Newcastle – Southampton 2:2 (kon.) | Arsenal – West Ham 0:2 (kon.) | Stoke City – Liverpool 0:1 (kon.)
koniec
Newcastle United
2:2 (1:1)
Southampton FC
Nedeľa 09.08.2015, 14:30 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.
     
    Premier League opäť po letnej prestávke otvára svoje a brány a ja Vás vítam pri sledovaní textového prenosu z prvého kola ročníka 2015/2016. V tomto zápase sa na štadióne St James' Park predstaví domáce Newcastle proti Southamptonu.
     
    Newcastle United

    Straky budú chcieť v novom ročníku jednoznačne odčiniť ten minulý, kedy sa museli strachovať o záchranu a ukončili ju na 15.mieste. Pomôcť by k tomu mal nový tréner Steve McClaren, ktorý prišiel z Derby.

    Zmeny v tíme

    Na severe Anglicka si veľa sľubujú od nových hráčov, Georginia z PSV (20 mil. eur) a Aleksandra Mitroviča z Anderlechtu (18 mil. eur). Lacno nevyšiel ani ďalší mladík z bruselského celku, Chancel Mbemba, ktorého chcelo aj Atlético Madrid.

    Naopak, klub opustili Jonás, Ryan Taylor, Adam Campbell, Sam Ameobi (hosťovanie) či Jak Alnwick.

    Príprava

    Newcastle – Monchengladbach0-1
    York – Newcastle 2-1
    Sheffield Utd. – Newcastle 2-2
    Sacramento – Newcastle 0-1
    Atlas – Newcastle 2-1
    Gateshead – Newcastle 0-1
     
    Southampton FC

    Sympatický celok môže byť s minulou sezónou pomerne spokojný. Síce atakoval priečky na postup do Ligy majstrov, napokon z toho bolo siedme miesto a účasť v predkolách EL.

    Pre "Svätcov" tým pádom začala sezóna už minulý týždeň, keď odohrali prvý zápas 3.predkola EL. Vitesse Arnhem však porazili pohodlne 3-0 a v odvete 2-0. V 4.predkole ich čaká dánsky FC Midtjylland.

    Zmeny v tíme

    Podobne ako minulé leto, tak aj teraz prišili "Saints" o niekoľko dôležitých hráčov. Nathaniel Clyne si vybral Liverpool, Morgan Schneiderlin Manchester United, chýbať budú aj Eljero Elia (Feyenoord) Toby Alderweireld (Tottenham) a Filip Duričič (Benfica), ktorým sa nepredĺžili hosťovania. Odchod problémového Osvalda už problémom nie je.

    Dá sa však povedať, že Koeman opäť dokázal eliminovať straty. Do obrany priviedol Stevena Caulkera (QPR), Cuca Martinu (Twente) a Cédrica Soaresa (Sporting). Zálohu vystužil hbitý Holanďan Jordie Clasie (Feyenoord) a útok zas mladý Španiel Juanmi (Málaga).

    Príprava

    Southampton – Espanyol 1-1
    Feyenoord – Southampton 0-3
    Quick'20 – Southampton 0-10
    Groningen – Southampton 0-3
    Southampton – Valencia 0-1
    Southampton – RB Leipzig 4-5
     
    Vzájomné zápasy

    Dokopy: 32
    Newcastle: 13
    Remíza: 5
    Southampton: 14
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Krul- Janmaar, Mbemba, Coloccini (C), Haidara- Anita, Colback- Sissoko, Wijnaldum, Obertan- Cissé
    Náhradníci: Darlow- Taylor, Tioté, De Jong, Aarons, Ayoze Pérez, Mitrovič

    Southampton FC: Stekelenburg- Cédric Soares, Fonte (C), Yoshida, Targett- Wanyama, S. Davis- Tadić, Mané, J. Rodriguez- Pellè
    Náhradníci: Gazzaniga- Long, Martina, Ward-Prowse, Reed, Juanmi, Caulker.
    Grafické znázornenie zostavy NUFC.

    Zostava "Saints."

     
    -4
    Tímy už vychádzajú z tunelu na trávnik a ďalší zápas prvého kola Premier League ročníka 2015/16 sa nám čo nevidieť začne.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zápas začal niekoľkými súbojmi v strede poľa, po ktorých sa Obertan snažil poslať loptu na Cissého, lenže tá zašla za čiaru a Saints sa pomaly ostávajú dopredu. Center takmer z poliacej čiary sa však podarilo dostať domácim preč od nebezpečnej zóny.
     
    2
    Cissé posunul loptu do krídla na Obertana, ktorý si ju pustil popod nohy za Cédrica a ten ho nešetrne podkopol. Dobrá príležitosť na kvalitný center pre Newcastle.
     
    3
    Nízky center tečoval Obertan a jeden z hráčov Southamptonu si loptu takmer zrazil do vlastnej brány, ale Stekelenburg bol pozorný.
     
    4
    Tadič napádal rozohrávku Haidaru, no nepríjemne ho nakopol do nohy. Bolo to nechtiac a okamžite sa ospravedlnil.
     
    5
    Rodriguez zachytil v strede poľa rozohrávku domácich, ale center, ktorý poslal do šestnástky nebol presný a prešiel za čiaru.
     
    7
    Newcastle získalo loptu v strede poľa a po pravom krídle okamžite vyštartoval Sissoko, ktorý sa dostal do šestnástky, dvoch obrancov hostí odstavil z hry a prihral pod seba na hranicu šestnástky, kde dobiehal Wijnaldum, no holandský hráč trafil v ideálnej pozícií len do tváre záložníka Davisa, ktorý zabránil gólu.
     
    9
    Sissoko dostal loptu na krídlo a opäť sa snažil zavariť hosťom, no tento center bol pre Cédrica malinou.
     
    9
    Na druhej strane tak musel pred Maném zakročiť Mbemba, ktorý predviedol zaujímavý a tvrdý sklz dvomi nohami napred, no našťastie nikomu neublížil.
     
    10
    Wanyama bol v súboji s Colbackom neskoro, takže ho po odkopnutí lopty tvrdo dohral.
     
    12
    Ďalšia strata hostí v strede poľa. Rýchleho Wijnalduma nedokázali obrancovia Saints zachytiť takmer až po vlastnú šestnástku, kde ho fauloval Cédric a teraz už vidí kartu.
     
    13
    Center Anity nebezpečný nebol a neujala sa ani následná kombinácia v okolí pokutového územia "Svätcov."
     
    14
    Domáci vysunuli napádanie a donútili Stekelenburga poslať loptu len za autovú čiaru. Sami však následne o ňu prišli.
     
    15
    Z ničoho nič prišla prvá nebezpečná akcia hostí. Pellé spracoval vpredu dlhú loptu, rozohral ju do krídla, kde Tadič poslal do šestnástky Cédrica a ten využil zrážku Colocciniho s Obertanom na strelu tesne spred Krula, lenže holandský gólman dokázal ramenom loptu vytesniť.
     
    16
    Rýchly prechod Newcastle dopredu znamenal po prihrávke Janmaata strelu Wijnalduma spoza šestnástky, našiel však len pripraveného a pozorného Stekelenburga.
     
    17
    Sissoko centroval sprava, ale našiel len Clasieho, ktorý však odkopol tak nešťastne, že takmer ohrozil vlastného brankára. Fonte dokázal loptu včas odhlavičkovať.
     
    18
    Tadič si naviezol loptu z krídla na stred a z nejakých 20-25 metrov vyslal tiahlu ranu, ktorá smerovala k vzdialenejšej žrdi brány domácich, no tesne ju aj za pomoci teču obišla.
     
    19
    Rohový kop rozohrali "Saints" nakrátko a následný center preletel celou šestnástkou bez akéhokoľvek dotyku hráčov na hracej ploche.
     
    19
    Southampton často stráca lopty v strede poľa, čo sa stalo aj teraz, lenže Obertan nedokázal prejsť do šestnástky cez kapitána Fonteho.
     
    20
    Haidara na krídle po prihrávke od Obertana naznačil Cédricovi center, no loptu si potiahol ďalej, čo Portugalčana zmiatlo a dopustil sa ďalšieho faulu.
     
    21
    Po centri Wijnalduma do šestnástky sa pokúšal cez klbko tiel dostať k zakončeniu kapitán Coloccini, čo sa mu aj podarilo a dokonca celkom evidentne nastrelil do ruky Yoshidu, no hlavný arbiter nechal v hre pokračovať a nič neodpískal.
     
    25
    Southampton dal gól!

    Hostia nie sú v zápase lepším celkom, ale ujímajú sa vedenia. Postaral sa o to elitný kanonier GRAZZIANO PELLÉ, ktorý dostal perfektný center od Cédrica Soaresa, zavesil sa do vzduchu za Mbembu a hlavičku poslal nechytateľne k žrdi, kde Krul doletel neskoro.
    25. Graziano PELLÈ - 0:1
     
    26
    Na margo pravého beka Cédrica Soaresa. V dnešnom zápase si často pomáha v defenzíve faulami a často zaostáva, lenže na útočnej polovici je to pravý opak. Do jednej veľkej šance sa už dostal a teraz poslal skvelý gólový center.
     
    27
    Sissoko sa na pravom krídle nedostal cez Targetta, ale získal aspoň rohový. Ten však našiel len hráčov v zelených dresoch, teda "Svätcov."
     
    28
    Tréner Newcastle Steve McClaren sedel od začiatku zápasu na tribúne a až teraz prišiel medzi svojich na lavičku.
     
    29
    Sissokovi sa podarilo krásne preniesť hru na ľavo krídlo, lenže jeho krajan, ľavý obranca Haidara, pokazil celú akciu katastrofálnym centrom z prvej.
     
    30
    A opäť Sissoko. Ďalší jeho center do šestnástky tentoraz našiel voľného Cissého, lenže tomu lopta odskočila a môže byť rád, že od Yoshidu ide aspoň na rohový kop.
     
    31
    Po nízkom centri sa domáci opäť dožadujú ruky. Hrá sa však ďalej, no Newcastle napriek tomu, že súpera zatlačilo do šestnástky nič svetaborné nevymyslelo.
     
    33
    Vyzeralo to, že Southampton dokáže niečo v ofenzíve vymyslieť, lenže po strate sa museli veľmi rýchlo brániť pred rýchlym Sissokom, ktorého center na Cissého zastavil Fonte.
     
    34
    Tadič dostal dobrý pas na krídlo, kde sa dokázal poľahky uvoľniť cez Haidaru a skvele odcentrovať, lenže hlavička Rodrigueza minula bránu Krula.
     
    37
    Newcastle teraz kombinuje pred šestnástkou hostí a po ľahkom centri Obertana získalo aspoň roh, pretože Fonte zle odkopol a namieril loptu na vlastnú bránu.
     
    37
    Colbackov center skrotil v ťažkej pozícií Coloccini a poslal loptu na bránu, kde ju však na bránkovej čiare dokázal jeden z obrancov hostí odkopnúť. Následný pas naspäť našiel Cissého, ktorý v obkľúčení hráčmi "Saints" spadol, penalta sa opäť nepíska.
     
    39
    Wanyama stratil loptu v strede poľa a Obertan ju okamžite cez Cédrica dostal do šestnástky, no center na Cissého zachytil brankár Stekelenurg.
     
    40
    Vysoká lopta na druhej strane pristála na hlave Coloccini, ktorý ju dostal preč, ale len na kopačky Maného, ktorý sa pokúsil o strelu, namieril niekde na tribúnu.
     
    42
    Sissoko našiel na hranici šestnástky Wijnalduma, ktorý sa okamžite rozhodol pre center. Ten minul Cissého a pred Obertanom ho odpratala Cédric na roh.
     
    43
    Newcastle United dal gól!

    Domáci sa konečne dočkali. Za ich aktivitu zaslúžený gól strieľa kanonier PAPIS CISSÉ. Colback rozohral roh na krátko s Haidarom a jeho skvelý center prepadol za chrbát Stekelenburga, kde nemal Senegalčan problém loptu takmer z bránkovej čiary doraziť do brány.
    43. Papiss CISSÉ - 1:1
     
    45
    Hostia mohli veľmi rýchlo kontrovať, ale pekná kolmica Davisa do šestnástky nenašla nohu Maného, ktorému bola určená, ale len Krula.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45+1
    Obertanova prítomnosť pri rozohrávke hostí narobila "Saints" problémy, pretože k lopte sa v šestnástky dostal Cissé, no poslal len nepresný center na nikoho.
     
    45+2
    Pellé dokázal v ťažkej situácií poslať loptu do krídla pre Cédrica a ten ju v ešte ťažšej z bránkovej čiary poslal do šestnástky. Našiel dokonca nohu Tadiča, no ten z prvej prestrelil.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Sledujeme veľmi dobrý zápas, do ktorého aktívnejšie naskočili domáci, ale nepodarilo sa im streliť vytúžený otvárací gól. Southampton na druhej strane tak využil jednu z mála ofenzívnych akcií a ujal sa vedenia. Cissé však dokázal na konci polčasu vyrovnať.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Southampton FC: z ihriska odchádza Cédric Soares, prichádza Cuco Martina.
     
    46
    Nová posila NUFC stopér Mbemba si tesne pred vlastnou šestnástkou pomohol faulom, keď neskoro išiel na loptu poslal na zem Pellého.
     
    47
    Davisov skvelý center, na ktorý si veľmi dobre naskočil Yoshida a už to vyzeralo ako gól, pretože Krul pri dopade lopty na trávnik takmer sedel na zemi, no nejakým veľmi záhadným spôsobom dokázal špičkou vykopnúť loptu na roh.
     
    48
    Newcastle United dal gól!

    Ten však rozohrali hostia zle a Cissé poslal do krídla Obertana, ktorý našiel skvelým centrom GEORGINIA WIJNALDUMA. Nová posila sa zavesila do vzduchu cez Martinu a Stekelenburg nemal pri hlavičke najmenšiu šancu.
    48. Georginio WIJNALDUM - 2:1
     
    49
    Veľmi ručný úvod druhého polčasu, potvrdilo sa nedáš-dostaneš! Dúfajme, že takýto dobrý futbal budeme sledovať aj naďalej.
     
    51
    Clasie poslal krásnu kolmicu cez takmer polovicu ihriska do šestnástky domácich, kde si nabehol Pellé, ale ukázalo sa, že z ofsajdu.
     
    52
    Haidara svojim centrom trafil len Obertana, ktorý sa však rýchlo zorientoval a centroval ďalej, neúspešne a presne taký bol aj protiútok Southamptonu, dobre zapracoval Mbemba.
     
    53
    Janmaat si narazil s Colbackom, ktorý mu vrátil loptu do šestnástky, no tam bol rýchlejší Yoshida.
     
    54
    Janmaat vysunul na krídlo Sissoka, ktorý sa dostal cez Targetta, ale nedokázal presne odcentrovať.
     
    55
    Colback v strede poľa stratil loptu a navyše mu rýchly Mané takmer ušiel, takže ho aj za cenu žltej karty najprv ťahal za dres a následne sklzom poslal k zemi.
     
    56
    Center do šestnástky domácich nebezpečný nebol, ale Saints ostávajú pri lopte.
     
    57
    Martina získal cez Haidaru rohový kop, ktorý zahral Tadič, ale na prvej žrdi nadvihol loptu Cissé a tá bez problémov opustila šestnástku. Dobrý pocit však pokazil Wijnaldum, ktorý následne fauloval Wanyamu.
     
    58
    Center Davisa nadvihol Mbemba a následne si ho pokojne zo vzduchu stiahol Krul.
     
    59
    Pellé už-už, že nesklepol loptu pre Tadiča do šestnástky, dobre zaskočil Janmaat, ktorý dráhu lopty prerušil malou domov pomocou hlavy.
     
    60
    Tak toto Fontemu nevyšlo. Vysunul sa na post defenzívneho záložníka a asi 10-15 metrov od vlastnej šestnástky ho obišiel Sissoko, takže Portugalčanov sklz išiel priamo na nohy.
     
    61
    Signál domácich s rozohrávkou na pravo, odkiaľ centroval Janmaat nevyšiel, pretože Holanďan poslal nízky center a hostia ho dokázali poslať preč.
     
    62
    Newcastle získalo rohový kop, ktorý bol napokon zakončený nepresnou strelou Anitu spoza šestnástky.
     
    63
    Wanyama stratil za svojou polovicou loptu a Obertan sa tak okamžite naštartoval dopredu, kde prihral na Haidaru. Francúz však nestihol pred Fontem odcentrovať a nebude z toho ani roh.
     
    64
    Mané dostal loptu za Coloccini, ale Argentínčan ho aspoň vytlačil k bránkovej čiare, kde jeho loptu naspäť vyrazil na roh Krul.
     
    64
    Dobrý center, ale hlavička hostí mieri nad bránu a na svoju lavičku z tribúny zas tréner NUFC Steve McClaren.
     
    65
    Anita ostáva ležať s nepeknou grimasou na trávniku po tom, čo zle dopadol po súboji s Maném.
     
    66
    Striedanie v tíme Southampton FC: z ihriska odchádza Jay Rodriguez, prichádza Shane Long.
     
    66
    Anita stále v opatere lekárov a nevyzerá to s ním dobre.
     
    67
    Anita opustil trávnik na nosidlách a jeho miesto zaujal Cheik Tioté.
     
    69
    Tadič poslal tvrdú strelu spoza šestnástky a trafil Colocciniho, od ktorého ide lopta na roh.
     
    69
    Ten však hostia opäť nezvládli a mohli byť radi, že Obertan pred šestnástkou zbrzdil protiútok, pretože sa to pre "Straky" vyvíjalo zaujímavo. Nasledovať bude len roh.
     
    70
    Ten zakončoval Papis Cissé, ale v ťažkej pozícií a nepresne.
     
    71
    Pellé dokázal dostať loptu na Maného, ktorý sa razom ocitol sám pred Krulom a navyše dostal loptu do brány, lenže z ofsajdovej pozície.
     
    72
    Zaujímavá pasáž hry, v ktorej najprv prišili dva tvrdé, ale čisté sklzy hráčom hostí, no prihrávka na Pellého sa neujala a tak sa dopredu po pase Colbacka vydal Haidara. Jeho lopta našla len Wijnalduma, ktorý ju stratil, no následne o ňu prišiel aj Targett. Newcastle si opäť nerozumelo a tak nasledoval dlhý pas dopredu. Pellé sa otočil cez Coloccini, vystrelil, no napálil len bočnú sieť.
     
    74
    Haidara dostal loptu pred šestnástkou a prihral na Cissého, ktorého však o ňu poľahky obral Wanyama, no nedokázal ju dostať za polovicu.
     
    75
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Papiss Cissé, prichádza Aleksandar Mitrović.
     
    75
    Mitrovič si okamžite zle načasoval sklz, zoťal Targetta a vidí žltú kartu. Anglický futbal...
     
    79
    Southampton dal gól!

    Hostia na chvíľu zamkli Newcastle do vlastnej šestnástky a po skvelom centri Tadiča sprava prichádza presná hlavička k žrdi od SHAENA LONGA a vyrovnanie. Podobne ako prvý gól Saints, tak aj tento padol po centri sprava a hlavičke k žrdi.
    79. Shane LONG - 2:2
     
    81
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Georginio Wijnaldum, prichádza Siem de Jong.
     
    81
    Mbemba skvelým sklzom získal loptu od Maného a okamžite poslal prihrávku na Mitroviča, ktorý sa sám prebil cez troch protihráčov, no Fonte ho ak posledný dokázal zastaviť.
     
    83
    Domáci stratili loptu v strede poľa, no hostia ju dokázali len doviesť pred šestnástku, kde o ňu prišili aj oni. Protiútok Newcastle následne nevyšiel a tak sú pri lopte "Svätci."
     
    86
    Sissoko sa skvele vrátil s Maném, získal od neho loptu a založil akciu svojho tímu, ktorý však končí len centrom presne do rukavíc Stekelenburga.
     
    88
    Tadič sa na krídle pohral s Haidarom ako s malým a poslal skvelý center, ktorý na poslednú chvíľu pred Pellém odvrátil na roh Mbemba.
     
    89
    Center Davisa na hranicu malého vápna nebol zlý, ale najvyššie vyskočil brankár Krul a vyboxoval loptu preč.
     
    90
    Posledná minúta riadnej hracej doby, podarí sa ešte niekomu skórovať?
     
    90
    Mitrovič sa ako tank prebíja stredom cez trojicu protihráčov a zastavil ho až ten posledný. Rýchle prenesenie hry na druhú stranu nepustil na Pellého Colback, pretože Talian by sa rútil sám na Krula.
     
    90+1
    Nadstavuje sa 5 minút.
     
    90+2
    Colback na hrad! Asi to teraz kričia fanúšikovia Newcastle, pretože Sadibo Mané si po individuálnej akcii vychutnal celú obranu, posadil na zadok brankára Krula a... jeho strelu smerujúcu do opustenej časti brány zastavil v páde defenzívny pilier hry tímu z Nových Zámkov.
     
    90+3
    Žltú kartu dostáva Graziano Pellè (Southampton FC).
     
    90+4
    A opäť Mané! Tentoraz z druhej strany, ale s rovnakým úmyslom. Dostal sa cez kapitána Colocciniho a mieril na vzdialenejšiu žrď, ktorú tesne netrafil.
     
    90+5
    Obertan sa dostal k centru, ktorý mal smerovať na Mitroviča, no ten po súboji s Yoshidom ešte pred tým padol. Píšťalka ostáva stále nemá.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Viac sa už neudeje. V peknom zápase sme videli štyri góly a aj keď boli väčšinu zápasu aktívnejší domáci, hostia sa gólovo dokázali vyrovnať a v závere dokonca mohli strhnúť vedenie na svoju stranu. (16:24:48)

    Matej Kubove

    Góly: 43. Cissé, 48. Wijnaldum – 25. Pellè, 79. Long

    Karty:   55. Colback (NEW), 75. A. Mitrović (NEW) – 12. Soares (SOT), 60. Fonte (SOT), 90+3. Pellè (SOT)


    Newcastle United: Krul – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Haidara – Anita (67. Tioté), Colback – Moussa Sissoko, Wijnaldum (81. S. de Jong), Obertan – Cissé (75. A. Mitrović).
    Náhradníci: Darlow- Taylor, Tioté, De Jong, Aarons, Ayoze Pérez, Mitrovič

    Southampton FC: Stekelenburg – Soares (46. Martina), Fonte, Jošida, Targett – S. Davis, Wanyama – Tadić, Mané, Jay Rodriguez (66. Long) – Pellè.
    Náhradníci: Gazzaniga- Long, Martina, Ward-Prowse, Reed, Juanmi, Caulker