Portugalsko – Španielsko 0:1 (po pen.)
koniec po penal.
Portugalsko
0:1 (0:0)
Španielsko
Streda 27.06.2012, 20:45 • Donbass Arena v Donecku • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose prvého semifinálového zápasu majstrovstiev Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Stretnutie začína o 20:45.
     
    Portugalsko na Eure 2012:

    Portugalsko hneď vo svojom prvom zápase na šampionáte zaznamenalo prehru. Po vyrovnanom zápase s Nemeckom cítili Portugalci sklamanie. Mario Gómez ako jediný prekonal ich obranu. Odvtedy však nestratili ani bod a postúpili zo skupiny z druhého miesta. V druhom zápase s Dánskom sme boli svedkami gólovej prestrelky, po tom čo Portugalci zásluhou Pepeho a Postigu viedli už 2:0. Dáni do polčasu ešte znížili náskok o jedne gól a po zmene strán sa snažili o vyrovnanie a to prišlo v 80. minúte. Portugalskému trénerovi Paulovi Bentovi sa podarilo vynikajúce striedanie, keď poslal v 84. minúte na trávnik Varelu a ten sa mu už tri minúty na to odvďačil rozhodujúcim gólom. Portugalci teda vyhrali 3:2 a pripísali si prvé tri body do skupiny. V poslednom skupinovom zápase narazili na Holandsko, ktoré na turnaji nezískali ani 1 bod a odišlo domov so sklonenými hlavami. Zo začiatku síce vyhrávali Holanďania 1:0, ale Cristiano Ronaldo nedovolil prehru svojho tímu a dvoma gólmi rozhodol o zisku troch bodov. Vo štvrťfinále narazili na Českú republiku, ktorá mala tiež zlý vstup do šampionátu. Portugalci dovolili Čechom za celý zápas len jednu strelu a aj to mimo priestoru brány a tak zaslúžene vyhrali po góle Cristiana Ronalda 1:0. Na českú bránu vystrelili deväťkrát z celkového počtu pokusov dvadsať.
     
    Španielsko na Eure 2012:

    Španieli prechádzajú turnajom ako nôž maslom a v každom zápase potvrdzujú, že to oni sú hlavní ašpiranti na titul. Jediný gól dostali Španieli v prvom zápase proti Taliansku. Ba gól Di Nataleho v 61. minúte dokázal rýchlo odpovedať Fabregas o tri minúty na to. Zápas skončil 1:1. V druhom zápase Španieli potvrdili svoju dominanciu a rozstrieľali írsku reprezentáciu 4:0. O góly v tomto zápase sa postarali Silva, Fabregas a 2x Torres. V poslednom skupinovom zápase proti Chorvátsku, predviedli svoju taktiku a tou je držanie lopty. So 71 % držaním lopty sa postarali o výhru 1:0 po góle Jesusa Navasa. Štvrťfinále im prinieslo za súper Francúzsko. Tí sa vôbec neukázali v dobrom svetle a za celý zápas vyslali len 1 strelu na bránu. Španieli opäť predvádzali svoju hru a tou je množstvo prihrávok v strede ihriska. O výhru 2:0 sa v 19. minúte hlavou a 91. minúte z pokutového kopu postaral Alonso.
     
    Vzájomné zápasy:

    V novodobej ére sa tieto dva tímu stretli celkovo päťkrát. Z toho v troch priateľských zápasoch (1:1, 0:3 a 4:0 z pohľadu Portugalska) a v dvoch zápasoch na vrcholovom šampionáte. Na Eure 2004 sa stretli v skupinovej fáze a vtedy dokázali Porutgalci vyhrať 1:0 zásluhou Gomesa. Ďalej sa stretli na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Narazili na seba v osemfinálovom zápase a Španieli vrátili Portugalcom prehru z Eura tým istým výsledkom 1:0. Hráči zo susedných krajín teda majú o motiváciu postarané, uvidíme ako samotný zápas dopadne.
     
    Zaujímavé fakty

    Skóre Španielska 8:1 naznačuje, že tento tím má na šampionáte najlepší útok a aj najlepšiu obranu. Za štyri zápasy na vrcholovom šampionáte dostať iba jeden gól je naozaj chvályhodné. Španielský brankár Iker Casillas odchytal za svoj národný tím už vyše 125 zápasov a pokiaľ by dnes Španielsko vyhralo, bol by to jeho 100. výherný zápas v reprezentačnej kariére. Za najväčšiu portugalskú hviezdu môžeme pokladať Cristiana Ronalda, ktorý by sa svojim ďalším gólom dostal do vedenia tabuľky strelcov na tohtoročných majstrovstvách Európy. Stávkové kancelárie hovoria jasne v prospech Španielska. Kurz na ich výhru je 1,95 ale oproti 1,85 z dňa predtým vidno, že kurz stúpa. Na výhru Portugalska je 4,1 zatiaľčo o deň skôr bol vyšší než 4,35.
     
    Úvodné zostavy:

    Portugalsko:
    Rui Patrício- Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrão, João Pereira- João Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles- Nani, Cristiano Ronaldo "C", Hugo Almeida

    Španielsko:
    Casillas "C"- Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba- Xabi Alonso, Busqets, Xavi Hernandéz- Iniesta, Negredo, Silva

    Rozhodca: Cüneyt Çakır (TUR), Bahattin Duran (TUR) Tarik Ongun (TUR).
     
    Náhradníci Portugalska
    Eduardo, Beto- Ricardo Costa, Rolando, Miguel Lopes, Custódio, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Nélson Oliveira, Varela, Hélder Postiga

    Tréner: Paulo Bento

    Náhradníci Španielska
    Victór Valdés, Reina - Raúl Albiol, Javi Martínez, Juanfran, Fabregas, Santi Cazorla, Jesús Navas, Pedro Rodríguez, Torres, Juan Mata, Llorente

    Tréner: Vicente del Bosque
     
    V najvýchodnejšom dejisku ME v Donecku je zamračené, 22°C, čo je relatívne priateľné počasie. Uvidíme, ktorej reprezentácii z Pyrenejského polostrova bude tento fakt viac vyhovovať.
     
    Hymny dozneli. Zápas sa o chvíľu začne.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    K lopte sa z úvodu polčasu prihlásili portugalskí futbalisti, ktorí rozohrávajú akciu z hĺbky poľa.
     
    2
    Miguel Veloso, záložník FC Janov sa dostal k lopte vo vzdialenosti asi 30 metrov od brány, skúsil vypáliť, lenže jeho pokus bol zblokovaný španielskym hráčom, ktorý zrazil loptu na roh.
     
    2
    Veloso následne zahral roh a zrotovaným centrom natiahol Ikera Casillasa. Ten loptu vytlačil vedľa brány. Ďalší rohový kop.
     
    3
    S týmto rohom si španielsky kapitán poľahky poradil a loptu si zo vzduchu vzal do náručia.
     
    4
    Arbeloa si pekne vymenil loptu so Silvom, lenže Negredo sa do kombinácie nezapojil úspešne na polovici súpera.
     
    5
    Máme za sebou úvodných 5 semifinálových minút. Zatiaľ bez strely na Casillasa či Patricia.
     
    6
    Iniesta prehodil na Albu na ľavom krídle, ale pripravený Pepe Jordiho Albu odzbrojil a poslal loptu do outu.
     
    7
    V siedmej minúte tu máme dnes po prvý raz, zdá sa, typický obraz španielskej či barcelonskej "tiky-taky". Doposiaľ však stále bez priamej strely na bránu.
     
    9
    Silva sa už už dostával do dobrej streleckej pozície v 16-tke, lenže spoľahlivý Pepe ho bližšie k Ruiovi Patríciovi nepustil.
     
    9
    Negredo vybojoval v portugalskom pokutovom území loptu, priťukol ju Arbeloovi, ktorý z asi 13 metrov tesne prestrelil Patríciovu bránu!
     
    10
    Aj Iniestov ďalekonosný pokus putoval ďaleko nad.
     
    11
    Rui Patrício bol zapojený do rozohrávky Portugalska, ale zbrklo odpálil loptu nepresne, do outu.
     
    13
    Ronaldo si našliapol na loptu, zrýchlil po ľavej strane cez Piquého, poslal mäkkučký center pred bránu, lenže Casillas preukázal svoju skúsenosť, úmysel prečítal a stiahol loptu zo vzduchu do náručia.
     
    14
    14 minút je za nami a doposiaľ je to v Donecku, dá sa povedať, súboj o stred poľa.
     
    15
    Arbeloa si v snahe obhodiť si Coentraa a preniknúť do 16-tky pomohol faulom. Očiam Cüneyta Çakıra to neušlo.
     
    16
    Rýchlonohá hviezda menom Cristiano Ronaldo bola faulovaná Gerardom Piquém. Ronaldo zahraje voľný kop z uhla, z ľavej strany, asi 3 metre za hranicou 16-tky.
     
    17
    Ronaldo triafa iba múr.
     
    17
    Fabio Coentrao získava tretí rohový kop pre Portugalsko. Zahraje ho Moutinho.
     
    18
    Moutinhov center odvrátený do outu zadákom bieleho baletu Sergiom Ramosom.
     
    19
    Séria výmien lôpt v strede poľa. Španieli postupovali dopredu, dostali sa už na hranicu 16-tky, kde sa ale vlastnou nepresnosťou pripravili o loptu.
     
    20
    Nani spadol na zem v rýchlom brejku, po súboji so Sergiom Ramosom. Nepískalo sa. Aj spomalený záber ukázal, že Naniho pád bol poriadne teatrálny.
     
    22
    Zatiaľ sa futbalový divák nemá viac-menej na čo pozerať. Doterajší priebeh zápasu nie je ani náhodou oku lahodiaci.
     
    24
    Ronaldo z ťažkej pozície, z asi 20 metrov vypálil z otočky veľmi nepresne.
     
    25
    Portugalci zachytili Casillasovi rozohrávku, ale bohužiaľ pre Portugalsko, Hugo Almeida bol mimo hry.
     
    26
    Portugalskí futbalisti trošku pokombinovali na polovici súpera, lenže Pereirov center bol pre Casillasa skutočnou "malinou".
     
    29
    Po dlhšom čase sa v Donbass Arene udialo niečo zaujímavé. Xabi Alonso našiel dlhočížnym pasom Negreda, ten našiel na osi 16-tky Xaviho Hernandéza, ktorý ešte priťukol lepšie stojacemu Iniestovi, ktorý aj napriek tomu, že bol rýchlo dostúpený dokázal vystreliť a mieril len tesne nad!
     
    30
    Tretinu riadnej hracej doby máme za sebou. O máličko navrch majú doposiaľ futbalisti zo Španielska, no o veľkej prevahe Španielov sa rozhodne hovoriť nedá.
     
    31
    Ronaldova strela z asi 25 metrov rozvonila bočnú sieť po tom, čo len tesne minula ľavú žrď Casillasovej svätyne.
     
    33
    Vysoký presing Portugalcov robí španielskym futbalistom vrásky na tvárach. Tentokrát si ešte so situáciou tiesnený Piqué dokázal poradiť.
     
    34
    Po španielskom náznaku nejakej akcie sa bude kopať len od Patríciovej brány.
     
    35
    Jordi Alba nechtiac, ale nepríjemne zasiahol rukou prenikajúceho Naniho. V hre sa zatiaľ nepokračuje, keďže otrasený hráč Manchestru United leží na trávniku.
     
    36
    Nani odchádza za čiaru. Hráči sa občerstvili a po rozhodcovskej lopte sa bude pokračovať v hre.
     
    37
    Nani, chvalabohu, pokračuje v zápase.
     
    37
    Silva neposunul loptu na Iniestu pred portugalskou 16-tkou. Pri lopte stopéri portugalskej reprezentácie.
     
    38
    Silva si nerozumel s Iniestom a loptu v sľubnej akcii posunul len gólmanovi Patríciovi.
     
    39
    Diváci v Donbass Arene nie sú spokojní, čo vyjadruje aj ich mohutný piskot.
     
    40
    Črtajúci sa portugalský brejk zastavil Sergio Ramos, ale len za cenu faulu. Ramosovu tvrdosť pocítil v strede poľa Cristiano Ronaldo.
     
    42
    Silva ťahal loptu po pravej strane, ale 25-ročný stredopoliar z FC Porto Moutinho sa výborne vrátil a ukradol mu loptu.
     
    44
    Prebieha predposledná minúta 1.polčasu. Zatiaľ sme svedkami vysoko taktickej "šachovej" partie v podaní oboch tímov.
     
    45
    Fabio Coentrao videl žltú kartu. Zrejme za protesty.
     
    45+1
    Bruno Alves to s tvrdosťou vo vzdušnom súboji s Negredom trocha prehnal. Negredo sa po miernom otrasení v strede poľa pozviechal a pokračuje v zápase.
     
    45+2
    Ramosova hlavička do Patríciovho náručia dáva bodku za 1.polčasom.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Prvé dejstvo veľa vzruchu neprinieslo. Šlo o taktický boj oboch technicky zdatných reprezentácií i keď pár šancí sa v Donbass Arene naskytlo postupne Arbeloovi, Iniestovi či Ronaldovi. Vyslovene gólové šance to ale úplne neboli a preto je stav po prvých 45 minútach bezgólový 0:0.
     
    Polčasové štatistiky:

    Strelecké pokusy:
    Portugalsko 4:3 Španielsko

    Strely do priestoru brány:
    Portugalsko 2:0 Španielsko

    Držanie lopty:
    Portugalsko 44%: 56% Španielsko
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Nani zahral nebezpečne vysoko s nohou v súboji proti Xabimu Alonsovi. Hlavnému rozhodcovi to neušlo a odpískal faul proti Portugalcom.
     
    47
    Hugo Almeida sa dopustil nedovoleného zákroku počas napádanie rozohrávajúcich Španielov.
     
    48
    Španieli si vymieňajú loptu na súperovej polovici. Xabi Alonso vykúzlil dobrú prihrávku na Xaviho Hernandéza, lenže ten jeho myšlienku neprečítal.
     
    50
    Portugalci donútili svojho súpera zapojiť do rozohrávky aj brankára Casillasa. Uvidíme, do kedy budú portugalskí futbalisti schopní fyzicky vydržať takýto vysoký presing.
     
    51
    Pereira odvrátil hlavou loptu na roh pred Negredom. Xavi Hernandéz je jeho exekútorom. Rozohráva na krátko.
     
    52
    Silva na Ramosa, ale do ofsajdu.
     
    52
    Moutinho na Pereiru na pravé krídlo. Pereirov center bol zblokovaný na roh.
     
    53
    Jordi Alba opäť skvele zapracoval v defenzíve a jeho zásluhou sa bude kopať len od Casillasovej brány.
     
    54
    Vicente del Bosque siaha v 54.minúte po prvom striedaní. Cesc Fabregas nahradí nie veľmi výrazného Negreda.
     
    55
    Moutinho fauluje Busqetsa na polovici ihriska. Pri lopte tak ostávajú Španieli, ktorých rozohrávku sprevádza aj mexická vlna na tribúnach Donbass Areny.
     
    56
    Coentrao ukázal, že je poriadný bojovník. Svojou usilovnosťou vybojoval roh pre svoj tím, keď nedal dýchať rozohrávajúcim Španielom.
     
    57
    Portugalský roh bol bez väčších problémov odvrátený.
     
    57
    Portugalci sa dostávali do sľubnej kontry. Hugo Almeida viedol loptu, ale aj napriek tomu, že mu po stranách nabiehali spoluhráči, vystrelil a to veľmi veľmi nepresne.
     
    59
    Almeida prenikol do pokutového územia po prihrávke od Ronalda po ľavej strane. Hugo Almeida bol tiesnený Piquém a z uhla netrafil bránu Ikera Casillasa.
     
    60
    Cristiano Ronaldo zrýchlil, uvoľnil sa popri Ramosovi po pravej strane, no Ramos ho ešte stihol telom čisto odstaviť v 16-tke.
     
    60
    Sergio Busquets žiadal žltú kartu pre vraj filmujúceho Ronalda, no napokon ju uvidel sám stredopoliar katalánskej Barcelony- za protesty.
     
    60
    Ďalšie španielske striedanie. Jesús Navas naskakuje na miesto Davida Silvu.
     
    61
    Pepemu za "zažltilo" po faule na Xabiho Alonsa.
     
    63
    Hlavný arbíter postrehol Iniestovú ruku a odpískal proti Španielom.
     
    64
    Iniesta sa snažil vysunúť do samostatného úniku do 16-tky Fabregasa. Tomu sa ale do cesty nedovolene postavil Pereira, ktorý uvidel žltú kartu.
     
    65
    Xavi Hernandéz následne zahral priamy kop, po ktorom nasleduje roh.
     
    66
    S Xaviho rohom si portugalská defenzíva poradila. Španieli teraz trošku zovreli a zovierajú súpera na jeho polovici.
     
    68
    "La Furia Roja" sa dostala do brejku. Xavi Hernandéz ťahal loptu, rozhodol sa z asi 25 metrov vypáliť, no s jeho projektylom do stredu brány si mladý gólman Rui Patrício poradil a loptu schoval do "koša".
     
    70
    Coentrao dostal loptu do voľného priestoru na ľavé krídlo, ale zachoval sa troška zbrklo, rýchlo sa zbavil lopty nepresným centrom smerujúcim do 16-tky, ale lopty sa ujala pozorná španielská obrana.
     
    71
    Ronaldo si vypýtal faul po súboji s Arbeloom. Portugalci majú k dispozícii priamy kop z osi ihriska, zo vzialenosti asi 25 metrov. Kto iný, ako Cristiano Ronaldo sa stavia k lopte svojim typickým postojom.
     
    73
    Ako sme očakávali, Ronaldo sa pokúsil o priamu strelu. Tá však smerovala asi pol metra nad brvno, Casillas loptu len v pokoji sprevádzal pohľadom.
     
    75
    Množstvo súbojov a prihrávok v strede poľa. To je obraz hry v 75.minúte semifinálového derby medzi Portugalskom a Španielskom.
     
    76
    Črtajúca sa portugalská šanca bola zmarená. Nani neodcentroval cez Xaviho Hernandéza, ktorý odvrátil na roh.
     
    77
    Po rohu sa k lopte prihlásili španielskí futbalisti.
     
    78
    Fabregasova strela z asi 30 metrov si zaslúži prívlastok "zúfalá". Putovala,samozrejme, ďaleko nad brvno.
     
    79
    Držanie lopty do 79.minúty:
    Portugalsko 44% : 56% Španielsko.
     
    80
    Priamy kop pre Portugalsko. Zahraje ho buď Veloso, alebo Moutinho.
     
    80
    Exekútorom bol napokon Moutinho, ktorýéo mäkký center bol pre Casillasa veľmi jednoduchý.
     
    81
    Prvé striedanie na strane Portugalska. Hugovi Almeidovi zápas podľa predstáv nevyšiel a možno aj preto sa porúča z ihriska. Strieda ho Nelson Oliveira.
     
    82
    Ronaldo si to namieril na Casillasovú bránu. Xabi Alonso ho v sklze fauloval a Ronaldo má k dispozícii ďalší priamy kop z asi 30 metrov.
     
    83
    Ronaldova strela bola zastavená múrom, konrétne Arbeloom. Ten však strelu zasiahol rukou. Španiel vidí žltú kartu.
     
    84
    Z následného priameho kopu Ronaldo prestrelil Casillasovú bránu. Kop od Casillasovej brány.
     
    85
    Xabi Alonso bol stiahnutý k zemi nedovolene v stredovom kruhu. Previnil sa robusný bek Bruno Alves, ktorý bol "odmenený" žltou kartou.
     
    87
    Z ihriska odchádza muž, ktorý v 1.polčase nabehal z radov Španielov najviac. Je ním kto iný, ako Xavi Hernandéz. Strieda ho jeho spoluhráč z Barcelony Pedro Rodríguez.
     
    88
    Jordi Alba krásnym defenzívnym zákrokom odzbrojil prenikajúceho Naniho po pravej strane. Následne mu Nani loptu zobral, lenže pomohol si útočným faulom.
     
    90
    Španielsko bude kopať priamy kop z veľkej ďiaľky. Zahraje ho Xabi Alonso.
     
    90
    Po španielskej štandartke sa k lopte dostal Raúl Meireles, ten šprintoval s loptou dopredu, Portugalcom sa naskytol brejk, Meireles našiel Ronalda prihrávkou mierne na päty, napriek tomu si ju však Ronaldo dokázal prebrať, no bol už troška tiesnený a jeho strela putovala ako inak, nad brvno.
     
    90+1
    Nadstavovať sa budú 3 minúty.
     
    90+2
    Xabi Alonso zahraje roh. Prebieha 92.minúta!
     
    90+2
    Xabiho pretiahnutý center sa dostal až k Iniestovi stojacemu ďaleko od brány.
     
    90+3
    Miguel Veloso sa prezentoval nebezpečnou šmýkačkou na Jordiho Albu a "vyslúžil" si žltú kartu.
     
    Druhý polčas skončil.
     
    90 minút je fuč a v Donecku sme gól nevideli. Stretnutie tak ide do predĺženia. Uvidíme, či táto dráma prinesie rozuzlenie už po 30-tich minútach predĺženia, alebo sa bude rozhodovať až v kopoch zo značky bieleho bodu.
     
    Štatistiky po 90-tich minútach:

    Strelecké pokusy:
    Portugalsko 10:6 Španielsko

    Strely do priestoru brány:
    Portugalsko 2:1 Španielsko

    Držanie lopty:
    Portugalsko 44%: 56% Španielsko
     
    91
    Začalo nadstavenie prvého polčasu.
     
    91
    V úvode nadstavenia sú aktívnejším celkom Španieli. Jordi Alba dostal prihrávku iba do ofsajdu a Španielsko tak prichádza o loptu.
     
    93
    Je pravda, že Portugalci mali o 2 dni menej na oddych ako Španieli. Aj to môže v predĺžení zohrať rolu.
     
    94
    Moutinhová noha šla privysoko pri súboji s Ramosom. Loptu pošle do hry z vlastnej 16-tky Iker Casillas.
     
    95
    Prihrávka do možného úniku na Pedra nebola dôrazná.
     
    95
    Iniesta oklamal svojim pohybom Velosa, následne ho však zastavil Moutinho, lenže nedovolene. Xabi Alonso zahráva priamy kop pravačkou z asi 35 metrov.
     
    96
    Xabiho priamý kop nebol pre Portugalsko nebezpečný.
     
    97
    Španieli priniesli do zápasu trošku "korenia". Zakombinovali v okolí súperovej 16-tky, k zakončeniu sa dostal Andrés Iniesta, ktorý spoza pokutového Iniesta napálil len do niektorého z portugalských futbalistov.
     
    99
    Cüneyt Çakır musel prerušiť hru, keďže v portugalskej 16-tke zostal ležať Pedro po čistom súboji s Pepem. Pedro však inkasoval skutočne tvrdý zákrok od stopéra Realu Madrid.
     
    101
    Pepeho rozohrávka z hĺbky poľa. Prebieha 101.minúta zápasu.
     
    101
    Jesús Navas neodcentroval z ľavej strany cez Raula Meirelesa, hráča FC Chelsea. "La Furia Roja" má k dispozícii rohový kop.
     
    102
    A ďalší roh pre Španielsko. Tentoraz loptu zblokoval Nani.
     
    103
    Pri lopte stále španielskí reprezentanti.
     
    104
    Iniesta sa ocitol zoči-voči Ruiovi Patríciovi! Andrés Iniesta vypálil z asi 7 metrov loptu na bránu, ale Patrício ukázal, prečo si ho kouč zobral na šampionát ako brankársku jednotku! Najväčšia šanca zápasu zostala nevyužitá.
     
    105
    Miguel Veloso sa dopustil nedovoleného zákroku na Pedra. Priamy kop pre Španielsko z ľavej strany z cca 30 metrov.
     
    105+1
    Sergio Ramos a jeho štipľavá strela z priameho kopu! Lopta putovala len tesne nad brvno.
     
    Nadstavenie prvého polčasu skončilo.
     
    106
    Do druhého predĺženia naskočí Custodio, ktorý nahradil Miguela Velosa.
     
    106
    Začalo druhé predĺženie.
     
    106
    Gól sme zatiaľ stále nevideli a to je už za nami 106 minút semifinálového zápasu!
     
    107
    Fabregas prišiel o loptu v strede poľa, čo využil Coentrao, ten vyšprintoval s loptou v snahe o nádejnú kontru, no jeho pas na nabiehajúceho spoluhráča nebol presný.
     
    108
    Ronaldo zostáva v horizontálnej polohe na trávniku po súboji so Sergiom Ramosom. V hre sa už pokračuje a, chvalabohu, aj s Ronaldom na trávniku.
     
    110
    Xabi Alonso prestrčil loptu na Iniestu pred pokutové územie Portugalska, no Barcelončan si loptu nespracoval ideálne a prišiel o ňu.
     
    111
    Jesús Navas sa dostal k lopte v 16-tke, naznačil strelu, loptu si ešte potiahol a prízemnou strelou do protipohybu natiahol Ruia Patrícia! Tomu lopta ešte trošičku vypadla, no napokon si so situáciou poradil a loptu schoval.
     
    112
    Raula Meirelesa, aktuálneho víťaza ligy majstrov z Chelsey Londýn strieda strelec portugalského gólu zo zápasu s Dánskom Varela.
     
    113
    Xabiho jasný faul na Ronalda nemohol ujsť zraku hlavného arbítra, ktorý pred Xabim Alonsom "zamával" žltou kartou.
     
    114
    Fabregas prehodil rozbehnutému Pedrovi, ktorý sa rútil z asi 35 metrov sám na Patrícia, lenže defenzívna línia Portugalska sa stihla vrátiť a črtajúcu sa pohromu zažehnať.
     
    115
    Fabregas nedočiahol na Navasov center z pravej strany a tak si musel pomôcť útočným faulom.
     
    116
    Jordi Alba zaváhal v chybnej rozohrávke, Varela mu loptu zobral no Jordi Alba, ktorý stratu loptu zapríčinil, získal loptu späť pre svoj tím.
     
    117
    Španieli skvele vymanévrovali portugalskú obranu, no počas narážačky sa jeden zo Španielov dostal s loptou do ofsajdovej pozície.
     
    119
    Pomaly, ale isto sa nám zápas blíži ku koncu.
     
    119
    Pedro sa blysol skvelou individuálnou činnosťou, zasekol si na hranici 16-tky na osi ihriska portugalských bekov, no k zakončeniu sa už nedostal.
     
    120
    Futbalový osud, zdá sa, pozýva Portugalcov a Španielov k penaltovému rozstrelu.
     
    Druhé predĺženie skončilo.
     
    Ani v 30-minútovom predĺžení gól nepadol a tak budeme svedkami druhého rozstrelu na tomto šampionáte!
     
    Začína penaltový rozstrel.
     
    Prvým hráčom, ktorý si berie loptu na biely bod je Xabi Alonso. Proti nemu Rui Patrício.
     
    Xabi Alonso nedal! Rui Patrício vystihol smer strely!
     
    Ani Moutinho neskóroval! Casillas, podobne ako jeho náprotivok Patrício, uhádol stranu!
     
    Andrés Iniesta je prvým strelcom v rozstrele! Oklamal Ruia Patrícia. 0:1
     
    Ďalším exekútorom bude Madridčan Pepe.
     
    Casillas smer strely uhádol, no nezabránil lopte, aby napla sieť! 1:1.
     
    Piqué je ďalším strelcom! 1:2.
     
    Za Portugalsko si loptu na biely bod berie Nani.
     
    Nani to nádherne zavesil! 2:2.
     
    Sergio Ramos bude ďalším kopajúcim hráčom.
     
    Ramos alá Antonín Panenka! Nádherná penalta. 2:3.
     
    Bruno Alves páli do brvna! Stav zostáva nezmenený, 2:3!
     
    V 5.sérii si loptu berie na značku pokutového kopu Cesc Fabregas!
     
    Cesc Fabregas dáva gól od žrde! 2:4.
     
    120
    Mužom, ktorý rozhodol penaltový rozstrel je hráč FC Barcelona CESC FABREGAS! Španieli postupujú do finále ME!
     
    Koniec zápasu.
     
    Španieli si podobne ako pre štyrmi rokmi opäť zahrajú finále ME! Vtedy vo Viedni, teraz v Kyjeve. Ja Vám ďakujem za pozornosť a prajem dobrú noc. Lúči sa s Vami Marek Hudák
     
    Zápasové štatistiky:

    Strelecké pokusy:
    Portugalsko 10:11 Španielsko

    Strely do priestoru brány:
    Portugalsko 2:5 Španielsko

    Držanie lopty:
    Portugalsko 55%: 45% Španielsko (23:32:03)

    Marek Hudák

    Góly: 120. Fabregas

    Karty:   45. Coentrao (POR), 61. Pepe (POR), 64. Pereira (POR), 85. Bruno Alves (POR), 90+3. Miguel Veloso (POR) - 40. Ramos (ESP), 60. Busquets (ESP), 83. Arbeloa (ESP), 113. Xabi Alonso (ESP)


    Portugalsko:
    Rui Patrício- Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrão, João Pereira- João Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles- Nani, Cristiano Ronaldo "C", Hugo Almeida

    Španielsko:
    Casillas "C"- Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba- Xabi Alonso, Busqets, Xavi Hernandéz- Iniesta, Negredo, Silva

    Rozhodca: Cüneyt Çakır (TUR), Bahattin Duran (TUR) Tarik Ongun (TUR)