Lotyšsko – Rusko 0:4 (kon.) | Bielorusko – Kanada 0:8 (kon.) | Švédsko – Česko 2:4 (kon.)
Fínsko – USA 3:2 (kon.)
koniec
Lotyšsko
0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Rusko
Pondelok 09.05.2016, 15:15 • VTB Ľadový palác, Moskva • Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Artemi Panarin je hrdinom dnešného zápasu a zaslúžene preberá cenu pre najlepšieho hráča Ruska. Hráč Chicaga Blackhawks bol pre všetkých góloch favorita zápasu, pričom sám prekonal lotyšského brankára dvakrát. Na ďalšie dva presné zásahy Panarin prihral, a tak sa Rusko teší z víťazstva 0:4. Do tabuľky si pripisuje ďalšie tri body a aspoň čiastočne napravuje zaváhanie z úvodného zápasu proti Česku. Rusi tak vo veľkom štýle oslávili Deň víťazstva nad fašizmom a tiež po 16 rokoch vrátili lotyšskej reprezentácie prehru z domáceho šampionátu. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný deň. (17:44:35)
     
    Koniec zápasu.
     
    59:18
    Sergej Bobrovski pohodlne chytá do svojho náručia strelu Kasparsa Daugavinša. Vhadzovať sa tak bude po jeho ľavej ruke.
     
    59:00
    Začína sa posledná minúta dnešného stretnutia. Ruskí hokejisti si to tabuľky A-skupiny pripíšu ďalšie tri body. Naopak, Lotyši po prvý raz nebudú bodovať.
     
    58:35
    Sergej Mozyakin mohol pridať piaty gól ruského tímu. Ten si krásne položil brankára Elvisa Merzlikinša a strieľal prakticky do prázdnej brány. Lotyšský brankár ale predviedol úžasný zákrok a vyrazil jeho strelu!
     
    57:53
    Sergej Shirokov sa ocitol v postavení mimo hry, a tak musí byť hra prerušená. Ruskí diváci už oslavujú víťazstvo svojich miláčikov.
    57:30 Artemi PANARIN - 0:4

     
    57:30
    Rusko dalo gól!
    Zborná sa doslova pohrala s brániacimi Lotyšmi. Na konci krásnej kombinácie bol ARTEMI PANARIN, ktorý si v dnešnom zápase pripisuje na svoje konto už štvrtý bod. Asistencia: Maxim Chudinov a Vadim Schipachyov.
     
    56:36
    Lotyšský tím dostáva netypický trest dvojminútový trest za zdržovanie hry.
     
    56:36
    Lotyši sa opäť usadili v pásme. Z prvej pálil Maksimks Širokovs, no brankár Sergej Bobrovski naďalej drží čisté konto. Následne priľahol puk pred bránkoviskom Vyacheslav Voinov.
     
    55:59
    Gunars Skvorcovs stál v bránkovisku, a tak hlavní rozhodcovia vykazujú hru do stredného pásma. Do brány sa zrejme na pár sekúnd vráti aj Elvis Merzlikinš.
     
    55:29
    Lotyši sa nevedia presadiť. Navyše, teraz sa ocitli v postavení mimo hry, čo komplikuje ich šance na strelenie gólu.
     
    55:00
    Lotyšsko hrá v šiestich hráčoch na ľadovej ploche. Aktuálne má prevahu o troch hráčov. Dokáže ešte zdramatizovať dnešný duel?
     
    54:43
    Vylúčenie v tíme Rusko (Nikita Zaitsev – 2 min., zdržiavanie hry / vystrelenie alebo vyhodenie puku).
     
    54:38
    Rusko bude hrať opäť v oslabení. Na trestnú lavicu putuje za sekanie Sergej Plotnikov. Medzitým si lotyšský tréner berie oddychový čas.
     
    54:02
    Do zakončenia sa snažil predrať Segej Plotnikov, no v súboji 1 na 1 neuspel. Bol to zrejme Kristaps Sotnieks, kto zastavil ruského hokejistu v útočnom ťažení.
     
    53:30
    Alexander Burmistrov sa dostal do šance, no jeho strela napokon nebola pre lotyšského brankára nebezpečná. Rusko naďalej vedie o tri góly.
     
    52:43
    Po ofsajde lotyšského tímu nasleduje reklamná prestávka. Medzi tým si ruskí priaznivci pripomenuli výročie ukončenia druhej svetovej vojny.
     
    52:21
    Oba tímy striedajú, keďže sa pomerne dlho hrá bez prerušenia. Pri puku je obranca Guntis Galvinš, ktorý založí ďalšiu akciu pobaltskej krajiny.
     
    50:53
    Po závere pred ruskou bránou sa zborná dostala do prečíslenia dva na jedna. Yevgeni Dadonov krásne našiel Vadima Shipachyova, ale jeho zakončenie zneškodnil Elvis Merzlikinš.
     
    50:27
    Kaspars Daugavinš sa snažil prekonať Sergeja Bobrovskiho, no jeho pokusy dokázal zblokovať na ochrannú sieť Ivan Telegin.
     
    49:41
    Andris Džerins sa snažil prestrčiť puk na Mikelisa Redlihsa. Toho ale dobre bránila hneď trojica ruských hokejistov. Rusi sa následne oslobodzujú.
     
    48:50
    Ruskí hokejisti budú hrať po reklamnej prestávke v oslabení. Na lavicu hanby putuje za nedovolené bránenie Alexander Burmistrov.
     
    48:11
    Obrovské prekvapenie pre moskovský Ľadový palác. Hlavný rozhodca napokon neuznal gól Sergeja Mozyakina, zrejme pre úmyselné kopnutie.
     
    48:11
    Hlavný rozhodca konzultuje s videorozhodcom zakončenie Sergeja Mozyakina, ktorý dostal puk za bránkovú čiaru svojou korčuľou.
     
    47:51
    Ruskí "malaci" sa dostali do komfortného vedenia a zrejme už dotiahnu zápas do úspešného konca. Teraz sa ale previnili zakázaným uvoľnením.
    47:02 Vadim SHIPACHYOV - 0:3

     
    47:02
    Rusko dalo gól!
    Krásny gól v podaní favorita zápasu. VADIM SHIPACHYOV dostal krásnu prihrávku od Artemiho Panarina a jemným tečom prekonal lotyšského brankára. Asistencie: Artemi Panarin a Yevgeni Dadonov.
     
    46:17
    Miks Indrašis sa vrátil na ľadovú plochu, hoci v druhej tretine ho nepríjemne zasiahol Alexei Yemelin. Lotyšský hráč sa dostal do šance, ale svoj únik nedotiahol do konca.
     
    45:27
    Po odraze od zadného mantinelu sa pokúsil o efektné zakončenie Yevgeni Dadonov, no napokon mu jeho úmysel nevyšiel.
     
    44:38
    Do zakončenia sa z ľavej strany dostal aj Ivan Telegin, no jeho strelu bez problémov vyrazil lotyšský brankár.
     
    44:13
    K strele sa dostal Artemi Panarin. Strelec úvodného gólu ale príliš dlho váhal a napokon trafil len vyrážačku brankára Elvisa Merzlikinša.
     
    43:53
    Rusi dlho kombinovali v útočnom pásme. Napokon sa odhodlal k strele Vadim Shipachyov, no jeho pokus bol zblokovaný. Domáci tím ale ostáva v útočnom pásme.
     
    43:05
    Lotyšsko sa oslobodzuje. Ruskému tímu úvod presilovej hry vôbec nevychádza.
     
    42:30
    Vylúčenie v tíme Lotyšsko (Edgars Siksna – 2 min., podrazenie).
     
    42:16
    Sergei Shirokov si sám nakorčuľoval do útočného pásma a snaží sa podržať puk pre čerstvých spoluhráčov.
     
    41:24
    Puk skončil na ochrannej sieti, a tak sa bude vhadzovať v stredovom kruhu. Na ľad prichádza prvý ruský útok, ktorý sa postaral o oba góly.
     
    40:52
    Kristaps Sotnieks teraz dobre zapracoval a na obrannej modrej čiare odobral puk Romanovi Lyubimovovi. Lotyši tak môžu založiť ďalšiu útočnú akciu.
     
    40:29
    O prvú strelu v tretej tretine sa postaral Kaspars Daugavinš, no brankár ruského tímu si bez najmenších problémov poradil.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Po 40 minútach zápasu môžu byť oveľa spokojnejší hokejisti Ruska. Tí sa ujali vedenia už po 29 sekundách hry, keď tvrdou strelou nedal lotyšskému brankárovi šancu Artemi Panarin. Ten bol aj pri druhom ruskom góle, keď získal puk za bránou a umožnil skórovať Yevgenimu Dadonovovi. Lotyši mali v závere šancu znížiť náskok súpera, no nevyužili ani presilovú hru 5 na 3. Brankár Bobrovski sa vytiahol najmä pri dorážke Robertsa Bukartsa, ktorá jednoznačne mala skončiť v bráne. V zápase už nepokračuje zranený Miks Indrašis, ktorého kolenom trafil obranca Alexei Yemelin.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:44
    Nikita Zaitsev drží puk za vlastnou bránou a vyzerá to tak, že Rusi si v pokoji počkajú na záver druhej tretiny. Lotyši ich vôbec nenapádajú.
     
    39:17
    Obrovský potlesk v moskovskom Ľadovom paláci. Zákrok Sergeja Bobrovskiho definitívne uzavrel dlhé ruské oslabenie. Lotyši síce mali šance, no naďalej prehrávajú dvojgolovým rozdielom.
     
    38:50
    V ďalšej šanci sa ocitol Andris Džerins, no z tesnej blízkosti prestrelil ruskú bránu. Lotyši môžu svoje nepremenené šance ľutovať.
     
    38:35
    Chvíľu boli Rusi na ľade len dvaja, keď jeden z hokejistov zbornej stratil hokejku. Zverenci Olega Znaroka to ale ustáli a už hrajú aspoň s kvartetom hráčov na ľade.
     
    37:47
    Ruská trojica sa veľmi dobre bránila, Lotyši sa k ničomu nedostali. Puk z obranného pásma dostáva Nikita Zaitsev.
     
    37:14
    Vylúčenie v tíme Rusko (Vyacheslav Voinov – 2 min., podrazenie). Lotyši budú hrať presilovú hru o dvoch hráčov!
     
    36:26
    V obrovskej šanci sa ocitol Roberts Bukarts! Po strele od modrej čiary sa dostal k dorážke, no jeho gólovú strelu zlikvidoval famózny zákrok domáceho brankára.
     
    35:53
    Rusi sa dobre bránia a vyhadzujú puk až za bránu Elvisa Merzlikinša. Lotyši ale zakladajú ďalšiu útočnú akciu.
     
    35:15
    Sergej Bobrovski upokojuje situáciu istým zákrokom. Vhadzovať sa bude po jeho pravici.
     
    34:49
    Kaspars Daugavinš bol v obrovskej šanci, no z ťažkého uhla netrafil prázdnu bránu ruského tímu. Obetavo sa mu hodil do strely Anton Belov.
     
    34:33
    Lotyši to veľmi dobre urobili. K strele z medzi kruhov sa dostal Rodrigo Abols, no výborný zákrok predviedol Sergej Bobrovski.
     
    33:49
    K strele z prvej sa dostal lotyšský obranca Maksims Širokovs, no jeho pokus skončil len na ochrannej sieti. Vhadzovať sa tak bude v strednom pásme.
     
    33:28
    Bude sa vylučovať. Za faul kolenom na Miksa Indrašisa dostáva trest 5 min + DKZ obranca ruského tímu Alexei Yemelin.
     
    32:57
    Do úniku sa dostával aj Ivan Telegin, no pred ním dobre zapracoval Elvis Merzlikinš, ktorý puk podržal. Nasleduje reklamná prestávka.
     
    32:18
    Obrovské šance na oboch stranách. Najprv zakončoval z tesnej blízkosti Rodrigo Abols, no jeho pokus vyrazil Bobrovski. O niekoľko sekúnd išiel sám na bránu Artemi Panarin, no svoj druhý gól v zápase nepridal.
     
    31:53
    Hra je prerušená. Vhadzovať sa bude pred brankárom ruského tímu.
     
    31:32
    Výborná akcia Ruska. Artemi Panarin prekvapujúco nahadzoval puk pred bránu, kde číhal na teč Yevgeni Dadonov. Puk ale napokon končí v moci brankára Elvisa Merzlikinša.
     
    30:20
    Ruský tím hrá v plnom počte. Z trestnej lavice skáče na ľadovú plochu Ivan Telegin.
     
    29:54
    Guntis Galvinš nahadzoval puk pred bránu, no ten sa cez les tiel pred bránkoviskom nedostal až k ruskému brankárovi.
     
    29:29
    A ďalšia strela v podaní Sotnieksa. Tento raz pálil lotyšský obranca z prvej, no trafil len pripraveného Sergeja Bobrovskiho.
     
    28:53
    V priebehu niekoľkých sekúnd sa k dvom streleckým pokusom dostal Kristaps Sotnieks, no ani v jednom prípade netrafil bránu.
     
    28:11
    Vylúčenie v tíme Rusko (Ivan Telegin – 2 min., podrazenie).
    27:34 Jevgenij DADONOV - 0:2

     
    27:34
    Rusko dalo gól!
    Lotyši chybovali za svojou bránou za čo pykajú inkasovaným gólom. Artemi Panarim vybojoval puk za bránou, následne ho Vadim Schipachyov priťukol osamotenému YEVGENIMU DADONOVOVI, ktorý z tesnej blízkosti nemal problém skórovať. Asistencie: Vadim Schipachyov a Artemi Panarin.
     
    26:46
    Oba tímy striedali. Zrejme si to nevšimol Ilja Marchenko, ktorý hľadal svojho spoluhráča na útočnej modrej. Napokon je z toho zakázané uvoľnenie.
     
    26:13
    Ďalší parádny zákrok v podaní Elvisa Merzlikinša. Jeho lapačka dnes doslova priťahuje puky. Tento raz sa o tom presvedčil jeden z najlepších hráčov KHL – Sergej Mozyakin.
     
    25:44
    Vôbec prvá strela na bránu Ruska v druhej tretine. Brankára Sergeia Bobrovskiho ohrozil útočník Buffala Sabres Zemgus Girgensons.
     
    24:56
    Yevgeni Dadonov si teraz nerozumel s Vadimom Schipachyovom a nechtiac svojho spoluhráča vystavil do postavenia mimo hry.
     
    24:33
    Rusi vstúpili do druhej tretiny veľmi dobre. Sú jasne aktívnejší a Lotyšom ešte nič nedovolili. Naopak tí si opäť pomáhajú iba zakázaním uvoľnením.
     
    23:43
    Strelou z otočky sa prezentoval Vadim Shipachyov. Jeho pokus ale dokázal svojimi betónmi vyraziť do bezpečia brankár Elvis Merzlikinš.
     
    23:22
    Roman Lyubimov pred bránkou dobre tečoval nahodený puk od Nikitu Zaitseva, no napokon tesne minul lotyšskú svätyňu.
     
    22:45
    Ruský tím dlho váhal so zakončením. Napokon sa k strele odhodlal Pavel Datsyuk, no jeho strela k brankárovi súpera neprešla.
     
    21:52
    K strele švihom sa dostal Alexander Burmistrov, no trafil len pred ním stojaceho lotyšského obrancu. Lotyši sa následne oslobodzujú.
     
    21:27
    Rusi zavreli svojho súpera do obrannej tretine. Po rýchlej výmene puku pálil od modrej čiary Maxim Chudinov, no skvelý zákrok lapačkou predviedol lotyšský brankár.
     
    20:59
    Vylúčenie v tíme Lotyšsko (Gints Meija – 2 min., hákovanie).
    20:29 Artěmij PANARIN - 0:1

     
    20:29
    Rusko dalo gól!
    Vynikajúci úvod druhej tretiny v podaní favorita zápasu. Pavel Datsyuk získal puk v útočnom pásme, krížnou prihrávkou našiel ARTEMIHO PANARINA, ktorý tvrdou strelou prekonal Elvisa Merzlikinša. Pre hráča Chicaga Blackhawks je to prvý gól na turnaji. Asistencia: Pavel Datsyuk.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Prvé dejstvo máme za sebou. Streleckú prevahu v nej mali hokejisti Ruska, no pochváliť treba aj výkon zverencov Leonidsa Beresnevsa. Mužom zápasu je zatiaľ brankár Elvis Merzlikinš, ktorý zlikvidoval nádejný prienik Yevgeniho Dadonova či dorážku Artemiho Panarina. Zápas sa hrá vo veľkom tempe, no zatiaľ mu chýbajú góly. Druhá tretina sa začne približne o pätnásť minúť.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:26
    Nádherný brankársky zákrok predviedol Elvis Merzlikinš. Ten si doslova vychutnal strelu Romana Lyubimova. Nasleduje vhadzovanie pred lotyšskou bránou.
     
    18:55
    Lotyši zavreli svojho súpera do vlastného pásma. Kaspars Daugavinš hľadal prihrávkou spoza brány Zemgusa Girgensonsa, no ten sa ku koncovke nedostal. Pálil až obranca Cibulskis, ktorého strelu chytá Bobrovski.
     
    18:30
    Rusi sa krkolomným spôsobom dostali do útočného pásma, ale veľmi rýchlo ho museli opustiť. Lotyši zakladajú útočnú akciu.
     
    17:57
    Do zakončenia sa po individuálnej akcii dostal Vadim Shipachyov. Jeho strela ale mierila len do stredu brány, kde bol pripravený brankár Merzlikinš.
     
    17:31
    Rusi dlho váhali s rozohrávkou a napokon ju úplne zbabrali. Po nepresnej prihrávke Antona Belova sa bude vhadzovať pred ruskou bránou.
     
    17:05
    Sergei Bobrovski teraz pomáha svojim spoluhráčom v rozohrávke. Na ľade je už prvý útok ruského tímu, ktorý zatiaľ zaostáva za očakávaniami.
     
    16:32
    Miks Indrašiš sa parádne zbavil Vyacheslava Voinova a z otočky vystrelil. Jeho strela ale končí len v náručí brankára Bobrovskiho.
     
    16:14
    Ivan Telegin krásne obkorčuľoval bránu súpera a svojou strelou zamestnal lotyšského brankára. Ten ale naďalej drží čisté konto.
     
    15:24
    Vadim Shipachyov sa takmer dostal k nebezpečnej dorážke, no lotyšskí obrancovia dokázali upratať puk spred vlastnej brány.
     
    14:48
    Vadim Shipachyov kúzlil s pukom v útočnom pásme. Ten sa napokon dostal na hokejku Antona Belova, ktorý pálil z prvej. Elvis Merzlikinš ale jeho pokus vyráža.
     
    14:00
    K strele od modrej čiary sa dostal lotyšskí obranca Guntis Galvinš. Jeho strela ale bola poriadne nepresná.
     
    12:44
    Ruský tlak pomaly narastá. Puk do útočného pásma nahodil Ivan Telegin a sám si ho aj dokorčuľoval. Napokon ale proti presile "domáceho tímu" neuspel.
     
    12:04
    Ďalšia ruská šanca. Yevgeni Dadonov na druhej strane našiel osamoteného Artemiho Panarina, no strelu útočníka Chicaga Blackhawks dokázal vyraziť Elvis Merzlikinš.
     
    11:20
    Rusi si nerozumeli v rozohrávke. Marchenkovu prihrávku nik netečoval, a tak sa hra presťahuje pred bránu Sergeia Bobrovskiho.
     
    10:49
    Rusi sa opäť nasťahovali do útočného pásma, no zatiaľ sa pohybujú len v rohoch. Lotyši dobre vytláčajú svojho súpera.
     
    10:17
    Od modrej čiary nahadzoval puk na ruskú bránu obranca Edgarsk Siksna, no jeho puk netečoval ani jeden z hráčov v bielych dresoch.
     
    09:39
    Pomerne šťastne sa puk odrazil na hokejku Romana Lyubimova. Ten pálil z prvej, no jeho strela mierila nad bránu.
     
    09:00
    Elvis Merzlikinš si na svoje konto pripisuje ďalší kvalitný zákrok. Jeho pozornosť preveril obranca Nikita Zaitsev, no puk namieril len do lapačky lotyšského brankára.
     
    08:24
    Sergei Plotnikov sa natlačil pred bránu Lotyšska, ale napokon ho odzbrojili obrancovia súpera. Akcia Ruska ale naďalej pokračuje.
     
    07:46
    Od modrej tvrdo vystrelil Maxim Chudinov. Elvis Merzlikinš jeho strelu vyrazil a následne zlikvidoval aj dorážku Artemiho Panarina.
     
    07:20
    Sergei Bobrovski sa teraz zahral s nervami domácich fanúšikov, ale napokon situáciu zvládol. Ruská akcia však neviedla k úspechu ani teraz.
     
    06:42
    Rusi sa nevedia usadiť v útočnom pásme. Lotyši dobre napádajú rozohrávku favorita zápasu už v strednom pásme. Na ľade je stále prvá ruská formácia s Datsyukom či Mozyakinom.
     
    06:05
    V úvode presilovej hry ohrozil lotyšského brankára Sergei Mozyakin. Jeho pokus ale Elvis Merzlikinš bez problémov chytá.
     
    05:56
    Ruský tím si zahrá prvú presilovú hru. Dvojminútový trest za nedovolené bránenie dostáva Guntis Galvinš.
     
    05:21
    Alexei Marchenko nepomohol pokračovať vo svojej akcii, pretože čiaroví rozhodcovia avizovali postavenie mimo hry.
     
    04:38
    Sergei Bobrovski chytá puk do svojej lapačky po strele Kristapsa Sotnieksa od modrej čiary. Vhadzovať sa tak bude v ruskej obrannej tretine.
     
    04:16
    K streleckému pokusu sa dostal Segei Kalinin, no jeho pohotovú strelu dokázali zverenci Leonidasa Beresnevsa zblokovať.
     
    03:58
    Po dlhom časovom úseku je hra prerušená. Po ofsajde lotyšského tímu sa bude vhadzovať v stredovom kruhu.
     
    03:13
    V moskovskom Ľadovom paláci je od úvodu veľmi dobra nálada. Domáci priaznivci si nič iné ako víťazstvo svojho tímu nepripúšťajú.
     
    02:45
    Úvod zápasu sa hrá vo veľkom tempe. Útočné akcie sa striedajú z jednej strany na druhú. Tentokrát v útočnej akcii neuspel Burmistrov.
     
    01:32
    Yevgeni Dadonov mal obrovskú šancu. Po ľavej strane si na korčuľoval do útočného pásma, no jeho strelu dokázal zneškodniť Elvis Merzlikinš.
     
    00:49
    Lotyši sú od úvodu zápasu veľmi aktívni a chcú potvrdiť predchádzajúce bodové zisky.
     
    00:29
    Ruský brankár Sergei Bobrovski si na svoje konto pripisuje prvý úspešný zákrok po strele Rodriga Abolsa, ktorý podal v zápase s Českom veľmi dobrý výkon.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
    Reportáž so slovenskými fanúšikmi v Petrohrade
     
    Úvodné zostavy:

    Lotyšsko: Merzlikinš (Masalskis) – M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Andersons, Jerofejevs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols, Girgensons (A) – A. Širokovs, Skvorcovs, Redlish – Džerins, Indrašis, Bukarts – Meija, Kulda, Bicevskis – Pavlovs.

    Rusko: Bobrovski (Sorokin) – Voinov, Yemelin, Zaitsev, Marchenko, Chudinov, Belov – Mozyakin (A), Datsyuk (C), Dadonov – Telegin, Lyubimov, Kalinin – Panarin, Shipachyov, Plotnikov – Antipin, Shirokov, Burmistrov.

    Rozhodca: Stefan Fonselius (FIN), Tobias Wehrli (SUI) – Pasi Nieminen (FIN), Henrik Pihlblad (SWE).
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní zápasu z majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Dnes sa pozrieme do moskovského Ľadového paláca, kde si domáca reprezentácia bude chcieť napraviť chuť v súboji s Lotyšskom. Zápas sa začína už o 15:15 hod.

    LOTYŠSKO

    Lotyšskí hokejisti sú najväčším prekvapením doterajšieho priebehu majstrovstiev sveta. V úvodných dvoch stretnutiach čelili mimoriadne silným mužstvám Švédska a Česka, no ani v jednom zápase neodišli bodovo naprázdno. V každom stretnutí získali po bode, no ľutovať môžu najmä zápas s Čechmi, keď ešte minútu pred koncom vyhrávali. Pred dnešným zápasom bude mať tréner Leonids Beresnevs veľmi ťažkú voľbu pri výbere brankára. Obaja gólmani totiž podali fantastické výkony a určite by si zaslúžili stáť v bráne aj proti usporiadateľskej krajine. Lotyšsko síce nemá tím zložený z hviezd, no ťaží z kolektívneho výkonu. Každá jedna formácia vie nebezpečne zaútočiť a určite dnes neraz podkúrili ruskej defenzíve. Najproduktívnejším hráčom tímu je s bilanciou 1+2 Mikelis Redlish.

    RUSKO

    Ruské mužstvo je považované za jedného z hlavných favoritov na zlato, no v prvých dvoch stretnutiach sa nesmierne trápilo. V zápase s Českom malo prevahu, no skvelého Dominika Furcha nedokázali prekonať. Ani v druhom zápase to nebolo zo strany vicemajstrov sveta najlepšie. Kazachstanu síce nastrieľali poltucet gólov, no sami až štyrikrát inkasovali. Zápas zachránili až v presilových hrách. Dva góly v zápase zaznamenali obranca Anton Belov a útočník Roman Lyubimov. Za očakávaniami zatiaľ ostávajú výkony najväčších hviezd zbornej. Pavel Datsyuk má na svojom konte len dve asistencie a Artemi Panarin dokonca ešte nebodoval. Doslova tragické výkony v bráne ruského tímu podáva brankár Columbusu Sergej Bobrovski, ktorý proti Kazachom zneškodnil len 79% streleckých pokusov. V dnešnom zápase budú chcieť Rusi nechať zabudnúť na neúspešné vystúpenie spred 16 rokov, keď v domácom prostredí podľahli Lotyšom 3:2.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:15.

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 21. Panarin (Datsyuk), 28. Dadonov (Schipachyov, Panarin), 48. Shipachyov (Panarin, Dadonov), 58. Panarin (Chudinov, Schipachyov)


    Lotyšsko: Merzlikinš (Masalskis) – M. Širokovs, Galvinš, Siksna, Sotnieks, Andersons, Jerofejevs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols, Girgensons (A) – A. Širokovs, Skvorcovs, Redlish – Džerins, Indrašis, Bukarts – Meija, Kulda, Bicevskis – Pavlovs.
    Rusko: Bobrovski (Sorokin) – Voinov, Yemelin, Zaitsev, Marchenko, Chudinov, Belov – Mozyakin (A), Datsyuk (C), Dadonov – Telegin, Lyubimov, Kalinin – Panarin, Shipachyov, Plotnikov – Antipin, Shirokov, Burmistrov.

    Rozhodca: Stefan Fonselius (FIN), Tobias Wehrli (SUI) – Pasi Nieminen (FIN), Henrik Pihlblad (SWE)