SP skokanů na lyžích - jednotlivci HS200 Vítěz: Severin Freund (GER) (kon.)
koniec udalosti
SP skokanů na lyžích - jednotlivci HS200, Bad Mitterndorf

Vítěz: Severin Freund (GER)

cz Sobota 10.01.2015, 14:15Skoky na lyžiach
     
    Českým skokanům se závod poměrně povedl, bodovali všichni tři. Nejlepší byl na desátém místě Roman Koudelka, o pět míst dále pak skončil Jan Matura. Po jedněch z nejhorších podmínek v prvním kole prošel do finálové třicítky jako poslední Antonín Hájek, který nakonec za třicátou pozici bere jeden bod.
     
    7
    Kdepak. Na nájezdu to bylo dobré, ale než se Jan Matura stačil položit do vzduchu, vítr opět zesílil a český skokan na to doplatil. Přičítá 12,9 bodů a jde na osmou pozici.
     
    7
    Jan Matura nepůjde do nejhorších podmínek, jak se s tím popere?
     
    12
    Poměrně dobré, Roman Koudelka přičítá jen 7,5 bodů. Dostává se na 189 bodů a uvidíme, zda to bude stačit na vedení. Nakonec ano! Koudy vedeo sedm destin bodů před Freitagem a je spokojený.
     
    12
    Jaké bude mít podmínky Roman Koudelka?
     
    30
    Antonín Hájek sice tentokrát téměř řádný vítr do zad neměl, přesto se ke dvěstěmetrové hranici nepřibližil. Český skokan dává z okna č. 51 přesně 160 metrů a bodový součet činí 250,2.
     
    České příznivce může těšit dobrý skok Jana Matury, který se dělí s Piotrem Zylou o průběžné sedmé místo za 173,1 bodů. Jan Matura předvedl skvělých 184,5 metrů. V těžkých podmínkách dal o čtyři metry méně Roman Koudelka a patří mu dvanáctá pozice. Štěstí měl nakonec i Antonín Hájek. Nejprve si totiž vypil kalich špatných podmínek až do dna, protože měl jeden z největších větrných přípočtů v prvním kole a dopadl na 144,5 metrů. Nakonec mu však tento skok stačil na poslední postupové třicáté místo, neboť svůj skok naprosto nezvládli Robert Kranjec, Matjaž Pungertar a překvapivě i Anders Fannemel.
     
    37
    Přátelé, Roman Koudelka měl ještě horší vítr než Anders Fannemel, přesto zabojoval a šel na 180,5 metrů. To není vůbec špatný skok, i když Koudy trošku pokrčil rameny. Průběžné desáté místo lze však hodnotit jen a jen pozitivně!
     
    37
    Další v pořadí je Roman Koudelka.
     
    Ve vedení je stále Jurij Tepeš, na druhém místě máme Jana Maturu. Antonín Hájek je v současnosti na šestnácté pozici, je třetí pod čarou postupu.
     
    18
    Jan Matura by potřeboval na vedeí 193 metrů, zdá se, že vítr se lehce otočil. A je to tak, český skokan se držel blízko země, ale letěl a letěl, až doletěl na 184,5 metrů, navíc má větrnou náhradu také velkou, téměř dvacet bodů. Jan Matura jde na výbornou druhou pozici a to je pro případné druhé kolo hodně hodně dobré! Na Tepeše ztrácí jen 3,1 bodů.
     
    18
    Jan Matura zatím na svůj skok čeká, podmínky jso opět úděsné. Zadní vítr dnes nedovolí dlouhé lety.
     
    18
    Dalším skokanem bude Jan Matura. Jak se skok podaří českému borcovi?
     
    5
    Antonín Hájek měl zatím nejhorší vítr, přičítá 27,4 body za větrnou náhradu. S tímhle jde těžko něco dělat a Tonda dopadl na 144,5 metrů. Pro českého skokana to znamená druhé místo o dvě desetiny za Roka Justina.
     
    5
    Co na to vyhlášený český letec Antonín Hájek?
     
    Také českým skokanům se v kvalifikaci poměrně dařilo. Jistotu klání měl samozřejmě předkvalifikovaný Roman Koudelka, jenž doplachtil na 212 metrů. Ve výborném světle se předvedl i vyhlášený letec Antonín Hájek, který šel na 204,5 metrů. Poměrně zdařilý skok předvedl též Jan Matura, který šel na vzdálenost 167 metrů. Tři místa za postupem zůstal Čestmír Kožíšek se 146 metry.

    Tomáš Lysý