Everton – West Ham 1:0 (kon.) | Fulham – Chelsea 1:3 (kon.) | Hull City – Newcastle 1:4 (kon.)
Stoke City – Arsenal 1:0 (kon.) | Southampton – Liverpool 0:3 (kon.)
koniec
Fulham FC
1:3 (0:0)
Chelsea FC
Sobota 01.03.2014, 16:00 • Craven Cottage (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    O manchesterské derby ochudobnený program 28. kola anglickej Premier League začína na Craven Cottage. Vitajte.

    Malé londýnske derby ponúkne tradičnú bitku prvého s posledným. V minulosti sme však v týchto konfrontáciách boli svedkami množstva senzácií. Zrodí sa jedna i na úkor fenomenálnej Chelsea?

    Tabuľkové postavenie:

    20. Fulham: 6 – 3 – 18; skóre 27:59; body 21
    1. Chelsea: 18 – 6 – 3; skóre 49:21; body 60

    Forma:

    Fulham: R – P – R – P – P – P
    Chelsea: R – V – P – R – V – V

    Prepad Chalupárov zrejme nemá konca. Napriek tomu na záchranu strácajú iba štyri body, čo sa dá zmazať dvomi vydarenými stretnutiami. To sa však ľahko povie a horšie vykoná. Fulham totiž čaká na víťazstvo už sedem zápasov, v ktorých získal iba chabé dva body.
    Napriek tomu im svitá nádej na lepšie zajtrajšky. Medzi remízami na Old Trafford (Manchester United 2:2) a The Hawthorns (West Bromwich 1:1) mali výborne rozbehnuté stretnutie s Liverpoolom, nad ktorým ešte dvadsať minút pred koncom vyhrávali. Napokon však po výsledku 2:3 padli. Ak by sa im ale podarilo napodobniť výkony z posledných troch stretnutí, nemuseli by dnes nutne prehrať.

    Proti Chelsea sa ale zázrak bude rodiť veľmi ťažko. Mourinhovi zverenci sú nielenže na čele ligového pelotónu, ale ako jediný anglický zástupca nevybuchli ani v Lige majstrov. Na horúcej tureckej pôde uhrali dobrú remízu (Galatasaray 1:1), ktorá im pred odvetou ponúka slušné postupové nádeje do štvrťfinále. Modrých môže v poslednom čase mrzieť jedine vypadnutie v FA Cup-e, v ktorom nestačili na Manchester City (1:2).
    V lige klape všetko ako má a Blues sú už dvanásť zápasov bez prehry (V:9; R:3). Podaril sa im aj posledný ligový zápas s Evertonom, keď ich v nadstavenom čase zachránil kapitán John Terry (1:0).

    Vzájomné zápasy:

    21.09.2013; Chelsea – Fulham 2:0
    (Oscar, Mikel)

    17.04.2013; Fulham – Chelsea 0:3
    (David Luiz, 2x Terry)

    28.11.2012; Chelsea – Fulham 0:0

    09.04.2012; Fulham – Chelsea 1:1
    (Dempsey – Lampard)

    26.12.2011; Chelsea – Fulham 1:1
    (Mata – Dempsey)

    21.09.2011; Chelsea – Fulham 1:0 pr. (Curling Cup)

    Najpodstatnejším faktom vzájomných stretnutí je, že Fulham z celkových 72 konfrontácii vyhral len sedemkrát!
    V podobnom duchu sa niesol i prvý tohtosezónny zápas, v ktorom Blues triumfovali 2:0. Dokonale si tak vtedy napravili reputáciu po fiasku s Bazilejom

    Absencie:

    Domácim dnes nalieva nádej pohľad na listinu zranených hráčov, kde sa nachádza iba Matthew Briggs.
    Dnes by sme tak mohli dostať dokonalý obraz o výkonnosti Cottagers.

    Chelsea je však na tom rovnako a mimo zrejme zostane iba člen širšieho kádra Marco van Ginkel. Ten bude chýbať do konca sezóny.

    Chelsea by dnes mala potvrdiť dobrú formu z posledných týždňov a upevniť si tak vedúce postavenie na čele Premier League. Fulham sa zrejme pokúsi o ďalší oduševnený výkon, ale bude to na bodový zisk stačiť?
     
    Úvodné zostavy:

    Fulham FC: Stekelenburg – Riether, Hangeland (C), Heitinga, Richardson – Sidwell, Parker – Dejagah, Dempsey, Kasami – Bent
    Náhradníci: Stockdale – Riise, Kvist, Holtby, Karagounis, Rodallega, Burn

    Chelsea FC: Čech – Ivanovič, Cahill, Terry (C), Azpilicueta – Ramires, Matič – Schurrle, Oscar, Hazard – Torres
    Náhradníci: Schwarzer – A. Cole, David Luiz, Lampard, Ba, Willian, Mikel

    Rozhodca: Mark Clattenburg – D. Cann, J. Collin – R. East.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hosťujúca dvojica v modrom Oscar a Torres obstarala úvodný výkop. Fulham v tradičnej bielo-čiernej kombinácii zľava-doprava. Malé londýnske derby môže začať.
     
    2
    Frank Lampard po prvýkrát vyzval na ľavej strane Hazarda, ale prihrávka ikony Blues bola nepresná. Domáci budú vhadzovať.
     
    3
    V prvej zaujímavej pozícii sa ocitol Clint Dempsey, ktorého centrom z ľavej strany našiel Kasami. Lúčiaci sa Američan však v záklone hlavičkoval mimo.
     
    4
    Uf, na Craven Cottage to iba tak zahučalo. Marten Stekelenburg odflákol svoju rozohrávku, keď loptu poslal iba do Fernanda Torresa. Ten však stál príliš blízko a na jeho mynelu zareagovať nestihol.
     
    5
    Chelsea začína pomerne vlažne a niet sa čomu čudovať. Pred necelými troma dňami jej hráči ešte behali po istanbulskej horúcej tráve.
     
    6
    V stredovej fáze ihriska sa nám kopia fauly na oboch stranách. Jedným sa teraz prezentoval i Srb Nemanja Matič.
     
    7
    Krátko nato zakončoval Oscar, ale ešte predtým sa pískal nedovolený zákrok od Ramiresa. Ten dnes nastupuje s ochrannou maskou.
     
    8
    Ostrý úvod stretnutia pokračuje ďalej. Na zemi sa ocitá kapitán Hangeland, ktorý sa vo vzduchu zrazil s Richardsonom.
     
    9
    Domáci kapitán Hangeland naďalej leží na trávniku a stále je poriadne otrasený. V zápase však zrejme po ošetrení bude pokračovať.
     
    10
    Hangeland už je na nohách, Dan Burn si môže sadnúť späť na lavičku, pri lopte momentálne favorizovaná Chelsea.
     
    11
    Outy, fauly, ošetrovania a iné prerušenia. To je jediné, čo sme mohli sledovať v úvodnej desaťminútovke. Snáď sa nám zápas rozbehne.
     
    12
    Po Schurrleho voľnom kope tomu tak nebude. Nemcov pretiahnutý center skončil za bránkovou čiarou. Rozohrávať bude Stekelenburg.
     
    13
    Čo to dnes Stekelenburg stvára? Žeby to prehnal s piatkovou zábavou? Opäť príliš dlho váhal s rozohrávkou a znovu to bol Fernando Torres, ktorý pocítil silu jeho výkopu. Lopta sa však tentokrát odrazila pred neho a El Niňo mohol zakončovať v jasnej tutovke. Z piatich metrov sa pokúsil nájsť vzdialenejší roh domácej bránky, avšak mieril mimo.
     
    14
    Torres sa následne ocitol v pozícii asistenta, keď nádherne vysunul Schurrleho. Ten sa však nachádzal v postavení mimo hru a jeho nájazd na Stekelenburga sa tak nekoná.
     
    15
    Problémy domáceho kapitána Hangelanda sú vážnejšie než sa zdalo a po strete s Richardsonom musí striedať. Na jeho miesto príde spomínaný Burn.
     
    16
    Domáci tak prežívajú ďalší škrt cez rozpočet. Dana Burna si pamätáme hlavne z predstavenia na Old Trafford, kde priťahoval všetkých 84 centrov United.
     
    17
    Tempo zápasu je i vďaka striedaniu a predchádzajúcim ošetrovaniam naďalej pomerne vlažné. Uvidíme dokedy.
     
    18
    Nemenil to ani Dempsey, ktorý sa snažil odpovedať na Kasamiho prihrávku. Ivanovič ho však vytlačil za bránkovú čiaru.
     
    19
    Réžia tak mala príležitosť na ohliadnutie sa za Stekelenburgovymi lapsusmi. Hostia ich však nedokázali potrestať.
     
    20
    Holandský gólman si tentokrát počínal suverénnejšie, keď si pokryl prízemný center od pravého krídelníka Schurrleho.
     
    21
    Heitinga výborne prečítal Hazardovu prihrávku na Ivanoviča a Chalupári sa okamžite pustili do protiútoku. Dempsey však cez Azpilicuetu nevystrelil a nasledovať bude rohový kop.
     
    22
    Ten skončil v rukaviciach Petra Čecha, ktorý si počínal oveľa suverénnejšie, než jeho holandský kolega na druhej strane.
     
    23
    Clint Dempsey je naďalej aktívny a podarilo sa mu vybojovať ďalší rohový kop. Tentokrát ho zastavoval kapitán Terry.
     
    24
    Kasamiho center našiel vysokánskeho Dana Burna, ktorý však nemal dostatok priestoru na zakončeniu a loptu poslal mimo.
     
    25
    Cottagers sa na polovici ihriska hrali s ohňom, ale pressing Chelsea napokon ustáli a lopta sa už ocitá u Stekelenburga.
     
    26
    Chelsea mala v doterajšom priebehu 9-percentnú prevahu v držaní lopty, ale k ničomu to zatiaľ neviedlo. Jedinú šancu pre Torresa pripravil Stekelenburg.
     
    27
    Príliš sa zatiaľ nebaví ani VIP zóna na Craven Cottage, kde okrem iných sedí i otec Franka Lamparda či legenda Bobby Charlton.
     
    28
    Aspoň nejaký rozruch vzbudil Ramiresov obstrel spoza šestnástky, ktorý však letel nejaké tri metre mimo.
     
    29
    Sidwell sa nám po dlhšej dobre pripomenul ostrým súbojom na polovici ihriska, po ktorom Ramires doslova odletel. Správne sa však nepískalo.
     
    30
    Ďalšia nepresná dlhá lopta na Fernanda Torresa, ktorú vyprodukoval Nemanja Matič. Stekelenburg mal ľahkú prácu.
     
    31
    Branislav Ivanovič v rohu ihriska pristrčil Sidwella a domáci dostávajú k dispozícii skrátený rohový kop. Bude im na niečo?
     
    32
    Parker centroval na Burna, ktorý sa ale cez Cahill nepresadil. Naopak tu bol brejk na druhej strane, ktorý musel hasiť Richardson. Hostia budú vďaka Hazardovi rozohrávať skraja šestnástky.
     
    33
    Oscar centroval na hranicu malého vápna, kde však loptu rybičkou odvrátil pozorný Steve Sidwell. Chelsea bude iba vhadzovať.
     
    34
    Sidwell trochu zvýšil tempo a na pravej strane sa snažil o spoluprácu s Dejagahom. Ich pohnútky však prerušil Azpilicueta.
     
    35
    Ashkan Dejagah na súperovej polovici hlúpo dohral rozohrávajúceho Azpilicuetu, čo neušlo Clattenburgovej pozornosti. Ten Alžírčana odmenil žltou kartou.
     
    36
    Napriek niekoľkým ostrejším zákrokom sme videli iba prvú žltú kartu. Azpilicueta sa už dvíha, môžeme hrať ďalej.
     
    37
    Pokračovali sme Torreovou akciou, ale španielsky útočník sa proti Parkerovi nepresadil. Chelsea sa naďalej nedokáže dostať do vápna.
     
    38
    Domácim sa to naopak podarilo a po Parkerovej prihrávke mohol ísť do šance Dempsey. Toho však v šestnástke telom odstavil Cahill a po práve sa tak penalta nepískala.
     
    39
    Pískalo sa až teraz, keď nejakých 23 metrov od bránky padol opäť Clint Dempsey. Ramires si už počínal v rozpore s pravidlami a sledovať tak budeme priamy kop domácich.
     
    40
    Fulham predviedol vtipný signál, keď popred loptu prebehla hneď trojica hráčov v bielom. Pálil až Kasami, ktorý však loptu poslal iba do stredu bránky.
     
    41
    Keby tam shooter Riiseho formátu, možno by to vyzeralo inak. Každopádne ten signál vytiahol dvoch-troch hráčov z múru.
     
    42
    Dejagah sa z hranice šestnástky pokúsil o streľbu, ale Azpilicueta ho dobre prečítal a loptu pokryl na svojom stehne.
     
    43
    Prvé dejstvo sa nám pomaly (a to doslova) chýli k svojmu koncu. Pokúsi sa Chelsea udrieť gólom do šatní?
     
    44
    Pokúšal sa však o to Richardson, ktorý prihrával na os ihriska. Tam sa však Dempsey pošmykol a hrať môže bek Azpilicueta.
     
    45
    Nejaký vzruch priniesol ešte Sidwellov pokus nad, ktorý navyše prišiel po predom avizovanom faule Darrena Benta.
     
    45+1
    Rozhodcovská štvorica pridáva k úvodnému dejstvu ešte tri minúty. Dočkáme sa v samom závere nejakého vzrušenia?
     
    45+2
    No tak predsa. Oscar rozohrával voľný kop z vyše dvadsiatich metrov, ktorý cez Richardsona prepadol až na Torresa. Ten si loptu dokázal spracovať a halfvolejom zo siedmich metrov sa snažil prekonať Stekelenburga. Domáci gólman však predviedol pohotový zákrok, ktorým loptu vytlačil nad brvno. Maarten tak dokázal odčiniť svoje omyly z úvodnej štvrťhodiny.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V úvodnom dejstve malého londýnskeho derby sme sa príliš nebavili. Šancí bolo málo a zväčša prichádzali iba po chybách. V tých najväčších dvoch sa ocitol Torres, ktorý sa však nedokázal presadiť. Do kabín tak odchádzame za bególového stavu.

    Na presné zásahy si budeme musieť počkať do druhého polčasu, ktorý začína približne o 17:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    V polčasovej prestávke sme sa zmien nedočkali a pokračujeme tak iba bez Hangelanda, ktorý striedal už po štvrťhodine hry.
     
    47
    Riether z pravej strany centroval na Dempseyho, ktorý posielal loptu pod seba na Benta. Ten však už cez Ivanoviča neodcentroval.
     
    48
    Ivanovič v rohu ihriska poslal k zemi Kasamiho, ktorý sa okamžite pomstil postrčením Srba zozadu. Od Clattenburga to mal za žltú.
     
    49
    Na druhej strane sa na hranici šestnástky dostával k strele Matič, ktorého však v poslednej chvíli zastavil Scott Parker.
     
    50
    Ramires na polovici ihriska zastavil rozbehnutý protiútok Chalupárov, ktorý ťahal Sidwell. I hostia tak vidia žltú kartu.
     
    52
    Chelsea dala gól!
    Blues vychádza vstup do druhej polky na výbornú a až teraz sa im podarilo zlomiť mizériu z prvého polčasu. Akcia modrých začala outovým vhadzovaním na vlastnej polovici. Ivanovič rozohral na Schurrleho, ktorý prihral na stred ihriska Hazardovi. Belgický líder hostí predviedol nádhernú dlhú loptu práve na ANDRÉHO SCHURRLEHO, ktorému už Dan Burn nestíhal a Nemec zvnútra šestnástky povedľa Stekelenburgovych nôh otvára skóre.
     
    54
    Domáci teraz budú musieť otvoriť hru, čo im nie je príliš po vôli. Príležitosť využiť otvorené okienka dostane pochopiteľne Chelsea.
     
    55
    Cottagers sa však môžu postarať o vyrovnanie. Po Dejagahovej práci na pravej strane sa totiž bude kopať rohový kop.
     
    56
    Priestor pred Petrom Čechom však ovládol Cahill a Chelsea sa tak pohodlne ubránila. Pri lopte momentálne Lampard.
     
    57
    Blues chceli opäť nakuknúť do domácej šestnástky, ale prenikajúceho Ramiresa zastavil Parker. Clattenburg hru púšťa, hrať môže Fulham.
     
    59
    Eden Hazard sa po polčasovej prestávke rozohral k parádnemu výkonu a na svoje konto si mohol pripísať už druhú asistenciu. Na ľavej strane povykrúcal Riethera a následným centrom Torresovi otvoril odkrytú polovicu bránky. Pred El Niňom však na roh odvracal Kieran Richardson. Nielen Hazard a Mourinho sa teraz držia za hlavu.
     
    60
    Rohový kop už toľko vzrušenia nepriniesol. Cahill síce dokázal zakončiť, ale jeho nedôrazný volej navyše letel mimo brány.
     
    61
    Burna teraz zachránil postranný rozhodca Darren Cann, ktorý odmával Oscarov ofsajd. Inak by už ťažil z Burnovej chyby a šiel by sám na bránku.
     
    62
    Aspoň prostredníctvom Holtbyho sa do londýnskeho derby zapojí i ďalší klub z hlavného mesta. Kmeňový hráč Tottenhamu nahradil Kasamiho.
     
    63
    Fulham je po inkasovanom góle značne obarený. Akoby si uvedomoval, že kľúčom k úspechu dnes bolo čisté konto.
     
    64
    Cottagers sú aspoň na chvíľu pri lopte, ale stále je to pomalé a navyše príliš ďaleko od bránky Petra Čecha.
     
    65
    Chelsea dala gól!
    Obydlia domácich Chalupárov sa začínajú rozpadať... Keby som mal klobúk, tak by som ho pred Hazardom sňal a snáď by som sa aj poklonil. Opäť vymyslel geniálnu prihrávku pomedzi obrancov, ktorou spoza šestnástky vysunul ANDRÉHO SCHURRLEHO. Ten si opäť počínal chladnokrvne a povedľa Stekelenburga zvyšuje na 2:0. Druhá asistencia pre Belgičana, druhý gól pre Nemca a druhá rana pre domácich Cottagers.
     
    67
    Fulham si momentálne nedokáže prihrať a začína to s ním vyzerať veľmi zle. José Mourinho si začína uvedomovať, že je hotovo.
     
    69
    Chelsea dala gól!
    ANDRÉ SCHURRLE kompletizuje hattrick! Dlhý výkop od Petra Čecha vo vzduchu našiel Fernanda Torresa, ktorý ustál hlavičkový súboj s Heitingom a následne vyslal nádhernú kolmicu na Schurrleho. Ten s prehľadom mazáka prestreľuje padajúceho Stekelenburga a Fulham pokračuje vo svojom páde a blíženiu sa k Championship.
     
    71
    Felix Magath nezažíva práve najvydarenejšiu domácu premiéru. Cottagers sú dnes žiaľ zrelí na uterák.
     
    72
    Iskierku nádeje ešte mohol vykresať Dempsey. Ten však po Holtbyho voľnom kope hlavičkoval mimo Čechovej bránky.
     
    73
    Zo sektoru hostí sa ozýva zborové „José Mourinho, José Mourinho!" Skúste sa tomu diviť.
     
    74
    Fulham FC dal gól!
    Holtbyho rohový kop však aspoň čiastočne útíšil hosťujúci sektor. Nemcov center od rohovej zástavky predlžoval Burn, Petr Čech nezasiahol a na zadnej žrdi sa ocitol Darren Bent. Ten zasiahol loptu iba špičkou kopačky, ale tá sa následne odrazila k JOHNOVI HEITINGOVI, ktorý ju už do odkrytej bránky dokázal dopraviť. Fulham znižuje a budeme zvedaví, či zostane iba pri tom.
     
    76
    Domáci priaznivci ožívajú a ešte veria v nejaký ten bodový zisk. Fulham sa však bude musieť nadýchnuť k obrovskému náporu.
     
    77
    José Mourinho posilňuje defenzívu. Trávnik opustí špílmacher Oscar. Na jeho miesto príde defenzívnejšie ladený stredopoliar John Obi Mikel.
     
    78
    Striedanie by sa však hodilo i domácim. Na lavičke sa ponúka predovšetkým Rodallega či skúsený Grék Karagounis.
     
    79
    Felix Magath skutočne strieda a je to tá druhá alternatíva. Karagounis ide hore a miesto mu púšťa Parker. Fulham tak bude dohrávať s tretím kapitánom.
     
    80
    Karagounis okamžite zahrial svoju pravačku. Jeho strela spoza šestnástky ale letela iba do stredu bránky, kde si to Čech postrážil.
     
    81
    Následne sa snažil vyzvať Benta Sidwell, ale anglická spolupráca vinou nepresného centra neklapla.
     
    82
    Striedajú i modrí, keď trávnik opustí strojca tretieho gólu Fernando Torres. Na jeho miesto príde zriedkavý náhradník Demba Ba.
     
    83
    Senegalčan opäť dostáva slabých desať minút, s ktorými zrejme spokojný nebude. No nebolo mu v St. James Parku lepšie?
     
    84
    Chelsea sa umne darí kúskovať záver zápasu, aby sa Chalupári nedostali k prípadnému náporu.
     
    85
    Ťažko však povedať, či by za danej situácie bol Fulham niečoho takého schopný. Nezdarom skončil i Dejagahov prienik po pravej strane, ktorý si loptu príliš predkopol a odcentrovať tak nestihol.
     
    86
    Karagounis prináša pokoj na domáce kopačky. Dejagah však z jeho prihrávky neťažil a jeho center pokryl Cahill.
     
    87
    José Mourinho nechal vytlieskať trojgólového strelca Andrého Schurrleho. Na hraciu plochu sa v závere pozrie i David Luiz.
     
    88
    To je mimochodom ďalší nespokojný muž, ktorý v Chelsea nedostáva dostatok príležitostí. Záujem o neho prejavuje predovšetkým Barcelona.
     
    89
    Dejagah sa snaží ešte spraviť niečo s týmto zápasom. Po jeho zrazenom centri bude nasledovať rohový kop.
     
    90
    Dan Burn však vo vzduchu fauloval Johna Terryho, čo neušlo Clattenburgovej pozornosti a Chelsea sa opäť môže upokojiť.
     
    90+1
    Ramires sa na začiatku štvorminútového nadstavenia predral do vápna, odkiaľ však strieľal nedôrazne do stredu bránky.
     
    90+2
    Hazard sa príliš nepohodol so streidajúcim Dembom Ba a ich spolupráca nemala dlhého trvania. Loptu už vyváža Sidwell.
     
    90+3
    Rietherov center zmaru, ktorý pristál v Čechovom náručí a to už zrejme bude koniec. Fulham nemá dostatok času a ani síl nato, aby sa vrátil do stretnutia.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Chelsea podľa očakávaní splnila rolu favorita. Prvý polčas síce priniesol nemastný-neslaný futbal, ale úvod druhého dejstva sa hosťom podarilo zachytiť a vďaka Schurrleho hattricku sa ujali trojgólového vedenia. Chalupári sa už zmohli iba na jednu gólovú korekciu. Chelsea tak i vďaka zakopnutiu Gunners zvyšuje svoj náskok na štyri body. Rovnaký počet bodov strácajú Cottagers na záchranu. Ich situácia sa však bude v priebehu víkendu ešte zhoršovať.

    Toľko z malého londýnskeho derby. Ďakujem Vám za pozornosť a už zanedlho sa vidíme na juhu Anglicka, kam cestoval Liverpool. (17:59:32)

    Erik Farkaš

    Góly: 74. Heitinga – 52. Schurrle, 65. Schurrle, 69. Schurrle

    Karty:   35. Dejagah (FUL), 48. Kasami (FUL) – 50. Ramires (CHE)


    Fulham FC: Stekelenburg – Riether, Hangeland (C), Heitinga, Richardson – Sidwell, Parker – Dejagah, Dempsey, Kasami – Bent
    Náhradníci: Stockdale – Riise, Kvist, Holtby, Karagounis, Rodallega, Burn

    Chelsea FC: Čech – Ivanovič, Cahill, Terry (C), Azpilicueta – Ramires, Matič – Schurrle, Oscar, Hazard – Torres
    Náhradníci: Schwarzer – A. Cole, David Luiz, Lampard, Ba, Willian, Mikel

    Rozhodca: Mark Clattenburg – D. Cann, J. Collin – R. East