
    5. Romain Bardet (ALM) +0:42
    6. Thomas De Gendt (LTS) +1:02 min.
    7. Jon Izaguirre (MOV) +1:03
    8. Joaquin Rodriguez (KAT) +1:05
    9. Louis Meintjes (LAM) +1:08
    10. Nairo Quintana (MOV) +1:10
    ...
    13. Roman Kreuziger (TNK) +1:20 min
    26. Jan Bárta (BOA) +2:15
    90. Peter Sagan (TNK) +3:45
    125. Petr Vakoč (EQS) +4:45