Swansea – Liverpool 3:1 (kon.) | Manchester United – Leicester 1:1 (kon.) | Southampton – Manchester City 4:2 (kon.)
koniec
Manchester United
1:1 (1:1)
Leicester City
Nedeľa 01.05.2016, 15:05 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 36. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:05.
     
    Vitajte na Old Trafford, kde sa znovu chladí majstrovské šampanské. Už tretí rok po sebe ale nebude šumieť domácim. Claudio Ranieri naopak môže zakončiť rozprávku Leicestru slovami „a žili so senzačným titulom šťastne až do smrti."

    Tabuľkové postavenie:

    5. Man. Utd: 17 – 8 – 9; skóre 42:30; body 59
    1. Leicester: 22 – 10 – 3; skóre 63:33; body 76

    Forma:

    Man. Utd: V – P – V – V – V – V
    Leicester: V – V – V – V – R – V

    Obe mužstvá sa momentálne nachádzajú vo vynikajúcej forme. Protagonisti poobedňajšieho duelu nevyhrali z ostatných siedmich súťažných stretnutí len po jednom. Red Devils po kritickej šesťminútovke vybuchli na White Hart Lane (Tottenham 0:3). Zvyšných šesť duelov ale vyhrali, pričom v nich inkasovali iba dvakrát. Naposledy vo Wembley v reklame na futbal proti Evertonu.
    „Červení diabli" sa v rámci semifinále najstaršej pohárovej súťaže sveta chystali na predĺženie, keď Anthony Martial otriasol základmi novej katedrály anglického futbalu. O tesnom víťazstve (2:1) a postupe rozhodol v poslednej minúte nadstaveného času. Triumf by mohol United dodať sebavedomie do ligového finišu. Štyri zápasy pred koncom stráca na Arsenal päť bodov, no Gunners hrali majú o jeden odohratý zápas viacej.

    Leicester je od Manchestru United vzdialený na rozdiel priepastných sedemnástich bodov. Ďaleko relevantnejší je odstup od druhého Tottenhamu, na ktorý má k dobru sedem bodov. Matematika je teda jasná, pokiaľ dnes „líšky" zvíťazia, garantujú si zisk premiérového anglického pásu. Foxes ale v danej situácii nemôžu nutne zvíťaziť. I v prípade prehry môže o titule rozhodnúť rovnaké zakopnutie konkurenčného Tottenhamu v pondelňajšej dohrávke na pôde Chelsea.
    Ranieriho zverenci sa ale pýšia najlepšou bilanciou na ihriskách súperov v lige. V sedemnástich stretnutiach nazbierali 11 výhier a úctyhodných 37 bodov. Aktuálnych 22 ligových víťazstiev City predstavuje počet plných zárezov v ostatných troch prvoligových ročníkoch dokopy. Dvadsiate tretie by znamenalo premiérový ligový úspech nielen pre klub, ale i sympatického manažéra Ranieriho.

    Absencie:

    Domáci Louis van Gaal rieši nezvyklé a príjemné starosti so skladbou svojho mužstva. Mimo zostávajú iba Shaw, Schweinsteiger a Will Keane.
    K dispozícii je i uzdravený Adnan Januzaj, ktorého štart v základnej zostave je vzhľadom na predvádzané výkony nepravdepodobný.

    Hlavnou témou na druhej strane je výpadok Jamieho Vadyho, ktorému anglická FA predĺžila dištanc o jedno stretnutie.
    Hollywoodsky útočník pyká za svoj výstup voči Jonovi Mossovi, ktorému veľmi ráznym spôsobom čistil žalúdok po vylúčení v dueli proti West Hamu.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Smalling, Blind, Rojo – Carrick, Fellaini – Lingard, Rooney (C), Martial – Rashford.
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fosu-Mensah, A. Herrera, Mata, Schneiderlin, Depay.

    Leicester City: Schmeichel – Simpson, Huth, Morgan (C), Fuchs – Mahrez, Kanté, Drinkwater, Schlupp – Okazaki, Ulloa.
    Náhradníci: Schwarzer – A. King, Albrighton, Wasilewski, Chilwell, Gray, Amartey.

    Rozhodca: Michael Oliver – G. Beswick, L. Betts – C. Pawson.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Začala sa písať možno posledná kapitola majstrovskej rozprávky Leicestru City. Prvé riadky na Old Trafford patri paradoxne Manchestru United, historicky najlepšieho klubu Premier League.
     
    2
    Domáci po úvodnom výkope držia loptu. Hrajú v červeno-bielej sade dresov. Šampión, čakajúci na korunováciu, celý v modrom.
     
    3
    Domáci s prekrásnou kombinačnou akciou, ktorou sa premiestnili cez celú šírku ihriska. Valenciov center z pravej strany ale pohltil Huth.
     
    4
    Anthony Martial následne v ľavom rohu ihriska lapený v postavení mimo hru. United začínajú sledovaný duel aktívnejšie.
     
    5
    Marcus Rashford mal dvadsať metrov od bránky po prvýkrát nabité. Do prízemnej strely sa mu postavila nemecká skala – Robert Huth.
     
    6
    V základnej zostave hosťujúceho celku sa nachádzajú dvaja bývalí hráči Manchestru United. Krátkou epizódou na Old Trafford odštartovali svoju kariéru Simpson i Drinkwater. Otec Kaspera Schmeichela – Peter – je legendou Red Devils.
     
    7
    Fellaini v šestnástke sklepol Rojov center z ľavej strany, no pod strapatým Belgičanom sa nachádzal iba dobre postavený Kanté.
     
    8
    Manchester United dal gól!
    Počiatočný nápor aktívnejšieho hostiteľa vyústil v úvodný gól na Old Trafford! Stalo sa tak bez toho, aby si princ anglickej Premier League poriadne siahol na loptu. Kombinačný mariáš tentokrát zrýchlil Lingard, ktorý na pravej strane vytiahol Antonia Valenciu. Ekvádročan na kraji šestnástky vykúpal v súboji Fuchsa, aby následne vonkajškom odcentroval cez masu hráčov až na vzdialenejšiu tyč, kde sa nachádzal Simpsonom zabudnutý ANTHONY MARTIAL. Francúzsky driblér pohotovo napálil loptu povedľa Schmeichelovej pravej nohy do siete, rozprávka Leicestru sa zauzľuje!
    8. Anthony Martial (MAN) - 1:0
     
    10
    Claudio Ranieri okamžite po inkasovanom góle vyzýval svojich zverencov k zachovaniu pokoja. Rovnako reagoval i kapitán Morgan.
     
    12
    Okazaki sa po Schuppovom centri z pravej strany dostal k prvej hosťujúcej koncovke v dueli, hlavou v záklone mieril nad bránku.
     
    13
    Domáci zatiaľ držia loptu v 3/4 celkového hracieho času. Za nami je necelá štvrťhodinka, do úvodného gólu sa percento držania lopty mohlo pohybovať na úrovni 80-85%.
     
    14
    Manchester United pokračuje v počiatočnej nátlakovej hre a zaskočenému lídrovi i naďalej tečie do lode. Ostrý center do šestnástky tentokrát prišiel z ľavej strany, odkiaľ hral ofenzívne naladený Marcos Rojo. Lopta našla na zadnej žrdi Fellainiho. Strapatý Belgičan sklepol guľaté čudo pre Jesseho Lingarda, ktorý dostal k dispozícii trestuhodný priestor na zakočenie. Kasper Schmeichel ale tentokrát previedol expresnejší reflex a loptu včas vytiahol ekvilibristickým zákrokom do bezpečia. Pekná akcia domácich, pekný zákrok rukou od dánskeho strážcu svätyne.
     
    17
    Leicester City dáva gól!
    Presne pre toto si Leicester City ide po premiérovú kráľovskú korunu! Vždy pripravený a pohotový celok udrel z prvej vážnejšej príležitosti v stretnutí. Foxes rozohrávali spred šestnástky voľný kop, ktorý zahral odchovanec Manchestru United – Danny Drinkwater. Anglický stredopoliar krásne zakrútil loptu na hlavu kapitán WESA MORGANA, ktorý sa zblízka nemýlil a loptu umiestnil presne k pravej tyči bezmocného de Geu. Na Old Trafford začíname odznova!
    17. Wes Morgan (LEC) - 1:1
     
    19
    Wayne Rooney natiahol k strele z nejakých dvadsiatich metrov. Lopta mu ideálne nesadla, krútený pokus letel pár metrov mimo pravej žrde.
     
    21
    United sa nepresadili po rohovom kope z pravej strany, výborne pracoval Ulloa. Následne tu bol ale faul na Martiala, priamy kop pre červených.
     
    22
    Rozohral ho kapitán Red Devils Wayne Rooney. Červená desiatka trafila len múr Leicestru a v ňom dobre postaveného Kantého.
     
    23
    Po úvodnej štvrtine duelu teda pokračujeme za stavu 1:1 a s jednou exkluzivitkou v podaní fantastického Schmeichela.
     
    25
    Manchester United je zatiaľ podľa všetkých štatistických ukazovateľov lepším tímom. Gól Wesa Morgana to ale nevymaže.
     
    26
    United opäť kombinačne uspávali hosťujúceho hadíka, čo prerušil až včasný výstup Dannyho Simpsona, ktorý zachytil Blindovu prihrávku.
     
    27
    Progres Marcosa Roja na ľavej strane zastavený Schluppom, Argentínčan v domácich službách sa dvíha z hracej plochy len s problémami.
     
    28
    Aktívny Valencia vybojoval na pravej strane rohový kop. Rozohral ho nakrátko Daley Blind. Valenciov center odpratal Fuchs.
     
    30
    Jeffrey Schlupp sa na osi ihriska dostal k pasu od Okazakiho a okamžite sa pokúsil zamestnať Schmeichela, no výborným blokom ho vymazal Valencia.
     
    31
    Po Ekvádorčanovom bloku nasledoval rohový kop pre „líšky". Príliš ale hosťom nevyšiel a chybujúci Danny Simpson ich takmer ponížil po druhýkrát v stretnutí. Odchovanec Manchestru United v roli posledného hráča modrých na poliacej čiare zazmätkoval a rozohral priamo na kopačku naštartovaného Lingarda. Technik Red Devils však aj napriek správnemu natočeniu a drobnému metrovému náskoku nedokázal konkurentovi ujsť, vybiehajúci Schmeichel za pomoci blokujúceho Simpsona odkopol loptu mimo šestnástky do ďalekého bezpečia.
     
    33
    Simpson ukázal svoje neohrabané, no zároveň i rýchle nohy, ktorými odčinil sprvu spôsobené problémy lídra tabuľky.
     
    35
    Lingard sa tentokrát na pravej strane nepresadil ani cez o hodne pomalšieho Fuchsa. Na Rakúšanovi získal aspoň rohový kop pre Devils.
     
    36
    Blindov center smeroval na jeho kolegu z Beneluxu – Fellainiho. Urastený Belgičan ale zakončil koníčkom priamo do stredu bránky.
     
    37
    Nebezpečný center z pravej strany od Schluppa nachádzal v šestnástke Ullou, tomu ale nedal priestor Chris Smalling.
     
    38
    Na tribúne Old Trafford i Jamie Vardy, ktorý dnes nemôže pomôcť svojim spoluhráčom k oslavám kvôli kartovému trestu.
     
    39
    Domáci len s veľkým šťastím prežili náročnú chvíľu vo vlastnej šestnástke, Leicester mohol dostať príležitosť na prvopolčasový obrat. Fuchsov ostrý center z ľavej strany poriadne zamestnal de Geu, ktorý len ťažkopádne a na poslednú chvíľu vyrazil loptu cez seba. Predmetu zábavy sa následne zmocnil Mahrez, ktorý si šikovne zasekol Marcosa Roja. Alžírčan následne cez červenú päťku prepadol vo vápne, no Michael Oliver celkom rázne rozpažil, i keď penalta sa zrejme pískať mala!
     
    41
    Nestalo sa, patový stav nezmenila ani Morganova hlavička po rohovom kope. Lopta letela vysoko nad bránku.
     
    43
    Rovnakú štandardku sme videli i na opačnej strane. Blindov center pre zmenu odvrátil do bezpečia stredopoliar Danny Drinkwater.
     
    44
    Shinji Okazaki opovážlivo dribloval v šestnástke United, no Chris Smalling ho skvelou hrou telom nenechal zakončiť.
     
    45
    Rozhodcovská štvorica na čele s Michaelom Oliverom pridáva k riadnemu hraciemu času ešte obligátnu jednu minútku.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodné dejstvo na Old Trafford nám toho v otázkach majstrovských ambícii hostí a snahe Manchestru United o postup do Ligy majstrov veľa nevyjasnilo. Domáci síce odštartovali výborne a okrem Martialovho gólu si vypracovali skvelú príležitosť Jesseho Lingarda, no rozlet Red Devils zastavil vyrovnávajúci gól Wesa Morgana zo 17. minúty. Zvyšok prvého polčasu bol už len o kontroverziách pri pádoch Lingarda a Mahreza. Druhé dejstvo sľubuje ešte poriadnu drámu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Druhé dejstvo na Old Trafford začíname v nezmenených jedenástkach. Zahájime ho rohovým kopom hostí z ľavej strany.
     
    47
    Center od rohovej zástavky znovu raz našiel hlavu Wesa Morgana, ktorý o niečo nedôraznejšie hlavičkoval k ľavej tyči. De Gea bez problémov kryje.
     
    48
    Anthony Martial na druhej strane kontroval šikovným obstrelom, ktorým vystrašil Schmeichela, no lopta napokon letela dostatočne mimo bránky dánskeho gólmana.
     
    49
    Pokračujeme v tempo futbale z jednej strany na druhú. Fuchs rezal svoj center na hlavu Okazakiho, ktorý ale vo vzdušnom súboji fauloval Smallinga.
     
    50
    Danny Simpson prevetral ľavú stranu defenzívy „diablov," Angličanov center v páde nedokázal upratať do siete Okazaki, roh pre Foxes.
     
    51
    Na centrovanú loptu od rohovej zástavky vyskočil najvyššie Ulloa, ktorý však čelom hlavy usmernil loptu iba nad bránku.
     
    52
    Hĺbkový pas Drinkwatera nachádzal v šestnástke Fuchsa, ktorý len veľmi tesne nedosiahol na jeho pas. Dobre ho blokoval Valencia.
     
    53
    Prvým potrestaným hráčom stretnutia sa osem minút po zmene strán stáva Jesse Lingard, ktorý sklzom zastavil postup Schluppa.
     
    54
    Leonardo Ulloa sa dostal k Okazakim spracovanej lopte, ktorú sa pokúsil z prvej napáliť na bránku, no vynikajúcu ho zablokoval Blind.
     
    55
    Jesse Lingard na ľavej strane šestnástky krásne zadribloval s loptou, ktorú si následne nachystal na pravačku, no obstrelom našiel len Schmeichelove rukavice.
     
    57
    Jeff Schlupp pokračuje v zbieraní trestov pre domácich hráčov. Ďalším menom v adresári Michaela Olivera je Michael Carrick, za svoj neskorý zákrok na súperovej polovici.
     
    58
    Michael Oliver, respektíve hráči na hracej ploche, sa trochu rozvášnili. Danny Drinkwater zozadu ťahal za dres unikajúceho Rashforda a taktiež sa nevyhol kartovému napomínaniu.
     
    59
    Louis van Gaal už pripravuje prvé striedanie, do hry zasiahne španielsky virtuóz Juan Mata. Miesto by mu mohol prepustiť Jesse Lingard.
     
    60
    Manchester United sa od šestnástky hostí stiahol až na polovicu ihriska, kde v stereotypnej kombinácii pokračuje stopérska dvojica Red Devils.
     
    61
    Domáci poriadne pritlačili na hranici modrého veľkého vápna, z čoho rezultovala Rooneyho strela z druhej vlny. Oblúčik anglického kapitána letel asi dva metre nad bránku.
     
    62
    Mnou avizované a očakávané striedanie sa stáva skutočnosťou, odchovanca červených Jesseho Lingarda nahradí futbalový virtuóz Juan Mata.
     
    63
    Rojov krížny pas mal na hrote osloviť Rashforda, no pred ním operoval nemecký obranca Huth. Fellaini následne v súboji fauloval Fuchsa.
     
    64
    Nervózny Wayne Rooney, ktorému sa dnes príliš nedarí, je práve upozorňovaný hlavným arbitrom Michaelom Oliverom za svoje prehnané reakcie.
     
    65
    Daley Blind absolútne pohorel v osobnom bránení Leonarda Ullou. Argentínsky forward našťastie pre domácich hlavičkoval v záklone nad.
     
    66
    Napomínania Michaela Olivera nepadli na úrodnú pôdu, Wayne Rooney po ďalšej neprístojnej reakcii na verdikt arbitra inkasuje žltú kartu.
     
    67
    Hneď nato opúšťa hraciu plochu japonský útočník Shinji Okazaki. Na jeho miesto vybehol mladík, ktorý len začína svoju kariéru v Leicestri, Demarai Gray.
     
    69
    Schlupp na ľavej strane opäť vypomohol i defenzíve svojho mužstva, ktorá sa po jeho zákroku bude musieť brániť rohovému kopu.
     
    70
    Lopta po jeho rozohrávke smerovala na hlavu Fellainiho, ktorý ju s razanciou poslal asi poldruha metra mimo pravej tyče.
     
    71
    Riyad Mahrez sa krásne preštrikoval cez Roja a Blinda až k zakončeniu, prudký pokus ale smeroval len do stredu bránky. De Gea boxuje do bezpečia.
     
    73
    V druhom dejstve stále čakáme na väčšiu gólovú príležitosť na jednej či druhej strane. Do konca i s nadstavením ešte zhruba dvadsať minút.
     
    74
    Nezmení to ani Fellaini, ku ktorému prepadol Martialov center, no Belgičan zahral v šestnástke súpera rukou, čo neušlo pozornosti Michaela Olivera.
     
    75
    Marouane Fellaini sa týmto prehreškom lúči s dnešným stretnutím. Štvrťhodinu pred koncom ho vymení španielsky playmaker Ander Herrera.
     
    76
    Anthony Martial rozkmital svoje rýchle nohy a ušiel na ľavej strane Simpsonovi, no prudký center do šestnástky sa podarilo hosťom tečovať.
     
    77
    Neúnavný Jeff Schlupp má pre dnešok odpracované. Na trávnik prichádza odchovanec zostupujúcej Aston Villy – Marc Albrighton.
     
    78
    Chris Smalling mohol domácim prinavrátiť vedenie, šťastena sa ale obrátila Red Devils chrbtom. Domáci sa po rohovom kope k zakončeniu ešte nedostalo, no situácia pokračovala akciou z druhej vlny. Lopty sa pred šestnástkou zmocnil Wayne Rooney, ktorý nadýchaným oblúčikom oslovil vo vápne stopéra Smallinga. Jeden z najlepších zadákov končiaceho ročníka sa zavesil do vzduchu a z asi siedmich metrov orazítkoval ľavú žrď Schmeichelovej bránky. Dánsky potomok veľkého Petra plachtil vzduchom márne, no Foxes držia cenný bodík.
    78.
     
    80
    Na druhej strane v krkolomnej malej domov Wayne Rooney, ktorý ale ťažkú situáciu zvládol. De Geu síce vystrašil, no neprekvapil.
     
    82
    Marcusa Rashforda príliš nebolo vidieť v druhej časti. Na jeho miesto prichádza trápiaca sa mladá hviezdička – Memphis Depay.
     
    83
    Martial po jeho centri v zakončujúcom náskoku, no hlavičkoval naprázdno, keďže pred ním úradoval nemecký stopér Robert Huth.
     
    84
    Depay na ofenzívnom výpade po ľavej strane faulovaný Mahrezom, United budú rozohrávať ďalšiu štandardnú situáciu.
     
    85
    Rooneyho center ale bezproblémovo lapil dánsky gólman Kasper Schmeichel. Odfláknutá rozohrávka domáceho kapitána.
     
    86
    Danny Drinkwater po druhej žltej karte opúšťa hraciu plochu Old Trafford, no fanúšikovia Manchestru United napriek tomu hromžia. Domnievajú sa, že odchovanec ich milovaného klubu zatiahol za rameno Memphisa Depaya už vo veľkom vápna a nie mimo neho, ako rozhodol Michael Oliver. Leicester teda bude dohrávať o desiatich, no nebude musieť čeliť pokutovému kopu.
    86. Danny Drinkwater (LEC)
     
    88
    Štandardnú situáciu Wayna Rooneyho príde brániť i Andy King, ktorý vymenil Riyada Mahreza. Prežije Leicester pekelnú päťminútovku na Old Trafford?
     
    89
    Rooney napálil loptu priamo do stredu bránky. Kasper Schmeichel musel síce boxovať, no loptu poslal do bezpečia.
     
    90
    Ďalšia štandardka pre Man United, ktorú rozohral Memphis Depay. Holanďan ale trafil iba dobre postavený múr modrých.
     
    90+1
    Červení dostávajú ešte štyri nadrámcové minúty, aby strelili gól a zvýšili tak svoje šance na účasť v budúcoročnej edícii Ligy majstrov.
     
    90+2
    Blindovu rozohrávku na Martiala šikovne vypichol Andy King, lopta sa dostala až k brankárovi Kasperovi Schmeichelovi, ktorý sa ponáhľať nebude.
     
    90+3
    Kasper Schmeichel s fantastickou hrou mimo šestnástky, kde zrejme zachránil Leicestru bodový zisk. Dán včasným vybehnutím znemožnil zakončiť Depayovi, pred Rooneym taktiež odkopol loptu do bezpečia.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Aby Leicester City po dnešku nezískal titul z anglickej Premier League, musel by všetky zostávajúce stretnutia prehrať a jeho jediný konkurent – Tottenham Hotspur – by musel všetky duely doviesť do trojbodového záveru. Tento scenár napísal dnešný zápas na Old Trafford, ktorý síce začali domáci výborne, no po Morganovej odpovedi na Martialov gól sa už nevrátili späť do sedla. Na Ligu majstrov tak strácajú štyri body, o titule Leicestru sa môže rozhodnúť už v zajtrajšej dohrávke medzi Tottenhamom a Chelsea. (16:58:20)

    Erik Farkaš

    Góly: 8. Martial – 17. Morgan

    Karty:   53. Lingard (MAN), 57. Carrick (MAN), 66. Rooney (MAN) – 58. Drinkwater (LEC)   86. Drinkwater (LEC)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 7:7. Rohy: 6:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 16:10.
    Manchester United: de Gea – A. Valencia, Smalling, Blind, Rojo – Carrick, Fellaini (75. A. Herrera) – Lingard (62. Mata), Rooney (C), Martial – Rashford (82. Depay).
    Náhradníci: Romero – Darmian, Fosu-Mensah, A. Herrera, Mata, Schneiderlin, Depay.

    Leicester City: Schmeichel – Simpson, Huth, Morgan (C), Fuchs – Mahrez (88. A. King), Kanté, Drinkwater, Schlupp (77. Albrighton) – Okazaki (67. Gray), Ulloa.
    Náhradníci: Schwarzer – A. King, Albrighton, Wasilewski, Chilwell, Gray, Amartey.

    Rozhodca: Michael Oliver – G. Beswick, L. Betts – C. Pawson