Udinese – AS Rím 0:1 (kon.) | Chievo – Turín 0:0 (kon.) | Empoli – Hellas Verona 0:0 (kon.)
CFC Janov – Bergamo 2:2 (kon.) | Palermo – Cagliari 5:0 (kon.) | Parma – Fiorentina 1:0 (kon.)
AC Miláno – Sassuolo 1:2 (kon.) | Cesena – Neapol 1:4 (kon.) | Juventus – Inter 1:1 (kon.)
koniec
Udinese Calcio
0:1 (0:1)
AS Rím
Utorok 06.01.2015, 12:30 • Stadio Communale Friuli (Udine) • Talianska Seria A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 12:30.
     
    Vitajte pri sledovaní úvodného zápasu nabitého utorňajšieho programu talianskej Serie A.

    Tabuľkové postavenie:

    9. Udinese: 6 – 4 – 6; skóre 20:22; body 22
    2. AS Rím: 11 – 3 – 2; skóre 28:11; body 36

    Forma:

    Udinese: R – P – V – V – P – R
    AS Rím: R – V – R – P – V – R

    Udinese začalo prebiehajúci ročník s veľkou gráciou, keď v piatich otváracích stretnutiach vyhralo až štyrikrát. Potom sa ale Stramaccioniho kúzlo začalo rozplývať. Calcio už v nasledujúcom priebehu sezóny vyhralo len jediný raz (Inter Miláno 2:1).
    Z posledných ôsmich ligových zápasov sa Zebrám podarilo vyhrať len raz. Aj preto zimovali až na deviatej priečke v strede tabuľky. Menšou náplasťou tak môže byť aspoň zvládnuté štvrté kolo v rámci Coppa Italia a vyradenie Ceseny (4:2 po predĺžení).

    Do osemfinálovej fázy národného pohára sa dostalo i rímske AS, ktoré ale podstatne dôležitejšiu pohárovú súťaž nezvládlo. Napriek dobre rozohratej skupine Ligy majstrov sa im totiž neušla miestenka do jarného osemfinále. Vlčica si zahrá iba v Európskej lige UEFA, kde ju čaká Feyenoord.
    V posledných šiestich zápasoch stratili Garcíovi zverenci štyri body, všetky na domácej tráve. Vonku získali z celkovo 21 možných len trinásť. Táto sezóna zatiaľ zaostáva za tými predchádzajúcimi, no Rimania si môžu začať napravovať chuť už v dnešnom zápase.
     
    Úvodné zostavy:

    Udinese Calcio: Karnezis – Piris, Danilo, Domizzi – Widmer, P. Kone, Allan, Guilherme, Gabriel S. – Geijo, Di Natale (C)
    Náhradníci: Ž. Brkič, Scuffet – Bubnjič, Théréau, Jaadi, Vutov, Belmonte, Jankto, B. Fernandes, G. Pasquale, Hallberg
    Manažér: Andrea Stramaccioni (ITA)

    AS Rím: De Sanctis – Maicon, Manolas, Astori, Holebas – Pjanič, De Rossi, Strootman – Iturbe, Totti (C), Ljajič
    Náhradníci: Lobont, Skorupski – L. Paredes, Boriello, Somma, A. Cole, Torosidis, Emanuelson, Florenzi, Yanga-Mbiwa, Nainggolan, Destro
    Manažér: Rudi García (FRA)

    Rozhodca: Marco Guida – A. Marzaloni, A. Crispo – G. Paganessi.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci v bielo-čiernej kombinácii už obstarali úvodný výkop dnešného obedňajšieho duelu. Rimania celí v bordovom sprava-doľava.
     
    2
    Sú to práve oni, kto zatiaľ kontroluje loptu v úvode zápasu. Garcíovi zverenci ale momentálne kombinujú len pred vlastnou šestnástkou.
     
    3
    Prvá snaha hostí osloviť na hrote útoku Francesca Tottiho, ale pred ním kryl loptu Danilo, ktorý ju nechal doputovať až ku Karnezisovi.
     
    4
    Miralem Pjanič ako prvý napriahol k strele spoza šestnástky. Lopta sa mu ale zviezla po kopačke a letela tak len podstatne mimo bránku.
     
    5
    Udinese hrá od začiatku stretnutia bez lopty, ktorú len márne naháňa prevažne na svojej polovici hracej plochy na Friuli.
     
    6
    Zaujímavé dnes bude sledovať i výkon Kevina Strootmana, pre ktorého to môže byť jeden z posledných a možno i posledný zápas v drese rímskeho AS.
     
    7
    Eminentný záujem o Holanďanove služby prejavuje jeho krajan z Old Trafford Louis van Gaal, ktorý by ho rád priviedol do Manchestru United.
     
    8
    Maicon teraz pokračoval vo svojom ofenzívnom výpade až na kraj šestnástky, odkiaľ centroval na Pjaniča. Ten posielal loptu v záklone len nad seba.
     
    9
    Neviem, či Fracesco Totti strieľal alebo prihrával, lopta každopádne končí za bránkovou čiarou. Rozohrávať bude Karnezis.
     
    10
    Panagiotis Kone sa na druhej strane v ojedinelom brejku Udinese tlačil do šestnástky, no ešte predtým ho dokázal zastaviť dôrazný Maicon. Na druhej strane budeme sledovať rohový kop.
     
    11
    Ten sa kopal po zrazenej strele Maicona, no na ľavom okraji šestnástky bol kop od rohovej zástavky odvrátený. Po Pirisovom následnom faule na Iturbeho tu ale bude priamy kop pre Rimanov.
     
    12
    Po dlhých protestoch sa Pjanič predsa len dostal k jeho exekúcii. Prvým pokusom zasiahol múr, druhý oprel do vlastného spoluhráča Iturbeho.
     
    13
    Na druhej strane sa taktiež zahrával voľný kop, ktorý na domácej strane obstaral Kone. Štadardka ale priniesla len útočný faul Zebier.
     
    14
    Veľké zmätky v defenzíve hostí teraz ešte neprinášajú prvú gólovú príležitosť Calcia v zápase. Rimanom sa dlho nedarilo upokojiť svoju rozohrávku, no Udinese z toho nedokázalo ťažiť.
     
    15
    Pokojný, sviatočný obed má za sebou svoju úvodnú štvrťhodinu, ktorá nepriniesla ani jednu gólovú príležitosť. Aktívnejším celkom je výber Rudiho Garcíu.
     
    16
    Rimania sa po dlhšom čase usadili na polovici súpera a po nedovolenom zákroku Gabriela Silvu tu bude i voľný kop pre AS.
     
    17
    AS Rím dal gól!
    Pretože na technike treba šetriť... Rimania sa ujímajú nesmierne kurióznym a zrejme i škandalózne nespravodlivým spôsobom! Rímska vlčica vybojovala na pravej strane vďaka Iturbemu zaujímavú štandardnú príležitosť. Voľný kop rozohrával Francesco Totti, ktorého center pristál na hlave DAVIDEHO ASTORIHO. Ten hlavičkoval do spojnice z vnútornej strany, odkiaľ sa lopta odrazila tesne za bránkovú čiaru. Netrúfam si ale odhadnúť, či ju ale prekročila celým objemom. Marco Guida najskôr hru púšťal, no napokon na apel postranného rozhodcu gól uznal! Rímske AS sa tak kontroverzne ujíma vedenia!
    Davide ASTORI - 0:1
     
    19
    Domáci možno právom cítia krivdu. V Premier League sa niečo podobné od tejto sezóny stávať nemôže. Prečo tomu tak nie je aj inde?
     
    21
    Poriadne frustrovaný Antonio Di Natale teraz po ďalšom verdikte proti svojmu mužstvu vyštartoval po Guidovi a nevyhol sa žltému napomínaniu.
     
    23
    Rimania by možno mohli ťažiť z nervozity Udinese, no po strelenom góle sa výraznejšie stiahli na svoju polovicu ihriska.
     
    25
    Udinese si teraz vybíja svoju nervozitu na hráčoch vedúceho celku. Na zemi sa teraz ocitá i bosenský špílmacher Miralem Pjanič.
     
    26
    Gabrielov center z ľavej strany pristál len u Morgana De Sanctisa, ktorý upokojuje situáciu. Rimania sú stále na koni.
     
    27
    Udinese sa už ale mohlo dostať k vyrovnávajúcemu gólu a veľa tejto akcii skutočne nechýbalo. Pretiahnutý Alanov center z ľavej strany ešte dobehol Antonio Di Natale, ktorý vracal loptu späť do ohňa. Jeho krútený center takmer zapadol k pravej žrdi Morgana De Sanctisa, no tú lopta tesne míňala a z asi dvoch metrov ju do siete nedoklepol ani kĺzajúci Gabriel Silva. Ten sa síce naťahoval aký bol dlhý, no loptu v páde usmernil len mimo bránky rímskeho AS. Garcíovi zverenci tak naďalej vedú kontroverzným gólom zo sedemnástej minúty.
    Gabriel Silva
     
    29
    Hostia si teraz môžu vydýchnuť, keďže na zemi zostáva ležať Miralem Pjanič, ktorý útŕžil ďalší nepríjemný šrám v súboji s Guilhermem.
     
    30
    Zatiaľ sme ale boli svedkami len jednej žltej karty, aj keď na hracej ploche sa podstatne iskrí. Pokračujeme za stavu 0:1.
     
    31
    Ten platí aj po polhodine hracieho času, keď sa pred De Sanctisom neujal priamy kop domáceho Udinese Calcio.
     
    32
    Na druhej strane nepochodili ani hostia, ktorí mali k dispozícii rohový kop. Pjaničova rozohrávka pristála presne u Guilhermeho.
     
    33
    Maicon to následne skúsil z druhej vlny z veľkej vzdialenosti a podľa toho to tak i vyzeralo. Lopta letela vysoko nad Karnezisovu bránku.
     
    34
    Holebas si na ľavej strane nerozumel s Ljajičom, ktorému adresoval loptu do postavenia mimo hru. Rozohrávať bude Stramaccioniho výber.
     
    35
    Opäť sa nachádzame na druhej strane ihriska, kde Kone vysúval na ľavej strane zatiaľ nevýrazného Geija. Pri lopte bol opäť skorej Maicon.
     
    36
    Rohový kop ale zostal odvrátený, o čo sa postaral dobre orientujúci Kevin Strootman, ktorý odkopával na hranici veľkého vápna.
     
    37
    Francesco Totti po Iturbeho exkluzívnej práci odmieta veľkorysú príležitosť na zdvojnásobenie vedenia hostí. Loptu napálil zo siedmich metrov presne do náruče gólmana Karnezisa.
     
    38
    Zapríčinil to ale i stret s Danilom, po ktorom zostali obaja ležať na trávniku. Danilo i Totti ale budú v zápase pokračovať určite ďalej.
     
    39
    Andrea Stramaccioni akoby si ešte stále premietal ten moment, kedy jeho zverenci inkasovali kontroverzný otvárací gól.
     
    40
    Zápas ale išiel ďalej a Udinese zostáva na vyrovnanie ešte v prvom polčase len päť minút. Po zmene strán majú k dispozícii celú 45-minútovku.
     
    41
    Okrem jednej príležitosti Gabriela Silvu si ale domáci zatiaľ nevypracovali prakticky nič. Morgan De Sanctis ešte nemusel zasahovať.
     
    42
    Francesco Totti chcel na pravej strane znovu nakopnúť Iturbeho, no pred ním výborne vystúpil obranca Maurizio Domizzi.
     
    43
    Widmerov pekný center z pravej strany letel na Di Nataleho, no nad ním sa objavil predsa len lepší hlavičkár Davide Astori.
     
    44
    Následná Guilhermeho strela z druhej vlny ale nebola márna, aj keď zo strednej vzdialenosti letela predsa len nad brvno.
     
    45
    Gabriel Silva chytený v postavení mimo hru a Udinese tak znovu nebude môcť ohroziť De Sanctisa. V závere prvého polčasu sa ale Zebrám podarilo zvýšiť svoju aktivitu.
     
    45+1
    Maicon sa v priebehu jednej nadstavenej minútky stáva druhým potrestaným hráčom zápasu, keď rukou zastavil Gabrielovu prihrávku po čiare.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Úvodné dejstvo na Stadio Communale Friuli nám veľa futbalovej krásy neponúklo. Lajtmotívom prvej časti bol kontroverzne uznaný gól Davideho Astoriho, ktorým sa favorit duelu ujal vedenia. Domáci sa do konca prvej polovice stretnutia nespamätali, ich jedinú príležitosť nedokázal premeniť Gabriel Silva. V Udine tak zatiaľ ide všetko podľa papierových predpokladov.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    V druhom dejstve budeme podľa všetkého pokračovať v nezmenených zostavách, tak, ako sme toto predpoludnie na Friuli i začínali.
     
    47
    Daniele De Rossi sa hneď skraja druhej časti pripomenul Konemu, aby si náhodou nemyslel, že jeho mužstvo čaká v druhom dejstve ľahká misia.
     
    48
    Otáčať proti rímskemu AS v talianskej Serii A je nezávideniahodná úloha. Rozhodne však nie nemožná. Druhý polčas by mal mať svoje parametre.
     
    49
    Napríklad Di Natale teraz ohol ťažiť z drobného omylu Astoriho, ktorý púšťal loptu za svoj chrbát. De Sanctis bol ale pri nej včas.
     
    50
    Po De Rossiho faule sa teraz píska proti Geijovi, ktorý by najradšej zožral Marca Guidu. Domáci priaznivci v Udine si už taktiež brúsia zuby.
     
    51
    Viacero sporných momentov dnes Guida rozhoduje v prospech Rimanov. Všetko to samozrejme začalo uznanou gólovou hlavičkou Astoriho.
     
    52
    Miralem Pjanič bol Guidom už v prvej časti párkrát napomínaný, no až po Koneho podkopnutí zozadu vidí konečne i žltú kartu.
     
    53
    Rimania tak vedú už aj v tejto štatistike. Okrem bosenského playmakera bol trestaný i Maicon a na druhej strane i frustrovaný Di Natale.
     
    54
    Tottiho ľahunký oblúčik mal na hrote nájsť Adema Ljajiča, no pred ním operoval opäť výborne reagujúci Orestis Karnezis.
     
    55
    Totti a jeho oblúčik číslo dva. Tentokrát na Pjaniča, no opäť s rovnakým výsledkom. Opäť jednoduchá práca pre gréckeho brankára Calcia.
     
    56
    Totti by kľudne mohol byť prvým vystriedaným hráčom v dnešnom zápase, keďže sa mu zatiaľ príliš nedarí. Na jeho miesto sa ponúka napríklad Destro.
     
    57
    Brazílčan Maicon si teraz rozmyslel štart po pravej strane a radšej zvolil postupnú rozohrávku z vlastnej polovice ihriska.
     
    58
    Gabriel Silva sa na ľavej strane dostal pri rozohrávke pod tlak, no od Miralema Pjaniča šla lopta napokon za postrannú čiaru.
     
    59
    Udinese tak mohlo vhadzovať. Tempo zápasu ale nijak negraduje. Rimanom akoby stačilo jednogólové vedenie, Udinese zatiaľ na viac nemá.
     
    60
    Kevin Strootman teraz dobre reagoval na Pjaničov center z pravej strany, ale v súboji s Domizzim si pomáhal nedovolene.
     
    61
    Maicon teraz hrozitánsky prepadol na pravej strane, odkiaľ letel center od Gabriela Silvu. Jeho pretiahnutý pokus vracal do ohňa Di Natale, ale pred Konem už Maicon svoju chybu napravil.
     
    62
    Pre zmenu sme teraz videli nepochopenú prihrávku od De Rossiho, ktorý prihrával nepresne na rozbiehajúceho sa Ljajiča.
     
    63
    V druhom dejstve sa nám značne vytratil Juan Iturbe, ktorý bol v prvej časti podstatne aktívnejší. Rudi García už má pár adeptov na striedanie.
     
    64
    Allan sa na druhej strane dostával do šestnástky, no v jej vnútri ho veľmi čisto sklzom zastavil Daniele De Rossi. Exkluzívny zákrok rímskej ikony.
     
    65
    Na druhej strane to zo strednej vzdialenosti skúšal Francesco Totti, no jeho prízemný pokus k ľavej žrdi postrádal razanciu.
     
    66
    Teraz zápas predsa len naberá na obrátkach. Po niekoľkonásobnej snahe zapojiť do hry Di Nataleho sa to podarilo Widmerovi, no pred ním hasil opäť Astori.
     
    66
    V druhom polčase katastrofálne brániaci Maicon opúšťa hraciu plochu, na jeho miesto príde Torosidis. Francesca Tottiho zároveň nahrádza Florenzi.
     
    68
    Striedame i na druhej strane, kde trávnik taktiež opúšťa kapitán a legenda talianskeho futbalu Antonio Di Natale. Toho nahrádza Cyril Théréau. Aj v tomto prípade sa jedná o dvojité striedanie, pretože namiesto Gabriela Silvu prichádza i Giovanni Pasquale.
     
    70
    Na trávniku sa medzitým Kone snažil z otočky prestreliť Manolasa, cez ktorého ale posielal loptu len vysoko nad bránku.
     
    71
    Guilhermeho nákop na náhodu sa pri dobre bránaicom Holebasovi nemohol ujať. Grécky obranca obohral Widmera.
     
    72
    Davide Astori ale následne stiahol na zem Allana a stáva sa tak už tretím potrestaným hráčom stále vedúceho rímskeho AS.
     
    73
    Od jeho gólu zo sedemnástej minúty sme ale videli len jedinú gólov príležitosť, ktorú spálil Gabriel Silva. Snáď bude záver zápasu o to lepší.
     
    74
    Kostas Manolas za daného stavu veľmi ochotne zakopáva loptu, keď sa na hracej ploche ocitá zranený Piris. Zrejme ale bude môcť pokračovať ďalej.
     
    75
    Iturbe po kúzlach na ľavej strane prudko prihrával pred bránku Orestesa Karnezisa, ale v kľúčovom momente sa pred bránkou nenachádzal nik v červenom.
     
    76
    Mal tam byť práve Florenzi, ktorý sa s ďalšou nepodarenou vracia späť na vlastnú polovicu. Tentokrát s nerozumel s Pjaničom.
     
    77
    Stredný obranca Kostas Manolas teraz vo vzduchu prepadol cez Théréaua a na vlastné sa dvíha len s veľkým ťažkosťami.
     
    78
    Po nesmierne nudnom priebehu druhej časti tu konečne máme nejaký vzruch, o ktorý sa postarali hráči rímskeho AS. Konkrétne to bol najskôr Iturbe, ktorý si z ľavej strany povodil dvojicu hráčov v pruhovanom, aby následne krížom zamestnal i Karnezisa. Ten jeho strelu zo šestnástky dokázal vyraziť do strany, kde sa o dorážku v ofsajde snažil Ljajič. Následne práve po Ljajičovej prihrávke pod seba pálil podobným spôsobom i Strootman, no i jeho prízemný pokus stačil vyraziť výborný Orestis Karnezis.
     
    80
    Udinese ale na svoju premiérovú šancu v druhom polčase zatiaľ len márne čaká. Vypracujú si domáci vôbec nejakú?
     
    81
    Zatiaľ tu máme len posledné striedanie v domácom mužstve, keď na trávnik príde Portugalčan Bruno Fernandes. Odchádza stredopoliar Guilherme.
     
    82
    Veľmi nepríjemne teraz dostal naložené Adem Ljajič, ktorého zozadu zostrelil Domizzi. Srb sa ani po minútke nedvíha.
     
    83
    Ljajič je už vynášaný na nosidlách mimo hracej plochy a s určitosťou nebude v dnešnom zápase pokračovať. Vymieňa ho Emanuelson.
     
    84
    Obe mužstvá tak použili všetkých svojich žolíkov. Zatiaľ ale výraznejší efekt do zápasu nepriniesli. Do konca necelých desať minút.
     
    85
    Obrovský rámus na Stadio Communale Friuli, domáci sa dožadujú pokutového kopu, no Marco Guida sa rozhodol nekompenzovať kontroverzne uznaný gól zo sedemnástej minúty. Pasquale na pravej strane prestrčil loptu do šestnástky, kde sa k strele chystal Kone. Toho však zozadu zostrelil Urby Emanuelson. Domáci priaznivci vystrelili zo sedadiel ako čertík z krabičky, rovnaké sa dá tvrdiť aj o realizačnom tíme Udinese, no Marco Guida chladnokrvne rozpažil. O faul sa zrejme jednalo, no jediným verdiktom talianskeho arbitra je vykázanie jedného z asistentov Andreu Stramaccioniho.
     
    87
    Domáci sú teraz poriadne frustrovaní a ja sa im ani nedivím. Obe kľúčové situácie dnešného zápasu boli posúdené v ich neprospech.
     
    89
    Vasilis Torosidis teraz pred rohovým kopom Udinese stiahol na zem jedného z domácich hráčov a stáva sa tak ďalším potrestaným hráčom AS.
     
    90
    Krátko nato je tu ďalšia kartička pre rímsku vlčicu. Za zdržovanie ju vidí negatívny hrdina penaltového okamžiku Urby Emanuelson.
     
    90+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Marcom Guidom pridáva k dnešnému stretnutiu ešte päť nadstavených minút.
     
    90+2
    Nuž a v druhej nadstavenej minúte mohlo byť po akcii striedajúcich hráčov Rudiho Garcíu rozhodnuté! Florenzi sa najskôr nedostal k Pjaničovej prihrávke spred šestnástky, no loptu následne dokázal vybojovať a prestrčiť ju doľava na rozbehnutého Urbyho Emanuelsona. Ten sa pokúsil prestreliť Karnezisa na bližšej žrdi, no grécky gólman reagoval včas a loptu dokázal vyraziť do strany. Rimania môžu šetriť čas po rohovom kope.
     
    90+3
    Dlho sa im to ale nedarilo a znovu sa museli brániť. V posledných minútkach preťaženej defenzíve AS vypomohol i Morgan De Sanctis.
     
    90+4
    Defenzíva Udinese Calcio je v závere už poriadne rozhodená, no Alessandro Florenzi to v samostatnom nájazde na bránku nedokáže potrestať. Po krásnej prihrávke od Kevina Strootmana si preberal loptu na hranici ofsajdu. Tomu sa ale dokázal vyhnúť a preto mohol postupovať sám na Karnezisa. Toho sa pokúsil zvnútra šestnástky obstreliť, no grécky gólman pohotovým zákrokom zamedzil definitíve. Loptu s veľkou námahou chytá.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Stretnutie na Stadio Communale Friuli napokon skutočne rozhodla kontroverzná Astoriho trefa zo sedemnástej minúty, ktorá možno platiť ani nemala. Lopta sa po jeho hlavičke odrazila od spojnice tesne za bránkovú čiaru, no to, či ju prekročila celým objemom sa už asi nedozvieme. Marco Guida sa mohol domácim ospravedlniť krátko pred koncom, ale pokutový kop v prospech Zebier nenariadil. Rimania tak dočasne dorovnávajú bodový zisk Juventusu, ktorý má ešte zápas k dobru. Udinese klesá o skóre pod Palermo, ale jeho pád tým ešte končiť nemusí... (14:26:15)

    Erik Farkaš

    Góly: 17. Astori

    Karty:   21. Di Natale (UDI) – 45+1. Maicon (ASR), 52. Pjanič (ASR), 72. Astori (ASR), 89. Torosidis (ASR), 90. Emanuelson (ASR)


    Udinese Calcio: Karnezis – Piris, Danilo, Domizzi – Widmer, P. Kone, Allan, Guilherme, Gabriel S. – Geijo, Di Natale (C)
    Náhradníci: Ž. Brkič, Scuffet – Bubnjič, Théréau, Jaadi, Vutov, Belmonte, Jankto, B. Fernandes, G. Pasquale, Hallberg
    Manažér: Andrea Stramaccioni (ITA)

    AS Rím: De Sanctis – Maicon, Manolas, Astori, Holebas – Pjanič, De Rossi, Strootman – Iturbe, Totti (C), Ljajič
    Náhradníci: Lobont, Skorupski – L. Paredes, Boriello, Somma, A. Cole, Torosidis, Emanuelson, Florenzi, Yanga-Mbiwa, Nainggolan, Destro
    Manažér: Rudi García (FRA)

    Rozhodca: Marco Guida – A. Marzaloni, A. Crispo – G. Paganessi