Česko – Lotyšsko 4:2 (kon.) | Švédsko – Švajčiarsko 1:0 (kon.) | Kanada – Rakúsko 6:0 (kon.)
Nórsko – Fínsko 1:6 (kon.)
koniec
Kanada
6:0 (2:0, 4:0, 0:0)
Rakúsko
Piatok 14.02.2014, 18:00 • Veľký ľadový palác • Olympijské Hry - muži
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Kanadskí hokejisti tak dve povinné jazdy proti slabším súperom zvládli a už sa tešia na súboj s Fínmi, v ktorom sa rozhodne o víťazovi B skupiny. Rakúšanov zas čaká duel s Nórmi, ktorí bude pre nich taktiež dôležitý. Z mojej strany je to všetko, prajeme Vám pekný víkend, so ZOH. (20:13:15)
     
    V tretej tretine sme sa teda presného zásahu nedočkali, príležitosti naň však bolo bohate na oboch stranáchm špeciálne však na tej kanadskej. Hviezdna partia okolo Sidneyho Crosbyho v tretej tretine dominovala, súpera si točila vo svojom útočnom pásme, ako len chcela. Presný zásah z toho však nevyťažila, brankár Rakúska Lange, ktorý do stretnutia nastúpil až na poslednú tretinu si tak udržal čisté konto. Rakúšania mali takisto dve sľubné šance na zaznamenanie čestného gólu, no Luongo dnes zatiahol roletu.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:25
    Kanada neustále búši do svojho súpera, puky tam lietajú okolo Langeho jedna radosť, tuším tam zvonila aj tyčka, no už to naozaj vyzerá tak, že v tretej tretine sa presného zásahu nedočkáme.
     
    59:00
    Začala sa posledná minúta zápasu.
     
    58:20
    Predsa len sa to mohlo Rakúšanom poradiť. Ulmer dostal namazané na modrú, odkiaľ tvrdou delovkou len tesne minul bránu. Škoda pre rakúske mužstvo, že obrancovi Ulmerovi nesadla strela lepšie.
     
    57:46
    Rakúšania sa len s ťažkosťou bránia a vyhadzujú puky. na čestný zásah to z ich strany už nevyzerá.
     
    56:45
    Hrá sa v blízksoti Langeho, kde svoje kombinácie opäť predvádza prvý útok Kanady.
     
    55:44
    Chvíľu to vyzeralo na rakúske prečíslenie troch proti dvom, prihrávka však bola veľmi nepresná a puk skončil len na mantineli. Kanada sa už medzitým dokázala v obrane sformovať.
     
    55:00
    Marleau si to hodil medzi trojicu protihráčov, napriek tomu, že bojoval ako lev o puk prišiel. Ten Rakúšania len vyhadzujú do stredného pásma, na viac im už sily nestačia.
     
    54:00
    Kanada už do svojej hry zaradila aj viacero exhibičných prvkov, s tvrdou delovkou Webbera si Lange dokázal poradiť. Možno by sa dalo očakávať, že za súčasného stavu sa už Kanada nebude snažiť príliš útočiť, opak je však pravdou.
     
    53:00
    Elitný útok Kanady si to tam v útočnom pásme hádzal jedna radosť, krížne prihrávky cez celé pásmo však nepriniesli úspech. Ďalší presný zásah z toho nebol, tretiu tretinu tak zatiaľ oznažujeme ako bez gólovú.
     
    52:10
    Rakúsko už nie je ani z časti také aktívne a dôrazné. S blížiacim sa koncom zápasu už hráči našich západných susedov len tak vykorčuľovávajú.
     
    51:10
    Po Tavaresovom peknom ťahu a následnom zakončení tohto centra skončil puk mimo Langeho brány. Kanada ostáva v tlaku, obranné pásmo Rakúšanov horí.
     
    50:50
    Getzlaf predviedol svoju typickú sťahovačku, ktorú sme dnes už videli pri jeho góle v druhej tretine. Tentoraz nezakončoval, hľadal jedného zo svojich spoluhráčov pred bránou, kde však bol aj rakúsky obranca.
     
    50:00
    Po Setzingerovej nepríjemnej strele sa len Luongo otočil za seba. Puk skončil na jeho šťastie na zadnom mantineli. Kompletný prvý útok Kanady trielil okamžite dopredu.
     
    49:10
    Ďalší zákrok Langeho. Kanada sa nechce uspokojiť so šiestimi zásahmi v rakúskej sieti. Rada by sa strelecky presadila aj v záverečnej časti. Má na to ešte dostatok času.
     
    48:40
    Lange zatiaľ drží čisté konto, toto tvrdenie platí aj po zakončení Tavaresa. Vhadzuje sa po ľavici náhradného brankára Rakúska.
     
    47:40
    Do situácie troch proti trom najprv išli Rakúšania, ktorí v útočnom pásme o puk prišli, do rýchleho brejku okamžite vyrazili Javorové listy. Crosbymu však jeho úmysel nevyšiel, St. Louis je od začiatku prostredne tretiny veľmi aktívny.
     
    47:00
    Hrá sa veľmi aktívne, hra má spád, akcie sa prelievajú zo strany na stranu.
     
    45:40
    Rakúšania mali obrovskú príležitosť na čestný zásah ! Rýchla prihrávka našla našliapnutého Setzingera, ktorý v súboji zoči-voči Luongovi neuspel. Ten podržal svojich!
     
    44:40
    Krížna prihrávka sa napokon dostala k Perrymu, ten však jednak nemal rýchlosť a jednak mu chýbala väčšia podpora spoluhráčov. Puk tak len odovzdal do obrannej tretiny Rakúska.
     
    44:00
    Tratting mal síce na chrbte Martina St.Louisa, ani to mu však nezabránilo k tomu, aby si spravil ofenzívny výlet, ktorý zakončil strelou. Luongo si poradil, už by sa nerád pripravil o čisté konto.
     
    43:00
    Rakúšania prenikli do útočnej tretiny, kde však dlho nepobudli. Pri puku už Kanada, ktorá sa rúti do rýchleho brejku.
     
    42:05
    Duchene dostal puk na pravú stranu, mieril to do horných partií, ak by mu to padlo, jednalo by sa o veľmi utešený zásah. Napokon však po jeho zakončení puk škrtol len spojnicu.
     
    41:10
    Nahodenie od modrej vyrazil Lange len pred seba, tam operoval Martin St. Louis, ten sa však k dorážke nedostal. Jeden z rakúskych obrancov si ho postrážil a puk futbalovým spôsobom odpratal do bezpečia.
     
    40:30
    Grabner sa dostal do dobrej streleckej pozície, Luongo si s jeho zakončením poradil, no následne sa v jeho bránkovisku strhol obrovský záver, ktorí prerušili až rozhodcovia. Tí asi ako jediný videli ešte na puk.
     
    40:05
    Do tretej tretiny vstupuje Rakúsko so zmenou medzi troma tyčami. Starkbauma nahradil Lange.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    V tretej tretine sa bude už len zápas dohrávať. Kanada sa bude baviť hokejom, hráči, ktorí ešte neskórovali, sa budú snažiť zmeniť to. Rakúšania by už najradšej ani do tretej tretiny nenastúpili, no nemajú na výber a zápas sa budú chcieť snažiť dohrať so cťou.
     
    Druhá tretina už bola jasne v znamení kanadských hokejistov. Tí v nej pridali štyri presné zásahy a upravili tak stav stretnutia do úplne jednoznačnej roviny. Jeff Carter dokázal počas druhej tretiny zaznamenať hetrik, peknou individuálnou akciou sa presadil aj Ryan Getzlaf. Rakúšania mali k dispozícii aj presilová hru, ktorá trvala štyri minúty, no už nepôsobili tak nepríjemným dojmom ako v prvej tretine, na čom nesie svoju zásluhu určite aj nepriaznivý výsledok.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:50
    V záverečných sekundách druhej tretiny ešte vystrelil od modrej Keith, ktorého strelu sa snažil pred bránou tečovať St.Louis. Na prvý presný zásah v Soči si však tento veterán musel nechať zájsť chuť.
     
    39:30
    Okamžite po buly vystrelil jeden z kanadských obrancov tvrdo od modrej čiary. Puk preletel tesne vedľa Starkbaumovej svätyne a zadunel len na zadnom mantineli.
     
    38:44
    Onedlho sa rozbehne posledná minúta druhej tretiny, končí sa takisto aj rakúska presilovka 2+2.
     
    37:48
    Rakúske trápenie počas presilovej hry pokračuje. Hokejisti Javorového listu bez problémov vrhajú sily do útoku, aj napriek tomu, že hrajú v početnej nevýhode.
     
    36:48
    Kanada dala gól!
    Kanada sa dokázala presadiť aj počas oslabenia, jej hokejisti sa už vyložene bavia hokejom. Puk si zobral na svoju hokejku RYAN GETZLAF, ktorý nikomu nenahrával, krásnou sťahovačkou sa dostal do streleckej šance. tú premenil backhandovým zakončením. Krásna individiuálnu akciu Getzlafa, ktorému pri tomto zásahu nik neasistoval.
     
    36:10
    Rakúšania toho veľa nedokázali v doterajšom priebehu presilovej hry vymyslieť, už sú priebehom hry pravdepodobne frustrovaní.
     
    35:10
    Jamie Benn zasiahol svojho protihráča hokejkou do tváre. Rakúsky hokejista mal v tvári aj krv. Kanada tak bude čeliť štvor minútovému oslabeniu.
     
    34:50
    To obstarol Corey Perry, ktorý nič nevymýšľal, nešiel do blafáku, snažil sa to namieriť nad lapačku rakúskeho brankára, no puk poslal priamo do nej. Starkbaum len nastavil lapačku, do ktorej mu spadol puk!
     
    34:50
    Kanadskí hokejisti sa ako smršť opäť rútili do obrovskej šance, ktorú zastavili hokejisti Rakúska len za cenu faulu. Rozhodca skrížil ruky, bude to trestné strieľanie.
     
    34:33
    Kanada dala gól!
    Už je to 5:0 v prospech obrovského favorita. Toews nahodil zľava puk pred bránu, kde sa ho všemožne snažil pretlačiť za bránu Marleu, Starkbuam však odolal, až do momentu, kedy do skrumáže priskočil JEFF CARTER, ktorý dokázal upratať puk do brány. Asistencie : Jonathan Toews, Patrick Marleau.
     
    33:40
    Martin St. Louis však následne ukázal, čo je jeho prednosťou. Ukázal nám svoj vynikajúci prehľad v hre, na druhej strane našiel úplne voľného Kunitza, ktorý to chcel mieriť medzi nohy rakúskeho brankára. Ten však udržal svoj postoj a puk vyrazil!
     
    33:10
    Martin St. Louis bojoval za bránou Rakúska o puk, v osobnom súboji však s Lakosom, ktorý ma fyzicky výrazne navrch, neuspel.
     
    32:44
    Dobrú strelu Benna na vyrážačku Starkbaum veľmi dobre skrotil. Po následnom prerušení hry sa vhadzuje po pravici rakúskeho brankára.
     
    32:00
    Na druhej strane sa snažil niečo vymyslieť Getzlaf, ktorý dlho držal puk na svojej hokejky. Útočník Anaheimu napokon žiadnu zaujímavú šancu pre svojich spoluhráčov nepripravil.
     
    31:00
    Po skončení presilovej hry to vyzeralo na menší závar v kanadskom obrannom pásme, ktorý však obrancovia v čiernych dresoch rýchlo zažehnali.
     
    30:42
    Bergeron je späť na ľadovej ploche, Kanada sa ubránila bez väčších problémov.
     
    30:00
    V momente, kedy sa stretnutie prehuplo do svojej druhej pozície, sa ešte Kanada musí brániť presilovke Rakúska. Nezdá sa však, že by jej to robilo väčšie problémy.
     
    29:00
    Nash sa snažil aj v oslabení zaútočiť, tento zámer mu však nevyšiel a Rakúšania sa dostali do rýchleho brejku. Rysujúce sa prečíslenie napokon Kanada rýchlym návratom do zadu znegovala. Trattnig následne vystrelil od modrej, no puk sa až k Luongovi nedostal.
     
    28:42
    Kanada si zobrala oddychový čas.
     
    28:42
    Rakúsko si zahrá po druhý raz v prostrednej časti presilovú hru. Patrice Bergeron sa dopustil hákovania pri snahe získať puk v obrannom pásme súpera.
     
    28:25
    Getzlaf zaviezol puk do útočného pásma, kde si chcel počkať na spoluhráčov naskakujúcich z hráčskej lavice. Jeho prihrávka cez dvoch obrancov na Perryho neprešla.
     
    27:30
    Latusa predviedol celkom sympatickú individuálnu akciu, po ktorej sa napokon dostal až k zakončeniu. Jeho strela švihom Luonga k zákroku nedonútila, puk skončil mimo kanadskej svätyne.
     
    26:30
    Toews sa spoza brány dostal do dobrej pozície, chcel nahrať ešte Nashovi pred opustenú svätyňu, no puk len preletel popred rakúsku bránu bez toho, aby ho niekto zasiahol.
     
    25:45
    Kanada poslala puk do útočného pásma, z ktorého sa však ešte nestihli vrátiť jej hráči. Po prerušení sa bude vhadzovať v strednom pásme.
     
    25:00
    Ducheneova rýchlosť opäť slávila v súboji s rakúskou obranou rýchlosť, jeho zakončenie zľava vyrazil Starkbaum len pred seba, kde sa za každú cenu chcel dostať k dorážke Getzlaf. Napokon však v súboji s obranou Rakúska neuspel.
     
    24:45
    Luongo radšej prikryl puk po nahodení zo stredného pásma vo svojej lapačke. Vhadzovať tak budeme pre zmenu aj na druhej strane klziska.
     
    24:33
    Vhadzovanie v obrannej tretine Rakúska musí byť opakované.
     
    24:09
    Kanada dala gól!
    Obrovská chyba rakúskej defenzívy, ktorú tím ako Kanada bez mihnutia oka trestá. Starkbaum chcel pomôcť svojim spoluhráčom, išiel za bránu, tam mu však puk zobral JEFF CARTER, ktorý ho už poľahky zasunul do svätyne Rakúska. Bez asistencie.
     
    23:40
    Duchene sa dostal cez ľavú stranu svojou rýchlosťou až k zakončeniu. Jeho strela zapadla niekde k pravej tyčke rakúskej svätyne. Starkbaum si nebol istý, kde má puk, hra je prerušená, vhadzujeme po jeho ľavici.
     
    22:39
    Kanada dala gól!
    Rakúska rozohrávka sa odrazila ku Crosbymu, ktorý sa spoločne s Carterom dostal do prečíslenia dvoch proti jednému. Kanadský kapitán ukázal svoj nesmierny prehľad v hre, vynikajúco si počkal a puk naservíroval Marleuovi pred prázdnu bránu. Ten ešte nahral o tyčku JEFFOVI CARTEROVI, ktorý už nemohol nedať. Asistencie : Patrick Marleu, Sidney Crsoby.
     
    21:30
    Thomas Vanek donútil strelou z medzi kružia Luonga predviesť naplno svoje brankárske umenie. Rakúsky kapitán sa následne snažil sprava poslať puk pred bránu, ani to mu však nevyšlo.
     
    20:50
    Po rýchlej strele Rakúska z ľavej strany vypadol Luongovi puk z lapačky, najbližšie k nemu mal kanadský obranca Vlasic, ktorý odpálil puk do bezpečia a umožnil svojim spoluhráčom prestriedať.
     
    20:29
    Jeff Carter sa dopustil v obrannom pásme Kanady podrazenia. Rakúsko si zahrá po prvý raz v zápase v početnej prevahe.
     
    20:07
    Rakúšania sa okamžite po začiatku tretiny snažili zaútočiť, ich akciu zastavil ofsajdový verdikt.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Sympatické bolo, že Rakúsko len nezamurovalo stredné a obranné pásmo, ale snažilo sa hrať so svojim veľkým súperom otvorenú partiu. Sledovali sme tak veľmi pekný a rýchly hokej. Dúfame, že tomu tak bude aj v druhej tretine.
     
    Po prvej tretine vedie favorizovaná Kanada nad Rakúskom 2:0. Kanadskí obrancovia sa zatiaľ postarali o štyri z piatich presných zásahov svojho tímu na šampionáte. Rakúsko vstúpilo do zápasu s Kanadou podobne ako do stretnutia s Fínskom. Zverenci Viveirosa sa nebáli zaútočiť, boli veľmi nepríjemní. Kanada sa dokázala ujať vedenia po nevinnej situácii. Toews vyhral buly na hokejku Doughtyho, ktorého ľahké nahodenie od modrej čiary skončilo bez teču v rakúskej svätyni. Druhý presný zásah pridali Javorové listy v jedenástej minúte, kedy zahrali ukážkový tandem Perry s Webberom. Druhý menovaný následnou bombou príklepom nedal Starkbaumovi šancu. Rakúšania ešte v závere tretiny mohli vyrovnať, vypracovali si na to niekoľko sľubných príležitostí, z ktorých vyčnievalo zakončenie Michala Raffla. Po jeho strele zvonila len tyč.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:45
    Rakúska snaha o gól ešte pred odchodom do kabín vrcholila s blížiacim sa koncom úvodnej časti. Pred bránou čakal na prihrávku Koch, ktorý mohol zakončovať z ideálnej streleckej pozície, jeho strážca v kanadskom drese však bol na mieste.
     
    19:00
    Do konca úvodnej tretiny nám ostáva jedna minúta.
     
    18:10
    Kontaktný zásah Rakúska visí v posledných sekundách na vlásku. Po strele Michala Raffla sa Luongo zbytočne obzeral, puk nedokázal chytiť, zachránila ho však tyčka!
     
    17:50
    Strelu Trantinga od modrej čiary nemusel Luongo likvidovať, puk sa však od Vlasica veľmi nepríjemne odrazil pred bránkovisko, kde sa takmer Rakúšania dostali k dorážke.
     
    17:10
    Po veľmi dlhom čase Rakúšania zavítali aj do svojho útočného pásma. Thomas Raffl sa za bránou zmocnil puku, no jeho zadovka našla len kanadské hokejky.
     
    16:12
    Perreyho strela od mantinela nemala potrebnú razanciu, rakúskemu brankárovi navyše ani nikto neclonil, takže Starkbaum dokázal bez problémov vytesniť puk svojim betónom do rohu.
     
    15:40
    Starkbaumovi vypadol puk do bránkoviska, rakúsky brankár sa však stihol rýchlo rozpamätať a stratený puk opäť prikryl do svojej moci.
     
    15:10
    Tak toto je neskutočné, aký zámok predviedla Kanada. Rakúšania sa po skončení oslabenia nedostali ani k tomu, aby mohli vystriedať. Kanadskí hokejisti to pálili z každej pozície, našťastie pre Rakúsko, bola ich muška dosť vychýlená.
     
    14:10
    Rakúsko v plnom počte, Kanada však ostáva aj po skončení presilovej hry v útočnom pásme.
     
    13:20
    Veľmi rýchly prechod Kanady do útočnej tretiny, Tavares prenechal puk Crosbymu, ktorý okamžite zakončil tiahlou strelou. Nechýbalo veľa, kapitán Javorového listu minul bránu len tesne.
     
    12:40
    Rakúšania sa po tridsiatich sekundách dokázali dostať k puku, ktorý vyhodili až do obranného pásma Kanady.
     
    12:10
    Kanada si zahrá v presilovej hre. Thomas Hundertpfund si musí nútene oddýchnuť za hákovanie.
     
    11:40
    Tvrdá strela Duncana Keitha od modrej čiare skončila len na zadnom mantineli, od ktorého sa puk veľmi zaujímavo odrazil na hokejku Crosbyho. Kapitán Kanady späť nabil na modrú Keithovi, ktorý ponúkal strieľanou prihrávkou puk Kunitzovi na teč. Starkbaum si s touto situáciou poradil, rovnako aj s následnou strelou St. Louisa z bezprostrednej blízkosti. Skúsený útočník mieril len do stredu.
     
    10:12
    Kanada dala gól!
    Kanada predviedla smrtiaco rýchlu akciu. Puk zaviezol do pásma Corey Perry, ktorý ukážkovou zadovkou prenechal puk pod seba obrancovi WEBBEROVI. Ten je svojimi delovkami príklepom povestný a teraz nám ukázal jednu z nich. Presný zásah sa ešte overoval na videu, no bol to veľmi rýchly telefonát. Asistencia : Corey Perry.
     
    09:30
    Michal Grabner sa do streleckej pozície nedostal. Doughty chyboval na modrej čiare, jeden z najrýchlejších korčuliarov NHL Grabner sa zmocnil puku a snažil sa natlačiť do zakončenia. Skvele si však defenzívne povinnosti splnil Carter, ktorý zaskočil za svojho spoluhráča a Rakúšana k strele nepustil.
     
    08:30
    Zdalo sa, že bol jeden z kanadských útočníkov pri snahe vniknúť do pásma zahákovaný.Rozhodcovia však nedovolený zákrok nepostrehli a Rakúšania sa okamžite snažili vyraziť do brejku. Jeden z ich hráčov mohol ísť do samostatného nájazdu, no prihrávku k nemu kanadskí hokejisti nepustili.
     
    08:00
    Rakúska útočná akcia je zastavená verdiktom čiarového rozhodcu. Postavenie mimo hru.
     
    07:45
    Getzlaf prenikol po ľavom krídle do útočného pásma, vybrzdil protihráča, počkal si na spoluhráčov, ktorí sa presunuli pred bránu, kde aj chcel nasmerovať puk. Trafil však len hráča Rakúska pred sebou.
     
    06:45
    Rakúšania sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému. Puk dostal na pravú stranu Raffl, ktorý sa snažil nájsť pred bránou svojho spoluhráča, no do jeho prihrávky sa obetavo položil jeden z obrancov Kanady.
     
    05:24
    Kanada dala gól!
    Kanada sa dostáva do vedenia svojim typickým presným zásahom. Jonathan Toews vyhral buly, puk sa dostal na hokejku DREWA DOUGHTYHO, ktorý od modrej čiary len tak ľahko nahodil puk na rakúsku bránu a puk prepadol až za Starkbauma. Zdalo sa, že tam bola teč Cartera, respektíve Nasha. Presný zásah však zatiaľ pripísaný Doughtymu. Asistencia : Jonathan Toews.
     
    05:20
    Tavares sa pekne preštrikoval stredom útočného pásma až do zakončenia. Proti jeho strele zapracoval svojim rýchlym betónom Starkbuam.
     
    04:22
    kanada vyhrala vhadzovanie v útočnom pásme, no puk skončil až v strednom pásme. Hokejisti Javorového listu sa tak sami vyhnali z útočného pásma.
     
    03:35
    Ďalšiu strelu od modrej čiary musel likvidovať Roberto Luongo. Ten nemal nikým zakrytý výhľad, so strelou po ľade si poradil bez najmenších problémov.
     
    02:40
    Ibererer bol pri prechode do útočného pásma poriadne obťažovaný a tiesnený kanadskými obrancami, napriek tomu sa dostal do kanadského pásma a namazal jednému zo svojich spoluhráčov na modrú, odkiaľ prišla tvrdá strela. Puk len zahučal na zadnom mantineli.
     
    01:55
    Corey Perry prenikol po pravej strane do útočného pásma, pozornosť rakúskeho brankára vyskúšal strelou z poriadne ostrého uhlu. Starkbuam si dokázal poradiť a puk vytesnil do rohu.
     
    01:17
    Do svojej prvej veľkej šance sa takmer dostal Sidney Crosby, toho však na poslednú chvíľu obrancovia Rakúska nepustili k strele, Starkbuam následný backhand pokryl.
     
    00:25
    Rakúšania vstúpili do stretnutia pekne zostra, okamžite po úvodnom buly sa dostali do útočného pásma, napokon aj ohrozili Roberta Luonga, ktorý strelu Unterluggaue od modrej dokázal vyraziť.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Nominácia Kanady na ZOH 2014 :

    Brankári: Roberto Luongo (Vancouver), Carey Price (Montreal), Mike Smith (Phoenix).

    Obrancovia: Jay Bouwmeester, Alex Pietrangelo (oba St. Louis), Drew Doughty (Los Angeles), Dan Hamhuis (Vancouver), Duncan Keith (Chicago), PK Subban (Montreal), Marc-Édouard Vlasic (San Jose), Shea Weber (Nashville).

    Útočníci: Sidney Crosby, Chris Kunitz (oba Pittsburgh), Ryan Getzlaf, Corey Perry (oba Anaheim), Patrick Sharp, Jonathan Toews (oba Chicago), Jamie Benn (Dallas), Patrice Bergeron (Boston), Jeff Carter (Los Angeles), Matt Duchene (Colorado), Patrick Marleau (San Jose), Rick Nash (New York Rangers), Martin St. Louis (Tampa Bay), John Tavares (New York Islanders).

    Nominácia Rakúska na ZOH 2014:

    Brankári: Bernhard Starkbaum (Brynäs Gävle/Švéd.), René Swette, Fabian Weinhandl (oba Klagenfurt).

    Obrancovia: Mario Altmann, Gerhard Unterluggauer (oba Villach), Florian Iberer, Thomas Pöck (oba Klagenfurt), Andre Lakos (Vídeň), Robert Lukas (Linec), Matthias Trattnig (Salcburk), Stefan Ulmer (Lugano/Švýc.),

    Útočníci: Michael Grabner, Thomas Vanek (oba New York Islanders/NHL), Raphael Herburger (Biel/Švýc.), Thomas Hundertpfund (Timra/Švéd.), Matthias Iberer, Brian Lebler, Daniel Oberkofler (všichni Linec), Thomas Koch (Klagenfurt), Andreas Kristler, Manuel Latusa, Thomas Raffl, Daniel Welser (všichni Salcburk), Michael Raffl (Philadelphia Flyers/NHL), Oliver Setzinger (Lausanne/Švýc.).
     
    V prvom zápase ruskej olympiády Kanada vyhrala nad Nórmi, Rakúšania proti Fínom so sympatickým výkonom

    Ako som už spomenul v úvode, oba tímy absolvovali svoj premiérový zápas vo štvrtok. Rakúsko už od deviatej ráno nášho času vyzvalo Fínov, ktorých sa nezľaklo a dokonca sa ujalo vedenia. Postupom času však iniciatívu prebrali na svoju stranu favorizované Suomi, ktorí napokon zdolali Rakúšanov v divokom zápase 8:4. V drese Rakúska zahviezdil vôbec prvým hetrikom na turnaji útočník Michael Grabner pôsobiaci v New Yorku Islanders.

    Kanadská reprezentácia uzatvorila svojim súbojom so severanmi štvrtkový program. V zápase sa príliš nevybila a predviedla výkon, ktorý jej stačil na víťazstvo. Ak však niekto čakal kanadskú gólovú smršť, bol na omyle. Nori boli veľmi nepríjemní, čo priznal aj kapitán Kanady Sidney Crosby, ktorý označil zápas s nimi za dobrý test pred ďalšími bojmi. Po úvodnej tretine, v ktorej sme darmo čakali na presný zásah, sa Kanada ujala vedenia zásluhou delostrelca od modrej obrancu Webera. Na jeho zásah ešte nadviazal v prostrednej časti aj Benn, ktorý zvýšil na 2:0. Nórsko sa vrátilo v úvode tretej tretiny do hry, o čo sa postaral útočník SKA Petrohradu Patrick Thoresen. Kanada však odpovedala prakticky okamžite. Stretnutie gólovo uzavrel obranca Doughty.
     
    Pre našich západných susedov je účasť v Soči dvanástou pod piatimi olympijskými kruhmi. Rakúski hokejisti sa však na olympijskom ľade predstavia po štrnásť ročnej prestávke, naposledy štartovali v americkom Salt Lake City, ešte v roku 2002. Svoje najlepšie umiestnenie datujú ešte z roku 1928, kedy vo švajčiarskom Svätom Mórici obsadili piate miesto. Rakúšania dlho pendlovali medzi elitnou kategóriou a nižšou divíziou. Na posledných Majstrovstvách sveta však dokázali prekvapiť aj našich, ktorých porazili po samostatných nájazdoch. Trénerom výberu, v ktorom je najväčšou hviezdou Thomas Vanek, je Manny Viveiros.
     
    Olympijský turnaj mužov sa už naplno rozbehol. Tímy z B skupiny vstúpili do turnaja svojimi úvodnými stretnutiami vo štvrtok, no už na druhý deň sa musia opäť naplno koncentrovať na ďalší zápas. My sa spoločne bližšie pozrieme na stretnutie medzi Kanadou a Rakúskom.

    O tom, že je Kanada jedným z hlavných kandidátov na olympijský titul už ani nemusíme písať. Je jedno, či sa jedná o Majstrovstvá sveta alebo olympiádu, kanadská hokejová reprezentácia má vždy len tie najvyššie ambície. Bez okolkov však treba priznať, že Majstrovstvá sveta nemajú v zámorí ani zďaleka takú prestíž ako súboje pod piatimi kruhmi. V celej olympíjskej histórii vynechal Javorový list len dva hokejové turnaje, konkrétne tomu tak bolo v rokoch 1972 a 1976, kedy olympijské hry organizovalo Sapporo, respektíve Innsbruck. Ak si zhrnieme všetky kanadské účasti pod piatimi kruhmi zistíme, že Kanaďania majú dokopy na konte neuveriteľných šestnásť medailí, z toho osem má ten najcennejší lesk. Posledná olympiáda mala pre kanadskú reprezentáciu ohromný výraz. Turnaj najlepších svetových hokejistov sa totiž konal vo Vancuveri. Kanadskí hokejisti zvládli obrovský tlak a ziskom zlatej medaily sa tak plne rehabilitovali za štvrté miesto, ktoré obsadili v Calgary v roku 1988. Na ceste do finále si Kanada poradila aj s našou reprezentáciou. Určite si všetci pamätáte na nervydrásajúci záver semifinále, v ktorom sme mali na dosah vyrovnanie. Zlato si Kanada zabezpečila po finálovom víťazstve v zámorskom derby nad USA. V Soči sa opäť zišli to najlepšie, čo má kanadský hokej k dispozícii, vedené hviezdnym Sidneym Crosbym z kapitánskeho mostíka. Trénerom výberu Javorových listov je kouč Detroitu Red Wings Mike Babcok.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 6. Drew Doughty (Jonathan Toews), 11. Shea Webber (Corey Perry), 23. Jeff Carter (Patrick Marleu, Sidney Crosby), 25. Jeff Carter (Bez asistencie), 35. Jeff Carter (Jonathan Toews, Patrick Marleau), 37. Ryan Getzlaf (Bez asistencie)


    Kanada: Luongo (Smith) – Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Subban – Kunitz, St. Louis, Crosby (C) – Duchene, Getzlaf, Perry – Marleau, Toews, Nash – Benn, Bergeron, Carter – Tavares
    Rakúsko: Starkbaum (Lange – 40. minúty) – Ulmer, Pock, Trattnig, Lakos, Altmann, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer – M. Raffl, Grabner, Lebrer – Koch, Vanek (C), Setzinger – T. Raffl, Nodl, Hundertpfund – Latusa, M. Ibererer, Herburger

    Rozhodca: Dave Jackson (USA), Konstantin Olenin (RUS) – Lonnie Cameron (CAN), Miroslav Valach (SVK).