Česko – Kazachstan 3:1 (kon.) | USA – Maďarsko 5:1 (kon.) | Dánsko – Lotyšsko 3:2 (2:1 po s.n.)
Nemecko – Bielorusko 5:2 (kon.)
koniec
Nemecko
5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Bielorusko
Piatok 13.05.2016, 19:15 • Športový palác Jubilejnyj, Petrohrad • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:15.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní ďalšieho pokračovania svetového šampionátu v hokeji. Petrohradskú skupinu dnes uzatvorí súboj Nemcom s Bielorusmi.

    Uvidíme súboj tímov z druhej polovice tabuľky. Nemeckí hokejisti sa priebežne nachádzajú na šiestej pozícii z ôsmich, ktorá im patrí so ziskom štyroch bodov a celkovým skóre 10:14. Nemci to postupne vybojovali za prehru 2:3 po samostaných nájazdoch s Francúzskom, za prehru 1:5 s Fínskom, za výhru 5:1 so Slovenskom a za doposiaľ posledný nevýherný zápas, v ktorom podľahli Kanade 2:5.

    Bielorusi sa nachádzajú ešte o jednu priečku nižšie ako ich dnešný súper. Na predposlednom mieste tabuľky skupiny B majú na svojom konte iba tri body, ktoré získali za výhru 4:2 nad Slovenskom. Okrem toho utrpeli samé porážky, pretože postupne prehrali s Fínskom 2:6, s USA 3:6 a s Kanadou najjednoznačnejšie 0:8.

    Tento zápas jednoznačného favorita nepozná. Mierne navrch majú v papierových predpokladoch Nemci, na ktorých víťazstvo vypísali bookmakeri stávkových kancelárií kurz približne 2.3, zatiaľ čo na triumf Bielorusov si môžete staviť s kurzom 2:6.
     
    Úvodné zostavy:

    Nemecko: Greiss (Pielmeier) – Holzer, Ehrhoff (A), Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun – Seidenberg, Goc (C), Kink (A) – Gogulla, Hager, Schütz – Noebels, Draisaitl, Macek – Flaake, Kahun, Reimer – Fauser

    Bielorusko: Koval (Lalande) – Djukov, Korobov (A), Jevenko, Gotovec, Lisovec, Chenkel, Ustinenko – S. Kosticyn, Kaljužnyj (C), A. Kosticyn (A) – Platt, Stas, Linglet – Gavrus, Kovyršin, Stepanov – Komarov, Kitarov, Demkov – Pavlovič

    Rozhodca: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Kilian (NOR), Malmqvist (SWE).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:10
    Úvodné buly vyznelo lepšie v prospech celku písaného ako domáceho. Nemci sa pritom s pukom okamžite stiahli do vlastných obranných radov, odkiaľ budú chcieť založiť úvodnú útočnú akciu stretnutia.
     
    00:39
    Bolo to ale práve Nemecko, ktoré sa muselo ako prvé brániť. Našťastie pre hráčov odetých v čiernom Kaljužnyj puk nezachytil a nechal ho prepadnúť až k zadnému mantinelu.
     
    01:00
    Bielorusi sú v úvode stretnutia aktívnejší, Greiss sa teraz musel mať pri rane z ľavého kruhu na vhadzovanie na pozore, avšak puk skončil v lapačke pozorného gólmana.
     
    01:20
    Duo Reimer – Flaake sa teraz postaralo o rýchly prechod stredným pásmom až do útočnej tretiny, tam to Nemci skúsili nahodením na bránku, avšak takýto pokus bol zblokovaný na ochrannú sieť.
     
    01:32
    Noebels (GER) – 2 minúty – krosček.
     
    02:00
    Úvod presilovej hry bol v podaní Bieloruska veľmi aktívny, avšak Nemci sa dobre hádzali do striel svojho súpera. Greiss tak zakročiť nemusel.
     
    02:40
    Hager bol teraz poriadne dotieravý, aj preto puk získal na svoju čepeľ a pre Nemecko tak nazbieral cenné sekundy. Bielorusi už korčuľujú ku Kovalovi.
     
    03:20
    Až teraz sa Bielorusko dostalo do útočnej tretiny, kde postupne roztočilo aj presilovkový kolotoč. Napokon z toho bola zaujímavá rana Stepanova, obrana Nemecka puk na bránkovej čiare upratala do bezpečia.
     
    04:09
    Medzičasom pokračujeme v hre piatich proti piatim, na ľade sa už ocitol aj vylúčený Noebels.
     
    04:26
    Nemecko dalo gól!
    Nemci sa navyše dostávajú do vedenia, strela spoza kruhu tesne nad hranicou ľadu teraz zaskočila Kovala, ktorý musel puk vyťahovať zo svojej siete. O gól sa postaral PATRICK REIMER. Asistencia: Moritz Müller.
    04:26 Patrick REIMER - 1:0

     
    06:00
    Nemecko dalo gól!
    Nemci veľmi rýchlo pridávajú aj druhý gól a s Vielotuskom to teraz nevyzerá vôbec dobre. Bielorusi teraz prepadli v obranných radoch a zbytočne pustili do šance až troch hráčov Nemecka, čo sa im napokon aj vypomstilo. LEON DRAISAITL dostal prihrávku k žrdi a využil ju. Asistencie: Marcel Noebels, Brooks Macek.
    06:00 Leon DRAISAITL - 2:0

     
    06:49
    Hra sa prerušuje a nasledovať bude komerčná prestávka. Tá padne vhod najmä Bielorusom, ktorí sa potrebujú rýchlo skonsolidovať.
     
    07:15
    Nemci sa natlačili späť pred bránku súpera. Z ľavej strany to tam od mantinelu skúšal strelecky Braun, ale Koval jeho pokus dobre videl.
     
    08:19
    Nemecko pokračuje v aktívnom prístupe. Schütz teraz prenikol priamo pred bránku súpera a chcel tečovať puk, ale napokon mu ho Koval vyrazil.
     
    08:53
    Hager teraz po súboji v bránkovisku už dvíhal ruky nad hlavu, ale puk napokon z abránkovú čiaru neprešiel. Koval náročnú situáciu opäť ustál a pri súboji sa navyše posunula jeho bránka.
     
    09:37
    Bielorusko chcelo zaútočiť, ale Noebels získal puk na sovju hokejku a zaviezol ho až na opačnú polovicu klziska.
     
    10:29
    Bielorusko sa bude brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za držanie Kaljužnyj.
     
    10:47
    Nemecko dalo gól!
    Nemci rýchlo využívajú svoju presilovku a zvyšujú náskok na rozdiel troch gólov. FELIX SCHÜTZ teraz ostal pred bránkou súpera úplne nepokrytý a mal dostatok času na to, aby puk prepasíroval do siete. Asistencie: Philip Gogulla, Patrick Hager.
    10:47 Felix SCHÜTZ - 3:0

     
    10:47
    Bielorusko si berie oddychový čas.
     
    11:49
    Nemecko je po troch rýchlych góloch aktívne a aj teraz vybojovalo vhadzovanie v útočnej tretine. Bielorusko sa aj napriek nevôli väčšiny štadióna nevie dostať do pásma.
     
    11:59
    Bielorusov pri pokuse o prechod do pásma zastavil iba ofsajd na útočnej modrej čiare.
     
    12:25
    Hra je prerušená a nasledovať bude komerčná prestávka. Oba celky odchdzajú na rýchlu poradu k striedačkám.
     
    13:08
    Nemecko prešlo do útočnej tretiny. Schütz tam zakončoval spomedzi kruhov, ale bol zle otočený a puk poslal iba nad bránku súpera.
     
    13:50
    Hra sa neprerušuje a Bielorusi vyhadzujú puk zo svojej obannej treitny. Ten teraz lieta z jednej strany klziska na druhú.
     
    14:40
    Publikom to len tak zahučalo pri novozaloženom útoku Bieloruska, ale napokon bolo všetko vzrušenie márne. Nemci puk k bránke ani nepustili.
     
    15:18
    Neecko posielalo puk od svojej útočnej modrej čiary medzi kruhy, kde bol Fllake, ale nevidel ho a nedokázal zakončiť.
     
    15:38
    Bielorusi rýchlo preniesli hru na opačnú stranu a poriadne tam znepríjemnili život Greissa! Ten napokon odolal iba za pomoci spoluhráčov, ktorí puk vyhodili na zakázané uvoľnenie.
     
    16:34
    Rozdiel skóre mohol byť štvorgólový! Seidenberg v prečíslení dvoch proti jednému prihrával pred bránku na Reula, ale ten puk v rýchlosti netrafil.
     
    16:42
    Bielorusi hru opäť otočili na opačnú stranu, ale tam sa im akcia ani teraz nevydarila.
     
    17:55
    Opäť sa hrá dlho bez prerušenia a puk putuje od jednej bránky k druhej. Tempo hry je veľmi vysoké a atmosféra na tribúnach vďaka bieloruským fanúšikom skvelá.
     
    18:33
    Bieloruský kapitán Kaljužnyj sa sám predieral stredom klziska do útoku, ale už v strednej tretine bol odzbrojený a napokon do pásma ani neprešiel.
     
    18:57
    Sledujeme obrovskú bojovnosť na oboch stranách. Pred nami je ešte jedna minúta hry v tejto tretine.
     
    19:01
    Bielorusko vybojovalo vhadzovanie po pravici brankára Greissa.
     
    19:27
    Seidenberg si teraz vynikajúco pokryl puk a dostal sa s ním až medzi kruhy. Tam to nemyslel zle a prudko strieľal, no jeho pokus zrazil iba jeden z brániacich Bielorusov.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina je minuosťou. Nemeckí hokejisti ju odlvádli tromi gólmi i predvedenou hrou, pretože svojho súpera po väčšinu času k ničomu nepustili, o čom svedčí aj výrazne lepší pomer striel na bránky v pospech Nemecka.

    Pomer striel: 12:4.
    Druhá tretina sa začne približne o 20:04.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:26
    Bielorusi sa ihneď po buly pustili do útočenia. Puk mal na hokejke Stas, ale strieľal tak prudko, že hokejku napokon zlomil.
     
    20:34
    Bielorusi sa teda sami pripravili o držanie útočnej tretiny a budú musieť pokračovať v strednom pásme.
     
    21:19
    Bielorus Jevenko to skúšal od útočnej modrej čiary prudkou strelou, avšak brankár Greiss pohodlne zasahuje.
     
    22:19
    Bielorusi vyhodili puk spred svojej bránky cez všetky čiary iba na zakázané uvoľnenie.
     
    22:57
    Nemeckí hokejisti to skúšali strelecky z ľavej strany od mantinelu, ale Reimerova rana bola zblokovaná a nikoho neohrozila.
     
    23:43
    Bielorusi sa už-už dostávali do zaujímavej pozície v úvodnej tretine, ale napokon ich na útočnej modrej čiare zastavil ofsajd.
     
    23:56
    Bieloruskí fanpšikovia sa chytajú za hlavu! Sergej Kosticyn najskôr pred bránkou dorážal a potom aj strieľal, ale mieril iba tesne vedľa priestoru troch žrdí.
     
    24:52
    Nemecko pri pokuse o prechod do pásma stroskotalo iba na modrej čiare. Po ofsajde sa bude vhadzovať v stredom pásme.
     
    25:35
    Od útočnej modrej čiary vynikajúco vypálil Gavrus, ale jeho pokus dokázal Greiss vytesniť do bezpečia. Bielorusi začínajú byť čoraz viac nebezpečnejší.
     
    26:39
    Pri avizovamom vylúčení teraz z ľavého kruhu prudko pálil Djukov, ale Nemci sa bezhlavo hádzali do striel a všetky pokusy súpera poblokovali.
     
    26:39
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Kager – 2 min., podrazenie).
     
    27:18
    Puk teraz vyletel z hracej plochy medzi divákov, ale bolo to po teči Bielorusov, takže sa vylučovať nebude.
     
    28:08
    Bielorusko dalo gól!
    ANDREJ STEPANOV bude vo videách najkrajších gólov dňa po celom svete! Puk získal za vlastnou bránkou, zo súperov si urobil kužele a napokon sa dostal až do samostantého nájazdu, v ktorom pred Greissom nezaváhal. Asistencie: Charles Linglet, Vitali Koval.
    28:08 Andrej STEPANOV - 3:1

     
    28:40
    Bielorusi už útočia proti plnému počtu hráčov súpera a sú poriadne naštartovaní! Nemecko by teraz zrejme bolo inkasovalo, ale Greiss predviedol vynikajúce zákroky a po súboji sa napokon aj posunula bránka.
     
    29:36
    Nemecko sa bude brániť! Za hákovanie je na dve minúty vylúčený Goc.
     
    30:16
    Bielorusi sa okamžite usadili v pásme súpera a diváci sú vo vytržení. Bieloruskí hokejisti teraz dokonca získali vhadzovanie.
     
    30:40
    Nemci po tuhom boji vysunuli puk spred svojej bránky aspoň do stredného pásma. Tlak Bieloruska je však veľmi veľký.
     
    30:56
    Bielorusi sa vrátili do pásma a ešte raz vystrelili, ale napokon museli tretinu aj tretíkrát opustiť.
     
    31:26
    Bielorusi sa do pásma vrátili a teraz sa tam aj dlhšie udržali. Napokon sa dostali do zakončenia, autorom ktorého bol Lindlet, ale jeho rana bola zblokovaná.
     
    31:36
    Nemecko hrá v plnom počte. Má za sbeou presilovku, ktorú absolvovalo pod obrovským tlakom svojho súpera.
     
    32:55
    Bielorusi si hru piatich proti piatim pomýlili s pokračujúcou preislovkou a naďalej ostávajú v útočnej tretine, kde na súpera vyvíjajú obrovský tlak.
     
    33:10
    Reimer teraz dostal puk preč zo svojej obrannej tretiny, ale nepodarilo sa mu dostať do brejku ako pôvodne zamýšľal.
     
    34:17
    Bielorusi sa dopustili iba zakázaného uvoľnenia a vhadzovať sa bude pred Kovalom.
     
    34:23
    Nemecko dalo gól!
    Ihneď po buly sa do puku na útočnej modrej čiare oprel BROOKS MACEK a jeho rana aj s prispením teču niektorého z hostí skončila až v Kovalovej sieti. Asistencia: Denis Reul.
    34:23 Brooks MACEK - 4:1

     
    34:53
    V obrannej tretine Bielorusov sme videli menšiu strkanicu, ale rozhodcovia po nej vylučovať nebudú.
     
    35:27
    Diváci už videli bieloruského kapitána Kaljužnyja v samostatnom úniku, ale čiarový rozhodca ich skalamal a odpískal mu ofsajd.
     
    36:31
    Nemci sa presunuli do pásma, ale nedokázali tam zakončiť. Krížnu prihrávku za pacú kruh dostával Reul, no pred ním ju hostia zblokovali.
     
    36:51
    Bielorusko to opäť skúšalo. Stas nahodil puk pred bránku súpera, kde sa ešte zaujímavo odrazil, ale napokon skončil iba mimo priestru troch žrdí.
     
    37:49
    Bielorusko vyhodilo puk cez všetky čiary na zakázané uvoľnenie. Nasledovať bude vhadzovanie po ľavici gólmana Kovala.
     
    38:12
    Andrej Kosticyn vybojoval puk na modrej čiare vo svojej obrannej tretine a okamžite sa vyrútil do útoku. Tam bol ale rýchlo dostihnutý a nepríjemne blokovaný, takže napokon nezakončil podľa svojich predstáv.
     
    39:07
    Začala sa posledná minúta tejto tretiny a Bielorusko stále navyšuje svoj tlak. Nemci budú chcieť najmä ustáť závere periódy.
     
    39:47
    Nemci napokon puk dostalo do svojej útočnej tretiny, ale Bielorusko ich k strele nepustilo. Zdá sa, že v tejto dvadsaťminútovke už ďalší presný zásah neuvidíme.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:10
    Tretia tretina sa začala, budeme zvedaví na to, či sa ešte Bielorusku podarí s výsledkom niečo urobiť, alebo si už Nemci svoj náskok dokážu postrážiť.
     
    40:39
    Úvod poslednej časti riadnej hracej doby sa nesie v pokojnom tempe, puk sa ocitol v obrannej tretine Bieloruska, avšak tam sa hráči odetí v čiernom nedokázali výraznejšie presadiť.
     
    41:20
    Nemecko sa dopustilo zakázaného uvoľnenia, aj preto sa puk vhadzoval po ľavici Greissa. Celú situáciu síce zvládlo lepšie Bielorusko, to ale presne nevystrelilo.
     
    41:40
    Obrovská chyba obrany Bieloruska, hráč postavený na modrej čiare teraz nechal prepadnúť puk až do stredného pásma, kde sa po ňom vrhol Filip Gogulla, ten však v samostatnom úniku zoči-voči Kovalovi neuspel.
     
    42:07
    Nemci prešli do útoku. Noebels si tam nakorčuľoval medzi kruhy, otočil sa okolo svojej osi a chcel strieľať, ale súperi mu puk vypichli.
     
    Nemecko sa dostalo do zakončenia, ale strela nebola presná. Reimer trafil iba mantinel za bránkou súpera.
     
    43:47
    V tejto chvíli nesledujeme na ľadovej ploche žiadne vúčšie nebzezpečenstvo. Puk lieta zo strany na stranu.
     
    44:57
    Nemecko sa bude brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty zea krosček Kink.
     
    45:08
    Gotovec si to na modrej čiare rovnal na strelu, ale po vysokom forčekingu súpera napokon vypáliť nedokázal.
     
    45:44
    Bielorusi puk udržali vo svojej útočnej tretine, ale nedokázali tam zakončiť a Nemecko napokon vyhodilo cez všetky čiary.
     
    46:24
    Nemci sa výborne bránia aj v ostatnej časti svojho oslabenia a puky posielajú preč z nebezpečného priestoru pred svojou bránkou.
     
    46:57
    Nemecké vylúčenie je minulosťou. Hokejisti v čiernych dresoch sa dokázali pohodlne ubrániť a zníženie skóre nepripustili.
     
    49:14
    Bielorusko dalo gól!
    Tak toto bol neuveriteľný gól! ANDREJ STAS iba od modrej čiary nahdil puk na bránku súpera a Greiss totálne pochybil. Kus čiernej gumy sa snažil spracovať hokejkou, ale nešťastne si ho zrazil do vlastnej siete. Asistencie: Jevgenij Lisovec, Vitalij Koval.
    49:14 Andrej STAS - 4:2

     
    50:00
    Pred nami je záverečná desaťminútovka a zápas nabral nový rozmer. Bieloruskí fanúšikovia ženú svojich obľúbencov vpred.
     
    51:43
    Hager sa snažil strieľať spred bránky a prinavrátiť tak svojmu tímu trojgólové vedenie, ale gólman Bieloruska jeho ranu zrazil do bezpečia.
     
    52:23
    Nasledovať bude komerčná prestávka, ktorá padne vhod obom stranám.
     
    52:54
    Nemecko sa muselo stiahnuť k svojej vlastnej bránke, ale hokejisti v čiernych dresoch puk vyhodili z pásma. Nechcú sa dostať pod nepríjemný tlak.
     
    53:59
    Bielorusi sa ubránili pred svojou bránkou a okamžite sa dostali do samostantého úniku. Na ľavej strane sa uvoľnil Gavrus a rútil sa na bránku súpera, no Greiss napravil svoje predchádzajúce zaváhanie a vychytal ho.
     
    54:10
    Nemekí hokejisti si prevzali puk za svojou bránkou a pôjdu striedať, čím hru výrazne upokoja.
     
    54:39
    Bielorusi poriadne rozvášnili svojich priaznivcov, ktorých je v Petrohrade naozaj veľa. Tribúny povzbudzujú a stále veria v obrat.
     
    55:10
    Začala sa posledná päťminútovka riadnej hracej doby a Bielorusko ostáva v útočnej tretine.
     
    56:40
    Nemcom sa teraz puk podarilo dvakrát v rade vyhodiť od svojej bránky.
     
    56:58
    Bielorusi sa do pásma po nahodení vrátili, ale následne sme videli iba ďalšie vyhodenie puku z nemeckej strany. Hra sa vôbec neprerušuje.
     
    57:54
    Nemecko pokračuje v skvelej defenzívnej činnosti a hra sa stále neprerušuje. Puk teraz letel cez všetky čiary priamo na Kovala, ten Bielorusom pomohol s rozohrávkou.
     
    58:00
    Hlásateľ v Petrohrade oznámil, že sa začali posledné dve minúty tejto tretiny. Nemecko sa aj naďalej musí brániť.
     
    58:05
    Bielorusi si zrejme pokazili šancu na vyrovnanie. Budú sa brániť, pretože na trestnú lavicu odišiel na dve minúty za hákovanie Sergej Kosticyn.
     
    58:57
    Nemecko sa usadilo v pásme súpera a pokúša sa tam niečo vymyslieť. Macek si to namieril pred bránku, no puk mu tam preskočil hokejku a zakončenie sme napokon nevideli.
     
    59:26
    Gogulla pálil spomedzi kruhov iba nad bránku súpera. Koval mohol ostať pokojný.
     
    59:32
    Bielorusko hrá bez brankára!
     
    59:51
    Nemecko dalo gól!
    Poslednú bodku za týmto zápasom zaknihoval gólom do prázdnej bránky PHILIP GOGULLA. Asistencia: Daryl Boyle.
    59:51 Philip GOGULLA - 5:2

     
    Koniec zápasu.
     
    Zápas sa skončil víťazstvom Nemecka, ktoré malo duel po väčšinu zápasu pod svojou kontrolou. Bielorusi mali výborné pasáže, počas ktorých nepríjemne útočili, no nepodarilo sa im duel účinnejšie zdramatizovať.

    Najlepší hráči zápasu:
    Nemecko: Thomas Greiss
    Bielorusko: Andrej Stepanov (21:27:20)

    Veronika Pancuráková

    Góly a asistencie: 5. Reimer (Müller), 6. Draisaitl (Noebels, Macek), 11. Schütz (Gogulla, Hager), 35. Macek (Reul), 60. Gogulla (Boyle) – 29. Stepanov (Linglet, Koval), 50. Stas (Lisovec, Koval)


    Nemecko: Greiss (Pielmeier) – Holzer, Ehrhoff (A), Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun – Seidenberg, Goc (C), Kink (A) – Gogulla, Hager, Schütz – Noebels, Draisaitl, Macek – Flaake, Kahun, Reimer – Fauser
    Bielorusko: Koval (Lalande) – Djukov, Korobov (A), Jevenko, Gotovec, Lisovec, Chenkel, Ustinenko – S. Kosticyn, Kaljužnyj (C), A. Kosticyn (A) – Platt, Stas, Linglet – Gavrus, Kovyršin, Stepanov – Komarov, Kitarov, Demkov – Pavlovič

    Rozhodca: Fonselius (FIN), Iverson (CAN) – Kilian (NOR), Malmqvist (SWE)