Rých. preteky 10km muži E.H. Svendsen (kon.) | Rých. preteky 7,5km ženy Domračevová (Bielorusko) (kon.)
koniec udalosti
Rýchlostné preteky 7,5 km ženy

Domračevová (Bielorusko)

Piatok 03.01.2014, 18:00Biatlon
     
    Na dnes je to z biatlonu od nás všetko. Zajtra pokračujeme na onlajnoch komentovaním rýchlostných pretekov žien aj mužov. Dúfame, že sa vám naše dnešné prenosy páčili a zapnete si nás aj na budúce. Ďakujeme za pozornosť a prajeme pekný zvyšok večera. (19:20:19)
     
    Dnešné výsledky rozhodli o tom, že na líderskú pozíciu v bodovaní rýchlostných pretekov sa posunula Fínka Makarainenová. V celkovom hodnotení svetového pohára sa vedúca pozícii nemenila, naďalej na nej ostala Gabriela Soukalová.
     
    Rýchlostné preteky žien na 7,5 km v rámci 4. kola svetového pohára v Oberhofe sa skončili víťazstvom bieloruskej reprezentantky Domračovovej, ktorá s jednou streleckou chybou na konte nechala za sebou Fínku Makarainenová s dvoma minelami na strelnici. Tretie miesto berie za najmä vďaka čistej streľbe Oľga Pidrušná.

    Slovenským dievčatám sa vôbec nedarilo. Najlepšie skončila Martina Chrapánová na 67. mieste s piatimi netrafenými terčmi. Natália Prekopová, ktorá mala na konte o jednu streleckú chybu menej skončila na 79. mieste Natálie Prekopová. Najmenej spokojná bude určite Terézia Poliaková, ktorá skončila na treťom mieste odzadu. Trafila len štyri terče z celkového počtu desiatich.
     
    Koniec preteku.
     
    V dnešných pretekoch dokázali len dve pretekárky zastrieľať čisto – Stojanová a tretia Oľga Pidrušná.
     
    Všetky tri naše reprezentantky sú už v cieli dnešných pretekov. Najlepšie na tom zatiaľ je Martina Chrapánová na 63. mieste. Natálii Prekopovje patrí 75. miesto a Terezke Poliakovej 81.
     
    Natália Prekopová aj v druhej streleckej položke predviedla dve chyby. Z našich dievčat zastrieľala najlepšie, no na prvú šesťdesiatku, ktorá postupuje do stíhacích pretekov to nestačilo. V tých tak, bohužiaľ, zastúpenie mať nebudeme.
     
    Domračevová, Makarainenová, Pidrušná, Bergerová, Flatlandová. Takto vyzerá aktuálna vedúca pätica, ktorá sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou už meniť nebude.
     
    Druhá strelecké položka podaní Chrápanovej a Poliakovej dopadla veľmi zle. Oba minuli pripravené terče až tri krát.
     
    Domácich fanúšikov čistou streleckou položkou zahriala Horchlerová, ktorá však nemá bežecké kvality na to, aby mohla zasiahnuť do bojov o čelo.
     
    Irine Starychovej, ktorá je v hodnotení tejto disciplíny na druhom mieste, dnešné preteky nesadli. Predviedla v nich štyri nepresné výstrely.
     
    Naša posledná zástupkyňa na trati Natália Prekopová nevystúpila z tieňa dvoch svojich kolegýň a predviedla dve strelecké minely.
     
    Do cieľa za burácania divákov prichádza Andrea Henkelová, ktorá určite nie je s rýchlostnými pretekami spokojná. Bodaj by aj áno pri štyroch nepresných výstreloch.
     
    Prvú strelecké položku má za sebou aj Poľka Magdalena Gwizdonová, ktorá v nej zaznamenala jeden nepresný výstrel.
     
    Ako pozerám, tak pozerám, no na trati ani v štartovom poli už nevidím pretekárku, ktorá by ešte mohla byť reálnou hrozbou pre zatiaľ vedúce trio : Domračevová, Pidrušná a Makarainenová,
     
    V cieli aj skúsená Tora Bergerová, ktorá aj v týchto pretekoch nadviazala na svoju zatiaľ slabšiu formu a s troma streleckými chybami sa zaradila na predbežné štvrté miesto.
     
    K prvej streleckej položke sa blíži aj naše posledné želiezko v ohni Natália Prekopová, ktorej budeme držať palce, aby jej streľba vyšla lepšie ako Poliakovej a Chrapánovej.
     
    S určitosťou vieme povedať, že tieto rýchlostné preteky budú mať inú víťazku ako v posledných dvoch prípadoch. Gasparinová totiž dokopy absolvovala až štyri trestné okruhy. Najvážnejšou kandidátkou na dnešné víťazstvo je Bieloruska Domračevová, ktorá prišla do cieľa s tridsať sekundovým nsákokom pred Makarainenovou.
     
    Prvá streľba nevyšla našim dievčatám vôbec ideálne. Terézia Poliaková chybovala v ležke až tri krát, Chrapánová musí absolvovať dva trestné okruhy.
     
    Vedúca pretekárka v celkovom hodnotení svetového pohára Gabriela Soukalová je zatiaľ v cieli na dvadsiatom mieste, no každopádne sa vo výsledkovej listine ešte bude prepadávať.
     
    Vedúca pretekárka klasifikácie tejto disciplíny Selina Gasparinová dnes pravdepodobne nepridá víťazný hetrik z rýchlostných pretekov. Na prvej streľbe jej ušli až dva terče.
     
    Domračovová síce v poslednom desiatom terči chybovala, no aj napriek tomu sa presúva po druhej streľbe na pomyselné vedúce miesto. Ak sa jej na trati nič nepredvídané nestane, v cieli sa dostane na prvé miesto pred Makarainenovú.
     
    Terézia Poliaková a Martina Chrapánová už takisto odštartovali. nemecká biatlonová legenda Henkelová medzitým na prvej streľbe s jednou nepresnosťou.
     
    Boilleyová cieli máme zatiaľ štrnásť pretekárok. Líderskú pozíciu zaujala Makarainenová, ktorá na trati získala na Pidrušná viac ako päť sekúnd a v konečnom rezultáte ju za seba odsunula na druhé miesto.
     
    Tora Bergerová dnes pravdepodobne o najvyššie priečky nezabojuje. V ležke totiž chybovala dva krát. Vo svojej druhej položke si jednu chybu na konto pripísala aj Hildebrandová.
     
    Domračevová na prvej streleckej položke nechybovala a zaradila sa na druhé miesto za fínsku reprezentantku Makarainenovú.
     
    Pidrušnú a jej streľbu sme nechválili náhodou. Ukrajinka aj v stoji všetky terče vybielila a zaradila sa na prvé miesto. Makarainenová na ňu stráca len niečo cez sekundu, a to aj napriek tomu, že na konto si pri stojke pripísala dve strelecké minely.
     
    Šumilová pri svojej prvej streľbe nezaváhala a pred Pidrušnú sa posunula na tretie miesto. Odštartovala nemecká veteránka Andrea Henkelová.
     
    České reprezentantky majú za sebou aj druhú streľbu. Veronika Vítkova, rovnako ako pri ležeckej položke, v stoji raz minula. Gabriela Soukalová si v stoji troma chybami pochovala šance na dobrý výsledok.
     
    Nemecké tribúny jasajú. Hildebrandová sa po čistej streleckej položke zaradila na druhé miesto. Do preteku práve vstúpila excelentná strelkyňa Tora Bergerová, ktorý v doterajšom priebehu svetového pohára nepredvádza to, na čo sme boli v minulosti zvyknutí.
     
    Na čele preteku je zatiaľ po prvej streľbe fínska biatlonistka Makarainenová, ktorá je možno najrýchlejšou bežkyňou spomedzi štartovacieho poľa. Darilo sa jej aj na prvej streľbe, kde vybielila všetkých päť terčov.
     
    K tej sa teraz pridala aj Oľga Pidrušná, ktorá je svojou strojovo presnou streľbou známa najmä z posledných majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v českom Novom meste.
     
    Prvú streleckú položku doteraz absolvovalo osem pretekárok a len jedna jediná dokázala zastrieľať čisto, konkrétne švajčiarska reprezentantka Elisa Gasparinová.
     
    Ani Ukrajina Vaľ Semerenková nedokázala predviesť bezchybnú strelecké položku, taktiež jej ušiel jediný výstrel.
     
    Ťažko povedať či v českom tábore vládne s prvou streľbou spokojnosť. Veronike Vítkovej ušiel jeden terč, Gabriela Soukalová strieľala presne, no pri poslednom výstrele dlho váhala a napokon ho netrafila.
     
    AKo prvá si podmienky na strelnici vyskúšala Boilleyová, ktorá v ležke triafala terče neomylne, až na posledný, ktorý jej ušiel a musí tak absolvovať trestné kolo.
     
    Na druhom meranom úseku po 2 km najrýchlejšie, podľa očakávaní, Soukalová a Vítková.
     
    Zo štartovacej pozície sa odlepili aj dve pretekárky, ktoré by dnes mohli miešať kartami na vedúcich pozíciach – Ukrajinka Pidrušná a Fínka Makarainenová.
     
    Po úvodných osemsto metroch sa na čelo posunuli tri české biatlonistky v poradí – Vítková, Soukalová, Puskarčíková.
     
    Odštartovali už aj dve najväčšie želiezka v ohni našich západných susedov – Veronika Vítková a Gabriela Soukalová.
     
    Prvou pretekárkou, ktorá sa vydala do boja na 7,5 km dlhú trať je Francúzksa Sophie Boilleyová.
     
    Preteky nám práve odštartovali.
     
    Prajeme príjemný podvečer. Od začiatku rýchlostných pretekov žien nás delí už len niekoľko minút.

    Štartovacie čas najväčších favoritiek a slovenských reprezentantiek:

    Gabriela Soukalová 18:02:30
    Vaľ Semerenková 18:03:30
    Selina Gasparinová 18:14:30
    Tora Bergerová 18:18:00
    Terézia Poliaková 18:27:30
    Martina Chrapánová 18:28:00
    Natália Prekopováa 18:39:30
     
    Onlajny rozširujú svoje obzory a od nového roku svojim fanúšikom prinesú aj prenosy zo svetového pohára biatlonistov a biatlonistiek. Začíname hneď po novom roku, kedy sa už tradične koná štvrté kolo svetového pohára v nemeckom Oberhorfe. V tomto prenose vám priblížim rýchlostné preteky žien na 7,5 km.

    Počas rýchlostných pretekov čakajú na pretekárky dve strelecké položky – v ľahu a v stoji. Šesťdesiat najvyššie postavených biatlonistiek sa v sobotu predstaví v stíhacích pretekoch, do ktorých budú púšťané práve podľa svojich piatkových výsledkov.
    Klasifikáciu šprintérok vedie Selina Gasparinová, ktorá má na konte 142 bodov. Švajčiarska reprezentantka vyhrala dva preteky tejto disciplíny z troch, ktoré sa doteraz išli, a to konkrétne v Hochfilzene a Annecy-Le Grand Bornande.
    Najlepšie postavenou Slovenkou je v klasifikácii šprintu Janka Gereková, ktorej patrí sedemnáste miesto. 20. miesto patrí olympijskej víťazke tejto disciplíny z Vancuveri, Anastázii Kuzminovej.

    Klasifikácia šprintu žien :

    1. Selina Gasparinová
    2. Irina Starychová
    3. Veronika Vítková
    4. Kaisa Makarainen
    5. Gabriela Soukalová
    6. Oľga Zaitsevová
    7. Olena Pidrušná
    8. Juľja Džymová
    9. Tora Bergerová
    10. Vaľ Semerenková
    .
    .
    .
    17. Janka Gereková
    20. Anastázia Kuzminová


    Celková klasifikácia žien:

    1. Gabriela Soukalová
    2. Irina Starychová
    3. Selina Gasparinová
    4. Vaľ Semerenková
    5. Oľga Zajcevová
    .
    .
    .
    9. Anastázia Kuzminová
    27. Janka Gereková


    Do piatkových rýchlostných pretekov zasiahne slovenské družstvo v zložení : Terézia Poliaková, Natália Prekopová, Martina Chrapánová a Paulína Fialková. Anastázia Kuzminová nastúpi len na nedeľné preteky s hromadným štartom a Janka Gereková momentálne absolvuje prípravu v Taliansku. Z našej štvorice nedokázala zatiaľ ani jedna pretekárka získať bod do šprintérskej klasifikácie.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 18:00.

    Michal Bakoš