Stuttgart – Dortmund 2:3 (kon.)
koniec
VfB Stuttgart
2:3 (1:2)
Borussia Dortmund
Piatok 20.02.2015, 20:30 • Mercedes-Benz Arena, Stuttgart • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Udržať tesný náskok sa Dortmundu po zmene strán podarilo až do konca duelu, napokon ešte Reus zvýšil vedenie a jeho tím si preto pripisuje už tretiu výhru v rade. Nič na tom nezmenilo ani korigovanie stavu Niedermaierom a posun na 10. miesto, aspoň na pár hodín sa žltočiernym náramne hodí. Naopak, Stuttgart si ešte viac zavaril, ale aspoň vsietil po dlhej dobe dva góly. Od stredu októbra totiž pred vlastnými fanúšikmi ani jeden zásah nedal, až dodnes. Nateraz je to teda už všetko z tohto duelu, sledujte naše priame prenosy aj naďalej. Prajem pekný večer. (22:21:44)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Weidenfeller ešte natiahol čass po menšom kontakte s hráčom súpera, čo rozhodca neprehliadol. Hra sa kúskuje, čo vyhovuje hosťom.
    NIEDERMEIER - 2:3
     
    90+2
    Stuttgart dal gól! Hostia neubránili rohový kop, ktorý sa po spleti tečov dostal ku kapitánovi VfB. GEORG NIEDERMEIER zblízka hlavičkou ešte znižuje, no na body to zrejme aj tak stačiť nebude.
     
    90+1
    Rozhodca ešte nadstavuje 3 minúty.
     
    90
    Reus vzápätí končí v zápase a na jeho miesto prišiel Ginter.
    REUS - 1:3
     
    90
    Dortmund dal gól! Je rozhodnuté, totálne zlyhanie v obrane Stuttgartu od Baumgartla využil MARCO REUS. Mladík mu nešťastne prihral loptu, čo útočník skvele využil a obišiel brankára so strelou do prázdnej siete!
     
    89
    VfB by to už mal nakopávať dopredu oveľa rýchlejšie, ako to činí doposiaľ. Otvorená obrana a nulová aktivita v ofenzíve body len tak z ničoho nevyveští.
     
    88
    Času je už skutočne málo, domáci stále prehrávajú. Výhrou by sa, naopak, do pokojnejších vôd konečne dostala Borussia.
     
    87
    Na ihrisko vnikol fanúšik, ktorý pozdravil Sahina. Ten sa príliš prekvapene netváril a pár slov s kolegom z hľadiska aj prehodil. Nezasiahla ani usporiadateľská služba. Žeby to bol kamarát?
     
    86
    Serey Die viel za faul žltú kartu ako ďalší v poradí.
     
    85
    Z posledných 17-tich duelov v piatok vyhral Dortmund až 15x. Tento termín predohrávky nového kola teda žltočiernom mimoriadne sedí. Zatiaľ to potvrdzuje aj dnešok.
     
    84
    Rozhodne to ešte Borussia nemá vyhraté a toto nešťastné riešenie pár minút pred koncom možno ešte bude mrzieť. Stuttgart vpredu nehryzie, ale udrieť môže kedykoľvek aj outsider.
     
    83
    Mkhitaryan musel vedieť, že v šanci 3 na 2 bol Reus dávno v ofsajde a preto mu prihrával nepochopiteľne. Arbiter to videl jasne a porušenie pravidiel aj odpískal.
     
    82
    Reus bol v ofsajde, jeho zakončenie teda prišlo až po porušení pravidiel. Aj tak mieril vedľa a vzruch teda prišiel zbytočne.
     
    81
    Stevens už podľa všetkého nebude hrať na 4 obrancov a to je šanca na rýchlych hráčov Dortmundu. Toto striedanie to potvrdilo, ide sa pomaly, ale isto do vabanku.
     
    80
    Schwaab v dnešnom dueli skončil, nahradil ho Kostič.
     
    79
    Najviac sa pri rohových kopoch chce činiť Subotič, snahu mu uprieť nemožno. Veľmi dobre si ho však obrana všíma a nedá mu ani milimeter priestoru.
     
    78
    Ulreich sa natiahol po strele Şahina z poriadnej diaľky, brankár možno aj kvôli teču radšej vyrazil na roh. Ten Reus poslal do ohniska slušne, no nikto z jeho kolegov nezakončil.
     
    77
    Miestami sa aktuálne hrá od jednej šestnástky k druhej, čo k výrazným ohrozeniam brány nevedie. Vzruchu sme v posledných minútach videli pramálo.
     
    76
    Weidenfeller musel chytať nepresný center z pravej strany, naň teda nedočiahol okrem iných ani Vedad Ibiševič.
     
    75
    Piszczek videl po faule žltú kartu.
     
    74
    Aubameyang si šikovne zasekával loptu na hranici šestnástky, čím sa už takmer dostal do výhodnej akcie na možnosť streľby. V poslednej chvíli prišiel obranca a zažehnal pohromu.
     
    73
    Ibiševič dal gól naposledy v januári 2014 pri prehre s Bayernom 1:2. Nedal gól teda už 1195 minút. Ak chce, aby sa mu sériu podarilo pretrhnúť dnes, má na to už len pár posledných minút.
     
    72
    Ibiševič prichádza na scénu, vymenil nevýrazného Hlouška.
     
    71
    Sakai skúsil z dvadsiatich metrov vystreliť z ťažkej pozície a mieril tak nepresne a do výšky, že po čase lopta ešte dopadla na hraciu plochu a bili sa o ňu ďalší hráči. Neúspešne pre VfB.
     
    70
    Błaszczykowski sa vracia na trávnik, strieda Kagawu.
     
    69
    Pekná akcia Kagawu s Aubameyangom zastavil ofsajd, domáci si tentora môžu vydýchnuť. Chýba im však nápad pri rozohrávke a preto je to statické a nesmelé smerom dopredu.
     
    68
    Domáci s nevedia presnejšie prihrať, ani keď zadarmo získajú loptu po nepresnostiach súpera. Potom to už nezvládajú ani fanúšikovia a ozýva sa aj piskot.
     
    67
    Naďalej sa nezdá, aby to malo pred Weidenfellerom horieť jednou šancou za druhou a pri lopte ostáva aktívnejší Dortmund. Ak by dal tretí zásah, dovolíme si tvrdiť, žeby bolo rozhodnuté.
     
    66
    Aubameyang skúsil center z rohového kopu, Dortmund sa tentoraz do šance nedostal kvôli nepresnosti v radoch hráčov v žltočiernom.
     
    65
    Hloušek v nádejnej pozícii mieril čudesnú loptu pred bránu, no na Harnika to nešlo a prácu nemal ani Weidenfeller. Teda ani strela, ani center.
     
    64
    Ak by dnes Vedad Ibiševič na zápasu nastúpil, bol by to jeho 200. ligový duel v Bundeslige. Ako sme však spomínali, skórovať sa mu nepodarilo už veľmi dlho, aj preto vysedáva len na lavičke.
     
    63
    Jurgen Klopp, tréner Dortmundu sa v Stuttgarte narodil, ale osobné emócie iste musia ísť bokom. Svoju misiu chce úspešne prezentovať vo farbách Borussie.
     
    62
    Je nutné dodať, žeby to bola veľmi prísna penalta. Reus možno môže byť rád, že nevidel za svoju snahu získať najvýhodnejšiu štandardku žltú kartu.
     
    61
    Reus si pýtal pokutový kop po možnom faule Dieho, rozhodca však nič také nevidel a do píšťalky nefúkol. Pokračujeme ďalej.
     
    60
    To, že mal Weidenfeller minimum práce, platí aj po hodine hry. Inkasoval gól len z penalty, zároveň to bola doposiaľ jediná strela na jeho svätyňu. Niet div, že VfB prehráva.
     
    59
    Ulreich sa nenechal opantať nabiehajúcim Reusom pred bránu a loptu z nebezpečného priestoru stiahol do náruče. Jeho kolegom v útoku sa však naďalej nedarí.
     
    58
    Niedermeier videl v Bundeslige 3 červené karty, z toho dvakrát sa tak stalo proti Borussii Dortmund. V oboch prípadoch to takisto platilo na domácom ihrisku a po druhej žltej karte. Tie zápasy Stuttgart nakoniec prehral o jeden gól.
     
    57
    Obrana domácich sa postupne čoraz viac otvára, zmätky hostia zatiaľ nepotrestali. Čo nie je však môže byť a hráči VfB to musia veľmi dobre vedieť.
     
    56
    Pre Leitnera je to špecifická príchuť, v minulosti a nebolo to tak dávno, hájil farby práve mužstva Borussie Dortmund.
     
    55
    Strieda aj domáci celok, Leitner mení Carlosa Grueza.
     
    54
    Borussia teda po pomalšom rozbiehaní sa v druhom polčase opäť skúsila vymyslieť čosi zásadné na súper a takmer sa to podarilo. Medzitým sa pískal ofsajd hostí.
     
    53
    Kagawa s Aubameyangom vymýšľali slušnú akciu, prvý menovaný z uhla túžil prestreliť Ulreicha. Brankár bol proti a vyrazil radšej na roh.
     
    52
    Na lavičke domácich číha možná iskierka nádeje v podobe Vedada Ibiševiča. Bosniak je však z formy a nedal gól v lige už viac ako 1000 minút.
     
    51
    Po prestávke sa začalo opäť skôr bojovným spôsobom, Stuttgart však potrebuje pridať v útočnej aktivite, inak to bude s ním vyzerať zle nedobre.
     
    50
    Ten zahral Reus a loptu mieril na Subotiča. Srbovi chýbala presnosť a poslal svoju šancu len značne nad bránu.
     
    49
    Mkhitaryan sa hneď chcel uviesť dobrou akciou, po vlietnutí do pokutového územia mu strelu obrana zblokovala na rohový kop.
     
    48
    Kampl nabehal v prvom dejstve za hostí najviac kilometrov, ale tentoraz strieda. Namiesto neho prišiel na trávnik Mkhitaryan.
     
    47
    Opäť sa rozbehol duel predohrávky nemeckej Bundesligy, tentoraz to výkopom zaobstarali domáci hráči.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Rozhodne zaujímavý prvý počlas sme videli v Stuttgarte, kde sa bojuje o holé prežitie v rámci Bundesligy. Do listiny strelcov sa po ofenzívnej aktivite zapísal Aubameyang, na čo penaltou odpovedal Klein. Lenže hostia sa Gundoganovou presnou ranou dostali opäť do vedenia a drža nádejný stav, ktorý by im v boji o záchranu výrazne pomohol. Oveľa viac starostí mal brankár Ulreich, po zmene strán sa opäť očakáva dominancia skôr hostí ako hráčov VfB. Hrať sa bude opäť o 15 minút.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Rozhodca nemá dôvod nadstavovať minúty navyše, prvý polčas sa teda končí.
     
    44
    VfB predsa len získal priamy kop, hoci bol z obrovskej diaľky. Hloušek to mieril vysokou loptou pred bránu, ale Weidenfeller to zvládol a jeho tím pykať nebude.
     
    43
    Weidenfeller sa vôbec nemusí obávať práce, pretože obrancovia hráčov v bielom ani nepúšťajú pred svoju svätyňu.
     
    42
    Psychologická výhoda po prvom polčase a teda loptička na strane predsa len skúsenejšieho celku bude o to väčšou motiváciou pre hostí, ako výsledok udržať.
     
    41
    VfB sa kráti čas na možné skomplikovanie cesty Borussie za tromi bodmi, ktoré by boli v tomto období a proti tomuto súperovi naozaj zlaté.
     
    40
    Už raz si dokázali, žeby to aj šlo, nakopávanými loptami to riešia zverenci trénera Stevensa najčastejšie. Nie je to však aj najvýhodnejší spôsob.
     
    39
    Bude to teda pre domácich opäť o čosi viac nepríjemná situácia, na ďalšiu penaltu sa budú môcť sotva spoliehať. Potrebujú opäť v ofenzíve zapnúť a čakať, čo sa stane.
    Ilkay GÜNDOĞAN - 1:2
     
    38
    Dortmund dal gól! Hráči BVB sa napokon veľmi rýchlo otriasli po inkasovaní a po pravej strane podnikli rýchlu akciu. Lopta do behu pre ILKAYA GUNDOGANA bola milimetrová a krížnym pokusom prestrelil Ulreicha, čím vracia svojmu tímu vedenie!
     
    37
    Je to zápas, ktorý rozhodne nenudí, viac z hry majú hostia. Po inkasovaní opäť hľadajú svoju tvár a skúšajú, čo na súpera platí. Blíži sa však koneic prvého dejstva.
     
    36
    Borussia získala výhodný priamy kop, Reus pri lopte prenechal loptu pre Schmelzera. Ten sa pokúsil prekvapiť vysokou loptou, napokon to šlo nad a Ulreicha neohrozila.
     
    35
    Aubameyang si v šanci skúsil nadhodiť loptu a vystreliť, mieril nepresne a Ulreich nemusel zasahovať.
     
    34
    Obrana Stuttgartu bude teraz iste konsolidovanejšia, vyrovnanie jednoznačne môže nabudiť sebavedomie posledného celku a môže skúsiť niečo vymyslieť.
     
    33
    Opäť sa teda situácia na chvoste tabuľky mení a začínať sa bude vlastne odznova. Je o čo hrať, Klein len potvrdil šancu spoluhráčov, ktorí ju tesne pred faulom Sahina nepremenili v jasnej pozícii.
    KLEIN - 1:1
     
    32
    Stuttgart dal gól! Je to tu, Švábčania sa konečne dočkali gólu pred vlastnými fanúšikmi! Z pokutového kopu sa nemýlil FLORIAN KLEIN a dokonalou strelou presne k ľavej žrdi vyrovnáva stav zápasu.
     
    31
    Domáci sa po lacnom rohovom kope dostali k šanci, ale ani na trikrát nedokázali zakončiť. Şahin však nedopustil možnosť skórovať z čistej šance pre Niedermeiera. Rozhodca preto musel pískať a je to obrovská šanca vyrovnať a prelomiť negatívnu sériu.
     
    30
    Bola nariadená penalta pre Stuttgart!
     
    29
    Aubameyang chcel unikať na Ulreicha, ale opäť sa pískalo postavenie mimo hry. To však postupom času Kloppovcov vôbec nemusí mrzieť.
     
    28
    Harnik skúsil točenú strelu z diaľky, mieril však iba dva metre vedľa. Weidenfeller nemusel zasahovať a preto sa presťahovala hra opäť na druhú stranu.
     
    27
    Veľmi dôležitý gól v sieti znamená opäť o čosi väčšiu pohodu a pokoj na kopačkách pre čiernožltých. Ak by stav vydržal týmto spôsobom, Dortmund by sa minimálne na pár hodín posunul na 10. miesto.
     
    26
    Gól visel vo vzduchu skôr v predchádzajúcich minútach, ako teraz. Tempo sa zdalo byť ustálené a akoby to Stuttgart zvládal. Napokon tretiu väčšiu šancu neustál.
    AUBAMEYANG - 0:1
     
    25
    Dortmund dal gól! Hráči BVB sa postupným útokom dostali do šestnástky, kde dobre zapracoval Reus. Lopta sa dostala následne po spleti tečí k hviezde hostía, čiže PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG zblízka nemal problém prestreliť Ulreicha a otvára skóre!
     
    24
    Inak pokračuje samozrejme aj šnúra bez streleného gólu domácich pred svojimi fanúšikmi, čo pomaly ale isto láme negatívne rekordy.
     
    23
    Opäť sa tempo hry trochu ustálilo a hostia to skúšajú zo zadných radov. Sú viac pri lopte a cítia šancu udrieť ďalšou akciou.
     
    22
    Die kolmicou vysielal do šance Wernera, ktorý naoko postupoval na brankára sám. Napokon sa však pískal jasný ofsajd a aj tak to Weidenfeller zvládol a včas odkopol.
     
    21
    Pre Stuttgart je podstatné vystáť tlak a ubrániť sa. Postupne by sa však mohol pokúsiť dostať do zápasu, pretože doposiaľ je priebeh hry jasne v réžii Dortmundu.
     
    20
    Prehustené priestory na každom kroku ihriska zatiaľ odolávajú, ale i tak sa Dortmund dokáže správne presadiť a nájsť to správne okienko na ofenzívny výpad.
     
    19
    Hneď sa to pokúšal zmeniť Harnik a po hlavičke v ťažkopádnom rozpoložení mieril na hornú sieť. Weidenfeller to kontroloval a ani nemusel zasahovať.
     
    18
    Stále platí, že Stuttgart sa nedostal ani na dostrel brány súpera. Podobným spôsobom pôjde ohroziť bránu BVB len ťažko.
     
    17
    Aubameyang je aj tak najlepším strelcom svojho tímu v tejto sezóne, zaznamenal doposiaľ 8 gólov.
     
    16
    Aubameyang sa zapísal do streleckej listiny po tom, čo strelu spoza šestnástky Ulreich vyrazil len pred jeho nohy. Útočník z Gabonu však stál v ofsajde a zásah do čierneho teda neplatil.
     
    15
    Viac aktivity smerom dopredu jednoznačne ukázal Dortmund a ponúkol pre divákov aj zaujímavé ofenzívne poňatie. Postupne viac a viac preberá iniciatívu do svojich rúk.
     
    14
    Obrana teda svojmu kolegovi v bráne nepomohla a hostia sa mohli dostať do vedenia. Ešte nasledoval roh a ten zakončil Subotič slabšou hlavičkou, čo Ulreich zvládol.
     
    13
    Ulreich opäť musel riešiť zapeklitú situáciu, Şahin sa hlavičkou dostal do skvelej pozície pri zakončení. Sakai bránil slabo a takmer za to jeho tím pykal.
     
    12
    VfB ale už loptu stratil a čoraz viac sa začína hrať na polovici domácich. Dortmund cíti šancu čim skôr, tým lepšie sa odpútať od posledného celku v tabuľke nielen v hodnotení tímov, ale hlavne dnes na ihrisku.
     
    11
    Arbitri potom hneď na to Aubameyangovi v pokračovaní akcie odmávali ofsajd a tak sa hra musela prerušiť.
     
    10
    Ulreich musel vyržať prvú strelu po akcii Aubameyanga, ktorý si poradil s dvojicou hráčov. Potom naservíroval kolegom, brankár však svoj tím podržal.
     
    9
    Kagawa inkasoval za nešetrný zákrok žltú kartu.
     
    8
    Dalo sa predpokladať, že dnes to bude hlavne o boji o každú loptu. Inak tomu teda nie je po úvodnom hvizde a zataľ máme možnosť k videniu len množstvo súbojov v strede poľa.
     
    7
    Weidenfeller váhal či vybehnúť alebo nie, Subotič preto radšej rázne odkopol do bezpečia.
     
    6
    Zatiaľ sa hostitelia len ťažko dostávajú na hraciu polovicu súpera a skúšajú to teda len nakopávanými loptami.
     
    5
    Aktuálne tak domáci ťahajú šnúru bez vsieteného gólu pred vlastnými fanúšikmi na 558-tich minútach. Aj tak však majú plný dom a fanúšikovia ich mohutne podporujú.
     
    4
    Je to neuveriteľné, ale Martin Harnik je z 18. októbra posledným strelcom Suttgartu pred vlastnými fanúšikmi. Hral sa duel s Leverkusenom, ktorý skončil výsledkom 3:3. Odvtedy nedali Švábčania gól v šiestich domácich dueloch!
     
    3
    Domáci tím hrá prevažne v bielom a je pri lopte. Kombinácia začína od brankára Ulreicha.
     
    2
    Predohrávka 22. kola je na svete, výkopom sa o to postarali hráči Dortmundu. Tí nastúpili ako vždy v žltočiernom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -45
    Úvodné zostavy:

    VfB Stuttgart: Ulreich – Schwaab, Sakai, Timo Baumgartl, Niedermeier (K), Klein, Carlos Gruezo, Serey Die, Werner, Harnik, Hloušek.
    Náhradníci: Kirschbaum – Haggui, Leitner, Romeu, Kostič, Maxim, Ibiševič.

    Borussia Dortmund: Weidenfeller (K) – Piszczek, Schmelzer, Subotič, Papastathopoulos, Şahin, Kampl, Gündoğan, Kagawa, Reus, Aubameyang.
    Náhradníci: Langerak – Hummels, Ginter, Błaszczykowski, Kirch, Immobile, Mkhitaryan.

    Rozhodca: Deniz Aytekin.
     
    Až 9 ligových duelov za sebou Dortmund so Stuttgartom neprehral, naposledy sa tak stalo pred 5 rokmi. Konstantin Rausch a Sercan Sararer v domácich farbách navyše nebudú hrať, sú preradení do rezervného celku. Duel o prežitie začína od 20.30.
     
    Celkom netradičné obdobie majú v ostatných súbojoch za sebou hráči hostí. Dvakrát za sebou totiž vyhrali a aspoň na chvíľu sa odlepili z dna a poskočili na 15. miesto. Stále však majú čo robiť, aby fanúšikov opäť nesklamali. Vonku sa však tiež nevyznamenali a s bilanciou 2-2-7 sú iba šestnásti. Dobrou správou je, že s domácimi majú hráči BVB pozitívnu bilanciu.
     
    Domáci tím je na tom najhoršie v lige aj pred vlastnými fanúšikmi. Je to neuveriteľné, ale pred nimi vyhrali zatiaľ len jediný duel a zaznamenali úbohé štyri trefy. To majú za sebou už desať takýchto duelov, ten ďalší proti Drotmundu bude iste existenčný. Ak nevyhrajú, budú to mať v spodných vodách ešte viac nahnuté a čas sa kráti.
     
    Preto by sa vo vzájomnom súboji mali obaja zamakať a hlavne teda Stuttgart. Ten je doposiaľ totiž najhorší celok nemeckej ligy vôbec a to sme, prosím pekne, na konci februára. O nič lepšie na tom nie je ani Dortmund. Teda, prakticky o štyri body, ale inak takisto bojuje o holé prežitie. S Ligou majstrov sa už asi žltočierni pre budúci rok môžu rozlúčiť.
     
    Dôležitý záchranársky súboj ako hrom čaká Švábčanov proti Dortmundu. Hráči VfB totiž majú rovnaké starosti ako slávny klub BVB. Pokojne sa môže stať, že oba tímy budú hrať o rok iba II. Bundesligu. Bola by to veľká futbalová tragédia v Nemecku, ak by tradičné celky spadli o poschodie nižšie.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:30.

    Filip Kubaliak

    Góly: 32. Klein (pen.), 90+2. Niedermeier – 25. Aubameyang, 38. Ilkay Gündoğan, 90. Reus

    Karty:   86. Die (STU) – 9. Kagawa (DOR), 75. Piszczek (DOR)


    VfB Stuttgart: Ulreich – Schwaab (80. Kostič), Sakai, Timo Baumgartl, Niedermeier (K), Klein, Carlos Gruezo (55. Leitner), Serey Die, Werner, Harnik, Hloušek (72. Ibiševič).
    Náhradníci: Kirschbaum – Haggui, Leitner, Romeu, Kostič, Maxim, Ibiševič.

    Borussia Dortmund: Weidenfeller (K) – Piszczek, Schmelzer, Subotič, Papastathopoulos, Şahin, Kampl (46. Mkhitaryan), Gündoğan, Kagawa (70. Błaszczykowski), Reus (90. Ginter), Aubameyang.
    Náhradníci: Langerak – Hummels, Ginter, Błaszczykowski, Kirch, Immobile, Mkhitaryan.

    Rozhodca: Deniz Aytekin