Turín – Fiorentina 0:0 (kon.) | Bergamo – Catania 2:1 (kon.) | AS Rím – CFC Janov 4:0 (kon.)
Cagliari – Juventus 1:4 (kon.) | Hellas Verona – Neapol 0:3 (kon.) | Sassuolo – AC Miláno 4:3 (kon.)
koniec
AS Rím
4:0 (3:0)
CFC Janov
Nedeľa 12.01.2014, 15:00Talianska Seria A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.
     
    Pekné nedeľné popoludnie prajem všetkým fanúšikom futbalu, špeciálne tým, ktorí sa zaujímajú o najvyššiu taliansku súťaž - Seriu A. Tá tento víkend ponúka svoje devätnáste kolo, v rámci ktorého privíta AS Rím na svojej pôde FC Janov. Z komentátorskej stoličky vás zápasom bude sprevádzať Michal Bakoš. Prajem pekný a ničím nerušený športový zážitok.
     
    Klubu z hlavného mesta patrí druhé miesto ligovej tabuľky. Na konte majú Rimania 41 bodov, na lídra tabuľky turínsky Juventus strácajú osem bodov. Po fantastickom vstupe do sezóny so skvelou sériou víťazstiev začalo AS pribúdať na konto viac a viac remíz. Z ostatných piatich zápasov, ktoré by mali mať najväčšiu výpovednú hodnotu o aktuálnej forme, sa skončil zápas Rímu remízou dva krát – na pôde Atalanty Bergamo a Rossoneri. Družina vedená kapitánom Daniele de Rossim taktiež dva krát vyhrala, v oboch prípadoch na domácom trávniku – s Cataniou a Fiorentinou. V minulom kole sa konal v Turíne obrovský šláger dvoch aktuálne najlepších tímov Talanska. Ten však mal neočakávane jednoznačný priebeh, Juventus ho vyhral rozdielom tried – 3:0 a Rimanom uštedril vôbec prvú prehru v prebiehajúcom ročníku.
     
    FC Janov patrí solídne deviate miesto. Vzhľadom nato, že minulý rok hrali Janovčania o záchranu je to posun k lepšiemu. Počas aktuálneho ročníka Janov nazbieral 23 bodov. V posledných piatich zápasoch hostia zaznamenali dve prehry, dve remízy a jediné víťazstvo, ktoré sa zrodilo v poslednom kole, kedy si Janov na domácej pôde poradil s nováčikom súťaže bojujúcim o záchranu, Sassuolom. Spomínané remízy taktiež Janovčanai vyprodukovali pred domácimi priaznivcami, konkrétne v zápasoch s Atalantou a FC Torinom, ktoré skončili zhodne 1:1. V Cagliari a Bologny sa museli janovskí futbalisti zmieriť s prehrami.
     
    Favoritom zápasu sú určite domáci. Tí potrebujú víťazstvo ako soľ. Na čelnú pozíciu majú dosť veľké manko už teraz, takže stratu si v tomto zápase jednoducho nemôžu dovoliť.

    Dá sa predpokladať, že Janov vyrukuje na Rimanov hlavne s pozornou defenzívou. Každý prípadne získaný bod by bol považovaný za úspech.

    Aké rozuzlenie napokon tento zápas dostane sa dozviete v našom prenose už od 15:00.
     
    Úvodné zostavy:

    AS Rím: De Sanctis – Dodô, Benatia, Burdisso, Maicon – Strootman, Pjanić, Nainggolan – Florenzi, Totti (C), Gervinho.
    Náhradníci: Lobont, Skorupski – Jedvaj, Torosidis, Romagnoli, Marquinho, Taddei, Ricci, Caprari, Destro, Ljajić, Borriello.

    CFC Janov: Perin – Antonini, Antonelli, Marchese, Vrsaljko – Manfredini, Biondini, Matuzalém, Bertolacci, Cabral – Calaiò.
    Náhradníci: Donnarumma, Bizzarri – Sampirisi, De Maio, Cofie, Fetfatzidis, Sturaro, Stoian, Centurión, Konaté.

    Rozhodca: Calvarese – Ghiandai, Posado..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Stretnutie sa nám práve začalo. Domáci v tradičnej vínovej kombinácii, hostia v bielo-čiernej.
     
    1
    Nicola Buridsso bol napádaný dvojicou protihráčov, pred ktorými radšej odkopol loptu do autu.
     
    2
    Pekná akcia domáceho AS po ľavom krídle. Obranca Dodo prenechal loptu Gervinhovi, ktorý vnikol do pokutového územia, no loptu si predkopol až príliš a na hracej ploche ju už nedokázal zachytiť.
     
    4
    Žijúca legenda AS Rím i celého talianskeho futbalu Francesco Totti dostal priestor na ľavej strane, čo využil na strelu. Svojou delovkou zostrelil v pokutovom území dvojicu protihráčov. Kapitán domácich mal pocit, že jeden zo súperov zahral rukou a dožadoval sa penalty, tá sa nepíska.
     
    5
    Prosby a orodovania smerom k hlavnému rozhodcovi o pokutový kop sme registrovali aj na druhej strane. Bertolacci si bude musieť druhý raz dávať pozor, lebo nad ním visí hrozba žltého napomenutia.
     
    6
    Strootman v strede poľa zabojoval proti početnej prevahe a získal loptu pre svoj tím, za čo bol patrične odmenený tribúnami.
     
    7
    Počiatočná pasáž zápasu sa odvíja podľa očakávania. Domáci sa snažia tvoriť a útočiť, no proti súperovi, ktorý sa sústredí vylúčne na defenzívu je ťažké hľadať cestičky smerom k pokutovému územiu.
     
    8
    Tak tomuto sa hovorí poriadny zámok. Janovská defenzíva je od začiatku zápasu preťažovaná.
     
    9
    Gervinho nám ukázal, čo je jeho najväčšou devízou. Po ľavej strane utiekol svojim strážcom ako vietor a následne nacentroval loptu do pokutového územia, kde si Perin s hlavičkou Tottiho bez väčších problémov poradil.
     
    11
    Pekná kombinácia domácich, ktorú však už nedokázal rozvinúť prihrávkou do pokutového územia Gervinho. Hostia okamžite po zisku lopty odkopávajú do bezpečia.
     
    13
    Uvidíme, ako dlho sa hosťom podarí udržať čisté konto. od úvodu zápasu sú pod permanentným tlakom, ktorý zatiaľ zvládajú, no postupom času im bude týmto štýlom hry odchádzať veľmi veľa síl.
     
    15
    Niekdajší obranca Interu Miláno Maicon, ktorý sa do talianskej lige vrátil po neúspešnej ročnej anabáze v anglickom Manchestri, chcel potvrdiť svoje ofenzívne vlastnosti, no jeho strela až k Perinovi neprenikla.
     
    16
    Obraz hry sa nemení. AS Rím dobýja pokutové územia hostí stredom, cez krídla, no zatiaľ neúspešne. Hostia stále len odkopávajú.
     
    17
    Jeden z najväčších talentov chorvátskeho futbalista Vrslajko z pravej strany nacentroval loptu do pokutového územia. Obrana AS si bez väčších problémov dokázala poradiť a loptu odvrátiť do bezpečia.
     
    18
    Totti to pri snahe o zisk lopty prehnal s bojovnosťou a dopustil sa nedovoleného zákroku.
     
    20
    Janov sa snažil presadiť postupnou kombináciou. Domáci však chceli loptu okamžite späť na svoje kopačky, vtiahli na súperovu rozohrávku vysoké napádanie a loptu poľahky získali.
     
    22
    Zdá sa, že hostia úspešne zvládli úvodný tlak Rimanov a postupne sa osmeľujú aj smerom dopredu. Calaiò dvihol tlak domácej obrane, no v pokutovom území pridlho váhal, k strele sa napokon nedostal.
     
    24
    Matuzalem na hranici pokutového územia zastavil aj za cenu žltého napomenutia Tottiho. Domáci budú mať k dispozícii priamy kop z veľmi sľubnej pozície. Ak toto exekútor dobre trafí, brankár bude bezmocný.
     
    25
    AS Rím dal gól!
    Domáci celok sa dostáva po viac ako polovici prvého dejstva do zaslúženého vedenia. Tottiho strelu z priameho kopu dokázala obrana hostí zblokovať, no len k ALESSANDROVI FLORENZIMU, ktorý vystrihol nielen efektné, ale aj efektívne nožničky, ktorými nedal Perinovi šancu !
     
    26
    Domáci futbalisti pokračujú v ofenzívnom futbale. Najradšej by určite pridali druhý presný zásah a definitívne sa tak upokojili.
     
    29
    Veľmi aktívny je Totti. Ten svojou hrou a pohybom vôbec nedáva spozorovať, že je štyridsiatnikom. Jeho technický pokus Perinovi problémy nenarobil.
     
    30
    AS Rím dal gól!
    Domáci pridali aj druhý, upokojujúci zásah. Strelecky sa presadila práve spomínaná legenda AS FRANCESCO TOTTI, ktorý profitoval z akcie po osi Maicon – Gervinho a prízemnou strelou z vnútra šestnástky nedal Perinovi šancu !
     
    32
    Pjanic skončil po zákroku jedného z hostí na zemi a vehementne sa dožaduje, aby bol protihráč napomenutý žltou kartou. Rozhodca zatiaľ situácii rieši len dohovorom.
     
    34
    Janovčania pôsobia bezradným dojmom. Smerom dopredu sú absolútne bezzubí, obrana už taktiež nie je stopercentná ako zo začiatku zápasu. Nuž, hostia by sa mali veľmi rýchlo spamätať, ak nechcú odísť domov s poriadnym nákupom.
     
    36
    Domáci s prehľadom kombinujú v strede poľa, nikam sa nemusia ponáhľať. Vývoj zápasu majú po výsledkovej i hernej stránke jasne vo svojej moci.
     
    37
    Akú, takú snahu nemožno zo strany hostí uprieť pravému obrancovi Vrslajkovi, ktorý aj teraz poslal center do pokutového územia, kde mu však chýbali spoluhráči vo väčšom počte.
     
    39
    Akciu domácich prerušila zdvihnutá zástavka postranného rozhodcu, ktorý videl Tottiho v momente prihrávku za posledným obrancom Janova.
     
    40
    Dodo si z pozície ľavého obrancu veľmi rád zaútočí, čo ukázal aj teraz, kedy po narazení od Tottiho vyskúšal pozornosť Perina. Brankár hostí si poradil.
     
    42
    Maicon odhlavičkoval loptu radšej na rohový kop.
     
    43
    AS Rím dal gól!
    Ešte do polčasového hvizdu sa Rimanom podarilo zvýšiť svoj náskok na rozdiel triedy. Hosťom rozohrávka rohového kopu príliš nevyšla, domáci vyrazili do rýchlej kontry, ktorú po prihrávke Florenziho zakončil presnou strelou MAICON.
     
    45
    Oba tímy viac-menej čakajú na polčasový hvizd. Hostia by zas boli najradšej, keby zápas už končil. Za aktuálneho stavu sa im príliš nie je, čo diviť.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas mal jednoznačný priebeh. Hralo sa v ňom prakticky na jednu bránu, ktorou bola hosťujúca svätyňa. Do tej sa Rímu podarilo tri krát dostať guľaté čudo a po polovici zápasu je prakticky rozhodnuté. Druhý polčas, ktorý začína od 16:02 sa bude dohrávať už len z povinnosti.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Napriek tomu, že v hosťujúcom tíme by sme to očakávali, sa ani jeden z trénerov cez polčasovú prestávku nerozhodol striedať.
     
    49
    AS Rím pokojne kombinuje v strede poľa. Snaží sa hostí vyprovokovať k zvýšenej aktivite, aby mal viac priestoru na rýchle kontry podobne tej, ktorou zakončil prvý polčas.
     
    50
    Antonini teraz výborne prečítal situáciu a odkopol loptu do bezpečia. Všetko potom, ako odhalil úmysel Tottiho, ktorý sa snažil oblúčikom do pokutového územia uvoľniť Gervinha.
     
    52
    Domáci majú k dispozícii priamy kop z veľmi slušnej vzdialenosti.
     
    52
    Jeho exekúciu si na svoje plecia zobral Miralem Pjanič, ktorý svojim centrom našiel Burdissa, no jeho hlavička nemala také parametre, aby mohla ohroziť Perina.
     
    53
    AS Rím dal gól!
    Frustrovaný Perin po štvrtý raz v zápase vyťahuje loptu zo svojej siete. Tottiho center našiel v pokutovom území stopéra BENATIU, ktorý svojou hlavičkou nedal hosťujúcemu brankárovi priestor na zákrok.
     
    54
    Domáci sú pri chuti a futbalom sa už evidentne bavia. Gervinho si to namieril smelo vpred, zastavila ho však dvojica protihráčov.
     
    56
    Všetci domáci fanúšikovia, ktorí dnes zavítali na olympijský štadión určite neľutujú. Užívajú si jednoznačné víťazstvo svojho tímu, ktorý ich navyše potešil a možno ešte aj poteší porciou presných zásahov.
     
    58
    Pri spomínanom striedaní sa ešte diali veci. Matuzalem si vylial svoju frustráciu na rozhodcovi, ktorému uštedril pár slov zo slovníka štvrtej cenovej, a ten mu bez váhania ukázal druhú žltú a tým pádom aj červenú kartu.
     
    59
    Antonelli ako kapitán hostí pri tejto situácii nemohol chýbať, okamžite prišiel rozhodcovi rozpovedať svoj pohľad na túto situáciu. Ten si do notesu zapisuje aj jeho.
     
    60
    Matuzalem ešte stihol pri odchode do šatne vyparatiť jednu vec, ktorú mu asi janovskí fanúšikovia len tak ľahko neodpustia. Svoj dres totiž hodil o zem.
     
    62
    Cofie, samozrejme, Matuzalema za takýchto okolností striedať nemohol, no do hry sa dostal aj tak. Miesto mu prenechal Bertolacci.
     
    64
    Presunme sa späť k futbalovejším záležitostiam. Gervinho vybojoval pre svojich rohový kop, po ktorom zakončil Dodo vysoko, vysoko nad.
     
    66
    Janov sa nepúšťal do ofenzívy ani v plnom počte a za nerozhodného stavu, takže aktivitu smerom dopredu od hostí za súčasného stavu naozaj očakávať nemôžme.
     
    68
    Nainggolan a Pjanič zamestnali Perina slušnými strelami zo strednej vzdialenosti. Brankár hostí zatiaľ piaty kúsok vo svojej svätyni odmieta.
     
    69
    Jeden z tých lepších hráčov v hosťujúcom drese, ktorý dnešný zápas odohral bol nepochybne Vrslajko. Jeho misia sa v tomto momente končí a na jeho miesto prišiel De Maio.
     
    71
    Prvé striedanie pripravil aj domáci kouč, ktorý dopraje oddych Miralemovi Pjanicov, na ktorého pozíciu poslal Destra.
     
    72
    K Maiconovi sa prihrávka z prvej nedostala, bola príliš prudká a nepresná.
     
    73
    Destro sa na ihrisku sotva stihol poobzerať a už sa mohol zapísať do streleckej listiny ! V pokutovom území sa výborne položil do lopty, no jeho hlavička skončila tesne vedľa tyče. Perin zasahovať nemusel.
     
    75
    Dodo pôsobí na ľavom kraji obrany veľmi sebavedomým dojmom. Teraz však až príliš precenil svoje schopnosti, no aj napriek tomu bola jeho snaha ocenená mohutným potleskom.
     
    76
    Rýchla akcia domácich vyzerala veľmi nádejne, včas ju však prerušil Cabral úspešným defenzívnym zákrokom.
     
    78
    Totti mal na kopačke svoj druhý presný zásah v tomto zápase. Jeho strela by stopercentne skončila za bezmocným Perinom, toho však výborne zaskočil jeden z defenzívnych parťákov.
     
    79
    Striedanie v tíme AS Rím: z ihriska odchádza Florenzi, prichádza Marquinho.
     
    81
    Maicon zachytil loptu, s ktorou okamžite trieli na útočnú polovicu.
     
    82
    Totti našiel výborným pasom v pokutovom území Gervinha, ktorý spracovanie zvládol, so zakončením to už bolo horšie. Loptou trafil len súperovho obrancu.
     
    83
    Oba tímy využívajú aj poslednú možnosť na striedanie. Na strane hostí opúšťa ihrisko Calaio, na ktorého miesto vybehol na posledné minúty Konaté.
     
    83
    Striedanie v tíme AS Rím: z ihriska odchádza Maicon, prichádza Jedvaj.
     
    84
    Destro mal behom svojho krátkeho pobytu na trávniku k dispozícii druhú obrovskú príležitosť. V stopercentnej šanci však tesne minul !
     
    86
    Gervinho nám predviedol svoj tradične odvážny prienik, ktorý Cofie zastavil len za cenu žltého napomenutia.
     
    88
    Domáci sa už do zakončenia za každú cenu netlačia, svojich fanúšikov tešia peknými kombináciami v strede poľa.
     
    90
    Zápas sa nám čochvíľa skončí, netreba ho za stavu, aký je naťahovať.
     
    Koniec zápasu.
     
    S konštatovaním, že AS Rím predviedol na domácej pôde proti Janovu výborný výkon a zaslúžene ho vysokým výsledkom zdolal sa s vami lúčime a prajeme ešte pekný zvyšok nedele. Zajtra vkročte správnou nohou do nového pracovného týždňa a nezabudnite si na nás občas kliknúť. (16:51:23)

    Michal Bakoš

    Góly: 25. Alessandro Florenz, 30. Francesco Totti, 43. Maicon, 53. Benatia

    Karty:   24. Matuzalem (CFC), 59. Antonelli (CFC), 86. Cofie (CFC)   58. Matuzalem (CFC)


    AS Rím: De Sanctis – Dodô, Benatia, Burdisso, Maicon – Strootman, Pjanić, Nainggolan – Florenzi, Totti (C), Gervinho.
    Náhradníci: Lobont, Skorupski – Jedvaj, Torosidis, Romagnoli, Marquinho, Taddei, Ricci, Caprari, Destro, Ljajić, Borriello.

    CFC Janov: Perin – Antonini, Antonelli, Marchese, Vrsaljko – Manfredini, Biondini, Matuzalém, Bertolacci, Cabral – Calaiò.
    Náhradníci: Donnarumma, Bizzarri – Sampirisi, De Maio, Cofie, Fetfatzidis, Sturaro, Stoian, Centurión, Konaté.

    Rozhodca: Calvarese – Ghiandai, Posado.