Getafe – Valencia 0:1 (kon.) | Granada – Osasuna 3:0 (kon.) | Sevilla – Sociedad 1:2 (kon.)
koniec
Getafe CF
0:1 (0:1)
Valencia CF
Sobota 18.05.2013, 18:00 • Coliseum Alfonso Pérez (Getafe, Madrid) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 18:00.
     
    Blíži sa nám na Slovensku dlho očakávané leto, čo znamená, že sa nám končí aj futbalový ročník 2012/13. Španielska Primera Division má cez víkend na programe kompletné posledné kolo a onlajny.eu pri tom samozrejme chýbať nemôžu. Spoločne sa v tomto prenose bližšie pozrieme do predmestia Madridu, Getafe, kde domáci futbalisti na svojom trávniku privítajú Valenciu.
     
    Getafe CF sa nachádza na peknom 9. mieste. V doterajšom priebehu získali domáci 47 bodov, za trinásť víťazstiev a osem nerozhodných výsledkov. Ako porazení, odchádzali z trávnika v štrnástich prípadoch. Forma domácich je katastrofálna, ved v posledných piatich zápasoch prehrali až štyri krát. Bodovať na plno dokázali len s Realom Sociedad, ktoré pred vlastnými priaznivcami zdolali tesne, 2:1. Minulý víkend cestovali domáci futbalisti do Osasuny, ktorej podľahli 1:2. Getafe už v tomto zápase nepôjde o nič, no určite by jeho hráči aj fanúšikovia, radi zakončili sezónu víťazstvom.
     
    Hostia z Valencie sú momentálne o štyri priečky vyššie ako ich súper, teda na 5. mieste. Po 35 odohraných zápasoch majú na konte 59 bodov, za sedemnásť výhier a osem remíz. Horkosť prehry okúsili v desiatich zápasoch. Forma Valencie v celku dobra. Hostia dokázali bodovať v posledných piatich zápasoch štyri krát, za tri víťazstva a jeden nerozhodný výsledok. Jedinú prehru zaznamenali v súboji so svojim hlavným rivalom o 4. miesto zabezpečujúce účasť v kvalifikácii budúcoročnej edície Ligy Majstrov, Realom Sociedad, ktorému na jeho štadióne podľahli 2:4. Posledné kolo prinieslo hosťom plný bodový zisk, za presvedčivé víťazstvo na ihrisku Vallecana, 4:0. Ako už bolo spomenuté, Valencia bojuje o Ligu Majstrov. Ak sa tam však chce dostať, musí v tomto zápase zobrať najlepšie všetky tri body a veriť v zaváhanie San Sebastianu, na ktoré čaká súboj v Sevilly. Tento zápas Vám zhodou okolností taktiež priblížim svojim komentovaním. Budem sa na Vás teda tešiť v sobotu večer.
     
    Úvodné zostavy:

    Getafe CF: Moya – Juan Valera, Rafa, Fernandéz, Escudero, Castro, Pedro Leon, Lacen, Xavi Torres, Adrian Colunga, Mehdi Lacen

    Valencia CF: Guaita – Joao Pereira, Ricardo Costa, Mathieu, Cissokho, Albelda, Dani Parejo, Jonas, Banega, Guardado, Soldado

    Rozhodca: Teixeira – Diáz, Torre (Fuente).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop mali hostia, ktorí nastupujú vo svojich tradičných bielych dresoch s čiernymi kraťasmi. Domáci odetí v modrej farbe.
     
    1
    Domáci okamžite v prvej minúte zaútočili, no lopta sa dostala až za bránu. Prvý krát sa jej teda dotkne aj Guaita, ktorý ju odkopne od svojej brány.
     
    2
    Domáci získali loptu a pekne prešli až na súperovu polovicu ihriska. Následne dostal na pravé krídlo prihrávku Juan Valera, ktorý okamžite poslal loptu do pokutového územia. Jeho prízemný center sa po nevydarenom odkope dostal za čiaru. Roh pre domácich.
     
    3
    Center od rohovej zástavky mieril presne do stredu pokutového územia, no obrana Valencie si s ním dokázala poradiť a loptu dostala do bezpečia.
     
    4
    Hostia v prvej postupnej akcii v zápase neuspeli. Po prihrávke z ľavej strany od Guardada sa snažil kolmicu vpred poslať Albedla. Našiel však len hráča v modrom.
     
    5
    Domáci sa však tiež príliš ďaleko nedostali a loptu už mali opäť na svojich kopačkách hostia. Prihrávku na ľavé krídlo dostal Cissokho, ktorý zdvihol hlavu, pozrel sa do pokutového územia a odcentroval. Jeho center ľavačkou však bol príliš preťažený a pri ľavej postrannej čiare loptu Escudero odkopol na aut.
     
    6
    Hostia získali pri následnom pobyte na súperovej polovici dva rohové kopy, no ani z jedného nedokázali domácej obrane pripraviť starosti. Tá v pohode odolala.
     
    7
    Domácim sa v protiútoku taktiež nepodarilo zamestnať obrannú formáciu súpera. Na prvú vážnejšiu šancu zápasu čakáme.
     
    8
    Na lopte sú na súperovej polovici ihriska hostia a budú pri nej aj naďalej, kedže domáci sa v strede poľa dopustili drobného faulu.
     
    9
    Tak, spomenul som, že na prvú vážnejšiu šancu zápasu čakáme a hostia z Valencia nám okamžite jednu predviedli. Guardado dostal na ľavom krídle dobrú loptu, nevymýšľal a neskúšal to žiadnymi ekvilibristickými trikmi, ale odcentroval pred bránu. Tam bol úplne voľný Soldado, ktorý akoby ostal prekvapený, že sa dostal do takejto šance a zlyhal. Jeho hlavička z malého vápna neohrozila domácu bránu.
     
    10
    Hostia ostali v ofenzíve naďalej a vybojovali rohový kop. Center do pokutového územia od rohovej zástavky posielal Banega, no žiadneho svojho spoluhráča v pokutovom území nenašiel.
     
    12
    Kombinácia troch domácich hráčov, ktorí boli v tesnej blízkosti nevyšla. Loptu získal jeden z hráčov v bielom a snaží sa založiť protiútok Valencie.
     
    13
    Pedro Leon, niekdajší hráč Realu Madrid, je v úvode zápasu veľmi aktívny. Teraz budú domáci po jeho snahe kopať rohový kop.
     
    13
    Spomínaný Leon si na starosti zobral aj rozohrávku rohového kopu. Svoj center nasmeroval presne na hlavu nabehnutého Federica Fernandéza, ktorého hlavička takmer skončila v ľavom hornom rohu brány Valencie. Chýbali centimetre !
     
    15
    Máme tu prvú žltú kartu zápasu. Zinkasoval ju domáci obranca Juan Valera, ktorý to prehnal s agresivitou v súboji v strede poľa.
     
    15
    Hostia rýchlo rozohrali roh a prienikovou prihrávkou na pravé krídlo sa snažili zaskočiť domácich. Escudero však tento zámer skvele prečítal a loptu sklzom poslal na aut.
     
    16
    Hostia už takmer dve minúty kombinujú na polovici súpera a obliehajú domáce pokutové územia. Zatiaľ je to však všetko príliš statické a predvídateľné. Chýba tomu moment prekvapenia.
     
    17
    Prekvapiť sa na druhej strane snažili v rýchlom brejku hostia. Center z ľavého krídla zrazila obrana hostí na aut. Domáci tak zotrvávajú na súperovej polovici v ofenzívnom snažení.
     
    18
    Spomínaný center poslal do pokutového územia Adrian Colunga, ktorý sa však pri tom zranil. Podľa gestikulácie realizačného tímu Getafe tento útočník v dnešnom zápase dohral.
     
    19
    Avizované striedanie je tu. Zraneného Adrian Conugu teda na trávniku nahradzuje Lafita.
     
    20
    Striedajúci hráč sa okamžite po svojom príchode zapísal do štatistík. Nie však najlepším spôsobom. Tvrdo si totiž vyšliapol na Guardada a zinkasoval za to žlté napomenutie.
     
    21
    Štvrtý rohový kop hostí v zápase vyzeral zatiaľ najnebezpečnejšie. Na center Banegu si v šestnástke naskočil Ricardo Costa, ktorého hlavička však skončila vysoko nad. Stopér hostí si ešte žiadal roh, no ten neprichádza.
     
    22
    Väčšinu ofenzívnych akcií domáceho celku ťahá Pedro Leon. Podobne tomu bolo aj v tomto prípade. S jeho opakovanými centrami do šestnástky si však obrana Valencie dokázala poradiť.
     
    23
    Opäť aktivita Pedra Leona. Teraz dokázal tento šikovný hráčik vybojovať pre svoj tím rohový kop.
     
    24
    Center od pravej rohovej zástavky síce smeroval na hráča v modrom, no lopta sa k nemu nedostala. Výborne ju totiž hlavičkou odvrátil Parejo.
     
    26
    Obávaný kanonier hostí Roberto Soldado si veľmi naivne žiadal priamy kop. Pri postrannej čiare mu loptu čisto odobral Fernandéz, no Soldado padol ako zhnitá hruška zo stromu a začal sa zvíjať na zemi. Rozhodca mu na to neskočil.
     
    27
    Center z ľavej strany sa síce dostal do pokutového územia Valencia, no tam boli len traja hráči v bielom, ktorí spoločnou spoluprácou vyvážajú loptu na opačný koniec ihriska.
     
    28
    Držanie lopty je zatiaľ mierne v prospech Valencie. 44% – 56%.
     
    30
    Hostia sa nedokázali po pravom krídle presadiť, kedže tam výborne zapracovala obrana Getafe. Domáci následne po rýchlej výmene lôpt vyrazili dopredu, čo však Ricardo Costa nechcel dopustiť a tak nebezpečne a tvrdo fauloval Lafitu. Hráč hostí za to vidí zaslúženú žltú kartu.
     
    31
    Na druhej strane mali sľubnú príležitosť domáci, no nedotiahli ju do úspešného konca. Center z ľavej strany sa v pokutovom území dostal až k Pedrovi Leonovi, ktorý si loptu pekne spracoval, prikryl a naviedol na ľavačku. Strelu mu však nesadla podľa predstáv a skončila len vysoko nad Guatiovov bránou.
     
    33
    Cissokho sa pustil po ľavom krídle do šprintérskeho súboja s Pedrom Leonom, no ľavý krídelný obranca hostí zjavne precenil svoje schopnosti. Cez Leona skúšal aj odcentrovať, no neúspešne. Odkopávať môže od svojej svätyne Moya.
     
    34
    Banega posunul na Pareja, ktorý chcel okamžite prehodiť na pravé krídlo uvoľnenému Pereirovi. Zámer to bol síce pekný, no Escuderovi sa nepáčil. Domci zadák loptu zachytil a odkopol.
     
    35
    Domáci sa ocitli v rýchlom brejku a tri krát hádajte, kto v ňom bol. Ak ste tipovali Pedra Leona, mali ste pravdu. Domáci záložník sa tentoraz dostal na ľavé krídlo, kde sa rýchlosťou uvoľnil a poslal center do pokutového územia. Na loptu si nabiehal Lafita, no k hlavičke sa nedostal. Guaita vyboxoval na roh, z ktorého sa domácim presadiť nepodarilo.
     
    37
    Pekná akcia domáceho celku. Napokon však z nej šance na gól nepramenila. Leon posunul na Castra, ktorý nádhernou prihrávkou hľadal po ľavej strane rozbehnutého Barradu, pred ktorým v pokutovom území skvele zasiahol Guaita. Ten ukryl loptu vo svojom náručí.
     
    40
    Hostia si už niečo cez minútu vymieňajú krátke prihrávky na súperovej polovici. Nič však z toho, kedže domáca obrana ich vytláča k postranným čiaram. Takáto prevaha je Valencii dobrá tak akurát na...
     
    41
    Zakončiť sa pokúsili po zisku lopty domáci. Tým však chýbala potrebná presnosť. Guaita zasahovať nemusel. Loptu jeho bránu netrafila.
     
    42
    Do ofenzívy sa zapojil aj stopér hostí Mathieu, no loptu mu zobral spoluhráč Parejo, ktorý sa sám vytlačil z dobrej pozície. Valencia je vo finálnej fáze bezradná.
     
    43
    Guardado pekným pasom uvoľnil Soldada, ktorý mohol z pravej strany pokutového územia postupovať sám na domácu bránu. Loptu si však zle spracoval a kým ju skrotil, domáca obrana sa dobre sformovala a jeho následnú strelu zablokovala.
     
    44
    Valencia dala gól! Hostia sa pred koncom prvého dejstva predsa dostávajú do vedenia. Banega namiesto očakávaného centra do pokutového územia prihral Guardadovi, ktorý posunul na MATHIEUHO a ten peknou strelou ľavačkou k vzdialenejšej žrdi prekonal Moyu.
     
    45
    Nadstavovať sa bude nad rámec prvého polčasu ešte jedna minútka.
     
    45+1
    Zakončiť sa v posledných sekundách ešte opäť pokúšali hostia. Domáca obrana tentoraz odolala. Valenciu to však mrzieť nemusí. Svoj cieľ splnila a po prvom polčase vedie 1:0.
     
    Prvý polčas sa skončil.
     
    O jediný presný zásah duelu sa nám zatiaľ postaral neočakávaný strelec hosťujúceho tímu, Mathieu, ktorý peknou strelou z hranice pokutového územia v 44. minúte prekonal domáceho brankára. V prvom polčase boli šance na oboch stranách. Hostia to skúšali po väčšine postupnou kombináciou, ktorú však domáci výborne eliminovali a až na pár momentov Valenciu k ničomu vážnemu nepustili. Domáci sa zas spoliehali na rýchle brejky, ktoré tiahol Pedro Leon. Ten v prvom polčase ukazoval, že nie náhodou si ho kedysi vybral Real Madrid. Jeho snaha však domácim nebola nič platná.
     
    To, či sa domácim podarí výsledok zvrátiť, alebo si Valencia vedenie postráži sa dozviete aj v našom druhopolčasovom prenose, ktorý začína približne o 19:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Prvá akcia Pedra Leona v druhom dejstve nepriniesla domácim žiadnu šancu na vyrovnanie. Najlepší hráč domácich sa síce na pravom krídle uvoľnil, no jeho preťažený center nenašiel nikoho v modrom.
     
    48
    Už to mohlo byť 2:0 pre hostí, no Roberto Soldado v dobrej pozícii úplne zlyhal. Jeho pokus skončil veľmi vysoko nad bránou.
     
    50
    Po peknej výmene lôpt mohla Valencia vyraziť dopredu, no na pravom krídle o loptu prišiel Parejo, ktorý ostal ležať na zemi a chcel faul. Ten sa však nepískal.
     
    51
    Domáci neodkopli loptu kvôli spomínanému Parejovi, ale postupovali s ňou do rýchleho brejku. Na ľavej strane sa dokázal uvoľniť Castro, ktorý odcentroval do pokutového územia. Tam sa do zakončenia tlačili Barrada, spoločne s Lafitom, no ani jeden z nich sa napokon k zakončeniu nedostal.
     
    53
    Domáci chcú vyrovnať a tlačia sa dopredu. Teraz hodnú chvíľku obliehali pokutové územia hostí, až prišla prihrávku na pravé krídlo pre Valeru. Jeho prízemný center zamestnal Guaitu, ktorý si však poradiť dokázal.
     
    54
    Faul v okolí poliacej čiary na domáceho Xaviho Torresa. pri lopte tak budú futbalisti domáceho tímu.
     
    55
    Hra sa teraz odvíja v strede poľa. Loptu momentálne na svojich kopačkách kontrolujú hráči Valencie, ktorí sa nikam ponáhľať nemusia. Tvoriť potrebujú domáci.
     
    57
    Guardado vybojoval na ľavej strane rohový kop. Zahrávať ho však príde Edvar Banega, ktorý kope všetky štandartné situácie hosťujúceho tímu.
     
    58
    Svojim centrom síce našiel Ricarda Costu, no jeho hlavička bola veľmi nepresná. Domáca obrana ani bránka sa strachovať nemuseli.
     
    59
    Rýchly brejk domácich zastavený hlavným rozhodcom. Prieniková prihrávka na Lafitu smerovala do ofsajdu.
     
    60
    Valencia s loptou v moci na súperovej polovici. Hráčom hostí takáto hra absolútne vyhovuje a stačí.
     
    62
    Roberto Soldado mohol ísť sám na súperovu bránu po skvostnej kolmej prihrávke, no zastavil ho ofsajdový verdikt. Zakončovateľ Valencie sa následne od jedu išiel roztrhať a treba povedať, že oprávnene. O ofsajd sa nejednalo v žiadnom prípade.
     
    63
    Opäť Soldado aktívny v súperovom pokutovom území. Tentoraz sa snažil zakončiť center z pravého krídla. Nakoniec sa mu to nepodarilo a obrana domácich loptu odpratala do bezpečia.
     
    64
    Strela Lafitu zasiahla iba dobre postavených brániacich hráčov Valencie. Tí tak odbremenili od práce svojho brankára Guaitu.
     
    65
    Domáci tréner sa snaží oživiť hru svojho tímu striedaním. Z ihriska stiahol Barrada, na ktorého miesto poslal Sarabiu.
     
    67
    Hráči Getafe hrajú na polovici súpera kombinačný futbal, podobný ako v prvom dejstve Valencia, no má to aj rovnakú ne efektivitu. Domáci sa nevedia dostať do vyloženej šance.
     
    68
    Valencia mala k dispozícii rohový kop, z ktorého sa síce presadiť nedokázala, no jej hráči ostali pri lopte. Následne vyskúšal po priťuknutí Soldada strelecké šťastie Mathieu, ktorý je zatiaľ jediným strelcom zápasu. Jeho prudký pokus ľavačkou pozdravil len biedne zaplnené tribúny.
     
    69
    Striedanie na strane Getafe. Hraciu plochu opúšťa takmer neviditeľný Lacen, ktorý svoje miesto na hracej ploche prepúšťa pre Gavilana. Domáci týmto striedaním vyčerpali všetky svoje možnosti.
     
    70
    Prvé striedanie aj na strane Valencie. Na dnes svoju misiu skončil Jonas, ktorý pustí na trávnik Feghouliho.
     
    73
    Hostia sa dostávali do veľmi dobrej šance, no napokon ich aktivitu ukončil skvelým obranným zákrokom domáci kapitán Rafa. Getafe následne získalo loptu na svoju stranu.
     
    75
    Pedro Leonove predlženie lopty zachytili len hostia, ktorý okamžite vyštartovali v pätici dopredu. Guardado poslal prihrávku na pravé krídlo Pereirovi, ktorý si mohol vybrať z dvojice svojich spoluhráčov. Loptu mohol poslať komplikovanejšiu prihrávkou Soldadovi alebo ju posunúť pred ním bežiacemu Feghoulimu. Portugalčan si vybral druhú možnosť. Striedajúci Feghouli v zakončení zlyhal. Netrafil pravačkou bránu.
     
    77
    Hostia začínajú hroziť čoraz-viac. Predsa len, domáca obrana je postupom času stále otvorenejšia. Loptu mal vo svojej moci Soldado, ktorý čakal na nábeh spoluhráčov do šestnástky. Nakoniec si počkal na Pareja, ktorému síce loptu poslal na päty, no ten sa aj tak po otočke dostal k strele. Obrana zráža na roh.
     
    78
    Po následnom rohu sa ešte črtalo nebezpečenstvo pre domácu svätyňu, no to napokon ukončil hlavný rozhodca svojim hvizdom.
     
    79
    V posledných minútach sa zdá, že domáci už nemajú silu na útočenie a prípadné vyrovnanie. Na svoj kvalitný prvo polčasový výkon asi investovali príliš veľa fyzických síl.
     
    80
    Guardado sa po tvrdom ataku ocitol na zemi. Hlavný rozhodca stretnutia samozrejme odpískal priamy kop pre Valenciu.
     
    81
    Opäť sme sledovali aktivitu Guardada. Tento Mexičan ťahal brejk svojho tímu a skúšal sa presadiť individuálnym spôsobom. Jeho kľučku však Rafa dokázal prečítať a loptu mu vzal.
     
    82
    Hra je v absolútnej moci hostí, ktorí si s loptou a aj súperom robia, čo chcú. Najdôležitejšie pre nich je kontrolovanie svojho náskoku.
     
    83
    Domáci sa ojedinele dostali dopredu a svojou snahou si vybojovali rohový kop.
     
    85
    Obrana Valencie dokázala loptu z pokutového územia odvrátiť, no len na kopačky domácich futbalistov. Tí sa mohli dostať do dobrej šance, keď dostal prihrávku na pravé krídlo Leon. Šancu domácich však zmarili zberači lôpt, ktorí tam omylom hodili ešte predtým druhú loptu. Akcia musela byť samozrejme prerušená.
     
    86
    Valencia strieda. Z ihriska odchádza legenda klubu David Albelda, ktorý svoje miesto prenecháva na záverečné minúty Victorovi Ruizovi.
     
    88
    Valencia sa aj naďalej dostáva vďaka otvorenej obrany domácich do zaujímavých príležitosti, ktorým však vždy zatiaľ chýbala presnosť. Či už v zakončení alebo b rozhodujúcej prihrávke.
     
    90
    Hlavný rozhodca ešte k tomuto zápasu pridáva tri minúty !
     
    90
    Posledné striedanie Valencie. Z ihriska odišiel Banega, na ktorého miesto vybehol Viera.
     
    90+1
    Domáci mali peknú šancu. Center Leona však nedokázal zasiahnuť nikto v pokutovom území a lopta tak preletela len pozdĺž celej šestnástky.
     
    90+3
    Prebieha posledná minúta zápasu a pri lopte sú hráči Valencie. Tí tak dnes už pravdepodobne dosiahnu potrebné víťazstvo.
     
    Koniec zápasu.
     
    Hostia si tak pripisujú cenné tri body, ktoré ich zatiaľ posúvajú na postupové miesto do bagáže Ligy Majstrov. Ich súper zo San Sebastianu však má k dobru večerný zápas. Ten sledujte s nami, od 22:00. Ja sa s Vami pre dnes lúčim. Dočítania ! (19:50:56)

    Michal Bakoš

    Góly: 44. Mathieu

    Karty:   15. Valera (GET), 20. Lafita (GET) – 30. Costa (VCF)


    Getafe CF: Moya – Juan Valera, Rafa, Fernandéz, Escudero, Castro, Pedro Leon, Lacen, Xavi Torres, Adrian Colunga, Barrada
    Valencia CF: Guaita – Joao Pereira, Ricardo Costa, Mathieu, Cissokho, Albelda, Dani Parejo, Jonas, Banega, Guardado, Soldado

    Rozhodca: Teixeira – Diáz, Torre (Fuente)