Muži - Veľký mostík (1. kolo) 1. Kamil Stoch (kon.) | Muži - Veľký mostík (finále) Víťaz: K. Stoch (kon.)
koniec udalosti
Muži - Veľký mostík (1. kolo)

1. Kamil Stoch

Sobota 15.02.2014, 18:45Zimné olympijské hry - Skoky na lyžiach
     
    Druhé kolo začne o 20:00. (19:53:30)
     
    V prvom kole doplatilo na premenlivé podmienky mnoho dobrých skokanov a veľkých mien tohto športu. Do druhého kola sa nepozrie napr Piotr Żyła, Thomas Morgenstern či Andreas Wellinger. V druhom kole bude chýbať aj Thomas Diethart, ktorý ale mal dobré podmienky, len ich nevyužil. Víťaz turné štyroch mostíkov skončil v prvom kole na 32. mieste. Bez šance na dobré umiestnenie je napr Simon Ammann (po prvom kole na 29. mieste), Jurij Tepes (23.), Gregor Schlierenzauer (14.) alebo bronzový medailista zo stredného mostíka Anders Bardal (18.)
     
    Bláznivé veterné prvé kolo je za nami. Vyhral ho Kamil Stoch a vo finálovom kole bude útočiť na zlatý double zo Sochi. Vedie o 2,8 bodov pred druhým Noriaki Kasaiom a o 3,2 bodov pred zatiaľ bronzovým Severinom Freundom z Nemecka.
     
    1.kolo
    Prvé kolo sa skončilo.
     
    50
    Stoch si musel počkať na známky od rozhodcov, ale nakoniec je jasné, že v druhom kole sa spustí z mostíka tiež ako posledný. Po prvom kole je totiž vo vedení! 139 metrov je rovnaký výkon ako Kasai, za vietor odpočíta o 1,3 bodov menej ako Kasai a známky od rozhodcov sú 4x 19,5 bodov a dvadsiatka od švajčiarskeho rozhodcu. Stoch vedie o 2,8 bodov pred Kasaiom-
     
    50
    Stoch dopadol na 139 metrov, to bude súboj s Kasaiom o prvé miesto po prvom kole.
     
    49
    Slovinec Peter Prevc strieda Koivurantu na pomyselnom bronzovom mieste. Dvadsaťjedenročný sympaťák predviedol o štyri metre kratší skok ako Kasai a stráca naňho 6,1 bodov.
     
    48
    Je asi veľmi málo ľudí, ktorí by Kasaiovi nepriali medailu. Tento štyridsaťjedenročný veterán dopadol v dobrých podmienkach na 139 metrov a je z toho najdlhší skok dnešného dňa. Kasai vedie o 0,4 bodov pred Freundom.
     
    47
    Schlierenzauer odčíta za protivietor 2,9 bodov, ale je otázka, kedy ho dostal. Dopadol nakoniec na 132,5 metrov a je až jedenásty.
     
    46
    Severin Freund pôjde do vedenia,skáče totiž 138 metrov! Po devätnástich skokoch sa mení pozícia na prvom mieste. Freund vedie s náskokom 9,3 bodov pred Koivurantom.
     
    45
    Simon Ammann skáče 125,5 metra a je až za českou dvojicou Janda, Hájek. Pre Švajčiara je to zatiaľ 24. miesto, je zatiaľ predposledným postupujúcim.
     
    44
    Anders Bardal na rozdiel od posledných skokanov predviedol dobrý skok. 127,5 metrov v ľahšom zadnom vetre znamená trinástu pozíciu.
     
    43
    Na podmienky dopláca Andreas Wellinger, ktorý je veľmi nahnevaný. Wellinger sa tiež do druhého kola nepozrie. Za vietor pripisuje šesť bodov, skáče len 117 metrov a je až na 38. pozícii.
     
    42
    Diethart to s postupom do druhého kola bude mať tiež ťažké! To je neskutočné. Diethart mal výborné podmienky, za vietor odpisuje 7,1 metrov, ale dopadá len na 126,5 metrov. Nepostup Morgensterna po jeho zranení nie je až tak veľkým prekvapením, ale že to bude mať nahnuté Diethart, to sa naozaj nečakalo.
     
    41
    Ani Robert Kranjec nebude so svojím skokom spokojný. V protivetre dopadá len na 125,5 metrov a zrejme do druhého kola nepostúpi.
     
    40
    Thomas Morgenstern zrejme posiela do druhého kola Colloreda. Za vietor pripisuje 1,2 bodov, skok sa mu ale vôbec nepodaril. Dopadá na 122 metrov a je to pre neho ťažké lúčenie s individuálnymi pretekmi v Soči. Do druhého kola sa nepozrie – 31. miesto.
     
    39
    Kraus odčíta za vietor 7,6 bodov. Neboli to tak dobré podmienky, aké mal Daiki Ito a Kraus môže byť rád, že vôbec postupuje do druhého kola. Je až osemnásty a zatiaľ predposledný postupujúci.
     
    38
    Daiki Ito využil parádne podmienky. Odčíta za protivietor takmer 11 bodov a mieri na štvrtú pozíciu – 137,5 metrov. Ako bolo povedané, kvôli odpočtu to na vedenie nestačí, aj keď predviedol najdlhší skok dnešného dňa.
     
    37
    Takeuchi využil protivietor a mieri na 132,5 metrov. Je z toho piate miesto.
     
    36
    Damjan atakoval 130 metrovú hranicu! Skokan z klubu SSK SAM Ihan prekonal túto hranicu ešte o pol metra a ide na siedme miesto!
     
    35
    Jan Ziobro už skáče v oveľa lepších podmienkach a využil toh 128,5 metrov znamená ôsme miesto za 122,1 bodov.
     
    34
    Jurij Tepeš je tiež na hrane postupu. Nakoniec mu to však vyjde, v zlých podmienkach dopadá na 124,5 metrov, aj keď Slovinec už pripočítava za vietor "len" 7,6 bodov.
     
    33
    Kotovi sa pripočítava cez desať bodov za zadný vietor, ale predviedol už lepší skok. 126 metrov znamená šieste miesto za 125,4 bodov.
     
    32
    Piotr Żyła pripisuje 10,8 bodov za vietor, je devätnásty za 118,5 metrov a púšťa do druhého kola zatiaľ dvanásteho Vassiljeva.
     
    31
    Richard Freitag predviedol skok iba na 122 metrov. Na vine je aj vietor, za ktorý si pripisuje 10,6 bodov! Freitag je až na jedenástej pozícii, ale aj tak ide do druhého kola.
     
    30
    Jan Matura predvádza asi najvydarenejší skok počas celej olympiády. Je to 131 metrov. Je to istý postup do druhého kola a zatiaľ piate miesto.
     
    29
    V pomerne dobrých podmienkach Michael Hayböck predviedol 134 metrov. Je z toho štvrté miesto až za Fannemelom.
     
    28
    Anders Fannemel, dvadsaťdvaročný skokan predviedol dobrých 132 metrov. Teraz sa skokani naozaj rozbehli! Fannemel je priebežne tretí.
     
    27
    Anssi Koivuranta, ďalší Fín skočil o 3 metre menej ako Deschwanden, strieda ho vo vedení, pretože nemal dobré podmienky. Pripisuje si 3,7 bodov za vietor!
     
    26
    Janne Ahonen so 126 metrami síce ide pred Koudelku na piate miesto a postupuje do druhého kola, ale na medailu to nebude.
     
    25
    Rune Velta síce skáče o meter a pol menej než Janda, ale v zadnom vetre je to výborný výkon. Velta pripisuje 5,7 bodov a momentálne okupuje bronzovú pozíciu.
     
    24
    Jakubovi Jandovi sa skok príliš nevydaril. Dopadol 127 metrov ďaleko, ale štýlovo to od Jandu príliš dobré nebolo. Vďaka nemu ide do druhého kola Koudelka, Janda je 7.
     
    23
    Gregor Deschwanden, švajčiarsky skokan ide do vedenia. V takmer bezvetrí predviedol 134,5 metrov a vedie s veľkým náskokom 8,1 bodov pred Schimizom a Boyd-Clowesom.
     
    22
    Dmitrij Vassiljev sa dostal na štvrté miesto. Skočil 130,5 metrov. Na postup si Vassiljev bude musieť však ešte počkať.
     
    21
    Reruhi Shimizu pôjde do vedenia a opäť sa bude striedať prvé miesto. V oveľa horších podmienkach než Boyd-Clowes predviedol 130 metrov a je nielen vedúcim skokanom, ale prvým účastníkom finálového kola.
     
    20
    Kanaďan Mackenzie Boyd-Clowes predviedol najdlhší skok doterajšieho priebehu, 132 metrov, páčil sa aj rozhodcom a ide o bod pred Koudelku.
     
    19
    Anders Jacobsen predviedol lepší skok ako Määtää, ale tento kedysi vynikajúci letec bol zvyknutý na oveľa lepšie umiestnenie. Za 122,5 metrov ide až na deviatu pozíciu.
     
    18
    Jarkko Määtää dopadol presne na 124 metrov a je to pre neho až dvanásta pozícia. Postup do druhého kola je pre neho zrejme stratený.
     
    17
    Denis Kornilov, dvadsaťsedemročný domáci skokan, tiež nepredviedol v pomerne dobrých podmienkach ideálny skok. V protivetre dopadol iba na 125 metrov, čo pre neho znamená piate miesto.
     
    16
    Antonín Hájek natiahol svoj ​​skok na 128 metrov. Za vietor odpočíta 6,3 bodov a hneď naznačil, že jeho skok mohol byť dlhší. Radí sa na 3. miesto.
     
    15
    Ronan Lamy Chappuis napodobnil predchádzajúcich skokanov, aj keď mal možno lepšie veterné podmienky. 125 metrov znamená šieste miesto.
     
    Dokonca aj Anders Johnson bol diskvalifikovaný.
     
    14
    Oli Muotka, prvý vážnejší skokan pre Koudelku. 124,5 bodov stačí len na 5. miesto.
     
    13
    Alexej Romašov nebude so svojím skokom spokojný. Nevyužil dobrý vietor, odpočíta 7,9 bodov a za 120 metrov uzatvára domáci skokan prvú desiatku.
     
    Informácia, že kanadský skokan Matthew Rowley bol v prvom kole diskvalifikovaný.
     
    12
    Kaarel Nurmsalu z Estónska odpočíta 3,2 bodov za "dobrý vietor". Je z toho pre neho šieste miesto, 124,5 bodov.
     
    11
    Fairall s veľkým zadným vetrom dopadá na 119,5 metrov. Za vietor pripisuje 8,2 bodov. To je ešte pre tohto Američana dobrý skok! Fairall ide na štvrtú pozíciu.
     
    10
    Choi ešte bude bojovať o postup do druhého kola, hoci nie je so svojím skokom spokojný. Ide na štvrté miesto za 122 metrov, navyše ešte pripisuje za vietor 0,8 desatín bodov.
     
    9
    Prvý Rus – Ilmir Hazetdinov opäť potvrdzuje, že russki Gorki je jeho obľúbené skokanské centrum. Skočil pol metra pred hranicu 124,5 metrov a je z toho priebežné tretie miesto.
     
    8
    Anders Johnson, druhý z Američanov, je síce lepší ako jeho kolega Alexander, ale na lepšie ako na šieste miesto to nestačí. Je z toho 117,5 metrov.
     
    7
    Morricemu vietor neprial, 121,5 bodov však nie je od Kanaďana zlý výkon. Zatiaľ to stačí na tretie miesto, Morrice ide pred krajana Rowleyho.
     
    6
    Colloredo, pomoc vetra a priebežné 2. miesto za 116,4 bodov. Kvôli vetru mu bolo odpočítaných 6,4 bodov, práve preto 2. miesto. Na dĺžku to bolo o 2,5 metrov viac ako Koudelka.
     
    5
    Heung-Chul Choi, prial mu vietor, ale je to len za 121,5 bodov. Zatiaľ je tretí.
     
    4
    Roman Koudelka za takmer bezvetria atakuje hranicu 130 metrov. 119,5 bodu a prvé miesto za 128 metrov.
     
    3
    Matthew Rowley mal veľké šťastie na vietor. Zo svojho skoku odpisuje 9,8 bodov, dopadol na 125 metrov a je z toho suverénne prvé miesto.
     
    2
    Vladimir Zografski pôjde do vedenia, ale len o chlp. Za 110 metrov ide o 2,3 bodov pred Američana.
     
    1
    Dvadsaťpäťročný skokan dopadol na 111,5 metrov. Je to o 8,5 metrov menej než vo včerajšej kvalifikácii.
     
    Napokon sa začne. Ako prvý Nicholas Alexander.
     
    Štart bude napokon z nájazdu číslo 33.
     
    Kvôli počasiu sa skôr ako o 18:45 skákať nezačne!
     
    Dnes sa začne z nájazdového okna č 31. Uvidíme však, ako budú preteky prebiehať, bolo totiž zrušené tréningové kolo a jury hnevá vietor.
     
    -5
    Posledných päť minút zostáva do štartu, ako sa Nicholas Alexander z USA pustí ako prvý skokan do nájazdovej stopy.
     
    ŠTARTOVÁ LISTINA PRVÉHO KOLA:

    1. Nicholas ALEXANDER (USA)
    2. Vladimir ZOGRAFSKI (BUL)
    3. Matthew ROWLEY (CAN)
    4. Roman KOUDELKA (CZE)
    5. Heung-Chul CHOI (KOR)
    6. Sebastian COLLOREDO (ITA)
    7. Trevor MORRICE (CAN)
    8. Anders JOHNSON (USA)
    9. Ilmir HAZETDINOV (RUS)
    10. Seou CHOI (KOR)
    11. Nicholas FAIRALL (USA)
    12. Kaarel NURMSALU (EST)
    13. Alexej ROMAŠOV (RUS)
    14. Olli MUOTKA (FIN)
    15. Ronan LAMY CHAPPUIS (FRA)
    16. Antonín HÁJEK (CZE)
    17. Denis KORNILOV (RUS)
    18. Jarkko MÄÄTÄÄ (FIN)
    19. Anders JACOBSEN (NOR)
    20. Mackenzie BOYD-CLOWES (CAN)
    21. Reruhi SHIMIZU (JPN)
    22. Dimitrij VASSILJEV (RUS)
    23. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    24. Jakub JANDA (CZE)
    25. Rune VELTA (NOR)
    26. Janne AHONEN (FIN)
    27. Anssi KOIVURANTA (FIN)
    28. Anders FANNEMEL (NOR)
    29. Michael HAYBÖCK (AUT)
    30. Jan MATURA (CZE)
    31. Richard FREITAG (GER)
    32. Piotr ZYLA (POL)
    33. Maciej KOT (POL)
    34. Jurij TEPEŠ (SLO)
    35. Jan ZIOBRO (POL)
    36. Jernej DAMJAN (SLO)
    37. Taku TAKEUCHI (JPN)
    38. Daiki ITO (JPN)
    39. Marinus KRAUS (GER)
    40. Thomas MORGENSTERN (AUT)
    41. Robert KRANJEC (SLO)
    42. Thomas DIETHART (AUT)
    43. Andreas WELLINGER (GER)
    44. Anders BARDAL (NOR)
    45. Simon AMMANN (SUI)
    46. Severin FREUND (GER)
    47. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    48..Noriaki KASAI (JPN)
    49. Peter PREVC (SLO)
    50. Kamil STOCH (POL)
     
    Vitajte pri sledovaní skokov na lyžiach. Podujatie sa začína o 18:30 v skokanskom centre RusSki Gorki situovanom v horách Krasnaya Polyana. Skokanské centrum bolo dokončené v roku 2011, kapacita tribúny je 7500 divákov a nachádza sa tu mostík HS 106 (stredný) a HS 140 (veľký). Dnes uvidíme skoky na veľkom mostíku.

    Do súťaže v skokoch na lyžiach sa nekvalifikoval slovenský zástupca Tomáš Zmoray, ktorý síce splnil požiadavky, nakoniec ale komisia rozhodla, že na vrcholné podujatie do Soči nepocestuje. Napriek tomu uvidíme na skokanskom mostíku množstvo zástupcov našich susedných krajín a to Poliakov, Rakúšanov a Čechoch.

    Muži nie sú zvyknutí na iné ako veľké a stredné mostíky, čo by mohlo favoritom vyhovovať. Najväčším ašpirantom na zlato bude Poliak Kamil Stoch, ktorý si pred ZOH parádne načasoval formu a vyhral obe skokanské súťaže vo Willingene. Svoju formu potvrdil aj v Soči na strednom mostíku, keď predviedol bravúrne skoky a odniesol si olympijské zlato. Celkovo má v tejto sezóne na konte 4 výhry, trikrát skončil druhý a raz tretí. Celkovo sa teda osemkrát umiestnil na pódiu z 21 závodov. Vo svetovom pohári má 921 bodov a patrí mu prvé miesto.

    S 908 bodmi mu výrazne dýcha na krk Slovinec Peter Prevc, ktorý mal vynikajúci január a na strednom mostíku skončil za Stochom. V januári vyhral dve podujatia, štyrikrát skončil štvrtý a to tiež stále v januári, dvakrát bol tretí z čoho raz v januári. Práve títo dvaja skokani na lyžiach teda budú TOP favoritmi na zlato.

    Nemožno odpisovať ale aj ďalších skokanov, na strednom mostíku sa v tejto sezóne skákalo vo svetovom pohári iba raz, vtedy najďalej doskočil Rakušan Gregor Schlierenzauer, druhé miesto obsadil Taku Takeuchi a tretie Richard Freitag. Schlierenzauerovi patrí vo svetovom pohári štvrté miesto, minulú olympiádu obsadil na strednom mostíku 3. miesto.

    Obhajovať zlato z Vancouveru na strednom aj veľkom mostíku bude Švajčiar Simon Amman. Ten v tejto sezóne vyhral súťaž v Oberstdorfe a tretí sa umiestnil v Titisee-Neustadt. Vo svetovom pohári mu patrí 6. miesto. Prvé skoky v Soči mu ale podľa predstáv rozhodne nevyšli.

    Ešte sme nespomenuli tretieho muža v poradí svetového pohára a ním je Japonec Noriaki Kasai. Ten vyhral v Tauplitz-Bad Mitterndorfe a trikrát sa umiestnil na treťom mieste.

    Za ďalších favoritov v boji o zlato môžem označiť Thomasa Dietharta z Rakúska, ktorý vyhral turnaj štyroch mostíkov, keď získal zlato v Garmisch-Partenkirchene a Bischofshofene. Ďalej môžu prekvapiť Anders Bardal z Nórska, Slovinci Jernej Damjan a Robert Kranjec, Rakúšan Thomas Morgenstern a Nemec Andreas Wellinger. Z Čechov má najväčšie šance prekvapiť Ján Matura, ktorý je vo svetovom rebríčku na 21. mieste.

    Olympiáda je doslova o momentálne forme a tak uvidíme, kto si ju najlepšie načasoval, kto sa do Soči najlepšie pripravil a možno rozhodne aj šťastie, ako to v každom športe býva. Verím, že budeme svedkami zaujímavého podujatia.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:30.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Jakub Mitter