Sociedad – Elche 3:0 (kon.)
koniec
Real Sociedad San Sebastian
3:0 (2:0)
Elche CF
Piatok 28.11.2014, 20:45 • Estadio Municipal de Anoeta (San Sebastián) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Vitajte na Anoete, kde nás čaká tradičná piatková predohrávka tentokrát trinásteho kola španielskej Primera División.

    Tabuľkové postavenie:

    16. Sociedad: 2 – 4 – 6; skóre 12:16; body 10
    19. Elche CF: 2 – 4 – 6; skóre 12:24; body 10

    Forma:

    Sociedad: R – V – P – R – P – P
    Elche CF: R – R – V – P – P – R

    Približne pred rokom zavítal David Moyes do San Sebastiánu ešte ako manažér Červených Diablov. V rámci základnej skupiny Ligy majstrov tu jeho Manchester United remizoval 0:0. Škótsky manažér bol po vyhasnutí víťaznej mašiny odvolaný a teraz ho už ako manažéra Realu Sociedad čaká premiéra pred vlastnými fanúšikmi. Moyesov prvý zápas vo funkcii priniesol bezgólovú remízu v La Coruni.
    Sociedad i preto z posledných desiatich ligových zápasov vyhral len jediný (Atlético Madrid 2:1). Je paradoxné, že obe víťazstvá Baskov prišli v meraniach síl s madridským obhajcom titulu i momentálnym lídrom španielska La Ligy (Real Madrid 4:2). Dnes všetci očakávajú tretí zárez proti Elche, ktoré naposledy v San Sebastiáne padlo hanebne 0:4!

    Aj táto porážka pre Los Franjiverdes znamenala, že sa až do samého konca súťaže museli báť o zotrvanie medzi elitou. Medzi ňu sa Elche opätovne zaradilo práve na začiatku minulej sezóny a po tesnej záchrane na úkor Osasuny, ktorá na dnešného hosťa strácala len jediný bod, znamenala účinkovanie v Primera División i pre tento rok. Úvod do sezóny ale Los Ilicitanos príliš nevyšiel.
    Z úvodných deviatich kôl španielskej ligy vyťažili len slabých päť bodov. Dôležitá bola výhra z tretieho kola na pôde Vallecana (3:2), ktorá ponechávala zverencom Frana Escribu nádej na lepšie zajtrajšky. Tie napokon predsa i prišli. Krátko pred reprezentačnou prestávkou totiž Elche zdolalo doma katalánsky Espanyol (2:1), aby následne remizovalo na pôde Getafe. Posledne Los Franjiverdes nezvládli šesťbodový súboj na vlastnej pôde s Córdobou (0:0), ktorá stále márne čaká na prvé víťazstvo v sezóne.
     
    Úvodné zostavy:

    Real Sociedad San Sebastian: Zubikarai – C. Martínez, Elustondo, Ansotegi, de la Bella – Granero, Bergara – Vela, Prieto (C), Canales – Agirretxe
    Náhradníci: Rulli – Finnbogason, R. Pardo, Zurutuza, G. Castro, Yuri, D. Estrada
    Manažér: David Moyes (SCO)

    Elche CF: Tytoň – D. Suárez, Lombán, Pelegrín (C), Cisma – V. Rodríguez, Fajr, Mosquera, Adrián – C. Herrera, Jonathas
    Náhradníci: Freixanet – Coro, G. Rodrigues, J. Ángel, Á. Giménez, Albácar, Pašalič
    Manažér: Fran Escribá (ESP)

    Rozhodca: Carlos Velasco – R. Alonso, M. Álvarez – J. Ruiz.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci v tradičnej modro-bielej kombinácii práve odštartovali dnešnú predohrávku. Elche v zelenom útočí zľava-doprava.
     
    2
    Úvod stretnutia sa nesie v pokojnom duchu a to ako na trávniku, tak i v hľadisku. Pri lopte momentálne Real Sociedad.
     
    3
    Real Sociedad San Sebastian dal gól!
    Dlho sme už ale v pokojnom tempe nehrali a Real sa pri domácej premiére Davida Moyesa ujíma vedenia už po troch minútach! Sociedad rýchlo rozohral na pravej strane voľný kop. Granero prihrával na Canalesa, ktorý stačil prestrčiť loptu na Carlosa Martíneza. Ten sa dobre zorientoval a z pravého rohu ihriska poslal milimetrový center na hlavu CARLOSA VELU. Ten skákal neohrozene na hranici siedmich metrov, z ktorých posiela loptu hlavou presne k ľavej žrdi. Tytoň už zareagovať nestihol, San Sebastián začína na výbornú.
    Vela (C. Martínez) - 1:0
     
    5
    Ion Ansotegi vo vzdušnom súboji pred svojou šestnástkou zasiahol Herreru lakťom do chrbta, čo hlavný arbiter Carlos Velasco ocenil žltou kartou.
     
    6
    Následná štandardka ale priniesla len nepresný a pretiahnutý center na zadnú žrď. Lopta preletela šestnástkou bez zásahu.
     
    8
    Nuž, ale toto sú prvé a veľmi nepríjemné starosti pre Davida Moyesa. Agirretxe padá k zemi a zrejme pre svalové zranenie musí striedať. Nahrádza ho Alfred Finnbogason.
     
    9
    V úvode zápasu sa toho teda deje strašne mnoho. Finnbogason je útočník, ktorý sa v doterajších šiestich zápasoch za Real nepresadil.
     
    10
    Canales sa teraz v slušnom nábehu rútil na bránku, no zakončiť či odcentrovať už cez dobre brániaceho Suáreza nestačil.
     
    11
    Ešte predtým tu bol Carlos Vela, ktorého ale stačil zakrižovať kapitán hosťujúceho výberu Sergio Pelegrín.
     
    12
    Nepresná prestrkovačka od Estebana Granera doskákala až za bránkovú čiaru. Rozohrávať tak môže poľský gólman Tytoň.
     
    13
    Cisma na ľavej strane nedovolene zastavil rozbiehajúceho sa Damiána Suáreza. Carlos Velasco píska, David Moyes sa čertí.
     
    14
    Carlos Velasco teraz ponechal stretnutiu voľnejší priebeh, čo sa mu okamžite vypomstilo pri nervóznej reakcii Canalesa, ktorý lakťom zasiahol Rodrígueza.
     
    16
    Po štvrťhodine hry teda domáci stále vedú o jeden gól, ktorý už po dve a pol minúty vsietil Carlos Vela. Odvtedy už ale domáci stratili Agirretxeho.
     
    17
    Po zaujímavých kľučkách sa spred šestnástky odhodlal vystreliť Jonathas, ktorý ale mieril nedôrazne a do stredu bránky.
     
    18
    Situácii ale predchádzala veľmi nepresná rozohrávka Carlosa Martíneza, ktorú mu škótsky manažér pri rozbore stretnutia určite vytkne.
     
    19
    Rohový kop Elche teraz priniesol zaujímavú hlavičkovú koncovku Adriána, ktorý len tesne minul bránku Zubikaraia.
     
    20
    Okamžite po nebezpečnej koncovke Adriána, ktorý mieril hlavou po rohovom kope tesne mimo ľavej žrde, tu bol rýchly brejk po Lombánovej strate v strede ihriska. Po pravej strane ho ťahal strelec prvého gólu Carlos Vela, ktorý z pravého kraja šestnástky prihrával na os ihriska, kde operoval rovnako aktívny Canales. Ten sa dokázal obtočiť okolo Pelegrína, ktorý ho na hranici faulu ťahal za dres, aby následne z otočky takmer prekvapil Tytoňa na pravej žrdi. Koncovka španielskeho technika ale mierila z desiatich metrov taktiež tesne mimo. Dve zaujímavé príležitosti na oboch stranách, no stále hráme za stavu 1:0.
     
    22
    Do zaujímavej pozície sa na druhej strane dostával i Cristian Herrera, ktorý ale z otočky taktiež mieril mimo troch žrdí.
     
    23
    Pozor teraz na Jonathasa, ktorý sa pred šestnástkou pohral s trestaným Ansotegim, aby následne poriadne vyprášil Zubikaraiove rukavice. Brazílčan ale mieril do stredu.
     
    24
    Jonathas sa teraz nedohodol s Mosquerom, čo na zisk lopty využil domáci stopér Elustondo. Sociedad môže ísť dopredu.
     
    25
    Canales sa na druhej strane nachádzal v postavení mimo hry a ofenzívna hra San Sebastiánu teda dlhého trvania nemala.
     
    26
    Zverenci Davida Moyesa sa ale zatiaľ prezentujú podstatne priamočiarejšou hrou, než tomu bolo za jeho pôsobenia v Manchestri United.
     
    27
    Mosquera teraz na polovici ihriska stiahol k zemi Prieta a znovu sa tak hra musí prerušovať. Velasco to robí s veľkou obľubou.
     
    28
    Adrián sa stáva tretím potrestaným hráčom zápasu, prvým na strane Elche. Všetko to po de la Bellovom postrčení na pravom okraji šestnástky.
     
    29
    Nasledoval tomu zaujímavý voľný kop Estebana Granera, ktorý krútil loptu do ľavého horného rohu, no tam sa včas presúval i brankár Tytoň.
     
    30
    Damián Suárez sa teraz rozbehol ako tank, aby na pravej strane zbúral dvojicu hráčov Sociedadu, aby ho ten tretí napokon podľa Velasca fauloval. Moyes sa právom zlostí.
     
    31
    Real Sociedad San Sebastian dal gól!
    Domáci premieňajú i svoju druhú tutovku v zápase a právom sa ujímajú už dvojgólového vedenia. Po ľahkej a dynamickej kombinácii na pravej strane sa k lopte dostal kapitán Baskov Xabi Prieto, ktorý zo stredu ihriska pomedzi oboch stopérov Elche vysúval do šance CARLOSA VELU. Ten dokázal hosťujúcim zadákom ujsť a po vniknutí do šestnástky i poľahky obstreliť bezmocného Tytoňa. Lopta putovala do pravého dolného rohu, San Sebastián zdvojnásobuje svoje vedenie!
    Carlos VELA (PRIETO) - 2:0
     
    33
    Moyesova premiéra pred vlastnými fanúšikmi sa teda odvíja presne podľa plánov škótskeho rodáka. Za nami je tretina zápasu.
     
    35
    Po prvýkrát mal ale prácu i domáci gólman Eňaut Zubikarai, ktorého strelou do stredu bránky preveril Damián Suárez.
     
    36
    Zubikarai nie práve isto, ale predsa vyboxoval pokus pravého obrancu hostí do strany. Tam už čistil priestor Bergara.
     
    37
    Real Sociedad sa po druhom góle akoby uspokojil a Elche sa teraz snaží dosiahnuť kontaktný gól v sieti Zubikaraia. Kým Damián Suárez prednedávnom spoza šestnástky strieľal síce prudko, no len do stredu bránky, Jonathas mal ku gólu o čosi bližšie. Brazílsky útočník sa dostal k vysokému centru z ľavej strany, ktorý prepadol cez Ansotegiho. Jonathas sa následne dokázal obtočiť s loptou a cez de la Bellu i vystreliť. Jeho halfvolej ale mieril len tesne mimo ľavého horného rohu domácej svätyne.
     
    38
    Sociedad sa po strelenom góle akoby uspokojil a Elche to už stihlo využiť na dve zaujímavé príležitosti. Domáci by sa mali znovu začať koncentrovať.
     
    39
    Ďalší strelecký pokus hostí, ktorý ale za nebezpečný považovať nebudeme. Adrián pálil nejaké štyri metre nad bránku.
     
    40
    V krátkom slede dva nedovolené zákroky domácich hráčov. Znovu bol obeťou Damián Suárez, ktorý bol faulovaný po štvrtýkrát.
     
    41
    Po dlhšom čase i súboj odpískaný v prospech domácich. Konkrétne to bol Mosquerov faul na aktívneho Canalesa.
     
    43
    Jonathas si teraz pýtal žltú kartu, keď na ľavej strane nepríjemne napálil Martíneza. Velasco ale zatiaľ píska v prospech hostí.
     
    44
    Carlos Vela sa exportnou strelou pokúšal o hattrick, no z veľkej vzdialenosti pálil halfvolejom len do stredu bránky.
     
    45
    Na začiatku jednominútového nastavenia penaltové protesty Sociedadu, no pokutový kop sa po Suárezovej možnej ruke kopať nebude.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Davidovi Moyesovi vychádza premiéra pred vlastnými fanúšikmi zatiaľ na výbornú. Jeho zverenci sa ujali vedenia už v tretej minúte, kedy sa hlavou presadil bývalý hráč londýnskeho Arsenalu Carlos Vela. Rovnaký strelec zvyšoval vedenie San Sebastiánu i po polhodine hry. Jedinou škvrnou prvého dejstva tak zostáva zranenie útočníka Agirretxeho.

    V zápase budeme pokračovať približne od 21:46.

     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pred druhým polčasom tu máme jednu očakávanú zmenu na strane hostí. Nevýrazného Fajra nahrádza kmeňový hráč Levski Sofia Garry Rodrigues.
     
    47
    Hneď v úvode druhej časti tu boli dve zaujímavé príležitosti na oboch stranách. Adrián najskôr mieril mimo, aby Velu vychytal Tytoň.
     
    48
    Po nedávnej paráde pri Velovej strele z uhlu vyťahuje Przemysław Tytoń ďalší skvelý zákrok, ktorým drží Elche pr živote. Po Canalesovej prihrávke zaútočil z ľavej strany domáci kapitán Xabi Prieto. Ten zostal na strne absolútne nekrytý, čo využil na krížnu strelu na vzdialenejšiu žrď. Jeho pokus zvnútra šestnástky smeroval dobre a mal i potrebnú razanciu, no Tytoň včasným zákrokom vytesnil loptu mimo priestoru troch žrdí. Dvojnásobná pochvala pre poľského brankára hostí.
     
    50
    Real Sociedad sa ale ani z dvojnásobného rohového kopu presadiť nedokázal. Elche sa teraz potrebuje upokojiť.
     
    51
    Darilo sa mu to celkom obstojne, keď sa na druhej strane dostal k hlavičkovému zakončeniu Jonathas. Brazílsky útočník ale mieril mimo.
     
    52
    Zápas má i po zmene strán svoje tempo. Elche sa musí pokúsiť o rýchly gól, ktorým by sa dostalo späť do zápasu.
     
    53
    Real Sociedad San Sebastian dal gól!
    To sa ale nedeje, naopak CARLOS VELA završuje svoj hattrick a posiela ním Sociedad už do trojgólového vedenia! David Moyes nijako neoslavuje a aj naďalej sa koncentruje na svoju prácu. Na pravej strane začal akciu dnes famózny Carlos Martínez, ktorý správne načasoval svoju prihrávku do Velovho nábehu. Mexický útočník, vnikol z pravej strany do šestnástky, odkiaľ milimetrovou strelou zvyšuje domáce vedenie. Krížna strela bývalého hráča londýnskeho Arsenalu sa na ceste do siete odrazila ešte od pravej žrde. Milimetrová koncovka!
    Carlos VELA (C. Martínez) - 3:0
     
    55
    Elchce tu dnes dostáva slušný výprask. Za nami je len desať minút druhej časti a už je to o tri góly. Morálka Elche je hodne nízko.
     
    56
    Naopak mužstvo Davida Moyesa pôsobí celkom sebavedomo a isto. Zatiaľ má stretnutie pevne vo svojich rukách.
     
    57
    Sergio Canales, Xabi Prieto a Carlos Vela sú zatiaľ rozdielovým trojuholníkom, ktorý sa hosťom nedarí od úvodu brániť.
     
    58
    V domácom výbere by ste dnes ale nenašli slabšie miesto. Snáď s výnimkou Ansotegiho, ktorý hrá so žltou kartou ustráchane.
     
    59
    San Sebastiánu to ale zatiaľ nevadí. Zubikarai musel zasahovať len v jedinom prípade, kedy vyrážal Jonathasovu koncovku do stredu bránky.
     
    60
    Hodinka hry za nami. Elche je rozobraté ako bicykel. Prehĺbenie výprasku sa pokúsi zastaviť Coro, ktorý mení nevýrazného útočníka Herreru.
     
    61
    Nuž a Franovi Escribovi sa táto zmena mohla vyplatiť už po piatich sekundách. Coro prakticky nezastavil svoj beh od striedačky hostí a okamžite sa dostal k dlhému pasu z pravej strany od Damiána Suáreza. Loptu si prebral ideálne do pohybu, aby sa následným prízemným pokusom snažil prekvapiť Zubikaraia na bližšej žrdi. Jeho razantný pokus z hranice veľkého vápna ale smeroval asi pol metra mimo pravej tyče.
     
    62
    Druhý striedajúci hráč hostí Garry Rodrigues sa už tak slávne do zápisu neuviedol, keď na polovici ihriska inkasuje žltú kartu.
     
    64
    Fanúšikovia Realu Sociedad si dnes užívajú piatkový večer. Ich miláčikovia hrajú veľmi dobré stretnutie, v ktorom vedú už o tri góly.
     
    65
    Vela je dnes nezastaviteľný, aj keď v tomto prípade ho dokázal aspoň pribrzdiť ľavý obranca de la Bella. Domáci budú vhadzovať.
     
    66
    Sociedad ide na to veľmi mazane. Súpera sa mu darí štvrťhodinku uspávať, aby potom zahrozilo rýchlou akciou, ktorá prináša gólové príležitosti i góly samotné.
     
    67
    Naopak Elche hrá veľmi naivne, čo teraz prezentoval i Jonathas. Jeho strela z 25 metrov skrátka nemala šancu na úspech.
     
    68
    Xabi Prieto už nabíjal na šestnástkovom oblúku ku koncovke, no spätnú prihrávku od Velu zablokoval Mosquera.
     
    69
    Finnbogason teraz padol v šestnástke po súboji s Lombánom, no Carlos Velasco pokutový kop domácim správne neudelil.
     
    70
    David Moyes pripravuje hneď dvojstriedanie. Na hraciu plochu prídu Pardo a Chory Castro. Táto zmena je už pripravená asi tri minútky.
     
    71
    Tak až teraz dochádza k spomínanému nasadeniu Parda, ktorý ale prichádza na hraciu plochu osamotený. Miesto mu prepúšťa dnes výborný Canales.
     
    72
    Chory Castro tak zostáva obstávať vedľa Davda Moyesa. Sociedad sa ale nemá kam ponáhľať, navyše Finnbogason hlási nejaký problém.
     
    73
    Xabi Prieto teraz stratil na polovici ihriska loptu, no hostia to nedokázali nijako využiť. Hrať môže znovu vedúci celok.
     
    74
    Tempo teraz nemá bohvieaké tempo. Tretí gól v Tytoňovej sieti zrejme tento duel definitívne rozhodol.
     
    75
    Do konca síce ešte zostáva štvrťhodina hry, no na nejaký zvrat to momentálne rozhodne nevyzerá. Real kontroluje hru.
     
    76
    Nedávno prichádzajúci Rubén Pardo získava žltú kartu pre Víctora Rodrígueza, ktorý ho za poliacou čiarou poslal k zemi.
     
    76
    Na trávnik teraz prichádza i posledný žolík z hosťujúcej lavičky a síce José Ángel Alonso. Miesto na trávniku mu prenechal Pedro Mosquera.
     
    78
    Zápas sa už akoby len z povinnosti dohrával. Domáci pohodlne kontrolujú svoj honosný náskok, Elche na viac proste nemá.
     
    79
    Rubén Pardo hral teraz na pravej strane rukou, čomu nasledoval voľný kop zelených, ktorý bol ale odvrátený Elustondom.
     
    80
    Desať minút pred koncom riadnej hracej doby pokračuje one team show v podaní Realu Sociedad, ktoré si teraz ťuká loptu na polovici ihriska.
     
    81
    Už sa s ňou dostal i za polovicu ihriska, no odtiaľ sa im Tytoňa ohroziť nepodarilo. Pokračujeme za stavu 3:0.
     
    82
    Jeden z najlepších hráčov Realu Carlos Martínez teraz zostáva ležať na trávniku po nedovolenom zákroku Cismu pri postrannej čiare. Velasco tasí ďalšiu kartu.
     
    83
    Následný voľný kop domácich však veľa nebezpečia pred Tytoňom neznamenal. Domáci ale pokračujú s loptou na kopačkách.
     
    84
    Pelegrín teraz pre zmenu zozadu naremploval Finnbogasona, no v tomto prípade z toho kartový trest nebude. Priamy kop ale áno.
     
    85
    Carlos Vela bol napokon od exekúcie štandardky odvolaný a tak to skúsil Xabi Prieto. S jeho pokusom ponad múr si ale Tytoň poradil.
     
    86
    Anoeta pednedávnom vzývala meno svojho streleckého hrdinu Carlosa Velu. Uvidíme, či ho David Moyes nechá vytlieskať.
     
    87
    Tak ako som predpokladal, David Moyes necháva vytlieskať trojgólového strelca Carlosa Velu. Krátko pred koncom ho nahrádza už skorej spomínaný Chory Castro.
     
    88
    Anoetov sa ozývalo hromové: „Vela, Vela..." Rozhodne právom, mexický útočník naznačil svoje možné kvality, ktoré by z neho Moyes mohol vytiahnuť.
     
    89
    Celkovo je Moyesov príchod do Sociedadu prijímaný skôr pozitívne. Spomína sa predovšetkým jeho sympatické pôsobenie v Evertone a nie trápenie na Old Trafford.
     
    90
    K rozhodnutému stretnutiu by sa už veľa nastavovať nemuselo. Uvidíme, ako sa rozhodne rozhodcovská štvorka na čele s Velascom.
     
    90+1
    Správne to budú napokon len dve minútky. V druhom dejstve sme nesledovali žiadne ošetrovanie či iné prestoje, navyše o výsledku je dávno rozhodnuté.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    David Moyes má za sebou vydarenú premiéru pred vlastnými fanúšikmi. Jeho zverenci načali Elche už v tretej minúte, kedy sa presadil napokon trojgólový Carlos Vela. Okrem neho ťahali Baskov za tromi bodmi predovšetkým Canale a Carlos Martínez. Statne im sekundoval i Prieto. San Sebastián dnes podal slušný výkon a zápas mal po celých deväťdesiat minút vo svojich rukách. Právom tak postupuje už na dvanástu priečku v tabuľke Primera División. Elche zostáva predposledné.

    Týmto konštatovaním sa s vami lúčim a želám ešte príjemný zvyšok piatkového večera. (22:37:44)

    Erik Farkaš

    Góly: 3. Vela (C. Martínez), 31. Vela (Prieto), 53. Vela (C. Martínez)

    Karty:   5. Ansotegi (RSC), 14. Canales (RSC) – 28. Adrián (ELC), 62. G. Rodrigues (ELC), 76. V. Rodríguez (ELC), 82. Cisma (ELC)


    Real Sociedad San Sebastian: Zubikarai – C. Martínez, Elustondo, Ansotegi, de la Bella – Granero, Bergara – Vela, Prieto (C), Canales – Agirretxe
    Náhradníci: Rulli – Finnbogason, R. Pardo, Zurutuza, G. Castro, Yuri, D. Estrada
    Manažér: David Moyes (SCO)

    Elche CF: Tytoň – D. Suárez, Lombán, Pelegrín (C), Cisma – V. Rodríguez, Fajr, Mosquera, Adrián – C. Herrera, Jonathas
    Náhradníci: Freixanet – Coro, G. Rodrigues, J. Ángel, Á. Giménez, Albácar, Pašalič
    Manažér: Fran Escribá (ESP)

    Rozhodca: Carlos Velasco – R. Alonso, M. Álvarez – J. Ruiz