Graafschap – Kerkrade 1:2 (kon.) | Amsterdam – Excelsior 4:1 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
4:1 (2:1)
SBV Excelsior
cz Sobota 03.12.2011, 20:45 • Amsterdam Arena • Holandská Eredivisie
     
    Ajax tedy po dominantním výkonu vítězí 4:1 a připisuje si do tabulky Eredivisie tři body. Excelsior kousal jen z brejků, a když se navíc na konci první půle oslabil díky červené kartě Scheimanna, tak bylo prakticky rozhodnuto. V druhém poločase totiž celek Franka de Boera přidal ještě dvě branky a snadno zvítězil. (22:37:28)
     
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Na pravé straně kombinuje po nahrávce Eriksena jeho kolega ze zálohy Ligeon s Anitou.
     
    90+1
    Domácí tým drží míč na útočné polovině a zkouší ještě poslední kombinace, které by mohli vést k brance.
     
    90
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90
    Ze středu hřiště to ještě na hostující branku zkusil po přihrávce Eriksena Theo Janssen, jenže se svým projektilem se mezi tři tyče nevešel.
     
    82
    Dnešní duel sleduje 49 497 diváků.
     
    88
    Centr z levé strany z kopačky Thea Janssena našel hlavičku Davyho Klaasena, který však svůj pokus posílá do rukavic připraveného de Ruitera.
     
    87
    Obrázek hry už se nezmění. Domácí tým se ale v posledních minutách už o něco méně tlačí do zakončení. V klidu si nahrává před obranným valem Excelsioru a drží míč.
     
    85
    Pěkná akce Ajaxu nekončí pátou brankou. Anita našel vtipně dloubáčkem Ligeona, který ve vápně rozpohyboval zadáka Excelsioru, ale poté svoji následnou levačkou pálí nad.
     
    83
    Uspávací kombinaci domácích poslal Sulejmani krásně za obranu na Klaasena, který z těžkého úhlu pálil na de Ruitera. Ten se vyznamenal, když prudkou dělovku vyráží mimo své tyče.
     
    80
    Z levé strany centroval do vápna Blind, jenže hlavičku Klaasena či Ebecilia nenašel. Míč končí v zámezí, odkud bude hostující celek vhazovat.
     
    80
    Ajax už jen v klidu kontroluje utkání a kombinuje na útočné polovině.
     
    78
    Eriksenův dlouhý míč Davy Klaasen nestihl a ve výskoku bourá, číli fauluje brankáře Excelsioru.
     
    77
    Po něm byl znovu v akci Ligeon, který pálil z hranice ofsajdu do pravé tyče de Ruiterovi branky!
     
    77
    Z pravé strany hledal prudkým centrem Ligeon Klaasena, jenže ten na míč nedosáhl. Ajax bude přesto kopat rohový kop.
     
    75
    Hosté střídají potřetí, když Wattamalea nahradí de Vries.
     
    70
    Druhé střídání Excelsioru. Lagouireh nahradí Alberga.
     
    73
    Hostující forvard te Vrede sice odcentroval z pravé strany přes Blinda, jenže ve vápně nebyl nikdo v černém. V pokutovém území nebyl vlastně ani hráč v domácím dresu, a tak míč u postranní čáry sbírá Alderweireld.
     
    72
    Sulejmaniho míč na pravou stranu zkusil doběhnout Ruben Ligeon. Domácí mladík však prvním dotekem poslal míč do zámezí.
     
    70
    Dvě standartní situace tedy Ajaxu navyšují náskok o tři branky a velmi pravděpodobně dnes domácí celek o tuto výhodu již nepřijde a dokráčí ke třem bodům.
     
    69
    Domácí tým střídá. Nicolase Lodeira nahradí velmi nadějný mladík Davy Klaasen.
     
    67
    Ajax právě vstřelil branku!
    K míči se postavil NICOLAS LODEIRO, který odsunul dosavadního exekutora Thea Janssena a udělal velmi dobře. Svoji levačku totiž nemá vůbec špatnou. Krásným kopem přes zeď Excelsioru totiž balon poslal přesně k levé tyči de Ruitera, který neměl absolutně nárok.
     
    67
    Po faulu na Ebecilia bude Ajax zhruba ze dvaceti metrů kopat přímý kop.
     
    66
    Centr Blinda z levé strany ještě Sulejmani vracel do středu na Eriksena, jenže těžká přihrávka se mu nepovedla.
     
    64
    Excelsior poprvé střídá. Maatsena nahradí Jurgen Mattheij.
     
    63
    Ajax právě vstřelil branku!
    Balon si postavil MIRALEM SULEJMANI a s trochou štěstí proměňuje. Srbský útočník napálil míč do pravé tyče, od které se odráží za záda brankáře de Ruitera.
     
    62
    Po menší debatě sudích uvidíme pokutový kop! Anita našel Lodeira, o kterého rukou zavadil Wattamaleo. Domácí útočník poté upadl, a tak se bude kopat z bílého puntíku.
     
    61
    Nadějný brejk Excelsioru posílá Darren Maatsen pouze do holení Daleyho Blinda, který následně míč vyváží.
     
    59
    Hostující brankář v akci i po pár vteřinách, kdy opět velmi dobře vyráží prudkou ránu z hranice velkého vápna z kopačky Christiana Eriksena.
     
    58
    Na levé straně nadějně pálil Lodeiro, jenže jeho pokus zastavuje výborným zákrokem de Ruiter.
     
    58
    Ze středu hřiště pálil Theo Janssen, jenže jeho ránu zblokoval jeho skoro jmenovec Kevin Jansen z Excelsioru.
     
    56
    Dobrý míč na útočné polovině Ajaxu našel na pravé straně Lodeira, který si míč připravil a poté poslal hodně mimo. Rána neskončila ani za brankou, a tak bude Excelsior vhazovat.
     
    54
    Převaha domácích je stále znatelná, jenže přišel brejk Excelsioru po pravé straně. Maatsen našel nahrávkou te Vredeho, který však v ideální pozici si nechal míč skočit, a poté jej netrefuje.
     
    52
    Janssen hledal z levého křídla dnes již dvoubrankového Vertonghena, jenže před ním odvrací na rohový kop hostující zadák Wattamaleo.
     
    51
    Znovu v akci Ebecilio. Nejprve se mu nepovedlo odcentrovat, ale zabojoval a dostal se k míči zpět. To už z hranice velkého vápna levačkou výpalil, jenž de Ruiter jeho přízemní pokus v klidu chytá.
     
    49
    Novic na place Ebecilio prošel z levé strany až do pravého křídla, odkud zkoušel překvapit de Ruitera v brance Excelsioru. Ten nakonec ani nemusí zasahovat, protože rána jde mimo.
     
    47
    Hosté však nezačínají ze zadních vrátek. Pas na Maatsena střelec jediné branky hostů dobře zastavil a centroval do vápna. Tam si však poradil Alderweireld.
     
    46
    Ajax do druhé poloviny vymění dalšího hráče, když Aissatiho nahradí Lorenzo Ebecilio.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne asi ve 21:47.
     
    Zajímavý fotbal byl k vidění v první půli v Amsterdam Areně. Domácí tým mačká hosty na jejich vlastní polovině a po jedenácti minutách šel díky trefě Vertonghena do vedení. To znásobil kapitán Ajaxu po centru Janssena, kterým hlavou zvýšil na 2:0. V té době už hrál Excelsior o desíti, když odešel za likvidační zákrok do sprch Scheimann. Na konci poločasu už to vypadalo, že jestli padne ještě branka, tak rozhodně potřetí do sítě Excelsioru. Forvard hostů Darren Maatsen ale zakončil brejk hlavou ideálně a v závěru snížil na 2:1.
     
    První poločas skončil.
     
    45+1
    V té pálí Theo Janssen vysoko nad branku de Ruitera.
     
    45
    Nastavovat se bude v prvním poločase jedna minuta.
     
    45
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Hosté však překvapivě snižují na 1:2! Třetí rychlý brejk Excelsioru vychází, když z pravé strany našel te Vrede přesně na zadní tyči volného DARRENA MAATSENA, který hlavou překonává z těžkého úhlu Kenetha Vermeera.
     
    44
    Házená se v Amsterdam Areně nehraje ani jako doplňkový sport, ale hráči místního Ajaxu ji teď proti Excelsioru simulují. Míč drží před obranným valem a zkoušejí se rychlou akcí po straně dostat do zakončení.
     
    43
    Vysoký míč z kopačky Janssena hledal v pokutovém území volného Sulejmaniho. Ten však bohužel pro domácí na balon nedosáhl.
     
    42
    Ajax i poprvé vystřídá. Eyonga Enoha nahradí ve středu hřiště Ligeon.
     
    40
    Akci z levé strany poslal Aissati místo úniku směr de Ruiter, pouze do středu hřiště, kde domácí tým v pohodě kombinuje.
     
    38
    Ajax právě vstřelil branku!
    Z následného přímého kopu se domácí tým prosazuje podruhé. Centr z levačky Thea Janssena totiž znovu našel hlavu kapitána JANA VERTONGHENA, který se svou druhou branku řadí mezi nečekané, ale dnes už obávané střelce.
     
    37
    Máme tu okamžik, který domácí Ajax ještě více přiblíží třem bodům. Absolutně zbytečně totiž na obranné polovině skočil Samuel Scheimann do nohou Miralema Sulejmaniho. Noha domácího fotbalisty se velmi zvláštně ohnula, a tak doufejme, že bude v pořádku.
     
    36
    Anita centroval z pravé strany do pokutového území, kde hledal Sulejmaniho. Srbský útočník se ale k míči i přes svou snahu nedostal.
     
    34
    Domácí tým znovu zvyšuje tempo, jenže na další útočnou akci si musí počkat. Sulejmani rozdal míč do středu, odkud putoval na levou stranu, kde sprintoval Aissati. Ten však bohužel pro domácí nezastavil jednoduchý míč, který následně končí v zámezí.
     
    32
    Na pravé straně se prosadil přes beka Anita, ale následný svůj čechraný míč do vápna skončil na hrudi Nievelda, který odvrací.
     
    30
    A znovu tu byla útočná akce domácích. Alderweireld našel Lodeira, který chtěl chytře hlavou posunout na Miralema Sulejmaniho. Míč však neztlumil dostatečně dobře, a ten tak končí v náručí vyběhnutého brankáře Excelsioru.
     
    30
    Po pár minutách málem zahrozil znovu Excelsior, ale od pravého praporku se te Vrede před branku nedostal.
     
    29
    Anita našel z pravé strany vzduchem Christiana Eriksena, který chtěl pokračovat v oku lahodící kombinaci nahrávkou z jedné, jenže Sulejmaniho nenašel.
     
    28
    Míč si postavil Theo Janssen a málem už to bylo o dvě branky! Domácí záložník totiž přízemním pokusem propálil zeď, od které se míč odráží těsně vedle pravé tyče de Ruitera!
     
    27
    Hosté se snaží převaze domácích bránit a na hranici pokutového území vystavují mnohočetný obranný val. Ten má mnohdy až šest hráčů. Po fauluj Nievelda bude rozehrávat přímý kop Ajax.
     
    25
    Ajax jakoby lehce zvolnil a vysoké tempo z úvodních minut je pryč. Následně se domácím ani nepovedla kombinace, když Lodeiro po rychlé výměně míče rozehrává nepřesně.
     
    23
    Excelsior ukazuje, že se s ním musí počítat. Z levé strany přišel centr do pokutového území na te Vredeho, který však bohužel pro hosty v dobré pozici míč netrefuje.
     
    22
    Sulejmani hledal po přihrávce od Eriksena v pokutovém území Nicolase Lodeira, jenže ten si neporadil.
     
    20
    Ojedinělý brejk hostů končí zajímavou šancí Alberga. Ten dostal po chybné rozehrávce Enoha dlouhý pas za obranu, odkud se pokusil bez přípravy překonat Vermeera v brance Ajaxu. Roland Alberg však svůj pokus posílá mimo tři tyče.
     
    18
    Další krásná akce domácích na jeden dotek dostal k míči Aissatiho, který však svoji dělovku poslal pouze do beka hostí.
     
    18
    Centr Thea Janssena z levé strany odvrací před Anitou na autové vhazování Scheimann.
     
    17
    Lodeiro hledal chytrou nahrávkou Aissatiho, jenže ten je přikryt Nieveldem.
     
    16
    Držení míče jen potvrzuje dominanci celku trenéra de Boera. Ajax 85% - Excelsior 15%.
     
    15
    Teď však musel Alberga zastavit Eyong Enoh. Excelsior rozehraje přímý volný kop z vlastní poloviny.
     
    15
    Ajax jasně drží otěže zápasu ve svých rukách a baví Amsterdam Arenu útočným fotbalem.
     
    13
    Domácí tým pokračuje v dobrém výkonu. Krásnou kombinaci na hranici velkého vápna zakončoval Lodeiro, ale de Ruiter výborně zneškodňuje.
     
    11
    Ajax právě vstřelil branku!
    Domácí tým jde po první desetiminutovce zaslouženě do vedení. Eriksen našel ze středu hřiště a hlavně z jednoho kroku pohádkovým pasem JANA VERTONGHENA, který se do centru položil levačkou a utíkal na rohový praporek slavit. Rána domácího kapitána totiž zaplula přesně k pravé tyči, kde brankář Excelsioru de Ruiter neměl nárok.
     
    10
    Levačka domácího záložníka však branku de Ruitera minula zhruba od metr, když končí nad.
     
    10
    Ajax bude po faulu na Aissatiho rozehrávat přímý kop ze zhruba dvaceti metrů. Ideální parketa pro Jannsena, který si míč staví.
     
    8
    Na Anitův centr z pravé strany naskakoval Sulejmani i Lodeiro, jenže ani jeden na míč nedosáhl.
     
    7
    Z levé strany stačil odcentrovat Aissati. Vysoký míč se i přes snahu Sulejmaniho na domácí kopačky nedostal.
     
    6
    Vertonghena zastavuje Wattamaleo, který tak zastavil i slibnou akci domácích. Ti v úvodních minutách doslova dominují hře.
     
    5
    Excelsior se na pár vteřin nadechnul s míčem na kopačkách, ale nepřesnot jej dostala na Enoha, který rozjede další útočnou akci domácích.
     
    4
    Pěkná kombinace Ajaxu na levé straně hledala z kopačky Blinda nabíhajícího Lodeira, jenže ten se k míči nedostal. Svěřenci Franka de Boera přesto zůstávají u balonu.
     
    4
    První roh utkání rozehrál hostující tým, jenže pouze do rukavic Vermeera, který sbírá pohodlně do svých rukavic.
     
    3
    Lodeiro rychlou přihrávkou za obranu hledal Eriksena, jenže ten se nedostal přes dobře clonícího zadáka Excelsioru Smitha.
     
    2
    Domácí celek zatím soupeři míč vůbec nepůjčil, a tak bez problémů kombinuje po celém hřišti.
     
    1
    První akci na levé straně zastavuje dobrým zákrokem de Graaf, který následně odkopává.
     
    1
    Ajax v klasických červenobílých dresech, hosté v černých dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Náhradníci:

    Ajax Amsterdam: Cillessen - Ebecilio, Özbiliz, Serero, Ligeon, Van Rhijn, Klaassen.

    SBV Excelsior: Deckers, Van Steensel, Lagouireh, Nuytinck, De Vries, Mattheij, Van Buren.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Vermeer - Alderweireld, Vertonghen, Blind - Anita, Enoh, Eriksen, Janssen - Sulejmani, Lodeiro, Aissati.

    Trenér: Frank de Boer

    SBV Excelsior: de Ruiter - de Graaf, Nieveld, Wattamaleo, Smith, Scheimann - Jansen, Alberg, Vorthoren - te Vrede, Maatsen.

    Trenér: John Lammers

    Rozhodčí: Richard Liesveld.
     
    Hezký večer při sledování Eredivisie! Čtvrtý Ajax Amsterdam přivítá v Amsterdam Areně předposlední Excelsior. Svěřencům Franka de Boera se zatím v domácí soutěži příliš nedaří, když na první Alkmaar ztrácí již deset bodů. V posledním kole ale na půdě Nijmegenu zvítězil rozdílem třídy 3:0, když se dvěma trefami ukázal útočník Miralem Sulejmani. Dnes bude proti domácím stát předposlední SBV Excelsior, který ze třinácti utkání bral pouhých sedm bodů. Tým Johna Lammerse ale uzmul z posledních tří duelů hned pět bodů, a tak se možná pomalu zvedá.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Martin Mišovec

    Góly: 11. Vertonghen, 38. Vertonghen, 63. Sulejmani (pen.), 67. Lodeiro - 45. Maatsen

    Karty:   37. Scheimann (EXC)


    Ajax Amsterdam: Vermeer - Alderweireld, Vertonghen, Blind - Anita, Enoh (42. Ligeon), Eriksen, Janssen - Sulejmani, Lodeiro (67. Klaasen), Aissati (46. Ebecilio).

    Trenér: Frank de Boer

    SBV Excelsior: de Ruiter - de Graaf, Nieveld, Wattamaleo (75. de Vries), Smith, Scheimann (37. ČK) - Jansen, Alberg (70. Lagouireh), Vorthoren - te Vrede, Maatsen (64. Mattheij).

    Trenér: John Lammers

    Rozhodca: Richard Liesveld

    Diváci: 49 497