Brazília – Nemecko 1:7 (kon.)
koniec
Brazília
1:7 (0:5)
Nemecko
Utorok 08.07.2014, 22:00 • Estádio Governador Magalhães Pinto, Belo Horizonte • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 22:00.
     
    Cesta Brazílie do semifinále:

    Hráči organizátorskej krajiny tohtoročného svetového šampionátu začali svoju púť futbalovým sviatkom v základnej skupine A. Tú so ziskom 7 bodov vyhrali a z najlepšej možnej pozície tak postúpili do osemfinále. V základnej skupine najskôr zdolali Chorvátsko 3:1, následne remizovali 0:0 s Mexikom, a potom zdolali Kamerun hladko 4:1. V osemfinále narazili na Čile, s ktorým po 90 minútach riadnej hracej doby a polhodine predĺženia remizovali 1:1, no postup medzi osmičku najlepších si vybojovali v penaltovom rozstrele, ktorý vyhrali 3:2. Vo štvrťfinále čakala brazílsku partiu Kolumbia. S tou si domáci za mohutnej podpory svojich priaznivcov poradili 2:1 a tešili sa tak z postupu do bojov o cenné kovy.

    Cesta Nemecka do semifinále:

    Nemci rovnako ako ich dnešný súper svoju základnú skupinu vyhrali so ziskom 7 bodov. Futbalisti tejto krajiny začínali v skupine G, kde najskôr zdolali Portugalsko jasne 4:0, následne s Ghanou remizovali 2:2 a všetko zavŕšili triumfom 1:0 nad výberom USA. V osemfinále sa im do cesty postavilo Alžírsko a aj keď sa pred duelom mohlo zdať, že pôjde o jasnú záležitosť, opak bol pravdou. Po riadnej hracej dobe diváci gól nevideli, všetko tak rozhodlo až predĺženie. V ňom Nemci súperovi strelili 2 góly, zatiaľ čo Alžírsko skórovalo iba raz. Medzi osmičkou najlepších Nemecko narazili na Francúzsko. Stretnutie v tomto prípade skončilo už po riadnej hracej dobe, pretože futbalisti germánskeho celku vyhrali tesne 1:0 a mohli začať oslavovať svoj postup do bojov o medailové pozície.

    Brazília vs Nemcko:

    Národné výbery Brazílie a Nemecka sa v doterajšej histórii vo vzájomnom súboji stretli celkovo dvadsaťjedenkrát. Bilancia je pre Nemecko priam katastrofálna, pretože iba v štyroch prípadoch sa Nemcom podarilo nad Brazíliou vyhrať. Päť zápasov sa skončilo remízou a dvanásťkrát triumfovali Brazílčania.
     
    -32
    Úvodné zostavy:

    Brazília: César – Maicon, Luiz (C), Dante, Marcelo – Gustavo, Fernandinho – Hulk, Oscar, Bernard – Fred
    Náhradníci: Jefferson, Victor – Dani Alves, Maxwell, Henrique, Paulinho, Ramires, Hernanes, Jo

    Nemecko: Neuer – Lahm (C), J. Boateng, Hummels, Höwedes – Khedira, Schweinsteiger – T. Müller, Kroos, Özil – Klose
    Náhradníci: Zieler, Weidenfeller – Durm, Mertesacker, Götze, Großkreutz, Ginter, Schürrle, Draxler, Kramer, Podolski

    Rozhodca: Marco Rodríguez – Marvin Torrentera, Marcos Quintero (všetci traja MEX). Štvrtý rozhodca: Mark Geiger (USA).
     
    -8
    Hráči oboch celkov sa už nachádzajú v tuneli pred hracou plochou, odkiaľ sa v sprievode rozhodcovskej štvorice už o malý moment poberú priamo na zelený trávnik. My na Slovensku si ani len nedokážeme predstaviť, aká atmosféra na Estádio Governador Magalhães Pinto v Belo Horizonte vládne. Domáci Brazílčania vytvorili úplné peklo, v ktorom to majú nemeckí priaznivci mimoriadne náročné. A to sa ešte skúsme vžiť do pocitov samotných hráčov...
     
    Zranený Brazílčan Neymar už síce na šampionáte dohral, ale jeho duch (a masky) je všade okolo.


     
    -7
    Semifinalisti už v sprievode arbitrov vychádzajú na trávnik. Hráči Brazílie idú podstatne pomalšie ako ich súper, pretože každý z domácich bojovníkov sa drží ramena predchádzajúceho hráča. Diváci sú vo vytržení.
     
    -6
    Na úvod začíname hymnami. Ako prvú si vypočujeme nemeckú národnú pieseň, ktorú držiac sa za ramená jednotne spievajú hráči, tréneri, realizačný tím i fanúšikovia.
     
    -5
    Absolútne peklo na štadióne v Belo Horizonte. Pri počúvaní mohutného spevu brazílskej štátnej hymny behajú všetkým po tele zimomriavky. Organizátorská krajina predvádza neuveriteľnú súdržnosť a zažíva obrovskú eufóriu.
     
    -4
    Hráči Brazílie počas znenia hymny držali v rukách dres s číslom 10 a menom Neymar. Takto vyjadrili podporu svojmu zranenému spoluhráčovi, ktorý do tohto zápasu zasiahnuť nemôže.
     
    -3
    David Luiz a Philipp Lahm si vymenili vlajočky a pozdravili sa s rozhodcovskou trojicou. Diváci sa nevedia dočkať úvodného výkopu a my veríme, že vy ste na tom podobne. Nasleduje los o prvý výkop, resp. výber strany.
     
    -2
    Napätie na štadióne by sa dalo krájať. Hráči sa modlia, vyzývajú svojich bohov a všetci si užívajú aktuálnu chvíľu. Úvodný výkop budú mať Nemci.
     
    Neymar je v srdciach všetkých ľudí na štadióne.


     
    -1
    Na trávniku je už úplne všetko pripravené na úvodný výkop duelu.

    Dámy a páni, prajeme vám príjemný športový zážitok.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zápas sa začal výkopom nemeckého tímu. Hostia chceli ísť okamžite dopredu, ale ich pokus o prechod po pravej strane vôbec nevyšiel a loptu si vzala Brazília. Oscar však nedokázal prejsť cez súpera, no Brazília aj napriek tomu získala prvý rohový kop, aj keď lopta vlastne plným objemom neprešla za čiaru.
     
    2
    Lopty sa pri rohovej zastávke chopil Oscar. Skúsil to centrom priamo do šestnástky, ktorý bol veľmi nepríjemný, no adresáta v drese Brazílie nenašiel. Domáci hráči ostávajú na útočnej polovici a pokúšajú sa prekvapiť v šestnástke súpera.
     
    3
    Videli sme prvý strelecký pokus tohto zápasu! Postaral sa oň brazílsky obranca Marcelo, ktorý ale z väčšej vzdialenosti priestor troch žrdí minul. Ešte predtým dme videli jasný faul na domácich hráčov, ktorý ale ostal nepotrestaný a Brazília prišla o jasný priamy kop.
     
    4
    Brazília takmer dokázala zaskočiť súpera! Hulk vysunul loptu do šestnástky súpera, kde hľadal nabiehajúceho Bernarda. Gólman Neuer ale všetko včas prečítal a loptu skrotil vo svojej moci. Brazília začala veľmi aktívne, no Nemecko sa už chce takisto pustiť do útočenia.
     
    5
    Nemci sa pokúsili o prvú útočnú akciu. Rysoval sa im celkom zaujímavý protiútok s vidinou prečíslenia, no zlá prihrávka všetko spomalila. Brazílčania si už loptu prevzali na svoje kopačky, no musia rozohrávať iba z vlastnej polovice.
     
    6
    Výborné napádanie nemeckých futbalistov znepríjemňuje život domácim. Hostia sa snažia donútiť súpera k chybe, no ten zatiaľ pred vlastnou bránkou všetko kontroluje a Nemecko sa nedokáže zmocniť lopty.
     
    7
    Maicon takmer predviedol ukážkovú akciu! Loptu získal v strede trávnika a okamžite sa s ňou predieral až pred bránku súpera, no bol včas zastavený. Nemecko si teraz dalo veľký pozor.
     
    8
    Nemecko sa po rýchlom získaní lopty dostalo až do šestnástky súpera. Po krížnej prihrávke Kroosa sa tam k lopte na ľavej strane dostal Özil, ktorý ešte ponúkol možnosť na strelu lepšie postavenému Khedirovi. Jeho strelecký pokus nechtiac zastavil Kroos.
     
    9
    Nemecko ostáva na útočnej polovici, no Müller pozastavil jeho snahu faulom. V inom zápase by z toho možno bola žltá karta, no teraz rozhodca píska iba obyčajný faul.
     
    10
    Nemecko vybojovalo rohový kop. Hostia sú veľmi nebezpeční po rýchlych prechodoch a zaváhaní domácej defenzívy, ktoré prišlo aj v tomto prípade.
     
    11
    Nemecko dalo gól!

    Hostia sa dostávajú do vedenia! Po rohovom kope sa k lopte na ľavej strane pokutového územia dostal THOMAS MÜLLER, ktorý okamžitou technickou strelou rozvlnil sieť.
     
    Thomas Müller – 0:1

     
    12
    Tak toto je neuveriteľný začiatok. Ak sme čakali bezgólový úvod duelu, veľmi sme sa mýlili. Nemecko oslavuje otvárací gól tohto zápasu a Brazília je v pozícii tímu, ktorý musí vyrovnať.
     
    13
    Brazília sa okamžite pokúsila zaútočiť, no vôbec jej to nevyšlo. Domáci hráči sú v skutočne náročnej pozícii a ich súperovi sa ich zatiaľ darí krotiť.
     
    14
    Müller chcel rovnako nebezpečne zakončiť aj teraz. K strele sa ale vôbec nedostal, pretože jeho pokus o prechod pohotovo zastavil obranca Marcelo. Brazília sa pokúša niečo vymyslieť smerom dopredu.
     
    15
    Na trávniku sa stále nič nemení. Brazílčania sa pokúšajú o rýchlu odpoveď, no nevedia sa dostať do zakončenia. Nemecko je veľmi kompaktné a súpera do ničoho nepúšťa.
     
    16
    Vysunutý Fred sa pokúšal došprintovať loptu. Jeho spoluhráči to nemysleli zle a pokúsili sa spoluhráčovi ponúknuť gólovú tutovku, no táto situácia Brazílii nevyšla.
     
    17
    Brazília bude zahrávať rohový kop. Po jej rýchlom prechode do útoku bola lopta zrazená hosťujúcimi hráčmi a my budeme s napätím očakávať, či uvidíme presný zásah aj teraz. Ešte predtým musí rozhodca riešiť menšiu roztržku.
     
    18
    Brazília zahrala rohový kop nacvičeným signálom, po ktorom ale zakončenie neprišlo. Domáci futbalisti sa ani len nedostali k streleckému pokusu a Neuer môže ostať pokojný.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    Tento zápas vedie ako hlavný rozhodca Mexičan Marco Rodríguez, teda arbiter, ktorý si pred niekoľkými týždňami na tomto svetovom šampionáte nevšimol a ani nepotrestar situáciu, kedy Luis Suarez pohrýzol Giorgia Chielliniho. V Brazílii doposiaľ rozhodoval celkovo dva duely – zápasy Belgicko – Alžírsko a Taliansko – Uruguaj. Vo svojej kariére má za sebou niekoľko zápasov na významnejších turnajoch a po celom svete je známy ako striktný rozhodca, ktorý udeľuje množstvo žltých a červených kariet.
     
    19
    Nemecko sa chcelo dostať do rýchleho brejku, no nevyšlo mu to. Loptu mal na kopačke Kroos, no jeho prihrávka na Müllera neprešla. Domáci sa včas vrátili.
     
    20
    Veľmi dobrý pokus nemeckého tímu. Özil tam zvádzal bežecký súboj s Luizom, no nebol úspešný. Brazílsky hráč situáciu zvládol a situáciu na chvíľu upokojil.
     
    21
    Videli sme ďalší strelecký pokus Nemecka. Klose dostal loptu na kopačku, no bol veľmi dobre bránený a nedokázal vypáliť inam, než iba do stredu bránky, aj to po zemi.
     
    22
    Nemecko naďalej ostáva na útočnej polovici. Domáci futbalisti majú veľké problémy. Dôležitosť zápasu im zjavne zväzuje ruky a stále sa musia brániť.
     
    23
    Nemecko dalo gól!

    Brazílska defenzíva vôbec nezvládla situáciu a MIROSLAV KLOSE ostal úplne voľný v šestnástke súpera. Klose dostal rýchlu prihrávku a nezaváhal ani na sekundu. Okamžitá rana do opustenej siete skončila gólom.
     
    Miroslav Klose – 0:2

     
    Miroslav Klose sa osamostatnil na čele historickej tabuľky strelcov svetových šampionátov.


     
    24
    Nemecko dalo gól!

    Tak toto je neuveriteľné! TONI KROOS si nabehol na ukážkový center spoluhráča Lahma a okamžité zakončenie neskončilo inak ako presným zásahom. Brazília prehráva o neuveriteľné tri góly.
     
    Toni Kroos – 0:3

     
    25
    Neuveriteľný prvý polčas. Ťažko opísať, čo sa teraz deje na štadióne domácej Brazílie. Nemecko je v absolútnom vytržení.
     
    26
    Nemecko dalo gól!

    Brazílska defenzíva je dnes absolútne nezorganizovaná a TONI KROOS pridáva svoj druhý gól v tomto zápase po perfektnej Khedirovej prihrávke. Hráč s loptou na kopačke pred prázdnou bránkou zaváhať nemôže.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    Nemecko sa do semifinále prebojovalo už štvrtýkrát v rade. Pre futbalistov tejto krajiny sa ale iba šampionát v roku 2002 skončil postupom až do absolútneho finále. Paradoxne vtedy zdolali práve Brazíliu, ktorej čelia aj dnes. Zaujímavosťou je, že brazílsky tím aj vtedy viedol jeho súčasný kouč Luiz Felipe Scolari.
     
    Toni Kroos – 0:4

     
    27
    Neuveriteľné veci sa dejú v Brazílii. Domáci hráči sú v absolútnom šoku a nevedia vymyslieť absolútne nič. Nemecko zažíva úplnú eufóriu.
     
    28
    Na trávniku stále sledujeme absolútnu prevahu nemeckého tímu. Brazília je úplne šokovaná a nedokáže absolútne nič vymyslieť. Domáci fanúšikovia sú ticho ako v hrobe.
     
    29
    Nemecko dalo gól!

    SAMI KHEDIRA si vymenil loptu s Özilom a napokon vystrelil. Ani táto situácia sa neskončila inak ako gólom a stav je neuveriteľných 0:5 z pohľadu domácich.
     
    Sami Khedira – 0:5

     
    30
    Tak toto je poriadny debakel. Takéto niečo rozhodne nečakal nik z Nemcov, brazílskych hráčov, divákov, fanúšikov či odborníkov. Nemecko prepisuje dejiny a po polhodine hry vyhráva 5:0.
     
    31
    Brazília by teraz najradšej zápas ukončila a od hanby sa prepadla pod zem. Nemecko je jednoznačne na koni a stále útočí.
     
    32
    Nemecko mohlo zavŕšiť poltucet gólov v súperovej sieti! Kroos tvrdo pálil na brazílsku bránku a trafil ruku jedného zo súperov. Teraz mala Brazília v podstate šťastie, že sa nemusela brániť proti penalte.
     

     
    33
    Domáci kapitán Luiz sa pokúsil nabudiť spoluhráčov a rýchlym prechodom zabezpečiť dobrú streleckú pozíciu pre Brazíliu. Dopustil sa ale faulu.
     
    34
    Za nami je 34 minút zápasu a nedá sa povedať nič iné než to, že je definitívne rozhodnuté. Brazílska defenzíva je rozmontovaná na najmenšie súčiastky a je iba otázkou času, kedy opäť inkasuje.
     
    35
    Štyria Nemci sa rútili na bránku súpera, ktorú bránila iba trojica hráčov domácej Brazílie. Napokon sa ale hostia sami zabrzdili zlou prihrávkou, po ktorej sme strelu ani nevideli.
     
    36
    Brazílii na trávniku nevychádza absolútne nič. Nechceme si ani predstavovať, čo sa deje v hlavách domácich hráčov, fanúšikov a funkcionárov. Celý svet už teraz hovorí o obrovskej potupe pre organizátora šampionátu.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    Nemecko nevyhralo titul na futbalovom svetovom šampionáte už dvadsaťštyri rokov. Naposledy sa to hráčom Západného Nemecka podarilo ešte v Taliansku v roku 1990, keď vo finále porazili Argentínu 1:0. Odvtedy ešte vybojovali cenné kovy trikrát. V roku 2002 striebro, v posledných dvoch prípadoch bronz. Celkovo majú na svojom konte tri zlaté, štyri strieborné a štyri bronzové umiestnenia zo šestnástich svetových šampionátov.
     
    37
    Nemecku to zjavne vôbec nestačí a naďalej ničí súpera. Müller sa dostával do ďalšej skvelej pozície, no bol tvrdo zastavený a jeho tím získa zaujímavú štandardku spoza šestnástky.
     
    38
    Lopty sa po faule chytil Özil, no odkop mu akosi nevyšiel. Hosťujúci hráči poslal svoju ranu iba nad priestor troch žrdí. César zasahovať nemusel.
     
    39
    César rozohral loptu spred vlastnej bránky a Brazília sa aspoň na moment nemusí brániť pred vlastnou bránkou. Pokúsi sa o prvú loptu v Neuerovej sieti, no zrejme sa jej to nepodarí.
     
    40
    Domáci sa pokúsili vysunúť Bernarda. Táto lopta síce nebola zlá, no spomínaný brazílsky hráč sa k nej vo finálnej fáze nedostal, a tak sme nevideli ani strelu do priestoru troch žrdí.
     
    Stretnutie sleduje tiež nemecká tenistka Sabine Lisická. "Ok ... Vážne nemôžem uveriť tomu, čo sa tu deje ...! Rio, sme na dobrej ceste, aby sme ťa znovu videli."


     
    41
    Brazília stále ostáva na vlastnej útočnej polovici. Domáci sa pokúšajú kombinovať, no nemeckí hráči majú všetko plne pod kontrolou a súperovi nič nedovoľujú.
     
    42
    Oscar sa dostal k lopte v šestnástke na jej ľavej strane. Pokúsil sa o okamžitú tvrdú ranu, no cez dobre brániaceho Boatenga táto lopta prejsť rozhodne nemohla.
     
    43
    Brazília v závere prvého polčasu ostáva na útočnej polovici a pokúša sa skórovať. Nemecko ale s bránením nemá v podstate žiadne problémy, pretože domáci sú totálne bezzubí.
     
    44
    Brazília získala po menšom faule štandardku spoza šestnástky. Kto by čakal prípadný čestný gól, veľmi sa mýlil. Lopta ani nedoletela do priestoru troch žrdí.
     
    45
    Prebieha posledná minúta riadnej hracej doby. Brazília sa pokúsila vysunúť Oscara, no ten bol po Fredovej prihrávke veľmi dobre bránený.
     
    45+1
    Nadstavovať sa bude jedna minúta. Brazília sa drží pri lopte, no nedarí sa jej vôbec nič vymyslieť. Nemecko má všetko pod kontrolou a debakel v tomto polčase inkasovaným gólom nepoškvrní.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas je za nami a na jeho sumarizáciu sa slová hľadajú v podstate veľmi ťažko. Rovnako ako celý svet sme aj my ešte stále šokovaní z toho, čo sa v Brazílii deje. Nemecko vybehlo na súpera v neuveriteľnom tempe a nedalo mu absolútne žiadnu šancu na útočnú akciu. Naopak, hostia v ofenzíve premenili úplne všetko, čo mohli a vyhrávajú päťgólovým rozdielom. Mundial 2014 naberá nečakané kontúry a celý svet sa prizerá obrovskému šoku a debaklu.

    Štatistiky po 1. polčase
    Držane lopty: 52% – 48%
    Strely (na bránu): 2(1) – 10(9)
    Ofsajdy: 2-0
    Fauly: 5-6

    Druhý polčas sa začne približne o 23:01.
     
    Zmar, beznádej, obrovský smútok. Takto to vyzerá na tribúnach štadióna v Belo Horizonte.


     
    Prestávka nám vyslovene padla vhod, pretože niečo takéto sa nevidí každý deň a divák má problém na zápas sa vôbec sústrediť. Všetko sa začalo obrovskou súdržnosťou Brazílie, ktorá v jednote zaspievala štátnu hymnu držiac v ruke Neymarov dres, ale to čo sa stalo potom, sa ťažko opisuje. Nemecko zvalcovalo organizátora turnaja piatimi gólmi a ťažko povedať, čo od rozbehnutých finalistov ešte možno očakávať.

    Na štadióne Estádio Governador Magalhães Pinto v Belo Horizonte sú slzy. Nie len na tribúnach, ale dovolíme si tvrdiť, že zrejme aj v domácej šatni. Brazília zažíva obrovskú potupu a my budeme očakávať, ako sa postaví k zvyšku zápasu. O pokuse o zvrátenie duelu už nemôže byť ani reč, Nemecko sa môže začať tešiť na absolútny vrchol šampionátu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Počas prestávky tréneri trochu obmenili hráčov na trávniku. Zo strany Nemecka odišiel Hummels, nahradil ho Mertesacker. V domácom tíme odišli Hulk, za ktorého zápas dohrá Ramires a ihrisko opustil aj Fernandinho, ktorého nahradí Paulinho.
     
    47
    Druhý polčas sa začal výkopom Brazílie. Tá sa okamžite pokúša dostať do zakončenia, no Nemecko sa veľmi dobre bráni a absolútne nič nepripúšťa.
     
    48
    Dlhý pas Brazílie skončil v šestnástke, kde po lopte siahal Fred. Bol ale veľmi dobre pokrytý a vypáliť nedokázal. Nemecko má všetko plne pod kontrolou.
     
    49
    Brazília sa na dvakrát pokúšala vypýtať si faul v šestnástke.K zemi padol Fred i jeho spoluhráč, no rozhodca sa nenechal oklamať a penaltu nepíska.
     
    50
    Brazília sa pokúsila centrom z ľavej strany čosi vymyslieť v šestnástke, no vôbec jej to nevyšlo. Hostia sa pohodlne ubránili a Neuer center za pomoci spoluhráčov skrotil.
     
    51
    Nemecko teraz zaváhalo v defenzíve! Fred sa dostal k lopte a perfektne ju vysunul na spoluhráča, no Ramiresa v stopercentnej príležitosti vychytal Neuer.
     
    52
    Brazília v ďalšej skvelej príležitosti! Na konci akcie bol teraz Oscar, no Neuer sa opäť predviedol a loptu vychytal. Brazília začala tento polčas aktívne a Nemci v defenzíve trochu poľavili.
     
    Šanca Brazílie

     
    53
    Brazília vybojovala rohový kop, no bezprostredne po ňom ešte zakončenie neprišlo. Až neskôr sa k lopte dostal Paulinho, ktorý z ľavej strany na dvakrát neprepálil Neuera. Ten s ťažkosťami zoči-voči útočiacemu protihráčovi vytlačil na ďalší roh.
     
    Paulinhova šanca

     
    54
    Ani v tomto prípade sa Brazílii nepodarilo loptu presunúť do siete. Nemecká defenzíva sa musí trochu skonsolidovať, inak jej hrozí prvý inkasovaný gól.
     
    55
    Nemecku sa v tomto polčase zatiaľ vystreliť nepodarilo. Brazília na súpera vybehla so snahou o čestný gól, no zatiaľ všetky jej šance stroskotali na Neuerovi.
     
    56
    Nemecko loptu vytlačilo z vlastnej obrannej polovice, no ďaleko sa nedostalo. Hostia akoby ani nejavili zvýšený záujem o ďalšie útočenie. Z ich pohľadu je to vlastne aj tak zbytočné a v týchto chvíľach sa hostia skôr budú sústrediť na vyhnutie sa prípadným zraneniam, ktoré by im mohli znepríjemniť finále.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    Brazílsky futbalista Neymar dostal po svojom zranení na svetovom šampionáte list od brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej. Tá v ňom vyjadrila podporu hráčovi, ktorého museli po jednom zo súbojov odniesť z trávnika na nosidlách pre zlomeninu tretieho bedrového stavca. Okrem iného v liste napísala: "Zlomilo mi to srdce, takisto ako každému Brazílčanovi, pri pohľade na bolesť vo vašej tvári na trávniku štadióna Castelao vo Fortaleze."
    Podľa názorov niektorých lekárov mal Neymar šťastie a iba pár centimetrov ho delilo od toho, aby zostal úplne paralyzovaný.
     
    57
    Nemecko potiahlo akciu po ľavej strane. Loptu mal na kopačke Müller, no jeho center do šestnástky súpera bol zrazený a nik z hostí sa do zakončenia nedostal.
     
    58
    Najúspešnejší strelec histórie majstrovstiev sveta opúšťa trávnik. Kloseho nahradí Schürrle.
     
    59
    Brazília sa dostala k priamemu ohrozeniu bránky! Videli sme veľmi tvrdú strelu Freda, no tú brazílsky útočník nasmeroval iba do stredu bránky, s čím Neuer nemal žiaden problém.
     
    60
    Müller sa poľahky dostal do šance a vybojoval rohový kop. Nemecko má všetko pod absolútnou kontrolou a ostáva na útočnej polovici.
     
    61
    Rohový kop zo záveru predchádzajúcej minúty zahrali Nemci smerom dozadu, no predsa len sa k strele ešte dostali. Tvrdo pálil Müller a mohlo z toho byť 6:0 pre hostí, no César vyrazil na ďalší rohový kop.
     
    Müller protáhol Césara

     
    62
    Nemci zahrali rohový kop, no nič z toho nevyťažili. Naopak, museli sa brániť. Po rýchlom brazílskom prechode skončil Maicon na zemi v šestnástke, no faulu sa domáci dožadovali márne. Žiadna penalta sa pískať nebude.
     
    63
    Brazília ešte vybojovala rohový kop. Po ňom lopta preletela šestnástkou a vrátila sa pred bránku, no tam Neuer úplne pohodovo zakročil. Nemecko má všetko pod kontrolou.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    Brazília je jedinou krajinou, ktorá sa doposiaľ zúčastnila všetkých svetových šampionátov v histórii. Zlato na nich vybojovala celkovo päťkrát a je najúspešnejšou krajinou na svete. V zbierke cenných kovov majú brazílski hráči aj dvakrát striebro a dvakrát bronz.
     
    64
    Nemecko sa na moment stiahlo na vlastnú obrannú polovicu, ale prílišnú defenzívnu aktivitu vyvíjať nemusí. Brazília je rozsypaná na najmenšie časti a nedarí sa jej zakončiť.
     
    65
    Schürrle sa takmer dostal k zakončeniu, po ktorom by César so svojej lopte vyťahoval loptu šiestykrát. Nič také sa ale nestalo, pretože domáci gólman center pred Schürrlem zachytil.
     
    66
    Prebieha 66. minúta tohto zápasu. O jeho osude je už dávno rozhodnuté a v podstate sa už iba dohráva. Nemecko hrá v absolútnej ľahkosti a lieta z jednej strany na druhú.
     
    67
    Dvaja hráči Nemecka sa úplne sami rútili do zakončenia! Proti nim bol už iba gólman Neuer, ktorý našťastie pre Brazíliu veľmi dobre vybehol a pokus o gólovú strelu zrazil. Debakel sa mohol ešte viac prehĺbiť.
     
    68
    Brazília sa vzápätí takisto pokúsila o rýchly brejk, no na jeho konci ju zastavila ofsajdová pozícia. Nemecko môže byť v úplnom kľude, Neuer zahrá loptu opäť na opačnú polovicu.
     
    Podľa bývalého anglického reprezentačného gólmana Davida Jamesa má na dnešný zápas oveľa väčší vplyv absencia stopéra Thiaga Silvu, ktorý sa nechal zbytočne vykartovat vo štvrťfinálovom dueli proti Kolumbii, než zranenia Neymara. Dante a David Luiz v brazílskej obrane totiž pôsobí ako cudzinci.


     
    68
    Prvú žltú kartu dostáva domáci Dante. Ten vo faule nešetril klubového spoluhráča Müllera a inaksuje zaslúžený trest.
     
    69
    Nemecko dalo gól!

    Demolácia najúspešnejšej krajiny v histórii futbalového šampionátu pokračuje. Brazília absolútne nezvládla situáciu, Marcelo nepochopiteľne zle vystúpil a streidajúci ANDRÉ SCHÜRRLE ranou z malého vápna zavŕšil poltucet v sieti Brazílie.
     
    André Schürrle – 0:6

     
    70
    Brazília je na kolenách a strieda. Ihrisko opustil Fred, jeho miesto nahradí Willian.
     
    71
    Brazílčania sa pokúsili zaútočiť. Loptu mal na kopačke Bernard, no v dobrej pozícii namiesto strely volil zbytočnú prihrávku na Marcela, ktorý nemal veľa šancí na presné zakončenie.
     
    72
    Brazília je úplne na kolenách a Nemecko si naďalej robí čo chce. Ťažko povedať, koľko gólov dnes ešte uvidíme. Isté ale je, že debakel to bude obrovský.
     
    73
    Celý svet sa prizerá absolútnej dominancii prvých finalistov tohtoročného šampionátu. Priamo na štadióne je už množstvo voľných miest, pretože niekoľko stoviek fanúšikov Brazílie sa na zápas nedokázalo pozerať a jednoducho odišli.
     
    74
    Brazília sa dostala opäť až k šestnástke súpera, kde sa Paulinho šikovne vyhol ofsajdu. Následne pálil, no ani z tohto pokusu gól byť nemôže.
     
    75
    Nemecko si prevzalo loptu na svoje kopačky a drží sa na vlastnej útočnej polovici. Nemá sa kam ponáhľať, a tak pokojne kombinuje. Kroos sa pokúsil vysunúť spoluhráča, no hostia si nerozumeli.
     
    76
    Nemci opäť striedajú. Ihrisko opustil úspešný strelec Khedira, na jeho miesto sa dostáva Draxler.
     
    77
    Absolútna frustrácia Brazílie sa teraz mala skončiť jednoznačnou červenou kartou pre domáceho kapitána Luiza. Ten priamo zasiahol do kolena Müllera, a to bez akéhokoľvek kontaktu s loptou. Rozhodca bol blízko, no neudelil ani len žltú kartu.
     
    78
    Brazílsky kapitán sa dopustil hrubého faulu, ktorý nemôže ospravedlniť ani jeho úplná frustrácia. Tento zápas Luiz nezvládol zo žiadnej pozície a Brazília musí naďalej čeliť rozbehnutým Nemcom.
     
    79
    Nemecko dalo gól!

    Siedmy gól v sieti Brazílie. ANDRÉ SCHÜRRLE dostal loptu na ľavej strane a nechytateľne ju zavesil pod brvno. Gólman César sa opäť iba bezmocne pozerá na loptu vo svojej sieti. Dnes už neuveriteľný siedmykrát.
     
    André Schürrle – 0:7


     
    80
    Brazília sa nedokáže spamätať. chcela to napraviť rýchlym brejkom, ktorý bol ale pohotovo zrazený iba na rohový kop v prospech domáceho tímu.
     
    81
    Po rohu ohrozenie bránky neprišlo. Po niekoľkých desiatkach sekúnd od jeho zahratia sa k strele spoza šestnástky dostal Marcelo, no úplne minul priestor troch žrdí.
     
    82
    Nemecko v pokoji rozohráva a sťahuje sa do útoku. Brazília v hlavách určite odrátava posledné minúty do konca tohto zápasu. Situácia domácich je skutočne nezávideniahodná.
     
    83
    Nemecko sa presunulo až k bránke súpera. Tam si v exhibičnom semifinálovom zápase hostia robia čo chcú, no Schürrleho pokus o center na Müllera neprešiel.
     
    ZAUJÍMAVOSŤ:
    FIFA v nedeľu oznámila, že tohtoročný svetový šampionát je druhým najnavštevovanejším svetovým šampionátom v histórii. S priemerom 52.762 divákov na zápas už Brazília prekonala majstrovstvá z roku 2006 z Nemcka, kde bolo na jednom zápase priemerne 52.491 divákov. Rekord držia MS 1994 z USA, kde jeden zápas videlo priemerne 68.991 ľudí.
     
    84
    Nemecko stále ostáva na útočnej polovici, no nedarí sa mu dostať do ďalšieho zakončenia. To ale hostí vôbec mrzieť nemusí.
     
    Nemci sú prvým tímom histórie, ktorý strelil sedem gólov v semifinálovom zápase svetového šampionátu.


     
    85
    Na opačnej polovici trávnika sme po prechode Brazílie videli chabý strelecký pokus. Jeho autorom bol Ramires, no Neuer s prehľadom chytá.
     
    86
    Nemecko pokračuje v skvelom výkone a súpera do nebezpečného zakončenia nepúšťa. Po slabšom úvode tohto polčasu sa hostia opäť skoncentrovali a pár minút pred koncom sa pokúsia opäť zaútočiť.
     
    87
    Nemecko na útočnej polovici v podstate nepohrozilo. Hostia sa o to snažili, ale ich pokus o center pred vápno bol zrazený na rohový kop. Brazília sa musí naďalej brániť.
     
    88
    Nemecko rozohralo loptu od rohovej zástavky nacvičeným signálom dozadu. Nemci s pokojom na kopačkách kombinujú pred súperovou šestnástkou a nikam sa zbytočne neponáhľajú.
     
    89
    Obrovská šanca Nemecka a potom aj Brazílie. Najskôr sa do súboja proti Césarovi pustil Schürrle, no domáci gólman teraz predviedol úspešný zákrok. Po rýchlom prechode na opačnú polovicu Oscar z uhla takisto neskóroval.
     
    Oscarův pokus

     
    90
    Brazília dala gól!
    Predsa len jeden gól do siete Neuera. OSCAR dostal priveľa priestoru a tvrdá rana do siete súpera znamená aspoň čestný zásah pre organizátorskú krajinu.
     
    Oscar – 1:7

     
    90+1
    Nadstavovať sa budú 2 minúty. Tie ale majú pre domácich poriadne trpkú príchuť. Zo streleného gólu sa neteší vôbec nikto.
     
    90+2
    Draxler sa ešte pokúsil o ôsmy zásah v sieti Césara. V nájazde na bránku sa ale dopustil menšieho faulu, čo bola zrejme posledná situácia v tomto zápase.
     
    Koniec zápasu.
     
    Nemecko postupuje do finále, Brazília si po obrovskom semifinálovom debakli zahrá o tretie miesto.
     
    Zápas je na konci. Na trávniku vidíme slzy aj úsmev, modlitby aj nadávky. Svet videl neuveriteľný duel, po ktorom sa Brazília pred vlastnými fanúšikmi dostala na absolútne dno. Nemeckí hráči sa aj s ťažkosťami tešia z postupu, zrejme sú sami ešte stále zaskočení z toho, čo sa v prechádzajúcich minútach udialo.
     
    Štatistiky po zápase:
    Držane lopty: 52% – 48%
    Strely (na bránu): 14(11) – 13(12)
    Ofsajdy: 3-1
    Fauly: 11-12

    Nemci dnes svojho súpera doslova rozdrvili a Brazília sa bude musieť vysporiadať s najväčšou potupou vo svojej histórii. Futbalový svet upiera zraky k výsledku, ktorý znie priam neuveriteľne – Nemci zvíťazili 7:1, no teraz ani nejde o ich výhru, ale skôr o prehru domáceho tímu. Isté ale je, že po tomto debakli sú Nemci pasovaní do pozície finálového favorita.
     
    Je dobojováno.


     
    V šoku je Brazília, v šoku je celý svet. Zápas je za nami. Prvé semifinále prinieslo niečo nečakané a skončilo sa osemgólovým divadlom. Nemci ukázali celému svetu cestu za moderným futbalom, cestu za finále a hlavne neuveriteľnú šou. Brazília sa teraz iba ťažko zmôže na slová. Fanúšikovia toto svojim obľúbencom možno nikdy neodpustia.

    S týmto konštatovaním sa už s vami pre dnešok lúčime a prajeme ešte príjemný zvyšok dnešnej noci.
    Za pozornosť ďakuje Veronika Pancuráková. (23:57:55)

    Veronika Pancuráková

    Góly: 90. Oscar – 11. Müller, 23. Klose, 24. Kroos, 26. Kroos, 29. Khedira, 69. Schürrle, 79. Schürrle

    Karty:   68. Dante (BRA)


    Brazília: ésar – Maicon, Luiz (C), Dante, Marcelo – Gustavo, Fernandinho (46. Paulinho) – Hulk (46. Ramires), Oscar, Bernard – Fred (70. Willian)
    Náhradníci: Jefferson, Victor – Dani Alves, Maxwell, Henrique, Paulinho, Ramires, Hernanes, Jo

    Nemecko: Neuer – Lahm (C), J. Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes – Khedira (77. Draxler), Schweinsteiger – T. Müller, Kroos, Özil – Klose (58. Schürrle)
    Náhradníci: Zieler, Weidenfeller – Durm, Mertesacker, Götze, Großkreutz, Ginter, Schürrle, Draxler, Kramer, Podolski

    Rozhodca: Marco Rodríguez – Marvin Torrentera, Marcos Quintero (všetci traja MEX). Štvrtý rozhodca: Mark Geiger (USA)