Česko – Nórsko 7:0 (kon.) | USA – Francúzsko 4:0 (kon.) | Rusko – Dánsko 10:1 (kon.)
Kanada – Nemecko 5:2 (kon.)
koniec
USA
4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Francúzsko
Štvrtok 12.05.2016, 15:15 • Športový palác Jubilejnyj, Petrohrad • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:15.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní ďalšieho pokračovania svetového šampionátu v hokeji. Petrohradskú skupinu dnes otvorí duel medzi USA a Francúzskom.

    Uvidíme súboj tímov, ktorým sa v doterajšom priebehu turnaja príliš nedarí. Američania majú na svojom konte iba tri body, ktoré získali za jedinú výhru v troch zápasoch. Hokejisti Spojených štátov totiž postupne podľahli Kanade 1:5, potom zdolali Bielorusko 6:3 a naposledy podľahli Fínsku 2:3.

    Francúzi sú na tom o kúsok lepšie a na svojom konte majú päť bodov. Vo svojich doterajších zápasoch dvakrát zvíťazili, z toho raz po samostatných nájazdoch. Tento triumf dosiahli hneď v prvom hracom dni, kedy v rozstrele zdolali Nemecko 3:2. O deň neskôr potom podľahli Slovensku 1:5 a naposledy vyhrali s Maďarskom 6:2.

    Jasným favoritom zápasu budú hokejisti USA. Tí by mali na základe papierových predpokladov zvíťaziť, čomu veria aj bookmakeri stávkových kancelárií. Tí vypísali na triumf Američanov kurz približne 1.3, zatiaľ čo na výhru Francúzov je kurz až 8.6.
     
    Úvodné zostavy:

    USA: Condon (Kinkaid) – Wideman, Hanifin, Murphy (A), Skjei, Warsofsky, Santini, McCabe – Maroon, Larkin, Foligno (A) – Schroeder, Matthews, Vatrano – Motte, Compher, Hendricks (C) – Fasching, Hinostroza, Wood

    Francúzsko: Hardy (Quemener) – Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Claireaux, Janil – S. Treille, Bellemare (A), Fleury – Y. Treille (A), Meunier (C), Perret – Desrosiers, Ritz, Raux – Bertrand, Lamperier, Bozon

    Rozhodca: Fonselius (FIN), Piechaczek (GER) – Fluri (SUI), Lazarev (RUS).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:10
    Prvé buly tohto zápasu vyhrali Francúzi a puk ihneď nahodili za bránku súpera. Američania sa budú musieť stiahnuť ku Condonovi.
     
    00:53
    Americkí hokejisti sa pohodlne ubránili a puk vyviezli na opačnú polovicu klziska. Tam to však na strelu tiež nemali a Compher iba nepresne nahodil od modrej čiary.
     
    01:46
    Američania v pásme zabojovali a puk získali späť na svoje hokejky. medzi kruhy si po prihrávku zbehol meunier a vystrelil, gólman Francúzska puk vyrazil vyrážačkou.
     
    02:27
    Američania museli pásmo na chvíľu opustiť, ale ohrozenie svojej bránky nedopustili. Naopak, sami sa dostali do rýchleho protiútoku. Na jeho konci zakončoval z ľavého kruhu Wood, ale trafil iba Hardyho.
     
    02:58
    Americkí hokejisti ešte v pásme ostali a natlačili sa až priamo pred brankára. Odtiaľ prišiel teč Vatrana, ale ani on na francúzskeho gólmana nevyzrel.
     
    03:38
    Hra sa v doterajšom priebehu neprerušuje príliš často, teraz ale rozhodcovia pískali a vykázali ju do strednej tretiny.
     
    05:37
    Francúzsko sa bude musieť brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za hákovanie Dieude-Fauvel.
     
    05:58
    Francúzski hokejisti puk v úvode oslabenia držia mimo nebezpečného priestoru Američania musia založiť novú útočnú akciu.
     
    06:40
    Američania sa teraz do tretiny vrátili, ale stále tma nedokážu nič vymyslieť. Atmosféra na tribúnach je zatiaľ veľmi slabá a hokejistov k strelám nemotivujú ani fanúšikovia.
     
    07:37
    Americká presilovka je minulosťou. Francúzsko predviedlo v defenzíve výborný výkon a pohodlne sa ubránilo.
     
    08:14
    Američania sa budú brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za sekanie Hinostroza.
     
    08:30
    Francúzsko ihneď získalo puk a ostáva v pásme súpera. Američania musia zapracovať v defenzíve.
     
    09:49
    Američania sa bránia veľmi dobre a puk vyhodili cez všetky čiary. Francúzska presilovka sa kráti.
     
    09:55
    Francúzi sa stiahli za svoju bránku a budú rozohrávať. Podľa všetkého to bude ich posledná presilovková akcia tejto početnej nerovnováhy.
     
    10:13
    Francúzsko sa aktívne tlačilo do útoku, ale hokejistom v modrýchh dresoch sa nepodarilo nebezpečnejšie pohroziť pred Condonom. Skóre sa stále nemení.
     
    11:30
    Hardy si povyšiel k zadnému mantinelu a pomohol svojmu tímu s rozohrávkou, avšak Francúzi puk z pásma nedostali.
     
    11:44
    Skóre mohlo byť otvorené! Foligno teraz čakal pred bránkou úplne osamotený a chcel zakončovať, ale Francúzi k nemu puk v poslednej možnej chvíli nepustili.
     
    12:00
    Hra je po ďalšom zákroku francúzskeho hráča prerušená a nasledovať bude komerčná prestávka. Po nej sa bude vhadzovať po Hardyho ľavici.
     
    12:48
    Američania ostávajú v pásme, ale totálne to tam prekombinovali. Hokejisit v bielych dresoch si dookola prihrávajú a nedokážu vystreliť.
     
    13:11
    Francúzi sa dostali pod tlak a puk pre istotu vyhodili cez všetky čiary. Po zakázanom uvoľnení sa bude vhadzovať po pravici Hardyho.
     
    13:51
    Francúzsko sa dostalo do zovretia súpera a pod tlakom vyprodukovalo iba faul. Na trestnú lavicu odchádza na dve minúty za hákovanie Berthon.
     
    14:14
    Američania puk ihneď nahodili pred bránku súpera, ale Francúzi odolali a rýchlo ho vyhodili z pásma.
     
    14:40
    Veľká šanca Američanov! Z vnútornej hranice pravého kruhu teraz pálil Connor, avšak brankár Hardy sa dokázal ideálne presunúť a jeho ranu vyrazil na opačnú stranu.
     
    15:21
    Puk teraz vyletel mimo hracej plochy a hra sa presťahuje do strednej tretiny, kde sa bude vhadzovať.
     
    15:38
    Francúzi vyhodili puk cez všetky čiary, Američania budú opäť musieť založiť novú útočnú akciu.
     
    15:51
    Francúzi svoje oslabenie zvládli výborne a súpera až na jednu nebezpečnejšiu šancu do ničoho nepustili. Skóre sa stále nemení.
     
    16:40
    Brániť sa tentokrát budú hokejisti USA! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za hákovanie Hinostroza.
     
    16:51
    Francúzsko sa rýchlo pokúsilo usadiť v pásme, ale súboj o puk na zandmom mantineli nezvládlo a Američania sa poľahky oslobodili.
     
    17:22
    Druhýkrát v rade letí puk až ku brnakárovi Hardymu, ktorý spoluhráčom pomôže s rozohrávkou.
     
    17:41
    Francúzsko sa napokon natlačilo až k bránke súpera. Priamo pred ňou sa o niekoľkonásobnú dorážku snažil Ritz, ale spadol a neuspel.
     
    18:35
    Francúzi vyvinuli na súpera v samom závere tretiny obrovský tlak! Všetko to vyvrcholilo po tom, čo Condon vyrazil puk iba na francúzske hokejky a Raux sa pokúsil spred modrej prepáliť odkrytý priestor, ale puk bol napokon zblokovaný.
     
    18:40
    Francúzska presilovka je minulosťou. Francúzov musíme pochváliť za aktívny prístup, Američanov zase za spoľahlivú obranu.
     
    19:28
    Americkí hokejisti sa už v plnom pošte vrátili do pásma. Z ľavého kruhu tam chcel zakončovať Foligno, ale v osobnom súboji spadol.
     
    19:51
    Francúzi puk vyhodili a šprintoval po ňom Sacha Tretille, avšak napokon sa k strele nedostal, pretože bol odstavený.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina je minulosťou. Videli sme v nej obojstranne aktívny hokej, avšak zakončenia boli plné nepresností a neboli veľmi dôrazné. Výsledkom toho je, že diváci na presný zásah stále iba čakajú.

    Pomer striel: 13:9.
    Druhá tretina sa začne približne o 16:01.
    Grafické prevedenie zostavy USA
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:14
    Američania puk nahodili za bránku súpera, ale tam si ho pohodlne prevzal Hardy.
     
    20:47
    Americkí hokejisti ostávajú v pásme, ale puk nemajú vo svojej moci. Hra je aj v úvode strednej tretiny poriadne rozhádzaná.
     
    21:14
    Francúzi puk vyhodili a dokorčuľovali ho v útočnom pásme. Nastrelením z ľavého kruhu to tam následne skúsil Bellemare, pričom jeho strelu ešte tečoval Sacha Treille, no iba tesne vedľa ľavej žrde americkej bránky.
     
    21:57
    Gólman Condon teraz poľahky zachytil strelu od modrej čiary a hru prerušil. Favorizovaní Američania nedokážu súpera prekvapiť.
     
    22:22
    Ritz sa teraz dokonc aúplne sám vyrútil dos kvelej šance, ale gólman Condon si zachoval chlapdnú hlavu a situáciu ustál. Toto sa fanúšikom hokejovej veľmoci rozhodne nemôže páčiť.
     
    23:00
    Puk teraz vyletel nad ochranné plexisklo, ale rozhodcovia po kratšej porade nikoho nevylúčili a hru iba vysťahovali do stredného pásma.
    Grafické prevedenie zostavy Francúzska
     
    24:43
    Američania sa budú brániť! Na dve minúty za nedovolené bránenie smeruje na trestnú lavicu Hendricks.
     
    25:22
    Francúzsko sa ihneď pokúša v pásme niečo vymyslieť, ale vyložená šanca z toho zatiaľ nie je. Fleury strieľal z pravej strany od mantinelu, COndon si priestor pri bližšej žrdi postrážil.
     
    25:57
    Bertrand bol úplne voľný za ľavým kruhom a napokon dostal aj prihrávku, ale Condon bol na to pripravený a svoj betón ponechal na ľade.
     
    26:40
    Ďalšia zaujímavá šanca Francúzska. Auvitu dostal prihrávku do jazdy priamo pred ľavú žrď ameirckej bránky, no v tiesnenej pozícii puk usmernil iba mimo svätyne súpera.
     
    26:43
    Američania sa ubránili, aj keď musíme uznať, že Fracnúzsko k presilovke pristúpilo veľmi ofenzívne. V tejto chvíli pokračujeme v plnom počte na oboch stranách.
     
    27:38
    Američania už v pätici presunuli hru do svojej útočnej tretiny a pokúšajú sa tam niečo vymyslieť. Akýkoľvek gól by zápasu pomohol.
     
    28:50
    Francúzsko sa ubránilo a puk dostalo na opačnú polovicu klziska. Tam chcel spoza kruhov strieľať Raux, ale napokon sa pred neho postavili súperi a puk bol zblokovaný.
     
    29:03
    Americkí hráči preniesli puk na opačnú stranu, vystrelili a Hardy ho podržal v lapačke. Nasledovať bude komerčná prestávka.
     
    29:28
    Francúzsko sa opäť dostalo až do útočnej tretiny. Fleury v nej od pravého mantinelu prihrával medzi kruhy, ale tam jeho spoluhráči neboli.
     
    29:49
    Francúzski hokejisti aj napriek tomu puk udržali na svojich hokejkách a dostali sa do ďašej vyloženej pozície. V nej bol priamo pred brankárom Sacha Treille, ktorý sa snažil zakončovať bekhendom, no mieril iba nad brvno.
     
    30:08
    Stretnutie sa nám preklenulo do druhej polovice a prekvapujúco musíme konštatovať, že v Petrohrade stále čakáme na otvárací presný zásah.
     
    31:29
    Vhadzovať sa bude po ľavici amerického gólmana. Fanúšikovia v Petrohrade si pýtajú gól, ale odpoveďou sú im zatiaľ iba nevýrazné strelecké pokusy a spoľahlivé výkony gólmanov.
     
    31:55
    Perret sa pokúšal zbehnúť si na útočnú modrú čiaru a dostať sa do útoku, ale bol tesne bránený a skončil na zemi.
     
    33:00
    Fanúšikovia v Petrohrade sa hokeju prizerajú iba mlčky. Bezgólová stav po 33 minútach pred zápasom zrejme nečeakal nikto.
     
    33:30
    Francúzsko sa bude musieť brániť! Za zdržovanie hry smeruje na trestnú lavicu Auvitu.
     
    34:23
    USA dalo gól!
    Američania napokon využívajú presilovku a diváci vidia prvý gól v zápase. Do štatisták si ho pripíše CHRIS WIDEMAN, ktorý ostal úplne nepokrytý pred pravou žrďou bránky a dostal tam milimetrovú prihrávku. Asistencie: Nick Foligno, Dylan Larkin.
    34:23 Chris WIDEMAN - 1:0

     
    34:23
    Francúzi sa nedokázali ubrániť a ich oslabenie sa končí.
     
    35:16
    Američania ešte v pásme ostali a pokúsili sa zakončovať. Z ľavej strany pálil od žrde Compher, ale bránku prestretil.
     
    36:30
    USA dalo gól!
    Po prvom góle sa hra rozhýbala a rýchlo tu máme aj druhý presný zásah! CONNOR MURPHY dostal prihrávku pred modrou čiarou, s pukom si rýchlo zbehol tesne za pravý kruh a prudkou ranou prepálil všetko, čo mu stálo v ceste. Zdalo sa, že Hardy mal zakrytý výhľad a jeho strelu dobre nevidel. Asistencia: Auston Matthews.
    36:30 Connor MURPHY - 2:0

     
    37:15
    Francúzi zle striedali a inkasujú dvojminútový trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche. Odpyká si ho Desrosiers.
     
    38:04
    Američania ihneď dostlai puk do tretiny a takmer sa im podarilo skórovať! Z dobrej pozície pálil Foligno, no Hardy puk udržal a za svoj chrbát ho nepustil.
     
    38:54
    Foligno teraz pálil opäť, ale jeho pokus zadunen iba na zadnom mantineli.
     
    39:15
    Francúzsko hrá v plnom počte.
     
    39:55
    USA dalo gól!
    Američania pridávajú ešte gólik proti plnému počtu hráčov súpera. Postaral sa oň J. T. COMPHER ranou z ľavého kruhu. Asistencie: Matt Hendricks, Tyler Motte.
    39:55 COMPHER - 3:0

     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá perióda je za nami. Aj v nej sme na gól čakali veľmi dlho, ale napokon sme sa dočkali a vrece s presnými zásahmi otvorili Američania. Hokejisti v bielych dresoch z neho zatiaľ vytiahli tri kúsky, ktoré skončili v Hardyho sieti, čím hráči USA jednoznačne vykročili za ziskom troch bodov.

    Pomer striel: 23:17.
    Tretia tretina sa začne približne o 16:40.

     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:15
    Americkí hokejisti sa ihneď presunuli do svojej útočnej tretiny a budú chcieť pokračovať v gólovom ťažení.
     
    40:40
    Američania sa rýchlo dostali až priamo pred bránku Francúzov. Tam bol Maroon, avšak hokejka pripravená na teč mu bola zbytočná, pretože tesne pred ním bol puk zrazený.
     
    41:19
    USA dalo gól!
    Skvelý úvod v podaní USA napokon slávi úspech. Od modrej čiary to strelecky skúsil BRADY SKJEI a urobil dobre. Jeho puk zapadol presne k ľavej žrdi Hardyho svätyne- Asistencia: Dylan Larkin.
    41:19 Brady SKJEI - 4:0

     
    42:23
    Američania ihneď pokračujú v ofenzívnej činnosti Santini strieľal z ľavého kruhu veľmi prudko, ale jeho puk bol zrazený iba na plexisklo za bránkou súpera.
     
    42:38
    Američania ešte zakončili, ale potom sa zbytočne pustili do pokusov o dorážky. Hinostroza inkasuje dvojminútový trest za sekanie.
     
    43:09
    Francúzsko sa v pásme vôbec nedokáže usadiť, pretože Američania sa ukážkovo bránia. Hokejisti USA majú svoju početnú nevýhodu plne pod kontrolou.
     
    43:45
    Francúzi zakladali útočnú akciu spoza sovjej bránky, ale vo vlastnej počentnej nevýhode sa nepochopiteľne dopustili zakázaného uvoľnenia.
     
    44:10
    Diváci si pýtajú gól, čím sa snažia povzbudiť francúzskych hráčov. V tejto presilovke sa im totiž zatiaľ absolútne nedarí.
     
    44:28
    Američania sa bez väčších komplikácií ubránili a už hrajú v plnom počte. Francúzsku sa brankára Condona stále nepodarilo prekonať.
    Maskot Laika sa snaží roztlieskať publikum
     
    46:00
    Americkí hokejisti sú už v plnom počte a presunuli sa späť do útočnej tretiny. Matthews odtiaľ pálil stíhaný obrancom, ale jeho pokus bol napokon dobre zrazený. Nasledovať bude komerčná prestávka.
     
    46:14
    Franúzi puk vytlačili zo sovjej tretiny. Bozon po ňom siahal v strednom pásme, ale napokon bol pokrytý a do brejku sa nedostal.
     
    47:20
    Američania to opäť skúšali priamo z medzikružia. Bekhendom chcel strieľať Motte, no priamo pred ním stál obranca a ten puk na Hardyho ani nepustil.
     
    48:06
    Francúzi sa svojich súperov neboja. Teraz to rpedviedol Beron, ktorý pri mantineli tvrdo a zároveň čisto zložil na ľad Hinostrozu.
     
    48:35
    Američania ešte ostali v útočnej tretine, no nič tam nevymysleli. Sledujeme pomerne hluchú pasáž hry.
     
    49:46
    Ozvláštniť sa to pokúsil Matthews, ktorý páil z pravej strany, ale bránku minul.
     
    50:00
    Američania sa budú musieť brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za nedovolené bránenie Vatrano.
     
    50:51
    Francúzsky tím puk neudržal v pásme a bude musieť založiť novú útočnú akciu. Američania nechcú Condonovi pokaziť čisté konto.
     
    51:08
    Americkí hokejisti sa napokon do pásma dostali po ľavej strane. Strelecky to tam skúšal Bellemare, ale jeho pokus z ľavej strany bránku súpera minul.
     
    52:00
    Američania hrajú v plnom počte. Ubrániť sa dokázali bez väčších zaváhaní, aj keď Francúzi sa dostlai do niekoľkých zakončení.
     
    52:41
    A hra sa okamžite presunula na opačnú polovicu klziska. Do medzikružia si tam puk stiahol Larkin a prudko pálil, avšak bránku súpera tesne minul a puk pristál iba na zadnom mantineli.
     
    53:54
    Američania sa budú brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za sekanie Larkin.
     
    54:12
    Američania už majú oslabovkovú hru dobre nacvičenú a úkony iba opakujú. Puk je opäť mimo útočnej tretiny Francúzov.
     
    54:58
    Francúzski hokejisti sa puk pokúsili vrátiť do pásma, Meunier ho prihrával na modrej čiare, ale našiel iba hokejku súpera.
     
    55:30
    Americkí hokejisti ale súpera do pásma nechcú pustiť a strelu na Condona nedovoľujú už vôbec. Všetko nasvedčuje tomu, že si gólman USA udrží čisté konto.
     
    55:34
    Američania sa opäť ubránili bez výraznejších komplikácií a už hrajú v plnom počte.
     
    56:40
    Americkí hráči si puk posunuli v praovm kruhu na vhadzovanie, odkiaľ napokon tvrdo vypýlil Schroeder, no bránku minul.
     
    56:57
    Na opačnej polovici klziska sme videli náznak prečíslenia Francúzska, ale hokejisti USA situáciu plne ustáli.
     
    57:49
    Pred nami je už iba približne jedna dvojminútovka tohto zápasu. Hokejisti Francúzska sa ešte pokúšajú o čestný zásah do siete Condona.
     
    58:16
    Francúzsko si vybojovalo vhadzovanie v útočnej tretine.
     
    58:34
    Američania puk vyhodili cez všetky čiary a buly pred ich bránkou sa zopakuje. Francúzsko stále verí v svoju šancu na gól.
     
    58:55
    Beron chcel puk do tretiny zaviesť stredom klziska, ale tam bol odzbrojený. Američania súpera vytláčjaú z pásma.
     
    59:13
    Condon hru po nahodení na svoju bránku radšej prerušil. Nasledovať bude vhadzovanie po jeho ľavici.
     
    59:26
    Američania ale puk opäť poslali do bezpečia a na hracej ploche sa stále nič nemení. Zdá sa, že skóre sa už meniť nebude.
     
    Koniec zápasu.
     
    Zápas sa skončil víťazstvom USA. Američania základ trojbodového zisku položili v strednej perióde, dovtedy bol výsledok z ich pohľadu poriadne prekvapivý. Francúzi sa až do záverečného hvizdu snažili aspoň o čestný gól, avšak Condon odolal a udržal si čisté konto.

    Najlepší hráči zápasu:
    USA: Mike Condon
    Francúzsko: Loic Lamperier (17:23:12)
    Hokejisti počas hymny USA

    Veronika Pancuráková

    Góly a asistencie: 35. Wideman (Foligno, Larkin), 37. Murphy (Matthews), 40. Compher (Hendricks, Motte), 42. Skjei (Larkin)


    USA: Condon (Kinkaid) – Wideman, Hanifin, Murphy (A), Skjei, Warsofsky, Santini, McCabe – Maroon, Larkin, Foligno (A) – Schroeder, Matthews, Vatrano – Motte, Compher, Hendricks (C) – Fasching, Hinostroza, Wood
    Francúzsko: Hardy (Quemener) – Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Claireaux, Janil – S. Treille, Bellemare (A), Fleury – Y. Treille (A), Meunier (C), Perret – Desrosiers, Ritz, Raux – Bertrand, Lamperier, Bozon

    Rozhodca: Fonselius (FIN), Piechaczek (GER) – Fluri (SUI), Lazarev (RUS)