SP v alpském lyžování - slalom žen 1. kolo Vítěz: F. Hansdotterová (SWE) (kon.) | SP v alpském lyžování - slalom žen 2. kolo Vítěz: F. Hansdotterová (SWE) (kon.)
koniec udalosti
SP v alpském lyžování - slalom žen, 1. kolo, Flachau

Vítěz: F. Hansdotterová (SWE)

cz Utorok 13.01.2015, 17:45Zjazdové lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:45.
     
    V rakouském Bad Kleinkirchheim se o víkendu kvůli větru a dešti zrušil jak sjezd, tak super-G, takže doufejme, že tentokráte se slalom ve Flachau již uskuteční. Co se předpovědi týče, mělo by být slunečno, takže jak pro fanoušky, tak pro samotné závodnice by měly panovat ideální podmínky.
     
    Ve Flachau se uskuteční jeden z mála slalomů, který se pojede pod umělým osvětlením. I tenhle faktor může rozhodnout o konečném vítězi. Někomu totiž světla z reflektorů nemusejí tolik vyhovovat. Startovat se bude v nadmořské výšce 1160 metrů nad mořem, cíl se nachází ve výšce 960 metrů nad mořem. Celkem je na startu 70 slalomářek. Trať pro 1. kolo bude stavět Švýcar A. Prenn.
    Tina Mazeová pojede slalom ve Flachau ve speciální kombinéze. Věří, že k úspěchu jí pomůžou našité notičky. Slovinka je jinak plně připravená a v dobrém rozpoložení:

     
    Tou největší favoritkou by měla být Američanka Mikaela Shiffrinová, která má aktuálně nejlepší formu. Triumfovala totiž jak na konci prosince v Kühtai, tak na začátku roku v Záhřebu. Naopak Tina Mazeová se v poslední době spíše trápí, naposledy byla na stupních vítězů ve Val-d'Isère v rámci super-G. Ostatně zapomenout nesmíme ani na Švédku Fridu Hansdotterovou, která byla letos v rámci slalomu již dvakrát druhá, na její reprezentační kolegyni Mariu Pietilä-Holmnerovou, která triumfovala v Aare, a vlastně ani na Šárku Strachovou, která poslední dva slalomy zvládla velmi slušně, ačkoli v Záhřebu nakonec 2. kolo nedokončila.
     
    Český a slovenský fanoušek se má rozhodně na co těšit. Jako čtvrtá vyjede na trať jedna z favoritek na stupně vítězů Šárka Strachová, která například v Kühtai skončila druhá za vítězkou Shiffrinovou. Startovní číslo šestnáct má pak Slovenka Veronika Velez-Zuzulová. O postup do druhého kola budou bojovat také další dvě Češky Martina Dubovská a Michaela Smutná a také Slovenky Petra Vlhová a Barbara Kantorová.
    Šárka Strachová bude startovat s číslem čtyři. A na svém facebooku zveřejnila fotku svého rozlišováku, ve kterém pojede:

     
    Startovní listina:

    1. Nicole Hospová (AUT)
    2. Mikaela Shiffrinová (USA)
    3. Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE)
    4. Šárka Strachová (CZE)
    5. Kathrin Zettelová (AUT)
    6. Frida Hansdotterová (SWE)
    7. Tina Mazeová (SLO)
    8. Chiara Costazzaová (ITA)
    9. Wendy Holdenerová (SUI)
    10. Bernadette Schildová (AUT)
    11. Michaela Kirchgasserová (AUT)
    12. Marie-Michele Gagnonová (CAN)
    13. Nina Lösethová (NOR)
    14. Nastasia Noensová (FRA)
    15. Anna Swennová-Larssonová (SWE)
    16. Veronika Velez Zuzulová (SVK)
    17. Michelle Gisinová (SUI)
    18. Carmen Thalmannová (AUT)
    19. Resi Stieglerová (USA)
    20. Barbara Wirthová (GER)
    21. Denise Feierabendová (SUI)
    22. Emelie Wikströmová (SWE)
    23. Erin Mielzynská (CAN)
    24. Alexandra Daumová (AUT)
    25. Christina Geigerová (GER)
    26. Laurie Mougelová (FRA)
    27. Irene Curtoniová (ITA)
    28. Christina Agerová (AUT)
    29. Manuela Mölggová (ITA)
    30. Adeline Baudová (FRA)
    31. Petra Vlhová (SVK)
    ---
    55. Martina Dubovská (CZE)
    60. Barbara Kantorová (SVK)
    67. Michaela Smutná (CZE)
     
    Závod začal.
     
    1
    Slalom není vyloženě těžký, trať ovšem není úplně ideální, protože je měkčí než by měla být. Nicole Hospová (AUT) zajela velmi slušně, výsledný čas se zastavil na hodnotě 56,07.
     
    2
    Mikaela Shiffrinová (USA) jela někde na úrovni Hospové, její jízda nebyla nijak agresivní, ale spíše zvolila tak trochu profesorský slalom. Do cíle dojela druhá o pouhou jednu setinku sekundy pozadu než Rakušanka.
     
    3
    Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) udělala nějaké chybičky, některé branky neprojela úplně ideálně. V poslední části trati se navíc její ztráta ještě více navýšila, konkrétně na 66 setin.
     
    4
    Šárka Strachová (CZE) byla na prvním úseku rychlejší o 4 setiny, pak dokonce o 21 setin. Branky projížděla rychle, čistě, vlastně nemůžeme nic vytknout. A je zaslouženě první! Na její jízdu se hezky koukalo. Před Hospovou se dostala o 18 setin sekundy. To je naprosto parádní zpráva pro české fanoušky.
     
    5
    Kathrin Zettelová (AUT) jela někde na úrovni Strachové, byla o něco rychlejší než česká závodnice, ale postupně malinko zpomalovala. Průběžně je nakonec druhá o 7 setin za Strachovou.
     
    6
    Frida Hansdotterová (SWE) zaváhala hned na začátku, ale na jejím čase to nakonec nebylo znát, protože zbytek trati jí vyšel naprosto famózně! A jde do čela před Strachovou o 49 setin sekundy. Skvělý náskok pro švédskou naději před 2. kolem.
     
    7
    Tina Mazeová (SLO) se dostala na průběžné druhé místo! Konečně po dlouhé době zaznamenala výsledek po 1. kole, jaký si představovala. A dostala se dokonce před Strachovou. Za první Hansdotterovou zaostala o 23 setin.
     
    8
    Chiara Costazzaová (ITA) především v prostředku trati dost chybovala, tam neuvěřitelně zpomalila. A rozhodně nemůže být spokojená se svým časem. Na Hansdotterovou ztratila 1 vteřinu a 90 sekund. Doslova hrůzný čas.
     
    9
    Úvodní branky jsou pro závodnice dost těžké, trať je tam dost rozbitá. A i Wendy Holdenerová (SUI) tam měla menší problémy. Sice první dva úseky zajela velmi dobře, ale v cíli se trošku zhoršila. Přesto ztráta 64 setin není vůbec, vůbec špatná. Je pátá.
     
    10
    Bernadette Schildová (AUT) jela velmi, velmi dobře. Bohužel pro ní se jí nepovedla poslední část. Do cíle jela rozhodně pomaleji než ostatní závodnice. A nakonec bude muset ve 2. kole stahovat ztrátu 95 setin.
     
    11
    Michaela Kirchgasserová (AUT) se na sebe v cíli zlobí. Některé složitější pasáže nezvládla ideálně, možná i špatně namazala. Za ztrátu 1,35 si vysloužila pouze průběžné předposlední místo.
     
    12
    Marie-Michele Gagnonová (CAN) projela tři branky a pak skončila. U jedné z červených branek je trať již hodně nerovná. A Kanaďanka přesně tam chybovala, do následující modré se již poté nevešla.
     
    13
    Nina Lösethová (NOR) může být spokojená, zařadila se o dvě setiny za Strachovou, která tak zůstává stále na bedně. Norka má rovněž dobrou výchozí pozici pro druhé kolo.
     
    14
    Nastasia Noensová (FRA) možná ztratila trošku fyzicky. Jinak by poslední branky projela asi lépe. Nakonec ztráta 1,11 sekundy znamená průběžné desáté místo. Nic, co by Francouzku nějakým výrazným způsobem těšilo.
     
    15
    Tak to byl slalomářský unikát! Anna Swennová-Larssonová (SWE) neprojela dokonce ani první branku. Těžko říci, proč. Ale pravděpodobně byla až příliš nahecovaná. A nakonec se na svou úvodní branku asi nesoustředila, jak měla.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Frida Hansdotterová (SWE) 55,40
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,23
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,49
     
    16
    Veronika Velez Zuzulová (SVK) je ve formě, bylo to vidět jak na prvním, tak na druhém úseku. Bohužel ten závěrečný nezvládla nejlépe, což je škoda. Dokonce ztrácela jen 19 setin, jenže v cíli se deficit vyhoupl nakonec na 1 sekundu a 12 setin. To stačí na jedenácté místo.
     
    17
    Ani Michelle Gisinová (SUI) nezajela dobrou jízdu. Ztráta půldruhé vteřiny je na Švýcarsku moc. A to přitom trať stavěl švýcarský trenér Prenn.
     
    18
    Carmen Thalmannová (AUT) rozhodně překvapila, po dvou úsecích jen 8 setin! Nakonec dojela do cíle se ztrátou 97 setin. jela velmi klidnou jízdu, prakticky nechybovala. Rakušanka byla spokojená.
     
    19
    Resi Stieglerová (USA) do závodu nezasáhla.
     
    20
    Barbara Wirthová (GER) jela hodně, hodně neklidně. Už na prvním úseku se její deficit vyšponoval na hrůznou půl vteřinu. Ztráta dvou vteřin bez jedné setinky jí zařadila na chvost průběžného pořadí. Na postup by to snad stačit mělo.
     
    21
    Denise Feierabendová (SUI) možná trošku doplatila na již rozbouranou trať. Tak to ale bude určitě s dalšími slalomářkami. Na druhou stranu její jízda nebyla moc klidná, nenašla správný rytmus. Ztráta 2 vteřin a 19 setin jí zařadila až na poslední místo.
     
    22
    Emelie Wikströmová (SWE) se do dalšího kola dostane, ale ztráta je celkem velká, přes jeden a půl vteřiny. Z průběžně šestnácté pozice může zaútočit ve 2. kole snad na první desítku.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Frida Hansdotterová (SWE) 55,40
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,23
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,49
     
    23
    Erin Mielzynská (CAN) jela celkem dost agresivně, ale chybiček se prostě nevyvarovala. Vlastně se její ztráta pořád navyšovala, až se dostala na hodnotu 1 vteřiny a 38 setin.
     
    24
    Nejvíce Alexandra Daumová (AUT) chybovala v závěru trati, jednu z branek opravdu silně nezvládla. Nevysloužila si za svou jízdu nic jiného než průběžné 20. místo. Postoupit dál by měla.
     
    25
    První Němka vyjela na trať. Christina Geigerová (GER) však přední příčky neatakovala, zařadila se až do druhé desítky. Nejela vyloženě špatně, chyběla prostě rychlost. Ztratila 1 sekundu a 68 setin.
     
    26
    Trať už vypadá hodně nevalně, slalomářkám dělá problémy. Laurie Mougelová (FRA) dojela se ztrátou 1,90 sekundy. Do dalšího kola vyjede z pozic kolem dvacátého místa.
     
    27
    Irene Curtoniová (ITA) dojela se ztrátou přes dvě vteřiny na průběžném 24. místě. Ta bude mít postup dost na hraně.
     
    28
    Troufám si tvrdit, že Christina Agerová (AUT) do dalšího kola neprojde. Ztráta 3,70 sekundy je opravdu velká. Rakušanka ztrácela ve všech ohledech, nejela technicky dobře a v cíli nevypadala ani fyzicky dobře. Mladá závodnice si představovala jiný výsledek.
     
    29
    Zkušená Manuela Mölggová (ITA) si v cíli vztekle zařvala. Čekala samozřejmě lepší čas. Ztráta 2,43 sekundy jí zařadila na 25. místo. Uvidíme, jestli projde sítem do 2. kola.
     
    30
    Adeline Baudová (FRA) nejela dobře už od začátku. Nenašla ten správný rytmus a nakonec v půlce trati vlastně vzdala. I ona si na své konto připíše tři nepopulární písmena DNF.
     
    Průběžné pořadí:

    1. Frida Hansdotterová (SWE) 55,40
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,23
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,49
     
    31
    Petra Vlhová (SVK) měla výhodu, že se trať během reklamní přestávky upravila. Některé úseky byly již dost rozbité. A možná i díky tomu jela velmi slušnou jízdu. Našla si dobrý rytmus, prakticky ani jednou nezachybovala. Jen nebyla tak uvolněná. Ztráta 1,75 sekundy jí rozhodně posune do 2. kola.
     
    32
    Emi Hasegawaová (JPN) na prvním úseku ztrácela 71 setin, pak udělala některé zbytečné chyby. Se ztrátou 2,63 sekundy bude mít postup dost na hraně.
     
    33
    Nathalie Eklundová (SWE) rozhodně překvapila! Je dokonce druhou nejlepší Švédkou za vedoucí Hansdotterovou. Ztráta 1,28 sekundy na první místo je pro ní vlastně snová.
     
    34
    Anemone Marmottanová (FRA) překonala Japonku Hasegawaovou, ale ztráta 2,60 sekundy a výsledný čas 58,00 bude rovněž hraniční hodnotou pro postup do dalšího kola.
     
    35
    Taina Bariozová (FRA) rozhodně postoupí do dalšího kola! Ztráta 1,86 sekundy je rozhodně jedním z lepších čísel. Průběžně se zařadila do třetí desítky průběžného pořadí.
     
    36
    Marina Wallnerová (GER) se do dalšího kola nepodívá, ztratila 2,63 sekundy, což jí zařadilo do třetí desítky.
     
    37
    Charlotta Saefvenbergová (SWE) je další Švédkou, která postoupí dál! Seveřankám slalom ve Flachau sedí. Ztráta 1,59 sekundy jí zařadila do druhé desítky.
     
    38
    Paula Moltzanová (USA) nezajela špatnou jízdu, ale uvidíme, jestli proklouzne dál. Čas 57,76 jí zařadil do třetí desítky.
     
    39
    Marlene Schmotzová (GER) se do dalšího kola nepodívá. Ztráta 2,53 je v tuto chvíli větší než by měla být.
     
    40
    Eva-Maria Bremová (AUT) není typickou slalomářkou. Ale mohla by proklouznout do dalšího kola. Kdyby ano, vstoupí do něj se ztrátou 2,15 sekundy.
     
    41
    Sarah Pardellerová (ITA) nezajela dobrý slalom, byla podprůměrná. Čas sice stlačila pod minutu, to ale samozřejmě na druhé kolo nestačilo.
     
    42
    Maren Wieslerová (GER) určitě překvapila, průběžně se zařadila do druhé desítky! Ztráta 1,46 sekundy je rozhodně dobrou výchozí pozicí.
     
    43
    Anne-Sophie Barthetová (FRA) není špatnou slalomářkou, ale asi představovala lepší jízdu. Čas 57,51 jí zařadil do třetí desítky. Těžko říci, jestli to bude stačit.
     
    44
    Nadja Vogelová (SUI) se do dalšího kola nepodívá. Skončí možná až v páté desítce. Ztráta 2,97 sekundy v tuto chvíli nestačí.
     
    45
    Charlotte Chableová (SUI) závod nedokončila. Na druhé kolo tak logicky pomýšlet nemohla.
     
    46
    Sara Hectorová (SWE) je se ztrátou 2,01 sekundy na průběžném 27. místě. S trochou štěstí by se do dalšího kola mohla podívat, i když není vyloženě silnou slalomářkou.
     
    47
    Federica Bignoneová (ITA) je na 26. místě! Ztráta 1,93 sekundy není rozhodně špatný. Ale uvidíme, na startu je ještě dalších 23 závodnic.
     
    48
    Domácí závodnice Katharina Truppeová (AUT) se na druhé kolo připravovat nemusí. Ztráta tří vteřin jí z dnešního závodu vyřadila.
     
    49
    Duke Haileyová (USA) dojela se ztrátou 4,36 a řadí se až na chvost tabulky. Američance se tenhle slalom vůbec nepovedl.
     
    50
    Candace Crawfordová (CAN) chybovala prakticky hned po startu a je další slalomářkou, která neuviděla cíl.
     
    51
    Lena Duerrová (GER) ztratila 3,19 sekundy, takže ani jí se další fáze slalomu týkat nebude.
     
    52
    Susanne Weinbuchnerová (GER) svou zemi nepotěšila. němkám se prostě nedaří. Bude jí patřit umístění kolem páté desítky.
     
    53
    Btrittany Phelanová (CAN) ztratila nějaké tři sekundy, takže do druhé kolo nepostoupila.
     
    54
    Nevena Ignjatovičová (SRB) měla velkou smůlu! Ztratila 2,12 sekundy a skončila na průběžném 31. místě. O jednu příčku jí postup zřejmě unikne.
     
    55
    Martina Dubovská (CZE) se do dalšího kola nepodívá. Slalom nezajela ideálně, nenašla správný rytmus. A nakonec se zařadila na 46. místo se ztrátou 3,69 sekundy.
     
    56
    Rahel Koppová (SUI) zajela na 41. místě. Ztráta 2,71 sekundy a čas 58,11 prostě na další fázi nestačí.
     
    57
    Opravdu mladičká Leona Popovičová (CRO) se teprve ještě učí a ve světovém poháru rozkoukává. Nakonec dojela se ztrátou 4,16 sekundy.
     
    58
    Nicole Agnelliová (ITA) skončila prakticky hned po startu, kde neprojela jednu z branek. Do cíle dojet nemohla.
     
    59
    Ana Buciková (SLO) měla velké štěstí! Ztráta 2,08 sekundy jí zařadila na 29. místo, čímž si zajistila účast ve druhém kole. Tedy alespoň pro tuto chvíli.
     
    60
    Barbara Kantorová (SVK) se do dalšího kola nepodívá. Jela někde na úrovni Češky Dubovské. Ztráta 3,64 jí zařadila do páté desítky.
     
    61
    Alexandra Tilleyová (GBR) v prostředku trati zachybovala, i ona si na své konto připsala jen výsledek DNF.
     
    62
    Ksenia Alopinová (RUS) doplatila na rozbouranou trať, jinak nejela vyloženě špatně. Ztráta 2,44 sekundy by jindy na postup stačila, teď ale ne.
     
    63
    Karen Persynová (BEL) se do cíle nedostala. Hned v první části trati chybovala, neprojela jednu z branek.
     
    64
    Elisabeth Willibaldová (GER) se také do cíle nepropracovala. Chybovala hned na několika prvních brankách.
     
    65
    Tessa Worleyová (FRA), to je rozhodně zajímavé jméno na startovní listině. Ale do dalšího kola se nepodívá. Ztráta 4,27 je prostě velká.
     
    66
    Mireia Gutierrezová (AND) skončí někde v šesté desítce. Čas 59,09 není ten nejhorší, ale i tak je podprůměrný.
     
    67
    Michaela Smutná (CZE) nepředvedla dobrý výkon. Ztráta 5,08 sekundy znamená příčky na samotném chvostu tabulky. Češka nemůže být spokojená, bude možná na úplně posledním místě.
     
    68
    Katarina Lavtarová (SLO) nezajela špatně. Trať už je opravdu dost hrbolatá, přesto se s ní Slovinka popasovala dobře. Ztráta 2,32 sekundy bude znamenat umístění ve čtvrté desítce.
     
    69
    Sabina Majerczyková (POL) na prvním úseku ztrácela 1,94 sekundy, nakonec ale ve druhé části chybovala a cíl neuviděla.
     
    70
    Poslední, kdo se vydal na trať, byla Maria Kirkovová (BUL). Bulharka ztratila přes šest sekund a je poslední dokonce za Češkou Smutnou.
     
    Závod skončil.
     
    Švédka Frida Hansdotterová (SWE) se stala vítězkou prvního kola večerního slalomu ve Flachau. Zajela opravdu fantasticky a bude mít nejlepší výchozí pozici. Za ní skončila Tina Mazeová (SLO), která si konečně po delší odmlce může brousit zuby na stupně vítězů. A co dělá českým fanouškům největší radost, je aktuální umístění Šárky Strachové (CZE). Ta bude startovat jako 28. v pořadí, na Švédku ztratila 49 setin sekundy.
     
    Kromě Strachové postoupila do dalšího kola také Slovenka Veronika Velez Zuzulová, jenž 1. kolo dokončila na velmi dobrém 12. místě. Na první místo ztratila 1,12 sekundy. Také Petra Vlhová může vlastně zaútočit na první desítku, skončila totiž na 22. příčce se ztrátou 1,75 sekundy. Ve 2. kole ovšem neuvidíme jak české závodnice Dubovskou se Smutnou, tak ani slovenskou slalomářku Kantorovou.
     
    Výsledky 1. kola:

    1. Frida Hansdotterová (SWE) 55,40
    2. Tina Mazeová (SLO) +0,23
    3. Šárka Strachová (CZE) +0,49
    4. Nina Lösethová (NOR) +0,51
    5. Kathrin Zettelová (AUT) +0,56
    6. Wendy Holdenerová (SUI) +0,64
    7. Nicole Hospová (AUT) +0,67
    8. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,68
    9. Bernadette Schildová (AUT) +0,95
    10. Carmen Thalmannová (AUT) +0,97
    11. Nastasia Noensová (FRA) +1,11
    12. Veronika Velez Zuzulová (SVK) +1,12
    13. Nathalie Eklundová (SWE) +1,28
    14. Maria Pietiläová-Holmnerová (SWE) +1,33
    15. Michaela Kirchgasserová (AUT) +1,35
    16. Erin Mielzynská (CAN) +1,38
    17. Maren Wieslerová (GER) +1,46
    18. Michelle Gisinová (SUI) +1,47
    19. Emelie Wikströmová (SWE) +1,56
    20. Charlotta Saefvenbergová (SWE) +1,59
    21. Christina Geigerová (GER) +1,68
    22. Petra Vlhová (SVK) +1,75
    23. Taina Bariozová (FRA) +1,86
    24. Laurie Mougelová (FRA) +1,90
    24. Chiara Costazzaová (ITA) +1,90
    26. Federica Bignoneová (ITA) +1,93
    27. Barbara Wirthová (GER) +1,99
    28. Sara Hectorová (SWE) +2,01
    29. Ana Buciková (SLO) +2,08
    30. Alexandra Daumová (AUT) +2,09
    ---
    49. Barbara Kantorová (SVK) +3,64
    51. Martina Dubovská (CZE) +3,69
    58. Michaela Smutná (CZE) +5,08
    Podvečerní foto od sestry Niny Lösethové

     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (19:12:36)

    Patrik Sandev