Česko – Švajčiarsko 2:1 (po pr.) | USA – Slovensko sk 2:1 (kon.) | Kanada – Dánsko 14:0 (kon.)
Fínsko – Švédsko 1:2 (kon.) | Rusko – Dánsko 4:0 (kon.)
koniec
Kanada
14:0 (3:0, 5:0, 6:0)
Dánsko
cz Štvrtok 27.12.2018, 02:08 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18910 míst) • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Co dodat. Skóre je naprosto vypovídající. Kanaďané si připsali v celém průběhu utkání obrovské množství tutovek, z nichž i malá část stačila ke čtrnáctibrankovému přídělu do sítě brankáře Madse Søgaarda. Čtyři branky Maxime Comtoise, hattrick Morgana Frosta. To jsou je střípky z enormní střelnice, která se udála na ledě Rogers Areny. Jasným favoritem skupiny A se tak rázem stávají právě hráči Kanady, kteří už po dnešku mají nakročeno k zajímavému konečnému skóre. Ode mě je to pro dnešek vše, z Vancouveru přeji hezký čtvrtek. (04:42:50)
     
    Nejlepší hráči utkání: Morgan Frost (Kanada) – Phillip Schultz (Dánsko)
     
    Střely na branku celkem: Kanada – Dánsko 45:14
     
    Konec zápasu.
     
    59:32
    Plná Rogers Arena křepčí velké díky za tento hokejový kolotoč. Kanadští hokejisté sice nyní takřka úplně zvolnili a spíše klidní svou rozehrávku, ale v předešlém průběhu zapsali vynikající vystoupení. Ochozy tleskají domácím hráčům ve stoje.
     
    57:19
    Tlak javorových listů pokračuje znovu bez přestání, hráči kanadské rakety se tentokrát nerozpakovali dostat se přímo ve třech hráčích za branku Søgaard ale rozehrávku i tak se štěstí ustál.
    56:47 MacKenzie ENTWISTLE - 14:0
     
    56:47
    Kanada právě vstřelila branku!
    Čtrnáctý kanadský úder! Miláčci naplněných tribun se dnes mohou pořádně zaradovat, protože nyní se jim povedlo vstřelit další výstavní branku. MACKENZIE ENTWISTLE se dostal na hranici kruhů k palbě a po nebruslení do středu se mu podařilo trefit prostor u tyče. Asistence: Jack Studnicka, Jared McIsaac.
     
    55:56
    Leason se už už málem stal dalším kanadským střelcem, jenomže jeho snaha dostat poskakující puk se minula účinkem. Søgaard byl sice úplně mimo golmanské postavení, i tak však domácí útočník selhal.
     
    54:05
    Kanaďané se pokoušeli dostat do dánského obranného pásma, jenomže se nedohodli na pořadí. Pod hrozbou ofsajdu tak raději zařazují zpátečku, Dánové mohou na chvíli relativně s klidem vystřídat.
    53:37 Maxime COMTOIS - 13:0
     
    53:37
    Kanada právě vstřelila branku!
    Dánské utrpení pokračuje. Dvanáctou kanadskou branku si nyní připisuje MAXIME COMTOIS, který převzal nepovedenou nahrávku od Leasona a backhandovou střelou špičkou hole se trefuje nad rameno Søgaarda. Asistence: Brett Leason, Barrett Hayton.
    52:47 Brett LEASON - 12:0
     
    52:47
    Kanada právě vstřelila branku!
    A další potrestání dánské pasivity v obranné zóně. Severská sestava sice nyní relativně dlouho držela status quo, jenomže po krásném nahození Frosta na BRETTA LEASONA se puk dostal mezi betony Søgaarda. Asistence: Morgan Frost, Josh Brook.
     
    52:32
    Magnus Koch si sjížděl do obranného pásma, jenomže zpracování puku nedokázal načasovat do ideálního okamžiku. Jeho sklepnutí hokejkou nad hlavou je tak logicky důvodem přerušení hry, vhazovat se bude před Søgaardem.
     
    51:23
    Dánové se momentálně už nijak výrazněji nesnaží, neboť posílají i tentokrát puk jen po teči do útočného pásma. Kanada pokračuje v konzistentním útoku.
     
    50:35
    Hra je v této chvíli přerušena a následuje další z řady komerčních přestávek. Søgaard má viditelně problémy po předchozím souboji s kanadskými napadajícími hráči, po podpoře se třemi spoluhráči ale volí pokračování ve hře. Zřejmě tak nejde o nic vážného.
    49:02 Brett LEASON - 11:0
     
    49:02
    Kanada právě vstřelila branku!
    Javorové listy zatím nic nezastavuje! Jedenáctou branku Kanaďanů si připsal BRETT LEASON, který poslal puk jen tak zbůhdarma na dánskou branku, nicméně svým pokusem dost Søgaarda překvapil. Prostor u bližší tyče si tak dánský brankář vůbec nehlídal, spíše šlo o hrubici muže s maskou než velké kanadské umění. Asistence: Joseph Veleno, MacKenzie Entwistle.
     
    48:41
    Kanaďané sice poctivě útočí, ale opakuje se předešlý scénář. Velmi nadějný tlak spíše přehlušuje množství zbytečných nahrávek, Dánové jsou týraní ještě více ve clonění a blokování cirkulujících hráčů.
    47:01 Maxime COMTOIS - 10:0
     
    47:01
    Kanada právě vstřelila branku!
    Desátá branka se stává skutečností! Druhý hattrick se tak na světě a na led musí iceboyové pro naházené čepice. Úklid je nutný po exkluzivní trefě MAXIMA COMTOISE, který sice poprvé neuspěl, avšak přízemní pokus vyrazil Søgaard jen na zadní mantinel. Kanadský bomber tak bez skrupulí objel branku a zavěsil puk na opačnou stranu klece. Asistence: Cody Glass, Markus Phillips.
     
    46:43
    Tippett svou kličku nezvládl jen velmi těsně dokončit do konce, Søgaard si připisuje luxusní zákrok. Kanaďané jsou nyní mimořádně lační po dalším gólovém přídělu.
     
    45:40
    Leason se natahoval po skákajícím puku, ale dorážku se mu nepovedlo dotáhnout do konce. Søgaard se stačil vrátit do golmanského postavení. Dánové měli velkou porci štěstí.
     
    44:44
    Hayton si dovolil na modré čáře pořádnou kulišárnu na Andersona. Jeho klička byla mimořádně riskantní, Dánové i díky sebevědomí soupeře na puk nedosáhli.
     
    43:41
    Kanaďané nyní hrají naprosto bez problémů, drží si soupeře od těla a píše hledají možnosti pro technické finesy. Dánská střídačka vypadá i z novinářských ochozů Rogers Areny dost poklesle.
    42:52 Maxime COMTOIS - 9:0
     
    42:52
    Kanada právě vstřelila branku!
    Devět! Kanaďané měli po faulu na Haytona takřka čtyřicet sekund dlouhou možnost hry v signalizované výhodě a hráč navíc v dánském pásmu byl znát . MAXIME COMTOIS se dokázal objevit na pravé straně přesně v okamžiku, kdy k němu směřoval kros přes celou šířku pásma od Smithe. Søgaard se přesunoval jen marně. Asistence: Ty Smith, Ian Mitchell.
     
    41:42
    Schultz se sice rozjel relativně nadějně a po naznačení se pustil do klasiky v podobě kličky do forhandu. Manévr v podání dánského útočníka ale nebyl proveden dostatečně rychle, DiPietro tak může slavit úspěšný zákrok.
     
    41:42
    Schultz ujížděl úplně sám na brankáře, ale Bouchard jej ještě stačil před zakončením zahákovat. Dánští hokejisté tak pojedou trestné střílení!
     
    40:15
    Kanaďané pokračují v přesilovce sice v ofenzivním naladění, ale relativně značně zmátořeně. Nicméně Tippett se málem přeci jen postaral o hattrick, nicméně místo střely nahrával.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetině přinesla velice jednoznačnou záležitost. Kanaďané mají optickou i herní převahu, ve většině herních činnostech jsou zatím na výši a nemají problém s rozebíráním soupeřovy obrany. Dánové se postupem času i vinou nabývajícího skóre a zhoršující se psychiky vytrácejí. Třetí perioda tak jen spíš nabízí otázku, o kolik Severoevropané prohrají. Pokračujeme přibližně v 3:54 středoevropského času.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:48
    Kanaďané si na konci druhé třetiny ještě nakonec připíší další přesilovku, za sekání v obranném pásmu bude potrestán Malte Setkov (DEN). Dánové s výrokem sudích moc nesouhlasí, diskuse o trestu už jsou ovšem asi zbytečné.
    39:09 Jaret ANDERSON-DOLAN - 8:0
     
    39:09
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je tu další kanadská branka, tentokráte už osmá! Po rychlém vybruslení na středu se k JARETU ANDERSONOVI-DOLANOVI dostal kotouč velice nečekaně, kanadský sniper se nakonec popral i se zpracováním a parádní bombou pod víko mohl odstartovat euforii domácích fanoušků. Puk zaletěl těsně nad laapčku dánského muže v masce. Bez asistence.
     
    37:18
    Oliver Kjær to zkoušel od modré, jenomže DiPietro se ukázal v brance jako velice pozorný strážce klece. Puk udržel ve výstroji i přes snahu soupeře o dorážku.
     
    36:49
    Lucas Andersen se vrací zpátky na hrací plochu, Kanaďané se osmé branky nakonec v předchozí nabídnuté přesilovce nedočkali. Dánské utrpení tak je přeci jen trošku mírnější.
     
    35:34
    Kanaďané předvádí ofenzivní manévry, častokrát to spíše připomíná obrazně i volejbalové čekání na smeč. V této analogii se ta dá popsat vyčkávání účinné střely, které však prozatím je často neúspěšné.
     
    34:49
    Dánové budou čelit dalšímu oslabení. A celkem zbytečně. Za příliš mnoho hráčů na ledě si půjde trest odsedět Lucas Andersen (DEN), který nešťastně zasáhl na poslední chvíli do hry.
     
    34:28
    Dánové se viditelně sice snaží o alespoň nutný odpor proti tlaku kanadských hvězd, jenomže jejich snaha častokrát vychází naprázdno. Častokrát jim schází dostatečně štěstí.
    33:42 Owen TIPPETT - 7:0
     
    33:42
    Kanada právě vstřelila branku!
    Další kanadský úder! Lucas Andersen už se sice vracel z trestné lavice, jenže sekundu po jeho návratu využil permanentního tlaku Kanady a vyčerpání dánské obranné řady OWEN TIPPETT. Jeho bomba pod víko z pravé strany nakonec proletěla přímo pod Søgaardovou lapačkou. Asistence: Evan Bouchard.
     
    32:28
    Kanaďané svého soupeře dokonale zavřeli na jeho vlastní polovině. Nicméně tlak na dánskou ofenzívu je už výrazně ovlivněn aktuálním skóre. Javorové listy své tutovky spíše přehrávají, Nick Suzuki tak kupříkladu místo jednoduché příhry volil zběsilý kros přes celou šířku pásma. Leč neúspěšně.
     
    31:41
    Kanadská sestava se dostává znovu k dalším možnosti přesilové hry. Po několika vyhrocených situacích obranném pásmu seveřanů byl potrestán za podražení Lucas Andersen (DEN).
     
    30:36
    Alexis Lafreniere se vrací zpátky na hrací plochu, Kanada obstála své další oslabení takřka bez větších starostí.
     
    29:42
    Phillip Schultz se málem poprvé za celou dánskou střídačku prosadil, jeho rána po brejku letěla těsně vedle branky!
     
    28:36
    Dánové dostávají po dlouhé době také možnost přesilovky, Alexis Lafreniere (CAN) dostává trest za nedovolené bránění brankáři, i když na kostce přeci jen bylo vidět, že svou úlohu zahrál i Jeppe Mogensen. Hlediště ve Vancouceru tak na rozhodčí pořádně píská.
    27:46 Jack STUDNICKA - 6:0
     
    27:46
    Kanada právě vstřelila branku!
    A Kanada přidává na domácí půdě už šestou dnešní branku! Přesilovkovou trefu se podařilo zapsat JACKU STUDNICKOVI, nicméně velkou měrou se na jeho ráně pod víko zasloužil Cody Glass, který odrazil nápor Malte Setkova a ještě stačil přihrát diagonálou na zadní tyč. Søgaard byl znovu takřka bezmocný. Asistence: Cody Glass, Evan Bouchard.
     
    27:05
    Oliver Kjær (DEN) nakonec udělal nejjednodušší možnost, která mu jako hráči v obležení kanadských listů zbývala. Pro uklidnění svých řad vyhodil kotouč co nejdál, nicméně pouze do hlediště, což je trestáno menším trestem.
     
    26:54
    Brett Leason si zvládl nabruslit přímo do parádní pozice na ose hřiště a po rychlém zamíchání puku nakonec zmátl couvající beky. Jeho bomba ale končí znovu na Søgaardovi, následné dorážky několika kanadských hráčů, zejména aktivního Brooka, končí taktéž neúspěchem.
     
    26:18
    Jack Studnicka se rozjel po levém křídle a předvedl zaplněné Rogers Aréně své umění, které jinak předvádí v OHL, konkrétně v týmu Oschawa Generals. Jeho blafák ale pro Søgaarda byl nakonec velmi cennou kořistí, puk zastavil doslova přímo na brankové čáře.
     
    24:34
    Jaret Anderson-Dolan se prodral po levé straně a nečekaně pálil krátce po přechodu modré čáry, přízemní rána zápěstím Søgaarda zřejmě dost vylekala. Dánský muž v masce vyrážel tuto dělovku na poslední chvíli.
     
    23:36
    Dánové měli hned několik nadějných šanci, když po dlouhé době taktéž pořádně zaměstnali DiPietra. David Madsen ale i Malte Setkov ovšem svými bombami od modré příliš nebezpečí nepřinesli, kanadský brankář oba dva pokusy dobře viděl a chytil do lapačky.
     
    22:34
    Phillips se hnal spolu se svými spoluhráči do dalšího mohutného útoku, nicméně tentokrát měla roztříštěná dánská obrana štěstí. Søgaardovi se podařilo dělovku kanadského beka zbrzdit a vyrazit do rohu, javororvé listy se stahují.
     
    22:11
    Dánsko si v nemilých časech alespoň zahraje přesilovku. Jared McIsaac (CAN) si totiž připsal relativně viditelný zákrok ve středním pásmu. Sudí jej vyhodnotili a zapsali do statistik jako podrážení.
    21:50 Morgan FROST - 5:0
     
    21:50
    Kanada právě vstřelila branku!
    Čepice dolů! Dámy a pánové, tohle je čistokrevná hokejová exhibice, kanadské pušky se dostaly d další akce a po krasné nahrávce Suzukiho se prosadil potřetí v tomto utkání MORGAN FROST, když prostřelil puk pod padajícím Søgaardem. Dánský brankář tentokrát neměl moc šancí na zákrok, akce byla neskutečně přesně načasovaná. Asistence. Nick Suzuki, Michael DiPietro.
    20:45 Maxime COMTOIS - 4:0
     
    20:45
    Kanada právě vstřelila branku!
    A je tu hned čtvrtá trefa kanadských hvězd! Po mírném oťukávání svého soupeře se javorové listy přeci jen dostali do útočné akce, když se MAXIME COMTOIS prodral na pravé straně ke střelbě a nakonec napodruhé překonal Søgaarda, který jeho první bombu vyrazil jen před sebe. Naneštěsí přímo k holi kanadského šikuly. Asistence: Ian Mitchell.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina máme za sebou a domácí favorit po ní vede už o tři branky. Přestože se Dánové prezentují sympatickým výkonem, tak na javorové listy zatím nestačí. Za Kanadu se dvakrát trefil Morgan Frost, jeden gól přidal Owen Tippett. Další třetina začne v 2:57.
     
    20:00
    První třetina skončila.
    19:18 Morgan FROST - 3:0
     
    19:18
    Kanada právě vstřelila branku!
    Rychlý kombinace a javorové listy zasazují třetí úder! MORGAN FROST dostal kotouč od obránce, proháčkoval se mezi dva hráče a rychlou střelou švihem se trefil na přední tyč. Asistence: Markus Phillips, Evan Bouchard.
     
    17:45
    Hra se nyní přelévá ze strany na strany, ani jednomu z týmů se nedaří usadit v pásmu.
     
    15:45
    Šikovné ruce ukázal kapitán Dánů Jonas Rondbjerg, když si přiklepl kotouč a bekhendem těsně minul branku soupeře. Škoda pro Dánsko, DiPietro by na puk nedosáhl.
     
    15:07
    Podruhé za krátkou dobu se bude vhazovat v pásmu Dánska, nyní evropský celek odehrál na zakázané uvolnění.
     
    14:40
    Nepříjemný pokus Baastrupa a DiPietro musí vyrážet ramenem.
     
    14:07
    Vše skončilo dobrým zákrokem DiPietra, což doprovází potlesk kanadské arény.
     
    13:30
    Seveřanům se daří držet v pásmu, ale obětavá kanadská obrana nechce nechat připustit vážnější šance pro soupeře.
     
    12:31
    Šance na snížení pro Dány, Phillips dostává dvě minuty za podrážení.
     
    12:27
    Od modré to zkusil Bouchard a dánskému gólmanovi jeho pokus vypadl, obránci však zasáhli rychle a kotouč odpravili daleko od své branky.
     
    11:08
    Puk vyskočil do vzduchu a domácí celek si pomohl přihrávkou rukou.
     
    10:59
    Přestože měl Tippett plno prostoru zakončit lépe, poslal svou střelu doprostřed, kde byl připraven Søgaard.
     
    10:46
    Na druhé straně musel být pozorný DiPietro. Po odrazu kotouče se k zakončení dostal Rondbjerg a kanadský gólman musel vytasit těžký zákrok.
     
    09:40
    Obránce Bouchard našel na modré rozjetého Leason, který se dostal k zakončení, ale jeho pokus neměl takové parametry, aby dokázal překonat Søgaarda.
    08:32 Owen TIPPETT - 2:0
     
    08:32
    Kanada právě vstřelila branku!
    Nádherná kombinace a Kanada vede už o dvě branky! Cody Glass přihrál přes celé pásmo na Morgana Frosta, jenž na nic nečekal a z první našel před brankou volného OWENA TIPPETTA, který už zakončoval do prázdné branky. Asistence: Morgan Frost, Cody Glass.
     
    07:58
    Střelec úvodní branky se šikovně uvolnil, stáhl si kotouč pod sebe a rychle vypálil. Søgaard vyrazil betonem.
     
    05:56
    Neuvěřitelnou rychlost nabral Owen Tippett a dostal se do útočného pásma. Nakonec přihrál bekhendem před branku, kde se ke kotouči dostal Cody Glass. Ani nadvakrát si ale na dánského brankáře nepřišel, napodruhé nastřelil tyč.
    04:52 Morgan FROST - 1:0
     
    04:52
    Kanada právě vstřelila branku!
    Rogers aréna se otřásá v základech, protože domácí celek se ujímá vedení! Před brankou zůstal úplně osamocený MORGAN FROST. Udělal rychlou kličku do bekhendu a zasunul puk pod beton Søgaarda. Asistence: Brett Leason.
     
    03:57
    V hale už to několikrát zadunělo. Kanaďané v pásmu rychle kombinují, jejich střely však končí zatím buď na výstroji dánského brankáře, a nebo mimo.
     
    03:02
    Zatím hrají s pukem na holích výhradně jen Kanaďané. Dánové se zatím jen brání domácím nájezdníkům.
     
    02:02
    Střela Frosta z levého křídla a zákrok Søgaarda vyrážečkou do ochranné sítě. První přerušení hry a buly v útočném pásmu Kanady.
     
    01:01
    Nahození Mitchella od modré čáry bylo před dánským brankářem tečováno, puk však zamířil těsně mimo pravou tyč.
     
    00:07
    Domácí za hlasitého skandování fanoušků vyhráli buly, ze středního pásma hned vyslal první pokus na dánského brankáře Tippett. Søgaard však bez problémů vyrazil betony.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Po domácí "O Canada" můžeme jít na to!
     
    Hráči nastupují na ledovou plochu za hlasitých ovací domácích fanoušků. Kanaďané nastoupí v červených dresech, zatímco na Dány čekají barvy bílé.
     
    Na ledě probíhá zahajovací ceremoniál celého šampionátu, zápas začne v cca 02:08 českého času. Ochozy Rogers Areny se pomalu ale jistě začínají zaplňovat.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: DiPietro (Scott) – Phillips, Bouchard (A), Brook, Mitchell, Smith, Dobson, McIsaac – Comtois (C), Glass, Tippett – Lafreniere, Anderson-Dolan (A), Suzuki – Frost, Hayton, Leason – Veleno, Bowers, Studnicka – Entwistle.

    Dánsko: Søgaard (Rørth) – Setkov, Schulze, Mogensen, Koch, Baasstrup (A), Bach – Brinkman, Röndbjerg (C), L. Andersen – Madsen, Grundtvig (A), Schultz – Marcussen, Green, Wittendorf – Cubars, Gath, Kjær.

    Rozhodčí: Bjork (SWE), Sidorenko (BLR) – Nikulainen (FIN), Oliver (USA).
     
    Zatímco kanadská soupiska je tvořena jen hráči působícími v zámořských soutěžích, v týmu Dánska najdeme jen tři mladíky, kteří mají více zkušeností s užším kluzištěm. Jedná se o brankáře Sogaarda, obránce Mogensena a útočníka Schultze. Zbytek tvoří hráči primárně z dánských soutěží, potažmo švédských.

    SOUPISKA DÁNSKA
    Brankáři:
    William Rorth (Rödovre Kodaň), Mats Sogaard (Medicina Hat, WHL), Albert Adamsen (Herning).

    Obránci:
    Magnus Koch (Herlev), Malte Setkov (Malmö, Švédsko), Lasse Mortensen (Rödovre Kodaň), Lasse Laderbon Carlsen (Hvidovre), Victor Andersen (Herning), Jeppe Mogensen (Sioux Falls, USHL), Daniel Baastrup Andersen (Linköping, Švédsko), Oscar Winther Schulze (Rungsted).

    Útočníci:
    Jonathan Brinkman Andersen, Emil Marcussen (oba Aalborg), Soren Dietz-Larsen (Malmö, Švédsko), Oliver Kjaer, Andreas Grundtvik (oba Esbjerg), Oliver Mahler Reuter, Christoffer Thrane Gath (oba Herlev), Jonas Rondbjerg (Växjö, Švédsko), Lucas Lasse Andersen (Karlskoga, Švédsko), Jakob Wittendorf (Odense), Lukas Bach Nielsen (Zug, Švýcarsko), Gustav Green (Rungsted), David Madsen, Victor Cubars (oba Malmö, Švédsko), Philip Schultz (Victoria, WHL).

    Trenér: Olaf Eller.
     
    Při pohledu na kanadskou soupisku budou fanoušci marně hledat jméno talentovaného Alexe Formentona, kterého vyřadilo zranění. V týmu však figuruje další spousta kvalitních hráčů, kteří z kolébky hokeje dělají opět jednoho z největších favoritů turnaje. Mezi hlavní hvězdy celého šampionátu se bezesporu řadí Evan Bouchard, Maxime Comtois, Joe Veleno nebo Jaret Anderson-Dolan.

    SOUPISKA KANADY
    Brankáři:
    Michael DiPietro (Windsor, OHL), Ian Scott (Prince ALbert, WHL), Matthew Vilalta (Sault Ste. Marie, OHL).

    Obránci:
    Evan Bouchard (London, OHL), Josh Brook (Moose Jaw, WHL), Ian Mitchell (Univ. Denver, NCHC), Ty Smith (Spokane, WHL), Noah Dopson (Acadie-Bathurst, QMJHL), Jared McIsaac (Halifax, QMJHL), Pierre-Olivier Joseph (Chatlottetown, QMJHL), Markus Phillips (Owen Sound, OHL), Nicolas Beaudin (Drummondville, QMJHL), Jacob Bernard-Docker (Univ. North Dakota, NCHC), Cameron Crotty (Boston Univ., HE), Calen Addison (Lethbridge, WHL).

    Útočníci:
    Maxime Comtois, Joe Veleno (oba Drummondville, QMJHL), Jaret Anderson-Dolan (Spokane, WHL), Barrett Hayton, Morgan Frost (oba Sault Ste. Marie, OHL), Isaac Ratcliffe (Guelph, OHL), Mackenzie Entwistle (Hamilton, OHL), Cody Glass (Portland, WHL), Nick Suzuki (Owen Sound, OHL), Liam Foudy (London, OHL), Alexis Lafreniere (Rimouski, QMJHL), Brett Leason (Prince Albert, WHL), Shane Bowers (Boston Univ, HE), Jack Studnicka (Oshawa, OHL), Raphael Lavoie (Halifax, QMJHL), Ty Dellandrea (Flint, OHL).

    Trenér: Tim Hunter.
     
    To Dánové mají pro letošní turnaj opět úplně jinou ambici. Jejich primárním cílem je záchrana a udržení Dánska v elitní divizi juniorských šampionátů, ve které se mladíci ze severu Evropy pohybují od již zmíněného roku 2015. Vedle záchrany je však potřeba u Dánů evidovat také chuť a touhu proklestit si cestu do vyřazovací fáze turnaje a možná i překvapit. Stejně jak se stalo v roce 2017, kdy Dánové zakončili základní skupinu na druhém místě, dokonce i před Českou republikou, ve čtvrtfinále pak nestačili na Rusko a nakonec skončili pátí. Jednalo se však o historicky nejlepší umístění juniorského dánského hokeje ve světové konkurenci.
     
    O favoritovi tohoto zápasu asi netřeba hovořit. Kanaďané v domácím prostředí budou obhajovat loňské prvenství z Buffala, za posledních devět turnajů chyběli na stupních vítězů jen ve třech případech. Ty nejvyšší ambice mají hráči s javorovým listem na prsou i letos, rádi by navázali na mistrovství světa juniorů v roce 2015, kdy před domácím publikem v Torontu vyválčili zlatou medaili.
     
    Hezký den, vítejte u textového online přenosu z prvního hracího dne juniorského mistrovství světa, který pro letošní rok hostí kanadská města Vancouver a Victoria. Společně se zaměříme na druhý zápas skupiny A, kdy v domovské hale Vancouver Canucks odehrají své první zápasy na turnaji domácí Kanada a Dánsko. Utkání pro vás přineseme živě přímo z Rogers Areny, úvodní buly bude vhozeno po druhé hodině ranní středoevropského času.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.

    Filip Kortus

    Johan Čáp

    Góly a asistencie: 5. Frost (Leason), 9. Tippett (Frost, Glass), 20. Frost (Phillips, Bouchard), 21. Comtois (Mitchell), 22. Frost (Suzuki, DiPietro), 28. Studnicka (Glass, Bouchard), 34. Tippett (Bouchard), 40. Anderson-Dolan, 43. Comtois (Smith, Mitchell), 48. Comtois (Glass, Phillips), 50. Leason (Veleno, Bowers), 53. Leason (Frost, Brook), 54. Comtois (Leason, Hayton), 57. Entwistle (Studnicka, McIsaac)


    Kanada: DiPietro (Scott) – Phillips, Bouchard (A), Brook, Mitchell, Smith, Dobson, McIsaac – Comtois (C), Glass, Tippett – Lafreniere, Anderson-Dolan (A), Suzuki – Frost, Hayton, Leason – Veleno, Bowers, Studnicka – Entwistle.
    Dánsko: Søgaard (Rørth) – Setkov, Schulze, Mogensen, Koch, Baasstrup (A) – Bach, Brinkman, Röndbjerg (C) – L. Andersen, Madsen, Grundtvig (A) – Schultz, Marcussen, Green – Wittendorf, Cubars, Gath – Kjær.

    Rozhodca: Bjork (SWE), Sidorenko (BLR) – Nikulainen (FIN), Oliver (USA)

    Diváci: 16417