Kazaň – Real Betis 0:2 (kon.) | Neapol – Swansea 3:1 (kon.) | Doneck – Plzeň 1:2 (kon.)
Salzburg – Amsterdam 3:1 (kon.) | Sevilla – Maribor 2:1 (kon.) | Bazilej – Tel Aviv 3:0 (kon.)
Frankfurt – Porto 3:3 (kon.) | Razgrad – Lazio 3:3 (kon.) | Alkmaar – Liberec 1:1 (kon.)
Benfica – Solún 3:0 (kon.) | Fiorentina – Esbjerg 1:1 (kon.) | Genk – Machačkala 0:2 (kon.)
Lyon – Odesa 1:0 (kon.) | Tottenham – Dnipropetrovsk 3:1 (kon.) | Trabzonspor – Juventus 0:2 (kon.)
Valencia – D.Kyjev 0:0 (kon.)
koniec
Šachtar Doneck
1:2 (0:2)
FC Viktoria Plzeň
Štvrtok 27.02.2014, 19:00 • Donbass Arena (Doneck) • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:00.
     
    Vitajte v nádhernej Donbass Arene, kde je na programe odvetný zápas šestnásťfinále Európskej ligy UEFA.

    Prvý zápas nám ponúkol vyrovnanú partiu s remízou 1:1. Dnes by však Ukrajinci chceli preukázať svoju kvalitu naplno. Podarí sa im to, alebo sa dočkáme ďalšieho európskeho zázraku v podaní Viktorky?

    Úvodné stretnutie v Štruncovych sadoch bolo pre oba celky prvým súťažným zápasom po vyše dvoch mesiacoch. Napriek tomu sme sledovali výborný, atraktívny, moderný a vyrovnaný futbal. Viktorka sa dokonca ujala i vedenia, do ktorého ju v 62. minúte poslal Stanislav Tecl.
    Dve minúty nato však bolo vyrovnané, keď expresne rýchlo odpovedal Luiz Adriano. Záver stretnutia sa už niesol v znamení ukrajinskej prevahy, ale domáci svojou bojovnosťou uhájili aspoň nerozhodný výsledok.

    Dušan Uhrin tak začal novú plzenskú éru celkom podarene. Na sympatický výsledok so Šachtarom nadviazal i v domácej ligovej súťaži, kde jeho zverenci triumfovali v Ostrave (2:1). Oba góly vzišli s Teclovej kopačky, ktorý začína jar vo veľkom štýle.
    Štýlový by bol určite i postup cez ukrajinského favorita.
    Plzenčanom sa však na cudzích ihriskách tento rok nedarí. V skupine Ligy majstrov totiž v troch zápasoch nezískali ani bod. Keď sa však pozrieme na posledné zápasy v Európskej lige, tak zistíme, že Viktoria je na cudzích trávnikoch už štyri stretnutia v rade bez porážky. Do tejto šnúry samozrejme patrí o slávny triumf nad Neapolom (3:0).

    Dnes však na Západočechov čaká skúsené mužstvo, ktoré je považované za jeden z najlepších celkov vo východnej Európe. Jarná fáza európskych pohárov je pre nich pravidlom a ich tohtoročná púť by sa dnes nemala skončiť.
    V Donbass Arene sa totiž Lucescovym zverencom nesmierne darí. Už 21 súťažných zápasov tu Baníci neprehrali. Dnes by sa navyše mali predstaviť v plnej sile, keďže kvôli nepokojom na Ukrajine sa preložil ich nedeľňajší šláger s Dynamom Kyjev.

    Absencie:

    V absolútne najsilnejšom zložení však Šachtar neuvidíme. Kvôli disciplinárnemu trestu totiž bude chýbať stopér Yaroslav Rakytskiy.

    Z rovnakého dôvodu bude na druhej strane absentovať David Limberský. Kvôli zranenému brušnému svalu na Ukrajinu nepocestuje ani Matúš Kozáčik.

    Skúsenosti a hráčska kvalita dnes favorizuje domácich Baníkov. Plzeň však neraz ukázala svoje odhodlanie a tímového ducha. Bude to dnes na ďalšiu senzáciu stačiť?
     
    Úvodné zostavy:

    Šachtar Doneck: Pyatov – Srna (C), Kucher, Krivtsov, Shevchuk – Stepanenko, Ilsinho – Douglas Costa, A. Teixeira, Bernard – Luiz Adriano
    Náhradníci: Kanibolotskiy – Hübschman, Eduardo, Ferreyra, Chygrynskiy, Taison, Fernando

    FC Viktoria Plzeň: Bolek – Řezník, Procházka, Čišovský, Hubník – Horváth (C), Hořava – Petržela, Kolář, Ďuriš – Tecl
    Náhradníci: Pavlík – Hejda, Wágner, Hrošovský, Kovařík, Bakoš, Štípek

    Rozhodca: Pol van Boekel – D. Goossens, B. van Dongen – R. van de Ven.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop v nádhernej Donbass Arene je už minulosťou. Obstarali ho hostia v bielych dresoch. Šachtar bude v tradičnej oranžovo-čiernej kombinácii útočiť sprava-doľava.
     
    2
    Plzeň začína stretnutie aktívne a už sme sledovali i jeden zaujímavý center do vápna. Kolář sa však ku koncovke nedostal, keďže ho výborne pokryl Kucher.
     
    3
    Do prvej akcie sa púšťali i domáci, ale takisto dobre si v defenzíve počínal i Hořava. Pokračujeme tak v opatrnom úvode zápasu.
     
    4
    Viktorka s ďalšou navštívenkou v Pyatovovom vápne, ale Tecl prihrávkou pod seba Ďuriša nenašiel. Po následnom rýchlo brejku Douglas Costa centroval iba k Bolekovi.
     
    5
    Zatiaľ to vyzerá tak, že lajtmotívom dnešného zápasu budú rýchle a priamočiare akcie. Po faule na Hubníka bude nasledovať voľný kop od postrannej čiary.
     
    6
    Horváth našiel presným centrom Ďuriša, ktorý však pálil iba do Kuchera. Hubník z následnej dorážky trafil Tecla, ktorý sa nachádzal v postavená mimo hru.
     
    7
    Voľný kop sa rozohrával i na druhej strane a po obetavej Ďurišovej rybičke ho bude nasledovať i kop rohový.
     
    8
    Domáci vymysleli nádherný signál, po ktorom sa v dobrej pozícii ocitol Ilsinho. Ten prihrával ešte lepšie postavenému Krivtsovovi, pred ktorým však odkopával Čišovský.
     
    9
    Pri lopte je momentálne Šachtar, ktorý sa snaží diktovať tempo hry. Zatiaľ však kombinuje iba na vlastnej polovici ihriska.
     
    10
    Rozbehol to až Teixeira, ktorý sa rozbehol na pravej strane. Hubník ho zastavil iba za cenu ďalšieho rohového kopu.
     
    11
    Baníci už tentokrát nakrátko nerozohrávali a prácu mal i Petr Bolek. Ten však Bernardov center dokázal poslať do bezpečia.
     
    12
    Tecl v šprintérskom súboji porazil Kuchera, ale vpredu už nemal dostatočnú podporu. Po jeho spätnej prihrávke centroval Horváth, ale Krivtsovom zrazený pokus skončil iba u Pyatova.
     
    13
    Ilsinho opäť ukázal svoj dôvtip a do ďalšieho úniku sa dostal Bernard. Pred ním však stihol hasiť Hubník, ktorý zahral na ďalší rohový kop.
     
    14
    Šachtar rozohráva štandardky veľmi rýchlo, ale ani tentokrát sa domáci k zakončeniu nedostali. Stále tak čakám na prvú vážnejšiu príležitosť.
     
    15
    Nedočkáme sa jej ani po Řezníkovom pretiahnutom centri, ktorý už Hubník na hracej ploche nedostihol. Rozohrávať bude Pyatov.
     
    16
    Za Hubníkom tak bolo pochopiteľne prázdno, čo sa okamžite snažil využiť Douglas Costa. Poctivo sa s ním však vrátil Michal Ďuriš.
     
    17
    Bernard nám naplno preukazuje, prečo sa nachádza v reprezentačnom výber veľkého Felipaa. Řezník ho však zastavil aspoň za cenu rohového kopu.
     
    18
    Domáci rozohrali opäť nakrátko, ale Teixeirov následný center postrádal presnosť a letel vysoko nad. Rozohrávať bude Bolek.
     
    19
    Domácim už po niekoľkýkrát chýbal k otvoreniu skóre iba kúsok. Douglas Costa na pravej strane uvaril Hubníka a následne prihrával do vápna na Ilsinha. Ten pálil halfvolejom k pravej žrdi a po druhýkrát hostí zachránil Marián Čišovský. Lopta ho zrejme trafila do ruky, ale kopať sa bude iba rohový kop.
     
    20
    Po ňom sa domáci hráči Donecku nepresadili, ale naďalej sa nachádzajú vo veľkom nápore. Viktorka zatiaľ drží.
     
    21
    Pravá strana Řezník-Petržela mala tentokrát problémy so Shevchukom, ktorý vypomohol Bernardovi a opäť z toho bude rohový kop.
     
    22
    Domáci kopia štandardky. Po rohovom kope nasledoval voľný kop, ktorý faulom privodil Petržela. Po následnom centri do vápna pálil Srna a po Hořavovom teči sa opäť bude kopať od rohovej zástavky.
     
    23
    Marián Čišovský naďalej ovláda vzdušný priestor v šestnástke hostí, čo ich zatiaľ drží nad vodou. Uvidíme dokedy.
     
    24
    Plzeň je zatiaľ podstatne menej nebezpečná. Dokumentoval to i Kolářov center, ktorý smeroval iba na pripraveného Pyatova.
     
    25
    Viktorka sa po dlhšej dobe konečne usadila na súperovej polovici. Petrželov center na Tecla ale pokryl dobre postavený Kucher.
     
    26
    Svoju ľavačku prevetral i Pavel Horváth, ktorý sa dlhou loptou snažil nájsť Ďuriša. Pred ním však zasahoval opäť brankár Pyatov.
     
    27
    Řezník poriadne zatopil hosťom, keď tridsať metrov od bránky stratil loptu. Ťažiť z toho mohol Bernard, ktorého však vo vápne zastavil výborný Čišovský.
     
    28
    Z ľavej strany letel do vápna hostí nepríjemný prízemný center od Schevchuka, ktorý Luiz Adriano len tesne nedobehol.
     
    29
    Viktoria Plzeň dala gól!
    Hostia sa do týchto chvíľ iba bránili, ale napriek tomu sa dostávajú do senzačného vedenia. Na polovici ihriska si prebral loptu Hořava, ktorý ju na hranici šestnástky posunul na Tecla. Ten sa síce cez brániacu trojicu nepresadil, ale jeho zrazený pokus pristál u DANIELA KOLÁŘA, ktorý aj za prispenia Krivtsovoho teču z desiatich metrov otvára skóre.
     
    31
    Osadenstvo v Donbass Arene je značne zaskočené. Domáci hrali do týchto chvíľ na výbornú, ale v tejto chvíli je to jedno.
     
    33
    Viktoria Plzeň dala gól!
    Viktorka si postupne pečie nesmierne chutný postupový koláč! Bolekov výkop na polovici ihriska predlžoval Kolář a lopta prepadla presne do behu MILANA PETRŽELU. Ten si loptu naviedol na hranicu šestnástky a nikým nekrytý vypálil ľavačkou. Lopta sa opäť i za prispenia teču skrútila k ľavej žrdi a Pyatov znovu zostal bez nároku na zákrok. Šachtar na postup momentálne potrebuje tri góly!
     
    35
    Domáci už mohli ukrojiť prvý diel zo svojej trojgólovej povinnosti. Na pravej strane sa opäť k centru preštrikoval Srna, ktorý prízemnou prihrávkou našiel Teixeiru. Ten z hranice malého vápna zakončoval efektnou pätičkou, ale Bolek senzačným reflexom dokázal zasiahnuť a jeho pokus vykopnúť.
     
    36
    Na ťahu je opäť rozbehnutá Viktorka. Po Petrželovom prieniku po pravej strane sa bude kopať rohový kop.
     
    37
    Lopta však bezpečne končí u Pyatova, ktorý sa snaží upokojiť svojich kolegov. Predchádzajúce minúty boli dosť hektické.
     
    38
    Krátko nato sa bude kopať rohový kop i na druhej strane. Domáci potrebujú znížiť ešte do prestávky.
     
    39
    Zatiaľ sa im to však nedarí a nepodarilo sa im to ani teraz. Loptu odpratal do bezpečia Václav Procházka.
     
    40
    Šachtar sa ani teraz nedočkal zaslúženého gólu. Douglas Costa sa predral po pravej strane a prízemnou prihrávkou našiel Bernarda. Ten si poradil s brániacim Hořavom a strelou z desiatich metrov sa snažil prekonať Boleka. Jeho rana však mierila tesne nad ľavý horný roh svätyne hostí.
     
    41
    Krátko nato ďalšia superšanca Baníkov, ktorá však opäť nekončí gólom. Ilsinhovu skákavú prihrávku si na okraji šestnástky prebral Douglas Costa, ktorý ostrým halfvolejom pálil iba tesne nad. V Donbass Arene to iba tak zahučalo. Bolek by zrejme nemal nárok.
     
    42
    Plzeň sa naďalej bráni veľmi srdnato a obetavo. Šachtaru sa nedarí i pod ťarchou vedomia, že na postup potrebuje tri góly.
     
    43
    Teraz však pozor! Na hranici šestnástky prichádza Ďurišov faul na Teixeiru a domáci majú k dispozícii zaujímavú štandardku.
     
    44
    Exekúcie sa tradične ujal kapitán Srna, ktorý však pálil iba do múru. Po následnom centri na Bernarda sa bude kopať od rohovej zástavky.
     
    45
    Bol však z toho iba ďalší pokus na pripraveného Boleka. Ktorý sa s rozohrávkou nikam neponáhľa. Pre české mužstvo to vyzerá dobre.
     
    45+1
    Jednominútové nadstavenie prinieslo prvú žltú kartu tohto stretnutia, ktorú videl Milan Petržela. Po postrčení Bernarda to bol pomerne prísny trest.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Šachtar bol síce v prvom polčase aktívnejší a lepší na lopte, no góly dávala Viktorka. Hostia sa v oboch prípadoch presadili po rýchlych brejkoch, s ktorými ma otvorená defenzíva Ukrajincov problémy. Baníci na postup momentálne potrebujú tri góly.

    Či sa ich dočkáme v druhom dejstve, to sa dozvieme približne od 20:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    V druhom polčase budeme pokračovať bez personálnych zmien. Výkop druhej polky obstarali domáci Baníci.
     
    47
    Hostia začínali svižne, ale po Horváthovom pretiahnutom centri sa Petržela ocitol v problémoch a napokon o loptu prišiel.
     
    48
    Na druhej strane padol vo vápne Ilsinho, ale penalta sa správne nepískala. To isté platilo i po následnom páde Douglasa Costu.
     
    49
    Juhoamerická nátura sa proste nezaprie. Domácim tečie do topánok a preto to skúšajú všetkými možnými spôsobmi.
     
    50
    Ďalším prvkom ich osobnosti je mentálna labilnosť, o čom nás presvedčil i Bernard, ktorý prihrával iba na tribúnu.
     
    51
    Ak sa domácim nepodarí dať rýchly gól, tak ich sebavedomie pôjde rýchlo dole. Zatiaľ však majú dostatok času i na tri góly.
     
    52
    Ilsinho váhal s rozohrávkou, až ho zozadu prepadol výborný Kolář. Hostia však dlho loptu nepodržali.
     
    53
    Mohlo byť i horšie, keď sa na hranici šestnástky odpútal Luiz Adriano. Jeho nedôraznú strelu k pravej žrdi si však Bolek postrážil.
     
    54
    Po následných fintách Douglasa Costu sa k strele dostal Teixeira, ale ten napáli ida do Procházku. Nasledovať bude roh.
     
    55
    Domáci opäť s rozohrávkou neváhali, ale na konci všetkého bol ďalší teatrálny pád, tentokrát od Bernarda.
     
    56
    Nejakých dvadsať metrov od bránky dostal dostatok priestoru Douglas Costa, ktorý sa s loptou otočil a nebezpečne vypálil. Jeho pokus letel dva metre mimo pravej žrde.
     
    57
    Daniel Kolář bol na pravej strane šestnástky pristrčený Shevchukom, ale holandský arbiter ani tentokrát nepískal.
     
    58
    Pískalo sa ž teraz, keď Ilsinho dohral rozohrávajúceho Horvátha. Hlavný arbiter Van Boekel k hvizdu pridáva i žltú kartu.
     
    59
    Krátko nato sa pískal faul i na druhej strane, keď nejakých tridsať metrov od bránky si nedovolene pomáhal Ďuriš.
     
    60
    Domáci sa však zo štandardky nepresadili a práve Michal Ďuriš vyvážal loptu do rýchleho protiútoku. Na polovici ihriska ho zastavil Serhiy Krivtsov, ktorý dostáva takisto žltú kartu.
     
    61
    Po ďalšom faule na Teixeiru sa prekvapujúci nepískalo, čo okamžite dôrazne protestoval Luiz Adriano. Van Boekel odpovedal ďalšou kartičkou.
     
    62
    Hra sa naďalej kúskuje, čo hrá do karát hosťom. Šachtar sa absolútne nedokáže dostať do požadovaných obrátok.
     
    63
    Mircea Lucescu už musí reagovať a pri postrannej čiare sa už rozcvičuje Taison. Jeho nasadenie príde už čoskoro.
     
    64
    Medzitým unikal kapitán Srna, ktorého však na výbornú zastavil Roman Hubník. Kopať sa bude od Bolekovej bránky.
     
    65
    Na druhej strane dostal naložené Stanislav Tecl, ale tentokrát sa to zaobišlo bez žltej karty. Domáci opäť pri lopte.
     
    66
    Srna ponúkol ďalší prízemný center pod seba, ktorý však opäť nenašiel Luiza Adriana. Lopta preletela šestnástkou bez kontaktu.
     
    67
    Domáci kouč Mircea Lucescu pripravil hneď dvojstriedanie. Trávnik opustí premotivované duo Bernard-Ilsinho a na ich miesto príde Taison a Facundo Ferreyra.
     
    68
    Striedajú i hostia, keď ihrisko opustí Milan Petržela. Na jeho miesto však prekvapivo prichádza Marek Bakoš. Sympatický ťah od Dušana Uhrina.
     
    69
    Pozor však na šestnástku hostí, kde Baníci zahadzujú ďalšiu obrovskú príležitosť. Striedajúci Taison pred šestnástkou prehodil loptu na Douglasa Costu, ktorého krížnu strelu z desiatich metrov však Bolek stihol vyraziť. Na následnú dorážku už Srna nedosiahol a Viktorka tak naďalej drží nulu!
     
    70
    V ďalšom nebezpečnom nábehu sa ocitol Shevchuk, ktorého však zastavila zdvihnutá zástavka postranného rozhodcu. Ofsajd.
     
    71
    Domáci sa pomerne ľahko dostávajú do vápna, kde im však chýba pokoj v koncovke. Treba však uznať. že Plzeň výborne dostupuje súpera.
     
    72
    Markantné to je predovšetkým na stredovej osi, kadiaľ sa Baníci dvomi-tromi prihrávkami dostanú až do šestnástky.
     
    73
    Plzenský pressing teraz vytlačil domácu rozohrávku až k brankárovi Pyatovovi. Tam je to pre hostí výhodné.
     
    74
    Kolář v sklze nepríjemne zasiahol Kuchera, ktorý sa však okamžite dvíha na nohy. Baníci by to ešte radi skúsili.
     
    75
    Facundo Ferreyra sa už vo vápne otáčal okolo Čišovského, ktorý však pohotovo zahral na rohový kop.
     
    76
    Domáci sa z tejto štandardky opäť nepresadili a museli okamžite upaľovať vzad. Marek Bakoš však protiútok Čechov zbrzdil.
     
    77
    Po výbornom Procházkovom zákroku vo vápne sa kopal ďalší rohový kop, ktorý však skončil Kucherovou hrou rukou.
     
    78
    Loptu do vápna opäť naviedol Srna, ktorý centroval na hranicu päťky. Lopta však cez Luiza Adriana prepadla a Stepanenko pálil vonkajškom mimo.
     
    79
    Ďalší rohový kop rozohrali domáci nakrátko a po Srnovom centri hlavičkoval Krivtsov. Do priestoru medzi troma žrďami však svoj pokus nenamieril.
     
    80
    Po oddretom výkone opúšťa hraciu plochu Michal Ďuriš a na jeho miesto naskočí Jan Kovařík. Ten dostane nejakých desať minút.
     
    81
    Domáci konečne zlomili svoje strelecké prekliatie, ale zníženie stavu sa opäť nekoná. Bojujúci Stepanenko uhral loptu pre Luiza Adriana, ktorý z hranice šestnástky vypálil k pravej žrdi. Bolek pohotovo vyrazil, ale k lopte sa dostal Facundo Ferreyra, ktorý rozvlnil sieť. Pri skórovaní však ťažil z ofsajdového postavenia a preto pokračujeme za stavu 0:2.
     
    82
    Ten zostáva v platnosti i po ďalšej superšanci Donecku. Neúnavný Srna sa na pravej strane dostal k ďalšiemu centru, ktorý na hranici malého vápna našiel Stepanenka. Ten však svoju hlavičku i za prispenia Bolekovho zákroku poslal iba do brvna a na čiare následne hasil Václav Procházka. Šachtar neuveriteľne zostáva na nule!
     
    84
    Ťažko si už predstaviť, žeby sa domácim podarilo streliť ešte tri góly. Viktoriáni pomaly môžu oslavovať postup.
     
    85
    Dokonca zostáva ešte nejakých osem minút a Donbass Arena sa naďalej vyľudnieva. Domáci skrátka nie sú spokojní.
     
    86
    Aj Dušan Uhrin už cíti definitívu, ale naďalej hecuje svojich zverencov. Tí hrajú naďalej veľmi obetavo.
     
    87
    Plzeň dokonca kombinuje na súperovej polovici a všetko už nasvedčuje tomu, že je hotovo!
     
    88
    Doneck dal gól!
    Viktorka už tomuto presvedčeniu naplno podľahla, ale dohraté ešte nie je. Iskierku nádeje vybojoval LUIZ ADRIANO, ktorý ťažil z výbornej prihrávky z ľavej strany, ktorá vzišla zo Shevchukovej kopačky. Z piatich metrov už nemal problém doklepnúť loptu do odkrytej bránky. Pre Šachtar však prichádza kontaktný gól neskoro.
     
    90
    Domáci majú na dva góly tri nadstavené minútky. To sa už zdá byť nereálne a v Česku už pomaly môžu oslavovať.
     
    90+1
    Plzenčania sa to ešte pokúsia zdržať jedným striedaním. Hraciu plochu opustí Stanislav Tecl a defenzívu vystuží Lukáš Hejda.
     
    90+2
    Facundo Ferreyra centruje iba do Bolekovej náruče, ktorý pevne drží loptu a zdá sa, že viacej už toho neuvidíme.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    V Donbass Arene je dobojované a európsky futbal sa sem už v tejto sezóne nevráti. Domáci síce boli lepším mužstvom a vypracovali si niekoľko výborných príležitostí. Chladnokrvnejším celkom však zostali Plzenčania, ktorí dvomi brejkovými gólmi postupujú do osemfinále.

    Ďakujem Vám teda za pozornosť a k našim západným susedom posielam úprimnú gratuláciu. (20:56:23)

    Erik Farkaš

    Góly: 88. Adriano – 29. Kolář, 33. Petržela

    Karty:   58. Ilsinho (DON), 60. Krivtsov (DON), 61. Adriano (DON) – 45+1. Petržela (PLZ)


    Šachtar Doneck: Pyatov – Srna (C), Kucher, Krivtsov, Shevchuk – Stepanenko, Ilsinho – Douglas Costa, A. Teixeira, Bernard – Luiz Adriano
    Náhradníci: Kanibolotskiy – Hübschman, Eduardo, Ferreyra, Chygrynskiy, Taison, Fernando

    FC Viktoria Plzeň: Bolek – Řezník, Procházka, Čišovský, Hubník – Horváth (C), Hořava – Petržela, Kolář, Ďuriš – Tecl
    Náhradníci: Pavlík – Hejda, Wágner, Hrošovský, Kovařík, Bakoš, Štípek

    Rozhodca: Pol van Boekel – D. Goossens, B. van Dongen – R. van de Ven