Tisková konference k turnaji Generali CEE Cup (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha

cz Štvrtok 21.07.2016, 14:00Tlačové konferencie
     
    Tím dnešní tisková konference končí, děkuji za pozornost a těším se na přečtenou u přenosu z utkání proti Steaue Bukurešť v úterý od 20 hodin. (14:28:03)
     
    Lafata o ztrátě Krejčího a jeho centrů z levé strany a o favoritech a možných překvapeních ligy:

    Nejen mně, ale celému mančaftu Láďa chybět bude, protože byl tady možná 6-7 let a jak v kabině, tak na hřišti jsme na něj byli zvyklí, ale zahraniční angažmá si zasloužil a všichni mu jej přejeme.

    Favorité by měli být Plzeň, možná Slavia a překvapeními by mohli být Mladá Boleslav a Jablonec.
     
    Ščasný o systému 3-5-2:

    Snažili jsme se jej vylepšit. Ale pravda je taková, že jsme na něm dělali zase od začátku, od prvního tréninku a zápasy byly provázeny nejen únavou, ale i změnami sestavy. Hlavní důvod je ten, že chci aby mužstvo hrálo i proti soupeřům, kteří nám typologicky nesedí a museli jsme měnit často na čtyři obránce.

    Pracovali jsme na něm hodně a jsem sám zvědavý, jak se nám povede. Systém je dobrý proti silným protivníkům, ale problémy jsme měli s těmi relativně slabšími protivníky. Proti Fenerbahce jsme hráli skvěle především v defenzivě, kde jsme je téměř nepustili do šance kromě jedné šance po standardce a asi dvou střelách.
     
    Ščasný o kádru a o V. Kadlecovi:

    Pracuji s kádrem, který mám, pokud se ptáte zda-li chci posily, tak bych chtěl, pokud se ptáte zda-li bych chtěl aby hráči neodcházeli, tak chci aby hráči neodcházeli. Pokud vedení jedná o Václavu Kadlecovi, tak kdo by jej nechtěl, samozřejmě bych jej využil.
     
    Lafata o týmu oproti jaru:

    Oproti jaru bych řekl, že jsme kompletní, snad všichni zdraví až na nějaké drobné výjimky, což se nám na jaře nestávalo a doufám, že jsme i o rok zkušenější a tyto zkušenosti teď prodáme v předkolech a povede se nám to, co všichni chceme.
     
    Ščasný o Shalovi a Nešporovi:

    Shala si hledá nové angažmá. Nešpor se připojil k mužstvu později, nicméně on sám projevil zájem toho dobrého ročníku v Polsku a projevil přání se ještě vrátit do Polska nebo do klubu, kde by měl pravděpodobnost, že by nastupoval, ale zatím je s námi a zatím zvažujeme, co uděláme, neboť Lukáš Juliš není úplně fit.
     
    Kotalík o čistých dresech proti Fenerbahce a případném generálním partnerovi:

    Jednání o novém generálním partnerovi probíhají, ale zatím nejsem schopen specifikovat v jakém časovém horizontu jej dokončíme.
     
    Kotalík o případném odchodu Brabce do Belgie:

    Žádná jednání neprobíhají, byla ukončena a Jakub Brabec zůstává ve Spartě.
     
    Ščasný o Rosickém a jeho případné pozici v týmu:

    Mluvíme pouze hypoteticky. Záleží pouze na Tomášovi a i kdyby to bylo za jeden, dva, tři měsíce, tak jej vždy přivítám. Viděl bych jej ve středu pole, ani pod hrotem, na křídle, ale právě ve středu zálohy a když by byl zdravý, tak by hrál.
     
    Kotalík o možnostech angažování Václava Kadlece:

    Jsem velmi opatrný optimista.
     
    Ščasný o Evropské lize v minulé sezóně:

    Liga je proto, abyste se dostali do Champions League, vítězství v lize znamená větší příležitost se tam dostat. Sparta je jednoznačně historicky nejúspěšnější klub, přesto co se týká evropských týmů, tak s jejich rozpočty se nemůžeme srovnávat. Byl to krásný rok plný zážitků a zkušenosti a budeme se to snažit zúročit v letošní sezóně.
     
    Ščasný o přípravě před sezónou:

    Hodnocení příprav mám za sebou tolik, že hodnotit podle výsledku nebo podle toho, jestli kluci makají nebo nemakají. Že budou pracovat je přeci jejich povinnost. Letos byla příprava specifická tím, že jsme měli hodně hráčů v reprezentacích. Bylo tam méně zápasů tím, že jsme chtěli hlavně více trénovat.

    S Fenerbahce už to bylo lepší, hráli jsme na větším stadiónu s diváky, atmosférou a bylo to tím pohlednější.

    Na Steauu musíme být co nejlépe připraveni, naše forma musí být co nejlepší a to rozhodne v tom dvojzápase.
     
    Kotalík o Rosickém:

    S Tomášem Rosickým komunikujeme, bude záležet na jeho zdravotním stavu a zda-li bude chtít pokračovat v kariéře.

    Tomáš aktuálně odcestoval do Londýna, kde se bude léčit u fyzioterapeutů se kterými spolupracoval v Arsenalu. Víme, že má zdravotní problémy častější, ale všichni jsme viděli na Euru, že i když téměř rok nehrál, tak byl o třídu lepší než všichni ostatní.

    Nemáme žádný časový limit, dokdy bychom čekali na jeho rozhodnutí.
     
    Cíle Sparty jsou stejné jako v uplynulé sezóně. Postup do hlavní fáze evropských pohárů, ideálně do Ligy mistrů a hrát tam důstojnou roli a obvzlášť velký důraz bude vedení Sparty klást na mistrovský titul.
     
    Kotalík také potvrdil zájem Sparty o Rosického, Václava Kadlece a Daniela Holzera z ostravského Baníku.
     
    Co se týká příchodu do klubu, Kotalík mluvil především o třech jménech, Koubek, Kadlec a Čermák. První a třetí jmenovaní se vrátili z hostování v Liberci, resp. Mladé Boleslavi, Kadlec se vrátil po osmi letech strávených v zahraničí.
     
    Kotalík také připomenul odchody Krejčího a Schicka do italské
    Serie A, které patří k největším transferům Sparty posledních let za nadstandardních částek. Další přesuny směrem z klubu nejsou dle slov generálního ředitele očekávány.
     
    Adam Kotalík potvrdil příchod Radoslava Kováče a Davida Holoubka do realizačního týmu. Kováč v létě ukončil hráčskou kariéru a David Holoubek je mladý trenér úspěšného dorosteneckého týmu Sparty do 19 let.
     
    Ředitel komunikace Ondřej Kasík poznamenal, že prodáno je 6 500 permanentních vstupenek na novou sezónu a zároveň podotkl, že klub letos slaví 100 let od prvního utkání na Letné, které zde bylo sehráno 13. května 1916.

    Tomáš Kohlmann